Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου
Ενημέρωση Πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη
Καλό μεσημέρι,
Η είδηση του τραγικού δυστυχήματος στη Λιβύη που οδήγησε στο θάνατο πέντε συμπολίτες μας που είχαν μεταβεί εκεί για ανθρωπιστική βοήθεια, μας γέμισε οδύνη.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων αυτού του συγκλονιστικού αυτοκινητιστικού δυστυχήματος.
Στην ομιλία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός μίλησε για ακόμα μια φορά με ειλικρίνεια, σαφείς δεσμεύσεις, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, και παρουσίασε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, τόσο για την ουσιαστική αρωγή των πολιτών στον Έβρο και τη Θεσσαλία που επλήγησαν από τα ακραία φαινόμενα, όσο και την βελτίωση της οικονομίας, της καθημερινότητας των πολιτών και των κρίσιμων υποδομών του κράτους.
Είχαμε δεσμευθεί στην προηγούμενη τετραετία πως θα μειώσουμε τους φόρους για να απαλλάξουμε τους πολίτες από πρόσθετα βάρη και το κάναμε.
Είχαμε πει πως θα μπει μια τάξη στα οικονομικά και τώρα η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική της βαθμίδα μετά από 14 χρόνια, έχει ρεκόρ εξαγωγών και τη χαμηλότερη ανεργία της τελευταίας 15ετίας.
Τώρα είναι η στιγμή που οι μόνιμες παρεμβάσεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός θα αυξήσουν άμεσα ή έμμεσα τα εισοδήματα όλων των πολιτών, κάτι που αποτέλεσε και την βασική προεκλογική μας δέσμευση.
Για τον Ιδιωτικό Τομέα:
ξεπαγώνουν από 1η Ιανουαρίου 2024 οι «τριετίες» και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή απ’ το 2012, ενώ δρομολογείται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο.
Για τον Δημόσιο Τομέα:
Αυξάνονται οι αμοιβές κατά 10,5% από 1.1.2024, με αποτέλεσμα σχεδόν 660.000 υπάλληλοι να αποκτούν έναν επιπλέον μισθό τον χρόνο.
Για τους συνταξιούχους:
σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα,
σε όσους αδικεί η «προσωπική διαφορά» καταβάλλεται έκτακτη αρωγή και παράλληλα δρομολογείται νέα ετήσια αύξηση στους συνταξιούχους τον Ιανουάριο.
Τέλος για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί και εργάζονται προβλέπεται η καταβολή μόνο μιας εισφοράς 10% επί των πρόσθετων αμοιβών τους αντί της σημερινής επιβάρυνσης, του «πέναλτυ» όπως συνηθίζουμε να το λέμε, του 30%.
Για τις οικογένειες με παιδιά και τους νέους:
Σε 1.340.000 δηλώσεις το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για παιδιά, ενώ αυξάνεται κατά 8% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από τον Δεκέμβριο.
Συνεχίζεται το Επίδομα Θέρμανσης με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά.
Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι Μου» για πολίτες 25-39 ετών. Έχουν εγκριθεί ήδη 4.700 χαμηλότοκα δάνεια. Στόχος μας είναι να αποκτήσουν σπίτι συνολικά 10.000 νέοι και με τις παράλληλες δράσεις για τη στέγη, να ευνοηθούν τελικά 150.000 πολίτες.
Καταβάλλεται από τον Δεκέμβριο το «Youth Pass», ύψους 150 ευρώ σε 200.000 νέους 18 και 19 ετών.
Δέσμευσή μας είναι όμως και η απαρέγκλιτη τήρηση και διασφάλιση της νομιμότητας σε όλα τα πεδία.
Σε αυτό το πλαίσιο, αποδεσμεύονται μέσα στον επόμενο μήνα 2.500 αστυνομικοί από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων, οι οποίοι θα συνδράμουν το έργο της ΕΛΑΣ στο πεδίο.
Παράλληλα, με στοχευμένες παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα δράστες αδικημάτων που κοστίζουν ζωές και περιουσίες θα μπορούν να φυλακίζονται με την πρωτόδικη απόφαση, ενώ θα τροποποιηθεί το νομικό πλαίσιο έκτισης ποινών ώστε κάποιος που έχει καταδικαστεί για 15 χρόνια να μην αποφυλακίζεται πια στα 5 χρόνια.
Η νομιμότητα όμως δεν αφορά μόνο την ασφάλεια στις γειτονιές ή την απονομή δικαιοσύνης, αλλά και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Έως την άνοιξη του 2024 οι ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα POS,
Επεκτείνονται οι ηλεκτρονικές πληρωμές σε όλη τη λιανική αγορά,
Γίνονται υποχρεωτικές οι ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου καταργούνται οριστικά τα μετρητά,
Ενεργοποιείται από τον Ιανουάριο, το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής,
και διπλασιάζεται το πρόστιμο για τις συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά.
Λεπτομέρειες και εξειδικεύσεις για τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στο κομμάτι της εργασίας παρουσιάστηκαν χθες από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη και όλη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η αντίστοιχη παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και όλη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Στο επίπεδο της ενίσχυσης των κρίσιμων υποδομών του Κράτους,
Ενισχύεται η Δημόσια υγεία με τις προσλήψεις 10.000 υγειονομικών, 800 πληρωμάτων ΕΚΑΒ και την προμήθεια νέων ασθενοφόρων, την ίδρυση ενιαίου κέντρου συντονισμού σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, την δημιουργία «Πύργου Ελέγχου», ώστε η άμεση ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στις πόλεις να φτάσει σε 10 λεπτά, την δημιουργία έξι βάσεων ιατρικών ελικοπτέρων για τις διακομιδές από απομακρυσμένα σημεία και την Αναβάθμιση Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών 96 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας.
Μάλιστα, νωρίτερα σήμερα το πρωί, υπογράφηκε από τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη η σύμβαση για την Ανακατασκευή- Επέκταση-Προσαρμογή στα νέα πρότυπα του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Θριάσιου Νοσοκομείου με προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ενισχύεται η πολιτική προστασία και η «άμυνα» της χώρας απέναντι σε ακραία φαινόμενα και φυσικές καταστροφές με μια σειρά από μέτρα.
Συγκεκριμένα συγκροτείται Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας υπό τα Υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος, με σκοπό τον κεντρικό σχεδιασμό και την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων.
Ταυτόχρονα, θα γίνουν εισηγήσεις για μόνιμες λύσεις στην άρδευση και διπλασιάζεται από το 2024 το Αποθεματικό για Φυσικές Καταστροφές από τα 300 στα 600 εκατομμύρια ευρώ.
Με την ακόμα πιο συστηματική συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας και Ενόπλων Δυνάμεων, με συγκεκριμένα πρωτόκολλα που θα ενεργοποιούνται προληπτικά προχωρά με ταχύτητα η εκτέλεση του προγράμματος «Αιγίς».
Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη αναστέλλονται για έξι μήνες πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.
Στο πλαίσιο της απόφασης, αναστέλλεται η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων για έξι μήνες και αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.
Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει στο πλευρό των πληγέντων από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία με μέλη της Κυβέρνησης να βρίσκονται συνεχώς στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, για τον βέλτιστο συντονισμό των ενεργειών που αφορούν στην διαχείριση των νεκρών ζώων η οποία προχωρά με ταχείς ρυθμούς και την επιδημιολογική επιτήρηση της περιοχής. Το έργο της αποκατάστασης και αρωγής συνδράμουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Σώματα Ασφαλείας που επεμβαίνουν όποτε κρίνεται απαραίτητο και υπάρχει ανάγκη.
Αναφορικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων. Έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 12.000 αυτοψίες και έλεγχοι στις 165 κοινότητες που έχουν πληγεί.
Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί παραπάνω από 16.000 οριστικοποιημένες αιτήσεις και 5.000 προσωρινές στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι καταβολές από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου οπότε και καταβλήθηκαν 25,6 εκατ. ευρώ σε 4.470 φυσικά πρόσωπα, δηλαδή 4.377 νοικοκυριά.
Στην Περιφέρεια η οποία είναι αρμόδια για την καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις είχαν υποβληθεί 3.811 αιτήσεις, ενώ έχουν υλοποιηθεί πάνω από 1.500 αυτοψίες.
Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας έχουν πραγματοποιήσει πλήρη αποτύπωση των συνθηκών σε όλες τις περιοχές και επεμβαίνουν κυρίως σε απαντλήσεις υδάτων και συνδράμουν σε μεταφορές τροφίμων, νερού, φαρμακευτικού υλικού, προς υποστήριξη των κατοίκων που επλήγησαν στο πιο ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μας.
Σημαντικό είναι να τονίσουμε πως η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 του Υπουργείου Υγείας παρέχει εξειδικευμένη ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες από τις πλημμύρες.
Αναχωρεί σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός για την Νέα Υόρκη όπου θα συμμετάσχει στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 78ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Αύριο, Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το πρωί της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός έχει προσκληθεί και θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο του Yale. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα απευθύνει ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί ακόμη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Ακόμη, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με επενδυτές και εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων.
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Καλημέρα. Χτες ο Υπουργός Επικρατείας, ο κ. Σκέρτσος, είπε ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης έχει όψη Μητσοτάκη και ψυχή Πολάκη. Επειδή δεν μοιάζουν ο Πρωθυπουργός και ο υποψήφιος Πρόεδρος, δεν καταλαβαίνω το όψη Μητσοτάκη. Θέλετε να σχολιάσετε τη φράση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι μια εσωκομματική διαδικασία ενός άλλου κόμματος, απολύτως σεβαστή, και νομίζω ότι αυτό το οποίο κάνουμε, είναι να αφήνουμε τη διαδικασία να εξελιχθεί χωρίς να εμπλεκόμαστε εσωτερικά. Όπως αντιλαμβάνεστε, όμως, επειδή είναι μια διαδικασία η οποία είναι εν εξελίξει, απασχολεί την κοινή γνώμη, τίθενται ερωτήματα και, προφανώς, και σε αυτούς που τίθενται ερωτήματα, εκφράζουν τη γνώμη τους. Και όλα τα κυβερνητικά στελέχη με τα πολιτικά στελέχη και άλλων κομμάτων, όταν ερωτώνται, διατυπώνουν τη δική τους άποψη. Η ουσία είναι ότι η Κυβέρνηση ούτε μπορεί, ούτε θέλει, ούτε πρέπει να πάρει θέση σε μια εσωκομματική διαδικασία ενός άλλου κόμματος. Έχουμε διατυπώσει μια ευχή – το είπε πολύ χαρακτηριστικά, νομίζω, και ο Πρωθυπουργός- να αποκτήσει επιτέλους ο τόπος μια αξιόπιστη Αξιωματική Αντιπολίτευση -αυτό είναι πολύ σημαντικό- η οποία να ασκεί σφοδρή, έντονη κριτική, χωρίς, όμως, τοξικό λόγο. Μακάρι να συμβεί κάποια στιγμή αυτό στη χώρα μας για να πάμε μπροστά. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι θα αποφασίσουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ για τον επόμενο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Καλό μεσημέρι, κ. Υπουργέ. Σχετικά με το δυστύχημα στη Λιβύη θα ήθελα να σας ρωτήσω. Αν επιμένετε ότι είναι δυστύχημα και αν ευσταθούν οι πληροφορίες και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ότι εμπλέκεται η ΕΥΠ στην έρευνα που διεξάγεται για τα αίτια του δυστυχήματος. Ευχαριστώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως είπα και στην αρχική μου εισήγηση, επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές πληροφορίες. Πρόκειται για ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα, αυτό είναι ξεκάθαρο. Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι προφανές ότι συνέλλεξε πληροφορίες μετά από αυτό το τραγικό συμβάν. Δεν ισχύει η πληροφορία ότι μετέβη κλιμάκιο της ΕΥΠ στη Λιβύη. Το διαψεύδουμε αυτό. Και από εκεί και πέρα, θέλω και πάλι, να εκφράσω τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων αυτού του τραγικού δυστυχήματος.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αναφορικά με το θανατηφόρο περιστατικό στη Λιβύη θέλω να σας ρωτήσω κι εγώ. Υπάρχουν, όμως, ακόμα αρκετά ερωτήματα γιατί υπήρχε τόσο μεγάλο έλλειμμα επικοινωνίας με την αποστολή με χαρακτηριστική την αρχική ανακοίνωση που μίλαγε μόνο για τραυματίες, για το εάν και το γιατί πήγαν ανοχύρωτοι. Απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Μεγάρου Μαξίμου ο Στρατηγός Φλώρος για τους χειρισμούς του πριν και μετά την αποστολή;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα άρσης ή λιγότερης εμπιστοσύνης στον Αρχηγό του στρατεύματος, στον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, τον κ. Φλώρο. Το κάνω σαφές αυτό για να μην υπάρχει και καμία παρεξήγηση. Ως προς τις αρχικές ανακοινώσεις, αυτό το οποίο μας ενημέρωσαν και νομίζω έχει και λογική είναι ότι δεν κινείται η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων με δημοσιογραφικούς όρους. Αυτή ήταν η ενημέρωση που είχε από τη Λιβύη και αυτή την ενημέρωση αναπαρήγαγε στην αρχή. Δεν υπήρχε η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας. Μόλις υπήρξε ενημέρωση, άμεσα εκδόθηκαν οι επόμενες ανακοινώσεις και ενημερώθηκαν όλοι για την τραγική έκβαση αυτού του δυστυχήματος.
Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να επιστρέψω στην διαδικασία της εκλογής Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ και να σας ρωτήσω: Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι η νίκη Κασσελάκη στον πρώτο γύρο της διαδικασίας αυτής, φαίνεται να ικανοποιεί την Κυβέρνηση και τη Ν.Δ.. Διαψεύδετε; Επιβεβαιώνετε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε ικανοποίησης, ούτε απογοήτευσης από οποιοδήποτε αποτέλεσμα στις εκλογές για την ανάδειξη του αρχηγού ενός κόμματος, εν προκειμένω της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Εμείς έχουμε μια πολύ ισχυρή εντολή να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών, να αντιμετωπίσουμε τις πολλές έκτακτες δυσκολίες, οι οποίες προκύπτουν. Έβαλε, νομίζω, πολλά θέματα στη δημόσια συζήτηση σε μια σωστή -θεωρούμε- σειρά προτεραιοτήτων ο Πρωθυπουργός: συγκεκριμένες εξαγγελίες – πρωτοβουλίες, αλλά και έναν πολύ συγκεκριμένο απολογισμό και στην ομιλία του και στη συνέντευξη Τύπου. Αυτό απασχολεί αυτή την στιγμή την Κυβέρνηση. Τα καθημερινά προβλήματα, οι εισαγόμενες κρίσεις, όσες προκλήσεις υπάρχουν καθημερινά, η ισχυροποίηση της χώρας, η εφαρμογή του προγράμματός μας. Αυτή είναι η δουλειά μας και για αυτό θα κριθούμε.
Π. ΜΙΧΟΣ: Το Καλοκαίρι ο κ. Μηταράκης αποπέμφθηκε, απομακρύνθηκε από τη θέση του γιατί θεωρήθηκε ότι δεν ήταν εκεί που έπρεπε όταν έπρεπε. Ο κ. Βαρβιτσιώτης για ένα λεκτικό ολίσθημα απομακρύνθηκε από τη θέση του. Τώρα στις ένοπλες δυνάμεις, που αφορούν την ακεραιότητα και την εθνική μας υπόσταση, έχουμε τρεις πολύ προβληματικές καταστάσεις. Τα πλημμυρισμένα ελικόπτερα που δεν ξέρουμε αν λειτουργούν ή όχι, την αποθήκη που εξερράγη και το τραγικό δυστύχημα με τους πέντε συμπατριώτες μας που σκοτώθηκαν στη Λιβύη. Βλέπει η Κυβέρνηση ότι μπορεί να υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας; Εννοώ δηλαδή τον κ. Δένδια. Υπάρχει το ενδεχόμενο απομάκρυνσής του;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο. Συνολικά απάντησε ο Πρωθυπουργός και για τη μη ύπαρξη ενδεχόμενου ανασχηματισμού, το είπε με μεγάλη σαφήνεια. Είχαμε απαντήσει κι εμείς σε προηγούμενη ενημέρωση. Αλλά η απάντηση του Πρωθυπουργού τα καλύπτει όλα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα, είναι προφανές. Είναι διαφορετικά αυτά τα οποία λέτε. Κατ’ αρχάς, στις περιπτώσεις αυτές υπήρξε από μία παραίτηση, υπήρξαν και απαντήσεις και από την Κυβέρνηση και ελήφθησαν οι συγκεκριμένες αποφάσεις για πολύ διαφορετικές περιπτώσεις μεταξύ τους. Αναφερθήκατε σε μία σειρά από περιπτώσεις που αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις. Και μέσα σε αυτά, δυστυχώς, γιατί πολλά πράγματα κυρίως τα fake news τρέχουν με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα, πράγματα τα οποία έχουν διαψευστεί και ζητήματα στα οποία έχει απαντήσει αρμοδίως και το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ με στοιχεία έχουν απορρίψει μια σειρά από fake news. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι ούτε εντοπίζονται πολιτικές ευθύνες ούτε υπάρχει κάποιο ζήτημα τέτοιο και συνεχίζουμε να έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στη λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων. Και ξέρετε πολλές φορές όταν συμβαίνουν διάφορα, ενώ υπάρχει η δέουσα απάντηση, καλό είναι να σεβόμαστε τον ρόλο των ενόπλων δυνάμεων. Προφανώς, δεν είναι υπεράνω κριτικής κανείς. Πολλές φορές έχω απαντήσει ότι όλοι αξιολογούμαστε συνεχώς, αναφερόμενος προφανώς και στην Κυβέρνηση και σε όλους όσοι έχουν κάποιο δημόσιο αξίωμα. Αλλά θα το πω για άλλη μια φορά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κάποιος υπεράνω κριτικής – το τονίζω – αλλά ας μην βάζουμε στην πολιτική αντιπαράθεση τις ένοπλες δυνάμεις. Οι ένοπλες δυνάμεις δεν ανήκουν σε κανένα κόμμα. Δεν είναι αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, ούτε ένα μέσο ή ένα εργαλείο για να κάνει κάποιος μία αντιπολίτευση με fake news. Όταν υπάρχει κάτι το οποίο είναι μεμπτό, όταν υπάρχει κάτι το οποίο έχει κάποια συγκεκριμένη βάση, ναι, προφανώς, όλοι οφείλουν να απαντήσουν σε αυτό. Άρα, κακώς συγχέετε αυτά μεταξύ τους, είναι εντελώς διαφορετικά και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Συγνώμη, να ακολουθήσω το ερώτημα του συναδέλφου. Πρώτον, οι ένοπλες δυνάμεις δεν ανήκουν σε κανένα κόμμα, ο Υπουργός Άμυνας, ωστόσο, ανήκει αν θέλετε μία καθαρή απάντηση για την αξιολόγηση του κ. Δένδια όσον αφορά την πολιτική ευθύνη στο Υπουργείο. Και δεύτερον, επειδή μιλήσατε για fake news γενικά, αν θέλετε να μας απαριθμήσετε ποια είναι τα fake news στα οποία αναφέρεστε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, αν καθόμουν να απαριθμήσω τα fake news τα οποία ακούγονται καθημερινά από την Αντιπολίτευση ή από κάποια κέντρα διάδοσης fake news, τότε δεν θα έκανα καμία άλλη δουλειά. Δυστυχώς, παράγονται πολύ περισσότερα ψέματα από αυτά τα οποία μπορούμε να «καταναλώσουμε» ή μπορούν να «καταναλώσουν» οι πολίτες. Και ούτε αρμοδιότητα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου να θυμίζει στους πολίτες ένα-ένα τα ψέματα που έχουν ακουστεί κατά καιρούς από οποιονδήποτε και κυρίως από την Αντιπολίτευση. Δουλειά μας είναι να απαντάμε στα ψέματα και στα ερωτήματα που τίθενται και νομίζω ότι σας έχω δώσει απάντηση σε όλες τις επιμέρους ερωτήσεις. Προφανώς και η ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας ανήκει σε ένα πολιτικό πρόσωπο, μια επιλογή, όπως όλο το Υπουργικό Συμβούλιο του Πρωθυπουργού. Απάντησα στην αρχή της ερώτησης ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Αλλά είπα στη συνέχεια για το ότι καλό θα είναι, είναι κρίσιμο και σημαντικό για τη χώρα μας, η οποία είναι πιο ισχυρή από ποτέ σε όλα επίπεδα, να αφήσουμε έξω τις ένοπλες δυνάμεις από αυτή την πολιτική αντιπαράθεση. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, στον Πόρο τι έχει συμβεί τελικά με τους δύο Τούρκους; Πού βρισκόμαστε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπήρξε άμεση επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας, άμεση σύλληψη των δύο συγκεκριμένων προσώπων. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν πρόκειται για κάποια σοβαρή υπόθεση. Αυτό μπορώ να σας πω.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι δεν υπάρχουν ευθύνες του ΓΕΕΘΑ. Για την ανακοίνωση, όμως, αναφερθήκατε συγκεκριμένα. Δεν υπάρχουν, όμως, ευθύνες στο επιχειρησιακό επίπεδο; Θέλω να πω η ελληνική αποστολή ταξίδευε με ένα τουριστικό βαν. Υπήρχε ή δεν υπήρχε προπορευόμενο όχημα συνοδευτικό; Αν υπήρχε, πώς γίνεται να συνέβη μετωπική σύγκρουση; Επίσης, γιατί ήταν σε ένα όχημα τα μέλη όλης της αποστολής; Δεν υπάρχουν, λοιπόν, επιχειρησιακές ευθύνες για αυτή την τραγωδία;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, μιλάμε – το ξαναλέω – για μία ανθρωπιστική αποστολή, αποστολή παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Και με βάση και την πραγματικότητα και όλα όσα συνέβησαν και το γεγονός ότι συγκρούστηκε με ένα όχημα που επέβαινε μέσα μία οικογένεια με παιδιά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, είναι ξεκάθαρο ότι μιλάμε για ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Αυτό είναι σημαντικό να ειπωθεί ξανά και ξανά, γιατί, δυστυχώς, υπάρχει μία προσπάθεια από κάποιους να αναπαράξουν κάτι το οποίο είναι αναληθές και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Κοιτάξτε, εγώ δεν μπορώ να σας απαντήσω και να σας παραθέσω επιμέρους λεπτομέρειες. Έχουμε μία συνεχή ενημέρωση από τους αρμόδιους, εν προκειμένω, από το Υπουργείο Άμυνας και μένουμε σε αυτή. Τώρα από εκεί και πέρα, για να καταλογίσει κάποιος ευθύνες πρέπει να υπάρχει μία βάση καταλογισμού. Υπάρχουν ερωτήματα τα οποία τίθενται, απαντάει αρμοδίως το Υπουργείο Άμυνας, απαντά αρμοδίως η ηγεσία του Στρατεύματος και προφανώς εξάγονται τα σχετικά συμπεράσματα.
Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Να σας πάω λίγο στο πλαίσιο των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. και να εστιάσω στην ομιλία του το Σάββατο. Ανακοίνωσε τις τριετίες και θέλω να σας ρωτήσω, η Αντιπολίτευση εγκαλεί την Κυβέρνηση για κριτική στις τριετίες, κάνει λόγο για εμπαιγμό. Θέλω ένα σχόλιό σας γι΄ αυτό.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μέσα στα χρόνια που έχουν περάσει, τα τελευταία αρκετά χρόνια κρίσης, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Η Ελλάδα, δηλαδή, από 21% ανεργία έχει 10,5% και είναι πολύ κοντά στο να είναι μονοψήφιος αριθμός. Είναι δεύτερη σε ανάπτυξη χώρα στην Ευρώπη από εκεί που ήταν πρωταθλήτρια σε ύφεση και αντικείμενο, δυστυχώς οι πολιτικές της χώρας, αρνητικών ειδήσεων σε όλη την Ευρώπη. Έχει καταφέρει και έχει το μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης του χρέους από τότε που για το χρέος της χώρας μαζευόταν όλο και πιο συχνά όλη η ηγεσία της Ε.Ε.. Η χώρα μας ισχυροποιείται. Λαμβάνονται σημαντικά μέτρα και για τον δημόσιο και για τον ιδιωτικό τομέα. Ένα πράγμα μένει σταθερό, ο λαϊκισμός και η έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Είναι άλλη μια πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, η οποία είναι απολύτως συνεπής στη βασική προεκλογική δέσμευση των τελευταίων εκλογών: Αύξηση εισοδημάτων για όλους τους πολίτες. Υπήρξε ψήφιση ενός νομοσχεδίου που είναι το 50% του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ., που μιλούσε, μεταξύ άλλων, για αυξήσει στους δημοσίους υπαλλήλους μετά από πάρα πολλά χρόνια. Και είχαμε μια εξαγγελία, η οποία θα νομοθετηθεί άμεσα, από τον Πρωθυπουργό για το ξεπάγωμα των τριετιών. Ποιος ακριβώς είναι ο εμπαιγμός; Κάτι το οποίο, με βάση τα όσα είχαν συμφωνηθεί και ψηφιστεί το 2012 θα γινόταν μετά από ενάμιση-δύο χρόνια, όταν δηλαδή θα έπεφτε η ανεργία κάτω από το 10% για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, έρχεται η ελληνική Κυβέρνηση, έρχεται ο Πρωθυπουργός και το κάνει ενάμιση-δύο χρόνια νωρίτερα. Γιατί το κάνει νωρίτερα; Γιατί βλέπει πώς εξελίσσεται η οικονομία, πώς αναπτύσσεται η οικονομία. Βλέπουμε ότι υπάρχει ζήτημα εύρεσης εργαζομένων πλέον από τις επιχειρήσεις και όχι αυτό το οποίο ζούσαμε τα προηγούμενα πολύ δύσκολα χρόνια και ειδικά οι νεότεροι το ζήσαμε πολύ πιο έντονα, να μην βρίσκουν δηλαδή οι πολίτες δουλειά, οι υποψήφιοι εργαζόμενοι να μην βρίσκουν δουλειά. Υπάρχουν, λοιπόν, πλέον, οι συνθήκες να ρυθμιστεί αυτό νωρίτερα από την Κυβέρνηση, με πολύ καλύτερους όρους. Και δεν νομίζω ότι είναι εμπαιγμός όταν κάποιος που είχε συμπληρώσει δύο χρόνια μέχρι και το πάγωμα, να πάρει τις δέουσες, τις προβλεπόμενες αυξήσεις, σε ένα χρόνο και όχι σε τρία-τέσσερα ή πέντε χρόνια. Να έρχεται, δηλαδή, αυτό νωρίτερα κατά δύο χρόνια. Υπήρχαν ακόμα και εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν λίγες μέρες για να συμπληρώσουν την πρώτη ή την επόμενη τριετία. Και αυτό τώρα θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες του νέου έτους. Είναι, λοιπόν, μια πάρα πολύ σημαντική κίνηση, όχι από μόνη της. Μαζί με πολλές άλλες αυξάνουν το εισόδημα των πολιτών. Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και όσα έχουν ήδη ψηφιστεί, αφορούν και τον ιδιωτικό τομέα και τον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους και τους νέους. Αφορούν οικογένειες με παιδιά, όπως η αύξηση του αφορολόγητου, συνολικά πάνω από 1.300.000 φορολογικές δηλώσεις. Αυτός είναι ο πυρήνας της πολιτικής μας. Είμαστε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη παγκόσμια συγκυρία εισαγόμενης ακρίβειας εδώ και πάρα πολλούς μήνες, με έναν πληθωρισμό στα τρόφιμα στον οποίο, ναι μεν υπάρχει μια μικρή μείωση αλλά είναι ακόμα πολύ υψηλός, και ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση είναι με μόνιμα μέτρα, τα οποία, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, θα μείνουν όταν οι κρίσεις θα αρχίζουν να φεύγουν.
Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα μια διευκρίνιση και μια ερώτηση με τρία σκέλη. Η διευκρίνιση είναι, έχει η Κυβέρνηση στα χέρια της κάποιον αριθμό των άμεσα ωφελούμενων από το ξεπάγωμα των τριετιών; Και όταν λέω άμεσα, εννοώ μέσα στο επόμενο…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω είπε χθες ο Υπουργός 600.000, αν δεν κάνω λάθος, ιδιωτικούς υπαλλήλους. Έκανε αναλυτική έκθεση στη συνέντευξη που παρέθεσε. Προσέξτε, ο αριθμός αυτός θα προσαρμοστεί και με βάση τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού. Δηλαδή, μια επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει θετικά τον αριθμό των ανθρώπων που αφορά. Αλλά μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο αριθμό, αυτόν που ανέφερε ο Υπουργός. Και το ξαναλέω, είναι πολύ σημαντικό να ειπωθεί, υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι είχαν λίγες ημέρες πριν το πάγωμα και πλέον θα μπορούν, αθροίζοντας τα όσα χρόνια και όσες ημέρες είχαν πριν το 2012 με τις μέρες που μένουν στη συνέχεια, να πάρουν άμεσα την αύξηση που δικαιούνται, είτε για την πρώτη, είτε για τη δεύτερη, είτε για την τρίτη τριετία.
Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να κάνω και την ερώτηση που αφορά την ασφάλιση των περιουσιών, το οποίο, από ό,τι καταλαβαίνω, είναι για την Κυβέρνηση απόφαση πια. Οπότε, ερώτηση πρώτη: Έχει υπάρξει συνεννόηση με τις ασφαλιστικές εταιρείες όσον αφορά στο πώς θα γίνει αυτό, με ποια προοπτική και αν υπάρχουν και τα κατάλληλα αποθεματικά για να ανταποκριθούν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές σε μια καταστροφή, ας πούμε τύπου Παλαμά ή και μικρότερη ή μεγαλύτερη. Και το δεύτερο, να σας θυμίσω ότι όταν υπήρξε η χρηματοπιστωτική κρίση το 2018, αμέσως μετά τις τράπεζες, ο τομέας που επλήγη περισσότερο από αυτήν ήταν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Θα υπάρξουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας γι΄ αυτό το ζήτημα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, λεπτομέρειες, όπως για κάθε επιμέρους πρωτοβουλία είτε νομοθετική, είτε οποιαδήποτε παρέμβαση του κράτους, ανακοινώνεται από τα αρμόδια Υπουργεία. Μια γενική διαπίστωση να κάνουμε. Δύο βασικά γενικές διαπιστώσεις που απαντούν σε αυτά που με ρωτάτε. Πρώτον, βασικός γνώμονας των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης για το συμφέρον των πολιτών είναι πάντοτε κάθε της παρέμβαση, αυτό έχει ως βασικό κριτήριο. Προφανώς, κάθε παρέμβαση βέβαια, για να απαντήσω και στο δεύτερο ερώτημά σας, γίνεται μετά από συγκεκριμένες μελέτες, έρευνα της αγοράς και των πραγματικών δεδομένων αυτής της περιόδου. Αλλά, να συμφωνήσουμε σε κάτι: Όσο περισσότεροι είναι αυτοί οι οποίοι ασφαλίζουν τα σπίτια τους ή προχωρούν σε σύναψη ασφαλιστηρίων, τόσο πιο πολλά είναι τα έσοδα των εταιρειών και τόσο πιο ισχυρό είναι το ασφαλιστικό σύστημα. Είναι δεδομένο. Ισχυροποιείται πολύ περισσότερο δηλαδή και ο ασφαλιστικός τομέας με το να είναι περισσότεροι αυτοί οι οποίοι προχωρούν σε συγκεκριμένες κινήσεις, κινήσεις ασφάλισης είτε αφορά κινητή, είτε αφορά ακίνητη περιουσία. Το τελευταίο που οφείλουμε να πούμε είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι, σε κανένα επίπεδο, ούτε το ελληνικό Δημόσιο, με πολύ λιγότερο χρέος ως προς το Α.Ε.Π., αύξηση του Α.Ε.Π., ούτε οι επιχειρήσεις, οι εταιρείες συνολικά εκεί που ήταν το 2015 ή το 2018 ή τα προηγούμενα χρόνια. Είναι σε εντελώς άλλο επίπεδο. Είμαστε σε μια αναπτυξιακή φάση, η οποία αποτυπώνεται πλήρως στην αγορά. Και βέβαια, να μην ξεχνάμε και το βασικό ζητούμενο. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, αυτό θα γίνει βήμα-βήμα και δεν πρόκειται να γίνει κάτι προφανώς και χωρίς διάλογο. Είναι μια νέα πραγματικότητα που βιώνουμε με βάση τις φυσικές καταστροφές. Μην το αγνοούμε αυτό.
Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω για την αυριανή συνάντηση, τη δεύτερη μέσα σε δύο μήνες, του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν, τι ατζέντα, τι επιδιώξεις, τι περιμένουμε στη λήξη της συνάντησης αυτής. Τι αναμένει η ελληνική πρωτεύουσα; Και ένα δεύτερο ερώτημα που σχετίζεται με την υπόθεση Μπελέρη. Ακούσαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται σε αυτή την υπόθεση. Ερωτήθηκε σχετικά στη συνέντευξη Τύπου της Θεσσαλονίκης. Είχαμε εξελίξεις και θα ήθελα ένα σχόλιό σας επ΄ αυτού.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξεκινώντας από την αυριανή συνάντηση, είναι σημαντική συνάντηση, όπως και όλες οι διμερείς συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης μετά την εκλογή των δύο ηγετών, την επανεκλογή τους, συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο συζητήσεων. Εμείς πιστεύουμε στον διάλογο. Πιστεύουμε σε αυτό το κλίμα διαλόγου, το οποίο καλλιεργείται και προφανώς αξιολογείται καθημερινά. Θα κινηθεί, προφανώς, σε όσα συμφωνήθηκαν στην πρώτη συνάντηση, στα τρία επίπεδα που είχε συμφωνηθεί και θα σχεδιαστούν και τα επόμενα βήματα μέχρι το τέλος του χρόνου. Έχουμε πει και για την επικείμενη, επόμενη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα, ανέλυσε ακριβώς ο Πρωθυπουργός και σε συνέντευξη απάντησε χωρίς καμία διάθεση προφανώς υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, το λέμε ξανά και ξανά, ότι πιστεύει στον διάλογο, πιστεύει στην επίλυση της μοναδικής διαφοράς που μας χωρίζει με την Τουρκία, που βέβαια δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά αυτός θεωρητικά είναι ο στόχος. Ο διάλογος θα προχωρήσει και σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα και θα τον αξιολογούμε κάθε φορά και από τη δική μας την πλευρά, με βάση και τις εξελίξεις που προκύπτουν. Τώρα, ως προς το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη, αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι η ελληνική Κυβέρνηση και ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω σχετικά με τη διεκδίκηση των αυτονόητων δικαιωμάτων του νόμιμα εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, ο οποίος, αν και έχει εκλεγεί, δεν μπορεί να ορκιστεί. Και έχει τεθεί το θέμα και θα τίθεται ξανά και ξανά σε όλα τα επίπεδα με κάθε δυνατή κίνηση που μπορεί να κάνει η ελληνική Κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα. Έχει τεθεί σε ανώτατο επίπεδο από τον Πρωθυπουργό της χώρας μας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, έχει τεθεί από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών. Βέβαια, είναι πολύ σημαντική η παρέμβαση της ελληνικής ευρωομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, με την τροπολογία που κατέθεσε στο σχέδιο για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Έχουμε το ψήφισμα που κατέθεσε η Ν.Δ. στο πλαίσιο της πολιτικής συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο πέρασε ομόφωνα και υιοθετήθηκε ουσιαστικά από όλες τις δυνάμεις του Ε.Λ.Κ.. Αυτά όλα δείχνουν ότι το ζήτημα πλέον δεν είναι απλά ελληνικό, είναι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτά τα οποία, τα δίκαια και αυτονόητα που ζητά ο νόμιμα εκλεγμένος Δήμαρχος και η ελληνική πλευρά υιοθετούνται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε και πρόσφατα τον Πρόεδρο των Ευρωπαίων Δικηγόρων Χωρίς Σύνορα, τον Βέλγο Πάτρικ Χένρι, που μαζί με τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Βερβεσό, καθώς και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Μεσολογγίου, κ. Χρήστο Παίσιο, παρέστησαν στη δίκη και δήλωσαν ότι με τις αποφάσεις περί άρνησης αποφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη, το αλβανικό δικαστήριο παραβιάζει τα άρθρα 5 και 10 της ευρωπαϊκής σύμβασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να θέτουμε το ζήτημα σε ανώτερο επίπεδο, να κάνουμε κάθε κίνηση που μπορούμε να κάνουμε, για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του νόμιμα εκλεγμένου Δημάρχου να ορκιστεί και να ασκήσει τα καθήκοντά του.
ΧΡ. ΚΡΑΤΣΗ: Για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, ποιοι άλλοι θα συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση, το συντομότερο δυνατό, οπότε θα ενημερωθείτε και για την ακριβή ώρα και για τους συμμετέχοντες στη συνάντηση και προφανώς, στη συνέχεια, για την έκβαση της συνάντησης αυτής.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Σε συνέχεια της ερώτησης του συναδέλφου για την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι των φυσικών καταστροφών, αυτό θα σημαίνει ότι το κράτος δεν θα αποζημιώνει πλέον σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών; Και επίσης, πώς μπορείτε να είστε τόσο σίγουροι ότι εάν έχουμε, για παράδειγμα, μια αντίστοιχη κακοκαιρία Ντάνιελ, αντίστοιχης έκτασης πλημμύρες πρωτοφανείς, όπως αυτές στη Θεσσαλία, ότι δεν θα καταρρεύσουν οι ασφαλιστικές όταν θα πρέπει να προχωρήσουν σε αποζημιώσεις.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, δεν μιλάμε για υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών. Δεν τέθηκε αυτό από τον Πρωθυπουργό. Μίλησε για ένα μέρος συγκεκριμένα που δεν αφορά τα φυσικά πρόσωπα και τους πολίτες. Δεύτερον, όπως είπα και στην αρχική μου εισήγηση, αυξήθηκε το αποθεματικό του κράτους και οι αποζημιώσεις έναντι φυσικών καταστροφών, γιατί πολύ απλά βιώνουμε μια νέα πραγματικότητα. Τρίτον, η Κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι δεν αφήνει κανέναν αβοήθητο, κανέναν πολίτη, καμία επιχείρηση, που επλήγησαν από πρωτοφανείς καταστροφές, φυσικά φαινόμενα που δεν έχουμε ξανασυναντήσει. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην περίπτωση του πλημμυρικού φαινομένου, άνευ προηγουμένου, στη Θεσσαλία. Αναφέρομαι σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, είτε πυρκαγιών, είτε μεγάλων φυσικών φαινομένων, τον Ιανό, τις φωτιές στην Εύβοια. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιούργησε μια εντελώς νέα ταχύτατη διαδικασία καταγραφής και αποζημίωσης. Καταγραφές οι οποίες γίνονται τις αμέσως επόμενες ημέρες, κάποιες φορές και ώρες, όταν καθίσταται αυτό εφικτό και ασφαλές. Άμεση καταγραφή και άμεση αποζημίωση. Γιατί, πέραν του ότι είναι αυτονόητο ότι κανένας δεν πρόκειται να μείνει αβοήθητος και χωρίς την απαραίτητη αποζημίωση γι΄ αυτό το οποίο συνέβη στο σπίτι του, στη ζωή του, στην καθημερινότητά του, έχει πολύ μεγάλη σημασία και η ταχύτητα ανταπόκρισης του κράτους, η οποία πλέον νομίζω δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Να σας πάω σε ένα άλλο θέμα. Διαβάζω το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» που κάνει, μεταξύ άλλων, λόγο για 13 «κόκκινες» κάρτες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων προς την Κυβέρνηση, επτά μήνες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη – δεν ξέρω αν το έχετε υπόψη σας. Αν θέλετε να το σχολιάσετε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, το διάβασα κι εγώ το δημοσίευμα. Καταρχάς, με πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουμε την εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, ο οποίος, σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές, μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, προχωρά σε μια σειρά από ενέργειες σε μια εσωτερική διαδικασία πολύ σημαντική. Δεν είναι έκθεση, είναι σχέδιο έκθεσης, γιατί επίκεινται και οι ελληνικές παρατηρήσεις και όλες οι ενέργειες που έχει κάνει η ελληνική πλευρά, οι οποίες είναι πολλές και σημαντικές, καθώς είναι και το ζήτημα πάρα πολύ σημαντικό. Να ανοίξουμε εδώ μία παρένθεση. Σίγουρα αυτό το οποίο συνέβη στη Θεσσαλία, δυσχέρανε περισσότερο την κατάσταση. Έχουμε χρέος να ανταποκριθούμε το συντομότερο δυνατό στην αποκατάσταση των περισσότερων ζημιών που προέκυψαν. Έχει αυξηθεί από 45 στα 75 εκατομμύρια η χρηματοδότηση για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Έχει συσταθεί ειδική επιτροπή, η οποία παρακολουθεί συνολικά το σύνολο των έργων. Γίνονται συνεχείς ενέργειες, ούτως ώστε να συντμηθούν οι χρόνοι για να προχωρήσουν όλα τα κρίσιμα έργα για την ασφάλεια και τη λειτουργία των σιδηροδρόμων. Γι’ αυτό εργάζεται και ο αρμόδιος Υπουργός και όλη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με στόχο να γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν και να αποκατασταθούν παθογένειες ετών, που, δυστυχώς, μας πλήγωσαν όλους και κυρίως είχαμε τόσο σημαντικές απώλειες συμπολιτών μας. Άρα, η πραγματικότητα – το ξαναλέω – είναι με ένα σχέδιο έκθεσης, όχι μία τελική έκθεση, μια απόρρητη εσωτερική διαδικασία. Εκκρεμούν οι ενέργειες, να ενταχθούν οι ενέργειες και οι παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς, ούτως ώστε, το κυριότερο, να υλοποιηθούν στο ακέραιο όλα όσα έχουν εξαγγελθεί και όλα όσα χρειάζεται ο σιδηρόδρομος της χώρας μας.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Για τις εσωκομματικές του ΣΥΡΙΖΑ μία τελευταία. Δεν μπορείτε, έτσι κι αλλιώς, να επιλέξετε υποψήφιο της επιλογής σας, ούτε να πάρετε θέση, αλλά πώς αξιολογείτε τη συμμετοχή σχεδόν 150.000 ανθρώπων στις εσωκομματικές εκλογές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κι αν η Κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να πήρε κάποιο μήνυμα από το πολιτικό γεγονός.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κάθε φορά που υπάρχει μια δημοκρατική διαδικασία, μια ανοιχτή διαδικασία – και είναι σημαντικό που και ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε σε αυτή τη διαδικασία – ξέρετε στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει παγιωμένη πλέον μια κατάσταση, όταν στέλνει ένα μήνυμα ο λαός στις κάλπες και υπάρχει, ας πούμε, μία ήττα στις βουλευτικές εκλογές, αμέσως μετά να προχωράμε άμεσα σε διαδικασίες για εκλογή αρχηγού από τη βάση. Άρα είναι σημαντικό όταν αυτό γίνεται, έστω και καθυστερημένα, από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Άρα, η συμμετοχή πάντοτε είναι θετική. Είναι σημαντικό που πλησίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, σ’ αυτές τις εσωκομματικές εκλογές με πέντε υποψηφίους, τη συμμετοχή που είχε πριν από περίπου έναν χρόνο με έναν υποψήφιο και έφτασε πολύ κοντά σ’ αυτό τον αριθμό. Αυτό δείχνει ένα ενδιαφέρον εσωκομματικό. Τώρα, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο θέμα μηνύματος για μια εσωκομματική διαδικασία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση παίρνει συνολικά τα μηνύματα της κοινωνίας – αυτό είναι χρέος της Κυβέρνησης – όλων των πολιτών, είτε είναι ψηφοφόροι μας είτε δεν είναι. Χρέος της Κυβέρνησης είναι να λύνει – όπως είπα και πριν – καθημερινά προβλήματα. Να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που προκύπτουν καθημερινά στα μεγάλα προβλήματα, είτε είναι εισαγόμενα είτε είναι προβλήματα φυσικών καταστροφών και να υλοποιεί το πρόγραμμά της. Αυτό δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Άρα, ναι, ακούμε συνολικά τους προβληματισμούς όλων των πολιτών και προσπαθούμε να απαντάμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα εσωκομματικά του κάθε κόμματος είναι υπόθεση του κάθε κόμματος ξεχωριστά.
Ευχαριστώ.