Τρέχων Άρθρο
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου 

Καλό μεσημέρι.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες  όπου πραγματοποιείται, σήμερα και αύριο, η τακτική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο επίκεντρο της ατζέντας του Συμβουλίου -όπως αναφέρει στην επιστολή πρόσκλησης προς τους «27», ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- είναι η ενεργειακή κρίση, και ειδικότερα οι τρεις κατευθύνσεις στις οποίες κινείται η Ε.Ε.: Η μείωση της ζήτησης, η διασφάλιση του εφοδιασμού, αλλά και η συγκράτηση των τιμών.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι δύο ημέρες πριν από την έναρξη της Συνόδου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέθεσε ένα συγκροτημένο πακέτο προτάσεων, στη διαμόρφωση του οποίου έχει συμβάλλει σημαντικά η χώρα μας, συστηματικά από τον περασμένο Μάρτιο. Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθετούνται στη φιλοσοφία τους από την πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι προτάσεις αυτές αφορούν το  μηχανισμό διόρθωσης των τιμών στο TTF και τον περιορισμό της διακυμάνσεως στις αγορές παραγώγων ενέργειας. Πακέτο προτάσεων, υπάρχει, επίσης, και για την ενιαία προμήθεια φυσικού αερίου.

Την κατάθεση του πακέτου προτάσεων χαιρέτισε από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός,  Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας  ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  έχει τώρα την ευκαιρία να προχωρήσει σε αποφάσεις για τον έλεγχο στις αγορές ενέργειας, αποφάσεις οι οποίες είναι κρίσιμες για τη συγκυρία που βρισκόμαστε, αποφάσεις που μπορούν να θέσουν όριο και μειωμένες τιμές στις ακραίες διακυμάνσεις. Αυτό μπορεί να είναι ένα αποφασιστικό βήμα  σε μια κοινή προσπάθεια για να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας για τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και για τις επιχειρήσεις.

Ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι η Ευρώπη οφείλει να στείλει σαφές και ενιαίο μήνυμα προς τις αγορές ενέργειας ότι θα προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις απέναντι στις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών και ότι θα δράσει αποφασιστικά, έχοντας στο οπλοστάσιό της και έναν μηχανισμό που θα θέτει ανώτατες τιμές στο φυσικό αέριο. Φαίνεται, άλλωστε, απλά ότι και μόνο το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συζήτηση, ότι η συζήτηση αυτή είναι στο τραπέζι το τελευταίο διάστημα, έχει ήδη επηρεάσει την τιμή  του φυσικού αερίου, η οποία έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα ιστορικά υψηλά που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Παρουσία Πρωθυπουργού σε εκδήλωση της Ελληνικής Αστυνομίας

Ο Πρωθυπουργός, με αφορμή τη σημερινή εορτή του Αγίου Αρτεμίου, Προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας, επισκέφθηκε χθες την Σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε το ανθρώπινο δυναμικό, τις γυναίκες και τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν στους τομείς της ασφάλειας και της μείωσης της εγκληματικότητας.

Στην ομιλία του τόνισε ότι «η ασφάλεια όλων μας παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα. Να πολεμήσουμε το φόβο μέσα από μία αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας». Η ασφάλεια αποτελεί ατομικό και κοινωνικό αγαθό, που συνδέεται άρρηκτα με τη σταθερότητα, την κοινωνική ειρήνη, την ανάπτυξη και το δικαίωμα όλων μας στην προκοπή. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα τρία τελευταία χρόνια η ΕΛ.ΑΣ. εκσυγχρονίστηκε και αναβαθμίστηκε, γεγονός που αποτυπώνεται και από την επιτυχία της σε όλες τις αποστολές που ανέλαβε αυτή την τριετία, όπως την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, τη σημαντική της συμβολή στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, αλλά και στην υπεράσπιση της εθνικής μας επικράτειας. Οι προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς το έγκλημα υιοθετεί και χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής. Είναι άξιο προσοχής ότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μείωση της μικρής, αλλά και της μεσαίας εγκληματικότητας. Επίσης, καταργήθηκαν μια σειρά από άβατα: ενδεικτικά, ότι τα Εξάρχεια παραδόθηκαν στους κατοίκους τους και στους επισκέπτες τους. Επιπλέον, έγιναν αποφασιστικές παρεμβάσεις σε φοιτητικές εστίες που είχαν γίνει άντρο παραβατικών συμπεριφορών.

Ο Πρωθυπουργός εξήρε και την αλλαγή κουλτούρας στην ελληνική κοινωνία, καθώς είναι δείγμα ωριμότητας της κοινωνίας ότι η κακοποίηση γυναικών -και κυρίως η κακοποίηση των παιδιών, αλλά και η παρενόχληση στο χώρο εργασίας- αναδεικνύονται πια και αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη ευαισθησία, με αυστηρότητα και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Με αφορμή πρόσφατες υποθέσεις που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι: «Όλοι που πρέπει να λογοδοτήσουν στην ελληνική δικαιοσύνη θα το κάνουν […] Είναι πολλές οι πρόσφατες ιστορίες που συγκλόνισαν την κοινωνία, αλλά εξιχνιάστηκαν και αυτό στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι κανένα έγκλημα δεν θα μείνει στο σκοτάδι». Τέλος, απευθυνόμενος στο ανθρώπινο δυναμικό της ΕΛ.ΑΣ. είπε ότι η Κυβέρνηση υπερακοντίζοντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για να το στηρίξει ηθικά, αλλά και υλικά την απαιτητική τους αποστολή.

Ιδιαίτερα σημαντικές, συγκλονιστικές θα έλεγα, ήταν οι προσωπικές εμπειρίες που διηγήθηκαν τα στελέχη της Αστυνομίας στην χθεσινή εκδήλωση. Εμπειρίες και ιστορίες που αναδεικνύουν, τον επαγγελματισμό, την αυταπάρνηση, την ενσυναίσθηση αλλά και την αίσθηση χρέους που, χαρακτηρίζουν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σε μια μεταπανδημική εποχή, με πολλαπλές κοινωνικές κρίσεις, όπου οι κοινωνικοί επιστήμονες διαπιστώνουν σημαντική αύξηση των φαινομένων βίας, αλλά και των παραβατικών συμπεριφορών, δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ με τη χθεσινή του ανακοίνωση, αλλά και την εν γένει στάση του, δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος των προκλήσεων. Ορμώμενος από παλαιωμένες ιδεολογικές αγκυλώσεις, αλλά και από μετεμφυλιακά σύνδρομα, επιδίδεται σε μια συστηματική κατασυκοφάντηση και υποτίμηση του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας. Αδιαφορεί για την κοινωνική απαίτηση, την απαίτηση όλων μας, για ασφάλεια, νομιμότητα και ευταξία. Στοιχίζεται συστηματικά στο πλευρό ομάδων ανομίας και παραβατικότητας, σε πλήρη αναντιστοιχία με τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικής κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κατανοήσει ότι η ελευθερία είναι αποτέλεσμα της τάξης και στο όνομα των ιδεοληψιών του ρισκάρει την ασφάλεια της κοινωνίας.

Για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Θέλω να υπογραμμίσω ότι κατά το εξάμηνο που διανύουμε, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», προϋπολογισμού 3,3 δισ. ευρώ -το μεγαλύτερο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου  στην Ελλάδα- μπαίνει στην τελική ευθεία της προγραμματικής περιόδου που ολοκληρώνεται το 2023.  Μέχρι σήμερα το Πρόγραμμα έχει εισφέρει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στη χώρα μας, συμβάλλοντας στους εθνικούς στόχους για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, αλλά και τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση της κοινωνικής στήριξης. Και βέβαια είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα  κατέχει σήμερα τη δεύτερη θέση στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά στην απορρόφηση (80%). Στόχος μας είναι οι πόροι αυτοί να  φτάνουν γρήγορα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στην ελληνική κοινωνία, σε αυτούς για τους οποίους προορίζονται.

Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα έχει εισφέρει ουσιαστικά σε μια σειρά από τομείς:

-Στην καταπολέμηση της ανεργίας με πληθώρα δράσεων. Πάνω από 45.000 άνεργοι νέοι έχουν αποκτήσει εργασιακή εμπειρία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις,  ενώ 14.500  νέοι ηλικίας 18-24 ετών έχουν καταρτιστεί και πιστοποιηθεί σε τομείς αιχμής της ελληνικής οικονομίας.

-Στην εναρμόνιση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, στηρίζοντας προς το σκοπό αυτό πάνω από 110.000 ωφελούμενους.

-Στη στήριξη της κοινωνίας, της οικονομίας και της εκπαίδευσης την περίοδο της πανδημίας με δράσεις και προγράμματα μέσω των οποίων ωφελήθηκαν πάνω από 540.000 συμπολίτες μας.

-Στην υλοποίηση ενός ευρέως φάσματος δράσεων εκπαίδευσης στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων. Κατά την περσινή σχολική χρονιά υλοποιήθηκαν προγράμματα: προσχολικής εκπαίδευσης, ολοήμερου σχολείου, ενίσχυσης υποστηρικτικών δομών για την ένταξη στην εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία ή με άλλες εκπαιδευτικές ανάγκες, προγράμματα μαθητείας των ΕΠΑΛ, προγράμματα μαθητείας πρακτικής άσκησης των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, προγράμματα έρευνας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ενίσχυσης μέσω υποτροφιών για 19.500 φοιτητές.

-Στην προσφορά μία δεύτερης ευκαιρίας στη μάθηση σε 23.668 ανθρώπους μέσω των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.

-Στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με 160.000 στελέχη της Εκπαίδευσης να συμμετέχουν σε επιμορφωτικά προγράμματα.

Το επόμενο διάστημα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα συνεχίζει τις σημαντικές του δράσεις σε μια σειρά από τομείς, που άπτονται κυρίως της απασχόλησης και της εκπαίδευσης.

–Στις δράσεις για την απασχόληση περιλαμβάνονται:

-«Νταντάδες της Γειτονιάς», με προϋπολογισμό  2,84 εκατ. ευρώ, πιλοτικά σε 33 Δήμους.

-Δράσεις 17 εκατ. ευρώ που θα  δώσουν τη δυνατότητα σε πάνω από 6.000  νέους άνεργους 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία να μπουν στην αγορά.

-Δράσεις για την κατάρτιση 13.000 ανέργων.

-Δράση 14 εκατ. ευρώ για Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

—Στις δράσεις για την εκπαίδευση περιλαμβάνονται:

-Δράσεις για την ενίσχυση δομών και την ενσωμάτωση των μαθητών με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στη σχολική τάξη.

-Δράσεις για την εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στα Νηπιαγωγεία.

-Δράσεις για τη διεθνοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

-Δράσεις για την στήριξη της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας  για την αξιοποίηση της Ερευνητικής Δραστηριότητας και των Νέων Προϊόντων-Υπηρεσιών που αναπτύσσονται στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Υπογραμμίζεται ότι πάνω στα θεμέλια αυτά θα στηριχθεί το Νέο Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027» με σειρά εμβληματικών δράσεων ανάμεσα στις οποίες:

-Ανοιχτά Προγράμματα ένταξης στην αγορά εργασίας με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και γυναίκες.

-Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας για 35.000 νέους (18-29 ετών) χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία  (Α΄ ένσημο).

-Προγράμματα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας.

-Επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων.

Όλο αυτό το πλέγμα δράσεων δείχνει ανάγλυφα τον πολιτικό ανθρωπισμό που χαρακτηρίζει την πολιτική μας προσέγγιση μας διέπει τη λειτουργία μας. Εργαζόμαστε για να προοδεύει η χώρα, εργαζόμαστε για να στηρίζουμε και να δίνουμε λύσεις στους ανθρώπους και η πρόοδος αυτή να μετατρέπεται αυτομάτως σε όφελος για όλους τους πολίτες, την κοινωνία, αλλά και τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα αποδεικνύεται ότι μόνο μια Κυβέρνηση με υψηλή τεχνογνωσία, αλλά και με ισχυρή πολιτική βούληση μπορεί να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους για να βελτιώσει την καθημερινότητα και τις προοπτικές των πολιτών, ιδίως των νέων γενιών.

Ξεκινά η καταβολή της προκαταβολής του 70% της Βασικής Ενίσχυσης σε 534 χιλ. αγρότες

Κλείνοντας να υπογραμμίσω ότι ολοκληρώθηκε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά η διαδικασία πληρωμής της προκαταβολής του 70% της Βασικής Ενίσχυσης 2022, για όσους το δικαιούνται. Οι αγρότες μας μπορούν από σήμερα να προχωρούν στην ανάληψη των χρημάτων τους. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης φτάνει στα 657 εκατ. ευρώ και αφορά περίπου 534 χιλ. δικαιούχους.

Η πληρωμή της προκαταβολής γίνεται έγκαιρα και με ασφάλεια, χάρη στη μεταρρύθμιση που εισήγαγε η Κυβέρνηση, με την μεταφορά της υποβολής των δηλώσεων του ΟΣΔΕ 2022 και την καταβολή των ενισχύσεων για πρώτη φορά μέσα από το  gov.gr. Σημειώνεται ότι η προσπάθεια ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα σε δύσκολες συνθήκες, σε δύσκολη περίοδο είναι συνεχής, καθώς από τον Ιανουάριο  του 2022 μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, σε αποζημιώσεις και σε ενισχύσεις από κάθε πηγή χρηματοδότησης. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί, είναι ένα κομβικό μέρος του συνολικού μας σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας που αντιμετωπίζει το σύνολο της κοινωνίας, αλλά που πλήττει και τον πρωτογενή τομέα.  Η πανδημία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργούν συνθήκες απέναντι στις οποίες κανείς και πάντως σίγουρα και οι Έλληνες παραγωγοί δεν θα μείνουν μόνοι τους. Για να αντέξουμε την πίεση, χρειαζόμαστε ακμαίο και παραγωγικό ελληνικό πρωτογενή τομέα και θα αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα για να τον στηρίζουμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλησπέρα. Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός χθες στην εκδήλωση της Αστυνομίας, τα λόγια του τα επαναλάβατε κι εσείς, ανέφερε πως τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν σημαντική μείωση της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας. Σε ποια στοιχεία αναφέρεστε, γιατί κατά τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται αύξηση από το 2020 στο 2021, αν δεν απατώμαι. Επίσης, αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης σε κατάχρηση εξουσίας αναφορικά με την υπόθεση του Α.Τ. Ομόνοιας και την καταγγελία βιασμού της 19χρονης από δύο αστυνομικούς. Αν υπάρχει κάποια άλλη διάσταση της υπόθεσης που δεν ξέρουμε ακόμα και, γενικότερα, μία εικόνα για το αν υπάρχει ικανοποίηση με το έργο του κ. Θεοδωρικάκου στην Αστυνομία με τις τελευταίες εξελίξεις, με διάφορες ειδήσεις, δηλαδή, με την εμπλοκή αστυνομικών.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρώτα από όλα, όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας σε όλα τα επίπεδα κι ότι τα περιστατικά της εγκληματικότητας σε όλη την Επικράτεια είναι λιγότερα συγκριτικά με το παρελθόν σε μια σειρά από κατηγορίες. Βεβαίως, η μάχη απέναντι στην εγκληματικότητα συνεχίζεται αμείωτη. Η Ελληνική Αστυνομία έχει επιδείξει τεράστιες επιτυχίες σε υποθέσεις που έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο και η ικανοποίηση αφορά συνολικά την απόδοση, προφανώς, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και το έργο και τη δουλειά που με αυταπάρνηση, που με επαγγελματισμό, που με συναίσθηση, που με αίσθηση της υποχρέωσης και του χρέους απέναντι στην αποστολή τους, κάνουν οι Έλληνες αστυνομικοί. Σε ό,τι αφορά περιστατικά κατάχρησης εξουσίας ή παραβατικής συμπεριφοράς από ενστόλους, από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, η Πολιτεία, το Υπουργείο, η Κυβέρνησή μας έχει δείξει ότι είμαστε αμείλικτοι. Δεν γίνονται ανεκτά τα περιστατικά αυτά και εφαρμόζονται άμεσα και γρήγορα οι διαδικασίες που προβλέπονται.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ήθελα να ρωτήσω τι προσδοκά η Ελληνική Κυβέρνηση από τη Σύνοδο Κορυφής σήμερα και αύριο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προσδοκούμε αποφάσεις στην κατεύθυνση της συζήτησης που έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα και της επιστολής της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν μια ακόμη πιο αποτελεσματική πολιτική στήριξης στις κοινωνίες, στους πολίτες, στις επιχειρήσεις, απέναντι στην ακρίβεια στην ενέργεια, απέναντι στον ενεργειακό εκβιασμό -για να το πω όπως είναι στην πραγματικότητα- που επιχειρεί ο Ρώσος Πρόεδρος προς τους λαούς της Ευρώπης. Η ελληνική πλευρά, η ελληνική Κυβέρνηση έχει καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις από τον περασμένο Μάρτιο. Παρατηρούμε με ικανοποίηση ότι οι προτάσεις μας αυτές, η φιλοσοφία τους, ο προσανατολισμός, η κατεύθυνσή τους υιοθετούνται. Βλέπουμε ότι και το μοντέλο που έχουμε εφαρμόσει εδώ στη χώρα και που μας επιτρέπει να ανακτούμε τα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας και με αυτό τον τρόπο να έχουμε μια δυνατότητα στήριξης της κοινωνίας μαζί με τις δαπάνες που γίνονται από τον κρατικό Προϋπολογισμό, είναι ένα μοντέλο που κι αυτό αναγνωρίζεται και υιοθετείται από αρκετές χώρες. Είναι ώρα η Ευρώπη να πάρει πλέον αποφάσεις προς τις κατευθύνσεις αυτές που θα έρθουν να συμπληρώσουν τα εθνικά σχέδια και να δώσουν και περαιτέρω δυνατότητες στα κράτη για να αντιμετωπίσουν το δύσκολο αυτό θέμα της ενεργειακής ακρίβειας.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Θα αλλάξω θέμα και θα σας ρωτήσω, κύριε Εκπρόσωπε, αν υπάρχει δυνατότητα, όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή για ένα νέο πλαίσιο επανεκκίνησης των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πώς μπορεί αυτή η πρωτοφανής ένταση από πλευράς Άγκυρας, ένταση στη ρητορική της, να μειωθεί; Κι ένα υποερώτημα επ’ αυτού: Εάν μπορείτε να μας απαντήσετε αν υπάρχει επίσημη πρόσκληση από πλευράς του κ. Akar  στον κ. Παναγιωτόπουλο για επίσκεψη στην Άγκυρα και αν ναι, τι απαντάμε σε αυτό. Και ολοκληρώνοντας να σας πω ότι μερίδα της Αντιπολίτευσης προτείνει να ζητήσει η Ελλάδα από την Ευρώπη επικαιροποίηση των κυρώσεων. Υπάρχει κάτι τέτοιο στο τραπέζι;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, δεν γνωρίζω να υπάρχει επίσημη πρόσκληση, τουλάχιστον μέχρι λίγο πριν ξεκινήσει το briefing. Πάντοτε, εμείς είμαστε υπέρ της λογικής της συζήτησης και των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Βεβαίως, είναι απολύτως γνωστές οι θέσεις μας. Είμαστε ανυποχώρητοι σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είμαστε ανυποχώρητοι σε ό,τι αφορά την χωρίς όρους παραδοχή του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η παρατεταμένη πολιτική της Τουρκίας, που συνεχίζεται, των προκλήσεων, των ανυπόστατων ισχυρισμών, αυτή η ρητορική όξυνση είναι εντελώς αδιέξοδη. Είναι θετικό το γεγονός ότι από την Πράγα και μετά και, μάλιστα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, υπήρξε από την τουρκική πλευρά μία ένδειξη ότι αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι πως πρέπει, εν πάση περιπτώσει, να συζητούμε και να αφήσουμε στην άκρη αυτά τα περιβόητα «Μητσοτάκης γιοκ» κι όλα τα υπόλοιπα.

Η ελληνική πλευρά πάντοτε με σταθερές θέσεις, αλλά και με απαράβατες αρχές, ασκεί εξωτερική πολιτική αρχών. Είναι διαθέσιμη να συζητήσει στη βάση όσων σας είπα προηγουμένως. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κυρώσεων, είναι γνωστό ότι έχει διαμορφωθεί με την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ένα πλαίσιο κυρώσεων σε ό,τι αφορά στην Τουρκία. Αυτό μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, εφόσον παραστεί ανάγκη και κριθεί σκόπιμο. Έχω πει πολλές φορές ότι οι κυρώσεις έχουν διπλή ανάγνωση. Πρώτα απ’ όλα, όταν εφαρμοστούν έχουν τις συνέπειες για εκείνον που τις υφίσταται, αλλά μην υποτιμούμε και το γεγονός ότι ένα διαμορφωμένο πλαίσιο κυρώσεων, ανά πάσα στιγμή, έτοιμο να ενεργοποιηθεί έχει και έναν έντονα αποτρεπτικό χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι όλες τις δυνατότητες που έχει στα χέρια της σε επίπεδο διπλωματίας, συμμετοχής σε διεθνή fora, τις αξιοποιεί με το βέλτιστο βαθμό προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να γυρίσω λίγο στο θέμα της ασφάλειας, επειδή προηγουμένως είπατε ότι ο Πρωθυπουργός, χθες, το έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Υπάρχει κάποιος λόγος που παραμένει ασύλληπτος αυτός ο 28χρονος στο Αγρίνιο; Είναι ένα θέμα που θέτουν όλοι στη Δυτική Ελλάδα, καθώς η φωτογραφία αυτού του σάτυρου έχει δοθεί στη δημοσιότητα από την Αστυνομία στις 18 Οκτωβρίου και έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του για το αδίκημα της διενέργειας γενετησίων πράξεων κατά ενός 4χρονου παιδιού, από το περασμένο Καλοκαίρι. Γιατί αυτός ο άνθρωπος δεν συλλαμβάνεται, παρότι και τα στοιχεία της ταυτότητας και οι φωτογραφίες του έχουν δοθεί στη δημοσιότητα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι ένα ζήτημα, το οποίο και εμείς θα διερευνήσουμε. Νομίζω ότι οι Αρχές Ασφαλείας πρέπει να το απαντήσουν απολύτως καθαρά και με σαφήνεια. Πρόκειται για ένα ακόμα ειδεχθές έγκλημα -εφόσον επιβεβαιωθεί ότι είναι όπως είδαμε- με διαστάσεις που και αυτές είναι σοκαριστικές, αν κανείς δει το σύνολο της υπόθεσης και τον τρόπο με τον οποίο έχει εξελιχθεί. Νομίζω ότι πρέπει να επανέλθουμε πάρα πολύ σύντομα.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε ζητήσει κάποια περαιτέρω…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Παρακολουθούμε το ζήτημα εξέλιξης της προανακριτικής αυτής διαδικασίας. Νομίζω ότι σύντομα θα έχουμε απαντήσεις.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ήδη, υπάρχει εισαγγελική διάταξη για να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία του 28χρονου.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας είπα ότι δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω προς αυτό, τώρα. Όντως, είναι ένα θέμα που παρακολουθούμε και περιμένουμε πολύ σύντομα να επανέλθουμε. Και εγώ το παρατήρησα και όλοι μας. Είναι μια περίεργη εξέλιξη. Φαντάζομαι ότι θα υπάρχει μια εξήγηση. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, είναι γνωστό ότι έχει επιληφθεί η Ελληνική Αστυνομία και σύντομα θα έχουμε εξηγήσεις για το συγκεκριμένο περιστατικό.

ΧΡ. ΚΡΑΤΣΗ: Η υπόθεση της 12χρονης έχει αναδείξει και ένα άλλο θέμα. Όπως διαβάζω, τα αδέλφια του κοριτσιού αυτού βρέθηκαν για πολλές ώρες σε ένα νοσοκομείο, έψαχναν να βρουν έναν ειδικό ψυχολόγο, δεν έβρισκαν και τελικά τα παιδάκια κατέληξαν σε κάποια ιδιωτική δομή, από ό,τι κατάλαβα. Αυτό αναδεικνύει πολλά κενά στο θέμα της προστασίας των κακοποιημένων παιδιών από την πλευρά της Πολιτείας. Πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει αυτό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η προστασία των κακοποιημένων παιδιών είναι ένας τομέας που η χώρα μας βρισκόταν πάρα πολύ πίσω και την τελευταία τριετία έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα σε μια σειρά από θέματα. Πέρα από το νομοθετικό πλαίσιο αυστηριοποίησης των ποινών για όσους επιχειρούν ή προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις κακοποίησης, υπάρχει η ίδρυση δομών. Υπάρχει η ίδρυση δομών περίθαλψης, υπάρχουν οι διαδικασίες για να καταθέτουν αυτά τα παιδιά εκτός δικαστικών αιθουσών, όπως έγινε και με τη 12χρονη, έτσι ώστε να είναι σε ένα περιβάλλον που μπορεί να τους εξασφαλίσει κάποιες καλύτερες συνθήκες. Προφανώς και χρειάζονται και άλλα βήματα να γίνουν προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι, από την πρώτη στιγμή, οι δομές της Ελληνικής Πολιτείας έκαναν και θα εξακολουθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, για να στηρίξουν. Και η στήριξη αυτή, πρέπει να έχει διάρκεια και για το 12χρονο και για τα αδέλφια του, στην εξέλιξη της υπόθεσης αυτής. Ένα πράγμα είναι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, η απόδοση Δικαιοσύνης. Και ένα δεύτερο πράγμα είναι η ηθική υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίξουμε τα θύματα, το ανήλικο κορίτσι, τα αδέλφια του, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που έχουμε δημιουργήσει ή ενισχύοντας, ακόμη περισσότερο, το πλαίσιο και τις δυνατότητες που έχουμε προς την κατεύθυνση αυτή.

ΔΗΜ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το ζήτημα της ενέργειας, μιας και αποτελεί το αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με το site «euenergy.live», σήμερα, η Ελλάδα έχει τιμή μεγαβατώρας 251 ευρώ και είναι η υψηλότερη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με βάση τα στοιχεία του site αυτού, παραμένουμε σταθερά στην πρώτη θέση, όσον αφορά στο κόστος του ρεύματος. Θέλω να ρωτήσω, στην περίπτωση που η Σύνοδος Κορυφής -υπάρχουν κάποιες τέτοιες πληροφορίες- δεν καταλήξει, σήμερα ή αύριο, σε κάποια απόφαση, τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση, ώστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο Έλληνας καταναλωτής βρίσκεται σταθερά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στα χρήματα που πληρώνει για την ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό δεν αμφισβητείται. Μάλιστα, το Σεπτέμβριο, η Αθήνα ήταν η δεύτερη φθηνότερη πρωτεύουσα σε 15 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που είχαν μετρηθεί στην έρευνα. Αυτό είναι αποτέλεσμα ενός σχεδίου που έχει αρχίσει και ξεδιπλώνεται από τον περασμένο Μάιο, κυρίως από τον Ιούλιο και μετά, με ισχυρή ενίσχυση στους ίδιους τους καταναλωτές, στους ιδιοκτήτες σπιτιών, ανεξαρτήτως αν είναι πρώτη ή δεύτερη κατοικία, στις επιχειρήσεις, σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Αυτή η πολιτική μας, ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και η ενίσχυση από τον κρατικό Προϋπολογισμό, έχει οδηγήσει στο να πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Η ενίσχυση και η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί, ανεξαρτήτως αποφάσεων ή ανεξαρτήτως παρέμβασης και πολιτικής, που θα γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ελπίζουμε και νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε αρκετά αισιόδοξοι, πλέον, εδώ που έχουμε φτάσει, ότι η ώρα των αποφάσεων ήρθε, ότι η Ευρώπη θα παρέμβει και αυτό θα αποτελέσει μια ισχυρή ενίσχυση στις πολιτικές που, ήδη εφαρμόζουμε και πολλές από αυτές έχουν αρχίσει να υιοθετούνται και από άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Την περασμένη εβδομάδα διέρρευσε το πόρισμα της ΟLAF για τη δράση της Frontex στα ελληνικά σύνορα, με αναφορές σε επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από το Ελληνικό Λιμενικό. Το πόρισμα πήγε στην Ευρωβουλή, καταψηφίστηκε ο απολογισμός της Frontex για το 2020, από την πλειοψηφία. Τι στάση κράτησε η Νέα Δημοκρατία και ποια είναι η άποψή σας για το πόρισμα; Αποδέχεστε τα ευρήματά του;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η άποψή μας είναι αυτή που έχω επαναλάβει πάρα πολλές φορές: Η χώρα μας, όπως επιτάσσει το πατριωτικό μας καθήκον, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, ασκεί μια πολιτική φύλαξης των συνόρων, ασκεί μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Δεν υποκύπτουμε στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία. Φυλάσσουμε τα σύνορά μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε να ξαναζήσει ο ελληνικός λαός συνθήκες, όπως αυτές που ζήσαμε κατά την περίοδο της προηγούμενης Κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, νομίζω ότι είναι αυταπόδεικτες οι απαντήσεις σε όλους τους ισχυρισμούς που κατηγορούν ή συκοφαντούν τη χώρα μας σε ό,τι αφορά στην ανθρωπιστική διάσταση και προσέγγιση του δράματος αυτών των ανθρώπων, που δουλέμποροι από την Τουρκία τους βάζουν μέσα σε σαπιοκάραβα και τους οδηγούν σε συνθήκες πάρα πολύ δυσμενείς, να παλεύουν με τα κύματα του Αιγαίου ή τους κακοποιούν και τους εγκαταλείπουν σε διάφορα σημεία στον Έβρο. Τελευταία έχουμε πάρα πολλά τέτοιου είδους περιστατικά, που αναδεικνύουν ότι οι Έλληνες συμπεριφερόμαστε με απόλυτη συνέπεια στην παράδοση που έχουμε ως λαός, σεβόμενοι την ανθρωπιστική διάσταση των ζητημάτων αυτών. Σώζουμε ανθρώπους, σώζουμε ανθρώπινες ζωές και στη θάλασσα και στον Έβρο. Αυτή είναι η πραγματικότητα: Αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, που φυλάσσει τα σύνορα της χώρας και τα σύνορα της Ευρώπης και ταυτόχρονα, διάσωση των ανθρώπων, με συνθήκες αξιοπρέπειας, μακριά από πρακτικές βαρβαρότητας που χρησιμοποιούν άλλοι. Και βεβαίως, αυτή μας η τακτική αποτελεί νομίζω και την καλύτερη απάντηση στην οποιαδήποτε προπαγάνδα επιχειρεί να στήσει η απέναντι πλευρά.

Δ.  ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μιας και μιλήσαμε για Τουρκία, πώς μεταφράζει η Κυβέρνηση τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τους γείτονες;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν τη μεταφράζει καθόλου. Η Κυβέρνηση έχει φροντίσει με έναν πολύ συστηματικό και αποτελεσματικό τρόπο να έχει ενισχύσει εντυπωσιακά την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων. Μια συνειδητή πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία. Αρκετοί, συγκεκριμένα η Αξιωματική Αντιπολίτευση, έχουν επιλέξει να είναι η εθνική εξαίρεση στην τακτική και την πρακτική αυτή. Εμείς με ψυχραιμία, με αποφασιστικότητα εφαρμόζουμε μια πολιτική που έχει δυναμώσει τη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα, γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά, διπλωματικά, έτσι ώστε να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να απαντήσουμε αποτελεσματικά στην οποιαδήποτε πρόκληση. Με συνθήκες τέτοιες, που να μην μας εγκλωβίζουν σε διλήμματα της τελευταίας στιγμής. Και, βεβαίως, αυτό που προκύπτει νομίζω πεντακάθαρα και όλη αυτή την περίοδο, που έχουμε αυτή την όξυνση των προκλήσεων από την Τουρκία, είναι ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει αφενός μεν ότι ούτε πανικοβάλλεται, ούτε τρομοκρατείται, αφετέρου -και αυτό είναι επίσης σημαντικό- δεν ξεστρατίζει από τη βασική της στρατηγική. Η βασική της στρατηγική είναι με ψυχραιμία και με νηφαλιότητα, με μια πολιτική που εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας να αποδομεί τους ανυπόστατους  ισχυρισμούς και με αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίζει την κάθε πρόκληση.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ, ποια είναι η θέση σας για το γεγονός ότι σε όλες τις ζοφερές υποθέσεις των ημερών, είτε είναι στην Πολυτεχνειούπολη με το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, κ.λ.π., είτε είναι στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας, είτε είναι με τους παιδοβιαστές τώρα στα Σεπόλια, εμπλέκονται αστυνομικοί; Ποια είναι η θέση σας με την εμπλοκή των αστυνομικών σε όλες αυτές τις υποθέσεις; Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης που σε όλες τις υποθέσεις αυτές εμπλέκονται αστυνομικοί;  Υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να ξεκινήσουμε, καταρχήν, με το γεγονός ότι οι υποθέσεις αυτές διεκπεραιώνονται και διαλευκαίνονται επειδή ασχολείται η Ελληνική Αστυνομία. Η Ελληνική Αστυνομία κάνει υποδειγματικά τη δουλειά της. Υποδειγματικά τη δουλειά της. Αν δεν υπήρχε η Ελληνική Αστυνομία να κάνει υποδειγματικά και συστηματικά τη δουλειά της, θα εξακολουθούσαν να υπήρχαν οι εστίες ανομίας στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, θα ψάχναμε ακόμα να βρούμε ενόχους για ειδεχθή εγκλήματα που συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι έχουμε μια Αστυνομία -που σε πολύ δύσκολες συνθήκες, σε περιστατικά τα οποία, δεν θέλω να πω ότι είναι πρωτόγνωρα, αλλά, εν πάση περιπτώσει, εμφανίζονται με μεγαλύτερη αγριότητα και με μεγαλύτερη συχνότητα, εξαιτίας μιας σειράς συνθηκών, που έχουν κοινωνικές και κοινωνιολογικές αναφορές πυκνότερα στις μέρες μας απ’ ό,τι στο παρελθόν- κάνει υποδειγματικά τη δουλειά της. Και αυτό δεν μπορούμε να το προσπερνούμε εύκολα. Από εκεί και πέρα, οποιοιδήποτε  επίορκοι υπάρχουν στην  Ελληνική Αστυνομία, που δεν τιμούν τη στολή τους, που δεν τιμούν την αποστολή τους απέναντι στην Ελληνική Πολιτεία, αντιμετωπίζονται με βάση τους νόμους, τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας. Και προφανώς δεν μπορούν οι όσοι λίγοι επίορκοι, σε καμία περίπτωση, να ρίξουν την οποιαδήποτε σκιά πάνω στη δράση και πάνω στην αποτελεσματική λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, στην πολύ ουσιαστική της αποστολή σε θέματα ασφάλειας και τάξης στην ελληνική κοινωνία, σε όλα αυτά που σας περιέγραψα και προηγουμένως.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Την προσεχή εβδομάδα θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας ο Καγκελάριος της Γερμανίας, ο κ. Scholz. Ποια είναι η ατζέντα της επίσκεψης αυτής;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Με τη Γερμανία έχουμε να συζητήσουμε σειρά ζητημάτων τόσο σε διμερές επίπεδο, αλλά και όλα τα μεγάλα διεθνή ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ενέργεια, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία, προφανώς, ζητήματα γεωπολιτικά. Θα είναι μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, αύριο θα γίνει μια συνεδρίαση στη Βουλή με την πρωτοτυπία της ανοιχτής συζήτησης για απόρρητα πορίσματα, για την υπόθεση των παρακολουθήσεων μετά την Εξεταστική. Θεωρείτε πως εκπληρώθηκε η δέσμευση του Πρωθυπουργού για να έρθουν όλα στο φως, με τη διαδικασία που επέλεξε η κυβερνητική πλειοψηφία μέσα στην Επιτροπή; Και, επίσης, επειδή γίνεται με την απουσία του Πρωθυπουργού λόγω της Συνόδου Κορυφής, δεν θα ήθελε ο Πρωθυπουργός να είναι παρών, να γίνει σε μια άλλη ημερομηνία, δεδομένου ότι η ΕΥΠ έχει έρθει στην αρμοδιότητά του από την αρχή της διακυβέρνησής σας; Ποιος θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση αύριο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, δεν πρόκειται περί επιλογής της Κυβέρνησης. Πρόκειται περί σεβασμού στοιχειωδών κανόνων που περιγράφονται στον τρόπο λειτουργίας και εξέτασης αντικειμένου, που άπτεται των μυστικών υπηρεσιών. Δεν είναι κάποια επιλογή. Είναι μια  αυτονόητη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών της χώρας δεν μπορεί να γίνονται φέιγ βολάν στη δημόσια σφαίρα. Αυτό το είπαμε από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία. Από την πρώτη στιγμή, επίσης, είχαμε πει και ήμασταν απολύτως συνεπείς σε αυτό, ότι οτιδήποτε χρειαστεί και πρέπει να γίνει, σε επίπεδο Δικαιοσύνης, σε επίπεδο σύγκλησης θεσμικών Οργάνων της Ελληνικής Πολιτείας, της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, της συζήτησης στη Βουλή που είχε ζητήσει η Αντιπολίτευση, Εξεταστικής Επιτροπής, η Κυβέρνηση προφανώς και με τη στάση της θα ενίσχυε τη διενέργεια και τη σύγκληση των Οργάνων αυτών και τη διαδικασία, έτσι όπως πρέπει. Με συνέπεια από την αρχή υπηρετήσαμε τη θέση αυτή και αυτό θα κάνουμε και τώρα. Και περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον και τις προτάσεις που θα έρθουν να απαντήσουν σε μια σειρά από χρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις του πλαισίου -του ευαίσθητου είναι η αλήθεια πλαισίου- που διέπει τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών, για να δούμε τι βελτιώσεις πρέπει να κάνουμε προς την κατεύθυνση της καλύτερης εξισορρόπησης. Από τη μια του να μπορούν οι μυστικές υπηρεσίες να επιτελούν το ρόλο τους και από την άλλη να είναι πιο θωρακισμένα, περισσότερο ενισχυμένα, θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων με περισσότερα φίλτρα ενδεχομένως, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από κενά που ανέδειξε και η συγκεκριμένη υπόθεση.

Ευχαριστώ πολύ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr