Τρέχων Άρθρο
Ενημέρωση Πολιτικών Συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση Πολιτικών Συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση Πολιτικών Συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

 

Καλό μεσημέρι,

Η χώρα μας βρίσκεται για τρίτη ημέρα αντιμέτωπη με ένα φαινόμενο που όμοιό του δεν έχουμε αντικρίσει στο παρελθόν.

Αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα είναι εστιασμένο στο βορειοανατολικό τμήμα της Καρδίτσας, με όλους τους νομούς της Θεσσαλίας να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, η Πυροσβεστική, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό μαζί με τη συνδρομή του στρατού είναι στο πεδίο, δρώντας σύμφωνα με τα σχέδια «Ξενοκράτης» και «Δάρδανος 2».

Παράλληλα, έντονα φαινόμενα μικρής ή μεγαλύτερης έντασης παρατηρούνται και σε άλλα σημεία της χώρας. Οι δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού επεμβαίνουν αμέσως όπου υπάρχει ανάγκη.

Προσωπικό και μέσα έχουν διατεθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως και χώρος φιλοξενίας πολιτών στις εγκαταστάσεις της 32ης  Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Από χθες μέχρι και σήμερα το πρωί 5 μηνύματα του 112 εστάλησαν στην ευρύτερη περιοχή Καρδίτσας και Τρικάλων για απομάκρυνση των πολιτών από υπόγειους και ισόγειους χώρους λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων.

Τα πυροσβεστικά οχήματα λόγω της μεγάλης στάθμης νερού είναι δύσκολο να προσεγγίσουν γι’ αυτό οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τις ομάδες ορμητικών νερών και δύτες της 1ης, 2ης, 4ης, 5ης, 6ης και 8ης ΕΜΑΚ προσπαθούν με λέμβους να διασχίσουν τα λιμνάζοντα νερά και να επιχειρήσουν.

Τα εναέρια μέσα αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσέγγισης των πλημμυρισμένων περιοχών λόγω των κεραυνών που προκαλεί η καταιγίδα Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να πούμε ότι αν και είναι όλα άμεσα διαθέσιμα για αυτές τις δυόμισι μέρες που επικρατούν αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι αδύνατο μέχρι να δοθεί η σχετική άδεια να πετάξουν.

Η Πυροσβεστική έχει από την Τρίτη δεχθεί περίπου 5000 κλήσεις. Προτεραιοποιούνται οι επεμβάσεις σε περιπτώσεις ευπαθών ατόμων, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία. 750 συμπολίτες μας έχουν απεγκλωβιστεί στην Θεσσαλία. Ο αριθμός των απεγκλωβισμών σε όλη την επικράτεια είναι 820.

Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν από σήμερα το απόγευμα και να μειωθεί η στάθμη των υδάτων, τα οποία σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας υπερβαίνουν τα δύο μέτρα, ώστε να υπάρχει ευκολότερη δυνατότητα επέμβασης των Σωμάτων Ασφαλείας.

Αναφορικά με το ζήτημα της ηλεκτροδότησης, ο ΔΕΔΔΗΕ ήδη πριν την εκδήλωση της κακοκαιρίας είχε μετακινήσει εξοπλισμό και προσωπικό στις περιοχές που αναμένονταν να πληγούν από την κακοκαιρία.

Παρά τα εκτεταμένα ζητήματα στο νομό Μαγνησίας το 86% πήρε ρεύμα εντός του πρώτου 24ωρου. Στην Καρδίτσα, την Λάρισα, τα Φάρσαλα και την Λαμία έχουν αποκατασταθεί σε ένα τμήμα τους οι ζημιές. Οι εργασίες των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσουν, πάντοτε, ανάλογα με τις εκδηλώσεις της κακοκαιρίας σε αυτές τις περιοχές. Οι δυνάμεις για την αποκατάσταση του δικτύου σε Σκιάθο και Νότιο Πήλιο ενισχύονται, με υλικά και προσωπικό να είναι καθ’ οδόν. Στο Ν. Πήλιο υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες πρόσβασης στο σύνολο του οδικού δικτύου και παραμένουν εκτός τάσης ορεινοί και παραλιακοί οικισμοί να αντιστοιχούν σε 1.800 καταναλωτές .

Στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου παραμένουν εκτός τάσης περίπου δεκαέξι (16) υποσταθμοί οι οποίοι αντιστοιχούν περίπου σε 2.000 καταναλωτές. Γίνονται ενέργειες για να ηλεκτροδοτηθούν έως το μεσημέρι 6 υποσταθμοί, ενώ εκτιμάται ότι το σύνολο των υποσταθμών θα ηλεκτροδοτηθεί εντός της ημέρας, είτε από το δίκτυο είτε με Ηλεκτροπαραγωγικά Ζεύγη.

Στην Καρδίτσα είμαστε σε διαδικασία αποστολής 2-3 αντλητικών από το Βόλο για συνδρομή, στα Τρίκαλα παραμένει εκτός τμήμα του δικτύου λόγω εισροής υδάτων σε υποσταθμό και βρίσκονται καθ’ οδόν 2 μεγάλα αντλητικά από Λαμία κι θα ενημερωθεί και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων για επιπλέον εντατικοποίηση της συνδρομής από πλευράς Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στην Αττική σημειώθηκαν ελάχιστα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Η απόλυτη προτεραιότητα του κρατικού μηχανισμού αυτή τη στιγμή είναι η διάσωση και ο απεγκλωβισμός πολιτών από τις περιοχές που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία και η προστασία των κρίσιμων υποδομών.

Σίγουρα, η συνολική αποτίμηση θα γίνει όταν αποκλιμακωθεί η κακοκαιρία.

Αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας μαζί με τον Υπουργό Βασίλη Κικίλια, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο, και τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Ενημερώνεται για την εξέλιξη του φαινομένου, τις ζημιές που έχουν σημειωθεί σε περιουσίες, την αποτίμηση των πλημμυρικών φαινομένων και την δράση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα στήνεται συντονιστικό κέντρο όπου θα βρίσκονται οι συναρμόδιοι υπουργοί (που είτε είναι ήδη είτε μεταβαίνουν στην περιοχή), στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και εκπρόσωποι υπηρεσιών (ΔΕΔΔΗΕ κλπ).

Το Σαββατοκύριακο, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταστροφές, να πραγματοποιήσει αυτοψία στις περιοχές και να ενημερωθεί για τις ανάγκες και διαδικασίες άμεσης αποκατάστασης. Αυτό προέχει αυτή τη στιγμή και εκεί είναι προσανατολισμένος όλος ο κρατικός μηχανισμός.

Η προγραμματισμένη ομιλία του Πρωθυπουργού και η καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ενόψει της έναρξης της 87ης ΔΕΘ αναβάλλονται για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Η νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα.

Στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΕΛΑΣ και Πυροσβεστικής.

Την Τρίτη το βράδυ γίναμε μάρτυρες μιας φρικαλέας, απάνθρωπης συμπεριφοράς, μιας εγκληματικής ενέργειας που οδήγησε στο θάνατο έναν νέο άνθρωπο. Τον Αντώνη.

Είναι ακόμα και σήμερα αδύνατον, έχοντας δει τόσες φορές τις εικόνες αυτές να πιστέψουμε ότι συνέβη όντως κάτι τέτοιο. Είδαμε εικόνες που ξεπερνούν τα όρια της απανθρωπιάς και γεμίζουν οργή τον καθένα μας.

Εκφράζουμε την οδύνη και τη θλίψη μας στην οικογένεια του Αντώνη.

Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν άμεσα από την ΕΛΑΣ και έχουν λάβει προθεσμία να απολογηθούν. Όσοι ευθύνονται πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά για τις αποτρόπαιες πράξεις τους.

Η απόδοση ευθυνών δεν θα σταματήσει στο επίπεδο της ποινικής ευθύνης. Θα ερευνηθούν όλα όσα συνέβησαν και θα ελεγχθούν σε όλα τα επίπεδα όσοι είχαν ή θα έπρεπε να έχουν εμπλοκή για τυχόν πράξεις ή παραλείψεις τους.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα μπορέσετε να μας επαναλάβετε αυτό που προαναφέρατε στην εισαγωγική σας τοποθέτηση: γιατί δεν χρησιμοποιούνται τα πτητικά μέσα στις επιχειρήσεις που διεξάγονται στη Θεσσαλία και στις άλλες πληγείσες περιοχές, με δεδομένη την κατάσταση που υπάρχει επί του εδάφους;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ και δυόμισι μέρες, κυρίως στην περιφέρεια της Θεσσαλίας και πολύ περισσότερο στις περιοχές που προανέφερα, έχουν πέσει όσοι τόνοι νερού που δεν πέφτουν δυόμισι και τρία χρόνια, ενδεχομένως, σε ολόκληρη την Αττική. Για να πετάξει, να συνδράμει ένα πτητικό μέσο, πρέπει να δοθεί σχετική άδεια, να είναι απολύτως ασφαλής αυτή η πτήση για να είναι και αποτελεσματική η συνδρομή. Μόλις αυτό κριθεί ασφαλές, γιατί όλα τα εναέρια μέσα μας είναι διαθέσιμα -και όσα διαθέτουμε και όσα έχουν έρθει για να συνδράμουν- προφανώς θα επιχειρήσουν κι αυτά. Είναι δεδομένο ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός, αυτή την στιγμή, είναι αφοσιωμένος σε αυτή την υπέρτατη ανάγκη, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή εν εξελίξει.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Χτες το μεσημέρι, ο Υπουργός Ναυτιλίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης, σε μία δήλωσή του, σχεδόν εξίσωσε τον θύτη με το θύμα. Βέβαια, επανήλθε αργότερα με μία διορθωτική δήλωση. Καλύπτει την Κυβέρνηση η στάση του Υπουργού και χαίρει της εμπιστοσύνης της;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς να επαναλάβω ότι αυτή την στιγμή, την Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό, νομίζω όλους μας, μας απασχολεί -και είμαστε από πάνω- η διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης, αυτού του πρωτοφανούς κύματος κακοκαιρίας και όλων αυτών των εικόνων. Από εκεί και πέρα, όπως πολύ σωστά είπατε, ο ίδιος αντιλήφθηκε τη δήλωση αυτή και στη συνέχεια επανόρθωσε με νεότερη δήλωσή του. Και θα σας πω, όπως έχω πει πάρα πολλές φορές, ότι όλοι αξιολογούνται συνεχώς.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Καλό σας μεσημέρι, κ. Εκπρόσωπε. Άρα, από ό,τι καταλαβαίνω, δεν θα μεταβεί στον Έβρο αύριο ο Πρωθυπουργός; Θα πάει κατευθείαν το Σαββατοκύριακο στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας; Ευχαριστώ πολύ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Λόγω του ότι αυτή τη στιγμή είναι σε τεράστια ένταση αυτό το φαινόμενο, προέχει ο απεγκλωβισμός πολιτών και εκεί είναι στραμμένη η προσοχή όλων: στην διάσωση των συμπολιτών μας, στην προστασία των κρίσιμων υποδομών. Είναι δεδομένη η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις περιοχές αυτές το Σαββατοκύριακο, όπως σας προανέφερα. Είναι προφανές ότι είναι στον προγραμματισμό η επίσκεψη στον Έβρο, που θα γινόταν υπό κανονικές συνθήκες αύριο. Θα ενημερωθείτε και για αυτή την επίσκεψη.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά από ένα Καλοκαίρι με πυρκαγιές, απέναντι στις οποίες, σε αρκετές περιπτώσεις, η Κυβέρνηση σήκωσε τα χέρια υπό τη δικαιολογία των πρωτοφανών φαινομένων, έχουμε τώρα τα πλημμυρικά φαινόμενα, πάλι πρωτοφανή. Η κλιματική αλλαγή είναι πράγματι πρωτοφανής. Εσείς είστε ικανοποιημένοι από τον σχεδιασμό σας; Που φαίνεται η προετοιμασία σας απέναντι σ’ αυτά τα πρωτοφανή φαινόμενα; Και μιλάω και συγκεκριμένα για το έργο του κ. Στυλιανίδη και τώρα του κ. Κικίλια.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για το αν η Κυβέρνηση «σήκωσε τα χέρια», θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Είναι μια κρίση σας, με την οποία εγώ προσωπικά διαφωνώ και δεν διαφωνώ μιλώντας -θεωρώ- υποκειμενικά. Διαφωνώ με βάση τα δεδομένα. Μιλάμε για το δυσκολότερο καλοκαίρι με βάση τα επίσημα στοιχεία. Ως προς το κομμάτι των πυρκαγιών είχαμε τις περισσότερες μέρες ακραίου κινδύνου, όσες δεν είχαν εμφανιστεί τα προηγούμενα χρόνια και πολλές φορές επί δύο, εφτά ημέρες συνολικά. Όλα αυτά είναι δεδομένα, είναι καταγεγραμμένα και σε μια τέτοια πολύ δύσκολη περίοδο, ο κρατικός μηχανισμός, κυρίως, γιατί αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές των επιχειρήσεων, οι γυναίκες και οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας υπερέβαλαν εαυτούς ούτως ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να σωθούν όσο το δυνατό περισσότερες περιουσίες πολιτών. Η Κυβέρνηση βλέποντας αυτό το φαινόμενο να αυξάνεται ραγδαία, να δυσκολεύει χρόνο με το χρόνο, φροντίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να αυξάνονται τα μέσα και τα αύξησε. Να αυξάνεται το διαθέσιμο προσωπικό και στο Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο έχει αυξηθεί. Να κάνει όσο το δυνατό περισσότερη προετοιμασία και σε επίπεδο πρόληψης. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι όσο δυναμώνει ένα φαινόμενο, όχι μόνο στη χώρα μας, γιατί αυτό δεν είναι κάτι το οποίο συνέβη μόνο στην Ελλάδα και δεν συνέβη πουθενά αλλού στον κόσμο, πρέπει να είμαστε ολοένα και πιο προετοιμασμένοι. Είναι νομίζω οι εικόνες πολύ έντονες από πολλά άλλα κράτη. Είναι προφανές ότι και εμείς οφείλουμε να τρέχουμε ακόμα πιο γρήγορα. Έγινε μια συνολική αποτίμηση από τον Πρωθυπουργό στη Βουλή. Παρουσίασε στοιχεία, συγκριτικά στοιχεία, τι λειτούργησε, τι άλλο πρέπει να γίνει, έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη αντιπυρική περίοδο και ο σχεδιασμός αυτής, ξεκινά από την λήξη της παρούσης αντιπυρικής περιόδου. Το να προβώ σε υποκειμενικές κρίσεις και να πω αν είμαστε ευχαριστημένοι ή όχι, νομίζω, δεν είναι αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει, ειδικά όταν ένα άλλο πολύ έντονο φαινόμενο, το οποίο δεν έχει προηγούμενο, ποτέ στη χώρα μας, είναι εν εξελίξει. Αυτό που θα σας πω είναι  ότι – και αυτό βέβαια θα κριθεί και εκ του αποτελέσματος – οφείλουμε να είμαστε και είμαστε, με πρώτο τον Πρωθυπουργό, πάνω από κάθε τέτοιο πρόβλημα με πρώτη, κυρίαρχη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Έχουμε κάποιο νεότερο σχετικά με την επενδυτική βαθμίδα την οποία προσδοκά η χώρα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε αναφέρει ότι είναι τρεις σημαντικές ημερομηνίες. Η αυριανή, η 20η Οκτωβρίου και η 1η Δεκεμβρίου, όπου έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε για κάτι τέτοιο. Είναι καλύτερο να αναμένουμε για να κρίνουμε τότε.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, δεδομένου ότι εμφανίζονται διάφορα πλημμυρικά φαινόμενα ακόμα και σε αστικές περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Αθήνα, η Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την προετοιμασία που έχει κάνει για γνωστά φαινόμενα, για τα οποία υπήρχαν προειδοποιήσεις, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επειδή μιλήσατε για προειδοποιήσεις, ξέρετε, ακόμα και οι προειδοποιήσεις και όλο αυτό το «Κράτος 112», δυστυχώς από μια μικρή μειοψηφία ακούγεται λίγο ειρωνικά, είναι, νομίζω, κάτι του οποίου αντιλαμβανόμαστε όλοι την αναγκαιότητά του. Δηλαδή, όταν συνέβησαν πριν από δύο χρόνια οι φονικές πλημμύρες στη Γερμανία, που στοίχησαν τη ζωή 180 ανθρώπων, τότε εκρίθη επιτακτική ανάγκη το 112 και όλων αυτών των σχεδίων εκκένωσης. Προφανώς, δεν είναι μόνο το 112 από μόνο του. Είναι μια ολόκληρη διαδικασία, ένα ολόκληρο επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο στήνεται, είτε για περιπτώσεις ακραίων φαινομένων πυρκαγιών είτε για περιπτώσεις ακραίων φαινομένων βροχοπτώσεων, τις πλημμύρες αυτές που ζούμε αυτές τις ημέρες.

Τώρα, όλοι έχουν την ευθύνη και τον ρόλο που τους αναλογεί. Και ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης στην προετοιμασία, και σε αυτή την περίπτωση, έχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή στη φάση, ειδικά αυτή την ημέρα, να αποδώσουμε προσωποπαγώς ευθύνες, ούτε να βάλουμε σε ένα τσουβάλι όλους τους δημάρχους, όλους τους περιφερειάρχες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρωτοφανή φαινόμενα και να πούμε δεν έκαναν τη δουλειά τους. Άπαντες αξιολογούνται, όσοι έχουν ένα δημόσιο αξίωμα. Αξιολογούνται από τους πολίτες και μάλιστα στην περίπτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πολύ σύντομα. Αξιολογούνται από τον κρατικό μηχανισμό κάθε μέρα για κάθε τους ενέργεια ή παράλειψη. Αυτό είναι δεδομένο.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Λόγω των εκτεταμένων καταστροφών υπάρχει κάποια αλλαγή που σκέφτεστε στη διαδικασία των αποζημιώσεων ή στο ύψος των αποζημιώσεων ή στο πώς θα αποκατασταθούν οι υποδομές σε αυτές τις περιοχές;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μια από τις βασικές αιτίες της επίσκεψης του Πρωθυπουργού και στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και στον Έβρο για τις καταστροφικές πυρκαγιές, είναι και η διαδικασία της αποκατάστασης. Η χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, έχει μια νέα εντελώς πολιτική, η οποία εφαρμόζεται με μεγάλη ταχύτητα και στην καταγραφή και στις αποζημιώσεις. Από την πρώτη στιγμή, δηλαδή, που καθίσταται αυτό εφικτό, γίνεται η πλήρης καταγραφή των ζημιών. Άλλη εντελώς διαδικασία αποκατάστασης και προσωρινής και στη συνέχεια άμεσης αποκατάστασης, η οποία είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των συμπολιτών μας, όπως συνέβη στον Ιανό, όπως συνέβη στις προηγούμενες πυρκαγιές, σε όλες τις φυσικές καταστροφές, την προηγούμενη τετραετία. Να είναι σίγουροι οι συμπολίτες μας ότι δεν θα μείνει κανένας αβοήθητος και δεν πρόκειται καμία τέτοια καταστροφή μιας οικίας, ενός επαγγελματικού χώρου, να μείνει έτσι από την Κυβέρνηση. Θα γίνει άμεση καταγραφή -νομίζω περισσότερα θα τα ακούσετε και από τον Πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψή του- και θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία για την αποκατάσταση. Μετά την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, το να χάνει κάποιος το βιός του πάνω στη δίνη ενός πρωτοφανούς φαινομένου, είναι κάτι στο οποίο νομίζω ότι δεν μπορεί κανείς να κλείσει τα μάτια του και οφείλει το κράτος να είναι εκεί. Το κράτος, λοιπόν, είναι και θα είναι εκεί, όπως έχει καθήκον. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό να το ακούσουν οι συμπολίτες μας, που κάποιοι εξ αυτών περνούν δύσκολες στιγμές και πέρασαν δύσκολες στιγμές και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με τις πυρκαγιές. Νομίζω ότι το τεκμήριο της αξιοπιστίας έχει προκύψει από τις προηγούμενες περιπτώσεις. Ήδη, αυτό το καλοκαίρι είδαμε ότι στις περιπτώσεις και των πυρκαγιών του Ιουλίου η καταγραφή έγινε άμεσα, όπως και του Αυγούστου. Για τις πυρκαγιές του Ιουλίου έχουν αρχίσει και κατατίθενται τα πρώτα ποσά.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Γνωρίζαμε και πριν από κάποιες εβδομάδες ότι πολύ μεγάλο μέρος της παρέμβασης του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. θα έχουν οι αλλαγές στην Πολιτική Προστασία. Και αυτό το γνωρίζαμε από τις πολλές πυρκαγιές που δυστυχώς κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα φέτος. Τώρα, έχοντας πλέον και το φαινόμενο των πλημμυρών στη Θεσσαλία, μήπως το μείγμα της παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ., στα μέσα της εβδομάδας που μας είπατε και εσείς, αλλάζει; Αναμένουμε δραστικότερες παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Στην ομιλία του και όχι μόνο στην πρωτολογία του, αλλά και στη δευτερολογία και την τριτολογία του, ο Πρωθυπουργός ανέφερε μια σειρά από συγκεκριμένες παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν και αξιολογούνται και όλα τα στοιχεία, όπως προ είπα. Είναι προφανές ότι ζώντας σε μια νέα παγκόσμια πραγματικότητα, ένα πολύ μεγάλο μέρος μιας τόσο σημαντικής τοποθέτησης είναι και στο ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας. Είναι ο κόσμος που ζούμε, αυτή τη στιγμή, που έχει αλλάξει. Και είναι δεδομένο. Νομίζω ότι έχει αποδειχθεί αυτό με πολλές άλλες περιπτώσεις, ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται πλήρως αυτή την πραγματικότητα και προσαρμόζει τις δράσεις και τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Να θυμίσουμε ότι όταν κανένας δεν μπορούσε να το περιμένει ήρθε στη ζωή μας η πανδημία και όλα αυτά τα έκτακτα μέτρα, πρωταγωνίστησε στο να υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσό που διατέθηκε, πάνω από 43 δις, για την αντιμετώπιση μιας πρωτοφανούς κατάστασης. Αυτό δεν ήταν στον σχεδιασμό, προφανώς, στις προγραμματικές δηλώσεις μιας Κυβέρνησης. Κανένας δεν μπορούσε να περιμένει ότι θα έρθει μια πανδημία που δεν είχε έρθει ξανά. Μετά από λίγο ήρθε μια πρωτοφανής πληθωριστική κρίση, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και εκεί ήταν επιτακτική η ανάγκη να προσαρμόσουμε την πολιτική μας για να στηρίξουμε τους πολίτες για κάτι το οποίο ήταν εισαγόμενο, αλλά είχαμε υποχρέωση να το αντιμετωπίσουμε και ειδικά στο κομμάτι του ρεύματος αρχικά και ακόμα και σήμερα στον πληθωρισμό των τροφίμων. Όλα αυτά, λοιπόν, ανάγκασαν, η ίδια η πραγματικότητα ανάγκασε την Κυβέρνηση να τροποποιήσει, να προσαρμόσει την πολιτική της για να είναι δίπλα στους πολίτες, δίπλα στις επιχειρήσεις. Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι όταν έχεις αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πλημμυρικό φαινόμενο που έχει ζήσει ποτέ η χώρα μας, όταν πέφτει στην Αττική τόσο νερό σε 12 ώρες, όσο δεν πέφτει σε δυόμιση και τρία χρόνια στην Αττική, είναι δεδομένο ότι όλα τα υπηρεσιακή σχέδια συνεχώς προσαρμόζονται. Οφείλουμε να είμαστε όσο γίνεται ένα βήμα μπροστά. Άρα, ναι, όλα αυτά αξιολογούνται και συνεχώς εντάσσονται συνολικά στην πολιτική μας. Και νομίζω ότι αυτό, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, σε αυτές τις πολύ γρήγορες ταχύτητες το έχουμε αποδείξει.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Συνεχίζοντας την ερώτηση του συναδέλφους σχετικά με ενδεχόμενες ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σκέφτεται η Κυβέρνηση, όπως έχετε ανακοινώσει και για τις πυρκαγιές, να υπάρχει αντίστοιχα και κάποιος έλεγχος και κάποια σύνδεση ενδεχομένως της χρηματοδότησης για Δήμους και Περιφέρειες που δεν έχουν προχωρήσει σε αντιπλημμυρικά έργα ή έχουν πάρει κονδύλια από αντιπλημμυρικά για να τα καταθέσουν αλλού; Και ποιες είναι, εν τέλει, οι ευθύνες του κεντρικού κράτους;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, το κεντρικό κράτος μέσω των αποκεντρωμένων διοικήσεων ως έχει καθήκον, είτε αφορά έργα προληπτικά για καθαρισμούς εκτάσεων για τις πυρκαγιές, είτε αυτό αφορά αντιπλημμυρικά έργα, ελέγχει και αξιολογεί κάθε Δήμο και κάθε Περιφέρεια. Διότι, είναι αλήθεια ότι λόγω της νέας πραγματικότητας δόθηκαν και δίνονται περισσότερα χρήματα από όλα τα προηγούμενα χρόνια γι΄ αυτές τις διαδικασίες, γιατί καθίστανται πιο αναγκαίες από ποτέ. Από εκεί και πέρα, είναι δεδομένο πως ισχύει ό,τι έχει απαντηθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και από όλα τα μέλη της Κυβέρνησης στις περιπτώσεις των πυρκαγιών, προφανώς ισχύει και γι΄ αυτές τις πρωτοφανείς εικόνες από τις πλημμύρες.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αναφορικά με την υπόθεση του Blue Horizon και του θανάτου, της δολοφονίας του επιβάτη στο καράβι, είδαμε τον Πρωθυπουργό να παρεμβαίνει δημόσια με μια ανάρτηση, η οποία ωστόσο κατέληγε στο ότι η Πολιτεία θα κάνει το καθήκον της. Γιατί χρειάστηκε κάτι τέτοιο για να πει κάτι αυτονόητο; Αναμένεται κάποια πρωτοβουλία απέναντι στην εταιρεία ή στις πρακτικές των εταιρειών, στο Λιμενικό που είδαμε τουλάχιστον στο βίντεο ότι είναι απών; Και δεύτερον, εάν μετά τη δήλωση του κ. Βαρβιτσιώτη και πριν ανασκευάσει, του μεταφέρθηκε δυσφορία ή τέλος πάντων οποιαδήποτε παρατήρηση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, δεν έχω κάτι να προσθέσω. Απάντησα σε προηγούμενη ερώτηση, ειδικά νομίζω και λόγω της ειδικής περίστασης της σημερινής ημέρας. Ως προς την ανάρτηση του Πρωθυπουργού: συνέβη κάτι το οποίο δεν νομίζω ότι μπορεί να το χωρέσει ανθρώπινος νους, κάτι φρικαλέο, κάτι απάνθρωπο. Και νομίζω ότι η δήλωση του Πρωθυπουργού περιγράφει μια πραγματικότητα, η οποία περιγράφηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αναφέρεται αφενός μεν στο σημαντικότερο εκείνη τη στιγμή, που είναι η άμεση απόδοση ευθυνών σε ποινικό επίπεδο. Και όπως προ είπα, και όχι μόνο σε ποινικό επίπεδο. Αναφέρατε τυχόν ευθύνες της εταιρείας. Γιατί, ξέρετε, δεν είναι μόνο αυτό το οποίο είδαμε να συμβαίνει εκείνη τη στιγμή και ο άνθρωπος αυτός να χάνει τη ζωή του με αυτό τον φρικαλέο τρόπο με τη συμμετοχή ανθρώπων. Είδαμε να γίνεται αυτό και στη συνέχεια, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, να αναχωρεί ένα καράβι. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα. Και νομίζω ότι κανένας, είτε αυτό αφορά επιχειρησιακές ευθύνες, το ποιος έπρεπε να είναι εκεί, το πόσοι έπρεπε να είναι εκεί, αν ήταν ή δεν ήταν, το πώς λειτουργεί συνολικά όλη αυτή η διαδικασία, είτε από το συγκεκριμένο καράβι, είτε συνολικά από την εταιρεία, δεν μπορούν να εξαιρεθούν από αυτή τη διερεύνηση και σε περίπτωση που διαπιστωθούν πράξεις ή παραλείψεις και την απόδοση ευθυνών.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr