Τρέχων Άρθρο
Ο Στ. Πέτσας στον ΑΝΤ1 για μεταναστευτικό-προσφυγικό και απεργίες

Ο Στ. Πέτσας στον ΑΝΤ1 για μεταναστευτικό-προσφυγικό και απεργίες

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΕΤΣΑ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΝΤΕΝΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜ/ΦΟ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε υπουργέ, καλωσορίσατε, ευχαριστώ που ήσαστε εδώ.

ΠΕΤΣΑΣ: Καλώς σας βρήκα. Εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω με τις απεργίες. Δεν είναι πολύ νωρίς στους δυόμιση, τρεις μήνες που αυτή η κυβέρνηση μετράει από την εκλογή της, να έχουμε απεργίες και μάλιστα από τόσο πολλούς κλάδους; Τι θα γίνει σε λίγους μήνες;

ΠΕΤΣΑΣ: Δεν θα υποδείξει η κυβέρνηση στους εργαζομένους και τα συνδικάτα, τι θα κάνουν για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Το δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και επίσης προστατεύεται από τη νομοθεσία της χώρας μας. Από κει και πέρα, εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βέβαια, λένε οι εργαζόμενοι, ότι στο απεργιακό δικαίωμα οι νέοι νόμοι, οι νέες ρυθμίσεις για τα εργασιακά βάζουν προσκόμματα.

ΠΕΤΣΑΣ: Μάλλον, διευκολύνουν.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ότι απαιτούν υψηλές πλειοψηφίες.

ΠΕΤΣΑΣ: Μάλλον διευκολύνουν. Τι διευκολύνουν; Διευκολύνουν τον κόσμο της εργασίας. Γιατί τον διευκολύνουν; Γιατί με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο – εμείς λέμε «Επενδύω στην Ελλάδα» ότι είναι ο τίτλος αυτού του αναπτυξιακού νομοσχεδίου – έρχονται περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες δουλειές. Και τι καλύτερο από τον κόσμο της εργασίας, ώστε να δει περισσότερους εργαζόμενους, να μειωθεί ο εφεδρικός στρατός της ανεργίας, που θα λέγανε και παλαιοί συνδικαλιστές, ώστε να ενταχθούν στις τάξεις των εργαζομένων περισσότεροι Έλληνες, να αυξηθεί το εισόδημά τους και μαζί το ΑΕΠ της χώρας.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να θέσω ευθέως το ερώτημα. Πιστεύετε ότι, όταν υπάρχει στην εξουσία μία κυβέρνηση της κεντροδεξιάς οι απεργίες γίνονται πιο εύκολα; Ενώ, όταν υπάρχει μία κυβέρνηση της αριστεράς, όπως υπήρχε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α μέχρι πριν από μερικούς μήνες, ότι τα συνδικάτα, τα σωματεία, βλέπουν πιο θετικά την κυβέρνηση και πιο επιφυλακτικά την κήρυξη απεργιών;

ΠΕΤΣΑΣ: Δεν θα ήθελα να βάλω παλιές ταμπέλες σε παλιά προβλήματα. Θέλω να βρούμε νέες λύσεις με τους εργαζομένους. Και για να βρούμε νέες λύσεις, εμείς τι κάνουμε; Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την πλήρη απασχόληση, ώστε να μειωθεί η μερική και η εκ περιτροπής με διάφορες παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο που έχει εξαγγείλει και έχει περιγράψει αρκετές φορές σε συνεντεύξεις του και ο αρμόδιος υπουργός ο Γιάννης Βρούτσης, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερους ανθρώπους που δουλεύουν κανονικά στη φανερή εργασία και όχι στη «μαύρη», να μπορούν να προστατεύουν τα δικαιώματά τους, να συνδικαλίζονται, να συμμετέχουν μαζικά και να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα στα προβλεπόμενα θεσμικά όργανα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, κατάλαβα ότι με τον συνδικαλιστικό νόμο δεν πρόκειται να κάνετε κάτι, δεν θα αλλάξετε κάτι σε σχέση με το δικαίωμα της απεργίας. Θέλω να σας ρωτήσω…

ΠΕΤΣΑΣ: Δίνουμε την προαιρετική δυνατότητα, την προαιρετική, να γίνεται η ψηφοφορία στις γενικές συνελεύσεις με ψηφιακό τρόπο. Όσοι επιθυμούν, φυσικά μπορούν να ακολουθούν τον παραδοσιακό. Αυτό που έχει σημασία, είναι, να υπάρχει συμμετοχή και να μην υπάρχουν σωματεία σφραγίδες.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ : Τώρα σας κατηγορούν επίσης, η αξιωματική αντιπολίτευση ότι καταργείτε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

ΠΕΤΣΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Το μόνο θέμα που υπάρχει είναι ότι προβλέπουμε, ότι οι επιχειρήσεις που έχουν σοβαρή δυσλειτουργία, που είναι κοντά στο κόκκινο, που κινδυνεύουν με λουκέτο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλειά τους όλοι οι εργαζόμενοι, θα μπορούν να παρεκκλίνουν σε συμφωνία με τους εργαζόμενους τους από τις γενικές ρυθμίσεις αλλά μόνο, επαναλαμβάνω, για επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με λουκέτο.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα έρχομαι στο θέμα της ημέρας που είναι το μεταναστευτικό, κύριε υπουργέ, εξ αφορμής και της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου μετά την οποία ανακοινώθηκαν μέτρα από την κυβέρνηση. Εδώ η ΑΥΓΗ λέει «Αποκάλυψη τώρα για τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ακροδεξιοί και επικίνδυνοι» και λέει ότι μετά από δίμηνη αδράνεια ήρθε στο φως η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί ένα τεράστιο θέμα για τη χώρα. Ότι βαφτίσατε το πρόβλημα μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό για να απαλλαγείτε από τις υποχρεώσεις της Συνθήκης της Γενεύης και ότι προωθείτε νέες Αμυγδαλέζες για γενικευμένη κράτηση. Τι γίνεται; Έχετε ζηλέψει την πολιτική του Σαλβίνι ή του Ορμπάν; Έτσι λέει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην ανακοίνωση του.

ΠΕΤΣΑΣ: Θα ξεκινήσω ανάποδα από αυτά τα οποία διαβάσατε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΑΥΓΗ. Οι Αμυγδαλέζες συγκρίνονται με τη Μόρια; Ένα ερωτηματικό για όσους μας ακούν. Δεύτερον, ποιο είναι το ζήτημα αυτή τη στιγμή, πως βαφτίζουμε το πρόβλημα ή ποιο είναι το πρόβλημα; Αυτό δεν θα μας το πει ένα πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας, ούτε η δική μου άποψη, θα μας το πούνε τα στοιχεία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ροές αυτή τη στιγμή από πρόσφυγες, αυτή τη στιγμή είναι πολύ μειωμένες ή από περιοχές τέλος πάντων, που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση και μπορούν να χαρακτηριστούν κάποιοι ως πρόσφυγες και πολύ περισσότερες από μετανάστες κυρίως οικονομικούς μετανάστες. Επομένως αλλάζει το πρόβλημα του χαρακτήρα του και από ένα αμιγώς προσφυγικό που ήταν κάποια στιγμή στο 2015 – 2016 σιγά – σιγά έγινε προσφυγικό μεταναστευτικό και τώρα είναι πολύ περισσότερο μεταναστευτικό, παρά προσφυγικό. Άρα, η διάγνωση του προβλήματος…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ λέει ότι 60% είναι οι πρόσφυγες που έρχονται. Το αμφισβητείτε αυτό το στοιχείο; Το ρωτώ γιατί για παράδειγμα καταλαβαίνω ότι υπάρχει και μια διαφορά εκτίμησης για το ποιος θωρείται πρόσφυγας και ποιος όχι ανάμεσα στην Ύπατη Αρμοστεία και στην κυβέρνηση. Ας πούμε ότι η Ύπατη Αρμοστεία λέει ότι οι προερχόμενοι από το Αφγανιστάν λέει ότι είναι πρόσφυγες. Η κυβέρνηση δεν έχει την ίδια εκτίμηση καταλαβαίνω.

ΠΕΤΣΑΣ: Δεν έχουμε την ίδια εκτίμηση που μου είπατε πριν γιατί όλες οι περιοχές δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ότι είναι ίδιες. Ούτε στο Αφγανιστάν ούτε σε άλλες περιοχές που έχουν την καταγωγή τους άνθρωποι που έρχονται εδώ. Αυτό που ξέρουμε ότι αποδεδειγμένα από εμπόλεμες περιοχές όπως η Συρία για παράδειγμα είναι πολύ μικρότερες οι εισρροές. Και επαναλαμβάνω ότι η διάγνωση του προβλήματος μπορεί να αποκαλύψει και ορισμένες από τις λύσεις. Αν κάνουμε λάθος στη διάγνωση του προβλήματος τότε δεν μπορούμε να βρούμε τις λύσεις. Και για να κλείσω σε σχέση με το προφίλ που μου διαβάσατε το βασικό πρόβλημα ποιο είναι;

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να μου πείτε αν πάτε στην κατεύθυνση Ορμπαν και Σαλβίνι κύριε υπουργέ.

ΠΕΤΣΑΣ: Καμία σχέση και ξέρετε πολύ καλά και για όσους δεν ξέρουν να ακούσουν όσοι μας παρακολουθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρα πολλές φορές και με επιστολή του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σταθεί απέναντι σε τέτοιου είδους πολιτικές οι οποίες ήταν εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εναντίον της της χώρας μας. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον κ. Ορμπαν. Το ζήτημα όμως τώρα είναι ποιο είναι αυτό το χαρακτηριστικό που θα δείξει στο πολιτικό σύστημα συμπεριλαμβανομένης της αξιωματικής αντιπολίτευσης τι κάνει η κοινωνία και η κοινωνία είναι πολύ μακριά από αυτό το πρωτοσέλιδο. Η κοινωνία έχει κουραστεί από ένα πρόβλημα το οποίο ήρθε εδώ και έμεινε και δεν αντιμετωπίστηκε τεσσεράμισι χρόνια. Εμείς δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να εφαρμόζουμε αυτά τα οποία είχαμε πει στους Έλληνες πριν από τις εκλογές. Ποια είναι αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά; Θα τα φυλάξουμε τα σύνορά μας. Ναι πιστεύουμε ότι θα πρέπει να τα φυλάμε. Ναι πιστεύουμε ότι έχει η θάλασσα σύνορα και αυτό θα κάνουμε. Θα προχωρήσουμε στην επιτάχυνση των διαδικασιών αποδοχής μιας αίτησης ασύλου ή απόρριψής της θα προχωρήσουμε πλέον στα κλειστά προαναχωρισιακά κέντρα και θα αυξήσουμε επιτέλους τις επιστροφές.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων είναι δύσκολη, χωρίς αμφιβολία, είχαμε πάλι για παράδειγμα σήμερα στην Λέσβο βάρκες που έφτασαν με άλλα 200 άτομα, πως θα καταφέρετε να μειώσετε τις ροές, ειδικά στην θάλασσα; Στον ¨Έβρο δέχομαι ότι είναι σχετικά ποιο εύκολα να πάρει κανείς μέτρα.
ΠΕΤΣΑΣ: Καταρχάς το βασικό ζήτημα είναι να περιοριστούν οι ροές στην πηγή.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στα Τουρκικά παράλια λέτε;

ΠΕΤΣΑΣ: Στα Τουρκικά παράλια και στην ενδοχώρα. Και ακόμα και όταν φεύγουν από τις Τουρκικές ακτές, στα θαλάσσια χωρικά ύδατα της γειτονικής μας χώρας. Πρέπει να κάνει ότι μπορεί η Τουρκία, για να εφαρμόσει από την πλευρά της την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας το 2016. Εμείς από την δική μας πλευρά, πρέπει να φυλάξουμε τα δικά μας σύνορα. Έχουμε αρχίσει την τελευταία εβδομάδα και έχουμε αναπτύξει πολύ περισσότερα σκάφη και έχουν αυξηθεί οι περιπολίες. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε και χθες στην ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι έχουν αυξηθεί κατά 23 οι περιπολίες την τελευταία εβδομάδα. Πιστεύουμε ότι τα τελευταία στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν μία καλύτερη εικόνα, που αυτό μπορεί να οφείλεται σε δύο παράγοντες: Ότι και η Τουρκία προσπαθεί να κάνει ότι μπορεί περισσότερο για να περιορίσει τις ροές, αλλά και τα δικά μας μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν. Και θα αποδίδουν ακόμα περισσότερο όσο τελειώνει η τουριστική σεζόν και το Λιμενικό μπορεί να αναπτύξει περισσότερα σκάφη για την επιτήρηση των συνόρων μας. Συν το ολοκληρωμένο σύστημα , το οποίο έχουμε πει, το ΕΣΟΘΕ, για την θαλάσσια επιτήρηση, το οποίο να μπορεί να δίνει έγκαιρη προειδοποίηση στις ελληνικές αρχές, ώστε να ειδοποιούν τις Τουρκικές, πριν αποπλεύσουν βάρκες , για να μπορεί να γίνεται και καλύτερη δυνατή συνεννόηση.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ θερμά κύριε Πέτσα. Ευχαριστώ τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr