Λ. Κρέτσος: “Να συνεργαστούμε με στόχο τις έξυπνες πόλεις του μέλλοντος”
Εκδήλωση – συζήτηση για την ψηφιακή οικονομία διοργάνωσε η Ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα, από κοινού με τις πρεσβείες της Σλοβακίας, της Κορέας και του Καναδά, με τίτλο «Digital Policy for Better Lives».
Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, στο πλαίσιο της διοργάνωσης της υπουργικής συνάντησης του ΟΟΣΑ στην Αθήνα με θέμα την περιφερειακή πολιτική και πιο συγκεκριμένα τις «Μεγάλες τάσεις: Κτίζοντας καλύτερο μέλλον για τις περιφέρειες, τις πόλεις και τις αγροτικές περιοχές».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο ”Orange Grove” της πρεσβείας, ένα διαδραστικό πεδίο, όπου νέοι start uppers αναπτύσσουν καινοτόμες ιδέες στον χώρο της επιχειρηματικότητας.
Στον χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος ανέφερε ότι το ουσιαστικό της σημερινής εκδήλωσης είναι η ανταλλαγή ιδεών και τεχνογνωσίας ανάμεσα στους ταλαντούχους νέους επιχειρηματίες, καθώς οι ψηφιακές τεχνολογίες οφείλουν να προωθούν τις επικοινωνίες, με στόχο καλύτερες, ευέλικτες κοινωνίες
Ο Λ. Κρέτσος στάθηκε ιδιαίτερα σε δύο σημεία, σχετικά με την ψηφιακή πολιτική, τα νέα δίκτυα 5G τα οποία αναπτύσσονται ραγδαία και αναμένεται να αναβαθμίσουν την οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών, καθώς και τις νέες τεχνολογίες όσον αφορά φιλικότερες προς τον χρήση συσκευές και οικοσυστήματα. Στο σημείο αυτό, έκανε ειδική αναφορά στην ανεπτυγμένη τεχνογνωσία της Κορέας στον τομέα, λέγοντας ότι όλες οι χώρες οφείλουν να συνεργάζονται και να ανταλλάζουν τεχνογνωσία.
«Οι πόλεις μας μεγαλώνουν σε πληθυσμό, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνονται και οι ανάγκες τους σε ιατρική περίθαλψη, παροχές στους ηλικιωμένους, κυκλοφοριακές ανάγκες, και εδώ ακριβώς πρέπει να συνεργαστούμε με στόχο τις έξυπνες πόλεις του μέλλοντος» σημείωσε ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ, προσθέτοντας ότι η ψηφιοποίηση κάνει πολλά πράγματα πιο εύκολα δημιουργώντας νέα δεδομένα για όλους. Ωστόσο, υπογράμμισε τους κινδύνους – ποιος θα χειρίζεται όλα αυτά τα δεδομένα και πώς αυτό θα γίνει σε όφελος όλης της κοινωνίας – με ιδιαίτερη αναφορά και στη ραγδαία ανάπτυξη των διαδικτυακών κολοσσών (Amazon, Google, Facebook, Apple, Microsoft) και όλα τα θέματα ασφάλειας δεδομένων που έχουν ανακύψει.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία συνεχάρη τις πρακτικές του Orange Grove και τις δυνατότητες που προσφέρει στους νέους Έλληνες επιχειρηματίες, ως μια μορφή ανάκλησης του brain drain που τόσο στοίχισε στην Ελλάδα της κρίσης. «Η ψηφιοποίηση της οικονομίας είναι ανάγκη επιβίωσης, όχι μόνο ανάπτυξης για την Ελλάδα» υπογράμμισε η κα Ασημακοπούλου, λέγοντας ότι το κόμμα της έχει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών.
Στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης χαιρετισμό, ο Ολλανδός πρέσβης Κάσπαρ Βέλτκαμπ, η πρέσβης της Σλοβακίας Ιβέτα Χρίκοβα, ο πρέσβης της Κορέας Σοσουκ Λιμ και η πολιτική σύμβουλος της καναδικής πρεσβείας Ντέμπορα Ντε Ροσιέ. Όλοι τόνισαν την ανάγκη συνεργασιών και ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των χωρών παγκοσμίως, καθώς η ψηφιοποίηση της οικονομίας είναι μια πραγματικότητα με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Ιδιαίτερη μνεία στην ελληνική οικονομία έκανε ο Ολλανδός πρέσβης στην Ελλάδα, λέγοντας ότι είναι μια χώρα που εξήλθε από την κρίση κοιτάζοντας, όχι μόνο τα μακροοικονομικά μεγέθη, αλλά και την καθημερινή οικονομία. «Με το Orange Grove θέλουμε να εκφράσουμε την εμπιστοσύνη μας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» πρόσθεσε ο κ. Βέλτκαμπ, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει ικανότατο ανθρώπινο δυναμικό με όρεξη για δουλειά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ