Τρέχων Άρθρο
Νέα Υόρκη – Φόρουμ για τη βιώσιμη ανάπτυξη
Από δεξιά: Ο Προϊστάμενος του ΓΤΕ Νέας Υόρκης, κ. Ιωάννης Μπουμπούκης, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Συντονισμού, Θεσμικών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, κ. Ν. Τράντας, η ΜΑ της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Πρέσβυς κα Μαρία Θεοφίλη, η εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κα Ιγγλέση, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο Γεν. Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, κ. Γεώργιος Τζιάλλας, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Γιαννέλης - Θεοδοσιάδης, ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής-ΟΚΕ, κ. Γεώργιος Βερνίκος, η Διευθύντρια του ΕΟΤ Β. Αμερικής, κα Γρηγορία Καματερού, επιτόπιο προσωπικό του ΕΟΤ, κα Μ. Μεσνιτσάρη.

Νέα Υόρκη – Φόρουμ για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Φόρουμ για τη βιώσιμη ανάπτυξη διεξήχθη στον ΟΗΕ από τις 9 έως τις 18 Ιουλίου 2018, με τη συμμετοχή και της επίσημης ελληνικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο.

Στις 17 Ιουλίου 2018, η Ελλάδα προχώρησε σε ολοκληρωμένη εθνική παρέμβαση στην ολομέλεια του Φόρουμ, όπου ο κ. Φάμελλος ανέλυσε το έργο της ελληνικής κυβέρνησης για την εκπλήρωση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Την προηγούμενη ημέρα ο Υπουργός είχε ήδη παρουσιάσει την Εθελοντική Εθνική Αξιολόγηση της Ελλάδας (Voluntary National Review), η οποία είναι αποτέλεσμα εντατικής δουλειάς που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας τους τελευταίους 18 μήνες από τα αρμόδια υπουργεία, τους κοινωνικούς εταίρους και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δράσεις της Ελλάδας αναλυτικά στους εκπροσώπους των ελληνοαμερικανικών ΜΜΕ σε συνέντευξη που παραχώρησαν στις 17 Ιουλίου 2018. Η συνέντευξη διοργανώθηκε από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Νέας Υόρκης και πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, στο Μανχάταν.

Ο Προϊστάμενος και τα στελέχη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Νέας Υόρκης στήριξαν με την παρουσία τους και τις συντονισμένες παρεμβάσεις τους το έργο της ελληνικής αντιπροσωπείας καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της στη Νέα Υόρκη. Σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία, ενημέρωναν συνεχώς, με τη σύνταξη και προώθηση δελτίων Τύπου, τις διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, τους Έλληνες ανταποκριτές, τα ελληνοαμερικανικά ΜΜΕ και τους ξένους ανταποκριτές στον ΟΗΕ για τις δράσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας. Ως επακόλουθο προέκυψε πλήθος ρεπορτάζ, άρθρων για το Φόρουμ και την ελληνική συμμετοχή και συνεντεύξεις Ελλήνων επισήμων στα ομογενειακά ΜΜΕ της Νέας Υόρκης.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ οργανώθηκαν δύο παράλληλες εκδηλώσεις ελληνικού ενδιαφέροντος. Στις 12 Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε workshop με θέμα το σχεδιασμό «έξυπνων» και βιώσιμων σύγχρονων πόλεων, το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, την Ένωση Διεθνών Τηλεπικοινωνιών (ITU), την Οικονομική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ευρώπη και την UNESCO. Την εκδήλωση άνοιξε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Πρέσβυς κα Μαρία Θεοφίλη, ενώ στους βασικούς ομιλητές συγκαταλεγόταν η εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, επικεφαλής του Τμήματος Ευρυζωνικότητας, κα Σοφία Παπαθανασοπούλου. Η κα Παπαθανασοπούλου τόνισε, κατά τη διάρκεια της εισήγησής της, ότι η ευρυζωνικότητα είναι καταλυτικής σημασίας για την ανάπτυξη των βιώσιμων έξυπνων πόλεων και ως εκ τούτου συνιστά μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Το βασικό μήνυμα που μεταφέρθηκε στους παρευρισκόμενους ήταν ότι κανένας πολίτης της χώρας μας δεν θα εξαιρεθεί από τη πρόσβαση στην ευρυζωνικότητα, η δε εμπλοκή των συναρμόδιων φορέων σε αυτή την προσπάθεια, από το αρχικό στάδιο, θα βοηθήσει την Ελλάδα να είναι μέσα στις παγκόσμιες εξελίξεις. Η ελληνική παρουσία στην εκδήλωση αυτή είχε ως σκοπό και την υποστήριξη της υποψηφιότητας της χώρας μας στο Συμβούλιο της ITU, στις εκλογές που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης Πληρεξουσίων 2018, στο Ντουμπάι.

Στις 16 Ιουλίου 2018, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, σε συντονισμό με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία, συνδιοργάνωσαν έκθεση φωτογραφίας και βίντεο για τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον των ελληνικών νησιών. Η έκθεση φωτογραφίας και το βίντεο με τίτλο Island Identities αποτελούν καρπό της δουλειάς του επί 25 χρόνια εγκατεστημένου στην Ελλάδα ελβετού βιολόγου και φωτογράφου Andrea Bonetti. Ο Andrea Bonetti συνεργάστηκε για τη δημιουργία του βίντεο αφενός με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Τουρισμού και αφετέρου με τη visual artist Ερατώ Τζαβάρα και το συνθέτη Βασίλη Τζαβάρα, ο οποίος συνέθεσε τη μουσική που επένδυσε τις εικόνες από τα ελληνικά νησιά.

Η εκδήλωση προσέλκυσε πολλά μέλη ξένων διπλωματικών αποστολών και δημοσιογράφους, οι οποίοι στη μικρή δεξίωση που ακολούθησε (συνδιοργανωτής της οποίας ήταν και το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Νέας Υόρκης) είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr