Τρέχων Άρθρο
Eνημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (12/4/2021)

Eνημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (12/4/2021)

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Tύπου από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα.

Νομοθετική πρωτοβουλία για τη ψήφο των εκτός Επικρατείας εκλογέων

Με νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, για πρώτη φορά, οι εκτός Επικράτειας Έλληνες εκλογείς έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο της κατοικίας τους. Για να ψηφιστεί, ωστόσο, ο σχετικός νόμος με την απαραίτητη εκ του Συντάγματος πλειοψηφία, τέθηκαν -με απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ- περιορισμοί στο δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Και αυτό σε αντίθεση με τη  θέση της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας που ήταν -και παραμένει- ξεκάθαρη: Δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους  χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό.

Μόλις τώρα, η αρμόδια αναπληρώτρια  Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Θεοδώρα Τζάκρη δήλωσε -σε συνέντευξή της στον «Εθνικό Κήρυκα»-  ότι το κόμμα της τάσσεται πλέον  υπέρ της άρσης των περιορισμών στο δικαίωμα των Ελλήνων της Διασποράς να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψήφου υποσχόμενη μάλιστα ότι «θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας».

Για να μην χάνεται λοιπόν χρόνος, η Κυβέρνηση -με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- καταθέτει σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο  για την άρση των περιορισμών. Με την συμφωνία του  ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία  των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα. Αυτό που προτείνεται προς κατάργηση είναι η προϋπόθεση παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος. Καλούμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πλήρη κατάργηση αυτών των κριτηρίων, κάτι που και ο ίδιος επιθυμεί. Χαιρόμαστε και τον καλωσορίζουμε στη λογική.

Άνοιγμα των Λυκείων και self test

Από σήμερα -ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων- επαναλειτουργούν τα Λύκεια σε όλη τη χώρα. Για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια  όλων προβλέπεται αυστηρή τήρηση των μέτρων που είχαν εφαρμοστεί στο παρελθόν, αλλά και αρνητικό αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού τεστ κορονοϊού  από κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου δύο φορές την εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει και για το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και για το προσωπικό καθαριότητας.

Το νόημα της συγκεκριμένης παρέμβασης δημόσιας υγείας είναι η έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση των ολιγοσυμπτωματικών και ασυμπτωματικών μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης και να πετύχουμε την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Τα επιδημιολογικά συμπεράσματα θα συνεχίσουν να εξάγονται από τον ΕΟΔΥ στη βάση των θετικών επιβεβαιωτικών κρουσμάτων που θα καταγράφονται διακριτά στην ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Το γεγονός ότι παραλήφθηκαν περισσότερα από 380.000 τεστ μέσα σε τρεις ημέρες και έγιναν 250.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις του πληθυσμού εκπαιδευτικών και μαθητών δείχνει την σημαντική ανταπόκρισή τους σε αυτό το μέτρο. Συνολικά 613 μαθητές και καθηγητές -ως επί το πλείστον ασυμπτωματικοί- που βρέθηκαν θετικοί με την χρήση των self test, έμειναν σήμερα στο σπίτι τους και δεν εξέθεσαν τους συμμαθητές και τους συναδέλφους τους σε κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Αυτή είναι η μεγάλη χρησιμότητα του νέου εργαλείου ανίχνευσης του ιού. Και η πρώτη εφαρμογή του χαρακτηρίζεται από επιτυχία. Αποδεικνύεται έτσι -όπως τόνισε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- πως «όταν Κυβέρνηση εμπιστεύεται τον πολίτη, εκείνος ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα».

Καθώς παραλαμβάνουμε περισσότερα τεστ, αυτή την εβδομάδα θα διαθέσουμε μέσω των φαρμακείων δωρεάν τεστ σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως, για παράδειγμα στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη Δικαιοσύνη.

Η χώρα μας, για άλλη μια φορά, πρωτοπορεί, καθιερώνοντας  δωρεάν διανομή αυτοδιαγνωστικού τεστ  σε όλο τον πληθυσμό. Είναι ένα σημαντικό συμπληρωματικό εργαλείο που θα συμβάλει τόσο σε ένα ασφαλέστερο άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων όσο και στην ανάσχεση της πανδημίας. Για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη επάρκεια, έχει ήδη προχωρήσει νέος διαγωνισμός για την προμήθεια επιπλέον 10 εκατομμυρίων self test.

Σημειώνεται πως, καθώς θα έχουμε ιλιγγιώδη αύξηση των καθημερινών τεστ, είναι αυτονόητο πως θα υπάρξει αντίστοιχη αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων. Αυτό βέβαια δεν θα σημαίνει επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης,  αλλά έγκαιρο εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων του ιού, γεγονός που θα συμβάλει στην αυξημένη αυτοπροστασία, τον αυτοπεριορισμό, την έγκαιρη ιχνηλάτηση  και -κατ’ επέκταση- στην ανάσχεση της διασποράς.  Πρόσφατα στοιχεία από την χρήση του self test σε σχολεία, δύο φορές την εβδομάδα, στην Αυστρία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξαν ότι η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών φορέων είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της διασποράς, ακόμα και σε περιβάλλον κυκλοφορίας των μεταλλαγμένων στελεχών.

Για το λιανεμπόριο

Από σήμερα ανοίγει το λιανεμπόριο τόσο  στην Αχαΐα  με ραντεβού εντός και εκτός καταστήματος, όσο και στη Θεσσαλονίκη με ραντεβού εκτός καταστήματος, καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρείται σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων. Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει το ίδιο και στην Κοζάνη, όπου έχουμε μια πολύ σοβαρή επιδείνωση. Χρειάζεται εκεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να διακοπεί η διασπορά του ιού.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τήρηση των κανόνων μπορεί πράγματι να δώσει ανάσες στην αγορά και να συμβάλει στην εκτόνωση της κοινωνίας. Είναι, ωστόσο, ανάγκη να αποφεύγονται φαινόμενα συγχρωτισμού που παρατηρήθηκαν τόσο σε πλατείες, όσο και σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων που διαθέτουν καφέ take away. Είναι άδικο να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των δικών μας την ώρα που πλησιάζουμε στην έξοδο από την κρίση της πανδημίας.

Για εμβολιασμούς 

Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσουμε με σταδιακά και ασφαλή βήματα στην επαναλειτουργία οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Σύμμαχοί  μας στην προσπάθεια αυτή είναι η βελτίωση του καιρού, η αξιοποίηση των self test και πάνω απ’ όλα η πρόοδος των εμβολιασμών.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά υποδειγματικά και όλα τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας γίνονται άμεσα. Έχουν γίνει μέχρι σήμερα πάνω από 2.160.000 εμβολιασμοί και συνεχίζονται με αυξημένους ρυθμούς ανάλογα με τις ροές που φτάνουν στη χώρα μας. Εκτιμάται ότι -εφόσον γίνουν οι προγραμματισμένες για το δεύτερο  τρίμηνο παραδόσεις- τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τους υγιείς σαραντάρηδες.

Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή -όπως έχει τονίσει σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι η ευρύτερη συμμετοχή στον εμβολιασμό των μεγαλύτερης ηλικίας συμπολιτών μας.  Και σε αυτό οφείλουμε να συμπράξουμε όλοι. Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, Εκκλησία, συλλογικοί, κοινωνικοί φορείς.

Είναι, άλλωστε αποδεδειγμένο ότι ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα νόσησης από κορονοϊό κι ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο σοβαρής προσβολής διασωλήνωσης και απώλειας ζωής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας, από τους 200 ηλικιωμένους συμπολίτες μας που είχαν διασωληνωθεί, οι 197 δεν είχαν εμβολιαστεί. Είναι, λοιπόν, ανάγκη, ειδικά για τους μεγαλύτερους, να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό. Είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας, αλλά και προστασίας των ανθρώπων που αγαπούν.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας,  με τη συνήθη  ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα μεταφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Θα μπορούσατε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες για τα self test σε εργαζόμενους, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός; Για παράδειγμα, εάν κάποιος εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικός και μπει σε καραντίνα, πώς διασφαλίζονται τα δικαιώματά του;

ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως ανέφερα στην εισαγωγή μου, εντός της εβδομάδας θα είναι διαθέσιμα για τους εργαζομένους παραγωγικών ηλικιών στους τομείς, που προανέφερα. Θα κάνετε λίγη υπομονή για περισσότερες λεπτομέρειες.

ΣΠ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, δηλώσατε πριν από λίγο ότι διατέθηκαν 380.000 tests και αναρτήθηκαν 250.000 αποτελέσματα. Τι συνέβη με τα 130.000 που λείπουν; Σημαίνει ότι έγιναν και δεν αναρτήθηκαν; Που σημαίνει ότι κάποιοι ανεξάρτητα του αποτελέσματος, πήγαν στο σχολείο; Πώς θα διευθετήσετε αυτή την αναντιστοιχία;

ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν βλέπω αναντιστοιχία, κύριε Σιδέρη. Σας θυμίζω ότι υπάρχουν και οι χειρόγραφες δηλώσεις αρνητικών tests, υπάρχουν μαθητές που δεν προσήλθαν στο σχολείο, κάνοντας ενδεχομένως χρήση απουσιών και υπάρχουν και οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων, πολλοί από τους οποίους θα κάνουν σήμερα το πρωί το test.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Φοβάται η Κυβέρνηση και νέες προβοκάτσιες της Τουρκίας, όπως το video που ανήρτησε στο twitter ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Φαρεντίν Αλτούν, όσο πλησιάζει το ραντεβού Δένδια-Τσαβούσογλου;

ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Ως προς το video αυτό, πρόκειται για απαράδεκτα μυθεύματα, αβάσιμες και ψευδείς κατηγορίες εναντίον της χώρας μας. Αυτό που έχω να  πω είναι ότι ο κ. Δένδιας θα μεταφέρει από «πρώτο χέρι» τις απόψεις της ελληνικής πλευράς στην τουρκική πλευρά και ότι η Ελλάδα δεν θα είναι αυτή που θα δώσει οποιοδήποτε άλλοθι στην άλλη πλευρά.

Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΝΤΖΟΣ: Θα πάει κανονικά μεθαύριο στην Άγκυρα ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δένδιας; Ποια είναι η ατζέντα των συζητήσεων; Υπάρχει προεργασία και για τηλεφωνική επικοινωνία των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν;

ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Απαντήθηκε ήδη. Για το τελευταίο δεν υπάρχει κάτι.

ΑΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Η Κυβέρνηση μήπως σκέφτεται να ανοίξει καφέ, μπαρ σε εξωτερικούς χώρους, για να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες, όπως είδαμε και προχτές;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχουμε πει ότι η λογική των βαλβίδων αποσυμπίεσης που έδωσε η Κυβέρνηση με την αναπροσαρμογή στα μέτρα, είχε τη λογική καλύτερης συμμόρφωσης και αξιοποίησης των εξωτερικών χώρων. Ωστόσο, είναι πρόωρη αυτή η συζήτηση, κ. Μόσχοβα. Άλλωστε, έχει τοποθετηθεί και ο Πρωθυπουργός ως προς την εστίαση. Το άνοιγμα είναι πιθανότερο να γίνει μετά το Πάσχα, παρά πριν.

Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, κυρίως την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο παρατηρήθηκαν φαινόμενα έντονου συγχρωτισμού σε πλατείες, όπως, για παράδειγμα, στην πλατεία Βαρνάβα, στο Παγκράτι. Σας προβληματίζουν αυτές οι εικόνες; Πώς θα διαχειριστείτε τα φαινόμενα αυτά;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Καλούμε όλους να κάνουν υπομονή. Βρισκόμαστε στο τελευταίο μίλι αυτής της μεγάλης προσπάθειας. Να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει κόπωση. Έχω να πω, ωστόσο, ότι στην πλειοψηφία τους οι πολίτες έχουν τηρήσει τα μέτρα και έχουν σεβαστεί τη βαλβίδα αποσυμπίεσης των διαδημοτικών μετακινήσεων, που δόθηκε τα Σαββατοκύριακα και βεβαίως  τα μέτρα στα καταστήματα, όπως λειτουργούν με click away και click in shop.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, σας ανησυχεί το γεγονός ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στις ηλικίες 60-75 κινούνται στο 50%; Υπάρχει σκέψη από τα αδιάθετα εμβόλια να εμβολιαστούν συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Στην ηλικιακή ομάδα 60-75 δεν είναι της τάξεως του 50%, κυρία Κάντζου. Στην ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών τα ποσοστά είναι στο 75,13%. Περισσότερες λεπτομέρειες για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό θα δώσει σήμερα το απόγευμα στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο για το σκίτσο, που δημοσιεύεται σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», αναφορικά με τη δολοφονία Καραϊβάζ και δείχνει τον Πρωθυπουργό ως τρίτο συνεπιβάτη στο μηχανάκι των δραστών;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν ξέρω πώς να το σχολιάσω, κ. Ευγενίδη. Προφανώς, είναι απαράδεκτο να εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός πάνω σε αυτή τη μηχανή, με αυτή την απεικόνιση. Αυτό που έχω να πω είναι, ότι το αφήγημα που επιδιώκεται να περάσει από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, κυρίως ότι η Ελλάδα είναι Κολομβία, είναι παντελώς ανυπόστατο. Θα παρακαλούσα να είμαστε και πιο προσεκτικοί. Να είναι πιο προσεκτικός και ο κ. Τσίπρας, ως πρώην Πρωθυπουργός, όταν αναφέρεται σε ένα τέτοιο αφήγημα, σε «αποικία εγκλήματος», διότι θα έπρεπε να έχει γνώση και των στοιχείων. Και ασφαλώς, να είναι πιο προσεκτικός και να μη διασύρει τη χώρα στο εξωτερικό.

ΣΩΤ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, θα υπάρξει ειδική ενίσχυση στα γυμναστήρια, κλάδος που επλήγη πολύ από την πανδημία. Υπάρχει σχέδιο για ειδικές ενισχύσεις και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες που επλήγησαν, πέρα από αυτές που έχουν ανακοινωθεί;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όταν υπάρξει κάτι νεότερο, κ. Πίκουλα, προφανώς θα ανακοινωθεί.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κυρία Εκπρόσωπε, πότε θα είναι διαθέσιμα τα self test για όλους τους πολίτες; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της Κυβέρνησης; Το νέο αυτό μέσο ανίχνευσης του κορονοϊού θα αποτελέσει εργαλείο και για το Πάσχα;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Το νέο αυτό συμπληρωματικό εργαλείο – όπως έχουμε πει- πλάι  στους τυχαιοποιημένους και στοχευμένους ελέγχους του ΕΟΔΥ και στον εμβολιασμό που προχωρά, προφανώς θα χρησιμοποιηθεί για τη σταδιακή επανεκκίνηση κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.  Ανάλογα με τις ροές που φθάνουν θα γίνεται  και η παράδοση στις παραγωγικές ηλικίες. Ξεκινάμε από τους εργαζομένους στους τομείς που σας ανέφερα και σταδιακά, όσο θα έρχονται  περισσότερα test, θα προχωρήσουμε και στις υπόλοιπες κατηγορίες. Μέχρι τα 67 έτη θυμίζω ότι είναι η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή.

ΦΙΛ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Μετά τις επαφές με τους επιστήμονες και την Εκκλησία, η Κυβέρνηση έχει καταλήξει πώς θα λειτουργήσουν οι ιεροί ναοί τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Πανταζή, δεν είναι της παρούσης αυτή η συζήτηση. Είναι ακόμη νωρίς για να πούμε με ποιον τρόπο θα λειτουργήσουν οι Εκκλησίες το Πάσχα.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, πώς απαντάτε στον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος, με αφορμή την επανεκκίνηση της δια ζώσης διδασκαλίας στα Λύκεια, κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι ανοίγει τα σχολεία ακριβώς στις ίδιες συνθήκες που επικρατούσαν όταν  τα έκλεισε, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, και τη μειωμένη αξιοπιστία των self test;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Θα ήταν καλό -επαναλαμβάνω- ο ΣΥΡΙΖΑ να μην υπονομεύει συνέχεια κάθε προσπάθεια που αναπτύσσει η Κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση. Να δει και τα παραδείγματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που εφαρμόζει αυτή τη στρατηγική, ακριβώς για να μπορέσει να επανεκκινήσει δραστηριότητες με ασφάλεια. Εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να επανεκκινήσουν αυτές οι δραστηριότητες και θέλει απλώς όλη η χώρα να βρίσκεται συνέχεια στο σκοτάδι, για να έχει ο ίδιος αντιπολιτευτικό αφήγημα.

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν τα self test θα είναι υποχρεωτικά και για εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε ποιους κλάδους και από πότε;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Θα εξεταστεί όταν έρθει η ώρα του.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Ο μεταβατικός Πρωθυπουργός της Λιβύης, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη χώρα, βρίσκεται σήμερα στην Άγκυρα, όπου θα έχει συνάντηση με τον κ. Ερντογάν. Ποια είναι η εκτίμηση της ελληνικής Κυβέρνησης για το ταξίδι αυτό; Θα επιφέρει εξελίξεις για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Γνωρίζουμε πολύ καλά την τουρκική παρουσία στη Λιβύη. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να επανεκκινήσει τις σχέσεις της με τη λιβυκή πλευρά και αυτό σηματοδότησε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Δένδιας είναι σήμερα στη Βεγγάζη και εντός της εβδομάδας θα βρίσκεται στην Αθήνα και ο Πρόεδρος της Λιβύης κ. Μέμφι.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξει τελικά η εστίαση πριν το Πάσχα ως μια βαλβίδα αποσυμπίεσης;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχει απαντηθεί ήδη.

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Από πότε οι Έλληνες εμβολιασμένοι θα έχουν κάποια προνόμια σε σχέση με τις μετακινήσεις τους εντός της Ελλάδας;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν έχω κάτι να ανακοινώσω.

Μ. ΝΤΑΛΙΑΝΗ: Θα βλέπατε self test για παράδειγμα και στους πελάτες για το άνοιγμα και άλλων περιοχών της οικονομίας, όπως π.χ. εστίαση εντός, γυμναστήρια και τα λοιπά;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Είναι ακόμη νωρίς. Σας είπα ποιες είναι οι επόμενες ομάδες στις οποίες θα ανοίξει η διάθεση των self test. Όλα θα κριθούν στην πορεία, ανάλογα με την επιδημιολογική εξέλιξη και τις ροές των self test.

ΑΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα υιοθετηθεί ένα «πράσινο» πιστοποιητικό εμβολιασμού και για τα ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν υπάρχει κάτι ως προς αυτό.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Υπάρχει μια μερίδια εκπαιδευτικών μεγαλύτερης ηλικίας που εκφράζει την ανησυχία της για την επάνοδο στα διδακτικά καθήκοντα, η οποία εδράζεται στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Μπορείτε να μας πείτε, εάν υπάρχει το ενδεχόμενο επίσπευσης της σειράς προτεραιότητας που τους έχει δοθεί πριν από την ολοκλήρωση των εμβολιασμών των άλλων ομάδων;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Ξαναθυμίζω ότι οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στην προτεραιοποίηση (σ.σ. αμέσως μετά τους ευπαθείς κατηγορίας Β), η οποία και θα τηρηθεί. Και, επίσης, το τελευταίο διάστημα συμμετέχουν και στον μηχανισμό αναπλήρωσης δόσεων. Ήδη, δηλαδή, κάποιοι εμβολιάζονται βάσει αυτού του μηχανισμού.

ΑΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Αυτή η άμεση ανταπόκριση της Κυβέρνησης στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να αρθούν οι περιορισμοί στην ψήφο των αποδήμων, γίνεται μόνο για να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός των 200 στη Βουλή; Αν δεν στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο, τι θα κάνει η Κυβέρνηση;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κατατίθεται, σήμερα, το νομοσχέδιο. Ας περιμένουμε τη συζήτηση. Εφόσον περάσει προφανώς θα διευκολύνει περισσότερο τους Έλληνες του εξωτερικού και θα διευκολύνει και μια ευρύτερη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία.

ΕΛ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Ποια θα είναι η στάση σας αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίξει τη νέα πρωτοβουλία για την εξ αποστάσεως ψήφο των αποδήμων; Επίσης, υπάρχει σκέψη και για προώθηση επιστολικής ψήφου;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Το νομοσχέδιο κατατίθεται σήμερα και πιστεύω ότι εντός της εβδομάδας θα συζητείται, στην αρμόδια Επιτροπή.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr