Τρέχων Άρθρο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΕΤΣΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ3

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλησπερίσουμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον κύριο Στέλιο Πέτσα. Καλώς ήρθατε.

ΠΕΤΣΑΣ: Καλώς σας βρήκα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και στην ΕΡΤ3 και στην Θεσσαλονίκη και εδώ στην εκπομπή. Είναι πολλά τα θέματα, κύριε εκπρόσωπε, που απασχολούν την πόλη. Εγώ θα ξεκινήσω λίγο πιο γενικά, γιατί σήμερα λήγει το τελεσίγραφο των 120 ωρών για την εκεχειρία στη βόρεια Συρία. Υπάρχει η αίσθηση ότι η Ελλάδα δεν παίζει έναν ρόλο στις εξελίξεις, ότι απλώς παρακολουθεί και απλώς θα υποστεί τις αρνητικές συνέπειες από τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν. Εγώ θέλω να μου πείτε, εάν ήμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές, καταρχάς.

ΠΕΤΣΑΣ: Καταρχάς, να πω ότι σημαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η Ελλάδα επέστρεψε στην καρδιά των εξελίξεων και αναλαμβάνει πρωτοβουλία των κινήσεων σε όλα τα μεγάλα θέματα που την αφορούν. Ενδεικτικά στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός έθεσε όλα τα μεγάλα ζητήματα και ήταν ενεργή η συμμετοχή του και στα συμπεράσματα που αφορούσαν την Τουρκία και στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούσαν την τουρκική προκλητικότητα σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και στις παρεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν για τα δυτικά Βαλκάνια. Αναφορικά με αυτό που με ρωτάτε, είναι ευχής έργον να σταματήσει η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Είναι κάτι που από την πρώτη στιγμή δήλωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση δια της ύπατης εκπροσώπου της κυρίας Μογκερίνι την οποία πρόταση όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στήριξαν από την αρχή, όπως και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κύριος Δένδιας εκπροσωπώντας την Ελλάδα, στήριξε την ίδια στάση.
Τι περιμένουμε εμείς από την Τουρκία; Περιμένουμε να σταματήσει τις προκλήσεις, όχι μόνο στη Συρία αλλά και κυρίως στην Κυπριακή Δημοκρατία που μας ενδιαφέρει, ιδίως στην ΑΟΖ, δείχνοντας έτσι έμπρακτα ότι έχει διάθεση να προχωρήσει σε μία συναινετική λύση των ζητημάτων που μας απασχολούν. Και να αφήσει επιτέλους τις δύο κοινότητες, την τουρκοκυπριακή και την ελληνοκυπριακή στο νησί, να βρουν τα του οίκου τους για να προχωρήσουν στην πρόταση που θα δίνει τέλος σε αυτό το καθεστώς τα τελευταία 45 χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η τελευταία ενημέρωση λέει ότι υπάρχουν φόβοι, για ύπαρξη τζιχαντιστών τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ηπειρωτική χώρα. Υπάρχει και ο φόβος ότι οι φυλακισμένοι από τους Κούρδους, τζιχαντιστές, στη βόρεια Συρία θα καταλήξουν εδώ στην Ελλάδα. Θέλω να μου πείτε, εάν επαληθεύετε τέτοια είδηση, γιατί το είχαμε ξαναδιαβάσει πριν από μία εβδομάδα, το ξαναδιαβάζω και τώρα πριν από λίγα λεπτά, ότι υπάρχουν τέτοιες έρευνες της αστυνομίας. Επαληθεύετε κάτι τέτοιο;
ΠΕΤΣΑΣ: Η αστυνομία και όλες οι αρχές ασφαλείας κάνουν τη δουλειά τους. Και η δουλειά τους είναι να παρατηρούν όλες τις ροές που έρχονται από το εξωτερικό, ιδίως, όταν υπάρχει μία αυξημένη ροή μεταναστών και προσφύγων από τα ανατολικά μας παράλια προς τα νησιά μας και μετά προς την ενδοχώρα, για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε τέτοια πρόκληση. Δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο σε σχέση με όσα γινόντουσαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Πάντα ήμαστε σε επαγρύπνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πέτσα, σήμερα συνεχίζεται η προσπάθεια αποσυμφόρησης των hot spot, γίνεται μία προώθηση, επαναπροώθηση μάλλον, προσφύγων προς την ηπειρωτική χώρα. Οι δήμοι και οι περιφέρειες εδώ στη βόρειο Ελλάδα καταγγέλλουν ή παραπονιούνται ότι ανισομερώς έρχονται περισσότεροι εδώ στη βόρειο Ελλάδα. Υπάρχει κάτι που απαντάτε εσείς από την πλευρά της κυβέρνησης; Υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός; Είναι η Μακεδονία περισσότερο έτοιμη να υποδεχθεί προσφυγικές ροές;

ΠΕΤΣΑΣ: Ο σχεδιασμός μας είναι να εφαρμόσουμε τα τέσσερα βήματα που έχουμε πει. Δηλαδή: φύλαξη των συνόρων μας, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου – κάτι το οποίο γίνεται ήδη με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή – κατασκευή των προαναχωρησιακών κέντρων και αυξημένες επιστροφές. Μέσα στο πλαίσιο αυτό έρχεται η αποσυμφόρηση των νησιών, 20.000 περίπου άνθρωποι, κυρίως με προσφυγικό προφίλ και κυρίως οικογένειες θα φύγουν από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που έχουν σηκώσει τεράστιο βάρος, θα’ ρθουν στην ενδοχώρα. Και ταυτόχρονα θα γίνουν άλλες 10.000 επιστροφές μέχρι το τέλος του 2020 προς την Τουρκία. Προσπαθούμε λοιπόν έτσι να αποσυμφορήσουμε τα νησιά, να κάνουμε μία καλύτερη κατανομή, επαναλαμβάνω, ανθρώπων που έχουν προσφυγικό προφίλ, είναι κατά βάση οικογένειες, στην ενδοχώρα και ταυτόχρονα επιτέλους να ενεργοποιήσουμε από δική μας πλευράς την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, δηλαδή, να κάνουμε επιστροφές πενταπλάσιες περίπου από αυτές που είχαν γίνει τα τελευταία 4,5 χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως το προσφυγικό είναι το θέμα στο οποίο δέχεστε τη μεγαλύτερη κριτική. Στα θέματα της οικονομίας, για παράδειγμα, έχετε πολύ μεγάλη αποδοχή στις πρώτες μέρες διακυβέρνησής σας. Φαίνεται πως στο προσφυγικό υπάρχουν παράπονα. Και σας λέω ότι, ένα παράπονο εδώ της βόρειας Ελλάδας, είναι ότι δεχόμαστε περισσότερους πρόσφυγες απ’ ότι άλλες περιοχές και μάλιστα περιοχές οι οποίες είναι και τουριστικές. Σας αναφέρω ενδεικτικά το παράδειγμα της Ασπροβάλτας.

ΠΕΤΣΑΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Το θέμα είναι, πού υπάρχουν έτοιμες δομές με περισσότερη χωρητικότητα για να δεχθούν και πού υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κατανομή σε διαμερίσματα ή σε ξενοδοχεία στη δεύτερη φάση που έχει προκηρύξει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το οποίο ενεργοποιείται. Ο σχεδιασμός αυτός αναπτύσσεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και εμείς θέλουμε συμμάχους στις τοπικές κοινωνίες. Δεν πιστεύω ότι οι Έλληνες δεν θέλουν να αγκαλιάσουν το πρόβλημα. Επαναλαμβάνω, που είναι το πρόβλημα; Εκεί που είναι προσφυγικό. Και αυτό το πρόβλημα το έχει ζήσει ο Έλληνας στο πετσί του. Δεν έχουν συμπληρωθεί ούτε 100 χρόνια από τον τελευταίο ξεριζωμό του Ελληνισμού. Ξέρουν οι Έλληνες, τι θα πει προσφυγιά. Αυτό το αγκαλιάζουν. Δεν αγκαλιάζουν τον οικονομικό μετανάστη, γιατί ξέρουν τις αντοχές πλέον της ελληνικής κοινωνίας και εμείς στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα παντού – το έστειλε και ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες και το επαναλαμβάνουμε συνεχώς – ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ροές οικονομικών μεταναστών και όσοι επενδύσουν με την έννοια, ότι ερχόμαστε στην Ελλάδα για να πάμε στην Ευρώπη πληρώνοντας ένα δίκτυο διακινητών, τελικά θα χάσουν τα λεφτά τους, γιατί θα γυρίσουν στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας μιλάτε για πρόσφυγες που έρχονται στη βόρεια Ελλάδα, αλλά το νομοσχέδιο και το πρόβλημα το ονομάσατε Μεταναστευτικό. Και αυτό προκάλεσε μία σωρεία αντιδράσεων. Είναι τελικά προσφυγικό ή μεταναστευτικό;

ΠΕΤΣΑΣ: Έχει αλλάξει η υφή του προβλήματος και, αν δεν διαγνώσουμε σωστά το πρόβλημα, δεν μπορούμε και να το αντιμετωπίσουμε. Στην αρχή, το 2015 – 2016, ήταν κυρίως ένα προσφυγικό πρόβλημα, μετά έγινε προσφυγικό – μεταναστευτικό και τώρα είναι κυρίως μεταναστευτικό και λιγότερο προσφυγικό. Οι άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι εγκλωβισμένοι εκεί για πολλά χρόνια λόγω της λανθασμένης πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης. Άνοιξε τα σύνορα καλώντας όλους να έρθουν εδώ, έκλεισε τον βαλκανικό διάδρομο άρα δεν υπήρξε δικλίδα ασφαλείας, ώστε να μπορούν να φεύγουν από εδώ, καθυστέρησε πάρα πολύ με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και την αντιπάθεια που είχε στις διαδικασίες ασύλου με αποτέλεσμα όλοι να εγκλωβίζονται εδώ και τώρα φτάσαμε στα όριά μας. Αυτό θα το αντιμετωπίσουμε. Θέλουμε να πούμε όμως στους Έλληνες πολίτες και να ήμαστε ειλικρινείς, ότι θέλει χρόνο. Και ο χρόνος που ζητάμε είναι, να εφαρμόσουμε τα τέσσερα σημεία και μέχρι την Άνοιξη να έχουμε αποδώσει όσα μπορούμε να αποδώσουμε αυτά τα τέσσερα σημεία που σας είπα πριν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, είστε σαφής. Βλέπουμε ότι τις τελευταίες ημέρες η Αντιπολίτευση, κύριε εκπρόσωπε, ανεβάζει τους τόνους. Είδαμε έως και ανάρτηση στο twitter του πρωθυπουργού, για παράδειγμα σας λέω, για το θέμα του Joker. Θα υπάρξει, πιστεύετε, συναίνεση έστω και για θέματα της ψήφου των ομογενών; Είδα ότι με τα περισσότερα κόμματα υπάρχει μία κοινή γραμμή. Ωστόσο κατηγορηθήκατε ότι η υπόσχεση του πρωθυπουργού, του κυρίου Μητσοτάκη, στην Αμερική, ότι θα ψηφίσουν όλοι από την Αμερική, καταργείται συμφωνώντας για τα 30 χρόνια που συμφωνήσατε με το ΚΚΕ ως όρο για να μπορεί να ψηφίσει κάποιος, για τα 30 χρόνια μόνο απουσίας από τη χώρα. Θα τα βρείτε, να το ρωτήσω πιο απλά;

ΠΕΤΣΑΣ: Θα ξεκινήσω από το δεύτερο, στο θέμα της συναίνεσης και για της ψήφου των Ελλήνων εκτός Επικρατείας. Σαράντα πέντε, πενήντα χρόνια, περίπου, προσπαθεί το πολιτικό σύστημα να μπορεί να βρει μία διέξοδο για να τηρήσει το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος. Δηλαδή, όλοι οι Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να διευκολύνονται στην άσκηση του κορυφαίου δημοκρατικού τους δικαιώματος που είναι η ψήφος. Δεν τα κατάφερε το πολιτικό σύστημα. Τώρα είμαστε κοντά με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, να βρούμε μία λύση. Άρα εμείς, κάναμε υποχωρήσεις από τις αρχικές μας θέσεις, βάζοντας όμως μία κόκκινη γραμμή: την ισοτιμία της ψήφου. Εκεί φαίνεται ότι υπάρχει κοινός στόχος με όλα τα πολιτικά κόμματα και είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε ώστε να λυθεί το βασικό πρόβλημα, που είναι πράγματι να διευκολυνθούν οι εγγεγραμμένοι πολίτες στους εκλογικούς καταλόγους, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους. Γιατί ξέρετε, είναι πολύ ταξικό και άδικο, να χρειάζεται κάποιος να πληρώσει χιλιάδες ευρώ για να έρθει από την Αμερική να ψηφίσει στην Ελλάδα, αυτόν να τον πριμοδοτούμε και τον άλλον που δεν έχει αυτή την δυνατότητα να τον αφήνουμε να μην μπορεί να συμμετάσχει στα κοινά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα μπορούσατε…

ΠΕΤΣΑΣ: Επομένως…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.

ΠΕΤΣΑΣ:… Κάποιοι κόφτες θα υπάρχουν, είτε με τη λειτουργία των όποιων ετών πίσω, δεν ξέρω, αν είναι 30 χρόνια, αν είναι λιγότερα, αν είναι όσα είναι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το ΑΦΜ, το θέμα του ΑΦΜ στη χώρα μας.

ΠΕΤΣΑΣ:… Μπορεί να βρεθεί μία τεχνική λύση, τέλος πάντων, για να υπάρξει ένας κόφτης. Το ζήτημα είναι, όμως, να πετύχουμε το μείζον. Και είμαστε, πιστεύω, κοντά να πετύχουμε το μείζον με μία ευρεία πλειοψηφία. Θα ήταν ευχής έργον όλα τα πολιτικά κόμματα να ομονοήσουν και να έχουμε μία ψήφο με 300 βουλευτές για αυτό το μείζον θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή είχαμε ερωτήσεις…

ΠΕΤΣΑΣ: Θέλετε να σας απαντήσω και για το άλλο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, και να συμπληρώσω σε αυτό, ότι θα μπορούσε και η κυβέρνηση να υιοθετήσει αυτό που συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, την ηλεκτρονική ψήφο.

ΠΕΤΣΑΣ: Εμείς προτείναμε, όπως ξέρετε, την επιστολική ψήφο, που είναι επίσης μία άσκηση του δικαιώματος από απόσταση. Ισχυρή η άποψη του ΚΚΕ αλλά πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη η ψήφος. Δηλαδή, πρέπει κανείς να φτάσει εκεί, στο Προξενείο ή οπουδήποτε αλλού συμφωνήσουμε, για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Είναι ένα θέμα που εμείς θα θέλαμε να έχει μεγαλύτερη ευελιξία όπως η επιστολική ψήφος, αλλά, σας λέω, μπροστά στο μείζον που είναι να ικανοποιηθεί το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και οι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό να είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους να μην αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, θα το πετύχουμε. Είμαστε κοντά να το πετύχουμε.
Όσον αφορά το άλλο που είπατε, για την ταινία, θα έλεγε κανείς ότι θα ήταν και μία επιστροφή στην κανονικότητα να ασχολούμαστε με ταινίες, όταν τα προηγούμενα χρόνια ασχολούμασταν μόνον με περικοπές συντάξεων, μισθών, κοινωνικών επιδομάτων και όλα αυτά τα προβλήματα που έζησε η ελληνική κοινωνία επί μια δεκαετία. Θα’ λεγα κανείς ότι θα ήταν ένα πρόβλημα πολυτελείας για τα σημερινά δεδομένα. Όμως αυτό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, το να βλέπει όμως κανείς την εικόνα ανηλίκων να συλλαμβάνονται…

ΠΕΤΣΑΣ:…Όμως, αυτό που κάνει η Αντιπολίτευση, αυτό που με ρωτήσατε, αυτό που κάνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι να προσπαθεί να πιάσει ένα θέμα το οποίο δεν είναι πολιτικό και να το δημιουργήσει ως πολιτικό και τι κάνει; Κάνει το ίδιο λάθος που έκανε πριν τις εκλογές. Προσπαθεί να χτίσει ένα προφίλ στον Κυριάκο Μητσοτάκη που όλοι οι Έλληνες ξέρουν ότι δεν έχει. Δεν είναι ακραίος, δεν είναι φιλελεύθερος, δεν είναι ακροδεξιός. Είναι ένας άνθρωπος κεντρώος που ηγείται ενός κεντροδεξιού λαϊκού κόμματος που έχει μία μεγάλη απήχηση και ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Επομένως, το ζήτημα αυτό δεν είναι ζήτημα μικροπολιτικής εκμετάλλευσης και πάνω σε αυτή την στιγμή που έγινε, όπως λέτε και εσείς, κάτι το οποίο δεν είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε, δηλαδή, ανήλικα παιδιά ενδεχομένως να βγαίνουν από κινηματογράφους, εδώ θα έπρεπε κανείς να πει: Ωραία. Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, τα προηγούμενα 4,5 χρόνια γιατί δεν άλλαξαν το θεσμικό πλαίσιο; Ο κύριος Ραγκούσης που είναι λάβρος και φέρει την υπογραφή του ένας νόμος που επιβάλλει πρόστιμα γι’ αυτούς οι οποίοι δεν συμμορφώνονται με το νόμο, γιατί δεν τον άλλαξε; Είτε ήταν με το καπέλο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είτε με το καπέλο της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α; Άρα πρόκειται για μία βαθιά υποκρισία και είπαμε – και εμείς το λέμε παντού – ότι η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της, δηλαδή, να εφαρμόζει το νόμο, αλλά, αν ο νόμος δεν δουλεύει, αν είναι αναχρονιστικός, αν έχει προβλήματα, εδώ είμαστε, είναι θέμα της Βουλής να το λύσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δεν κάνω λάθος, ο νόμος αυτός αναφέρει τις ποινές σε δραχμές. Άκουσα πολύ προσεχτικά τη δήλωσή σας σε συνάδελφό μου, ότι θα τον αλλάξετε το νόμο αυτόν. Σκοπεύετε να τον αλλάξετε;

ΠΕΤΣΑΣ: Είναι ένα θέμα που, αν πιστεύουν σήμερα οι δυνάμεις της Βουλής ότι δεΝ δουλεύει, να το δούμε, να το σκεφτούμε. Θυμίζω ότι, η τελευταία σήμανση, πολύ πιο αυστηρή, στα τηλεοπτικά προγράμματα και όχι στον κινηματογράφο, έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α λίγο πριν τις εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο χρόνων είναι η κόρη σας;

ΠΕΤΣΑΣ: 15 και 9 χρόνων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πήγατε να δείτε την ταινία με την δεκαπεντάχρονη;

ΠΕΤΣΑΣ: Όχι, δεν πήγα να τη δω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάτε να την δείτε;

ΠΕΤΣΑΣ: Μάλλον δεν θα πάω να δω την ταινία. Αν προλάβω να τη δω, θα σας πω μεταγενέστερα. Αλλά νομίζω ότι, αυτό το όριο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι ότι απαγορεύεται για τους ανηλίκους κάτω των 18.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πάω στη Θεσσαλονίκη. Φαίνεται ότι, επιδιώκετε συναίνεση στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά το οξύμωρο είναι, η Ελλάδα να πει ΝΑΙ στη συμφωνία, να την τηρήσει, δηλαδή, αλλά μία νέα κυβέρνηση υπό το VMRΟ, να πει ΟΧΙ και να μην την τηρήσει. Πως θα αντιδράσετε; Για να σας φέρω και στα θέματα της πόλης μας, αυτά που καίνε την καρδιά της Θεσσαλονίκης.

ΠΕΤΣΑΣ: Ένα βασικό πρόβλημα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι ότι αφήνει πάρα πολλά ζητήματα ανοικτά. Παραδείγματα. Ένα βασικό ζήτημα που έχει δει το φως της δημοσιότητας από χθες, είναι ότι μετά την αναβολή των συζητήσεων για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα δυτικά Βαλκάνια, το ζήτημα του ERGA OMNES. Στα εσωτερικά τους έγγραφα οι γείτονές μας έχουν υποχρέωση να αλλάξουν την ονομασία τους. Δεν μπορούμε εμείς οι δύο να συμφωνούμε, να βάζουμε την υπογραφή μας και να έρχεται ένας άλλος εκτός και να εξαρτάται η Συμφωνία των δύο μερών από έναν τρίτο που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, όπως στην προκειμένη περίπτωση. Άρα ένα κομβικό θέμα, όπως το ERGA OMNES που ήταν ένα ζήτημα που όλες οι κυβερνήσεις το είχαν προασπίσει τα προηγούμενα χρόνια, να αφήνεται έτσι στην τύχη του. Άρα υπάρχει η πτυχή, πόσο προβληματική ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών. Παρ’όλα αυτά, εμείς λέμε ότι είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Την υποστηρίζουμε, το θέλουμε αυτό, γιατί είναι προς το καλό και των λαών αυτής της περιοχής και προς το καλό της Ελλάδας και θέλουμε μέσα από τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπορέσουμε να τροποποιήσουμε προς το καλύτερο, προς το εθνικό μας συμφέρον, πτυχές αυτής της Συμφωνίας. Γιατί, είναι άλλο πράγμα, να ξεκινήσει η προενταξιακή διαδικασία και άλλο πράγμα να ανοίγουν και να κλείνουν κεφάλαια προενταξιακών διαπραγματεύσεων όπου η Ελλάδα πράγματι μπορεί να έχει έναν σοβαρό λόγο, ώστε να μπορέσει να επιτύχει κάτι καλύτερο για τα εθνικά της συμφέροντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, κύριε εκπρόσωπε, προεκλογικά ασκήσατε πολύ έντονη κριτική στη Συμφωνία των Πρεσπών και άκουσα και τον κύριο Μητσοτάκη να λέει ότι, θα χρησιμοποιήσει το βέτο στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας. Είναι κάτι που τώρα το παίρνετε πίσω; Ισχύει ή όχι;

ΠΕΤΣΑΣ: Φυσικά και ισχύει. Αλλά, επαναλαμβάνω. Στα κεφάλαια που ανοίγουν και κλείνουν, όχι έναρξη της προενταξιακής διαδικασίας αυτής καθ’ αυτής. Αυτό θα ήταν αντίθετο στη Συμφωνία. Προσέξτε. Εμείς έχουμε πει και κάναμε τα πάντα για να μην υπογραφεί, κάναμε τα πάντα για να μην κυρωθεί, όμως αυτή η Συμφωνία κυρώθηκε τελικά από την Ελληνική Βουλή. Δεν μπορεί μια χώρα όπως η Ελλάδα, που στηρίζει όλη της την εξωτερική πολιτική στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, όταν ζητάει από την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, οπουδήποτε στη γειτονιά μας, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, να έρχεται η ίδια να πυροβολεί τα πόδια της και να λέει «όχι, αυτό το κομμάτι που αφορά εμένα και τις δικές μου υποχρεώσεις από το Διεθνές Δίκαιο δεν θα το σεβαστώ».
Άρα εμείς λέμε ότι, η Συμφωνία είναι εκεί, η Συμφωνία θα εφαρμοστεί, αλλά θα εφαρμοστεί βελτιωμένη, με τα ελληνικά συμφέροντα να εκπληρώνονται. Πότε; Όταν ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το ένα σκέλος και το άλλο είναι, ότι παράλληλα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τα Μακεδονικά προϊόντα και όλες τις ονομασίες των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν το επίθετο μακεδονικός ή μακεδονική στην προώθηση των προϊόντων τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε άλλα διαπραγματευτικά όπλα στο τραπέζι για την συγκεκριμένη συμφωνία;

ΠΕΤΣΑΣ: Όπως;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσάς ρωτάω.

ΠΕΤΣΑΣ: Τα διαπραγματευτικά όπλα ξεδιπλώνονται σε κάθε κεφάλαιο. Δεν θα ήταν κάτι σώφρων να πει κανείς, τι εργαλεία θα χρησιμοποιήσει, όταν ανοίγουνε τριάντα ή τριανταπέντε διαφορετικά κεφάλαια από την γεωργία μέχρι την αλιεία και από την εξωτερική πολιτική μέχρι την άμυνα και από τα θέματα νέων τεχνολογιών μέχρι οποιαδήποτε άλλα ζητήματα εμπορίου ή βιομηχανίας ανακύπτουν. Μέσα σε αυτά θα συζητήσουμε όλα τα υπόλοιπα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε σαφής. Για να πάμε στη Θεσσαλονίκη. Θα γίνει κάποιο μεγάλο έργο, κύριε εκπρόσωπε, στην πόλη; Όλοι εμείς οι Θεσσαλονικείς βλέπουμε τις κυβερνήσεις να αλλάζουν και βλέπουμε έργα να μην γίνονται. Ακούμε τις εξαγγελίες στη Θεσσαλονίκη κάθε φορά αλλά τελικά, όταν φτάνουμε στην πράξη δεν γίνονται.

ΠΕΤΣΑΣ: Από τις …. Ο πρωθυπουργός έχει εγκαινιάσει μία άλλη λογική στην ομιλία του. Ξεδίπλωσε ένα χάρτη δώδεκα μηνών στον οποίο είπε, ότι θα κάνει κάποια συγκεκριμένα πράγματα, ώστε του χρόνου τον Σεπτέμβρη που θα έρθει ξανά στη Θεσσαλονίκη, να μπορεί να κριθεί από τους πολίτες κατά πόσο υλοποίησε αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε ή όχι. Να δεχθεί το χειροκρότημα ενδεχομένως, αν τα υλοποίησε ή το παράπονο και να απολογηθεί γι’ αυτό, αν δεν το έκανε. Άρα εμείς, έχουμε πει τι θα κάνουμε μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο. Όσον αφορά τα πρώτα μεγάλα έργα έχουμε ξεκινήσει μια άλλη διαδικασία όσον αφορά το Αττικό Μετρό το οποίο με τις αλλαγές που είχαν επέλθει το 2000…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ‘14 εννοείτε.

ΠΕΤΣΑΣ: Στο μετρό της Θεσσαλονίκης, εννοώ ότι η Αττικό Μετρό ξεκίνησε τη διαδικασία να αλλάξει όλη η φιλοσοφία του έργου με την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό του Βενιζέλου, ώστε να μπορέσουμε να ξεμπλοκάρουμε από το αδιέξοδο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α το 2017. Μία λύση με χαμηλότερο κόστος και με ταχύτερο αποτέλεσμα, όπως εμείς πιστεύουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, κύριε υπουργέ, αν μου επιτρέπετε, στο θέμα του Μετρό δέχεστε πολύ έντονη κριτική, ότι τελικά εξ αιτίας σας θα καθυστερήσει το έργο, θα κοστίσει περισσότερο και θα ταλαιπωρηθούν και περισσότερο οι Θεσσαλονικείς.

ΠΕΤΣΑΣ: Το έργο θα κοστίσει λιγότερο και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023. Όσοι λέγανε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι δική σας δέσμευση αυτό το ‘23;

ΠΕΤΣΑΣ: Δεν είναι δική μας δέσμευση, είναι αυτό το χρονοδιάγραμμα που έχουμε και αυτό που ήταν αντικείμενο της σημερινής συζήτησης. Ένα από τα βασικά ζητήματα που αφορούσαν το Μετρό είναι πράγματι αυτό το χρονοδιάγραμμα να οριστικοποιηθεί από την εταιρεία και να μπορέσει να τεθεί στην δημοσιότητα, ώστε οι πολίτες να μπορούν να αξιολογούν κατά πόσο προχωρούν τα έργα με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει. Το προηγούμενο σχέδιο κόστιζε πολύ περισσότερο και είχε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Παράδειγμα, εσείς, αν ήσασταν στο Μετρό θα θέλατε σε μια περίπτωση, ο μη γένοιτο, μίας φωτιάς, θα πηγαίνατε προς τα κάτω ή προς τα πάνω;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε περίπτωση φωτιάς λέτε; Ε, προφανώς προς τα πάνω.

ΠΕΤΣΑΣ: Προς τα πάνω, όμως σας πήγαινε προς τα κάτω το προηγούμενο σχέδιο και δεν διασφάλιζε με τίποτα τις αρχαιότητες, γιατί πήγαινε σε τριανταπέντε μέτρα βάθος. Αυτά είναι τεχνικές λεπτομέρειες δεν χρειάζεται να απασχολούν συνέχεια την κοινή γνώμη, όμως πρέπει να ξέρουμε ότι είναι άλλο πράγμα να λέει κάποιος κάτι ανέφικτο, να υπόσχεται ότι θα προστατέψει την αρχαιότητα και τις αρχαιότητες ενδεχομένως που υπάρχουν εκεί, που δεν είναι αρχαιότητες ένας ρωμαϊκός δρόμος αλλά ακόμη και αν αυτό είναι ο σκοπός του δεν μπορεί να βάζει σε κίνδυνο ούτε την υλοποίηση του έργου, είτε να δημιουργεί άλλα προβλήματα που μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες στην πορεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο αντίλογος…

ΠΕΤΣΑΣ: Ίσως δεν μπορούσε να ξεκινήσει το έργο χωρίς το σταθμό Βενιζέλου και να ξαναέκλεινε μετά για δεκαοχτώ μήνες, απαντώντας στο θέμα της ταχύτητας και του χρόνου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο αντίλογος πάντως από την πλευρά των αρχαιολόγων μιλάει για ένα μνημειώδες έργο, το οποίο θα προσέλκυε πάρα πολλούς τουρίστες στην περιοχή αλλά δεν θα επιμείνω, γιατί θέλω να πάω στον ΟΑΣΘ.

ΠΕΤΣΑΣ: Να πω σε όσους έχουν απορίες να επισκεφτούν το έργο του Μετρό στην Αθήνα, που με απόσπαση και επανατοποθέτηση έχει πάρα πολύ ωραίες αρχαιότητες και τις θαυμάζει όλος ο κόσμος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον ΟΑΣΘ τώρα. Στην αρχή είχατε μια περίοδο χάριτος επι νέας διοίκησης του ΟΑΣΘ μέχρι να αναλάβει να δει τι γίνεται, βγήκαν κάποια επιπλέον λεωφορεία. Θα σας πω ότι η κατάσταση πάλι έχει φτάσει στο απροχώρητο. Παραπονιέται πάρα πολύ ο κόσμος. Ότι τα δρομολόγια καθυστερούν πάρα πολύ, ότι είναι πάρα πολύ λίγα παρά τα νέα λεωφορεία. Τα λεωφορεία είναι σε άθλια κατάσταση και το ρεπορτάζ από τον ΟΑΣΘ λέει το ίδιο. Τι θα κάνετε και πότε;
ΠΕΤΣΑΣ: Χθες παραλάβαμε η διοίκηση μάλλον χθες παρέλαβε του ΟΑΣΘ η καινούργια παρέλαβε σε λειτουργία και σε κυκλοφορία 215 λεωφορεία. Φτάσαμε στα 317 και ο σκοπός είναι να πάμε στα 440 σε μια πόλη που χρειάζεται περίπου 500. Θα πάμε στα 440 μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 με την συμφωνία που έχει γίνει ανάμεσα στον ΟΑΣΘ και τα ΚΤΕΛ ώστε να αυξηθούν τα δρομολόγια. Από αυτά θα έχουμε καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και πολύ χαμηλότερο κόστος. Θα κοστίζει περίπου 1,46 ευρώ το χιλιόμετρο από 4 ευρώ που κόστιζε με τον ΟΑΣΘ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μειωθεί το εισιτήριο δηλαδή;
ΠΕΤΣΑΣ: Χαμηλότερο κόστος για το ΟΑΣΘ και ταχύτερη εξυπηρέτηση για τους πολίτες. Αυτά τα δυο συνδυάζονται με το πλάνο το οποίο έχουμε δρομολογήσει και από κει και μετά η ανανέωση του στόλου είναι ένα άλλο ζήτημα το οποίο θα το δούμε ενδεχομένως συζήτηση μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: θα δούμε μείωση στα εισιτήρια; Γιατί μας λέτε για χαμηλότερο κόστος άρα θα δούμε και κάποια μείωση….
ΠΕΤΣΑΣ: Θα πρέπει να σταθεί στα πόδια του ο ΟΑΣΘ και να μην κλείσει. Αρα η μείωση του κόστους…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει και ένα τέτοιο ενδεχόμενο δηλαδή;
ΠΕΤΣΑΣ: Έτσι όπως πήγαινε η προηγούμενη κατάσταση ήταν μια πτωχευμένη εταιρεία. Γιατί να οδηγήσει σε κρατικοποίηση η οποία έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αυτό έγινε. Έγινε μια κρατικοποίηση η οποία απέτυχε οικτρά και σε συγκοινωνιακό αποτέλεσμα και σε οικονομικό αποτέλεσμα. Επομένως εμείς θέλουμε να σταθεί στα πόδια του ο ΟΑΣΘ και εδώ είμαστε να συζητήσουμε τα υπόλοιπα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σκοπεύετε να αλλάξετε και το ιδιοκτησιακό καθεστώς ή καθεστώς λειτουργίας του;
ΠΕΤΣΑΣ: Θα μείνουμε μέσα στην σύμπραξη του ιδιωτικού και δημόσιου τομές ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ θα φέρει το αποτέλεσμά του και εδώ είμαστε να δούμε τα υπόλοιπα ζητήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν τώρα ξέρω ότι είστε ΑΕΚ. Είναι αλήθεια;
ΠΕΤΣΑΣ: Φυσικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Η ερώτηση που πλανάται πάνω από τα κεφάλια και στο μυαλό των φιλάθλων είναι τι θα γίνει με το γήπεδο του ΠΑΟΚ. Είδα με πολύ προσοχή και άκουσα τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Σαββίδη. Εγώ θέλω να μου πείτε αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για να ξεκινήσουν τα έργα.
ΠΕΤΣΑΣ: Ο δικέφαλος δεν θέλει κλουβί για να μπει μέσα θέλει γήπεδο για να ανοίξει τα φτερά του. Επομένως το γήπεδο θα προχωρήσει. Από τη συμφωνία ο Δήμος έχει αναλάβει να δει τα πράγματα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και από κει και μετά έχει αποφασιστεί …τι αποφασίστηκε η αρμόδια επιτροπή που ασχολείται με τα υπόλοιπα θέματα τα τεχνικά, θα συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό τον κ. Οικονόμου σε μια ξεχωριστή σύσκεψη για να δρομολογηθούν όλες οι υπόλοιπες τεχνικές λεπτομέρειες του έργου. Άρα το έργο θα γίνει. Αυτή είναι η σαφής δέσμευση. Θέμα είναι το χρονοδιάγραμμα το οποίο θα μου επιτρέψετε να επιφυλαχθώ μέχρι να γίνει η συνάντηση με τον κ. Οικονόμου για τα τεχνικά ζητήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρα θα γίνει. Γιατί κανένας δεν το πιστεύει ότι θα γίνει κύριε υπουργέ.
ΠΕΤΣΑΣ: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ο Δήμος. Τεχνικά ζητήματα η αρμόδια επιτροπή με τον κ. Οικονόμου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Επειδή τα οικονομικά τα ακούμε συνέχεια εγώ μια ερώτηση θα σας κάνω μόνο. Υπάρχει ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ όπως ακούσαμε από τον κύριο Σκυλλακάκη σήμερα;
ΠΕΤΣΑΣ: Μειώθηκε 22% ήδη το 2019.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περεταίρω εννοώ.
ΠΕΤΣΑΣ: Θα έλεγα βήμα –βήμα. Προχωράμε βήμα -βήμα. Δεν υποσχόμεθα πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε. Κάνουμε πράγματα που είπαμε προεκλογικά και αν έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο τα φέρνουμε πιο γρήγορα. Δεν θέλουμε να αιφνιδιάζουμε κανένα και να ξέρουνε οι πολίτες τι να περιμένουν. Αρα μειώθηκε ο φόρος ακίνητης περιουσίας, θα γίνουν αναπροσαρμογές αντικειμενικών αξιών με την διεύρυνση της φορολογικής βάσης κατά βάση θα γίνει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κυρίως για οικόπεδα, κτίσματα εκτός σχεδίου και μετά θα δούμε. Έχουμε δεσμευτεί για μια μείωση ξανά του ΕΝΦΙΑ το 2021 για 10% περίπου αν έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο να το κάνουμε νωρίτερα θα το κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι εκκρεμείς συντάξεις είναι περισσότερες από ένα εκατομμύριο, το είπατε στην αρχή. Θα απεγκλωβιστούν; Κρέμονται κυριολεκτικά από μια κλωστή οι συνταξιούχοι. Τι θα γίνει;
ΠΕΤΣΑΣ: Ο σκοπός μας είναι δύο πράγματα. Στην οικονομία και ιδίως για το ασφαλιστικό είναι η άρση των αδικιών. Έχουμε χάσει τον μπούσουλα πλέον των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θα έρθουμε να διορθώσουμε τα δύο βασικά προβλήματα χαμηλή ανταποδοτικότητα από τη μία πλευρά που τιμωρούσε όσους δούλευαν περισσότερα χρόνια και συνεισέφεραν περισσότερα και δεύτερον την άνιση –ας το πούμε έτσι- συνεισφορά των ελευθέρων επαγγελματιών. Εγω θα σας πω τι θα διορθώσουμε μέσα στο ασφαλιστικό μας σύστημα και σκοπός μας όπως σας είπα είναι να δώσουμε ρευστότητα και τι πιο καλό για τη ρευστότητα στην οικονομία από το κράτος να αρχίσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις αυτές; Είτε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την πραγματική οικονομία για έργα που έχουν υλοποιηθεί αλλά δεν έχουν πληρωθεί οι ανάδοχοι είτε η χορήγηση συντάξεων που δεν έχουν χορηγηθεί μέχρι τώρα παρά το γεγονός ότι οι πολίτες τις δικαιούνται εδώ και πολλούς μήνες. Πιστεύω ότι σιγά- σιγά ότι θα εξαντλήσουμε αυτό το στόκ που έχει γίνει ώστε να πάρουν την σύνταξη που δικαιούνται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ ξέρω ότι είχατε αναλάβει τα οικονομικά του κόμματος και μάλιστα θεωρήθηκε ότι το κάνατε με πολύ μεγάλη επιτυχία Θέλω να μου πείτε καθώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορα δημοσιεύματα … τι γίνεται με αυτό Εκπληρώνετε τις υποχρεώσεις σας;
ΠΕΤΣΑΣ: Τα δάνειά μας εξυπηρετούνται κανονικά. Ξέρετε στηριζόμαστε πλέον σαν κόμμα και στα μέλη μας. Έχει 155.000 ταμιακώς τακτοποιημένα μέλη η ΝΔ. Ζει από αυτά και το σύνολο σχεδόν της χρηματοδότησης που παίρνουμε από το κράτος πηγαίνει για την αποπληρωμή των δανείων που έχουμε. Άρα στηριζόμαστε στα μέλη. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα η ΝΔ σήμερα στην Ευρώπη τόσο όσον αφορά τα μέλη αυτά καθαυτά όσο και αυτούς που πληρώνουν πραγματικά τη συνδρομή τους. Χωρίς αυτούς και τους ευχαριστούμε πολύ δεν θα μπορούσαμε να σταθούμε στα πόδια μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή μιλάμε για χρήματα θέλω να μου πείτε πως στέκεστε απέναντι στην κοινωνία μας που κατάφερε να συγκεντρώσει εκατομμύρια ευρώ για να στείλει ένα παιδάκι στο εξωτερικό. Πως το σχολιάζετε αυτό;
ΠΕΤΣΑΣ: Κατ αρχάς πιστεύουμε ότι το θέμα αυτό ήταν από την αρχή ένα θέμα επιστημονικό ιατρικό. Δεν ήταν ένα θέμα οικονομικό. Γι’ αυτό και εμείς είπαμε ότι η απόφαση εδώ ανήκει στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο. Από κει και πέρα κάναμε ότι μπορούσαμε χωρίς να το διαφημίζουμε μειώνοντας το κόστος για τη θεραπεία εξασφαλίζοντας ότι θα συγκεντρωθεί το επιπλέον χρηματικό ποσό που απαιτούνταν και τρίτον μειώνοντας ή εξασφαλίζοντας την μετακίνηση και τη διαμονή της οικογένειας και του παιδιού στο εξωτερικό. Αυτό το κάνουμε γιατί; Γιατί ακούμε την κοινωνία και νοιαζόμαστε γι’ αυτήν Αυτό έχουμε αποδείξει μέχρι τώρα. Δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό. Αυτό κάναμε στο Μάτι με τους εγκαυματίες οι οποίοι βρήκαν επιτέλους στοργή. Αυτό κάναμε στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ γρηγορότερα για να μπορέσει να ανασάνει ένα νοικοκυριό. Αυτό κάνουμε με την απονομή συντάξεων. Έχουμε πει ότι θα δοθούν και τα αναδρομικά που δικαιούται από τις 4 Οκτωβρίου και μετά για τις επικουρικές. Αυτό κάνουμε σε όλες τις περιπτώσεις που χρειάστηκε να δείξει μια ανθρωπιά το πολιτικό σύστημα γιατί κακά τα ψέματα από αυτό πάσχει η ελληνική κοινωνία μετά από 10 χρόνια κρίσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως και για το Μάτι το οποίο το αναφέρατε ενώ είχατε ασκήσει πολύ έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της κατηγορηθήκατε μετά για την ομιλία του κ. Μητσοτάκη ο οποίος ανέφερε ότι έγινε στο Μάτι οφείλετε στην κλιματική αλλαγή και δεχθήκατε μετά πολύ έντονη κριτική.
ΠΕΤΣΑΣ: Δεν το είπε έτσι ο πρωθυπουργός. Επειδή ήμουν μπροστά δεν το είπε έτσι ο πρωθυπουργός. Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός είναι ότι είναι ένα παράδειγμα ακραίο κλιματική αλλαγής που μας οδήγησε σε μια εκατόμβη θυμάτων εξαιτίας της ανικανότητας της προηγούμενης κυβέρνησης. Ακόμα και αυτή η καταστροφική πυρκαγιά αν είχε δοθεί εντολή εκκένωσης όπως θα μπορούσε να δοθεί δεν θα είχαμε θρηνήσει τόσα θύματα. Θα είχαμε θρηνήσει ενδεχομένως λιγότερα ή και κανένα. Και ξέρετε αυτό το είχε αποδείξει η επιτροπή Συνολάκη την οποία εμείς είχαμε ψηφίσει τότε ως ένα άνθρωπο με διεθνές κύρος. Απέδειξε αυτό πράγμα που έχει αποδειχθεί και μετά και από τον κόσμο των εμπειρογνωμόνων που είχαν συσταθεί
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως και από τα SMS που επαίρεται η κυβέρνηση ότι θα σταλούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δεν εστάλησαν τελικά στην πρόσφατη….
ΠΕΤΣΑΣ: Που δεν εστάλησαν; Πέστε μου. Η μόνη πυρκαγιά που δεν εστάλησαν ήταν μια αδρανή πυρκαγιά κοντά στο Μάτι. Γιατί; Γιατί όμως δεν εστάλησαν; Γιατί στέλνουμε μηνύματα; Γιατί θέλουμε πολύ γρήγορα να κινητοποιήσουμε ένα κόσμο ώστε από στόμα σε στόμα ακόμα και αυτός που δεν έχει αυτοκίνητο στα χέρια του να μπορέσουμε να εκκενώσουμε μια περιοχή. Εκείνο το βράδυ που πήρε φωτιά ήταν επιτόπου οι αστυνομικές δυνάμεις, ήταν ο υπουργός Εσωτερικών, ο Περιφερειάρχης Αττικής, ο Δήμαρχος της περιοχής όλες οι δυνάμεις της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με τον Γενικό Γραμματέα και τι κάνανε; Επιλέξανε εκείνη τη στιγμή ότι δεν χρειαζότανε να στείλουν ευρύτερα στην περιοχή μηνύματα αλλά πρώτα – πρώτα να κάνουν την εκκένωση. Πράγμα που έγινε και το πρωί είχε σβήσει η φωτιά. Στις 5 το πρωί είχε σβήσει η φωτιά. Τι ήταν πιο αποτελεσματικό; Να … κάποιον ή να κάνουμε αυτό το οποίο είναι καλύτερο για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Ξέρετε δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από την ανθρώπινη κρίση. Γι’ αυτό βάζουμε ανθρώπους εκεί γι’ αυτό δίνουμε το πρόταγμα στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για να παίρνει αυτές τις αποφάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ είστε περίπου τρείς μήνες περίπου στην εξουσία. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω τι σας λείπει από την προηγούμενη κατάσταση για να πάμε στην προσωπική ερώτηση. Τι χάσατε όταν αναλάβατε τα καθήκοντά σας; Γιατί φαντάζομαι ότι δουλεύετε πάρα πολλές ώρες τώρα.
ΠΕΤΣΑΣ: Δεν νομίζω ότι είναι κάτι καινούργιο για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά να αφιερώνουν πάρα πολύ χρόνο γι’ αυτά. Δεν έχω χάσει τίποτα. Ίσως περισσότερο χρόνο να ήθελα να βλέπω την οικογένειά μου. Όπως όλοι φαντάζομαι αλλά αυτό δεν είναι κάτι το οποίο αναπληρώνεται. Χάνονται οι στιγμές και δεν γυρίζουν αυτό που μένει είναι η αγάπη προς τους δικούς μας ανθρώπους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα τελειώνοντας να σας ζητήσω μια χάρη για την ΕΡΤ3. Θέλουμε μια ράμπα για τα αμαξίδια τα αναπηρικά γιατί κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Το ζητάμε πολύ καιρό και θέλουμε να το αποκτήσουμε για να έχουν πρόσβαση και οι άνθρωποι και τα άτομα με αναπηρία εδώ στις εκπομπές μας.
ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό που έχω πει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα αυτό το χαρτοφυλάκιο είναι ότι δεν θα ανακατεύομαι στα θέματα της διοίκησης της ΕΡΤ. Αυτό που μπορώ να κάνω όμως είναι να μιλήσω στην νέα διοίκηση της ΕΡΤ για το θέμα το οποίο σας απασχολεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε υπουργέ.
ΠΕΤΣΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλώς ήρθατε. Θα χαρούμε πολύ να σας ξανά έχουμε εδώ στην ΕΡΤ3 και στον Συν.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr