Η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ιορδανίας ενδυναμώνει τη σταθερότητα στην Ανατ. Μεσόγειο
Τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, η οποία ενδυναμώνει τη στρατηγική για την προοπτική της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε ο ΠρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας από το βήμα της 2ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Ιορδανίας η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στo Αμμάν. Στο πλαίσιο της Συνόδου υπογράφτηκαν δύο τριμερή μνημόνια συνεργασίαςστους τομείς της εκπαίδευσης και της προώθησης επενδύσεων. Στο Αμμάν και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, προκειμένου να συμμετάσχει στην αυριανή 1η Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων των τριών χωρών
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον σταθεροποιητικό ρόλο της Ιορδανίας στην περιοχή, ενώ για την Ελλάδα και την Κύπρο είπε ότι είναι οι πλησιέστερες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μπορούν να βοηθήσουν, σημειώνοντας ότι αποτελούν πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Για την Ελλάδα και την Κύπρο είπε ότι είναι οι πλησιέστερες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μπορούν να βοηθήσουν, καθώς δέχονται τις επιπτώσεις από το μεταναστευτικό/προσφυγικό.
Επισήμανε την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού/προσφυγικού, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να υπάρξει στήριξη στον λαό της Συρίας.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί το στάτους κβο των Αγίων Τόπων στην Ιερουσαλήμ και να προστατευθούν και οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι. Επανέλαβε τη θέση για λύση στο μεσανατολικό με δύο κράτη, του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας έγινε δεκτός από τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄της Ιορδανίας.
Η υποδοχή του Πρωθυπουργού έγινε με όλες τις προβλεπόμενες τιμές. Άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας απέδωσε τιμές και ο βασιλιάς τον υποδέχθηκε με μια θερμή χειραψία.
Στη διάρκεια της συνάντησης τους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας εξήρε τη συμβολή της Ιορδανίας στην αντιμετώπιση περιφερειακών προβλημάτων. Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, στην ασφαλή μεταφορά ενεργειακών πόρων από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, σημειώνοντας πως μπορεί να παίξει τον ρόλο «γέφυρας».
Ν. Αναστασιάδης: Να εργαστούμε μαζί για την ειρήνη και τη σταθερότητα
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από το βήμα της Τριμερούς είπε ότι αντανακλά τη σημασία που αποδίδουν οι τρεις χώρες στην εμβάθυνση της συνεργασίας τους.
Εξέφρασε τη δέσμευση για την από κοινού συνεργασία προς την επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και επισήμανε ότι είναι κοινή η πεποίθηση για επίτευξη πολιτικών λύσεων στη βάση του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των κρατών, καθώς επίσης και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιορδανία έχουν ίδιες θέσεις για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, που απαιτεί αλληλεγγύη και συλλογική ευθύνη είπε, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να εργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους της, ώστε η Ιορδανία να τύχει στήριξης, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της προσφυγικής κρίσης.
Από την πλευρά του βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄καλωσόρισε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Αναστασιάδη και αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που συνδέουν τις τρεις χώρες. Ευχαρίστησε την Ελλάδα και την Κύπρο για τη βοήθεια που προσφέρουν και ως μέλη της ΕΕ, ενώ αναφέρθηκε στους κοινούς στόχους για ειρήνη και σταθερότητα.
Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και οι υφυπουργοί Οικονομίας Στάθης Γιαννακίδης και Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος.
Νωρίτερα το πρωί έγινε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών στην οποία από την ελληνική πλευρά συμμετείχε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής πραγματοποιήθηκε επιχειρηματικό φόρουμ, με συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων και επιχειρήσεων από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιορδανία.