Τρέχων Άρθρο
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον «Real Fm»

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον «Real Fm»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον «Real Fm» και τους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα

Για το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «ORUC REIS» 

Η Ελλάδα, πάντα με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση, κάνει αυτό που πρέπει για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» προσέγγισε το σημείο πολύ γρήγορα. Και αυτό ήταν δυνατόν να γίνει, γιατί έχουμε τον κατάλληλο σχεδιασμό. Ήταν στην Κάρπαθο η φρεγάτα, δεν ήταν στη Σαλαμίνα, άρα μπόρεσε να είναι γρήγορα εκεί. Είχαμε την πληροφόρηση που έπρεπε να έχουμε από τις πρώτες πρωινές ώρες. Υπήρχε τακτική ενημέρωση του Πρωθυπουργού για την εξέλιξη της υπόθεσης. Και τελικά, η ψυχραιμία είναι αυτή που πρυτάνευσε, ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση μέχρι να αποχωρήσει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος προς τα Ανατολικά. Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και δεν παρασυρόμαστε από λεκτικές ή άλλες αναφορές, όπως πολλές φορές κάνει η γειτονική χώρα. Αυτό  θα συνεχίσουμε να κάνουμε, γιατί έχουμε ένα τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασιζόμαστε. Και το τρίπτυχο αυτό είναι ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους στο πλευρό μας, και τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Εμείς θέλουμε πάντα την καλή γειτονία. Όταν, όμως, βλέπουμε ενέργειες, όπως αυτές που έκανε τους τελευταίους μήνες η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ ή τα άκυρα «μνημόνια» που υπέγραψε με την Κυβέρνηση Σάρατζ της Λιβύης, δεν μπορεί παρά να αναλαμβάνουμε τις πρωτοβουλίες που χρειάζεται, ώστε να απομονώνεται αυτή η συμπεριφορά, να καταδικάζεται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και όλοι οι σύμμαχοί μας και οι παίκτες της περιοχής να είναι με τη δική μας πλευρά και όχι με την τουρκική. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, ανεξάρτητα -επαναλαμβάνω- από το γεγονός ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Η Χάγη είναι ένα θέμα, το οποίο συζητούμε πάρα πολύ, αλλά είμαστε πολύ μακριά από αυτό. Γιατί σημασία έχει πρώτα να προχωρήσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Υπήρχαν συναντήσεις και σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων τις προηγούμενες εβδομάδες. Αν αυτά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και υπάρξει μια αποκλιμάκωση των τουρκικών προκλητικών ενεργειών, τότε θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να υπάρξουν τεχνικές συζητήσεις και μετά ένα συνυποσχετικό για τη Χάγη. Είμαστε, όμως, πολύ μακριά από αυτό. Πρέπει πρώτα να προχωρήσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και να σταματήσουν οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες. Ας δούμε πρώτα αυτά και μετά θα συζητήσουμε τα υπόλοιπα.
Είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση όλων των ελληνικών Κυβερνήσεων και του Πρωθυπουργού πρόσφατα, ότι η μόνη νομική διαφορά που έχουμε είναι το ζήτημα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας και επομένως, δεν υπάρχει κάποιο άλλο ζήτημα. Γι΄ αυτό σας λέω, ότι για να φτάσουμε στο ζήτημα του συνυποσχετικού, υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν. Και φαντάζομαι ότι όλοι καταλαβαίνουμε πως εάν αυτή είναι η νομική διαφορά που εμείς θέλουμε να επιλύσουμε, τότε τα θέματα που προσπαθεί να βάλει στην ατζέντα η άλλη πλευρά δεν θα βρουν έδαφος.

Για την διάθεση Πάτριοτ στην Σαουδική Αραβία

Μια από τις ενέργειες που κάνουμε απέναντι στις προκλήσεις της γείτονος είναι να ενισχύουμε τις συμμαχίες μας. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα -και λόγω της οικονομικής κρίσης- αποχώρησε την τελευταία δεκαετία από τις αραβικές χώρες και τις χώρες του Κόλπου, με τις οποίες πάντα είχε πολύ καλές σχέσεις. Τώρα, προσπαθούμε να αναθερμάνουμε αυτές τις σχέσεις, όχι μόνο στο οικονομικό, αλλά και στο γεωπολιτικό επίπεδο. Όντως, η πυροβολαρχία Πάτριοτ που πάει εκεί, θα συνοδεύεται από περίπου 130 άτομα, γιατί πρέπει να έχει το προσωπικό που θα υπηρετεί όχι μόνο την πυροβολαρχία, αλλά και το Κέντρο Συντονισμού των πληροφοριών. Το κόστος θα καλυφθεί πλήρως από τη Σαουδική Αραβία. Σημειώνεται ότι έχουμε ήδη θέσει σε λειτουργία, από τις 20 Ιανουαρίου, μια ανενεργή πυροβολαρχία Πάτριοτ. Η διάθεση της πυροβολαρχίας υπηρετεί κάποιος στόχους. Πρώτον, δεν είναι επιθετικό όπλο, είναι καθαρά αμυντικό, άρα δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις μας με άλλες χώρες της περιοχής. Δεύτερον, συμβάλλει στη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή και της ενεργειακής ασφάλειας που είχε πληγεί το προηγούμενο διάστημα και επηρεάζει πολύ και την ελληνική οικονομία. Τρίτον, ενισχύει τους δεσμούς μας με τη Σαουδική Αραβία, γιατί στον αμυντικό τομέα της συνεργασίας υπάρχει πολύ μακρά παράδοση κυρίως με την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και με την Ε.Α.Β.. Επομένως, υπηρετεί πολλαπλούς στόχους αυτή η αποστολή και νομίζουμε ότι είναι προς το συμφέρον και της χώρας και των υπόλοιπων χωρών της περιοχής.

Για προστασία πρώτης κατοικίας

Χρειάζεται απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας; Αυτό είναι το διακύβευμα. Για κάποιον που έχει εκατομμύρια καταθέσεων στις τράπεζες, ακίνητα στη Μύκονο ή άλλους τουριστικούς προορισμούς πρέπει να προστατεύεται απόλυτα η πρώτη του κατοικία; Η δική μας απάντηση είναι ότι θέλουμε να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη. Και για αυτό, τι κάναμε; Το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που έληγε 31 Δεκεμβρίου 2019 το επεκτείναμε μέχρι 30 Απριλίου 2020. Και κάνουμε έκκληση σε όσους έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έγκαιρα να βρουν την προστασία που τους πρέπει σε αυτό το πλαίσιο μέχρι τις 30 Απριλίου. Έχουν τον χρόνο, μπορούν να το κάνουν. 
Κάνουμε έκκληση να μπουν στο πλαίσιο που θα υπάρχει μέχρι τις 30 Απριλίου. Και πραγματικά θα ήταν ευχής έργον για όλους όσοι έχουν ανάγκη, να μπουν να προστατευτούν, γιατί αν δεν το κάνουν μετά θα υπάρχει ο κίνδυνος των πλειστηριασμών. Επομένως λέμε «έχεις ανάγκη; Βρες τον χρόνο να συγκεντρώσεις την πληροφορία που χρειάζεται για υπαχθείς στην πλατφόρμα και να προστατεύσεις την πρώτη σου κατοικία, να έχεις κούρεμα στο δάνειό σου, να μπορείς να εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις σου σε μεγάλο βάθος χρόνου προκειμένου να ανακάμψεις οικονομικά, να πάρεις ανάσα και εσύ και η οικογένειά σου».
Κλειδί όλων των ενεργειών μας το τελευταίο διάστημα είναι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το βασικό πρόβλημα της οικονομίας, που πλέον δεν είναι το δημόσιο χρέος, αλλά το ιδιωτικό χρέος. Και εδώ έχουμε κάνει διάφορες ενέργειες όπως η ενίσχυση του εξωδικαστικού, η ρύθμιση των 120 δόσεων, η ρύθμιση των 12 και 24 δόσεων και κυρίως στο πλέγμα των τραπεζών το σχέδιο «Ηρακλής» ώστε να μπορέσουν να φύγουν τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες και αυτές να μπορέσουν να δώσουν ρευστότητα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να εκπληρώσουν τα όνειρά τους και τα επενδυτικά τους σχέδια. 
Έχουμε προχωρήσει και έχουμε δώσει τη δυνατότητα στα τραπεζικά στελέχη να ρυθμίζουν δάνεια, χωρίς να κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για απιστία απέναντι στην τράπεζα. Αυτό είναι καθοριστικό στοιχείο προκειμένου οι ίδιες οι τράπεζες να προχωρήσουν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τους δανειολήπτες που έχουν αδυναμία, ενδεχομένως όχι πλήρη, αλλά μερική αδυναμία. Άρα να μπορούν να προχωρήσουν σε μια ρύθμιση για να τακτοποιήσουν με καλύτερο τρόπο την οποιαδήποτε οφειλή τους είτε στεγαστικής πίστης είτε επιχειρηματικής ή καταναλωτικής. Και ταυτόχρονα να μπορέσουν το υπόλοιπο κομμάτι, -αυτό για το οποίο δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση ή είναι χαμένο για τις τράπεζες- να το διαχειριστούν με τις εταιρείες διαχείρισης με ευνοϊκούς όρους για τους δανειολήπτες πριν φτάσουμε στο απευκταίο βήμα των πλειστηριασμών. 

Για το ποδόσφαιρο

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή κάλεσε την UEFA και τη FIFA σε μια συζήτηση, προκειμένου να υπάρξει -όπως ανέφερε- ένα μνημόνιο για το ποδόσφαιρο, για να μπουν σε κάποιες ράγες τα χρόνια προβλήματα και οι παθογένειες που υπάρχουν στον χώρο και τα ξέρουμε όλοι. Γι’ αυτό τον σκοπό, αναλαμβάνεται μια πρωτοβουλία με την επίσκεψη του  Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, στην Ελβετία. Θα δούμε, στην πρώτη αυτή επαφή γνωριμίας, τι θα προκύψει για να δρομολογηθεί σε τεχνικό επίπεδο η συζήτηση που χρειάζεται, μέσα στο άμεσο χρονικό διάστημα Και βέβαια θέλουμε να έρθει εδώ και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου, ο κ. Ινφαντίνο, για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Αυτό που θέλουμε εμείς, δεν είναι να βγάλουμε τα χέρια μας έξω από τη φωτιά, αλλά να φέρουμε στο ίδιο τραπέζι τους ανθρώπους που ξέρουν από το ποδόσφαιρο -και στην Ελλάδα και το εξωτερικό- για να υποδείξουν πως θα θεραπευτούν οι χρόνιες παθογένειες.
Ο κ. Αυγενάκης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, αλλά δεν θέλουμε να υπάρξει κακοπιστία, ιδίως από τους δύο βασικούς ενδιαφερόμενους. Θέλουμε να προχωρήσει η συζήτηση στην ουσία της δεν θέλουμε να μονοπωλήσει το θέμα το πρόσωπο που θα είναι στις συζητήσεις με τους ανθρώπους της UEFA και της FIFA, αλλά η ουσία.
Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο  διακοπής του Πρωταθλήματος ήταν σαφής ο Πρωθυπουργός. Η προειδοποίηση είναι προς όλους και είναι σαφέστατη. Από ό,τι βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία εκτόνωση ή, τέλος πάντων, ένα χαμήλωμα των τόνων από όλες τις πλευρές. Ελπίζουμε αυτό να πρυτανεύσει και τις επόμενες μέρες.
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Ντέμη Νικολαΐδη με τον κ. Γεραπετρίτη, στην προσπάθειά του να διαμορφώσει την καλύτερη δυνατή άποψη πριν δει τους ανθρώπους της FIFA και της UEFA. Έγιναν και άλλες συναντήσεις. Ο κ. Γεραπετρίτης είδε αρκετό κόσμο, δεν θα ήθελα να μπω στην ονοματολογία και στον ρόλο που μπορεί να παίζει ο καθένας από αυτούς με τους οποίους συναντήθηκε. Πάντως, άνθρωποι, οι οποίοι έχουν κάποιο κύρος στο ποδόσφαιρο και γνωρίζουν τα θέματα από μέσα, θα πλαισιώσουν την ομάδα που θα διαμορφώσουμε ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις επαφές με FIFA και UEFA.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr