Τρέχων Άρθρο
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον «Real Fm»

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον «Real Fm»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον «Real Fm» και τους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα

Για μεταναστευτικό

Μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και των Δημάρχων των νησιών, με τον Υπουργό Επικρατείας και τον Υπουργό Μετανάστευσης. Ήταν σε πολύ καλό το κλίμα. Έχουμε στα χέρια μας το Ψήφισμα, που μας επέδωσαν, και μπορούμε να πούμε ότι στα πιο πολλά σημεία συμφωνούμε, ενώ σε κάποια διαφωνούμε. Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν επτά σημεία κοινής αντίληψης και δύο σημεία διαφωνίας, αλλά επειδή συνήθως επικεντρωνόμαστε στα σημεία της διαφωνίας και όχι της συμφωνίας, θα ήθελα να πω ότι συμφωνήσαμε σήμερα να οικοδομηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης το επόμενο χρονικό διάστημα για τα σημεία που συμφωνούμε, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να μην αντιμετωπίζουν με κακοπιστία την Κεντρική Κυβέρνηση.

Έχουμε προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε μετακινήσεις από τα νησιά στην ενδοχώρα 9.000 ανθρώπων. Θα προχωρήσουν και οι άλλες 11.000, όπως έχουμε δεσμευθεί, μέσα στο πρώτο χρονικό διάστημα του 2020. Επομένως, συμφωνούμε σε αυτή τη διαδικασία της αποσυμφόρησης και ξεδιπλώνεται το σχέδιό μας.

Το  δεύτερο σημείο αφορά στις δομές στα νησιά μας. Είναι ένα σημείο που υπάρχει μερική συμφωνία και μερική διαφωνία. Εμείς λέμε ότι θα κλείσουν όλες οι υπάρχουσες άναρχες δομές. Αλλά, όμως, πρέπει πρώτα να κατασκευαστούν οι κλειστές δομές. Σε αυτές τις κλειστές δομές θα υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και θα υπάρχει και κάτι πάρα πολύ σημαντικό: Η δυνατότητα προσφοράς όλων των υπηρεσιών εκείνων, οι οποίες δημιουργούν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών στα νησιά μας, π.χ. ιατρικές υπηρεσίες. Βουλιάζουν τα Νοσοκομεία μας και τα Κέντρα Υγείας στα νησιά από τον πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ούτε οι κάτοικοι ούτε τελικά και οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες. Επομένως, στα κλειστά κέντρα που δημιουργούμε, θα υπάρχουν ιατρικές δομές, ώστε πράγματι να είναι ανθρώπινες οι συνθήκες διαβίωσης.

Στο τρίτο σημείο, που είναι ο έλεγχος των Μ.Κ.Ο., πέραν της έρευνας, το αρμόδιο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχωρά σε μία τροπολογία. Ο κ. Μηταράκης, σήμερα ή αύριο το πρωί, θα καταθέσει μια τροπολογία, η οποία συμφωνήθηκε να έχει κάποια χαρακτηριστικά που θα βοηθούν, ώστε να γίνεται ο καλύτερος δυνατός έλεγχος, αλλά, κυρίως, να μην γίνεται χρήση από κάποιες Μ.Κ.Ο. της πρόσβασης σε πληροφορίες που έχουν αναπτύξει με την άλλη πλευρά. Υπάρχουν πάρα πολλές Μ.Κ.Ο. που έχουν συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση  ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για τους ανθρώπους αυτούς που ήρθαν εδώ κατατρεγμένοι, αλλά υπάρχουν κι άλλες οι οποίες καταχρώνται αυτής της εμπιστοσύνης και έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά την φύλαξη των συνόρων εξηγήθηκε ότι το βασικό ζήτημα είναι να ενεργοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις, μέσα από το σύστημα επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας και με την προμήθεια των δέκα σκαφών, αλλά και την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του Λιμενικού. Ήδη έχουμε κάποια καλά αποτελέσματα, το τελευταίο διάστημα, στα θαλάσσια σύνορα και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό, αλλά σκοπός μας είναι να είμαστε έτοιμοι μέχρι το καλοκαίρι, που ενδεχομένως να υπάρξουν αυξημένες ροές.

Σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, δεσμευτήκαμε σήμερα απέναντι στον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους, ότι κάθε εβδομάδα θα έχουν κανονική αναφορά από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε σχέση με τις αιτήσεις ασύλου οι οποίες εξετάστηκαν, πόσες απορρίφθηκαν από αυτές και πόσες από αυτές που απορρίφθηκαν μπαίνουν στη διαδικασία των επιστροφών που ξεκινήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Εδώ είναι και ένα μικρό σημείο διαφωνίας με την τοπική κοινωνία, ότι θα επιθυμούσαν αμέσως μετά την ταυτοποίηση να υπάρχουν άμεσες επιστροφές. Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γύρω στον μήνα, προκειμένου το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να λέει ότι κάποιος δεν δικαιούται της διεθνούς προστασίας, μετά η ΕΛ.ΑΣ. να συνεννοείται με τον σύνδεσμο της Τουρκίας και μέσω της Frontex να ανοίγει το κανάλι επιστροφής στην Τουρκία.

Ένα άλλο ζήτημα, στο ψήφισμα των Δημάρχων, του Περιφερειάρχη και των κατοίκων των νησιών μας,  έχει να κάνει με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.  Έχουμε το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ στο πρόγραμμα «Αλληλεγγύη», το οποίο είχαμε δεσμεύσει από πέρυσι, από τον Προϋπολογισμό εννοώ του 2019 και του 2020. Και ήδη, σήμερα, εξειδικεύτηκε η πρόταση από τον κ. Μητάρακη προς τους ανθρώπους των νησιών μας, πώς θα προχωρήσει η πρώτη εκταμίευση για τη στήριξη άμεσων αναγκών και πώς θα δρομολογηθούν τα υπόλοιπα ζητήματα που έθεσαν οι Δήμαρχοι από στήριξη των δομών, είτε είναι κοινωνικής πρόνοιας, είτε ιατρικές, είτε σχολικές. Αλλά και άλλα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την πρόσβαση των νησιών μας, το βασικό αντικείμενο της διαβίωσής τους, που είναι ο Τουρισμός. Και εκεί συμφωνήσαμε να γίνουν άμεσα κάποιες ενέργειες από το Υπουργείο Τουρισμού.

Προτάσσουμε την έννοια της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης πάνω στα σημεία που συμφωνούμε. Εφόσον, λοιπόν, συμφωνούμε ότι θέλουμε επιτάχυνση των επιστροφών, εμείς κάθε εβδομάδα θα έχουμε αναφορά πόσοι επέστρεψαν. Ενώ πριν, ξέρετε, τα 4,5 χρόνια είχαμε μόνο 1.806 επιστροφές, έχουμε δεσμευτεί για 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020. Κάθε εβδομάδα, όμως, θα λέμε πόσοι επέστρεψαν, σε εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Επίσης, όταν λέμε ότι στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες, θα δουν εκταμίευση χρημάτων άμεσα και το σχέδιο με το Υπουργείο Τουρισμού, επίσης άμεσα.

Για την επιστολή Πομπέο

Αν δει κανείς ιστορικά την επιστολή Πομπέο, θα διαπιστώσει ότι η προηγούμενη επιστολή υπήρξε πριν από 44 χρόνια. Όταν η Αριστερά εκείνη την εποχή, το Κ.Κ.Ε., θεωρούσε την επιστολή Κίσινγκερ το 1976, ως την επιστολή που ήταν η «αμερικανική εγγύηση», την ονόμαζε, πώς θα έλεγε σήμερα μια επιστολή του κ. Πομπέο, η οποία δεν αναφέρεται μόνο στα θέματα ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, αλλά μιλά για ευημερία, δημοκρατία, ασφάλεια, δηλαδή στήριξη της χώρας μας σε θέματα πολύ ευρύτερα, που έχουν να κάνουν και με τις νέες προκλήσεις που βλέπουμε στη γειτονιά μας.

Όλα αυτά δείχνουν πόσο στενή είναι η συνεργασία και η σχέση, αυτή τη στιγμή, μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ελλάδας. Στηριζόμαστε στο τρίπτυχο ότι  έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και όταν μιλάμε για συμμάχους, εννοούμε και τις Η.Π.Α. και όχι μόνον τους Ευρωπαίους συμμάχους ή άλλες χώρες της περιοχής. Επομένως, ναι, η επιστολή Πομπέο είναι μια ιστορική επιστολή και πιστεύουμε ότι αυτό το υπόβαθρο που δημιουργεί, θα βοηθήσει και την αποκλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων. Έχουμε πει ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και αυτό έχει γίνει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις.

Για τη Λιβύη

Το τελευταίο διάστημα όλοι ομνύουν υπέρ της πολιτικής λύσης. Αυτή η πολιτική λύση φαίνεται ότι περνάει μέσα από τη συμφωνία με τον κ. Χαφτάρ. Το γεγονός ότι έχουμε οικοδομήσει μια καλή σχέση μαζί του, τουλάχιστον όσον αφορά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι κάτι το οποίο μπορεί να είναι πολύ θετικό για τα εθνικά μας συμφέροντα. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε στο πλαίσιο της Ε.Ε. και των άλλων συμμαχιών μας ώστε πράγματι αυτή η πολιτική λύση να είναι προς όφελος και του λιβυκού λαού και των χωρών της περιοχής.

Για την ενίσχυση του Τύπου

Έχουμε ολοκληρώσει έναν πρώτο γύρο επαφών με τις Ενώσεις, δηλαδή την ΕΣΗΕΑ, την ΕΙΗΕΑ, την ΠΟΕΣΥ και τις Ενώσεις του Περιφερειακού Τύπου και είμαστε στη διαμόρφωση της πρότασης της Κυβέρνησης. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται αυτή η πρόταση να έχει οριστικοποιηθεί και να τεθεί ξανά στις Ενώσεις, αλλά και στα πολιτικά κόμματα, για να προχωρήσουμε μέσα στον Φεβρουάριο, στο καινούργιο πλαίσιο. Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά σε κάτι το οποίο είναι δίκαιο, ενισχύει τον Τύπο -που πραγματικά έχει υποστεί μια οικονομική καταστροφή σε όρους τζίρου, απασχόλησης και προστιθέμενης αξίας στην οικονομία- και ταυτόχρονα θα βοηθά την φιλαναγνωσία, αλλά επίσης θα βοηθά να σταθεί στα πόδια του ένας κλάδος που έχει πολλά να προσφέρει για την ίδια τη Δημοκρατία.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr