Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM»

Σημεία συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» και την δημοσιογράφο, Κάτια Μακρή

Για την κάρτα αγοράς

Αν κοιτάξουμε πίσω, θα δούμε πως ό,τι μέτρο έχει πάρει η Κυβέρνηση αυτή, έχει αποδώσει σε ικανοποιητικό βαθμό στο να περιορίσει -δεν είπαμε ποτέ ότι θα το μηδενίσουμε- το «αποτύπωμα» της κρίσης στη ζωή των ανθρώπων. Όπως οι πρωτοβουλίες που πήραμε για το λογαριασμό στην ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι. Έχει φύγει η συζήτηση αυτή από το δημόσιο διάλογο. Έχει φροντίσει η Κυβέρνηση με το μηχανισμό που έχει θέσει σε εφαρμογή, ο καταναλωτής να πληρώνει από τις φθηνότερες τιμές στην Ευρώπη. Απέδωσαν τα μέτρα που πήραμε για τη βενζίνη και το πετρέλαιο το προηγούμενο διάστημα. Απέδωσαν τα μέτρα που πήραμε για το πετρέλαιο θέρμανσης. Λειτουργεί το «καλάθι του νοικοκυριού» με την έννοια ότι έχει μια προστατευμένη περίμετρο σε μια σειρά από προϊόντα που είναι κρίσιμα και βασικά για κάθε νοικοκυριό. Έτσι θα λειτουργήσει και η κάρτα αγοράς από το Φεβρουάριο και για έξι μήνες, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα σε 2,5 εκ. νοικοκυριά, σε 8,5 εκ. δυνητικούς δικαιούχους, να έχουν μια επιπλέον ενίσχυση για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό στην καθημερινότητα.

Δεν προκύπτει από πουθενά ότι αν μειώσεις οριζόντια το Φ.Π.Α. σε κάποια αγαθά θα μεταφερθεί αυτή η μείωση απευθείας στον καταναλωτή, για μια σειρά από λόγους. Έλεγχοι γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται. Και οι έλεγχοι αποτελούν και αυτοί ένα βασικό κομμάτι υποβοηθητικό για την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Όμως, αν μειώσεις το Φ.Π.Α. σε ένα, δύο, τρία, πέντε προϊόντα, πρώτα απ’ όλα δεν προκύπτει από πουθενά ότι αυτό θα μεταφερθεί στον καταναλωτή.

Η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Eurogroup, αλλά και η διεθνής εμπειρία λέει ότι με δεδομένο ότι οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι, καλό θα είναι τα μέτρα να είναι όσο τον δυνατόν καλύτερα στοχευμένα. Έχουμε μεγαλώσει την περίμετρο, ούτως ώστε να συμπεριλάβει 8,5 εκ. δικαιούχους. Το μέτρο αυτό έχει μηδενικό δημοσιονομικό «αποτύπωμα». Έχουμε εξηγήσει πάρα πολλές φορές ως Κυβέρνηση στο παρελθόν, γιατί δεν αξιοποιούμε τα φορολογικά εργαλεία σε ό,τι αφορά στη μείωση των τιμών ή σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού.  Αυτή η κάρτα αγορών θα είναι απευθείας ενίσχυση στον καθένα.

Όποιος λέει ότι θα πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα, ή ο Φ.Π.Α. σε μια σειρά από τρόφιμα, πρέπει ταυτόχρονα να έρθει και να πει, ότι αυτά τα δισεκατομμύρια ευρώ, που θα λείψουν από τα δημόσια ταμεία, από πού θα τα βρει. Θα βγει να δανειστεί με τα επιτόκια, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά; Θα βάλει καινούργιους φόρους; Θα ξανααυξήσει τον ΕΝΦΙΑ; Θα καταργήσει κάποιες μόνιμες μειώσεις φόρων, που κάναμε εμείς στο παρελθόν; Θα επαναφέρει την εισφορά αλληλεγγύης;

Η πολιτική πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες και στις συγκυρίες. Η ανεργία στη χώρα, που μειώθηκε 5,5-6 μονάδες -270.000 άνθρωποι βρήκαν δουλειά μέσα στα τελευταία τρία χρόνια- δεν μειώθηκε γιατί δίναμε επιδόματα. Αυτό έγινε γιατί μειώσαμε τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, γιατί ήμασταν πρωταθλητές στις επενδύσεις στην Ευρώπη και θα είμαστε και τα επόμενα χρόνια. Διότι η Ελλάδα έγινε ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και οι διεθνείς πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού την έφεραν στο επίκεντρο του παγκόσμιου και του ευρωπαϊκού επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η επιχειρηματικότητα, η οικονομία, η ανάπτυξη, παράγουν πλούτο τον οποίο η Κυβέρνηση κατανέμει δίκαια και αποτελεσματικά με βάση τη συγκυρία που έχουμε. Από την άλλη πλευρά, βρεθήκαμε κατά τη διάρκεια αυτής της τριετίας, αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες συνθήκες. Στις πρωτόγνωρες συνθήκες το Κράτος οφείλει να παρεμβαίνει. Το ζήτημα είναι να παρεμβαίνει ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Να μην φορτώνει χρέη στις επόμενες γενιές. Και να μην το κάνει αυτό, με ένα τρόπο που να εγκυμονεί ευρύτερους κινδύνους, να ξεστρατίσει, δηλαδή, η οικονομία και να ξαναγυρίσει στον κατήφορο και τις ατραπούς, που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Η Κυβέρνηση αυτή δεν το κάνει αυτό.

Καταλαβαίνουμε πόσο πολύ χειρότερα θα μπορούσαν να ήταν τα πράγματα αν η οικονομία δεν είχε δείξει αυτού του είδους την ανθεκτικότητα κι αν οι επιτυχίες στην οικονομική και αναπτυξιακή μας πολιτική δεν μας επέτρεπαν να συνεχίζουμε την προσπάθεια για να σταθούμε στο πλευρό των πιο ευάλωτων. Δεν είπαμε ότι η ελληνική κοινωνία τρώει με «χρυσά κουτάλια», αλλά βρισκόμαστε σε έναν κόσμο που η Γερμανία, για παράδειγμα, στην οποία ο πληθωρισμός ήταν ταμπού, έχει 12% πληθωρισμό και η Ελλάδα έχει 8,5%. Σχεδόν όλη η Ευρώπη έχει διψήφιο πληθωρισμό και όλοι σπεύδουν να βρουν τρόπους για το πώς θα τον αναχαιτίσουν. Η οικονομία μας και η ανάπτυξή μας μας επιτρέπει στο να μπορούμε να βρίσκουμε τρόπους για να στεκόμαστε στο πλευρό του πολίτη, προκειμένου να περιορίσουμε το «αποτύπωμα» της ακρίβειας στη ζωή των ανθρώπων. Έχουμε πλήρη συναίσθηση, καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος περνά δύσκολα στο να ανταποκριθεί στο σύνολο των υποχρεώσεών του. Από την άλλη, όμως, έχουμε μια χώρα που δεν βγάζει κόσμο σε ανεργία, αντιθέτως βάζει κόσμο στην παραγωγική διαδικασία.

Πολλές φορές μας κατηγορούν και μας εγκαλούν συνολικά ότι τα ίδια λέγατε για τα επιδόματα στο παρελθόν επί ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνη την περίοδο κάλπαζε η οικονομία στην Ευρώπη, στον κόσμο. Και η Ελλάδα όχι απλώς κρατούσε ομπρέλα, είχε απλώσει τέντα ο κ. Τσίπρας εδώ. Φυτοζωούσε η χώρα με τα επιδόματα την περίοδο που θα μπορούσε να τρέχει, την περίοδο που όλη η υπόλοιπη Ευρώπη κάλπαζε. Σήμερα στην Ευρώπη καλπάζει ο πληθωρισμός. Σήμερα παρά το γεγονός ότι είναι δυσμενές το διεθνές περιβάλλον, η οικονομία της χώρας πάει καλά και αναπτύσσεται με διπλάσιους και τριπλάσιους ρυθμούς από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να σταθούμε στο πλευρό των πλέον ευάλωτων.

Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Χειμάρρα

Έχουμε εμπιστοσύνη στην ισχύ και στο βεληνεκές που έχει η χώρα μας. Έχουμε εμπιστοσύνη στο  Διεθνές Δίκαιο  στο οποίο εδράζονται η ελληνική εξωτερική πολιτική, οι διμερείς μας σχέσεις και οι διεθνείς σχέσεις. Είναι αλήθεια ότι η Αλβανία είναι μια χώρα που έχει πολύ ιδιαίτερες σχέσεις με την Τουρκία. Από εκεί και πέρα, όμως, η χώρα μας δεν ετεροπροσδιορίζει ούτε ετεροκαθορίζει τη στρατηγική της στις διμερείς της σχέσεις ή τις επιδιώξεις της σε σχέση με άλλες χώρες. Η Ελλάδα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, την πρόνοιά της για να υπάρχει σταθερότητα και ευρύτερη ανάπτυξη στην περιοχή μας, τον ηγετικό της ρόλο ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια και στην περιοχή, σχεδιάζει την πολιτική της πάντοτε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας. Αυτό το γνωρίζουν και το ζυγίζουν καλά, ανεξαρτήτως του τι άλλο συμβαίνει τριγύρω και οι χώρες με τις οποίες συζητάμε. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού σήμερα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για τον  Ελληνισμό ουσιαστικά, αλλά και με βαρύ συμβολικό φορτίο. Ήδη, οι εικόνες που έρχονται και οι συνομιλίες που έχουμε και εμείς μιλούν για μια εκδήλωση σε πολύ πανηγυρικό και συγκινητικό κλίμα με τους ανθρώπους  που υποδέχονται τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Αναρωτιέμαι σήμερα που πραγματοποιείται η επίσκεψη αυτή,  πώς αισθάνονται εκείνοι που είχαν γράψει τα χίλια μύρια όσα, όταν για λόγους καιρικών συνθηκών είχε αναβληθεί η επίσκεψη πριν από είκοσι ημέρες. Θυμούμαστε τον θόρυβο που είχε γίνει από διαφόρους.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία

Πάντοτε είναι σκόπιμο να υπάρχουν ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας.  Δεν είναι κάτι που έχει μια τακτικότητα ή μια περιοδικότητα. Πάντοτε σε κάποιο επίπεδο και με κάποια κανάλια συνομιλούσαμε, συνομιλούμε και οφείλουμε να συνομιλούμε ανεξαρτήτως του πώς είναι το κλίμα και το αν γίνονται συζητήσεις ή υπάρχουν επαφές στο ανώτατο επίπεδο. Είναι καλό να συνομιλούμε οι χώρες μεταξύ μας, είναι καλό να συνομιλούμε με τους Τούρκους, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι τρέφουμε αυταπάτες ή ότι πολύ περισσότερο είμαστε διατεθειμένοι  να κάνουμε την οποιαδήποτε  υποχώρηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και σε δικαιώματα που άπτονται του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα εδώ και πάρα-πάρα πολύ καιρό, ούτε τρομοκρατείται ούτε πανικοβάλλεται από οτιδήποτε προβάλλει η απέναντι  πλευρά.  Έχει φροντίσει η Κυβέρνηση και με την πολυσχιδή εξωτερική πολιτική και διπλωματία μας, αλλά και με την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, με την ενίσχυση που κάναμε με μεγάλες συμμαχίες με ευρωπαϊκές χώρες, με την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχουν  ενισχύσει το γεωπολιτικό μας «αποτύπωμα», χωρίς δυστυχώς να το αποδέχονται όλοι αυτό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει εθνική εξαίρεση στη διάσταση αυτή. Ούτε φέτος  ψήφισε τις δαπάνες του Προϋπολογισμού. Η χώρα είναι επαρκώς προετοιμασμένη, πάντοτε σε ετοιμότητα, θωρακισμένη για να είναι παράγοντας νομιμότητας  και σταθερότητας στην περιοχή και για να μην μπορεί κανείς ούτε να την πανικοβάλει, ούτε να την εκφοβίζει, ούτε να την τρομοκρατεί με οτιδήποτε.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr