Τρέχων Άρθρο
Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου 

Καλό μεσημέρι.

Η Ευρώπη – και η χώρα μας – σε εντατική προετοιμασία για ένα δύσκολο Χειμώνα

Ολόκληρη η Ευρώπη διανύει μια εξαιρετικά δύσκολη και αβέβαιη  περίοδο. Οι εξελίξεις, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία -ιδίως σε ό,τι αφορά τις ροές, αλλά και τις τιμές του φυσικού αερίου- επιφυλάσσουν σφοδρές δυσκολίες τόσο στις οικονομίες, όσο και στα νοικοκυριά, αλλά και στις επιχειρήσεις όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Μπορεί βέβαια ορισμένες χώρες να πληγούν περισσότερο, οι συνέπειες, όμως, θα είναι δριμείες για όλες της χώρες της Ευρώπης. Ήδη, οι προμήθειες φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά περίπου 75% φέτος και οι τιμές έχουν ξεπεράσει τα 320 ευρώ ανά MWh, (πάνω από 10 φορές ακριβότερα, δηλαδή,  σε σχέση με το παρελθόν).

Ήδη, όλες οι χώρες της Ευρώπης προχωρούν στη λήψη έκτακτων μέτρων προκειμένου να διασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια για το Χειμώνα. Στη Γερμανία, η Κυβέρνηση ενέκρινε ήδη δύο πακέτα μέτρων. Στη Γαλλία, ο Πρόεδρος  Macron προειδοποίησε τους πολίτες για μια μεγάλη ανατροπή των βεβαιοτήτων, όπου η εποχή της αφθονίας και της πρόσβασης σε πρώτες ύλες και προϊόντα που φαίνονταν να είναι διαρκώς διαθέσιμα, έχει τελειώσει και τους επόμενους μήνες θα χρειαστούν θυσίες. Στην Ισπανία ανακοινώθηκαν μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσια κτίρια, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια και σταθμούς τρένων.

Μέτρα μείωσης της κατανάλωσης τόσο από το δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, λαμβάνονται και στη χώρα μας και ήδη τον Ιούνιο και Ιούλιο υπήρξε σημαντική μείωση της κατανάλωσης, που τον Ιούλιο ξεπέρασε το 11%.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό την προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο. Όπως και στην πανδημία, έτσι και τώρα, με ουσιαστικά προληπτικά μέτρα, προσπαθούμε να επιβραδύνουμε την επέκταση της κρίσης. Έχει διπλασιαστεί η χωρητικότητα της Ρεβυθούσας με νέα πλωτή δεξαμενή, που της δίνει τη δυνατότητα να υποδέχεται  ταυτόχρονα δύο πλοία. Έχει διπλασιαστεί η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και  υπάρχει  δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί πετρέλαιο σε πέντε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που σήμερα λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Παράλληλα, η Κυβέρνησή μας συνεχίζει και θα συνεχίσει, για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση τη στήριξη νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη στήριξη όλης της κοινωνίας, καλύπτοντας το μέγιστο μέρος των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Για το Σεπτέμβριο διατίθενται 1,9 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,1 δισ. ευρώ προέρχεται από τα υπερέσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και τα 800 εκατ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Καλύπτεται έτσι το 100% της αύξησης στην ηλεκτρική ενέργεια σε ό,τι αφορά στα Κοινωνικά Τιμολόγια,  το 94% σε όλα τα υπόλοιπα οικιακά τιμολόγια, το 89% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 90% στα αγροτικά τιμολόγια. Τα χρήματα αυτά προέκυψαν από τη συνεπή οικονομική πολιτική, αλλά και από το νέο τρόπο τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας που εφαρμόζουμε, ήδη, από τον Ιούλιο.

Η στήριξη αυτή είναι απαραίτητη αλλά και ενδεδειγμένη. Απαραίτητη γιατί αν δεν υπήρχε, θα οδηγούσε στη χρεοκοπία νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ενδεδειγμένη γιατί όταν η αγορά λειτουργεί στρεβλά, όπως συμβαίνει με την συγκεκριμένη αγορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε το Κράτος οφείλει να παρεμβαίνει για να διορθώνει τις ατέλειες και τις στρεβλώσεις.

Ήδη -σύμφωνα  με στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel που έχει δημοσιεύσει το Bloomberg- η Ελλάδα έχει διαθέσει τα περισσότερα χρήματα μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. (ως ποσοστό του ΑΕΠ της) για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια. Συγκεκριμένα, τα μέτρα που ήδη έχει πάρει η Κυβέρνησή μας,  υπολογίζονται σε 6,8 δισ. ευρώ ή 3,7% του ΑΕΠ. Ακολουθεί η Ιταλία που έχει διαθέσει 2,8% του ΑΕΠ και η Γερμανία  με 1,7% του ΑΕΠ της.

Τα στοιχεία αυτά μαρτυρούν την πολύ ουσιαστική στήριξη που η Κυβέρνηση δίνει στην ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα, όμως, θα ήθελα να επισημάνω ότι η  Κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι αναγνωρίζει την σημασία της  δημοσιονομικής αξιοπιστίας. Άλλωστε, εξακολουθεί να παραμένει βασικός μας στόχος η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα το 2023. Σε καμία περίπτωση λοιπόν  δεν είμαστε  και δεν θα επιτρέψουμε να βρεθούμε ποτέ να βρεθούμε ξανά  μπροστά σε ένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό  με την ομιλία του στη ΔΕΘ. Δέσμευσή μας ήταν και παραμένει να εξαντληθεί και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας -ιδίως μάλιστα των οικονομικά αδύναμων και της μεσαίας τάξης- χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενός κόμματος που ανέκαθεν βάζει σε προτεραιότητα τον άνθρωπο και θεωρεί ότι η εθνική οικονομία υπάρχει για να υπηρετεί τους πολίτες και το λαό μας, δεσμεύεται να δημιουργεί συνεχώς νέες δυνατότητες για τη στήριξη της κοινωνίας.

Νέο ρεκόρ στην έκδοση συντάξεων 

Η Κυβέρνηση καταβάλλει εργώδη προσπάθεια προκειμένου να μπει ένα τέλος στο άγος των εκκρεμών συντάξεων, που μας κληροδότησε το παρελθόν. Ήταν ντροπή για το Κράτος να υπάρχουν συμπολίτες μας, που βγαίνουν σε σύνταξη και μπορεί να περιμένουν ακόμη και τέσσερα και παραπάνω χρόνια για την έκδοση της σύνταξής τους. Και η ντροπή αυτή παίρνει επιτέλους τέλος. Προφανώς υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, αλλά ήδη αλλάξαμε ταχύτητα, αλλάξαμε πίστα, αλλάξαμε ρυθμούς. Τον Ιούλιο, οι εκδόσεις κύριων συντάξεων από τον ΕΦΚΑ έφτασαν τις 30.200, αριθμός που συνιστά νέο μηνιαίο ρεκόρ έκδοσης που κατέγραψαν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, γεγονός που αποτυπώνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ήδη:

-Μηδενίστηκαν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις για αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2019, ενώ είχαν ήδη μηδενιστεί οι εκκρεμότητες που υπήρχαν για τα έτη 2016-2018.

-Βαίνουν προς μηδενισμό οι εκκρεμείς συντάξεις του 2020, καθώς στα τέλη Ιουλίου είχε εκκαθαριστεί το 95,6% των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί.

-Έχει εκκαθαριστεί το 85,2% των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί το 2021.

-Έχει επίσης εκκαθαριστεί το 82% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν κατά το πρώτο 5μηνο του 2022, στοιχείο που αποδεικνύει τη σημαντική επιτάχυνση ως προς τη διεκπεραίωση των νέων αιτήσεων, επιτάχυνση που σε πολλές περιπτώσεις επιτρέπει την έκδοση μιας σύνταξης ακόμη και εντός 60 ημερών.

-Σημειώνεται ότι κατά το πρώτο 7μηνο του τρέχοντος έτους εκδόθηκαν 5.500 περισσότερες συντάξεις από όσες εκδόθηκαν ολόκληρο το 2020.

Όλα αυτά δεν έγιναν στην τύχη. Απαιτήθηκαν σχεδιασμός, πολιτική βούληση και αποφάσεις που να θυμίσω πολεμήθηκαν πολύ σκληρά από την Αντιπολίτευση. Όμως και εδώ το σχέδιο, η επιμονή, ο επαγγελματισμός, και η προσήλωση στο στόχο φέρνουν αποτελέσματα, που δικαιώνουν τις επιλογές μας και κυρίως όμως είναι αποτελέσματα που αντιμετωπίζουν με σεβασμό και αξιοπρέπεια τους συνταξιούχους κι αυτό είναι το σημαντικότερο.

Για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής

Ξεκινά την ώρα αυτή στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής. Έχουμε, ήδη, καταστήσει σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα καταθέσει πρόταση για δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή. Έτσι θα τιμήσει τη δυνατότητα που η ίδια έδωσε στη κοινοβουλευτική μειοψηφία – με την πρότασή της που υιοθετήθηκε κατά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση – να προχωρά στη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών. Πρόκειται, άλλωστε για συνταγματική ρύθμιση που συνιστά και αυτή το δείκτη δημοκρατικής ευαισθησίας της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η θέση μας σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής είναι ξεκάθαρη. Ασφαλώς η έρευνα πρέπει να αφορά το παρόν: Δηλαδή, τη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο που προβλέπει ο νόμος και ο κανονισμός της Βουλής, όσο και τη διερεύνηση για τη λειτουργία των κακόβουλων λογισμικών, στο πλαίσιο της διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών. Παράλληλα, ωστόσο, θα πρέπει να ακουστούν και  πρόσωπα που είχαν την ευθύνη διοίκησης της ΕΥΠ στο παρελθόν. Και  αυτό όχι για  συμψηφισμούς, αλλά για να εντοπιστούν διαχρονικές παθογένειες και να διατυπωθούν ποιες βελτιώσεις και προς ποια κατεύθυνση μπορούν να γίνουν. Έτσι ώστε  οι υπηρεσίες να διαδραματίζουν αποτελεσματικά το σημαντικό ρόλο τους στην προστασία της εθνικής ασφάλειας, τηρώντας ωστόσο αυστηρά τους κανόνες του Κράτους Δικαίου.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Πρωθυπουργός -κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση της Παρασκευής- αφού επισήμανε πως κανείς δεν μπορεί να εξαιρείται a priori με  βάση την ιδιότητά του, είναι απαραίτητο στην περίπτωση των πολιτικών προσώπων να υπάρχει ένα πολύ πιο αυστηρό φίλτρο τεκμηρίωσης, κατέθεσε τέσσερα πεδία βελτιωτικών ρυθμίσεων στη λειτουργία της ΕΥΠ προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια, χωρίς ωστόσο να υπονομευθεί η αποστολή των υπηρεσιών ασφαλείας, των μυστικών υπηρεσιών της χώρας μας.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα στήριξης, που, όπως είπατε, θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες για έξτρα μέτρα στήριξης, για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Είναι στο σχεδιασμό κάτι τέτοιο και τι θα αφορά και ποιους θ’ αφορά;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα ήθελα να συστήσω λίγη υπομονή μέχρι τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι κοστολογεί, ζυγίζει, μετρά σωστά τα μέτρα και ως προς την αντοχή της οικονομίας μας και κυρίως ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Αυτό κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα, αυτό κάνουμε και τώρα. Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μέτρα πολύ ουσιαστικής και αποτελεσματικής στήριξης, πάντοτε μέσα στις αντοχές της οικονομίας μας. Προφανώς και υπάρχει ανάγκη για ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας. Άλλο, όμως, αυτό, άλλο μια ακατάσχετη παροχολογία, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική μας σταθερότητα.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Ο κ. Χαρακόπουλος σήμερα, μιλώντας στο κανάλι της Βουλής, ζήτησε την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την αύξηση του μπόνους από το 40 στο 50, ως μία ανησυχία μάλιστα, όπως είπε, που συζητείται έντονα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Σκοπεύει η Κυβέρνηση ν’ αλλάξει τον εκλογικό νόμο, τελικά;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προχωράμε για τις εκλογές το 2023 με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

ΙΑΣ. ΣΧΙΝΑΣ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν ο Πρωθυπουργός, εφόσον κληθεί, θα παρευρεθεί στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση των υποκλοπών;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ό,τι έχουμε να πούμε για την ιστορία αυτή και ο Πρωθυπουργός και εγώ το έχουμε πει και το έχουμε απαντήσει, εγώ στις ερωτήσεις σας εδώ, ο Πρωθυπουργός στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Η υπόθεση αυτή βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, βρίσκεται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής. Συνεδρίασε μία φορά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αναμένεται πολύ σύντομα δεύτερη συνεδρίασή της, σήμερα συζητείται η συγκρότηση Εξεταστική Επιτροπή, όλα μέσα από τις θεσμικές διαδικασίες. Αυτοί που πρέπει να κληθούν και ν’ απαντήσουν, θα κληθούν και θ’ απαντήσουν.

ΣΩΤ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Θα ήθελα, παρακαλώ, ένα επίσημο σχόλιο από την Κυβέρνηση για το θέμα των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας και αν θεωρείτε ότι είναι μία «κίτρινη κάρτα», όπως έγραφε και μία εφημερίδα, από τους πολίτες προς την Κυβέρνηση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, που αποτυπώνουν τη φωτογραφία της στιγμής. Έτσι τις προσεγγίζουμε διαχρονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας. Αξιολογούμε πάρα πολύ σοβαρά τα ευρήματά τους. Από κει και πέρα, δεν κάνουμε πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις, κάνουμε πολιτική με βάση την ανάγκη απάντησης  στα προβλήματα των πολιτών και την υλοποίηση του κυβερνητικού μας έργου, του προγράμματός μας. Βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις αυτές με ικανοποίηση ότι η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι πολιτικά κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό, βλέπουμε την υπεροχή του Πρωθυπουργού σε όλους τους δείκτες, βλέπουμε μια διαφορά, η οποία είναι στα όρια της διαφοράς που είχαμε στις τελευταίες εκλογές με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, παρά το γεγονός ότι έχει μεσολαβήσει μία περίοδος με πολύ πυκνά πολιτικά γεγονότα, με πολύ μεγάλες δυσκολίες. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι πολίτες έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στα μεγάλα διακυβεύματα της περιόδου. Αντιλαμβανόμαστε την πολιτική σημασία που έχει το θέμα, το οποίο όμως δεν είναι το μοναδικό, ούτε το μείζον. Είμαστε εδώ μέσα από τις διαδικασίες που σας περιέγραψα και πριν, να μην αφήσουμε καμιά σκιά να μείνει, να υπάρξουν ουσιαστικές απαντήσεις, να γίνουν βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε να μην ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με τέτοιου είδους προβλήματα στο μέλλον- και σε ό,τι αφορά τα πολύ ουσιαστικά και τα πολύ μεγάλα ζητήματα, με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία, ο λαός μας, όπως και οι χώρες όλης της υπόλοιπης Ευρώπης. Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε μία πολιτική ουσιαστικών απαντήσεων, που όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις, μέχρι τώρα, επιβραβεύεται από την ελληνική κοινωνία.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κατά την πρόσφατη ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή, προχώρησε σε μια σειρά αναφορών που διαψεύστηκαν από τους αναφερόμενους τα γεγονότα. Συγκεκριμένα, οι κ. Πανούσης, Βαλαβάνη, Βαρουφάκης τον διέψευσαν για την παρακολούθησή τους. Ο δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο κ. Καμπαγιάννης, δήλωσε πως δεν υπήρξαν επισυνδέσεις της Χρυσής Αυγής, των βουλευτών, στη δικογραφία για τη ναζιστική οργάνωση. Η αναφορά στην παρακολούθηση του Πάνου Καμμένου αφορούσε τελικά τον Δημήτρη Καμμένο και μάλιστα από καταγραφή τρίτου προσώπου. Και τέλος, για την ύπαρξη της μικρής Μαρίας που πέθανε στον Έβρο, έχει υπάρξει έγγραφο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που επιβεβαιώνει την ύπαρξή της. Θα θέλατε, από πλευράς Πρωθυπουργού, να δώσετε κάποιες απαντήσεις γι’ αυτά;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ό,τι είχα να πω, το είπα και εγώ και ο Πρωθυπουργός. Επαναλαμβάνω ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες και στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη και μέσα από τις διαδικασίες αυτές θα υπάρξουν, είμαι σίγουρος, απαντήσεις σε όλα τα ερωτηματικά που υπάρχουν και σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης αυτής. Σε ό,τι αφορά την απώλεια του μικρού παιδιού, στην οποία αναφερθήκατε, είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα αυτό. Νομίζω ότι αύριο στη Βουλή υπάρχει συνεδρίαση της Επιτροπής, κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου. Θα περιμένουμε την αυριανή Επιτροπή. Νομίζω ότι θα ακουστούν και εκεί χρήσιμα πράγματα.

Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Ειδικά για το θέμα της Χρυσής Αυγής, επιμένει ο Πρωθυπουργός ότι η Χρυσή Αυγή εξαρθρώθηκε με επισυνδέσεις βουλευτών τύπου Ανδρουλάκη, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τα ντοκουμέντα της δίκης της Χρυσής Αυγής, αλλά και διαψεύστηκε από τον κ. Βενιζέλο και από τον συνήγορο Πολιτικής Αγωγής, τον κ. Καμπαγιάννη, όπως είπε ο συνάδελφος;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω στα ζητήματα που αφορούν την περίπτωση της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Σας είπα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία στη Δικαιοσύνη. Βρίσκεται σε εξέλιξη η όλη θεσμική διαδικασία στη Βουλή. Από εκεί θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία νομίζω ότι θα δώσουν απαντήσεις για όλες τις πτυχές της υπόθεσης αυτής. Και πάντως, θα εξεταστεί – και νομίζω ότι αυτό είναι το βασικό ζητούμενο – ένα πολύ ουσιαστικό πρόβλημα, αν μπορούν να υπάρχουν Έλληνες πολίτες που εκ της ιδιότητάς τους θα εξαιρούνται a priori από τη δυνατότητα των Υπηρεσιών Ασφαλείας να τους ελέγχουν, όταν αυτές θεωρούν και η Δικαιοσύνη συμφωνεί, συναινεί, ότι θα πρέπει να ελεγχθούν. Βασικό ζητούμενο της όλης υπόθεσης, μαζί με τη διαλεύκανση της νόμιμης επισύνδεσης του κ. Ανδρουλάκη, είναι να βρούμε με ποια παραπάνω θεσμικά φίλτρα θα απαντήσουμε σε αυτό ή αν θα πρυτανεύσει η άποψη ότι οι Έλληνες πολίτες μπορεί να είναι πολίτες δύο κατηγοριών και να εξαιρούνται a priori, λόγω της ιδιότητάς τους, ορισμένοι, από αυτό το θεσμικό πλαίσιο ευθύνης των Υπηρεσιών Ασφαλείας.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή είναι πληροφορίες που προς το παρόν δεν διαψεύδονται, είναι νόμιμη η προμήθεια και η κατοχή του λογισμικού Predator από έναν ιδιώτη; Και είναι νόμιμη η εκμίσθωση υπηρεσιών από άλλους ιδιώτες αυτού του λογισμικού; Δηλαδή, μπορώ εγώ να πάω και να ζητήσω να παρακολουθούν οποιονδήποτε για δικούς μου λόγους; Θα κάνει κάποια έρευνα επ’ αυτού η Κυβέρνηση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προφανώς και δεν είναι νόμιμη η παρακολούθηση των επικοινωνιών των Ελλήνων πολιτών, όταν αυτό γίνεται εκτός του θεσμικού πλαισίου που υπάρχει στη χώρα. Προφανώς και είναι παράνομο.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ποια έρευνα θα γίνει γι’ αυτό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Η Τουρκία κλιμακώνει και χρησιμοποιεί πλέον νέο αφήγημα, όπως βλέπουμε. Είδαμε, χθες, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες να κατηγορεί τη χώρα μας ότι παρενοχλεί τα μαχητικά της. Και θέλω να ρωτήσω, τι απαντά η Κυβέρνηση σε αυτό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Τουρκία, όλο το προηγούμενο διάστημα, με μια ρητορική όξυνση και με κατασκευές που βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με την αλήθεια και την πραγματικότητα, προσπαθεί να δημιουργήσει τις δικές της εντυπώσεις. Αντίστοιχα, το τελευταίο διάστημα, επικαλείται η τουρκική πλευρά ψευδή γεγονότα, για να προκαλέσει συμψηφισμούς με τους λόγους και τις αιτίες που την έχουν αποκλείσει από την προμήθεια εξοπλιστικών συστημάτων από τις Η.Π.Α.. Είναι τόσο εξόφθαλμη η αγωνία της να δημιουργήσει αυτούς τους συμψηφισμούς με μια προπαγάνδα βασιζόμενη σε παντελώς ανύπαρκτα περιστατικά, που βγάζει μάτι. Το κακό για την Τουρκία και το καλό για τη χώρα μας είναι ότι είναι σε πλήρη γνώση και των συμμάχων μας και όλων όσων συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ, ποια είναι η πραγματικότητα. Η Ελλάδα πάντοτε σέβεται τις υποχρεώσεις της στη Συμμαχία. Πάντοτε σέβεται τις Διεθνείς Συνθήκες και τους Διεθνείς νόμους και πάντοτε αποτελούσε και θα εξακολουθεί να αποτελεί έναν παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης και στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Σήμερα, στη συζήτηση για τη συγκρότηση Εξεταστικής, η Νέα Δημοκρατία θα δηλώσει παρών ή θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως σας είπα και προηγουμένως, η Νέα Δημοκρατία δεν θα ευτελίσει τη διαδικασία. Αντιλαμβάνεστε ότι εμείς που δώσαμε στην κοινοβουλευτική μειοψηφία το δικαίωμα να συγκροτεί τις Εξεταστικές Επιτροπές, είμαστε αυτοί που προφανώς και θα το τιμήσουμε. Γι’ αυτό και δεν καταθέσαμε αίτημα για δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε κοινοβουλευτικά να εγκριθεί, γιατί κάτι τέτοιο θα ευτέλιζε την όλη διαδικασία. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι προφανώς και να φωτιστούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης αυτής και να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς μπορούμε θεσμικά να διορθώσουμε τις διαχρονικές παθογένειες και στρεβλώσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και στην ψηφοφορία η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει παρών.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Από τη στιγμή που η Κυβέρνηση έχει καταγγείλει παρακολουθήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν κάνει μια Εξεταστική για την περίοδο 2015-2019 ή αυτό θα το κάνει εντός της υπάρχουσας Εξεταστικής, όταν φτάσουν εκεί τα πράγματα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κατά τη διάρκεια αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής έχουμε πει ότι θα είναι πολύ χρήσιμο να προσέλθουν και να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις οι επικεφαλής της ΕΥΠ και κατά το προηγούμενο διάστημα, με τρόπο τέτοιο, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε όλοι και στο παρελθόν τι συνέβαινε. Επαναλαμβάνω, όχι για να πάμε στους οποιουσδήποτε συμψηφισμούς, αλλά για να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα, τι ίσχυε, για πόσα χρόνια ίσχυε, ποιες ήταν οι παθογένειες και οι στρεβλώσεις στη διαχρονική τους διάσταση, με το διαχρονικό τους χαρακτήρα που πρέπει να διορθώσουμε.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επειδή, όμως, εκτός από τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ, υπάρχει και το ζήτημα του Predator στη χώρα μας και μετά τις αποκαλύψεις και του Documento και άλλων εφημερίδων την Κυριακή, η κυρία Σόφι Ιντ Βέλντ από το Ευρωκοινοβούλιο, μέλος των Επιτροπών LIBE και PEGA, ζητά την παρέμβαση της Europol. Η Νέα Δημοκρατία και η ευρωπαϊκή της οικογένεια στο Ευρωκοινοβούλιο, θα συντασσόταν με ένα τέτοιο αίτημα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχω πει, πολλές φορές, ότι οι ελληνικές κρατικές Αρχές Ασφαλείας δεν χρησιμοποιούν και δεν έχουν προμηθευτεί αυτά τα κακόβουλα λογισμικά. Βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Δικαιοσύνης και οφείλουμε να συνεργαστούμε και με τις Υπηρεσίες άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Αυτό το πράγμα, όπως έχουμε πληροφορηθεί από δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, αφορά ανθρώπους σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, προβεβλημένα πολιτικά στελέχη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εννοώ την παρακολούθηση ή απόπειρα παρακολούθησης με παράνομα λογισμικά. Και είναι μια απειλή απέναντι στην οποία οφείλουμε να βρούμε απάντηση. Ήδη, έχει κινητοποιηθεί η ελληνική Δικαιοσύνη προς την κατεύθυνση αυτή και οι ελληνικές Αρχές θα συνδράμουν οποιαδήποτε έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα και το πώς θα προστατευθούμε και πώς θα εντοπίσουμε εκείνους που, χρησιμοποιώντας αυτές τις παράνομες πρακτικές, επιχειρούν να θέσουν σε αμφισβήτηση το απόρρητο και την ασφάλεια των επικοινωνιών ευρωπαίων πολιτών.

ΙΑΣ. ΣΧΙΝΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε μεγάλο σφάλμα την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, ενώ επισήμανε, μεταξύ άλλων, αναφορικά με την υπόθεση, πως το νόμιμο και το ηθικό δεν είναι πάντοτε ταυτόσημα. Πώς σχολιάζετε την τοποθέτηση του βουλευτή της κυβερνητικής Παράταξης;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν σχολιάζω δημόσια τοποθετήσεις στελεχών και βουλευτών της Παράταξής μας. Ό,τι είχαμε να πούμε για την πτυχή του θέματος αυτού, το είπε με απόλυτο τρόπο ο Πρωθυπουργός, τοποθετούμενος για όλες τις διαστάσεις και όλες τις πτυχές της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή είπατε κι εσείς ότι θα κληθούν και οι προηγούμενοι. Για τον μεν κ. Ρουμπάτη που ήταν Διοικητής της ΕΥΠ, επί ΣΥΡΙΖΑ, έχετε αφήσει και άλλες υπόνοιες ότι γινόντουσαν παρακολουθήσεις επί των ημερών του, άσχετα με το αν διαψεύστηκαν ή όχι κ.λ.π.. Τον κ. Δραβίλλα που ήταν συνεργάτης του κ. Σαμαρά γιατί δεν τον καλέσατε; Υπάρχουν υπόνοιες ότι γινόντουσαν παρακολουθήσεις επί Σαμαρά;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω ότι όλες οι διοικήσεις της ΕΥΠ, την προηγούμενη περίοδο, θα μπορούν να συμβάλουν με την παρουσία τους απαντώντας σε ερωτήσεις, για μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν όχι μόνο την Εξεταστική Επιτροπή, αλλά και την ελληνική κοινωνία. Για παράδειγμα μία ερώτηση, η οποία συνεχώς ακούγεται στον δημόσιο διάλογο, είναι αν μπορεί να γίνει φέιγ βολάν ή εν πάση περιπτώσει να αποτελεί αντικείμενο δημόσιας αντιπαράθεσης και ανταλλαγής απόψεων – δημόσια επαναλαμβάνω –  το αίτιο για το οποίο αποφασίζει η Κρατική Υπηρεσία Ασφαλείας να ζητήσει την άδεια της Εισαγγελέως για να γίνει νόμιμη επισύνδεση στο τηλέφωνο κάποιου. Θα είχε μια αξία να δούμε το αν μπορεί να δημοσιοποιηθεί το αίτιο που άπτεται σε λόγους εθνικής ασφαλείας, αν είναι ταυτόσημες οι απόψεις όλων των διοικήσεων της ΕΥΠ διαχρονικά και όχι μόνο της τελευταίας περιόδου. Αυτό για παράδειγμα είναι ένα από τα στοιχεία που θα μπορούσε να συνεισφέρει κάποιος προηγούμενος Διοικητής της ΕΥΠ στην Εξεταστική Επιτροπή ή οπουδήποτε αλλού. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν και άλλα στοιχεία που θα μπορεί να συνεισφέρουν. Επαναλαμβάνω αυτό δεν γίνεται από τη δική μας πλευρά για συμψηφισμούς ή για τέτοιου είδους ζητήματα, αλλά για να διαπιστωθούν διαχρονικές παθογένειες και αδυναμίες και να δούμε πώς μπορούμε καλύτερα να βελτιώσουμε θεσμικά τη λειτουργία του συστήματος στο μέλλον, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο το βασικό, το μείζον, που είναι η αποστολή των Υπηρεσιών Ασφαλείας και να προστατεύσουμε ακόμη περισσότερο θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν καταγραφούν και πάλι διαρροές, όπως αυτές που κατεγράφησαν την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, θα λάβετε παραπάνω μέτρα; Γιατί προηγουμένως είπατε για τους διοικητές της ΕΥΠ ότι θα συνεισφέρουν με τα στοιχεία τους σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας, κ.λ.π.. Πώς θα μιλήσουν αυτοί οι άνθρωποι όταν θα ξέρουν ότι από εκεί μέσα διαρρέονται τέτοιου είδους πληροφορίες;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχετε δίκιο να το επισημαίνετε. Είναι ένα κορυφαίο θεσμικό ατόπημα αυτό που έγινε στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας απ’ όσους κόπτονται για τη θεσμική λειτουργία και για τον σεβασμό των κανόνων του δημοκρατικού, κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Είμαι σίγουρος ότι η Βουλή -αυτή έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα- θα κάνει ό,τι πρέπει, προκειμένου να τηρηθούν οι κανόνες και ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να διεξαχθεί αυτού του είδους η συζήτηση.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ακούσαμε και τον Πρωθυπουργό στη Βουλή και εσάς, πριν από λίγο, να επαναλαμβάνετε ουσιαστικά τις φράσεις που διέρρευσαν από την Επιτροπή, χωρίς να συζητάμε αν επιβεβαιώνονται ή όχι. Είπατε πως a priori κανείς δεν εξαιρείται. Υπάρχει κάποιος που να μπορεί να εγγυηθεί πως δεν έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και άλλων;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε απαντήσει πάρα πολύ καθαρά, αναλυτικά και εξαντλητικά στο θέμα αυτό.

Σας ευχαριστώ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr