ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Συνέντευξη Τύπου των Συντελεστών της Ταινιας «Son Of Sofia»
Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στον χώρο του ΓΤΕ Νέας Υόρκης το μεσημέρι της Τρίτης 25/4 με αφορμή την προβολή της ελληνικής ταινίας «Son of Sofia» στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca.
(*Νέα ενημέρωση: η ταινία απέσπασε τελικά στις 27.4 το βραβείο της καλύτερης Ξένης Ταινίας στο πλαίσιο του Tribeca Film Festival)
Από πλευράς συντελεστών της ταινίας συμμετείχαν η σκηνοθέτης κα Ελίνα Ψύκου, ο παραγωγός κ. Γιώργος Καρναβάς και ο δ/ντης φωτογραφίας κ. Διονύσης Ευθυμιόπουλος. Επιπλέον με τη σύμφωνη γνώμη των συντελεστών η υπογράφουσα προσκάλεσε τον Πρόεδρο του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νέας Υόρκης, κ. Jimmy DeMetro. Την συνέντευξη παρακαλούθησαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι ΜΜΕ από Voice of America (τηλεοπτικό συνεργείο με δημοσιογράφο-στο τέλος πραγματοποιήθηκε και ξεχωριστή συνέντευξη), Newsverge, Rotten Tomatoes όπως επίσης και εκπρόσωποι ομογενειακών ΜΜΕ (Εθνικός Κήρυκας, Hellas FM κ.α). Η Διευθύντρια του ΓΤΕ Νέας Υόρκης Αθανασία Παπαντριανταφύλλου καλωσόρισε τους συμμετέχοντες αναφέροντας ότι είναι τιμή για την Ελλάδα η συμμετοχή κινηματογραφικής παραγωγής από την χώρα μας στο διαγωνιστικό τμήμα ενός εγνωσμένης αξίας διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.
Η κα Ψύκου αναφέρθηκε στα βιώματα και τις εμπειρίες της που την ώθησαν στη δημιουργία της ταινίας και τόνισε ότι η ταινία για να ολοκληρωθεί έτυχε υποστήριξης από την Βουλγαρία και την Γαλλία αλλά και από το Ταμείο Στήριξης του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου του Συμβουλίου της Ευρώπης-Eurimages. Τόνισε ότι η προβολή της στο Φεστιβάλ της Tribeca αποτελεί την παγκόσμια πρώτη προβολή της ταινίας η οποία αναφέρεται σε μία ιστορία για την παιδική ηλικία αλλά και θεμάτων όπως το μεταναστευτικό με φόντο τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Αναφέρθηκε επίσης στα οικουμενικά στοιχεία της ταινίας τα οποία την κάνουν προσιτή σε ένα ευρύτερο κοινό αλλά και στις δυσκολίες που δημιουργεί η οικονομική κρίση στην κινηματογραφική παραγωγή, ωθώντας τους σκηνοθέτες σε ευρηματικότητα προκειμένου να ξεπεράσουν πρακτικές δυσκολίες. Επιπλέον τόνισε ότι οι ελληνικές ταινίες με τις επιτυχίες τους σε διεθνή φεστιβάλ, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις όπως αυτή του κ. Λάνθιμου γνωρίζουν και διεθνή εισπρακτική επιτυχία, αποτελούν φορείς ανάδειξης της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας της Ελλάδας.
Ο κ. Demetro από πλευράς του τόνισε ότι μόνο επτά ελληνικές ταινίες έχουν μέχρι στιγμής αγοραστεί για διανομή στις ΗΠΑ τα τελευταία 10 χρόνια. Έκανε λόγο για αλλαγές στην κινηματογραφική παραγωγή αλλά και στον τρόπο διανομής των ταινιών των τελευταίων ετών τονίζοντας ότι ακόμα και για τις αμερικανικές ανεξάρτητες παραγωγές η αγορά των ΗΠΑ έχει πλέον καταστεί δύσκολη λόγω νέων παραγόντων όπως του Netflix καθώς και αξιοποίησης νέων ηλεκτρονικών μέσων (DVD, Blu-Ray, ψηφιακές πλατφόρμες) που έχουν υποκαταστήσει ως ένα βαθμό την έξοδο στον κινηματογράφο. Ανέφερε επίσης ότι παρατηρεί μείωση του κοινού που βλέπει ευρωπαϊκές ταινίες στη Νέα Υόρκη καθιστώντας με αυτόν τρόπο ακόμα πιο δύσκολη την προώθηση ελληνικών ταινιών. Τόνισε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι η θεματολογία μίας ταινίας, εάν επιδιώκεται η ευρύτερη διανομή της, πρέπει να συνάδει με τις προτιμήσεις του ευρύτερου κοινού ενώ τόνισε ότι το αμερικανικό κοινό δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό στη χρήση υποτίτλων.
Επισημαίνεται τέλος ότι τα στελέχη του ΓΤΕ Νέας Υόρκης συμμετείχαν, ύστερα από πρόσκληση των συντελεστών της, στην πρεμιέρα της ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca το απόγευμα της Παρασκευής 21/4 την οποία παρακολούθησε επίσης ο γνωστός ηθοποιός Willem Dafoe που τυγχάνει μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ.