Τρέχων Άρθρο
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (23/11/2021)

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (23/11/2021)

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου 

Καλό μεσημέρι.

Μέτρα για υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμεΑ

Η Kυβέρνηση, μέσα σε ένα πανευρωπαϊκά δυσχερές περιβάλλον, στηρίζει έμπρακτα και αποτελεσματικά την κοινωνία. Πέρα από τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί για την κάλυψη ενός πολύ σημαντικού κομματιού των αυξήσεων στην ενέργεια, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες  στη Βουλή τρείς νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη συγκεκριμένων κατηγοριών συμπολιτών μας. Συγκεκριμένα θα ωφεληθούν πάνω από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας  και το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στα 338,5 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

1.Έκτακτη καταβολή μισού μηνιαίου βασικού μισθού σε 100.000 υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Το επίδομα θα δοθεί με τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου και θα έχει κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ. Ήταν μια δέσμευση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησής μας είναι ένα ηθικό χρέος της Κυβέρνησης και της κοινωνίας απέναντι στους υγειονομικούς μας.

2.Πρόσθετη ενίσχυση 250 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Η ενίσχυση θα καταβληθεί στα τέλη Δεκεμβρίου και θα έχει κόστος 205 εκατ. ευρώ. Οι συνταξιούχοι, οι άνθρωποι που εργάστηκαν σκληρά για να φέρουν την Ελλάδα στο επίπεδο που βρίσκεται και δικαιούνται τη στήριξή μας σε μια περίοδο όπως η σημερινή.

3.Πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ σε 173.000 άτομα με αναπηρία. Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν  επίδομα ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ. Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου και το κόστος ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ. Η Κυβέρνηση έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα έντονο ενδιαφέρον για τα ΑμεΑ, με πολλαπλές ρυθμίσεις θεσμικού και οικονομικού περιεχομένου, όπως είναι και αυτή η ρύθμιση που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός.

Για την πανδημία

Η έξαρση της πανδημίας συνεχίζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες συνδέεται παντού με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη  και ασκεί σοβαρή πίεση στα συστήματα υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι χώρες με συστήματα υγείας πολύ μεγαλύτερα από το δικό μας που αναγκάζονται να μεταφέρουν ασθενείς τους σε γειτονικές χώρες.

Έξαρση των κρουσμάτων, αλλά και μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας συνεχίζεται και στη χώρα μας, όπου δυστυχώς η εμβολιαστική κάλυψη σχετίζεται απόλυτα με τις περιοχές που παρατηρείται η όξυνση, με τους διασωληνωμένους στις εντατικές και με τους ανθρώπους που δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους.  Δεν εξετάζεται, ωστόσο, κανένα ενδεχόμενο επιβολής lockdown όπως δεν εξετάζεται και επέκταση επιπλέον μέτρων στους εμβολιασμένους.

Στόχος μας ήταν και εξακολουθεί να παραμένει η επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο  με την πρώτη δόση για όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι, όσο και με την τρίτη δόση για όσους ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους. Για το σκοπό αυτό  Κινητές Μονάδες -σε πλήρη συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους- συνεχίζουν τις εξορμήσεις  με έμφαση στις περιοχές  που υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Το πρόγραμμα «Ελευθερία» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη όπως και η ενημέρωση από κάθε δυνατή πηγή των ανθρώπων που θέλουν να εμβολιαστούν και πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα έχουμε περίπου 500.000 ραντεβού πρώτης δόσης, 500.000 συμπολίτες μας δηλαδή, αποφάσισαν, έκαναν το βήμα και θα εμβολιαστούν, θα πάρουν αυτό το προνόμιο της επιστήμης που είναι ο πιο ασφαλής τρόπος θωράκισης απέναντι στη βαριά νόσηση στον κορονοϊο. Ενώ εξαιρετικά καλά πηγαίνουν και τα ραντεβού της τρίτης δόσης.

Να υπογραμμίσω ταυτόχρονα ότι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι σε ολόκληρη τη χώρα για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που τέθηκαν σε ισχύ και αφορούν όπως έχουμε πει αποκλειστικά τους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας. Αυτούς, δηλαδή, που κινδυνεύουν πολύ περισσότερο με την βαριά νόσηση και μεταφέρουν πολύ πιο εύκολα τον ιό στο περιβάλλον τους και στην κοινότητα. Τα μέτρα έχουν ως στόχο τη δική τους προστασία, έχουν ως στόχο την επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης και την ανάσχεση της διασποράς του ιού. Όπως είπα και προηγουμένως υπάρχουν θετικά δείγματα ότι τα μέτρα αυτά -η έμμεση πίεση προς τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας- έχει φέρει αποτελέσματα.

Παράλληλα, η Κυβέρνησή μας συνεχίζει την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά στις περιφέρειες που δέχονται αυξημένη πίεση. Όπως έγινε και σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας έτσι και τώρα το Υπουργείο Υγείας ανέπτυξε  συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τη νοσηλεία σε κλίνες non-Covid, αλλά και Covid περιστατικών σε ιδιωτικές κλινικές. Στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης, όπου -παρά τα κίνητρα- δεν καλύφθηκαν εθελοντικά οι έκτακτες ανάγκες -μιλώ για τη στελέχωση του τμήματος υγείας με ιδιώτες γιατρούς-  έχει ξεκινήσει, υπάρχει σε εξέλιξη, η επίταξη υπηρεσιών γιατρών Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής.

Μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, μέσα σε μια περίοδο που ζούμε την έξαρση της πανδημίας, η Κυβέρνηση μεριμνά για την προστασία της δημόσιας υγείας και την διασφάλιση του δημοσίου αγαθού. Έγνοια μας ήταν και παραμένει να προσπαθούμε καθημερινά να φροντίζουμε ολόπλευρα την πατρίδα και τους πολίτες και στο μέτωπο αυτό.

Προϋπολογισμός 2022

Παρά τις αβεβαιότητες που δημιουργούν τόσο η συνεχιζόμενη παγκόσμια υγειονομική κρίση, όσο και η εκρηκτική άνοδος στις τιμές της ενέργειας και οι συνακόλουθες ανατιμήσεις, η οικονομία της χώρας έχει εισέλθει σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης. Τροχιά που θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, όπως βεβαιώνουν όλοι οι έγκυροι διεθνείς οργανισμοί. Αυτή την προοπτική υπηρετεί και ο Προϋπολογισμός του 2022 που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή.   Ανταποκρίνεται στην κυβερνητική πολιτική για στροφή:

-Σε ένα οικονομικό μοντέλο περισσότερο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο. Με φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη

-Σε ένα Κράτος πιο αποτελεσματικό, με λιγότερη γραφειοκρατία, ψηφιακά αναβαθμισμένο, πιο κοντά στον πολίτη.

-Σε ένα ανθεκτικότερο και πιο αποτελεσματικότερο «δίχτυ» κοινωνικής προστασίας.

Βασική πολιτική αρχή μας είναι η μετατροπή του οικονομικού πλεονεκτήματος σε κοινωνικό κεκτημένο. Σε όφελος για όλους τους Έλληνες.

Ο νέος Προϋπολογισμός, όπως και ο προηγούμενος, δεν περιλαμβάνει νέους φόρους, αλλά προβλέπει, θεσπίζει πρόσθετες μειώσεις φόρων. Περιλαμβάνει ταυτόχρονα  πρωτοποριακές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και της νέας γενιάς, για την οποία έχουμε αναπτύξει και θα ξεδιπλώσουμε ακόμα περισσότερες πολιτικές έμπρακτης και ουσιαστικής υποστήριξης.

Ειδικά  για την στήριξη των νοικοκυριών, της νέας γενιάς, της επιχειρηματικότητας και του πρωτογενούς τομέα, προωθούνται παρεμβάσεις συνολικού κόστους 697 εκατ. ευρώ για το 2021 και 433 εκατ. ευρώ για το 2022.

Ανάμεσα στα άλλα προβλέπονται:

-Η μείωση του φόρου νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.

-Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες-μέλη συνεργατικών και συνεταιριστικών σχημάτων για το 2022. Γιατί η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι κομβική για την περιφερειακή ανάπτυξη και την ευημερία της Ελλάδας.

-Η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων του 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.

-Το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» που αφορά νέους από 18 έως 29 ετών χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του 2022.

-Η επέκταση από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022  του στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ.

Να σημειώσω επίσης ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 εκτιμάται στο 6,9% του Α.Ε.Π.  και για το 2022 στο 4,5%. Έτσι η σωρευτική ανάπτυξη των ετών 2021-2022  όχι μόνο θα φέρει το εγχώριο προϊόν στα προ της πανδημίας επίπεδα, αλλά θα το αναβαθμίσει περαιτέρω.  Οι Κασσάνδρες διαψεύδονται και θα διαψευστούν για άλλη μια φορά. Υπογραμμίζεται ότι μέσα στο νέο χρόνο αναμένεται περαιτέρω μείωση της ανεργίας, ενώ υπάρχει η δέσμευση του Πρωθυπουργού για δεύτερη αύξηση -μέσα στο 2022- του κατώτατου μισθού.

Ψηφιακή βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής για όλα τα ιδιωτικά έγγραφα

Από την περασμένη Παρασκευή μπήκαν στην υπηρεσία των πολιτών η «Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου» και η «Ψηφιακή Βεβαίωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού». Δύο νέες υπηρεσίες που επιτρέπουν στους πολίτες να βεβαιώνουν ψηφιακά την υπογραφή τους σε κάθε είδους έγγραφο ή συμφωνητικό και έρχονται να πλαισιώσουν τις εμβληματικές υπηρεσίες της ψηφιακής έκδοσης Υπεύθυνης Δήλωσης και Εξουσιοδότησης. Ολοκληρώνεται, έτσι, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που σχετίζονται με το γνήσιο της υπογραφής για το σύνολο των ιδιωτικών εγγράφων που συντάσσουν πολίτες και επιχειρήσεις.

Οι υπηρεσίες αυτές μαζί με την ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση και την ψηφιακή εξουσιοδότηση, συγκροτούν -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός-  τον μεγάλο όγκο συναλλαγών. Στο παρελθόν απαιτούσαν σχεδόν 30 εκατομμύρια επισκέψεις ετησίως στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, αλλά και στα Αστυνομικά Τμήματα. Με όπλο τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό η Ελλάδα εισέρχεται στον σκληρό πυρήνα των κρατών που ηγούνται στην 4η βιομηχανική επανάσταση.

Νομοσχέδιο για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος 

Σήμερα Τρίτη εισάγεται στη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την επιτάχυνση των διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις. Μεταξύ άλλων:

-Διασφαλίζει την απαραίτητη νομική σαφήνεια και δημιουργεί ελκυστικότερες συνθήκες για τους στρατηγικούς επενδυτές.

-Περιλαμβάνει νέες κατηγορίες στρατηγικών επενδύσεων σε σύγχρονους τομείς της οικονομίας.

-Προάγει την έρευνα και την ανάπτυξη, τη βιοτεχνολογία, τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη, τη διαστημική βιομηχανία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, την παροχή υπολογιστικού νέφους, τα κέντρα δεδομένων, τη δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων κινηματογραφικών παραγωγών, τον ιατρικό τουρισμό, την αγροδιατροφή, τη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων.

-Επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης και ελέγχου υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων.

-Προωθούνται ουσιαστικές βελτιωτικές παρεμβάσεις στις διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου των ιδιωτικών επενδύσεων, έτσι ώστε να εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος.

Η Ελλάδα έχει πια το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, σε στρατηγικούς τομείς, ώστε η χώρα μας να αναπτυχθεί πολύπλευρα κι όχι μονομερώς. Με την θεσμική υποδομή και τις ψηφιακές βάσεις που έχουμε δημιουργήσει, η χώρα αλλάζει επίπεδο και μετά την πανδημία θα συντελεστεί μια κοσμογονία ευημερίας και ανάπτυξης στη χώρα η οποία θα επιστρέψει στους πολίτες.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, στην εισαγωγική σας τοποθέτηση, είπατε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο lockdown. Σε πρωινή σας συνέντευξη είπατε ότι αγωνιζόμαστε για να μην υπάρχει, προσπαθούμε, δουλεύουμε για να μην υπάρχει. Πόσο κατηγορηματικός ή λιγότερο κατηγορηματικός μπορεί να είστε; Προεξοφλείτε ότι δεν θα γίνει καθόλου ή ότι θα το σπρώξετε προς το μέλλον;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Παραμένουμε σε αυτή τη στρατηγική που έχουμε εφαρμόσει. Αυτή είναι η στρατηγική, αυτά είναι τα μέτρα: Προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και με την πρώτη και με την τρίτη δόση. Μεγάλος αγώνας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συνεχής προσπάθεια για την ενίσχυσή του, με κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές, με γιατρούς που θα πλαισιώσουν το Ε.Σ.Υ..Με την προσθήκη στη μάχη και των μονοκλωνικών φαρμάκων, που θα αρχίσουν να χορηγούνται από το τέλος αυτής της εβδομάδας. Και με έλεγχο για την εφαρμογή των μέτρων, που αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, σε όλους τους χώρους. Με αυτή τη στρατηγική προχωρούμε για να μείνει η χώρα ανοιχτή, για να μείνει η κοινωνία και η οικονομία ανοιχτή και ταυτόχρονα να περιορίσουμε, να ανασχέσουμε την έξαρση, τη δυναμική της πανδημίας και να σώσουμε όσες περισσότερες ανθρώπινες ζωές μπορούμε.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν δεν κάνω λάθος, σε ό,τι αφορά το θέμα της Εκκλησίας, η Κ.Υ.Α. προέβλεπε ότι σε περίπτωση παράβασης των μέτρων, τότε με πρόστιμα θα τιμωρούνται και οι πιστοί και ο υπεύθυνος της Εκκλησίας. Και σε περίπτωση που δεν υπάρχει υπεύθυνος, το πρόστιμο θα επιβάλλεται στον Ιερέα. Σήμερα το πρωί, σε συνέντευξή σας, είπατε ότι τα πρόστιμα θα αφορούν μόνο τους πιστούς. Τι ισχύει τελικά; Και γιατί δεν μπορεί και η Εκκλησία να κάνει ελέγχους και να έχει ευθύνη, τη στιγμή που χιλιάδες καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες καφέ, εστιατορίων, σε όλη τη χώρα, ελέγχουν καθημερινά πιστοποιητικά για την ασφάλεια όλων μας;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με βάση τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει -δηλαδή, οι πιστοί να προσέρχονται στις θρησκευτικές λειτουργίες σε όλους τους ναούς με τεστ- και η Εκκλησία θα κάνει τη δουλειά της, με τον τρόπο που αυτή κρίνει ότι θα είναι αποτελεσματικός και δόκιμος και η Κυβέρνηση και η Πολιτεία, με τα αρμόδια όργανά της, θα κάνει τη δική της δουλειά, για να έχουμε τα αποτελέσματα που όλοι θέλουμε, χωρίς εντάσεις και χωρίς να αναζητούμε προβλήματα εκεί που πάμε να δημιουργήσουμε λύσεις.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Σκέφτεστε -σε συνέχεια της ερώτησης της συναδέλφου- τη λύση στα μεγάλα αστικά κέντρα που υπάρχουν πολλές εκκλησίες, κοντά η μία στην άλλη, να υπάρχει μία προσωρινή συνένωση ενοριών, ούτως ώστε ένας νεωκόρος να μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά για δύο-τρεις ενορίες;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας είπα και προηγουμένως. Η Κυβέρνηση, η Πολιτεία, δειγματοληπτικά, όπως παντού όπου γίνονται έλεγχοι, θα κάνει τη δουλειά της και η Εκκλησία θα κάνει τη δική της δουλειά.

Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Καλό μεσημέρι, κύριε Εκπρόσωπε. Χθες στο δελτίο ειδήσεων του OPEN παρουσιάστηκε μια δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 54% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένο με τη διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση, ενώ αναφορικά με τα μέτρα που ελήφθησαν, τα προηγούμενα μέτρα, όχι αυτά που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός χθες, ένα 66% είπε ότι δεν θα βοηθήσουν καθόλου, εννοώ τα μέτρα για την ενέργεια, για τη στήριξη των νοικοκυριών όσον αφορά την ενέργεια ή θα βοηθήσουν πολύ λίγο. Έχετε κάποιο σχόλιο επ’ αυτού;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά την πανδημία, ζούμε μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία. Υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη πίεση στο Ε.Σ.Υ. και η αγωνία, το ενδιαφέρον και η προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι εστιασμένο στην προσπάθεια να εφαρμόσουμε τα μέτρα, να κρατήσουμε την οικονομία και την κοινωνία ανοιχτή, να στηρίξουμε το Ε.Σ.Υ. και να σώσουμε όσες περισσότερες ανθρώπινες ζωές μπορούμε. Προς αυτή την κατεύθυνση, από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, έχουν ληφθεί σταδιακά σειρά μέτρων, ανάλογα με την πίεση που είχαμε στο Σύστημα Υγείας και την πορεία των εμβολιασμών. Και εκεί είναι εστιασμένη συνεχώς η προσπάθεια της Κυβέρνησης, μαζί φυσικά με όλα τα υπόλοιπα που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα, έτσι ώστε συνολικά η κοινωνία να μπορεί να θωρακιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα απέναντι στον κορονοϊό. Θυμίζω τις προσθήκες που έχουν γίνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στις Μ.Ε.Θ., στο προσωπικό, την μεγάλη αύξηση των Μ.Μ.Μ. στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που έχουν προσληφθεί για πρώτη φορά φέτος στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, για να στηρίξουν και αυτοί τη δια ζώσης μάθηση, το πιο πυκνό-συχνό testing που γίνεται οπουδήποτε στην Ευρώπη, που αφορά τους μαθητές, και μια σειρά από άλλα μέτρα. Συνεχίζουμε στην κατεύθυνση αυτή έχοντας πλήρη επίγνωση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πάρα-πάρα πολύ δύσκολη μάχη.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των ανατιμήσεων, η Ελληνική Κυβέρνηση είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη, που από την πρώτη στιγμή εντόπισε το πρόβλημα. Έκανε την επιλογή να στηρίξει τα ελληνικά νοικοκυριά απέναντι στις ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Έχουν ξεπεράσει τα 620-630 εκατ. συνολικά τα χρήματα που έχουμε δώσει, με σκοπό να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα οι αυξήσεις. Καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο είναι παγκόσμιο και έχει μία πολύ μεγάλη ένταση και, εν πάση περιπτώσει, όμοιό του είχε να συμβεί πάρα-πάρα πολλά χρόνια. Συναισθανόμαστε την πίεση που αισθάνονται τα νοικοκυριά και έχουμε δώσει αυτό το πρώτο πακέτο στήριξης. Όσο είναι δυναμικό το φαινόμενο της εξέλιξης των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, είμαστε εδώ για να δούμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε.

Να προσθέσω μόνο ότι αυτό δεν είναι άσχετο από τα αποτελέσματα που συνολικά έχει φέρει η πολιτική μας: Την αύξηση, δηλαδή, του εισοδήματος των νοικοκυριών όλων των Ελλήνων, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και τη μείωση της ανεργίας. Περίπου 170.000 συμπολίτες μας, που ήταν χωρίς μισθό, ενδεχομένως και χωρίς εισόδημα αν δεν έπαιρναν κάποιο επίδομα, σήμερα έχουν δουλειά, εισόδημα, που, οπωσδήποτε, τους καθιστά πιο ανθεκτικούς απέναντι στις ανατιμήσεις, από ό,τι πριν. Συνεχίζουμε μια πολιτική στήριξης με βάση και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός χθες. Η οικονομική και αναπτυξιακή μας πολιτική έχει σκοπό να δημιουργεί πλούτο και μέρισμα που θα επιστρέφει πίσω στην ελληνική κοινωνία με διάφορους τρόπους.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή έχει ανοίξει η συζήτηση για τα rapid test στα σούπερ μάρκετ, πότε, ενδεχομένως, να δούμε να εφαρμόζεται και πόσο εφικτό είναι να εφαρμοστεί, γιατί ακούμε και φωνές ότι δεν είναι εύκολο. Δηλαδή, θυμάμαι ότι Υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Γεωργιάδης, είπε ότι δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν rapid test στα σούπερ μάρκετ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για τα σούπερ μάρκετ ισχύουν συγκεκριμένα μέτρα, όπως έχουν ανακοινωθεί. Βρισκόμαστε στη φάση εφαρμογής αυτών των μέτρων. Αν κριθεί από την Επιτροπή ή αν θεωρηθεί σκόπιμο και χρήσιμο να γίνει οτιδήποτε διαφορετικό, θα το πληροφορηθείτε έγκαιρα, όπως πρέπει και στην ώρα του. Καλό είναι να μένουμε εστιασμένοι σε αυτά που ισχύουν, διότι αντιμετωπίζουμε μια πολύ κρίσιμη και δύσκολη κατάσταση. Τα πολλά λόγια ή, εν πάση περιπτώσει, μετά από κάθε μέτρο να αναζητούμε το επόμενο, δεν είναι ίσως ό,τι πιο ουσιαστικό και χρήσιμο σ’ αυτή την φάση. Δεν αναφέρομαι σε εσάς προσωπικά, μιλώ γενικά. Έχουμε ένα πλαίσιο μέτρων, έχουμε έναν ελεγκτικό μηχανισμό που υποστηρίζει την εφαρμογή τους και μια σταθερή στρατηγική, εξισορροπητική, για ανοιχτή οικονομία και χώρα, αλλά και για ανάσχεση της δυναμικής της πανδημίας με αυτά που περιέγραψα και πριν.

ΑΝΤ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω πάλι για την Εκκλησία. Θέλω να μου πείτε καθαρά, θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις Εκκλησίες κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας; Και όταν θα διαπιστώνονται παραβάσεις, το πρόστιμο σε ποιον θα επιβάλλεται, στον πιστό ή σε κάποιον υπεύθυνο μέσα στην Εκκλησία, αν υπάρχει κάτι τέτοιο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Απάντησα και προηγουμένως. Νομίζω ότι η έμφαση σε ό,τι αφορά τα rapid test στην Εκκλησία, πρέπει να δοθεί στο μήνυμα που και η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδας έχει δώσει και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος και η συντριπτική πλειοψηφία των Ιεραρχών, αλλά και η Κυβέρνηση που το θεσμοθέτησε, ότι πρέπει για το επόμενο διάστημα, όσο διαρκεί αυτή η πολύ μεγάλη ένταση της πανδημίας, όσοι πιστοί δεν είναι εμβολιασμένοι, να πηγαίνουν με rapid test στις θρησκευτικές λειτουργίες. Να ακολουθήσουμε το πνεύμα του μηνύματος. Να ακολουθήσουμε το κάλεσμα της Ιεράς Συνόδου. Να πειθαρχήσουμε στο θεσμικό πλαίσιο και τον Νόμο του ελληνικού Κράτους. Και από εκεί και πέρα, η ελληνική Πολιτεία θα κάνει τη δουλειά της, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις και η Εκκλησία θα συνδράμει με τον δικό της τρόπο και με τον δικό της ρόλο.

ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Είπατε στο εισαγωγικό σας σημείωμα τις τρεις νέες παρεμβάσεις που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Υπάρχει μια ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πραγματοποιεί μια σύγκριση του κοινωνικού μερίσματος που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, με αυτό που ανακοίνωσε χθες ότι θα δώσει ο Πρωθυπουργός και τελειώνει με τη φράση «τότε ήταν ψίχουλα, σήμερα είναι θρίαμβος». Θα ήθελα ένα σχόλιό σας γι’ αυτό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δυσκολεύομαι να κατανοήσω την επιμονή του κ. Τσίπρα να επιδιώκει τη σύγκριση, μεταξύ εκείνης της καταστροφικής διακυβέρνησης, με τα όσα έχουμε πετύχει και εξακολουθούμε να πετυχαίνουμε μέσα στο περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Όπως θυμούνται όλοι, αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας είναι να δίνει, σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, για λόγους προφανώς πολιτικούς, με το ένα χέρι στη μια τσέπη πράγματα στον κόσμο και όλο το υπόλοιπο διάστημα και αμέσως μετά με το άλλο χέρι να παίρνει από την άλλη τσέπη πολύ περισσότερα. Όλα αυτά ήταν προϊόν μιας ακραίας υπερφορολόγησης που τσάκισε, όχι απλώς τη μεσαία τάξη, αλλά όλο τον ελληνικό λαό. Έχω έναν πρόχειρο κατάλογο 29 φόρων, που αφορούσαν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. 29 καινούργιους φόρους που υπέβαλε ο κ. Τσίπρας και η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο εκείνη. Έχω έναν δεύτερο κατάλογο με 20 κινήσεις, που πραγματικά λεηλάτησαν τις συντάξεις των ανθρώπων στη χώρα. Αυτά δεν τα ξεχνά κανείς. Σίγουρα δεν τα ξεχνούν όσοι τα είχαν υποστεί. Σίγουρα τα θυμούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες σήμερα, με δεδομένο ότι η κυβερνητική πολιτική όλο το προηγούμενο διάστημα έχει πάρει από τις πλάτες τους τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των βαρών που φόρτωσε η διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Και μέσα από αυτό, προκύπτει η αύξηση του εισοδήματος που έχουν δει οι πολίτες, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις, για την οποία σας μίλησα και προηγουμένως. Είκοσι κινήσεις λεηλασίας των συντάξεων και 29 φόροι την περίοδο εκείνης της διακυβέρνησης. Αφού, λοιπόν, επιδιώκουν τη σύγκριση, ας αναλογιστούν ότι η ελληνική κοινωνία και θυμάται και γνωρίζει και καταλαβαίνει.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε που επιμένω για την Εκκλησία, αλλά εκείνο που ακούστηκε χθες στην Ιερά Σύνοδο και που διαπιστώνει κανείς σήμερα πηγαίνοντας στις εκκλησίες, είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις κηδείες και τα μνημόσυνα, όπου εκεί ο κόσμος δεν μπορεί να προσέρχεται, όπως καταλαβαίνετε, με τα rapid test και λοιπά. Πρώτο αυτό. Και δεύτερον, η Εκκλησία δεν πρόκειται να το εφαρμόσει, γιατί αυτή την απόφαση πήρε χθες. Ποιος θα το εφαρμόσει, η Αστυνομία; Γιατί δεν το λένε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχω, ήδη, απαντήσει. Η Ιερά Σύνοδος έκανε έκκληση στους πιστούς να προσέρχονται με rapid test. Νομίζω ότι έχει τους τρόπους, μέσω της σχέσης και της επικοινωνίας που έχει με τους πιστούς, να υπηρετήσει την έκκληση αυτή. Και η Πολιτεία, όπως σας είπα και προηγουμένως, με όλα της τα αρμόδια και εντεταλμένα όργανα, θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει για να υποστηριχθεί και να δουλέψει το μέτρο. Όμως, όταν συζητάμε γι’ αυτόν τον χώρο, θα επαναλάβω ότι καλό είναι να μην ψάχνουμε να βρούμε ποιος θα βάλει την κύρωση ή, εν πάση περιπτώσει, πώς θα δημιουργηθεί η οποιαδήποτε ένταση. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι είναι ένας πιο ιδιαίτερος χώρος. Όλοι το αντιλαμβάνονται. Από την άλλη πλευρά, είναι ένας χώρος που δεν μπορεί να μείνει εκτός κάποιων ουσιαστικών μέτρων προφύλαξης, ιδίως για τους συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους. Με το πνεύμα συνεργασίας, με το πνεύμα αποδοχής των μέτρων που και μέσα από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου έχει προκύψει, αλλά και από τη θεσμοθέτηση που έκανε η Κυβέρνηση, ο καθένας με τον τρόπο και με τον ρόλο του και πάνω απ’ όλα οι Έλληνες πολίτες συνεργαζόμενοι, θα κάνουν νομίζω αυτό που πρέπει να γίνει, για να έχουμε τα αποτελέσματα που όλοι επιδιώκουμε.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Είναι ευχαριστημένη η Κυβέρνηση από την πορεία του εμβολιασμού πρώτης δόσης στο ποσοστό εκείνο των άνω των 60 ετών, που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί; Αν θυμάμαι καλά, είναι κάτι περισσότερο από 500.000 άνθρωποι, οι οποίοι κινδυνεύουν ιδιαίτερα και υπάρχει κίνδυνος να επιβαρύνουν και το Ε.Σ.Υ., ιδιαίτερα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η πρώτη δόση, στο σύνολο του πληθυσμού, εξελίσσεται ικανοποιητικά το τελευταίο διάστημα. Σας είπα ότι τον τελευταίο μήνα έχουμε 500.000 νέα ραντεβού για την πρώτη δόση. Βρισκόμαστε σε μια φάση που η Κυβέρνηση συνεχίζει, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, με κάθε τρόπο, την προσπάθεια να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχίζεται μέχρι να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα αποτελέσματα.

ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κρατάω τρία σημεία. Πρώτο σημείο, δεν εξετάζουμε κανένα ενδεχόμενο επιβολής lockdown, μας είπατε. Δεύτερο σημείο, δεν εξετάζουμε μέτρα για εμβολιασμένους. Υποθέτω ότι πάμε, εάν απαιτηθεί, σε μέτρα για ανεμβολίαστους. Και θέλω να έρθω στο μέτωπο της υποχρεωτικότητας και αν αυτό το μέτωπο υπάρχει περίπτωση να ανοίξει και πάλι, εάν τα αποτελέσματα που αναμένετε από την επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» δεν κινηθούν στα επίπεδα που εσείς επιθυμείτε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτά είναι τα μέτρα και προχωράμε έτσι.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr