Τρέχων Άρθρο
Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Καλό μεσημέρι,

Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου σήμερα και αύριο θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Τα βασικά θέματα στην ατζέντα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η στήριξη στην Ουκρανία, η ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και βιομηχανία και οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα.

Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη τοποθετηθεί για την ανάγκη κοινού βηματισμού στις αμυντικές προμήθειες της Ε.Ε. και για κοινές προσπάθειες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Όπως έχει πει, «η Ευρώπη πρέπει να βρει έναν τρόπο να ξοδεύει πιο έξυπνα στην άμυνα».

Έχει τονίσει, μάλιστα, ότι η πρόβλεψη στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, να εξαιρούνται, δηλαδή, οι αμυντικές δαπάνες κατά την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό, τις συζητήσεις του με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι και για τη σημασία του ουκρανικού Νότου, με αιχμή τον ουκρανικό θαλάσσιο διάδρομο για την εξαγωγή αγαθών.

Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Καναδά στις 24 και 25 Μαρτίου όπου θα πραγματοποιήσει μια επίσκεψη ιστορικής σημασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός από το 1983 που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στον Καναδά.

Η επίσκεψη αυτή θα σηματοδοτήσει την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στο πεδίο της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και σε αυτό των μεγάλων διεθνών προκλήσεων.

Ακόμα, θα υπογραμμίσει τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών μέσω της ελληνικής ομογένειας στον Καναδά που υπολογίζεται σε 350.000 άτομα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί στις 24 Μαρτίου το Μόντρεαλ, όπου και θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Καναδό Πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και στις 25 Μαρτίου το Τορόντο.

Στις 24 Μαρτίου θα δώσει το παρών μαζί με τον κ. Τριντό, στη μεγάλη παρέλαση της ομογένειας του Μόντρεαλ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Μόντρεαλ και στο Τορόντο ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει σε εκδηλώσεις της ομογένειας.

Ακόμα, θα συναντηθεί με ομάδα Καναδών επενδυτών που εκπροσωπούν τράπεζες, επενδυτικούς φορείς, εταιρείες ακινήτων και Logistic centers. Ο Καναδάς είναι ένας από τους 10 μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει ακόμα ευρύ πεδίο για επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των υποδομών, των logistic centers και των αγροδιατροφικών προϊόντων.

Τα τέσσερα μέτρα κατά της ακρίβειας που τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου ήδη έχουν ξεκινήσει να αποδίδουν με μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα.

  1. Με το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους του βρεφικού γάλακτος, παρατηρούνται μειώσεις στις αρχικές τιμές προμήθειας μεσοσταθμικά περίπου στο 15% στα περισσότερα προϊόντα βρεφικού γάλακτος 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας.

Δεδομένου ότι το βρεφικό γάλα πωλείται χωρίς προωθητικές ενέργειες, οι μειώσεις αυτές θα περάσουν άμεσα στην τιμή στο ράφι.

  1. Με το μέτρο της αποτροπής αδικαιολόγητων ανατιμήσεων διαπιστώθηκε ότι τον Φεβρουάριο του 2024 μετά την εφαρμογή του μέτρου ανατιμήθηκαν 890 κωδικοί προϊόντων, όταν τον ίδιο μήνα πέρυσι ανατιμήθηκαν 3.760 κωδικοί προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι περιορίστηκαν οι ανατιμήσεις κατά 76%.
  2. Με το μέτρο του Net – Pricing σε νωπά προϊόντα υποχρεώνονται οι προμηθευτές τους να τα πωλούν στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές. Επιτρέπονται παροχές για επιστροφές προϊόντων και φύρα, μόνο στο 3% της τιμής πώλησης προ εκπτώσεων, πιστώσεων και άλλων παροχών.
  1. Τέθηκε, επιπλέον, σε ισχύ και φέτος, από την Τετάρτη 13 Μαρτίου έως και το Μ. Σάββατο 4 Μαΐου, το «Καλάθι της Σαρακοστής» ως επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού». Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του μέτρου παρατηρείται μεσοσταθμική μείωση των τιμών σε σχέση με πέρυσι σε σαρακοστιανά προϊόντα.

Συνολικά, από την 1η Μαρτίου, 4.014 καταναλωτικά αγαθά βασικών κατηγοριών έχουν μειωμένες αρχικές τιμές που κυμαίνονται από 15% έως 17%.

Ανά κατηγορία προϊόντος διαπιστώνονται οι εξής μειώσεις:

  • Σε Βρεφικές και παιδικές πάνες μείωση 18,1%
  • Σε Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner μείωση 17,0%
  • Σε Απορρυπαντικά πιάτων, μείωση 16 %
  • Σε Καθαριστικά παντός είδους, μείωση 15,8%
  • Σε Απορρυπαντικά ρούχων μείωση15,6%
  • Σε Οδοντόκρεμες, μείωση 15,1%
  • Σε Σαπούνια μείωση 12,7%

Επιπλέον, μεσοσταθμική μείωση περίπου 17% επί των αρχικών τιμών καταγράφεται σε 100 προϊόντα εμμήνου ρύσης.

Τα προϊόντα αυτά προστίθενται στις κατηγορίες εκείνες που από την 1η Μαρτίου εντάσσονται στην παρέμβαση που περιορίζει τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών στα σουπερμάρκετ κατά 30% με αποτέλεσμα να μεταφέρεται το ανάλογο όφελος στον καταναλωτή.

Ο πληθωρισμός παραμένει το πιο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά γι’ αυτό και συνεχίζουμε σταθερά τις πρωτοβουλίες μας για τις μειώσεις τιμών και τους ελέγχους στην εφοδιαστική αλυσίδα για φαινόμενα παραβίασης του ανώτατου περιθωρίου κέρδους.

Η ΔΙΜΕΑ από 1.1.2023 έως 19.3.2024 έκανε 30.221 ελέγχους. Διαπιστώθηκαν 2.114 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 16.433.790 ευρώ.

Η βασικότερη στόχευση της Κυβέρνησης είναι, με τις πρωτοβουλίες μας, να δημιουργηθούν νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να αυξάνεται συνεχώς το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών. Σε αυτή την κατεύθυνση στοχεύει και η επικείμενη, τέταρτη, αύξηση του κατώτατου μισθού που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Η πλειονότητα των καταναλωτών εντάχθηκε από την 1.1.2024 στο ειδικό «πράσινο» τιμολόγιο το οποίο θεσπίστηκε από την Κυβέρνηση, ώστε να είναι γνωστό σε όλους ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος και τί ποσό πληρώνουν οι καταναλωτές κάθε μήνα.

Οι καταναλωτές είναι ελεύθεροι να επιλέξουν διαφορετικό τιμολόγιο, είτε «πράσινο» άλλου παρόχου, είτε διαφορετικής σήμανσης σε οποιονδήποτε πάροχο και οποιαδήποτε χρονική στιγμή, αζημίως.

Σχετικά με τη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές, αξίζει να αναφέρουμε ότι πέρυσι τον Μάρτιο στον μεγαλύτερο πάροχο, η τιμή για τους οικιακούς καταναλωτές προ επιδότησης ήταν στα 19,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα και μετά την επιδότηση στα 15,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ενώ, τον Μάρτιο του 2024 η τιμή του «πράσινου» τιμολογίου ανέρχεται σε 10,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, δηλαδή 45% χαμηλότερη προ επιδοτήσεων και 30% μετά την εφαρμογή της επιδότησης.

Όσον αφορά στη μείωση των τιμών από τον Ιανουάριο του 2024, οπότε και εφαρμόστηκε το ειδικό τιμολόγιο έως και σήμερα, αυτή κυμαίνεται στο επίπεδο του 30%-40%, καταδεικνύοντας ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου διεθνώς, ενώ παράλληλα οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον ανταγωνισμό που έχει ενταθεί με τη μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης.

Μάλιστα, ο ανταγωνισμός δεν εντάθηκε μόνο στο πράσινο τιμολόγιο, αλλά και στους υπόλοιπους τύπους τιμολογίων και ιδιαίτερα στα «μπλε», δηλαδή στα σταθερά τιμόλογια, όπου δώσαμε τη δυνατότητα με τροποποίηση του πλαισίου να προσφέρονται από τους προμηθευτές προϊόντα εξάμηνης διάρκειας, σε αντίθεση με τα ετήσια που ίσχυαν πριν. Με αυτό τον τρόπο, οι πάροχοι προσφέρουν ακόμα χαμηλότερες τιμές για σταθερή διάρκεια από 6 μήνες και πάνω και μάλιστα ακόμα και κάτω από 9,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, δηλαδή σε τιμή προ ενεργειακής κρίσης.

Συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα και αναμένεται να ψηφιστεί το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την Έγκριση Σχεδίου Σύμβασης για την απόκτηση 7 νέων Canadair.

Όπως είναι γνωστό, τα συγκριμένα τύπου αεροσκάφη αποτελούν τα κύρια μέσα δασοπυρόσβεσης στη χώρα μας- όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- και με την κλιματική κρίση να εξελίσσεται ραγδαία, προκαλώντας πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές, είναι αντιληπτό γιατί ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας ανέφερε στη Βουλή ότι η αγορά των 7 Canadair αποτελεί «πατριωτικό καθήκον».

Πρόκειται για:

  • Πέντε αμφίβια μεσαίου τύπου πυροσβεστικά αεροσκάφη με χωρητικότητα σε νερό περί τους 6 τόνους τα οποία εντάσσονται στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ.

Και

  • Δύο όμοια αεροσκάφη μέσω του προγράμματος RescEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

  • 2 αεροσκάφη το 2027
  • 1 αεροσκάφος το 2028
  • 1 αεροσκάφος το 2029
  • 3 αεροσκάφη το 2030.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα προέβη σε αποστολή επίσημης πρόσκλησης προς την κατασκευάστρια εταιρεία, προκειμένου να αναλάβει την αναβάθμιση του στόλου των αεροσκαφών CL-415 της χώρας, προϋπολογιστικής αξίας 43.000.000 ευρώ.

Μελέτη του τμήματος ερευνών και ανάλυσης του Economist κατέταξε την Ελλάδα ως την πρώτη χώρα στην μεταβολή του δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα: «η Ελλάδα καταγράφει την μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον την τρέχουσα περίοδο». «Αυτό αντανακλά τα αποτελέσματα μίας φιλικής προς την επιχειρηματικότητα κυβέρνησης από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία διανύει τώρα τη δεύτερη θητεία της και η οποία έχει αναλάβει μεταρρυθμίσεις, έχει περικόψει φόρους και έχει ενισχύσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την έρευνα και την ανάλυση του Economist, η βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος συσχετίζεται θετικά με  την αύξηση του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και  την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ο Πρωθυπουργός παρέστη χθες στην τελετή παραλαβής των τριών νέων ελικοπτέρων Romeo MH-60R Seahawk του Πολεμικού Ναυτικού, που πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Κοτρωνίου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε: «Είναι πράγματι μια μεγάλη μέρα για το Πολεμικό μας Ναυτικό, καθώς υποδεχόμαστε τα πρώτα τρία από τα επτά συνολικά νέα ελικόπτερα Romeo. Οι θάλασσες και οι ουρανοί μας θωρακίζουν έτσι ακόμα περισσότερο την αμυντική ασπίδα τους και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας κάνουν ένα ακόμα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της επιχειρησιακής τους ικανότητας».

«Τα MH-60 Romeo είναι καρποί, του Διακρατικού Προγράμματος το οποίο συνυπογράψαμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αξία του ξεπερνά τα 550 εκατομμύρια δολάρια και είναι μία επένδυση που θέλω να θυμίσω ότι μας ζητούσαν εδώ και πολύ καιρό και οι επιτελείς της Αεροπορίας του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και οι ίδιοι οι χειριστές μας, με την Πολιτεία να ανταποκρίνεται, επιλέγοντας και αποκτώντας γρήγορα το πιο φημισμένο μέσο ναυτικών επιχειρήσεων στον ανθυποβρυχιακό όσο και στον πόλεμο επιφανείας», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός

Ολοκληρώθηκε η δημοπρασία για την επανέκδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου στην οποία υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 929 εκατομμυρίων ευρώ. Η έκδοση των ομολόγων υπερκαλύφθηκε κατά 3,72 φορές, αυξημένη σε σχέση με την δημοπρασία του Φεβρουαρίου, οπότε και η υπερκάλυψη ήταν 3,12 εκ. ευρώ.

Αποτέλεσμα αυτής της δημοπρασίας είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να αντλεί 250 εκατομμύρια ευρώ. Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου παραμένει σταθερή στο 2,85%.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Καλησπέρα, κ. Εκπρόσωπε. Σας κατηγορούν από την Αντιπολίτευση ότι χθες ο Πρωθυπουργός ήταν απών κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πόρισμα για τα Τέμπη στη Βουλή. Ποια είναι η απάντησή σας; Και ένα δεύτερο σκέλος: Η Αντιπολίτευση σας επιτίθεται προσωπικά για προσβολή των συγγενών των θυμάτων, λόγω του χαρακτηρισμού που κάνατε για «πολιτικές βδέλλες», χτες το πρωί, στη συνέντευξή σας. Αν θέλετε να απαντήσετε και σε αυτό. Σας ευχαριστώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να τα απαντήσουμε ξεχωριστά. Ξεκινάμε από την πρώτη ερώτηση. Το πρώτο που ήθελα να πω και να υπενθυμίσω και να τονίσω είναι ότι ο Πρωθυπουργός δεν κρύφτηκε ποτέ, ούτε πρόκειται να κρυφτεί ποτέ και σε κάθε ευκαιρία απαντά, είτε σε μια συνέντευξη, είτε με τις ομιλίες του στη Βουλή, προφανώς, και για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Και αυτό το οποίο αντιλαμβάνεται ως καθήκον, ως Πρωθυπουργός αυτής της χώρας, είναι πως θέλει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση από την Δικαιοσύνη με ό,τι αποφασίσει η Δικαιοσύνη και, βέβαια, να προχωρήσουν όλες οι κινήσεις αυτές που έχουν ήδη δρομολογηθεί και κάποιες έχουν ολοκληρωθεί για τον εκσυγχρονισμό συνολικά των ΜΜΜ και, προφανώς, και του Σιδηροδρόμου. Αυτό είναι το πρώτο και βασικότερο.

Το δεύτερο είναι ότι ο Πρωθυπουργός και σε προηγούμενες συζητήσεις επί πορισμάτων προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής που, μάλιστα, δεν μπορεί κανείς να πει ότι είχε κάποιο λόγο να κρυφτεί, όπως μας συκοφαντούν σε αυτή την περίπτωση, δεν ήταν παρών στη Βουλή. Θυμίζω την αντίστοιχη συζήτηση τον Ιούλιο το 2020 για τον κ. Παπαγγελόπουλο και τον Ιούλιο του 2021 για τον κ. Παππά, δύο Υπουργούς της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που, εντέλει, καταδικάστηκαν κιόλας και από την Δικαιοσύνη. Δεν παρέστη ούτε εκεί ο Πρωθυπουργός, γιατί ως εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας δεν θεωρεί σωστό, δεν θεωρεί πρέπον, να παρεμβαίνει σε μία διαδικασία της Βουλής, που αφορά και τις πλειοψηφίες ή τις μειοψηφίες του κάθε μέρους του Κοινοβουλίου.

Το τρίτο που θέλω να πω διαβάζοντας mot a mot, μια απάντησή του πριν από λίγες μέρες σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, που μεταξύ άλλων είπε για το δυστύχημα των Τεμπών, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Καταρχάς, να πω ότι τελικό λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη και μπορεί να τον έχει μόνο η Δικαιοσύνη, ας μην κοροϊδευόμαστε, διότι και η διαδικασία της Βουλής από τη φύση της, το είχα πει από την πρώτη στιγμή, είναι λογικό να πολιτικοποιηθεί». Είναι κάτι το οποίο το έχει πει ξανά ο Πρωθυπουργός, σας αναφέρω την τελευταία του δήλωση. Μην γελιόμαστε. Όση αξία έχει μια διαδικασία τέτοια, όπου είδαμε – και αφήστε την Κυβέρνηση, η οποία έχει ακούσει ό,τι έχει ακούσει συκοφαντικό από τα υπόλοιπα κόμματα- οκτώ διαφορετικά πορίσματα -η αλήθεια είναι ότι δεν κατέθεσαν όλοι πόρισμα- οκτώ διαφορετικές εκδοχές, και αντίστοιχα πορίσματα από όσα κόμματα κατέθεσαν σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση. Και, μάλιστα, είδαμε και κόμματα, αντί να καταθέτουν ένα πόρισμα συγκεκριμένο, που να καταλήγει σε κάποια συγκεκριμένα συμπεράσματα και να διατυπώνει συγκεκριμένες κατηγορίες, να μην το κάνουν αυτό. Να κατηγορούν γενικόλογα. Να μην υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στο οποίο να μπορούμε να απαντήσουμε ως προς το σκέλος των κατηγοριών και των ευθυνών και μετά να χτίζουν αφήγημα περί δήθεν συγκάλυψης.

Αλλά θα πω και κάτι που νομίζω ότι είναι και η μεγάλη εικόνα όλης αυτής της συζήτησης. Την είδατε χτες τη διαδικασία. Είδατε πώς προσπάθησαν και πάλι να το εργαλειοποιήσουν κόμματα της Αντιπολίτευσης και, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει τη μερίδα του λέοντος στην προσπάθεια της εργαλειοποίησης του συγκεκριμένου τραγικού δυστυχήματος, μια διαδικασία η οποία δεν τιμά καθόλου τη μνήμη των ανθρώπων αυτών που χάθηκαν σε αυτό το τραγικό δυστύχημα. Δεν δίνει καμία δύναμη στην έρευνα. Είναι μια διαδικασία γεμάτη τοξικότητα, γεμάτη ύβρεις, γεμάτη συκοφαντίες, χωρίς στοιχεία και επιχειρηματολογία. Αυτό, λοιπόν, που είδαμε και χτες στη Βουλή, αυτή η στείρα αντιπαράθεση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει στην ανεύρεση της αλήθειας, δικαιώνει, νομίζω, και το γεγονός ότι δεν παρευρέθη ο Πρωθυπουργός. Το ξαναλέω: Δεν πρόκειται να κρυφτεί ποτέ, δεν κρύφτηκε ποτέ και το έχει αποδείξει με πράξεις, όχι με λόγια του αέρα. Και επαναλαμβάνω ότι για εμάς, το σημαντικότερο όλων είναι η έρευνα της Δικαιοσύνης, όπου εκεί θέλουμε να λάμψει η αλήθεια, επιβάλλεται να λάμψει η αλήθεια και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβεί. Και για τη μνήμη των θυμάτων και για τους ανθρώπους αυτούς που έχασαν τόσο άδικα, σε ένα τόσο τραγικό δυστύχημα, τους συγγενείς τους.

Τώρα, πάω στο δεύτερο σκέλος. Είπατε ότι με κατηγορεί η Αντιπολίτευση για αυτό το οποίο είπα για «πολιτικές βδέλλες». Μάλιστα. Και, μάλιστα, το συνδέουν, λέει, ότι είναι και προσβολή για τους συγγενείς των θυμάτων. Κοιτάξτε, κάποιος, όταν κάνει αυτή την ερμηνεία δύο είναι τα τινά: Είτε δεν καταλαβαίνει στοιχειώδη ελληνικά, είτε θέλει σκοπίμως, για άλλη μια φορά, να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Επιλέξτε και πάρτε ό,τι θέλετε. Μάλλον το δεύτερο ισχύει, γιατί είναι πολύ απλά τα ελληνικά που χρησιμοποίησα. Διαχώρισα τους συγγενείς και, μάλιστα, είπα ότι είναι πολύ μεγάλη τιμή για κάποιον να παλεύει να βρει το δίκιο του, να παλεύει για το δίκιο του δικού του ανθρώπου, που έχασε, είναι πολύ τιμητικό. Και είναι ντροπιαστικό και το επαναλαμβάνω και θεωρώ ότι είναι και επιεικής η έκφραση που χρησιμοποίησα, και η μία και η άλλη, για κάποιον που προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τον ανθρώπινο πόνο και στις πλάτες αυτών των ανθρώπων να κάνει πολιτικό παιχνίδι. Αυτό ακριβώς κάνει, κυρίως η Αξιωματική Αντιπολίτευση, και, δυστυχώς, αυτό είναι συνυφασμένο και με την ιστορία αυτού του κόμματος. Γιατί πέραν από «πολιτικές βδέλλες» είναι και βαθιά υποκριτές. Είναι υποκριτές, πρώτον, γιατί κουνάνε το δάχτυλο για τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών, αλλά ξεχνάνε ότι επί των ημερών τους, όταν είχαν την πλειοψηφία στην Βουλή κρύφτηκαν πίσω από το Άρθρο 86 του Συντάγματος, από τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών 11 φορές. Σε έντεκα διαφορετικές περιπτώσεις Υπουργών τους. Αυτοί, λοιπόν, οι οποίοι μας κατηγορούν για τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών, είναι αυτοί οι οποίοι τον χρησιμοποίησαν 11 φορές. Και ποιους κατηγορούν; Κατηγορούν την Κυβέρνηση που επί των δικών της ημερών άλλαξε την αποσβεστική προθεσμία και κάθε πολίτης θα έχει την ίδια προθεσμία παραγραφής με έναν Υπουργό. Με λίγα λόγια, δεν θα υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων. Αυτό άλλαξε επί των ημερών της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι, επίσης, υποκριτές γιατί δεν τους νοιάζει στην πραγματικότητα να λάμψει η αλήθεια. Αν τους ένοιαζε, θα προχωρούσαν σε συγκεκριμένη διατύπωση κατηγορίας, σε συγκεκριμένα αιτήματα για να μπορούμε κι εμείς να απαντήσουμε επί συγκεκριμένων ζητημάτων. Δεν θα διατύπωναν αόριστες κατηγορίες περί συγκάλυψης. Είναι υποκριτές, βαθιά υποκριτές, όπως και στο παρελθόν, γιατί επέλεξαν μια δολοφονία ενός παιδιού για να βγουν στους δρόμους και αγνόησαν δολοφονίες άλλων πολιτών -αναφέρομαι στη Marfin. Είναι υποκριτές γιατί επιλέγουν τραγικά δυστυχήματα και τραγικά γεγονότα για να φωνάξουν για το Κράτος που δεν υπάρχει στην Ευρώπη, αλλά δεν έκαναν το ίδιο για άλλες τραγικές στιγμές της χώρας μας. Εμείς δεν διαλέγουμε σημαντικά και ασήμαντα γεγονότα, σημαντικά και ασήμαντα δυστυχήματα. Για εμάς, κάθε νεκρός έχει πολύ μεγάλη σημασία και κάθε συγγενής έχει πολύ μεγάλη αξία να βρει το δίκιο του. Για εμάς, είναι ιερός ο αγώνας κάθε μητέρας, κάθε πατέρα, κάθε συγγενούς, που έχασε τον δικό του άνθρωπο. Είναι ιερή η διαδικασία στη Δικαιοσύνη και δεν τη χρωματίζουμε πολιτικά. Οπότε, θεωρώ ότι αυτό το οποίο είπα χτες για την Αντιπολίτευση, για την Αξιωματική Αντιπολίτευση συγκεκριμένα, ήταν επιεικές. 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, μια διευκρινιστική ερώτηση, όσον αφορά τις απουσίες χθες και κάτι ακόμα. Είπατε πως ο Πρωθυπουργός δικαιώθηκε με την επιλογή του ν’ απουσιάζει. Αυτή είναι και η αιτία που απουσίαζε και ο κύριος Καραμανλής και συνολικά η εικόνα που βλέπαμε στους δέκτες μας να είναι περισσότεροι οι συγγενείς των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών, απ’ ό,τι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Ολομέλεια;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είπα ότι η εικόνα στο Κοινοβούλιο, ο τοξικός χαρακτήρας που επέλεξαν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης να δώσουν σε αυτήν τη διαδικασία, το γεγονός ότι δεν βγήκε κανένα συμπέρασμα από αυτά τα οποία έλεγαν, συγκεκριμένο, δηλαδή, με συγκεκριμένα επιχειρήματα, δικαιώνει την άποψη την οποία σας διάβασα στην αρχή, την οποία έχει διατυπώσει επανειλημμένως ο Πρωθυπουργός, ο οποίος σέβεται τη διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής. Άλλωστε, το πόρισμα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ήταν ένα εμπεριστατωμένο πόρισμα συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί του, άνω των εξακοσίων σελίδων. Άλλοι απαξίωσαν στην πραγματικότητα την Εξεταστική Επιτροπή, είτε με το να μην καταθέτουν πορίσματα, είτε με το να καταθέτουν πορίσματα λίγων σελίδων γεμάτα αόριστες αναφορές. Τώρα, ως προς την παρουσία, είχε κοινοβουλευτική παρουσία η Νέα Δημοκρατία, είχε τις τοποθετήσεις που αναλογούν στην κυβερνητική πλειοψηφία, εξέφρασε με νηφαλιότητα τα επιχειρήματά της, συμφώνησε στη μεγάλη, για μένα, αλήθεια ότι η δικαιοσύνη πρέπει ν’ αποδοθεί χωρίς αστερίσκους και χωρίς εξαιρέσεις, προσπάθησε ν’ απαντήσει στις περισσότερες εκ των συκοφαντικών διατυπώσεων της αντιπολίτευσης, η παρουσία ή η απουσία κάποιου από μία διαδικασία νομίζω είναι μια προσωπική του απόφαση.

Δηλαδή, απαντώ για το ερώτημά σας, πέραν του Πρωθυπουργού και δεν θα μιλήσω εγώ ως εκπρόσωπος κανενός, είτε βουλευτή, είτε πρώην υπουργού ή του οποιουδήποτε. Αλλά, αν αναφέρεστε, επειδή νομίζω τον αναφέρατε κιόλας στον πρώην υπουργό, τον κύριο Καραμανλή, πέραν από το γεγονός ότι είναι απόφαση δική του, εγώ θα σας πω ότι εκλήθη ο κύριος Καραμανλής στη διαδικασία αυτή, προφανώς, όπως προβλεπόταν και ήταν αναμενόμενο, δέχθηκε, επί πολλές ώρες, πολλές ερωτήσεις, έδωσε τις δικές του απαντήσεις, προσκόμισε τα δικά του στοιχεία, προσκόμισε μια σειρά από επιχειρήματα και στοιχεία, όπως προβλέπεται σε μια διαδικασία. Αυτό τον ρόλο είχε ο κύριος Καραμανλής σε συγκεκριμένη Επιτροπή, ήταν ένας εκ των βασικών μαρτύρων που κατέθεσαν από όλους αυτούς και αυτό συνέβη και στην πραγματικότητα. Οπότε, αυτή ήταν η δική του υποχρέωση, θεωρώ, απέναντι στην Επιτροπή και την εκπλήρωσε. Από κει και πέρα, ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του και προχωράμε παρακάτω, στο κυριότερο στην έρευνα της Δικαιοσύνης.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και κάτι «επί του πιεστηρίου», πριν από λίγο προέκυψε, ο κύριος Σπίρτζης ζήτησε την ενεργοποίηση του άρθρου 86, παρ. 5 του Συντάγματος, για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του, στο πλαίσιο της ποινικής διερεύνησης του δυστυχήματος στα Τέμπη. Θα κάνει το ίδιο και ο κύριος Καραμανλής;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό δεν το γνωρίζω, εγώ αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι ο κύριος Σπίρτζης γνωρίζει, όταν το έκανε αυτό, όταν πήρε αυτήν την απόφαση, ότι η συγκεκριμένη διαδικασία, λόγω του ότι για εκείνον ισχύει η αποσβεστική προθεσμία γιατί η αλλαγή που κάναμε πιάνει από την προηγούμενη Βουλή, δηλαδή του 2019 και μετά, γνωρίζει ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές συνέπειες· δεν θα έχει συνέπειες ποινικές για τον ίδιο. Άρα, το κάνει εκ του ασφαλούς. Από κει και πέρα, δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο. Είναι όντως «επί του πιεστηρίου», αλλά έχω απαντήσει ξανά ότι το Σύνταγμα προέβλεπε, κάτι το οποίο δεν άλλαξε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξε επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας και δεν πιάνει τον κύριο Σπίρτζη, άρα, δεν οδηγείται σε ποινική δίωξη. Ακόμα κι αν βγάλει κάποιο συμπέρασμα αυτή η διαδικασία, ότι αυτό γίνεται από τον κύριο Σπίρτζη εκ του ασφαλούς. Για να γνωρίζουμε την πραγματικότητα.

ANT. KOTZΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Γιασάμ Αγιαβέφε είχε πάρει τιμητική πολιτογράφηση το 2022,  μετά από εισήγηση του κυρίου Γεωργιάδη. Ο υπουργός Ανάπτυξης, τότε, υποστήριζε ότι πρόκειται για επιχειρηματία διεθνούς εμβέλειας. Αποκαλύφθηκε από το Documento ότι ο Αγιαβέφε είναι μέτοχος σε καζίνο που εδρεύει στα κατεχόμενα της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι ήταν και καταζητούμενος από την Ιντερπόλ. Τι σχολιάζει η κυβέρνηση για μια τέτοια διαδικασία πολιτογράφησης, που είναι πολύ σημαντική και δεν έχει λάβει υπόψη τέτοια σοβαρά κριτήρια;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα ενημερωθώ γι’ αυτό το οποίο μου λέτε, τι ισχύει και τι από όλα αυτά ισχύουν και ποια είναι τα δεδομένα, δεν το γνωρίζω και θα επανέλθω.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Για την υπόθεση της κυρίας Ασημακοπούλου, μάθαμε ότι κλιμάκιο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκανε έρευνα στο Υπουργείο Εσωτερικών. Αρχικά, αν έχετε ενημέρωση για τα ευρήματα της έρευνας, εάν έχει γίνει έρευνα και στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας ή εάν είστε ενήμερος ότι επίκειται να γίνει; Και αν θέλετε να μας δώσετε και κάποια στοιχεία από τα αποτελέσματα της δικής σας έρευνας – μιας και σφίγγει ο κλοιός της Δικαιοσύνης – αν θέλετε να μας ενημερώσετε εσείς. Υπάρχουν κάποια άλλα πρόσωπα εμπλεκόμενα, αναμένετε να τα βρουν οι Αρχές;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει κάτι περισσότερο. Εμείς αυτό το οποίο βρήκαμε αμέσως το ανακοινώσαμε. Ελήφθησαν ενέργειες, έγιναν οι παραιτήσεις οι οποίες έγιναν γνωστές, χωρίς, μάλιστα, υπεκφυγές από τους ανθρώπους αυτούς. Από εκεί και πέρα το είπα και στην προηγούμενη ενημέρωση και το είπαμε κι από την πρώτη στιγμή, είναι ξεχωριστή η έρευνα και της Δικαιοσύνης και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Και θεωρώ ότι έχει και πολύ μεγάλη αξία να γίνει, ακριβώς, όπως προβλέπει ο νόμος, όπως σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση με αυστηρότερο νομικό πλαίσιο λόγω της δικής μας νομοθετικής αλλαγής, τους πρώτους μήνες μετά την εκλογή της Κυβέρνησης το 2019. Εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω τα δεδομένα μιας εν εξελίξει έρευνας. Αυτό το οποίο σας λέω με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουμε προσκομίσει είναι ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Μένει να την επικυρώσει και η αρμόδια Αρχή, αλλά και η Δικαιοσύνη για να υπάρχει και από τη Δικαιοσύνη και από την αρμόδια Αρχή το αντίστοιχο πόρισμα.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι συνέχεια μιας ερώτησης που σας έκανα την Τρίτη. Ψάχνοντας για τον επικοινωνιολόγο του Πρωθυπουργού,  Σταν Γκρίνμπεργκ κάποια βασικά στοιχεία για την πορεία του, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κάποιος ότι πρόκειται για ένα όνομα με παγκόσμια αναγνωρησιμότητα στο πεδίο της επικοινωνίας. Άλλωστε ήταν σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον, του Τόνι Μπλερ και άλλων δεκάδων ηγετών. Προφανώς δεν πληρώνεται με τον μισθό ενός δημοσίου υπαλλήλου ή ενός μετακλητού. Το ερώτημα είναι συγκεκριμένο. Από ποιόν πληρώνεται ο κ. Γκρίνμπεργκ; Από το Κράτος, από τον Πρωθυπουργό και πως;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας απάντησα νομίζω την προηγούμενη φορά. Εγώ αυτή τη στιγμή δεν έχω την αρμοδιότητα ούτε του Γενικού Διευθυντή της Διεύθυνσης της Νέας Δημοκρατίας – ούτε την είχα – ούτε έχω την αρμοδιότητα του προϊσταμένου οικονομικής υπηρεσίας. Να είστε σίγουρος, όμως, ότι ο οποιοσδήποτε συνεργάτης, ο οποιοσδήποτε σύμβουλος με την οποιαδήποτε σχέση – γιατί ξέρετε υπάρχουν οι μόνιμοι συνεργάτες, υπάρχουν οι κατ’ αποκοπή συνεργάτες, αυτό είναι κάτι το οποίο έχει να κάνει με την κάθε περίπτωση – πληρώνονται όπως προβλέπει ο νόμος και όπως συμφωνείται και όλα είναι καθαρά. Και, ξέρετε, είναι και λίγο αυτό που λέμε «λάσπη στον ανεμιστήρα». Δηλαδή, αυτός ο οποίος θέλει να πει κάτι ας μας πει τι θέλει να πει. Τι θέλει να πει; Ότι δεν πληρώνεται; Ότι πληρώνεται με κάποιον τρόπο ο οποίος δεν είναι νόμιμος; Τι θέλουν να πουν; Μιλάνε αόριστα. Υπάρχει κάποια κατηγορία στην οποία πρέπει να απαντήσει κάποιος; Ή είναι κακό ένας άνθρωπος να έχει συνεργαστεί με μεγάλους πολιτικούς εκτός Ελλάδος;

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Συμπληρωματικά σ’ αυτό που θέτετε είναι το εξής. Ότι επειδή είναι μεγάλο όνομα και ο κ. Οικονόμου είχε πει πριν δύο χρόνια ότι δεν πληρώνεται και ότι είναι φιλική η σχέση με τον Πρωθυπουργό. Εσείς, τώρα, λέτε ότι πληρώνεται με βάση τα νόμιμα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ λέω ότι δεν γνωρίζω. Εγώ λέω ότι δεν γνωρίζω συγκεκριμένα. Αν υπάρχει όμως κάποιο συγκεκριμένο ερώτημα είτε προς τη Νέα Δημοκρατία, είτε προς την Προεδρία της Κυβέρνησης να σας απαντήσουμε. Εγώ λέω ότι δεν γνωρίζω και δεν γνωρίζω και συγκεκριμένα ο κάθε εξωτερικός συνεργάτης ή ο οποιοσδήποτε, παράδειγμα με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της επικοινωνίας πως ακριβώς πληρώνεται. Αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να σας απαντήσει θεσμικά το κάθε κόμμα αν υποβάλετε ένα ερώτημα. Ούτε μπορώ εγώ να δίνω τα δεδομένα, να κάνουμε μια απάντηση, ενημέρωση πολιτικών συντακτών για την Κυβέρνηση και να απαντάμε σε κάποια τέτοια δεδομένα. Μπορώ να σας πω, όμως, ότι επειδή δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό, αυτό το οποίο προσπαθεί να χτιστεί είναι απλά μια προσπάθεια κατασυκοφάντησης. Και δεν αναφέρομαι σ’ εσάς. Αυτό προέρχεται από την Αντιπολίτευση προφανώς.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr