Τρέχων Άρθρο
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο «OPEN»

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο «OPEN»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» και την δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη

Για την απόφαση της Τουρκίας να απαγορεύσει σε μετανάστες να διασχίζουν το Αιγαίο 

Κρατάμε μικρό καλάθι, μέχρι να δούμε τις πράξεις. Γιατί κάτι τέτοιο είχε ακουστεί και την προηγούμενη μέρα για τον Έβρο και είδατε τι έγινε χθες. Μέχρι και οχήματα που τραβούσαν τον  φράκτη για να τον ρίξουν, είδαμε χθες το βράδυ. Θα δείτε και αργότερα, μέσα στην ημέρα, ό,τι υλικό έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε από αυτές τις ενέργειες. Άρα, κρατάμε μικρό καλάθι για τις δηλώσεις. Αυτό που βλέπουμε, πάντως, από το τέλος της εβδομάδας, είναι μια αναδίπλωση του κ. Ερντογάν, βλέποντας ότι απομονώνεται. Ξέρει ότι έχει να επιλέξει μεταξύ δύο δρόμων. Είτε θα αλλάξει πολιτική και θα τύχει οικονομικής ή άλλης στήριξης από την Ευρώπη, είτε θα συνεχίσει αυτή την αδιέξοδη πολιτική και θα υποστεί κυρώσεις. 
Αν επιχειρήσει να φτιάξει κάποιο καταυλισμό στην περιοχή, θα έχει δυσανάλογα μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις. Το μεγαλύτερο κομμάτι του εμπορίου της περιοχής αυτής γίνεται οδικώς μέσω της Ελλάδας και της Εγνατίας οδού. Άρα, δεν έχει συμφέρον η Τουρκία να συνεχίσει αυτή την κατάσταση για πολύ καιρό.
Είδαμε τις φωτιές εχθές το βράδυ. Πρέπει να ξέρετε ότι από την περασμένη Παρασκευή υπάρχει μια περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή του δάσους των Καστανιών από τη μεριά της Τουρκίας. Στην αρχή έκοβαν τα δέντρα για να τα χρησιμοποιήσουν ως πολεμοφόδια, αργότερα για να ζεσταθούν και τώρα βάζουν και φωτιές. Αυτό είναι απαράδεκτο και καλούμε την τουρκική πλευρά να το σταματήσει. Είναι περιβαλλοντική καταστροφή σε ένα αρχαίο δάσος.
Δείξαμε αποφασιστική στάση. Και η Τουρκία καταλαβαίνει ότι από τον Έβρο, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτούς τους ανθρώπους. Είναι δίπλα μας όλη η Ευρώπη. Οι Έλληνες πιστεύουν ότι πρέπει  να προστατεύσουμε τα σύνορά μας. Δεν εκβιαζόμαστε από την Τουρκία ή από τον οποιονδήποτε. Επομένως, είναι και προς το συμφέρον της να αλλάξει στάση. 

Για fake news

Δυστυχώς, εκτός από διακινητής ανθρώπων, έχει γίνει και διακινητής fake news ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκίας, οι Υπουργοί του. Βλέπουμε συνεχώς πολλά βίντεο τα οποία έχουν κατασκευαστεί από την τουρκική πλευρά. Υπάρχουν κι άλλα βίντεο που δείχνουν ανθρώπους με πιστόλια να απειλούν ανθρώπους για να μπουν σε λεωφορεία για να έρθουν στην Ελλάδα. Έχουμε δει άλλους, οι οποίοι λένε ότι η μεταφορά τους στα σύνορα είναι πολιτική επιλογή της τουρκικής Κυβέρνησης. Έχουμε δει την στρατοφυλακή να συνοδεύει λεωφορεία προς την Ελλάδα. Χρησιμοποιεί ανθρώπους, όπως έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, ως πιόνια. Εμείς, απέναντι στα fake news και απέναντι σ’ αυτό το οργανωμένο σχέδιο, απαντάμε ξεκάθαρα: Φυλάσσουμε τα σύνορά μας τα οποία είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Λέμε παντού -και στην διπλωματική οδό, αλλά και στα ξένα Μέσα- τι πραγματικά συμβαίνει. Φροντίζουμε κάθε μέρα να τροφοδοτούμε τα ελληνικά και τα ξένα Μέσα με εικόνες και με βίντεο για το τι συμβαίνει πραγματικά στη θάλασσα και στην ξηρά.
Ο Τούρκος Πρέσβης, έχει κληθεί εδώ και μέρες από το Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν είναι κάτι άγνωστο. Είναι δυνατόν να λέει ο Πρόεδρος Ερντογάν ότι σκοτώνουμε κόσμο; Αν είναι δυνατόν. Αυτά είναι απαράδεκτα, παραμύθια και ψέματα και προσπαθούμε, με όλους τους τρόπους, να αναδείξουμε στη διεθνή κοινότητα τι πραγματικά συμβαίνει.
Μιλάμε για ένα οργανωμένο σχέδιο από την Τουρκία. Είδαμε ανθρώπους οι οποίοι είχαν πάει μέχρι τον φράχτη, κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να περάσουν και προσπάθησαν να γυρίσουν πίσω, να τους ξυλοφορτώνουν για να ξαναγυρίσουν πάλι κοντά στο φυλάκιο των Καστανιών. Κι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο γίνεται μόνο στο σημείο εκεί, αλλά σε μια πολύ μεγάλη  έκταση από τις Καστανιές μέχρι το Πέταλο στον Νότο. Επομένως, σε διάφορα σημεία, τις πρώτες μέρες, βλέπαμε τέτοια θέματα. Ελπίζουμε να σταματήσει αυτό, γιατί είναι μια κατευθυνόμενη προσπάθεια, οργανωμένη από την Τουρκία, η οποία δεν αποδίδει.

Για όσους μπήκαν παράνομα στη χώρα μετά την προηγούμενη Κυριακή

Έχουμε εξαγγείλει από την 1η Μαρτίου, με την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ότι δεν μπορούν να περάσουν στην Ελλάδα όλοι όσοι χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία. Όσοι περνούν, για έναν μήνα, δεν έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο, δεν θα καταγράφονται και θα επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης. Μετά από πάρα πολλές προσπάθειες αποτροπής, αυτοί οι λίγοι που πέρασαν, θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Έχουμε εξετάσει για το σκοπό αυτό, δύο περιοχές. Η μία είναι στις Σέρρες και η άλλη κοντά στην Αττική, προκειμένου να μεταφέρονται αυτοί οι άνθρωποι και να ξεκινήσει η διαδικασία της επιστροφής άμεσα στις χώρες προέλευσης. Έχουμε ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 78, παράγραφος 3 προκειμένου να υπάρξει στη διαδικασία αυτή και η διπλωματική συνδρομή της Ευρώπης. 

Αναθεώρηση του Δουβλίνου 4 και της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας

Έχει ήδη εξαγγελθεί ένας διπλωματικός μαραθώνιος τις επόμενες μέρες και περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί. Την Δευτέρα ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την κυρία Μέρκελ και την Τρίτη με τον Αυστριακό Καγκελάριο κ. Κούρτς. 
Όσον αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό, έχουμε  συναντίληψη με τη Γερμανία, από τον Αύγουστο, όχι από τώρα για μία αναθεώρηση του Δουβλίνου 4, που θα έχει οπωσδήποτε έναν μηχανισμό burden sharing. Δηλαδή μια δυνατότητα όλα τα κράτη-μέλη να επωμιστούν ένα μέρος των ανθρώπων που έρχονται στις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία. Ελπίζουμε αυτό το καθεστώς να διαμορφωθεί στη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας, το β’ εξάμηνο του 2020. 
Το έχει πει ο Πρωθυπουργός και στους επικεφαλής των τριών ευρωπαϊκών θεσμών, που ήρθαν εδώ στις Καστανιές, και στον Πρωθυπουργό της Κροατίας, που ασκεί αυτό το εξάμηνο την Προεδρία της Ε.Ε., αλλά και χθες στη συνέντευξή του στο CNN, ότι είναι ουσιαστικά νεκρή η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Θέλουμε να φτιάξουμε κάτι που να δουλεύει, δεν θέλουμε κάτι που να είναι μόνο στους τύπους.  Ας ελπίσουμε ότι αυτή η κρίση θα αποδείξει ότι μπορούμε να είμαστε σοφότεροι και να έχουμε μια καλύτερη συμφωνία από αυτή που είχαμε πριν και να τηρείται. Και αυτό είναι το μήνυμα προς την τουρκική πλευρά.  
Αποδοκιμάζονται και απομονώνονται αυτόκλητοι και θερμοκέφαλοι
Πρέπει να διακρίνουμε τους αυτόκλητους ή τους θερμοκέφαλους, που ενδεχομένως θέλουν να έχουν έναν ρόλο που δεν τους αναλογεί, από αυτούς που υπηρετούν τις τρεις γραμμές που συνθέτουν τον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας. Και οι γραμμές αυτές είναι ο στρατός, είναι η αστυνομία -όταν έχουμε μια τέτοια ασύμμετρη απειλή όπως η χρησιμοποίηση ανθρώπων στην πρώτη γραμμή- και οι εθνοφύλακες. Δηλαδή, για τον Έβρο ή για τα νησιά, υπάρχουν εθνοφύλακες. Όλοι αυτοί, οι οποίοι είδαμε να έρχονται ή από τη Γερμανία ή από την Αυστρία ή ακόμη και  από το εσωτερικό της χώρας, δεν έχουν καμία θέση σε αυτό. Καταδικάζονται και απομονώνονται όπως έγινε χθες στην Καβάλα και στη Λέσβο. Είδατε ότι υπήρξαν σχετικές ενέργειες από την Ελληνική Αστυνομία. 

Για κορονοϊό και οικονομικά μέτρα 

Δίνουμε προτεραιότητα στη δημόσια υγεία. Η προτεραιότητα, όμως, αυτή συνεπάγεται ένα οικονομικό κόστος και, άρα, πρέπει να υπάρξουν οριζόντια μέτρα στήριξης της οικονομίας.  Έχουμε μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει το πλαίσιο και για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Ανάλογα με το πώς εξελίσσεται αυτό το σενάριο, θα λαμβάνονται και τα μέτρα. Αυτή τη στιγμή, είμαστε στην αξιολόγηση για την έκταση που πρέπει να έχουν τα μέτρα. Σκοπός είναι να αντιμετωπιστεί το βασικό πρόβλημα της ζήτησης, η οποία πέφτει: Πρώτον, γιατί μειώνονται οι τουριστικές ροές. Δεύτερον, γιατί υπάρχει αβεβαιότητα και ο κόσμος δεν καταναλώνει. Τρίτον, γιατί αναγκάζονται να κλείσουν κάποιες επιχειρήσεις ή να έχουν μικρότερο τζίρο. Εμείς θα τονώσουμε τη ζήτηση με οριζόντια μέτρα και θα στοχεύσουμε και κάποιους συγκεκριμένους κλάδους.
Είναι πιθανό να προχωρήσουμε και σε ευρύτερο κλείσιμο σχολείων. Από εκεί και πέρα, το ζήτημα είναι πώς στηρίζεται ο εργαζόμενος που θα αναγκαστεί να μείνει στο σπίτι, για να έχει τη φροντίδα των παιδιών του. Αυτά θα εξεταστούν  σήμερα.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr