Aπάντηση του ΓΓΕΕ Λ. Κρέτσου, στα δημοσιεύματα σχετικά με την κατοχύρωση συχνοτήτων υπέρ της Ελλάδας
Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την κατοχύρωση συχνοτήτων υπέρ της Ελλάδας, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, δήλωσε:
«Όσοι έσπευσαν να βγάλουν βιαστικά συμπεράσματα σχετικά με τις αποφάσεις του Φόρουμ Υλοποίησης Ψηφιακού Μερίσματος Νοτίου Ευρώπης (SEDDIF) θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κατοχύρωσε συχνότητες για τη χώρα, πρώτη φορά από το 2006.
2. Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των μελών του SEDDIF είναι πολύ σημαντική για εθνικούς λόγους, αλλά (όπως ισχύει σε αντίστοιχες συμφωνίες) έχει μακροπρόθεσμο -και όχι απολύτως ορισμένο ακόμη- χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
3. Η εξασφάλιση επιπλέον συχνοτήτων για τη χώρα αποτελεί θρίαμβο, θα αποδώσει καρπούς όμως μετά το 2022. Ως τότε δεν θα πρέπει να δημοπρατηθούν τηλεοπτικές άδειες;
Αν η Νέα Δημοκρατία και τα συστημικά media επιθυμούσαν όντως την ενίσχυση του πλουραλισμού για την οποία δήθεν κόπτονται σήμερα, γιατί δεν κατοχύρωναν τις συχνότητες όλα τα τελευταία χρόνια; Το αντίθετο. Από το 2006 οι Κυβερνήσεις: α) έδιναν διαρκώς παρατάσεις ντροπής στη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών, β) αρνούνταν να βεβαιώσουν τα χρέη των ιδιοκτησιών τους αναφορικά με το τέλος χρήσης συχνοτήτων, γ) έκλεισαν το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μελετών (ΙΟΜ), το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο (ΕΟΑ) και την ΕΡΤ, δ) προχώρησαν στο διαγωνισμό-παρωδία με το μοναδικό υποψήφιο για τον πάροχο δικτύου (DIGEA) και βέβαια ε) ποτέ δεν τόλμησαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αδειοδότησης.
Οσο κι αν κάποιοι στενοχωριούνται, στις αρχές του 2018 μπαίνει τέλος στην τηλεοπτική ανομία 30 ετών. Οσο κι αν κάποιοι στενοχωριούνται, η Ελλάδα καταγράφει διαρκώς επιτυχίες στα διεθνή φόρα, εξασφαλίζει τα συμφέροντά της και διευρύνει τα δικαιώματά της για τις δεκαετίες που έρχονται».