Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (27/9/2021)
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Tύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου
Καλό μεσημέρι.
Για τον σεισμό στην Κρήτη
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Richter σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Κρήτη. Όπως γνωρίζετε υπάρχει ήδη ανακοίνωση από την Πολιτική Προστασία. Από την πρώτη στιγμή ο κρατικός μηχανισμός, η Κυβέρνηση ενεργοποιήθηκε. Ήδη βρίσκεται στην Κρήτη ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός κ. Τουρνάς και ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Θα συντονίσουν τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού. Υπήρξε από την πρώτη στιγμή κινητοποίηση όλων συναρμόδιων Υπουργείων και επικοινωνία με τις τοπικές Αρχές στη Κρήτη.
Μέχρι στιγμής δυστυχώς έχουμε την είδηση για την απώλεια ενός συνανθρώπου μας. Απ ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής δεν έχουμε εγκλωβισμένους συμπολίτες μας . Όσοι είχαν εγκλωβιστεί έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο και οι υγειονομικές αρχές έχουν αντιμετωπίσει τα προβλήματα που είχαν. Αρμόδια κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών ήδη έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους και αν χρειαστεί θα μεταβούν στην Κρήτη και επιπλέον δυνάμεις. Όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς και όλα τα συναρμόδια Υπουργεία -στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους- για να συνδράμουν τις τοπικές Αρχές και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών και στην αντιμετώπιση όσων δυσμενών συνεπειών υπάρχουν. Προφανώς θα παρακολουθούμε και τη σεισμική ακολουθία.
Για την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Η ομιλία του Πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. και οι πολυεπίπεδες και βαρυσήμαντες συναντήσεις που είχε με πολιτικούς ηγέτες και σημαίνοντα πρόσωπα της επιχειρηματικότητας και της επιστήμης κατέστησαν σαφές ότι, με τις διεθνείς του επαφές και τη συνεχή του προσπάθεια, ο Πρωθυπουργός έχει καταφέρει να αναβαθμίσει τον πολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, υπερασπιζόμενος αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια και τις επιδιώξεις μας σε όλα τα επίπεδα.
Η Ελλάδα -όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός σε εκδήλωση της ομογένειας- είναι σήμερα ισχυρότερη:
-Οικονομικά, καθώς καταγράφει εντυπωσιακούς, για δυτική χώρα ρυθμούς ανάπτυξης.
-Γεωπολιτικά, γιατί «έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο ισχυρών συμμαχιών».
-Στρατιωτικά, μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων που προωθούμε.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι όλα αυτά αντικατοπτρίζονται στην ακτινοβολία της Ελλάδας στο εξωτερικό, η οποία συμβάλλει στην περαιτέρω πολιτική μας και οικονομική μας ενίσχυση. Θέλοντας τη χώρα στην παγκόσμια πρωτοπορία για τη σωτηρία του φυσικού περιβάλλοντος, ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε αναλυτικά για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης από βήματος της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε..
Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα την ανάπτυξη δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης υπογραμμίζοντας ότι επενδύουμε 24 δισ. ευρώ για την πράσινη μετάβαση. Επεσήμανε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα, ως παράγοντας σταθερότητας και δικαίου, είναι ενεργός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων και εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία.
Ξεκαθάρισε -για μια ακόμη φορά- ότι η Ελλάδα είναι υπέρμαχος της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που απαγορεύει τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας. Κατέστησε ταυτόχρονα απολύτως σαφές ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Επανέλαβε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη στήριξη των προσπαθειών υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι είναι απολύτως απαράδεκτη οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών.
Κατά την παρουσία του στη Νέα Υόρκη, ο Πρωθυπουργός παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε συναντήσεις με το Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης. Συναντήθηκε, επίσης, με στελέχη της ελληνικής ομογένειας, με τους επικεφαλής των αμερικανο – εβραϊκών οργανώσεων, με επιφανή στελέχη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και με επικεφαλής παγκόσμιων κολοσσών, όπως ο Πρόεδρος της Microsoft Brad Smith και ο Πρόεδρος της Pfizer.
Σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Παρίσι όπου το μεσημέρι θα συναντηθεί με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, στην έδρα του Οργανισμού. Στις 20:00 ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα εγκαινιάσουν από κοινού την έκθεση: «Παρίσι- Αθήνα η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675-1919» στο Λούβρο. Στη συνέχεια οι 2 ηγέτες θα έχουν δείπνο εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Δ.Ε.Η.
Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Δ.Ε.Η. είναι ένα ακόμη βήμα στο δρόμο για την ανάπτυξή της που ακολουθείται από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η Κυβέρνησή μας.
Η επιλογή της αύξησης κεφαλαίου, αντί της πώλησης ποσοστού 17%, που προέβλεπε το σχέδιο της προηγούμενης Κυβέρνησης, επιτρέπει στη Δ.Ε.Η. να αντλήσει πόρους για την ενίσχυσή της, και όχι έσοδα που θα πήγαιναν στους δανειστές για την αποπληρωμή του χρέους.
Όσο κυβερνούσε ο κ. Τσίπρας η Δ.Ε.Η. έφτασε στα όρια της κατάρρευσης. Το 2018 έγραφε ζημιές 2,8 εκατ. ευρώ ημερησίως. Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να κατανοήσει ότι η άντληση κεφαλαίων θα επιτρέψει στη Δ.Ε.Η. να επενδύσει στις Α.Π.Ε., τόσο εντός της χώρας όσο και στα Βαλκάνια, διασφαλίζοντας επαρκές και φθηνό ρεύμα για όλους -και μάλιστα όχι πρόσκαιρα- αλλά σε διάρκεια δεκαετιών. Δέσμιος ιδεοληψιών του περασμένου αιώνα, αδυνατεί να αντιληφθεί τη σημασία της ενεργειακής επάρκειας και της απεξάρτησής μας από εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και τις πολιτικές, οικονομικές, αλλά και γεωστρατηγικές προτεραιότητες στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται.
Το κρίσιμο ερώτημα σε σχέση με τη Δ.Ε.Η. είναι ποια Δ.Ε.Η. θέλουμε. Θέλουμε τη Δ.Ε.Η. της εποχής του κ. Φωτόπουλου ή θέλουμε μια σύγχρονη επιχείρηση η οποία θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που διαμορφώνονται στο χώρο της ενέργειας όχι μόνο στην Ελλάδα, όχι μόνο στη γειτονιά μας, αλλά και παγκόσμια.
Το σχέδιο για τη Δ.Ε.Η είναι ένα άλμα στο μέλλον. Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να το κατανοήσει αυτό. Από την άλλη πλευρά η Κυβέρνηση εκλέχθηκε για να οδηγήσει τη χώρα με ταχύτητα και ασφάλεια στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης εξασφαλίζοντας ατομικά, συλλογικά την ευημερία των πολιτών, την προκοπή τους και το μέλλον της Πατρίδας. Και το σχέδιο μας για τη Δ.Ε.Η. βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση.
Για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Μια ακόμη πρωτοβουλία, που ανανεώνει το νομικό μας οπλοστάσιο και επιτρέπει στο Κράτος Δικαίου να συντονίζει τα βήματά του με την κοινωνία και την εποχή μας. Ύστερα από συστηματική μελέτη και προετοιμασία, καταρτίστηκε και δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Διορθώνει -όπως τονίζει σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός- λάθη του παρελθόντος και αντιμετωπίζει απειλές σε βάρος της ζωής, των ελευθεριών, αλλά και του Περιβάλλοντος.
Με τις προωθούμενες -περισσότερες από 150- αλλαγές, ανάμεσα στα άλλα:
-Αποκαθίστανται αστοχίες του Ποινικού Κώδικα που προέκυψαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
-Αντιμετωπίζονται ως κακουργήματα αδικήματα μείζονος ποινικής απαξίας, που είχαν υποβαθμιστεί με βάση την προηγούμενη διαμόρφωση.
-Καθιερώνονται μεγαλύτερες ποινές για βιασμούς, εμπρησμούς και εγκλήματα που αφορούν ανήλικους. Τα ισόβια γίνονται η μοναδική τιμωρία για αδικήματα όπως οι ανθρωποκτονίες, οι βιασμοί ανηλίκων και οι θανατηφόρες ληστείες.
-Η εκδίκαση αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας αποκτά προτεραιότητα, ενώ οι κατάδικοι για σοβαρά εγκλήματα θα παραμένουν για περισσότερο χρόνο στη φυλακή.
-Εναρμονίζονται διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις που ρυθμίζουν δικαιώματα προστασίας των ανηλίκων και ενηλίκων θυμάτων εγκληματικής δραστηριότητας.
-Εναρμονίζεται το νομικό μας οπλοστάσιο με τα βήματα της κοινωνίας και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών για ασφάλεια και δικαιοσύνη.
Οι αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα που βρίσκονται στη διαδικασία της διαβούλευσης επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά την αυξημένη ευαισθησία της Κυβέρνησής μας στα κοινωνικά προβλήματα και την τάχιστη ανταπόκρισή της στις απαιτήσεις των καιρών, ώστε αυτά να θεραπεύονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Νομοθετούμε με γνώμονα την αρχή ότι βασικό προαπαιτούμενο του πολιτισμού μας και της ευημερίας μας είναι η Δικαιοσύνη.
Για τη δια ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης
Ανταποκρινόμενοι στην έμπρακτα αποδεδειγμένη βούληση της φοιτητικής νεολαίας για ασφαλή δια ζώσης λειτουργία των Πανεπιστημίων, προχωρήσαμε στην έκδοση ΚΥΑ που θέτει το πλαίσιο, ώστε να αποκατασταθεί στην πληρότητά της η εκπαιδευτική διαδικασία.
Η έως τώρα εμπειρία από τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων συνιστά έμπρακτη απόδειξη της δυνατότητας δια ζώσης ασφαλούς επαναλειτουργίας και στα Πανεπιστήμια.
Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η επαναλειτουργία των σχολείων, μέσω του εκτεταμένου αριθμού τεστ και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, έχει περιορίσει αισθητά την κυκλοφορία του ιού στις ηλικιακές ομάδες των μαθητών, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Επισημαίνεται ότι ο εβδομαδιαίος αριθμός κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 4-18 ετών:
-Τον Ιούλιο, ήταν 4.324 κρούσματα κατά μέσο όρο.
-Τον Αύγουστο, 4.738 κρούσματα κατά μέσο όρο.
-Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων (13/9 και 19/9) 3.559 κρούσματα με πολύ περισσότερους ελέγχους.
Συνεπώς, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων ο αριθμός κρουσμάτων σε μαθητές ήταν χαμηλότερος από τους αντίστοιχους Ιουλίου και Αυγούστου, μήνες κατά τους οποίους δεν γίνονταν ούτε μαθήματα ούτε μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι.
Στα Πανεπιστήμια έχουμε αποφασίσει οι ανεμβολίαστοι φοιτητές και καθηγητές, να κάνουν δύο φορές την εβδομάδα rapid ή PCR, αντί των self-test στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Έχουμε επανειλημμένως συγχαρεί την πανεπιστημιακή κοινότητα για τα ποσοστά ρεκόρ στον εμβολιασμό: Οι φοιτητές που έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει ξεπερνούν το 75%, τα μέλη του διοικητικού και διδακτικού προσωπικού είναι εμβολιασμένα σε ποσοστό 87%, ενώ τα μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού που έχουν εμβολιαστεί ξεπερνούν το 91%.
Στηριγμένη στα δεδομένα αυτά, ακούγοντας τη βούληση των νέων, διασφαλίζοντας τη διαδικασία, εκφράζουμε την ισχυρή βούλησή μας και παραίνεση για την επαναφορά των Πανεπιστημίων της χώρας στη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία. Η Κυβέρνηση χαιρετίζει την σχετική απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με του Πρυτάνεις για την εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία για όλη την ακαδημαϊκή χρονιά.
Ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, στο θέμα της Δ.Ε.Η.. Σας κατηγορεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι προχωράτε σε ξεπούλημα της δημόσιας επιχείρησης και υπάρχουν και κάποιες πληροφορίες ότι στη σκέψη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αρχηγού του είναι μήπως κατατεθεί μια πρόταση μομφής εναντίον της Κυβέρνησης, εναντίον του αρμόδιου Υπουργού. Δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά υπάρχει μια σκέψη. Πώς θα αντιδράσετε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η πρόταση μομφής θα είναι απολύτως καλοδεχούμενη. Ελπίζουμε να το τολμήσουν, γιατί θα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουμε πάρα πολύ αναλυτικά, με στοιχεία και με αριθμούς, για το πότε η Δ.Ε.Η. ήταν έτοιμη να καταρρεύσει, τίνος η πολιτική την οδήγησε στα όρια της κατάρρευσης, με τις συνέπειες που θα είχε αυτό για τον Έλληνα καταναλωτή, αλλά και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ποια ήταν η περίοδος που η Δ.Ε.Η. είχε μια αποτίμηση 300 εκατ. και ποια είναι η περίοδος που έχει 2 δισ., πότε είχε 2,8 εκατ. ευρώ ζημιές την ημέρα και ποιες πολιτικές την είχαν οδηγήσει στην πλήρη απαξία. Θα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουμε για τη διαφορά αντίληψης σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της χώρας, τη θωράκιση των συμφερόντων των καταναλωτών και της οικονομίας, την δυναμική ανάπτυξη σημαντικών κλάδων, όπως η Δ.Ε.Η., και να δώσουμε και ουσιαστικές απαντήσεις σε κραυγές που ακούγονται και που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Δεν μπορεί να ισχυρίζεσαι ότι ξεπουλάς μια επιχείρηση όταν πας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τη στιγμή που η μετοχή της βρίσκεται σήμερα κάπου πάνω από τα οκτώ ευρώ, όταν στο παρελθόν είχε ένα και δύο και τρία ευρώ. Αυτό θα ήταν ξεπούλημα. Ούτε μπορείς να κρύβεις ότι το Κράτος θα έχει το ισχυρότερο ποσοστό μειοψηφίας, της τάξεως του 34%, και μια σειρά από άλλα πράγματα. Μακάρι να γίνει αυτή η κίνηση της πρότασης μομφής από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Τσίπρα. Θα έχει τη δυνατότητα ο ελληνικός λαός, ανάμεσα στα άλλα, να παρακολουθήσει και την απάντηση σε ένα πολύ ουσιαστικό ερώτημα: Τι Δ.Ε.Η. θέλουμε; Θέλουμε τη Δ.Ε.Η. της εποχής του κ. Φωτόπουλου, που απεγνωσμένα προσπαθεί τις δύο- τρεις τελευταίες μέρες, η Αξιωματική Αντιπολίτευση με κάποιας μορφής επιχειρήματα να υπερασπιστεί και πλαισιώνεται κι από χυδαίες προσεγγίσεις τις τελευταίες ώρες από διάφορους «δορυφόρους» του ΣΥΡΙΖΑ; Ή θέλουμε μια δυναμική Δ.Ε.Η., της ανάπτυξης, που θα θωρακίζει και την επιχείρηση, αλλά και τα ελληνικά νοικοκυριά;
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έδωσε μία συνέντευξη το Σάββατο, στην οποία αφήνει αιχμές και για τα ελληνοτουρκικά, αλλά και για τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Λέει ουσιαστικά, αφήνει αιχμές, για πολιτική κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία και κατηγορεί το Μαξίμου ότι εγκατέλειψε τη δεξιά βάση, για χατίρι του «Ποταμιού». Ποιο είναι το σχόλιο της Κυβέρνησης;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχω κανένα σχόλιο για τις δηλώσεις και τις απόψεις του πρώην Πρωθυπουργού. Ο κ. Σαμαράς είναι πρώην Πρωθυπουργός, δεν θα σχολιάσω ούτε τις απόψεις, ούτε τις σκέψεις του για κανένα ζήτημα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, η παρουσία του Πρωθυπουργού στο Παρίσι, συμπίπτει χρονικά με μία ανοιχτή συζήτηση, που ήδη σοβεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και αφορά την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και δη, του Πολεμικού Ναυτικού, με νέες μονάδες επιφανείας. Έχει προστεθεί σ’ αυτόν τον καμβά και η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την απόκτηση έξι, επιπλέον, Rafale, οπότε θέλω να σας ρωτήσω, εάν σήμερα, το 24ωρο που θα βρίσκεται ο Πρωθυπουργός στο Παρίσι, είναι ένα 24ωρο ανακοινώσεων προς αυτήν την κατεύθυνση.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ας κάνουμε λίγο υπομονή.
Κ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ: Για τις γερμανικές εκλογές θα ήθελα ένα σχόλιό σας. Τι θα σημάνει μια ενδεχόμενη πολιτική μεταβολή από μια Κυβέρνηση με πρώτο κόμμα τους Χριστιανοδημοκράτες, σε μια Κυβέρνηση με ισχυρότερο πόλο τους Σοσιαλδημοκράτες; Τι έχουμε να περιμένουμε; Αν προσδοκούμε κάτι και σε ποια πεδία;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κατ’ αρχάς, θα παρακολουθήσουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις προσπάθειες για το σχηματισμό Κυβέρνησης και τη διαβούλευση που γίνεται. Προφανώς, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τη μεγαλύτερη οικονομία, τη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, να δούμε τι Κυβέρνηση θα σχηματιστεί, πώς θα γίνει η κατανομή των αρμοδιοτήτων και των Υπουργείων. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι κάτι που, προφανώς, θα παίξει τον ρόλο του για τη συμπεριφορά της Γερμανίας εντός της Ε.Ε. και ως χώρα θα το παρακολουθήσουμε.
Από εκεί και πέρα, αν κανείς θα μπορούσε πολιτικά να πει δύο-τρία λόγια για τις εκλογές στη Γερμανία, αξίζει τον κόπο να σημειώσει τα πολύ χαμηλά ποσοστά του αντίστοιχου με το ΣΥΡΙΖΑ κόμματος της Αριστεράς εκεί. Νομίζω ότι κινείται στο όριο της εισόδου στο Κοινοβούλιο. Θα μπορούσε κανείς να δει με ικανοποίηση την υποχώρηση της Ακροδεξιάς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, από την τρίτη, στην πέμπτη θέση. Και νομίζω ότι είναι σημαντικό το γεγονός πως ένα κόμμα, όπως είναι οι Πράσινοι, αναδεικνύεται ως ένας από τους ρυθμιστές της επόμενης μέρας στη Γερμανία. Αρκετά από τα θέματα της ατζέντας του είναι θέματα που αποτελούν και δικές μας προτεραιότητες, σε επίπεδο πολιτικής.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, οφείλουμε να δούμε πού θα καταλήξουν οι συζητήσεις για τον σχηματισμό Κυβέρνησης και πώς ακριβώς θα γίνει η κατανομή των αρμοδιοτήτων και των Υπουργείων, κυρίως εκείνων που αφορούν τη συμπεριφορά της Γερμανίας στη διαμόρφωση της πραγματικότητας σε ό,τι αφορά την οικονομία, την εξωτερική της πολιτική. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον αυτές τις ζυμώσεις και τις εξελίξεις.
ΝΑΝ. ΧΑΡΔΑΛΙΑ: Ήθελα ένα σχόλιο σχετικά με τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας με το Bilin 2. Είχαμε και παραβιάσεις στον εναέριο χώρο, χθες. Και σε συνδυασμό με αυτό το bras de fer, που υπάρχει με τις Η.Π.Α., θα μπορούσε να πει κανείς, ότι είχαμε και μια αυστηρή προειδοποίηση για νέες κυρώσεις για τους S- 400 από το State Department.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως έχω ξαναπεί πολλές φορές, η δική μας εξωτερική πολιτική και η αποφασιστικότητά μας να διαχειριζόμαστε τις όποιες προκλήσεις απέναντι στην Άγκυρα, που έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν σε όλα τα επίπεδα -στο επίπεδο της αποτροπής, στο επίπεδο της διπλωματίας, στο επίπεδο της διαμόρφωσης συμμαχιών και της ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης και των κυβερνήσεων για την παραβατικότητα και την προκλητικότητα- είναι σταθερή, συνεχίζεται. Δεν αιφνιδιαζόμαστε από τη συμπεριφορά της Τουρκίας σε οποιοδήποτε επίπεδο. Η χώρα, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, έχει προφανώς την πρόθεση, αλλά και τη δυνατότητα να κάνει αυτό που απαιτείται κάθε φορά.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σήμερα, το «SLPress» δημοσιεύει ότι στην Γαλλία θα γίνει συζήτηση για την αγορά, συγκεκριμένα, γαλλικών φρεγατών και μάλιστα τριών, εκτός από τα Rafale και θα συνοδευθεί, ενδεχομένως, και με αμυντική συνεργασία ή αμυντική συνδρομή. Τι λέει η Κυβέρνηση;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση λέει να κάνετε λίγο υπομονή.
Σας ευχαριστώ πολύ.