Τρέχων Άρθρο
Ημερίδα με τίτλο: «E-pronoia για τον πολίτη: κοινωνική φροντίδα στην ψηφιακή εποχή»

Ημερίδα με τίτλο: «E-pronoia για τον πολίτη: κοινωνική φροντίδα στην ψηφιακή εποχή»

Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2015

Ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης για την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των πολιτών, παρουσίασε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε εκδήλωση του με θέμα «e-pronoia για τον πολίτη: κοινωνική φροντίδα στην ψηφιακή εποχή» στην αίθουσα Συνεδρίων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Στην ημερίδα συμμετείχαν πλήθος εκπροσώπων και επαγγελματιών από φορείς που παρέχουν κοινωνική φροντίδα, δημόσιους και ιδιωτικούς. (ΜΚΟ, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας από όλη την Ελλάδα, Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, κλπ).

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεανώ Φωτίου και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, κ. Ελευθέριος Κρέτσος.

Η κυρία Φωτίου στο χαιρετισμό της εξέφρασε το ενδιαφέρον του Υπουργείου για να στηρίξει το έργο e-pronoia με Υπουργικές Αποφάσεις που είναι απαραίτητες προκειμένου να υποχρεωθούν όλοι οι φορείς που παρέχουν κοινωνική φροντίδα να συμμετέχουν στην πλατφόρμα. Η κυρία Φωτίου ανακοίνωσε ότι το e-pronoia είναι προπομπός μιας σειράς ηλεκτρονικών εργαλείων που θα αναπτυχθούν στον τομέα της πρόνοιας προκειμένου να διευκολύνονται οι επαγγελματίες και να εξασφαλίζεται δικαιότερη κατανομή πόρων στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Αυτό θα γίνει με τη διασύνδεση των υπαρχόντων δεδομένων που διατηρούνται σε διαφορετικές βάσεις δεδομένων σε μια ενιαία ψηφιακή καρτέλα ωφελούμενου.

Το μεταπολεμικό Κράτος κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης στην Ευρώπη για το οποίο και σήμερα θα έπρεπε να συνεχίσουμε να μιλάμε έχει υποστεί ένα πλήγμα τόσο με την αποψίλωση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και τη μείωση του αριθμού των πολιτών που έχουν πρόσβαση σε αυτό. Η ενίσχυσή του Κράτους κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης είναι στρατηγική επιλογή της σημερινής Κυβέρνησης, δήλωσε στο χαιρετισμό του ο κ. Κρέτσος, προσθέτοντας ότι «η ψηφιακή εποχή μας χτυπάει την πόρτα και προσφέρει λύσεις. Δημιουργεί μια πλατφόρμα που θα είναι ανοιχτή σε όλους, που θα λειτουργεί προς εξυπηρέτηση του κάθε πολίτη και θα παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης και ενημέρωσης για οποιονδήποτε τις χρειαστεί. Τα ψηφιακά εργαλεία, βέβαια, από μόνα τους δεν έχουν πολιτική χροιά, δεν έχουν κοινωνικό περιεχόμενο. Είναι δουλειά όλων μας να τα στρέψουμε προς τις κατάλληλες κατευθύνσεις».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το έργο που στόχο έχει την ενδυνάμωση του «Κοινωνικού Δικτύου» της χώρας, το συντονισμό των φορέων παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας -δημόσιων και ιδιωτικών- την παροχή προηγμένων προσβάσιμων on-line Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, ο οποίος θα μπορεί να βρει άμεσα την ενδεδειγμένη και αποτελεσματική κοινωνική στήριξη που χρειάζεται.

Επίσης, στην ψηφιακή αυτή πλατφόρμα, οι επαγγελματίες Πρόνοιας μπορούν να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικές με Προνοιακή Νομοθεσία, επιστημονική ορολογία, στατιστικά στοιχεία, έρευνες, εφαρμοζόμενα επιστημονικά πρωτόκολλα, οδηγούς, πληροφορίες για τη λειτουργία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες των Φορέων παροχής κοινωνικής φροντίδας, νέα και ανακοινώσεις που αφορούν στο σύστημα πρόνοιας κ.α.

Το συγκεκριμένο έργο μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την προβολή των φορέων Πρόνοιας συμβάλλοντας στην καταγραφή αυτών με σκοπό να γίνουν ευρύτερα γνωστοί σε κοινό και επαγγελματίες, προβάλλοντας τις δράσεις και τις υπηρεσίες τους να προσελκύσουν εθελοντές, να δικτυωθούν, κ.α.

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο οποίος είναι ο κύριος και φορέας λειτουργίας του έργου πρόκειται αμέσως μετά την παραλαβή του να καλέσει τους φορείς κοινωνικής φροντίδας να συμμετέχουν στην πλατφόρμα.

 

 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr