Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον «Παραπολιτικά 90,1 FM» 

Σημεία συνέντευξης στον «Παραπολιτικά 90,1 FM» 

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM» και τον δημοσιογράφο, Παναγιώτη Τζένο

Για την πανδημία και τους εμβολιασμούς

Η πίεση είναι πολύ μεγάλη στο Ε.Σ.Υ.. Δυστυχώς, κάθε μέρα, χάνουμε συμπολίτες μας. Πιέζονται πάρα πολύ οι εντατικές, ωστόσο παρατηρείται  μια προϊούσα μείωση στα κρούσματα, η οποία θα αποτυπωθεί και στην αποφόρτιση της πίεσης του Ε.Σ.Υ. τις επόμενες ημέρες. Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή σε ό,τι αφορά στον κορονοϊό. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και γι’ αυτό πρέπει να επιμείνουμε σταθερά στον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την επέλαση αυτή της πανδημίας με την  αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, ενόψει και της άφιξης της «Όμικρον». Ήδη, έχουμε εντοπίσει κρούσματα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει  επέκταση της «Όμικρον» στη χώρα μας το επόμενο διάστημα. Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης προστατεύει από τη βαριά νόσηση. Η τήρηση των μέτρων -έτσι όπως έχουν ανακοινωθεί- καλύπτουν διάφορα φάσματα, είτε της ζωής στη δημόσια σφαίρα, είτε της εργασίας, ανάλογα με το αν κανείς είναι εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος.  Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η υποστήριξη του Ε.Σ.Υ. για να αντέξουμε στην πολύ μεγάλη πίεση και να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Υπάρχει απόλυτη προτεραιοποίηση  στους ανθρώπους που είναι 60 και πάνω, είτε προσέρχονται για να κάνουν την 1η δόση, είτε προσέρχονται για να κάνουν την αναμνηστική δόση, δεδομένου ότι μετά το 7μηνο, από την περασμένη Δευτέρα, χάνουν το πλεονέκτημα των εμβολιασμένων. Επίσης, ανοίξαμε,  ένα καινούργιο εμβολιαστικό κέντρο, το MEGA Εμβολιαστικό Κέντρο στη Γλυφάδα. Προσθέτουμε συνεχώς δυνάμεις στο σύστημα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Καθημερινά πάνω από 300 κινητά συνεργεία βρίσκονται σε όλη την Επικράτεια και γίνονται εμβολιασμοί κατ’ οίκον.   Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, προκειμένου να διευκολύνουμε την πρόσβαση στο εμβόλιο σε όλους. Από κει και πέρα, για τον αριθμό των θανάτων έχουν κατατεθεί και έχουν συζητηθεί διάφορες απόψεις, κατά καιρούς, που αφορούν στο χρόνο με τον οποίο κανείς πηγαίνει στο νοσοκομείο, όταν κάποιος νοσεί με Covid και ανήκει σε αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες, με υποκείμενα ή μη νοσήματα. Αφορούν κυρίως, δυστυχώς, ανθρώπους που είναι ανεμβολίαστοι, ανθρώπους που χάνουν τη μάχη και θα μπορούσαν, αν είχαν κάνει το εμβόλιο, να έχουν πάρα πολλές πιθανότητες να μην καταλήξουν.

Για τη στρατηγική απέναντι στον κορονοϊό

Ελπίζουμε ότι όσο περνάει ο καιρός θα αποκλιμακώνεται η πίεση στο Ε.Σ.Υ., δεδομένου ότι έχουμε μια πολύ αισθητή αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε σχέση με αυτό που είχαμε όταν άρχισαν να χειροτερεύουν τα  πράγματα. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, η όποια, όλοι συμφωνούν, ότι θα παίξει έναν ρόλο και στην αποφόρτιση της πίεσης στο Ε.Σ.Υ..

Από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα -και έτσι θα συνεχίσουμε- έχουμε μια στρατηγική, η οποία προσπαθεί και έχει καταφέρει να κρατήσει την οικονομία και την κοινωνία ανοικτή, την εκπαίδευση λειτουργική.  Έτσι, θα πάμε στις γιορτές και έχει πολύ μεγάλη σημασία η συνεργασία και η συμμετοχή όλων σε αυτό το πλαίσιο που εφαρμόζουμε και που δουλεύει. Αυτή είναι η βούλησή μας και για το επόμενο διάστημα: Να μην ξανακλείσει η χώρα και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να θωρακιστούμε απέναντι στον ιό και τη μετάλλαξη της «Όμικρον». Και ο δρόμος είναι ένας: Ο εμβολιασμός, η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Να κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να πετύχουμε εκείνα τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης που θα μας οχυρώσουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό απέναντι στον κορονοϊό, είτε αυτό αφορά τα κρούσματα, είτε αφορά την πίεση στο Ε.Σ.Υ.. Αυτό είναι το πλάνο μας και έτσι θα προχωρήσουμε.

Για τους αυτοαποκαλούμενους «θεματοφύλακες»

Η Πολιτεία θα τους αντιμετωπίσει με μηδενική ανοχή, αξιοποιώντας τα εργαλεία που έχει το Κράτος δικαίου στα χέρια του.  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι άνθρωποι γραφικοί και τσαρλατάνοι. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και επικίνδυνοι γιατί παίρνουν κόσμο στο λαιμό τους. Δημιουργούν απαράδεκτες συνθήκες πίεσης, εκβιασμού, επίθεσης, απέναντι σε ανθρώπους που έχουν βάλει τεράστια πλάτη για  να μένει η κοινωνία και η εκπαίδευση ανοιχτή όλο το προηγούμενο διάστημα. Συμπεριφέρονται με φασιστικό τρόπο, θυμίζοντας άλλες εποχές. Η εικόνα αυτού του απαράδεκτου τύπου στην Χαλκίδα να καίει βιβλία, μας έφερε στο μυαλό εικόνες από το μαύρο ναζιστικό παρελθόν. Δεν υπάρχει περίπτωση η Πολιτεία να τους αντιμετωπίσει με ελαφρότητα, επειδή είναι γραφικοί και στον κόσμο τους. Θα τους αντιμετωπίσει, όπως πρέπει να αντιμετωπίζει επικίνδυνους ανθρώπους, με βάση το νόμο, τους θεσμούς, με βάση τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, είτε αυτό αφορά την καταστολή είτε αυτό αφορά την απονομή δικαιοσύνης.  Ήδη προφυλακίστηκαν οι τρεις από αυτούς τους δήθεν «θεματοφύλακες», για την επίθεση που έκαναν στον γυμνασιάρχη και οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι  με πολύ αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Δεν υπάρχει περίπτωση να δείξουμε την παραμικρή ανοχή, απέναντι σε τέτοιου είδους αντιλήψεις και συμπεριφορές, πάντοτε αξιοποιώντας την νομική εργαλειοθήκη που έχουμε ως Κράτος Δικαίου, ως ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου.

Για τους ισχυρισμούς ΣΥΡΙΖΑ για τις δαπάνες υγείας

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παραθέτει στοιχεία. Λέει ό,τι έχει στο μυαλό του. Τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, όσο και οι ομιλητές μας στη Βουλή αποδεικνύουν ότι οι δαπάνες για την υγεία στο νέο Προϋπολογισμό είναι αυξημένες, σε σχέση με τον προηγούμενο. Αυτό στο οποίο αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι οι έκτακτες δαπάνες που δόθηκαν το 2021 για τον Προϋπολογισμό είναι κατά τι μεγαλύτερες και δεν περιλαμβάνονται στο νέο. Αλλά, έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση ότι οποιαδήποτε απαίτηση ανακύψει και χρειαστεί να υποστηριχθεί το Σύστημα Υγείας με χρήματα, πέραν αυτών που προβλέπονται από τον Προϋπολογισμό, θα γίνει. Επίσης, μία στις τρεις προσλήψεις που θα γίνουν στον δημόσιο τομέα το 2022, αφορούν προσλήψεις υγειονομικών. Δεν είναι, δηλαδή, μόνο ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας αυξημένος σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και οι υπόλοιπες δαπάνες που θα καταβάλλει η Γενική Κυβέρνηση, για το Σύστημα Υγείας. Χωρίς αμφιβολία, λοιπόν, πρόκειται για μία διαστρέβλωση που δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα.

Για τη στήριξη των πολιτών απέναντι στις ανατιμήσεις

Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχουν αποδείξει έμπρακτα, όχι με διαπιστώσεις και λόγια του αέρα, αλλά με πράξεις συγκεκριμένες, ότι αντιλαμβάνονται πλήρως ποιες είναι οι ανησυχίες των πολιτών. Έχουμε ένα ζήτημα ανατιμήσεων, που ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά, που αλλάζει τους προϋπολογισμούς και έχει την αντανάκλασή του στο εισόδημά μας. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι εξωγενής ο λόγος, αλλά τον πολίτη που καλείται να πληρώσει φουσκωμένους λογαριασμούς δεν τον νοιάζει αυτό, Τον νοιάζει ότι έρχεται αντιμέτωπος με κάτι που του δυσκολεύει και τον προγραμματισμό του και το να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Η Κυβέρνηση ούτε υπήρξε, ούτε μπορεί να παραμένει αδιάφορη απέναντι σε αυτό. Αντιλαμβανόμαστε τους πολίτες, ζούμε στην κοινωνία, κυκλοφορούμε ανάμεσά τους.

Για το σχέδιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας

Χθες έγινε μια σύσκεψη, η οποία κράτησε πάνω από πεντέμισι ώρες, με τον Πρωθυπουργό παρόντα. Αναλύθηκε το σχέδιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας. Ένα ολιστικό σχέδιο, που περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις, οδικούς άξονες, αναβάθμιση της ζωής, όχι μόνο στις καμένες περιοχές. Παρεμβάσεις στο δάσος, παρεμβάσεις που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την παιδεία, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τον τουρισμό. Από εκεί και πέρα, τα παράπονα που ακούστηκαν αφορούσαν κυρίως για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις για τις καταστροφές του 2018. Είναι πρωτόγνωρη η ταχύτητα, με την οποία αποζημιώθηκαν οι άνθρωποι από τις πυρκαγιές το πρώτο διάστημα, μέσω του Συστήματος Αρωγής. Προχωρούν οι διαδικασίες και για τους αγρότες και για τους κτηνοτρόφους με ικανοποιητικό ρυθμό. Εάν υπήρξαν οποιεσδήποτε αρρυθμίες σε κάποιες περιπτώσεις, που δεν είχαν δηλωμένα τα δέντρα τους και δεν μπορούσε να αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ ή γραφειοκρατικά υπήρχαν κάποια ζητήματα και αυτά θα αντιμετωπιστούν. Η ταχύτητα αποζημίωσης και υποστήριξης των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους, που καταστράφηκε το βιο τους, ήταν πρωτόγνωρη και σε ύψος μεγαλύτερη απ’ ό,τι στο παρελθόν.  Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς την πολύ συγκροτημένη δουλειά, που έχει γίνει σε χρόνο ρεκόρ και για διαβρωτικά και για να μελετηθούν αντιπλημμυρικά και για να αναταχθεί συνολικά όλη η περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, με βάση ένα σχέδιο το οποίο θα δημιουργήσει προϋποθέσεις βιωσιμότητας και οικονομικής ανάπτυξης  στην περιοχή.

Για τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών

Δεν τα ακούμε για πρώτη φορά. Είναι τελείως αβάσιμα και αστήρικτα, με βάση τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο. Κανείς, προφανώς, δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι ενδεχομένως συνδέονται με τη μεγάλη περιδίνηση, την εσωτερική κρίση που ζει η γειτονική χώρα. Αναφέρομαι στην μεγάλη οικονομική κρίση, την οποία αντιμετωπίζει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, για εμάς δεν αλλάζει κάτι. Τα αντανακλαστικά μας οφείλουν πάντοτε να είναι ενεργοποιημένα, να αντικρούουμε σε όλα τα μέτωπα και σε όλα τα επίπεδα αβάσιμους ισχυρισμούς. Ο διεθνής παράγων γνωρίζει απόλυτα ποια χώρα εδράζει την πολιτική της στο Διεθνές Δίκαιο, ποια χώρα έχει με το μέρος της το Διεθνές Δίκαιο στην κατεύθυνση υπεράσπισης των εθνικών και κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Και, επίσης, όλοι γνωρίζουμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, με μια σειρά από σώφρονες ενέργειες, από πολιτικές συμμαχίες, η  χώρα έχει βελτιώσει το γεωπολιτικό της «αποτύπωμα» και έχει αναδείξει τον σπουδαίο ρόλο της, ως ένας παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας, όχι μόνο στην περιοχή του Αιγαίου, αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δυναμώνοντας σε όλα τα επίπεδα, είτε αυτό αφορά το διπλωματικό και την παρέμβασή της σε διεθνές επίπεδο, είτε αυτό αφορά την αποτρεπτική της ικανότητα. Με βάση αυτούς τους δύο άξονες, με ψυχραιμία, αλλά πάντοτε σε εγρήγορση και με τα αντανακλαστικά μας έτοιμα για αντίδραση, παρακολουθούμε τις όποιες προκλήσεις και τις όποιες αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr