Τρέχων Άρθρο
Ο Στ. Πέτσας στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικής Πολιτικής της ΕE

Ο Στ. Πέτσας στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικής Πολιτικής της ΕE

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηξε το πρωί της Πέμπτης, 21 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Η παρέμβαση του Υφυπουργού παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα:

Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, αγαπητοί συνάδελφοι

Η Ελλάδα αναπτύσσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την προώθηση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, φιλοδοξώντας να καταστεί σημαντικός παράγοντας στα Βαλκάνια, ως μια χώρα με αυτοπεποίθηση που βγαίνει μετά από μια 10 ετή οικονομική κρίση.

Με ιδιαίτερη χαρά θα ήθελα να σας ενημερώσω για μια πρόσφατη πρωτοβουλία η οποία ήρθε ως επιστέγασμα των προσπαθειών μας, την επένδυση για τη δημιουργία ενός στούντιο κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές του 2020 σε μία έκταση 83 στρεμμάτων, το οποίο φιλοδοξούμε να είναι το μεγαλύτερο στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Κυρίες και κύριοι,

Ο τρόπος που καταναλώνουμε οπτικοακουστικό περιεχόμενο έχει πλέον αλλάξει ριζικά.

Η διαπίστωση της πραγματικότητας αυτής οδηγεί σε ένα σημαντικό συμπέρασμα που αποτελεί ταυτόχρονα και μεγάλη ευκαιρία: Ο τρόπος να αντιμετωπίσεις του γίγαντες της βιομηχανίας τελικά είναι προσφέροντας εναλλακτικό περιεχόμενο, περιεχόμενο που διεκδικεί τη συσκευή του καταναλωτή, περιεχόμενο στο οποίο αυτός προτίθεται να του αφιερώσει το μεγαλύτερο μερίδιο από το χρόνο του.

Περιεχόμενο το οποίο στηρίζεται στην καινοτομία.

Η καινοτομία και το εναλλακτικό περιεχόμενο είναι το κλειδί:

Δεν θα πρέπει να μας απασχολεί πως θα παράγουμε και θα διανέμουμε οπτικοακουστικό περιεχόμενο μόνο, αλλά πρωτότυπες και ποιοτικές οπτικοακουστικές εμπειρίες.

Η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, έχοντας σύμμαχο την εγχώρια αγορά και παρακολουθώντας τον παλμό του κοινού και τις ανάγκες του. Με άλλα λόγια πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στον οπτικοακουστικό τομέα, ως μια βιομηχανία που χρειάζεται χρηματοδότηση, ευέλικτο πλαίσιο λειτουργίας και καταρτισμένο προσωπικό.

Με σκοπό να ενισχυθούν οι συνεργασίες σε επίπεδο έρευνας και καινοτομίας, ώστε να δημιουργηθεί εναλλακτικό και πρωτότυπο περιεχόμενο, προτείνουμε την ανάδειξη και την ενίσχυση των LABS. Τα LABS αποτελούν ευέλικτες δομές που λειτουργούν ως ανοιχτοί χώροι ελεύθερης σκέψης, με επαγγελματίες και experts από διάφορους τομείς όχι μόνο της οπτικοακουστικής βιομηχανίας άλλα και άλλα πεδία (marketing experts, designers, behavioral scientists), οι οποίοι προτείνουν και αναπτύσσουν ιδέες και λύσεις.

Τα LABS θα μας δίνουν την απάντηση στα κενά που παρεμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα, προτείνοντας φιλόδοξες πρωτοβουλίες και νέες μορφές δημιουργίας, προώθησης και διανομής περιεχόμενου.

Η Επιτροπή θα μπορούσε να εκδώσει κατευθύνσεις για τη θέσπιση Lab για την καινοτομία στο χώρο των οπτικοακουστικών μέσων σε κάθε μέλος, να συγκεντρώνει τις ιδέες και να τις επικοινωνεί διαχέοντας την πληροφορία στις ίδιες τις βιομηχανίες.

Σας ευχαριστώ.

Παρέμβαση στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.

Ευχαριστώ Κυρία Πρόεδρε.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στις πλατφόρμες το γεγονός ότι διαδραμάτισαν ζωτικό ρόλο στο να καταστεί το διαδίκτυο ένας δημόσιος χώρος διαδραστικής επικοινωνίας και προαγωγής του θεμελιώδους δικαιώματος της έκφρασης και της πληροφόρησης, σε συνθήκες ισότητας και ελευθερίας.

Οφείλουμε, επίσης, να αναγνωρίσουμε την προσφορά τους στην επιστημονική και καλλιτεχνική δημιουργία και τους νέους ορίζοντες που άνοιξαν στους δημιουργούς περιεχομένου.

Οφείλουμε, ωστόσο, να υπενθυμίσουμε στις πλατφόρμες ότι η οδηγία για τα πραγματικά δικαιώματα αποτελεί ακριβώς αυτό. Ένα καινοτόμο πλαίσιο για την προστασία και την περιφρούρηση των μοναδικών δυνατοτήτων που προσφέρει το διαδίκτυο. Ένα ακόμη εργαλείο για την προαγωγή της Δικαιοσύνης και της Ελευθερίας, της ίδιας της Δημοκρατίας.

Ο αποκλεισμός και η άρνηση να συμμορφωθούν είναι θέμα Δημοκρατίας. Καμία εταιρία δεν μπορεί να είναι πάνω από τον Νόμο.  Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε πολιτική -όπως η συγκεκριμένη- που στοχεύει στην ενίσχυση του τύπου αποσκοπεί στην προώθηση της ποιοτικής δημοσιογραφίας, η οποία αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα μας, έναντι στα fake news και την παραπληροφόρηση.

Είναι υποχρέωσή μας, επομένως, ως θεματοφύλακες του πλουραλισμού και της πολυφωνίας να στηρίζουμε κάθε αντίστοιχη πολιτική. Ειδικά σε εποχές, όπου η παραγωγή της ποιοτικής ενημέρωσης  είναι απαιτητική και πολυδάπανη διαδικασία.

Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε σε εταιρίες να αντιμετωπίζουν την Ευρώπη ως αδύναμη να ρυθμίσει τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να διαμορφωθεί μια κατάσταση όπου τα παραδοσιακά μέσα θα καμφθούν και θα υποχρεωθούν να δεχθούν ένα οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στη μη καταβολή αμοιβής για το περιεχόμενο.

Γεγονός, είναι ότι η οδηγία αντιμετωπίζεται θετικά από δημιουργούς και μέσα ενημέρωσης, αλλά ταυτόχρονα πολεμήθηκε από πλατφόρμες και φανατικούς της απόλυτης ελευθερίας του διαδικτύου. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι να καταφέρουμε μια αρμονική και λειτουργική συνύπαρξη με τις πλατφόρμες και να ξεπεράσουμε την αδυναμία των πλατφορμών να προσαρμοστούν στις Ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να εφαρμοστεί. Ικανοποιεί την ανάγκη για ένα δίκαιο και αξιόπιστο οικοσύστημα, τα μέλη του οποίου: Κράτος, πλατφόρμες, δημιουργοί μπορούν και πρέπει να συμβιώνουν αγαστά και λειτουργικά.

Σας ευχαριστώ.

 

 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr