Τρέχων Άρθρο
Λονδίνο – 11ο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου
Αφίσα του 11ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου

Λονδίνο – 11ο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου

Με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ολοκληρώθηκε στις 12 Μαΐου 2018 το 11ο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου. Στην πανηγυρική απονομή των Βραβείων «Οδυσσέας» και των Βραβείων «Cosmocinema» παρευρέθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας κ. Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς και η Προϊσταμένη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας κ. Έλενα Σουπιανά.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 12 Μαΐου στο Θέατρο Τέχνης του Λονδίνου, υπό την επιμέλεια του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Χρήστου Προσύλη. Φέτος για πρώτη χρονιά το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου έβαλε κάτω από την ομπρέλα του το Cosmocinema Festival ή Cosmocinema Awards, επεκτείνοντας το δίκτυο συνεργασιών και δραστηριοτήτων του.

Την τελετή απονομής των βραβείων παρακολούθησε μεγάλος αριθμός θεατών, μεταξύ των οποίων πολλοί διαγωνιζόμενοι σκηνοθέτες, παραγωγοί και σεναριογράφοι. Την τελετή παρουσίασε ο δημοσιογράφος – ανταποκριτής του  ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού ΣKAI κ. Θανάσης Γκαβός. Τα βραβείο «Οδυσσέας» σάρωσε η ταινία του Νίκου Περράκη Success Story, η οποία κέρδισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου ηθοποιού (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης), καλύτερης ηθοποιού (Τόνια Σωτηροπούλου), καλύτερης φωτογραφίας (Claudio Bolivar) και καλύτερου σεναρίου (Κατερίνα Μπέη).

Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο στήριξε το Φεστιβάλ με συστηματική προώθηση της εκδήλωσης δια μέσου των κοινωνικών δικτύων του επιτυγχάνοντας πολύ υψηλή απήχηση. Με την ευκαιρία της απονομής των βραβείων η Προϊσταμένη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας κ. Έλενα Σουπιανά ενημέρωσε το κοινό και τους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου για το νέο θεσμικό πλαίσιο που προώθησε πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και υπογράμμισε τα πολλαπλά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως κινηματογραφικού προορισμού. Κατά την έναρξη της τελετής απονομής προβλήθηκε σχετικό video της ΓΓΕΕ.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου, θεσμός που έχει καταστεί πλέον μέρος της βρετανικής πολιτιστικής ζωής, φιλοδοξεί να είναι το σημείο συνάντησης ελληνικών οπτικοακουστικών παραγωγών και διεθνών παραγωγών που σχετίζονται με την Ελλάδα. Φέρνει το διεθνές κοινό σε επαφή με το σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο και τους επαγγελματίες του χώρου αυτού και συγχρόνως ανοίγει δρόμους επαφής με τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική τέχνη. Καλύπτει ευρύ φάσμα οπτικοακουστικών ειδών, αναδεικνύει νέους σεναριογράφους, δημιουργούς και καλλιτέχνες της σύγχρονης Ελλάδας και διεθνείς καλλιτέχνες με ενδιαφέρον για τη χώρα μας και δημιουργεί ευκαιρίες διεθνούς δικτύωσης των επαγγελματιών της ελληνικής και διεθνούς οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

Το πρόγραμμα του διαγωνιστικού τμήματος στο φετινό Φεστιβάλ ήταν ιδιαιτέρως πλούσιο, ενώ παρουσιάστηκαν και μοναδικές παγκόσμιες πρεμιέρες και πρεμιέρες στη Μεγάλη Βρετανία, εξαιρετικές ταινίες απ’ όλο τον κόσμο και εμπνευσμένοι δημιουργοί. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν ταινίες μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, μικρού μήκους μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, video art, πειραματικές ταινίες, animation & music videos. Υπήρξε επίσης ειδικό διαγωνιστικό τμήμα σεναρίου.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr