Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου
Καλό μεσημέρι.
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε τον οδικό χάρτη πολιτικών που θα επιτρέψει στην Ελλάδα και τους Έλληνες να βαδίσουμε με ασφάλεια, σταθερότητα και σιγουριά μέσα στον τυφώνα των διεθνών κρίσεων που χειμάζουν την Ευρώπη μετά την πανδημία, αλλά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Με εφόδιο τη γνώση μας, τις εμπειρίες, τον επαγγελματισμό, τη διαχειριστική επάρκεια που επιδείξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουμε καταφέρει να αποκρούσουμε ένα μεγάλο μέρος της εισαγόμενης ακρίβειας, στηρίζοντας την κοινωνία με ένα από τα τρία μεγαλύτερα προγράμματα απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια στην Ευρώπη.
Ο Πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στην παρουσίαση μέτρων. Ανέπτυξε και ένα σαφές εφαρμοστικό πλάνο, το οποίο έχει, ήδη, τεθεί σε εφαρμογή. Ήδη, τα μέτρα εξειδικεύθηκαν λεπτομερώς από τους αρμόδιους Υπουργούς και συντομότατα θα τεθούν σε πλήρη ισχύ, έτσι ώστε να μην μείνουμε πίσω από τις εξελίξεις και να μπορούν οι πολίτες να κάνουν εγκαίρως τον προγραμματισμό της ζωής τους για το επόμενο δύσκολο χρονικό διάστημα που έχουμε μπροστά μας. Με συνέπεια, με συνέχεια δίνουμε στον πολίτη τη σιγουριά, που τόσο πολύ χρειαζόμαστε μέσα σε ένα περιβάλλον τόσο μεγάλης αστάθειας.
Για να μπορέσουν όλα όσα εξαγγέλθηκαν και όλα όσα σχεδιάζουμε να πραγματωθούν χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, την οποία και θέτουμε ως βασικό μας πολιτικό στόχο. Στην παρούσα πολιτική συγκυρία, βλέποντας την κατάσταση και τη συμπεριφορά της Αντιπολίτευσης, είναι προφανές ότι για την Κυβέρνηση υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Να αποτελέσει το θεματοφύλακα της σταθερότητας αυτής. Η σταθερότητα είναι ζητούμενο σε όλη την Ευρώπη και ήδη, δυστυχώς, άλλες χώρες έχουν εισέλθει ή εισέρχονται σε περιδίνηση. Αυτό δεν βοηθά την αντιμετώπιση των μεγάλων κρίσεων, θα έλεγα ότι τις επιδεινώνει κιόλας. Για να μπορέσουμε να αντέξουμε και να ξεφύγουμε τελικά από τον στρόβιλο των κρίσεων, χρειάζεται μελετημένο σχέδιο, εφαρμοστικό πλάνο, διαχειριστική επάρκεια και κυρίως ισχυρή πολιτική βούληση. Η Κυβέρνησή μας θα παραμείνει προσηλωμένη σε αυτά το επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι τις εκλογές του 2023.
Ειδικότερα, ένα φιλόδοξο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή με προτεραιότητα τους νέους μας και τα νέα ζευγάρια. Τις λεπτομέρειες του σχεδίου ανέπτυξαν σήμερα, λίγο πριν, οι αρμόδιοι Υπουργοί.
Στις βασικές γραμμές του το σχέδιο αυτό -όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Δ.Ε.Θ.- φτάνει το 1,8 δισ. ευρώ και θα απευθύνεται σε 137.000 ωφελούμενους με μία σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές, θα αρχίσουν να αναπτύσσονται σταδιακά.
Το σχέδιο αυτό είναι ένα από τα πλέον καινοτόμα και δραστικά στην Ευρώπη και σε σύντομο χρόνο θα φέρει απτά αποτελέσματα προς όφελος της νέας γενιάς.
«Κοινωνική πολιτική στην πράξη»
Η Κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι ασκεί -και αυτό θα συνεχίσει να κάνει- κοινωνική πολιτική στην πράξη, που να φέρνει αποτελέσματα σε εκείνους που έχουν ανάγκη. Μεγάλο μέρος των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Δ.Ε.Θ., ύψους άνω του 1,3 δισ. ευρώ, αφορούν την πλειονότητα των 2,4 εκατομμυρίων συνταξιούχων, αλλά και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Δεν είναι, όμως, τα μόνα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι και άλλα μέτρα, όπως π.χ. η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η κατάργηση της εισφοράς 1% υπέρ του πρώην Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων. Μέτρα που θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος, που θα αναρτηθεί σύντομα σε διαβούλευση. Σημειώνω 5 από τα μέτρα αυτά:
- Αυξήσεις άνω του 6% στις κύριες συντάξεις
Από 1/1/2023 αυξάνονται οι κύριες συντάξεις για πάνω από τα 2/3 των συνταξιούχων (περίπου 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους), που αναμένεται να ξεπεράσει η αύξηση αυτή το 6%.
- Κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης
Πέραν των δημοσίων υπαλλήλων, αφορά συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Πρέπει να τονιστεί πως τα εισοδήματα αυτά δεν αφορούν μόνο στις συντάξεις, αλλά στο σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων από τον συνταξιούχο.
- Εφάπαξ ενίσχυση 250 ευρώ σε ευάλωτες ομάδες
Το Δεκέμβριο πρόκειται να δοθεί και πάλι εφάπαξ ενίσχυση στους ευάλωτους συμπολίτες μας 250 ευρώ (από 200 προηγουμένως), ενώ διευρύνεται σημαντικά το πλήθος των ωφελούμενων συνταξιούχων, καθώς την ενίσχυση θα την λάβουν όσοι συνταξιούχοι έχουν πλέον μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ σε αντίθεση με τα 600 ευρώ που ίσχυε το προηγούμενο διάστημα.
- Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα (στην μητέρα ή στον πατέρα εναλλακτικά)
Το επίδομα μητρότητας επεκτείνεται στον ιδιωτικό τομέα από τους έξι μήνες στους εννέα. Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί εναλλακτικά και για τον πατέρα και αποσκοπεί πρωτίστως στη στήριξη της οικογένειας και στην εξίσωση ουσιαστικά μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το επίδομα θα καταβάλλεται από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.
- Κατάργηση της εισφοράς 1% υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ)
Το μέτρο αυτό -σε συνδυασμό με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους- οδηγεί στην ενίσχυση των εισοδημάτων τους.
Προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η Κυβέρνηση στη συνεχή ενίσχυση της απασχόλησης. Δεν εφησυχάζουμε, παρά τα θετικά αποτελέσματα που συνεχώς παρατηρούμε στο κομμάτι αυτό. Έτσι, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α) έβαλε από τις 12 Σεπτεμβρίου σε εφαρμογή ένα ακόμη πρόγραμμα και προγραμματίζει άλλα έξι που θα «τρέξουν» έως τον επόμενο Δεκέμβριο. Έχουν συνολικό προϋπολογισμό 516 εκατ. ευρώ και θα καλύψουν συνολικά 56.220 δικαιούχους.
-Το πρώτο από τα προγράμματα -που ήδη τέθηκε σε εφαρμογή- αφορά στην επιχορήγηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 3.000 νέων 18-29 ετών, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία.
-Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στην επιχορήγηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 3.220 ελεύθερων επαγγελματιών 30-45 ετών στις λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες της χώρας και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία. Επιπλέον, η δράση αφορά 220 νέες επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει πρώην άνεργοι ηλικίας 30-45 ετών στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.
-Το τρίτο πρόγραμμα αφορά την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για 10.000 άνεργους νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης εγγεγραμμένων στα μητρώα της Δ.ΥΠ.Α.
-Το τέταρτο πρόγραμμα αφορά στη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης εγγεγραμμένων στο μητρώο ανεργίας της Δ.ΥΠ.Α, ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές με πολύ υψηλή ανεργία.
-Το πέμπτο πρόγραμμα αφορά την απασχόληση 10.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.
-Το έκτο πρόγραμμα αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων στους τομείς της πράσινης οικονομίας, με έμφαση στις γυναίκες 18-66 ετών.
-Και το έβδομο αφορά το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων – επανειδίκευσης και βραχυπρόθεσμης απασχόλησης για 15.000 ανέργους (25-45 ετών).
Ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ένα σχόλιο για την παρακολούθηση του κ. Πιτσιόρλα από την ΕΥΠ.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σύμφωνα με αυτά που βλέπουμε σε δημοσιεύματα, καταλαβαίνει κανείς ότι για άλλα πράγματα πήγαινε η Εξεταστική Επιτροπή και άλλα βγαίνουν στην επιφάνεια. Προκύπτει μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση, η οποία, ανάμεσα στα άλλα, αναδεικνύει και την υποκρισία του κ. Τσίπρα και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και λέω αναδεικνύει την υποκρισία για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Πρώτα από όλα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αποδεικνύεται ότι η ΕΥΠ, επί των ημερών του κ. Τσίπρα, παρακολουθούσε πολιτικά πρόσωπα. Ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είναι έτσι κι αλλιώς πολιτικό πρόσωπο, αλλά εν πάση περιπτώσει τον παρακολουθούσε και μετά που έγινε Υπουργός. Προκύπτει με σαφήνεια ότι ο κ. Πιτσιόρλας δεν είχε ιδέα για την παρακολούθησή του. Επρεπε να έρθει στο φως η υπόθεση Ανδρουλάκη, για να μάθει και ο ίδιος και όλοι εμείς οι υπόλοιποι ότι παρακολουθούνταν ο κ. Πιτσιόρλας εκείνο το διάστημα. Επίσης, παρά το γεγονός ότι η ΕΥΠ δεν υπάγονταν τότε στον κ. Τσίπρα, βλέπουμε ότι υπήρχε μια συνεχής ενημέρωση του Διοικητού της ΕΥΠ για τις παρακολουθήσεις στελεχών της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, προς τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Και παρεμπιπτόντως, αναδεικνύονται και άλλες πτυχές της υπόθεσης αυτής, τις οποίες θα δούμε στην πορεία πώς θα εξελιχθούν, δεδομένου ότι όπως πληροφορούμαι και ο κ. Πιτσιόρλας θα προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες. Αναδεικνύονται, λοιπόν, αυτά τα πολύ κρίσιμα και ενδιαφέροντα στοιχεία και αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις στα ερωτήματα που ευλόγως προκύπτουν από τον κ. Τσίπρα και την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Χθες, μετά τα δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεστε, υπήρξε αντίδραση του κ. Ρουμπάτη, που μίλησε ακόμη και για πλαστογράφηση των όσων ανέφερε μέσα στην Επιτροπή. Εσείς εκδώσατε και μία ανακοίνωση, σχετικά με τα δημοσιεύματα τα οποία είχαν έρθει στο φως νωρίτερα. Είδαμε πριν λίγες εβδομάδες, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Αυγούστου, την οργισμένη αντίδραση του Προέδρου της Βουλής και τη δική σας για διαρροή των όσων συνέβαιναν μέσα στην Επιτροπή. Αρχικά μένετε στις χθεσινές σας δηλώσεις; Και δεύτερον, γιατί δεν είδαμε μία αντίστοιχη αντίδραση του κ. Τασούλα και χθες;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχω δει να διαψεύδεται η παρακολούθηση του κ. Πιτσιόρλα από την ΕΥΠ, την περίοδο που ήταν στέλεχος της Κυβέρνησης επί των ημερών του κ. Τσίπρα. Αν υπάρξει κάποια κατηγορηματική διάψευση ότι αυτό δεν έγινε, είμαι έτοιμος κι εγώ να διορθώσω. Αλλά νομίζω ότι αυτό που αποτελεί το βασικό γεγονός της συζήτησης και του προβληματισμού, αυτό είναι το ζήτημα, δεν έχει διαψευστεί από πουθενά. Κατά τα άλλα, εγώ σχολιάζω δημοσιεύματα που βλέπω. Καλό θα ήταν να μην υπήρχαν διαρροές. Μένουμε σ’ αυτήν την άποψη.
ΙΑΣΩΝ – ΣΧΙΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επιβεβαιώνετε ή θεωρείτε πως είναι σενάρια συνωμοσίας διάφορες διαρροές που διακινούνται περί ρωσικής υβριδικής επίθεσης την περίοδο των εκλογών; Φοβάται η Κυβέρνηση ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό που βλέπουμε, κατ’ αρχήν, είναι η πληροφορία ότι υπήρξε όλο το προηγούμενο διάστημα απόπειρα επιρροής της πολιτικής κατάστασης σε 24 χώρες από την πλευρά της Ρωσίας, με μια γενναία χρηματοδότηση. Αυτή η πληροφορία υπάρχει τελευταία, ότι υπήρξαν χώρες στις οποίες επιχειρήθηκε διείσδυση του ρωσικού παράγοντα, μέσω υψηλών οικονομικών πόρων. Και περιμένουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη αυτή, δεδομένου ότι στη χώρα μας έχουμε ήδη ένα γεγονός. Έχουμε, δηλαδή, τη δίωξη από την πλευρά της αμερικανικής Δικαιοσύνης, από την πλευρά της Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρώσου ολιγάρχη ο οποίος, με ένα ποσό της τάξεως 10 εκατ. ευρώ, επιχείρησε να στήσει δίκτυο τηλεοπτικών καναλιών στην Ελλάδα, προκειμένου να προάγει τις θέσεις της ρωσικής πλευράς, προκειμένου να εξυπηρετεί και να στηρίζει τη ρωσική προπαγάνδα. Με δεδομένο ότι αυτό έχει συμβεί και ακολουθούν οι αποκαλύψεις αυτές για τη χρηματοδότηση κομμάτων σε 24 χώρες από τη Ρωσία, αποκάλυψη που έγινε πάλι από τις αμερικανικές Αρχές, περιμένουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής και περαιτέρω πληροφόρηση. Σε κάθε περίπτωση, δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο καθένας να σχεδιάσει και τι συνθήκες αστάθειας σκοπεύει να χρησιμοποιήσει. Η χώρα είναι απολύτως θωρακισμένη σ’ ό,τι αφορά τη θεσμική της διαδικασία για ν’ αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε τέτοιες ενδεχόμενες απειλές, αν κάποιος έχει στο μυαλό του ή σκοπό να προκαλέσει τέτοιου είδους προβλήματα.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, επ’ αυτού, αν μου επιτρέπετε, και πέραν του περιστατικού που αναφέρατε με τον Ρώσο ολιγάρχη, σε ό,τι αφορά τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των Ηνωμένων Πολιτειών και όπως ενημέρωσε αξιωματούχος της Κυβέρνησης Biden, υπήρξε μία προσπάθεια το 2014, ύψους 300 εκατ. δολαρίων, αν δεν κάνω λάθος, σε 24 χώρες και το ερώτημά μου είναι, εάν εσείς, ως Κυβέρνηση, έχετε στοιχεία ότι τέτοια απόπειρα έγινε ή γίνεται ή πιθανώς θα γίνει και στην Ελλάδα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την υπόθεση αυτή, δεν έχουμε κάτι περισσότερο να πούμε αυτήν την ώρα, διαφορετικά θα το λέγαμε. Θέλω, όμως, να επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι έχουμε ένα προηγούμενο. Έχουμε τη δίωξη συγκεκριμένων προσώπων για την απόπειρα δημιουργίας δικτύου τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα – χρηματοδοτήθηκαν με 10 εκατ. – προκειμένου να προάγουν τους στόχους του ρωσικού παράγοντα, προκειμένου να είναι ο βραχίονας της ρωσικής προπαγάνδας στη χώρα μας και να επηρεάσουν με τον τρόπο που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα πράγματα εδώ. Αυτό δεν αμφισβητείται, είναι γνωστά και τα πρόσωπα που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη απόπειρα, στη συγκεκριμένη προσπάθεια, και η οντότητα που επιχείρησε να το κάνει με τα δέκα αυτά εκατομμύρια, αν δεν κάνω λάθος, ήταν από τη ρωσική πλευρά.
ΔΗΜ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας πάω λιγάκι στο ενεργειακό. Πριν από λίγες ημέρες, εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εισηγήθηκαν ως λύση για το ενεργειακό, οι κυβερνήσεις να σταματήσουν να επιδοτούν τους λογαριασμούς, πλην συγκεκριμένων περιπτώσεων πολύ ευάλωτων νοικοκυριών, έτσι ώστε να ενθαρρύνουν τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι αναμένουμε από την Κυβέρνηση κίνητρα και αντικίνητρα προς τους πολίτες για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μέσα στον Χειμώνα, η Κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο αυτό;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε καμία περίπτωση η Κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να στηρίζει την ελληνική κοινωνία, επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή ακρίβεια. Αυτό είναι σαφές. Η στήριξη θα συνεχιστεί και θα είναι σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά οριζόντια. Όλοι θα έχουν στήριξη. Από εκεί και πέρα, θα μπουν κάποια κίνητρα είτε επιβράβευσης για την εξοικονόμηση κατανάλωσης -ενώ κάποιες πολύ υψηλές καταναλώσεις, που δεν θα επιτύχουν τους στόχους της επιβράβευσης, θα έχουν ενδεχομένως λιγότερο στήριξη- αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν θα υπάρξει κάποιος που δεν θα έχει στήριξη. Θα εξακολουθεί να υπάρχει στήριξη για όλους, με κάποιο μπόνους, για όσους πετυχαίνουν κάποιους στόχους εξοικονόμησης, σε αντίθεση με κάποιους άλλους. Αλλά στήριξη, επαναλαμβάνω, θα υπάρχει για όλους, όσο διαρκεί η ακρίβεια στην ηλεκτρική ενέργεια.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Κυβέρνηση πώς αντιδρά στην πρόταση της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης; Και εάν είστε υπέρ σ’ αυτό που λέμε «δελτίο στο ρεύμα»; Είναι η πρόταση της Κομισιόν.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πολλές από τις προτάσεις της Κομισιόν είναι στην κατεύθυνση που κινείται η Ελληνική Κυβέρνηση και που πρώτη έχει βάλει στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου, του διεθνούς διαλόγου θα έλεγα καλύτερα, στο πανευρωπαϊκό επίπεδο, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, συνολικά στην τιμή χονδρικής, στην Ευρώπη, η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από τον τρόπο που διαμορφώνεται η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η κοινή προμήθεια, είναι βασικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς. Περιμένουμε, εκτός από τις παραινέσεις και τις διαπιστώσεις, πολύ γρήγορα να δούμε κι ένα σχέδιο προς την κατεύθυνση αυτή. Από κει και πέρα, στο κομμάτι της εξοικονόμησης, η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι γνωστή. Έχουν παρθεί συγκεκριμένα μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πριν από λίγο καιρό εξειδικεύθηκαν και παρουσιάστηκαν τα μέτρα ή τα κίνητρα επιβράβευσης και οι κυρώσεις σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι. Δεν συζητάμε για μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα σε ό,τι αφορά στους ιδιώτες, αντιθέτως συζητάμε για κάποια κίνητρα τα οποία θα έχουν απόδοση σε όποιους τα εφαρμόσουν.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε εκπρόσωπε, ο κ. Ανδρουλάκης πριν από λίγο στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε και εκείνος στην Δ.Ε.Θ. διαμαρτυρήθηκε, διότι δεν πήγαν πολιτικά πρόσωπα που εκλήθησαν στην Εξεταστική γιατί δεν έγινε αποδεκτό αυτό το αίτημα και είπε ότι θα πρέπει να κληθούν στην Ευρωβουλή και ο ίδιος θα κάνει τα πάντα γι’ αυτό. Αν κληθεί ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, στο Ευρωκοινοβούλιο θα πάει;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο κ. Μητσοτάκης έχει μιλήσει πάρα πολύ αναλυτικά για το θέμα της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η Ελληνική Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή συμβάλλει με όλους τους τρόπους στο να γίνουν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής μέσα στα όρια του πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών, έτσι ώστε να αποσαφηνιστεί η υπόθεση αυτή και να εντοπιστούν παθογένειες και αδυναμίες που μπορούν να διορθωθούν. Και από την άλλη πλευρά, η Ελληνική Πολιτεία και η Ελληνική Κυβέρνηση είναι πάντοτε πρόθυμη να συνεργαστεί με οποιαδήποτε αρχή, εν προκειμένω με τις ευρωπαϊκές αρχές για τα ζητήματα των κακόβουλων λογισμικών. Ήδη υπήρξε ανταπόκριση υπηρεσιακών παραγόντων όταν τους ζητήθηκε από την ευρωπαϊκή πλευρά. Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε ανταλλαγή απόψεων. Υπήρξε και έγγραφη απάντηση του Μόνιμου Αντιπροσώπου της ελληνικής πλευράς προς έναν υπηρεσιακό παράγοντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το προηγούμενο διάστημα. Πάντοτε με όρους ουσίας και όχι θεάματος είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε απόλυτα έτσι ώστε να μη μείνει καμία σκιά σε ό,τι αφορά την υπόθεση των νόμιμων επισυνδέσεων και να αναζητήσουμε και εμείς όπως κάνουν και άλλες χώρες -γιατί είναι δύο διαφορετικές υποθέσεις αυτές- τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούν τα κακόβουλα λογισμικά.
ΔΗΜ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση σχετικά με την ανησυχία περί ρωσικού δακτύλου στα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Η Κυβέρνηση μελετά, εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης ηλεκτρονικών μέσων για τις εκλογές, όπως υπήρξαν κάποιες πληροφορίες;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα κάνουμε εκλογές όπως κάναμε πάντοτε. Και όπως ήταν ασφαλής πάντοτε οι εκλογές, θα είναι και τώρα.
Ι. ΣΧΙΝΑΣ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Kontra» άσκησε κριτική για το ζήτημα του απορρήτου στην Κυβέρνηση. Ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, πως είναι επικίνδυνο για τη Δημοκρατία κάποιος να επικαλείται το απόρρητο και να θεωρεί ότι είναι εκτός ελέγχου. Παρόμοια κριτική έχουν ασκήσει και άλλοι γαλάζιοι βουλευτές, ενώ και ο πρώην Πρωθυπουργός σας υπενθυμίζω πως είχε δηλώσει ότι η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης. Στη Δ.Ε.Θ. ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί ότι η προστασία του απορρήτου θα πρέπει να αρθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση. Θέλω να σας ρωτήσω, κύριε Εκπρόσωπε, με ποιο τρόπο σκοπεύετε να επιλύσετε στην Κυβέρνηση το ρήγμα που αποτυπώνεται στη συνοχή της Νέας Δημοκρατίας, σε ένα ζήτημα που αν μη τι άλλο έχει συγκλονίσει το πολιτικό σύστημα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν διαπιστώνουμε κανένα απολύτως ρήγμα. Συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να μην μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή πάντοτε μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν οι κανόνες και οι διαδικασίες της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία έχει κανόνες και διαδικασίες, οι οποίοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί μέχρι κεραίας.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μιλήσατε νωρίτερα για την υπόθεση του καναλιού, χρηματοδοτημένο από ρωσικά κεφάλαια που υπήρχε, ακόμα και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχαν σε αυτό. Και επίσης, για την υπόθεση της χρηματοδότησης κομμάτων που έχει έρθει στη δημοσιότητα. Έχουμε εκτός από αυτή την περίπτωση και το 2019 τα συλλαλητήρια για τη Συμφωνία των Πρεσπών με αναφορές για χρηματοδότηση συλλαλητηρίων από ρωσικά κέντρα και την απέλαση από την τότε κυβέρνηση Ρώσων διπλωματών. Επίσης, η Νέα Δημοκρατία έχει αδελφοποιηθεί στο παρελθόν με το κόμμα του κ. Putin. Δεσμεύεστε πως τα όσα αποκαλύπτονται στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αφορούν ούτε στο κόμμα σας ούτε στελέχη που είναι σήμερα σε εσάς και παλαιότερα δεν ανήκαν;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καταρχήν περιμένουμε να δούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, τι είναι αυτά που δημοσιεύονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και αν υπήρχαν κάποιοι που χρηματοδότησαν ελληνικά πολιτικά κόμματα εδώ. Εκείνο που έχω να σας πω με πολύ μεγάλη σαφήνεια είναι ότι η Κυβέρνηση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι από τους πρώτους πολιτικούς σε όλη την Ευρώπη και η Νέα Δημοκρατία από τα πρώτα πολιτικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη που έχει ταχθεί με πολύ μεγάλη σαφήνεια απέναντι στον αναθεωρητισμό και απέναντι στη λογική, τη νοοτροπία και την αντίληψη που έχει για τη διεθνή νομιμότητα ο Πρόεδρος Putin, δέχθηκε κριτική σε αυτό από την αρχή. Μάλιστα, ορισμένοι ήθελαν να καλλιεργήσουν τη λογική των ίσων αποστάσεων για ένα χρονικό διάστημα και τους πήρε χρόνο μέχρι να τοποθετηθούν κάπως πιο καθαρά. Για εμάς δεν υπάρχουν αστερίσκοι και υποσημειώσεις απέναντι σε αυτά, είμαστε πάντοτε με τη νομιμότητα, είμαστε πάντοτε με τη Δημοκρατία και πάντοτε απέναντι σε ολοκληρωτικές αντιλήψεις.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν από λίγο ο κ. Ανδρουλάκης απαντώντας σε ερώτηση για τον επόμενο Πρωθυπουργό ανέφερε τα εξής: «Δεν απαγορεύεται να γίνει Πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Εμείς δεν θα τον κάνουμε ειδικά, αν μειωθεί το ποσοστό του και αποδοκιμαστεί. Δεν θα τους βάλουμε από το παράθυρο. Αν το ποσοστό μας είναι μεγάλο, θα μπουν και θέματα που θα αφορούν τα πρόσωπα. Το λέω ξεκάθαρα. Μην φοβάστε τη λαϊκή ετυμηγορία». Τι απαντάτε;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρωθυπουργούς κάνει ο ελληνικός λαός, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει μία επιμονή από την πρώτη στιγμή της εκλογής του, πρώτα απ’ όλα να αποφεύγει την τοποθέτηση σε ό,τι αφορά τα μεγάλα και τα σημαντικά που αφορούν τους πολίτες. Έχει εντατικοποιήσει τις εμφανίσεις του τελευταία με αφορμή το θέμα της νόμιμης επισύνδεσης. Προφανώς τον αφορά, και τον έχει φέρει έτσι ιδιαίτερα κοντά με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Από κει και πέρα, κάποια στιγμή εκτός από το τι δεν θα κάνει, είναι καλό να αρχίσει να λέει το τι θα κάνει σε ό,τι αφορά την προοπτική κυβερνησιμότητας της χώρας. Από ένα σημείο και μετά όμως ο καθένας έχει την ευθύνη και το δικαίωμα να χαράσσει τη στρατηγική του κόμματός του. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι σε αυτά που έχει πει ο Πρωθυπουργός και με πολύ μεγάλη σαφήνεια και ειλικρίνεια ανέπτυξε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Θα διεκδικήσουμε ισχυρή εντολή για μία αυτοδύναμη Κυβέρνηση που μέσα στις παρούσες συνθήκες τις πολιτικές, αλλά και τις διεθνείς οδηγεί σε μία αυτοδύναμη Ελλάδα, μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για μία αυτοδύναμη Κυβέρνηση όχι κατ’ ανάγκη με πρόσωπα από ένα μόνο κόμμα. Άλλωστε αυτό είναι και το υπόδειγμα διακυβέρνησης που έχουμε δείξει στον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια.
Δ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας κυρία Σδούκου σήμερα, μιλώντας στην Ε.Ρ.Τ. , είπε ότι εξετάζεται να δοθεί επιπλέον επιδότηση για τη θέρμανση. Ήθελα να σας ρωτήσω, αν υπάρχει κάτι παραπάνω γι’ αυτό από την Κυβέρνηση.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουν ανακοινωθεί οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι λεπτομέρειες του επιδόματος θέρμανσης. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και επιπλέον μέτρα σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο. Κάθε καινούργια δυνατότητα που υπάρχει, έρχεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας απέναντι στα πολύ δύσκολα που μας περιμένουν μπροστά μας.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να σας πάω λίγο στα ελληνοτουρκικά. Βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα αδιανόητες προκλήσεις και απειλές εκτός ορίων από την Τουρκία. Το ερώτημά μου είναι διττό: Αν φοβάστε θερμό επεισόδιο και αν επίκειται ανάληψη πρωτοβουλίας από τον Πρωθυπουργό, καθώς από την επόμενη εβδομάδα μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο Πρωθυπουργός ήταν πάρα πολύ σαφής. Η χώρα μας έχει σταθερά κλειστά τις πόρτες της στις προκλήσεις και έχει ανοιχτά τα παράθυρα του διαλόγου. Από κει και πέρα, η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι και στο διπλωματικό επίπεδο αλλά και στο επίπεδο της αποτροπής μπορεί με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίζει την οποιαδήποτε πρόκληση ψύχραιμα, αποφασιστικά, ανυποχώρητα.
Ι. ΣΧΙΝΑΣ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τέλη Ιουλίου ο Πρωθυπουργός μετά την αποκάλυψη για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο ίδιος στον Άρειο Πάγο, ζήτησε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Για ποιο λόγο δεν υπήρξε αντίστοιχη πρωτοβουλία και στην υπόθεση υποκλοπής του Χρήστου Σπίρτζη και οι θύμα του κακόβουλου λογισμικού predator έπεσαν; Δεν πρέπει να διαπιστωθεί, εάν υπάρχει εμπλοκή της ΕΥΠ στη συγκεκριμένη υπόθεση ή όχι;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση δεν έχει καμία αντίρρηση. Ίσα-ίσα είμαστε υπέρ του να λειτουργήσουν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής. Και αυτό θα γίνει σύμφωνα πάντοτε με τον Κανονισμό της Βουλής. Άλλωστε δεν πρέπει στιγμή να ξεχνάμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία Εξεταστική Επιτροπή η οποία πάντοτε μπορεί να συζητά ζητήματα που σχετίζονται με το ο,τιδήποτε. Παρ’ όλα αυτά όμως για να μην θεωρηθεί υπεκφυγή, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που προβλέπονται να συγκληθούν στο πλαίσιο που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα η «Καθημερινή» γράφει για την ύπαρξη εγγράφου της ΕΥΠ για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη με την υπογραφή της εισαγγελέως, κυρίας Βλάχου, με υπόνοιες ακόμα και για την πλαστογράφησή του. Επιμένετε πως δεν υπάρχει λόγος να ελεγχθεί η εισαγγελέας της ΕΥΠ;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δε νομίζω ότι αμφισβητείται από πουθενά ότι η επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη ήταν απολύτως νόμιμη. Σύμφωνα δε και με όσα βλέπουμε στα δημοσιεύματα αυτό προκύπτει και τις μέρες που βρίσκεται σε λειτουργία η Εξεταστική Επιτροπή. Έχω πει πολλές φορές ότι, αν κάποιος αμφισβητεί τη νομιμότητα της επισύνδεσης ξεχωριστά από όλα τα υπόλοιπα, δεν έχει παρά να προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη και να περιμένουμε όλοι με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της προσφυγής αυτής.
Ευχαριστώ πολύ.