Ενημέρωση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στ. Πέτσα για την αποτίμηση της κατάστασης στην Χαλκιδική
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.
Καλημέρα σας.
Εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης εκφράζω τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των θυμάτων και προς όσους υπέστησαν τις συνέπειες της καταστροφικής κακοκαιρίας.
Δυστυχώς, έξι άνθρωποι -δύο υπήκοοι Ρωσίας, δύο Ρουμανίας και δύο Τσεχίας- έχουν χάσει τη ζωή τους. Μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά. Επίσης, 23 τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων μία 72χρονη γυναίκα νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου. Δυστυχώς είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Επίσης, ένας πολίτης αγνοείται στη θαλάσσια περιοχή της Καλλικράτειας και βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα εντοπισμού του από το Λιμενικό Σώμα με όλα τα μέσα.
Θέλω να σας ενημερώσω για τις ενέργειες που έχουν γίνει τις τελευταίες 24 ώρες. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε χθες στις 5:57 το απόγευμα έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων με βάση τις προβλέψεις της Ε.Μ.Υ. και ανήρτησε οδηγίες για την προστασία των πολιτών σε τέσσερις γλώσσες, οι οποίες μεταδόθηκαν στα πανελλαδικά και τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία διέθεσε αμέσως προληπτικά 45 οχήματα και 150 πυροσβέστες στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής. Επιπλέον 40 οχήματα και 100 άτομα διέθεσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όταν εκδηλώθηκε το φαινόμενο χαρακτηρίζονταν από πολύ ισχυρές καταιγίδες και καταγράφηκαν άνεμοι ταχύτητας άνω των 100 χλμ την ώρα.
Αμέσως, ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός και έδωσε εντολή σε κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους υπουργούς Εσωτερικών, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, Υποδομών, κ. Κώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου να μεταβούν στην περιοχή. Ο Πρωθυπουργός επίσης επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του ανέθεσε τον συντονισμό όλων των απαραίτητων ενεργειών.
Όπως ήδη γνωρίζετε, ο κ. Χρυσοχοϊδης συντόνισε τις πρώτες ενέργειες από την Αθήνα μέχρι τις 2:00 το πρωί και τα ξημερώματα αναχώρησε οδικώς για τη Θεσσαλονίκη, όπου λίγο μετά τις 6:00 μετείχε στην πρώτη σύσκεψη με τον κ. Καράογλου, τον περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη και υπηρεσιακούς παράγοντες από τους συναρμόδιους φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μέσω του υπουργού Υγείας κ. Κικίλια, ο Πρωθυπουργός είχε ήδη ενημέρωση για τα θύματα και την κατάσταση των τραυματιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ελάμβανε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.
Σε έκτακτη σύσκεψη, που έγινε σήμερα το πρωί, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον υπουργό κ. Μάκη Βορίδη, αποφασίστηκε να σταλούν σήμερα κλιμάκια του ΕΛΓΑ για να εκτιμηθούν οι ζημιές και να επισπευστούν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων, ξεκινώντας από τους Νομούς της Χαλκιδικής, αλλά και της Ροδόπης, της Ημαθίας και της Λάρισας.
Παράλληλα, σε συνεννόηση με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο Στρατός με επικεφαλής τον διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού συνδράμει στην αποκατάσταση του δικτύου και των δημοτικών υποδομών. Επιπλέον, από το πρωί έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών σε όλες τις υποδομές, σχολεία και κατοικίες από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών, αλλά και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Αποφασίστηκε η άμεση εκταμίευση έκτακτης επιχορήγησης στους Δήμους Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας για την αποκατάσταση των δημοτικών υποδομών, καθώς και η διάθεση των απαιτούμενων ποσών, για τις αποζημιώσεις, από τα κονδύλια του υπουργείου Υποδομών, αλλά -αν χρειαστεί- και από το αποθεματικό του κρατικού Προϋπολογισμού.
Οι σοβαρότερες καταστροφές στο οδικό δίκτυο, στην ηλεκτροδότηση και στις κατοικίες προκλήθηκαν από πτώσεις δέντρων. Αυτή τη στιγμή έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου, πλην της περιοχής της Ποτίδαιας, όπου έχει πέσει ένας πυλώνας υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Σχετικά με τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση έχει γίνει ήδη επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό κ. Χατζηδάκη και τον επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ κ. Μανουσάκη, προκειμένου να αποκατασταθεί, το συντομότερο δυνατό, η λειτουργία του δικτύου.
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι, δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν λειτουργεί η άμεση ενημέρωση των πολιτών για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ο γνωστός αριθμός 112 που λειτουργεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η ενεργοποίηση αυτού του αριθμού είναι άμεση προτεραιότητα, όπως πολλές φορές έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός. Ύστερα από επικοινωνία που είχαμε σήμερα με εκπροσώπους των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, αύριο θα πραγματοποιηθεί πιλοτική δοκιμή στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής, στο οποίο θα παραστεί και ο αρμόδιος για την ψηφιακή διακυβέρνηση κ. Πιερρακάκης.
Ο νέος γενικός γραμματέας, ο οποίος θα αναλάβει από σήμερα, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον αναπληρωτή του, βρίσκονται ήδη στη Χαλκιδική, έχουν εγκατασταθεί στο κέντρο Επιχειρήσεων στα Νέα Μουδανιά και συντονίζουν τις ενέργειες. Θα ανατεθεί στον νέο γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η άμεση καθολική ενεργοποίηση του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112.
Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.
Γ. ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Επειδή η κρισιμότητα της κατάστασης, αυτή τη στιγμή, έχει να κάνει και με την ηλεκτροδότηση, θα ήθελα σας παρακαλώ να μας πείτε αν έχετε κάποια εκτίμηση για το ποιες περιοχές, αυτή τη στιγμή, είναι χωρίς ρεύμα και κυρίως πότε θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και σε ποιες από αυτές τις περιοχές, γιατί είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, αν δεν κάνω λάθος, του πρώτου ποδιού και είμαστε και εν μέσω τουριστικής περιόδου.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως ξέρετε, το φαινόμενο είχε και άλλες περιοχές εκτός της Χαλκιδικής. Επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω για τα ευρύτερα ζητήματα που απασχόλησαν την ηλεκτροδότηση. Από τα μεσάνυχτα, λοιπόν, έχουν προκληθεί βλάβες, σε όλο το δίκτυο στους Νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης και στον Νομό της Χαλκιδικής, ο οποίος είχε τη μεγαλύτερη ένταση. Μετά την άμεση παρέμβαση των συνεργείων, όλες οι βλάβες έχουν αποκατασταθεί, πλην ορισμένων μεμονωμένων περιπτώσεων στους Νομούς Ροδόπης και Ημαθίας. Για όλους τους Νομούς και για τη Χαλκιδική θα κάνω ιδιαίτερη αναφορά.
Το ζήτημα που υπάρχει σήμερα έχει να κάνει με το δίκτυο υψηλής τάσης. Καταβάλλονται προσπάθειες από τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να υπάρξει εκτροπή μέσω του δικτύου μέσης τάσης. Ταυτόχρονα, ο διευθύνων σύμβουλος, ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, ο κ. Μανουσάκης, μεταβαίνει στην περιοχή, ώστε να γίνει το καλύτερο δυνατό για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών.
Η εκτίμηση που υπάρχει, είναι ότι μέχρι το βράδυ σταδιακά θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο μέρος της Σιθωνίας και των παραλιακών περιοχών, μεταξύ Νέων Μουδανιών και Καλλικράτειας. Εκτιμάται ότι θα μπορέσει να ηλεκτροδοτηθεί όλη η περιοχή σταδιακά μέχρι το Σάββατο. Αυτό είναι το αργότερο χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, αλλά θα καταβληθούν οι μέγιστες δυνατές προσπάθειες για να γίνει η αποκατάσταση συντομότερα.
Ε. ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Ήθελα να σας ρωτήσω αν, καταρχήν, έχουν ενημερωθεί οι συγγενείς των θυμάτων και δεύτερον, βλέπουμε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, διεθνώς θα έλεγα, να υπάρχει ένα σύστημα εξατομικευμένης ειδοποίησης των πολιτών για έκτακτες καταστάσεις. Αν είναι στα σχέδιά σας, λοιπόν, ένα τέτοιο σύστημα. Στο κινητό μας τηλέφωνο, για παράδειγμα, μια ειδοποίηση ότι αναμένεται ένα έκτακτο καιρικό φαινόμενο.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αναφορικά με το πρώτο σκέλος της ερώτησης, έχουν ειδοποιηθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών οι πρεσβείες, των οποίων υπήκοοι είναι θύματα. Και σταδιακά, μέσα στην ημέρα, ενημερώνονται και οι αντίστοιχες πρεσβείες των τραυματιών. Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα, το καθοριστικό στοιχείο που μπορεί να σώσει ζωές, είναι η ενεργοποίηση του αριθμού 112, η οποία είναι πολύ εξατομικευμένη και γεωγραφικά προσδιορισμένη. Για αυτό η εντολή προς τον νέο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Υπουργούς, είναι να προχωρήσει άμεσα η καθολική λειτουργία του συστήματος.
Ε. ΜΠΕΛΛΑ: Επ’ αυτού θα ήθελα να ρωτήσω: Αυτό το σύστημα έκτακτης προειδοποίησης, θα μπορέσει να λειτουργήσει άμεσα; Γιατί υπάρχει, τους καλοκαιρινούς μήνες, ο υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς. Θα λειτουργήσει σε μία εβδομάδα, σε δύο εβδομάδες; Θα προλάβετε μέχρι τον Αύγουστο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Απαιτείται η έκδοση επιχειρησιακών σχεδίων από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, πέραν της συνεργασίας με τους άλλους Υπουργούς. Και η εντολή προς τον νέο Γ.Γ. είναι σαφής: να κάνει το καλύτερο δυνατό, ώστε να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό. Η πληροφορία που έχουμε από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, με τις οποίες μιλήσαμε, αλλά και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες που εμπλέκονται, ότι είναι εφικτό να λειτουργήσει σχετικά σύντομα. Δεν θα ήθελα να βάλω χρονοδιάγραμμα αυτή τη στιγμή, γιατί αυτό που θα πρέπει εμείς να κάνουμε, είναι να εκδώσουμε τα επιχειρησιακά σχέδια. Μετά θα τα ξαναπούμε.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θέλω να σας ρωτήσω: Ο αριθμός 112, αυτό το σύστημα έκτακτης προειδοποίησης για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και καταστάσεις, γιατί δεν λειτουργεί στη χώρα μας; Είχαν τηρηθεί οι διαδικασίες, τα πρωτόκολλα και δεν λειτουργούσε για κάποιο λόγο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν θέλω να θυμίσω προηγούμενες δηλώσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης στο διάστημα από την καταστροφική ημέρα στο Μάτι μέχρι και σήμερα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι δεν λειτουργεί το σύστημα. Και εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να λειτουργήσει άμεσα.
Σ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν ξέρω εάν είναι πολύ νωρίς, αλλά υπάρχει μήπως κάποια οικονομική αποτίμηση και έχουν ενημερωθεί τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Μπορεί να υπάρξει κάποια ενίσχυση ή αρωγή από εκεί;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η καταγραφή των ζημιών, όπως σας είπα, έχει ξεκινήσει ήδη από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών, αλλά και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και θα προχωρήσει γρήγορα. Απομένει να γίνει η οριοθέτηση των περιοχών. Ένα ερώτημα είναι εάν επαρκούν τα κονδύλια για τις αποζημιώσεις. Αυτό θα αντιμετωπιστεί, όπως αποφασίστηκε, από διαθέσιμα κονδύλια του υπουργείου Υποδομών, αλλά -μετά από επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο- και από χρήση του αποθεματικού του κρατικού Προϋπολογισμού.
Π. ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Εκτός από τις χρηματοδοτήσεις για τις υποδομές, για τους επαγγελματίες, για τους καταστηματάρχες που καταστράφηκαν οι περιουσίες τους, που δεν θα μπορούν να δουλέψουν -γιατί δεν υπάρχει ρεύμα- θα υποστεί ζημιά ο τουρισμός, υπάρχει κάποια πρόβλεψη για αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Για όσους δεν είναι ειδικοί και για όσους μας ακούν, να διευκρινίσω ότι, όσον αφορά τις υποδομές που έχουν να κάνουν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτό αντιμετωπίζεται με την έκτακτη και άμεση εκταμίευση της επιχορήγησης που χορηγείται από το υπουργείο Εσωτερικών στους τρεις Δήμους της περιοχής. Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, εδώ έρχονται οι αποζημιώσεις του υπουργείου Υποδομών και το αποθεματικό του κρατικού Προϋπολογισμού. Για να γίνει αυτό, απαιτείται η οριοθέτηση της περιοχής και η αντιμετώπιση ζητημάτων, που έχουν να κάνουν με τη φύση των κατοικιών της περιοχής, πράγμα που θα το αντιμετωπίσουμε άμεσα.
Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Ήθελα να σας ρωτήσω, εάν έχετε πληροφορίες για το αν οι τραυματίες είναι Έλληνες ή είναι τουρίστες; Και αν είναι τουρίστες, από ποιες χώρες;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η ενημέρωση για τους τραυματίες είναι συνεχής και ενημερώνονται οι πρεσβείες τους. Δεν θα ήθελα να κάνω σχόλιο πριν ενημερωθούν όλες οι πρεσβείες για τους υπηκόους των χωρών τους. Οι περισσότεροι, όμως, είναι τουρίστες.
ΓΡ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, είναι στα σχέδια του Πρωθυπουργού να μεταβεί στις πληγείσες περιοχές;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κοιτάξτε: Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις με τη σοβαρότητα που απαιτεί ο ελληνικός λαός. Δεν είμαστε για να κάνουμε επικοινωνιακά σόου. Ο Πρωθυπουργός θα αποφασίσει το ενδεχόμενο να ανέβει στην περιοχή, εάν υπάρχουν περισσότερες εξελίξεις από αυτές που είχαμε μέχρι σήμερα. Αυτό που προέχει, όπως σας είπα πριν, είναι να υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα. Ξέρετε ότι στο σχέδιο για την αναδιοργάνωση της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, εμείς θέλουμε έναν υπεύθυνο. Ένας ο οποίος θα έχει την επιχειρησιακή λειτουργία του όλου συστήματος, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και εντολές. Ήδη, σας ενημέρωσα ότι ο νέος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Χαρδιαλιάς, έχει εγκατασταθεί στα Νέα Μουδανιά και έχει στήσει το Κέντρο Επιχειρήσεων.
Κ. ΠΑΣΙΣΗΣ: Ο νέος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας θα ενισχυθεί με νέες αρμοδιότητες ή θα παραμείνουν ως έχουν;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν θα ήθελα να πω πολλές λεπτομέρειες, αλλά σας παραπέμπω στο αναλυτικό σχέδιο αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα το δείτε να προχωρά πάρα πολύ γρήγορα. Μόνο να επισημάνω ότι θα υπάρχει και αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, ο οποίος θα έχει τον ευρύτερο σχεδιασμό που -και αυτός- θα ανακοινωθεί σήμερα και θα λάβατε τα βιογραφικά και του κ. Χαρδαλιά και του κ. Καραγιάννη, ο οποίος θα είναι αναπληρωτής του.
Ε. ΜΠΕΛΛΑ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν σας προβληματίζει το γεγονός ότι όλοι οι νεκροί είναι ξένοι υπήκοοι, τουρίστες.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Γι΄ αυτό είπα στην αρχή ότι, ενώ εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πάρα πολύ έγκαιρα η προειδοποίηση και μάλιστα σε τέσσερις γλώσσες, αυτό το οποίο σώζει ζωές και πρέπει να το ξέρουμε όλοι μας είναι: Πρώτον, η ευαισθητοποίηση όλων μας και δεύτερον οι μηχανισμοί έγκαιρης ειδοποίησης, όπως ο αριθμός 112. Επίσης, επειδή το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει και ενδεχομένως να έχουμε και άλλα ζητήματα έκτακτων φαινομένων κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρακαλώ όλους τους Έλληνες πολίτες, αλλά και όσους διαμένουν στην Ελλάδα, να ενημερώνονται από τα πανελλαδικά και τα τοπικά ΜΜΕ και από την ιστοσελίδα της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εξέλιξη των φαινομένων.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν άστεγοι, κύριε Εκπρόσωπε; Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πληγεί τα σπίτια τους, οι επιχειρήσεις τους; Υπάρχει, γι΄ αυτούς τους ανθρώπους, κάποια πρόβλεψη, ένα έκτακτο επίδομα, όπως το αντίστοιχο των 580 ευρώ που ήταν να δοθεί πέρυσι και τελικά δόθηκε με καθυστέρηση στο Μάτι;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η καταγραφή, όπως σας έχω πει, έχει ξεκινήσει από το πρωί και συνεχίζεται. Ένα ζήτημα που απαντά εμμέσως στο ερώτημά σας, είναι ότι η Χαλκιδική είναι μια περιοχή τουριστική και ένα μεγάλο μέρος των κατοικιών που έχουν προβλήματα είναι εξοχικές κατοικίες. Αυτή τη στιγμή, δεν έχω κάποια πληροφόρηση για τόσο μεγάλο πρόβλημα με αστέγους. Ό,τι θα υπάρξει στη διάρκεια της ημέρας, θα αντιμετωπιστεί.
Γ. ΣΕΡΕΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, προέχει βέβαια η ανθρώπινη ζωή και η άμεση αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών. Όμως, με δεδομένη και τη δική σας αναφορά ότι το φαινόμενο αφενός μπορεί να επαναληφθεί και εντός της ημέρας, αλλά σίγουρα με δεδομένη την κλιματική αλλαγή θα έχουμε και ανάλογα φαινόμενα και στο άμεσο μέλλον, θα ήθελα να σας ρωτήσω, τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση με τις αυθαίρετες κατασκευές. Αν, για παράδειγμα, σε πρώτο χρόνο γίνεται κάποιος έλεγχος, γιατί πολλές από αυτές είναι σε δημόσιους χώρους, όπως, σύμφωνα με πληροφορίες, το στέγαστρο που έπεσε σε κάποια ταβέρνα και προκάλεσε μάλιστα και δύο θανάτους. Και ευρύτερα, τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση σε συνεργασία, πιθανότητα με την Περιφέρεια που –αν δεν απατώμαι- είναι δική της αρμοδιότητα, με το θέμα αυτό, τα αυθαίρετα.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτή τη στιγμή, διαχειριζόμαστε το γεγονός της κρίσης. Δεν θα ήθελα να κάνω γενικότερες τοποθετήσεις του πολιτικού σχεδιασμού, ούτε να ρίξουμε ευθύνες στο παρελθόν, το κακό παρελθόν που υπάρχει και το γνωρίζουμε όλοι μας. Αυτό που προέχει είναι η αναδιοργάνωση της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Αυτό θα το δείτε άμεσα να υλοποιείται από την Κυβέρνηση, με σκοπό να προλαμβάνουμε το γεγονός και να μην προχωρούμε σε κάτι εκ των υστέρων.
Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ενημερώνουμε για ό,τι νεότερο χρειαστεί.