ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ – “Δίαυλοι” ελληνοπορτογαλικής μουσικής συνεργασίας
Πραγματοποιήθηκε χθες, 29 Νοεμβρίου 2017, στο ιστορικό δημοτικό θέατρο της Λισσαβώνας Σάο Λουίζ (São Luíz), συναυλία της καταξιωμένης Πορτογαλίδας τραγουδοποιού, στιχουργού και συνθέτιδος Αμέλια Μουζ (Amélia Muge) και του Έλληνα τραγουδοποιού και συνθέτη Μιχάλη Λουκοβίκα.
Οι δύο καλλιτέχνες παρουσίασαν τη νέα τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Αρχιπέλαγος / Δίαυλοι».
Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν η Αμέλια Μουζ και ο Μιχάλης Λουκοβίκας:
ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ / Δίαυλοι
Συναυλία παρουσίασης στο Δημοτικό Θέατρο São Luiz, στις 29 Νοεμβρίου 2017
Μετά την άκρως επιτυχημένη πρώτη σύμπραξή τους το 2012, ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ / ελληνοπορτογαλικές περιηγήσεις (PERIPLUS / deambulações luso-gregas), που η Ένωση Πορτογάλων Δημιουργών περιέλαβε στις τρεις κορυφαίες παραγωγές της χρονιάς, η Amélia Muge (Αμέλια Μουζ) και ο Μιχάλης Λουκοβίκας ξανοίγονται στο ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ και τους Διαύλους του, σ’ ένα νέο συναρπαστικό ταξίδι στα ηχοχρώματα του χώρου και του χρόνου, με μια ανοιχτή πρόσκληση σε όλους.
Αφετηρία μας είναι το Αιγαίο, καθώς ο όρος «αρχιπέλαγος» αρχικά αναφερόταν σε αυτό το πέλαγος και τα νησιά του, συνδυάζοντάς το με «Το αρχιπέλαγος», του Γερμανού φιλέλληνα ποιητή Friedrich Hölderlin, σε αναζήτηση της «ανθισμένης Ιωνίας» και της «βυθισμένης στις στάχτες Αθήνας». Τραγουδώντας εν χορώ την ωδή «Κατολοφύρομαι» από τον Ορέστη του Ευριπίδη το 408 π.Χ., ταξιδεύουμε μια χιλιετία πίσω, στο 1400 π.Χ., ρίχνοντας άγκυρα στην Ουγκαρίτ της Συρίας, προτού να γίνει παρανάλωμα του πυρός από τους Λαούς της Θάλασσας, για να διασκευάσουμε έναν ύμνο των Χουρριτών ως μοιρολόι για την τραγωδία των προσφύγων, ή ως νανούρισμα που κοιμίζει τα παιδιά, αφυπνίζοντας τους μεγάλους, συνδυασμένο με τον εμβληματικό πορτογαλικό αντιφασιστικό ύμνο «Ξυπνήστε!», των José Gomes Ferreira και Fernando Lopes-Graça.
Διαπλέοντας τη Μεσόγειο και διασχίζοντας τις Ηράκλειες Στήλες, βρισκόμαστε στα αρχιπελάγη της Μακαρονησίας (Αζόρες και Μαδέρα, Κανάρια και Πράσινο Ακρωτήρι), τραγουδώντας στη Cesária Évora. Σ’ ένα «Ταξίδι εντός μας» για ν’ ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, συναντούμε σπουδαίους ποιητές, όπως η Σαπφώ, η Hélia Correia και ο Fernando Pessoa. Αργότερα, «Στην ταβέρνα του λιμανιού», ακούμε ιστορίες τού fado και του ρεμπέτικου για ταξίδια χωρίς επιστροφή, που αφηγούνται οι João de Deus, Γιώργος Μητσάκης και Βασίλης Τσιτσάνης. Μαγεμένοι βάζουμε πλώρη για «Νησιά της φαντασίας» («Ουτοπία», «Πηνελόπη της Ιθάκης», «Τα παιδιά που χάθηκαν»), τελειώνοντας μ’ ένα υπέροχο θρακιώτικο ζωναράδικο.
Η κύρια ενότητα, «Στην εποχή της ένδειας», βασίζεται σε ποίηση της Hélia Correia, που μιλά για την Ελλάδα, με τον Παρθενώνα στο εξώφυλλο. Παραλαμβάνοντας το βραβείο Καμόες, το σπουδαιότερο στον πορτογαλόφωνο κόσμο, η Hélia το αφιέρωσε στην Ελλάδα, «όπου γεννήθηκε η ποίηση, χωρίς την οποία δεν θα είμαστε τίποτε και δεν θα είχαμε τίποτε», όπως είπε στην ομιλία της, κλείνοντας με την αναφώνηση «Ζήτω η Ελλάδα!». Μέσα από τους στίχους της ξανασυναντούμε τους Αργοναύτες, την Κίρκη, τον Πάνα και τον Περικλή, περιπλέουμε «Τα νησιά τού Αιγαίου», παρακολουθούμε πώς περιγράφει τον «Χαμό της Ελλάδας» ή περιδιαβαίνουμε στην Αγορά της αρχαίας πόλεως, λίκνου της δημοκρατίας, με το «Πένθιμο εμβατήριο» του Ludwig van Beethoven.
Στο ταξίδι της επιστροφής τραγουδούμε τη «Νοσταλγία» (ξενιτιά) και τον «Νόστο», με Τσιτσάνη, Βιολέτα Parra, Αρμάνδο Soares, Ροζαλία de Castro και José Niza, για να καταλήξουμε στην «Αλεγρία» τού José Saramago και του Γιώργου Ανδρέου. Και στο «Finale», αφουγκραζόμαστε εν τέλει τους «Μύθους των κυμάτων», μ’ ένα συνδυασμό του μεσαιωνικού Γαλικιανού βάρδου Martín Codax με τον κορυφαίο Σμυρνιό ρεμπέτη Παναγιώτη Τούντα. Στο γλέντι του αποχαιρετισμού τραγουδάμε και χορεύουμε μια ιδιόμορφη «Bulería του Sines», όπου είναι ευπρόσδεκτοι οι πάντες, Έλληνες και Πορτογάλοι, Ισπανοί και Αφρικανοί, ενήλικες και παιδιά – και όχι μόνον: όσοι πιστοί (στην τέχνη) προσέλθετε…
https://www.facebook.com/Am%C3%A9lia-Muge-Michales-Loukovikas-315928531775833/
https://www.facebook.com/Michales-Loukovikas-186145631417025/
https://www.youtube.com/user/MichalesLoukovikas?feature=mhee
Η φωτογραφία της Αμέλια Μουζ και του Μιχάλη Λουκοβίκα προέρχεται από το λογαριασμό τους στο facebook.