Παρίσι – Παρουσίαση του βιβλίου «Άουσβιτς: Έλληνες – Αριθμός μελλοθανάτου»
Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Παρισίων διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, στις 3 Μαΐου 2018, στο Ελληνικό Σπίτι στο Παρίσι, την παρουσίαση του βιβλίου «Άουσβιτς: Έλληνες -Αριθμός μελλοθανάτου». Το μνημειώδες αυτό έργο του Γιώργου Πηλιχού, που παρουσιάστηκε ήδη στη Θεσσαλονίκη και στην Κωνσταντινούπολη, περιλαμβάνει 800 φωτογραφίες και ντοκουμέντα που καλύπτουν 1.200 σελίδες και, όπως έχει επισημάνει και ο Υπουργός Ψηφιακής πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, αποτελεί «μια παρακαταθήκη ενάντια στη λήθη». Πρόκειται για μια έκδοση συλλεκτική των Ελληνικών Ταχυδρομείων και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Γιώργος Φλωρεντής, συμμετείχε στην εκδήλωση, εκπροσωπώντας τον Υπουργό ΨΗΠΤΕ, Νίκο Παππά. Ο Γιώργος Φλωρεντής μετέφερε το χαιρετισμό του Υπουργού και ανέφερε ότι «το μνημειακό αυτό βιβλίο μάς κάνει κοινωνούς μιας άλογης και άδικης εξόντωσης, μιας φρίκης την οποία εξιστορούν οι ίδιοι οι μάρτυρες. Οι μνήμες από το Άουσβιτς, Εβραίων και Χριστιανών, αλλά πρώτα απ’ όλα Ελλήνων, αποτελούν ένα μοναδικό απόσπασμα Ιστορίας για το λαό μας», συμπληρώνοντας ότι «όσο ο ρατσισμός και το μίσος προσπαθούν να αποκτήσουν, παντού στον κόσμο, φωνή και πάλι, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν. Και με βάση αυτό να προχωρούμε στο μέλλον. Ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσουμε».
Ο συγγραφέας του βιβλίου, κ. Γιώργος Πηλιχός, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το έργο που δημιούργησα επιχειρεί να δείξει τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος σε έναν άλλο άνθρωπο. Θα αποτελούσε παγίδα το να δημιουργήσω ένα βιβλίο για να δείξω μόνο τι έκαναν οι ναζί στους Εβραίους. Τα διδάγματα δεν είναι μονοσήμαντα για τον άνθρωπο και τη συμπεριφορά του. Αφορούν όλη την κοινωνία, πόσο συμμετέχει, πόσο και πώς κινητοποιείται, πόσο αντιστέκεται» συνέχισε ο κ. Πηλιχός και κατέληξε: «Τα μηνύματα αυτά είναι επίκαιρα και στις μέρες μας».
Από την πλευρά του, ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο Ειδικός Γραμματέας Πολιτιστικής και Θρησκευτικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Δρ. Ευστάθιος Λιανός-Λιάντης, αναφέρθηκε στη δομή του βιβλίου του Γιώργου Πηλιχού, στα στοιχεία που παρουσιάζονται για τα τάγματα θανάτου, στο Άουσβιτς και την οργανωτική λειτουργία του, στα έγγραφα για την «Τελική Λύση», στα αρχεία με τα στοιχεία των θυμάτων. Επεσήμανε ότι «σύμφωνα με τα αρχεία του Άουσβιτς, έφτασαν εκεί 55.577 άνθρωποι από διάφορες περιοχές της χώρας. Από αυτούς, 42.561 θανατώθηκαν αμέσως μόλις έφτασαν στο στρατόπεδο. Από τους 13.016 που κρίθηκαν ικανοί για δουλειά επέζησαν γύρω στους 1.800, όπως δείχνουν οι αριθμοί εισαγωγής και οι αριθμοί βραχίονα που έδωσε το στρατόπεδο».
Η Πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι, κα Αγλαΐα Μπαλτά, ευχαρίστησε το κοινό των Ελλήνων ομογενών, τους Γάλλους φιλέλληνες και τους εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας στη Γαλλία για την παρουσία τους, ενώ καλωσόρισε τους υψηλούς προσκεκλημένους που παρευρέθηκαν. Τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, κ. Γιώργο Φλωρεντή, τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Δρ. Ευστάθιο Λιανό-Λιάντη, τον Πρέσβη της Κύπρου στο Παρίσι, κ. Παντιά Ηλιάδη, τον Γάλλο Βουλευτή κ. Μέγιερ Χαμπίμπ, αρμόδιο για τη Γαλλική Διασπορά, τον εκπρόσωπο του αντιπροσωπευτικού Συμβουλίου των Εβραϊκών Θεσμών στη Γαλλία (CRIF), κ. Ζαν Κοέν, τον Πρόεδρο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας, Μάκη Μάτσα, τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών της Θάλασσας κ. Ζεράρ Πετιγιά, και τον κ. Μισέλ Αζαρία εκπρόσωπο των Ισπανών Εβραίων του ‘Αουσβιτς. Την παρουσίαση του βιβλίου παρακολούθησαν επίσης εκπρόσωποι των διπλωματικών αρχών της Ελλάδας στη Γαλλία, της Πρεσβείας του Ισραήλ στη Γαλλία, της ακαδημαϊκής και πανεπιστημιακής κοινότητας, μέλη της ελληνικής και κυπριακής κοινότητας και δημοσιογράφοι, που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα και παρακολούθησαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Μετά το πέρας της παρουσίασης του βιβλίου, οι Πρόεδροι και τα μέλη των εβραϊκών οργανώσεων στο Παρίσι, είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν στον κ. Γιώργο Φλωρεντή τη συγκίνηση και τις ευχαριστίες τους προς τον Υπουργό κ. Νίκο Παππά για την πρωτοβουλία του να στηρίξει την έκδοση αυτού του βιβλίου. Το έργο αυτό αποτελεί για εκείνους μια σημαντική συνεισφορά στην μνήμη των Ελλήνων Eβραίων που μαρτύρησαν από τους ναζί, καθώς και μια ιστορική τεκμηρίωση και πρωτογενή πηγή που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην ιστοριογραφία, αναφορικά με τους Έλληνες Εβραίους του Άουσβιτς και του Μπιρκενάου. Εξέφρασαν επίσης το ενδιαφέρον να αποκτήσουν το βιβλίο αυτό και προέτρεψαν το συγγραφέα κ. Πηλιχό να προχωρήσει άμεσα στην μετάφρασή του στα γαλλικά.