Τρέχων Άρθρο
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο «ΟPEN»

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο «ΟPEN»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα  στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» και τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο,  Σωτήρη Σταθόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη

Για τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς Αρχηγούς

Στόχος είναι, αφού ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, το τελευταίο διάστημα, και για την αποτίμηση του ταξιδιού στις Η.Π.Α., να διαμορφωθεί εθνική ομοψυχία, να στηριχθεί η εθνική γραμμή, ώστε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι, μαζί, να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Για την κριτική ΣΥΡΙΖΑ και τα αποτελέσματα της επίσκεψης

Ήταν ανακοινώσεις της στιγμής, έτοιμες στο συρτάρι, επιπόλαιες. Δεν είχαν λάβει υπόψη καθόλου το περιεχόμενο των συναντήσεων, τόσο με τον Ντόναλντ Τραμπ, όσο και με την υπόλοιπη ηγεσία του αμερικανικού κατεστημένου, με τον κ. Πομπέο και τον κ. Πενς, με εκπροσώπους των νομοθετικών σωμάτων που είναι πάρα πολύ ισχυρά στις Η.Π.Α., με την κ. Πελόζι, με ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Ξέρετε, είναι πάρα πολύ δύσκολο να μαζέψει κανείς δύο, τρεις ή τέσσερις από αυτούς τους ανθρώπους, που είναι πολύ σημαντικές προσωπικότητες. Και όμως είχαμε έντεκα στους δώδεκα. Μεταξύ των οποίων, άνθρωποι -όπως ο κ. Ρούμνεϊ- που είχε διεκδικήσει και την Προεδρία των Η.Π.Α. και άλλοι που είχαν διεκδικήσει χρίσματα. Επομένως, μιλάμε για πολύ σημαντικές συναντήσεις Οι σχέσεις Ελλάδας και Η.Π.Α. είναι στο καλύτερό τους σημείο. Αναγνωρίστηκε η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, επισημάνθηκαν οι επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν και έγινε προσκλητήριο στους επενδυτές, Αμερικανούς και διεθνείς, να επενδύσουν στη χώρα μας. Υπήρξε, επίσης, πλήρης κατανόηση ότι στη γεωπολιτική σκακιέρα η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης των προβλημάτων και όχι του προβλήματος.

Για τις επισκέψεις Πάλμερ στην Αθήνα και την Άγκυρα

Δύο σχόλια. Το πρώτο είναι η ευαισθητοποίηση της αμερικανικής πλευράς σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, για όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας. Αυτό επιτεύχθηκε ύστερα από τις συναντήσεις, που είχαμε. Το δεύτερο είναι, τι πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί. Η επίσκεψη του κ. Πάλμερ στην Ελλάδα, ήταν σε έναν βαθμό προγραμματισμένη για τον Μάρτιο. Στην Ελλάδα, ούτως ή άλλως, είχε προγραμματισμένα ραντεβού. Αυτό μπορεί να επισπευσθεί με αμερικανική πρωτοβουλία. Είναι θέμα των Αμερικανών, δεν είναι θέμα δικό μας. Είναι κοινός τόπος ότι τα αμερικανικά συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται από τη στάση της Τουρκίας. Επομένως, οποιαδήποτε παρέμβαση των Αμερικανών, δεν θα είναι στη λογική της ισορροπίας, αλλά γέρνει σαφέστατα προς τις ελληνικές θέσεις.

Έχει εκφραστεί η θέση των Η.Π.Α. και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και από τον Αμερικανό πρέσβη και από τον κ. Πομπέο και από τον κ. Πενς. Επομένως, όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος λέει ότι «όλοι ξέρουν πού βρισκόμαστε, πού είμαστε, ποια είναι η θέση μας», επιβεβαιώνει τη θέση αυτή, που γέρνει προς τις ελληνικές θέσεις και δεν κρατά την ισορροπία που κρατούσε η αμερικανική διπλωματία, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι σαφές αυτό.

Για το επενδυτικό ενδιαφέρον

Αμερικανοί επενδυτές έχουν εντοπίσει τα projects στα οποία ενδιαφέρονται και η συζήτηση που έγινε με 22 εκπροσώπους κορυφαίων παγκοσμίως εταιρειών, ήταν πολύ συγκεκριμένη. Άλλη για την ενέργεια, άλλη για μαρίνες, άλλη για λιμάνια, άλλη για θέματα τηλεπικοινωνιών, άλλη για θέματα που έχουν να κάνουν με τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Για τον όρο «προβλέψιμος σύμμαχος»

Το «προβλέψιμος» εδώ, έχει να κάνει με το «σταθερός». Έχει να κάνει με το «αξιόπιστος». Έχει να κάνει με το ποιος είναι αυτός στον οποίο οι βασικές γραμμές στις οποίες ποντάρει το ΝΑΤΟ, η Ευρώπη, η Δύση γενικά, τηρούνται. Και αυτό σε αντίθεση με τον εύλογο προβληματισμό, που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στις Η.Π.Α., ως προς την Τουρκία. Η οποία δεν είναι προβλέψιμος εταίρος, με την έννοια ότι η στρατηγική της σχέση με τη Δύση, η οποία έχει οικοδομηθεί εδώ και δεκαετίες, φαίνεται αυτή τη στιγμή να τίθεται προς αμφισβήτηση. Και αυτό είναι κάτι, το οποίο απασχολεί πάρα πολύ, όχι μόνο το αμερικανικό κατεστημένο, αλλά και τα think tanks, τους επενδυτές.

Για τα F-35

Μιλάμε για μια προμήθεια αεροσκαφών που τοποθετείται στα μέσα της δεκαετίας που άρχισε και όχι αύριο. Έχουμε το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16, των Mirage και των υποβρυχίων μέχρι το 2024. Από το 2024 και μετά θα είναι δυνατή η προμήθεια των F-35. Με το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργούμε θα μπορέσουμε να προμηθευτούμε μια μοίρα αεροσκαφών, η οποία είναι πολύ σημαντική για την αναβάθμιση της αποτρεπτικής μας ισχύος. Και αυτό είναι κάτι, το οποίο θέλουν όλοι οι Έλληνες.

Για τον εκλογικό νόμο

Ο Πρωθυπουργός θα εκφράσει τις βασικές κατευθύνσεις του νέου εκλογικού νόμου προς τους πολιτικούς αρχηγούς. Θα τους εξηγήσει πώς σκέφτεται το σύστημα. Όπως έχει πει αρκετές φορές στο παρελθόν θα είναι ένα σύστημα που, αν κάποιο κόμμα παίρνει το ποσοστό που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογές, θα μπορεί να σχηματίζει αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Γιατί έχει σημασία να υπάρχει αναλογικότητα, αλλά να υπάρχει και η κυβερνησιμότητα. Θέλουμε ένα σύστημα που να έχει αυτή την ισορροπία, ώστε ένα κόμμα με το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου να σχηματίζει μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Όλοι οι Έλληνες έχουν δει ποια είναι τα θετικά αποτελέσματα από το να υπάρχει μια σταθερή Κυβέρνηση το τελευταίο εξάμηνο.

Θα περίμενε κανείς από ένα κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που θεωρείται κόμμα εξουσίας, να συμφωνεί με αυτή την άποψη. Αν υπάρχει μια ιδεολογική τοποθέτηση ότι θέλουμε σώνει και καλά την απλή αναλογική, τότε μπορεί να επιμείνει σε αυτό.

Ο Πρωθυπουργός έχει εκφράσει από την αρχή την αντίθεσή του στον εκλογικό νόμος που ψηφίστηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση και προανήγγειλε ένα σύστημα που δίνει κυβερνησιμότητα στη χώρα, για να αντιμετωπίζει γρήγορα μια Κυβέρνηση τις προκλήσεις. Αυτή ήταν η πρόθεσή του. Αυτό κάνει.

Η ψήφιση του νόμου δεν σχετίζεται με πρόωρες εκλογές. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αυτή είναι η δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού.

Δεν θα δίνεται το μπόνους αδιακρίτως. Το μπόνους θα ξεκινά από ένα επίπεδο και πάνω, ώστε να εξασφαλίζεται μια αναλογικότητα και δικαιοσύνη και θα κλιμακώνεται. Δεν υπάρχει πρόθεση να αυξηθεί το όριο εισόδου στη Βουλή

Για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η συνταγματική προθεσμία είναι πολύ κοντά, πλέον. Περιμένουμε, λοιπόν, τις επόμενες ημέρες. Δεν έχουμε μπει στην ονοματολογία. Ο ΣΥΡΙΖΑ το κάνει κατ’ επανάληψη, και μάλιστα σε ένα τέτοιο βαθμό, που λέει κανείς, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν θέλει τον κ. Παυλόπουλο.

Είναι διαφορετική η εικόνα τώρα, με την αλλαγή του Συντάγματος, που δεν έχουμε ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής, δεν υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις από τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό, καθώς κάθε Κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει ένα πρόσωπο, και να μην την ρίξει από την εξουσία η μειοψηφία, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση Σαμαρά.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr