Τρέχων Άρθρο
150 Χρόνια Ελληνικός Τύπος στη Χώρα του Νείλου

150 Χρόνια Ελληνικός Τύπος στη Χώρα του Νείλου

Την πολλαπλή προσφορά του Αιγυπτιώτικου Τύπου στον Ελληνισμό ανά τον κόσμο, υπογράμμισαν στους χαιρετισμούς και τις παρεμβάσεις τους, οι συμμετέχοντες ομιλητές στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και φιλοξένησε στο Συνεδριακό της Κέντρο, το απόγευμα της Τετάρτης 16 Μαρτίου 2016, με θέμα «150 χρόνια Ελληνικός Τύπος στη χώρα του Νείλου».

Αφορμή για την εκδήλωση στάθηκε η κυκλοφορία του ομώνυμου, με την εκδήλωση, φωτογραφικού λευκώματος, σε επιμέλεια του δημοσιογράφου Νίκου Κάτσικα, το οποίο αποτυπώνει τα 150 χρόνια της ιστορικής διαδρομής του Αιγυπτιώτικου Τύπου, μέσα από το έργο 400 και πλέον δημοσιογράφων που εργάστηκαν σε αυτόν.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς του Κοινοβουλίου κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο Αναπληρωτής Γενικός Δ/ντης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Δημήτριος Πλευράκης, ο Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας στην Αθήνα, Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, ο ΑΕ Πρέσβυς της Αιγύπτου στην Ελλάδα κ. Ahmed El Bidewy, ο AE Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης καθώς και η Αιγυπτιώτισσα επιχειρηματίας, Πρόεδρος του ομίλου εταιριών SofMedica και χορηγός του λευκώματος κα Αικατερίνη Σοφιανού-Μπελεφάντη.

Τη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας να στηρίξει με κάθε μέσο πρωτοβουλίες ανάλογες με την έκδοση του φωτογραφικού λευκώματος «150 χρόνια Ελληνικός Τύπος στη χώρα του Νείλου», εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρης Κρέτσος, τονίζοντας τη σημασία της διάσωσης και διατήρησης, μέσω ιστορικών και πολιτιστικών ντοκουμέντων, της ιστορικής μνήμης του Ελληνισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο συντονιστής της εκδήλωσης, Αλεξανδρινός δημοσιογράφος και δ/ντης της «Εφημερίδας των Συντακτών» κ. Νικόλας Βουλέλης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια από την ελληνική πολιτεία, από κοινού με τις ελληνικές κοινότητες Αιγύπτου και τις ενώσεις Αιγυπτιωτών Ελλάδας για τη συντήρηση, ψηφιοποίηση και αξιοποίηση του πλούσιου υλικού από έντυπες εκδόσεις που φυλάσσεται σήμερα στο Γενικό Προξενείο της Αλεξάνδρειας και στα Αρχεία της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου. Ο κ. Βουλέλης επεσήμανε το γενικότερο έλλειμμα στην εις βάθος μελέτη της ιστορίας του Ελληνισμού της Αιγύπτου, παρά την τόσο σημαντική προσφορά των Ελλήνων της Αιγύπτου στην οικοδόμηση και διατήρηση των δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα των δεσμών φιλίας μεταξύ των δυο αρχαιότερων πολιτισμών της Μεσογείου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Πρέσβυς της Αιγύπτου στην Ελλάδα κ. Ahmed el Bidewy μίλησε για τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης αλλά και διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου με έμφαση στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης αλλά και της ενημέρωσης.

Για ριζική μετεξέλιξη των σχέσεων των δύο χωρών, τα τελευταία χρόνια, και για έντονη διάδραση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, όχι μόνο σε πολιτιστικά θέματα αλλά και σε θέματα οικονομίας και πολιτικής, μίλησε ο Έλληνας Πρέσβυς στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης. Ο κ. Λάζαρης έκανε λόγο για 208 ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι ο 4ος μεγαλύτερος Ευρωπαίος επενδυτής στη χώρα του Νείλου και η Αίγυπτος ο 6ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας.

Στις παρεμβάσεις τους, οι Πρόεδροι των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής και Αλεξάνδρειας κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, υπενθύμισαν κάποιες ημερομηνίες-σταθμούς στην ιστορία του Αιγυπτιώτικου Τύπου – όπως για παράδειγμα, η κυκλοφορία της πρώτης ελληνικής εφημερίδας με την ονομασία «Αίγυπτος», τον Ιούλιο του 1862, ή η κυκλοφορία της μεγαλύτερης ελληνικής εφημερίδας “ΦΩΣ” το 1897 – και υπογράμμισαν ότι η εκδοτική δραστηριότητα των Ελλήνων στην Αίγυπτο είναι συνυφασμένη με την ιστορική παρουσία τους στο χώρο. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε ότι από τα 100 τυπογραφεία που λειτουργούσαν στην Αίγυπτο, την εποχή εκείνη, τα 95 ήταν ελληνικά.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν δύο βίντεο, επίσης σε επιμέλεια του κ. Νίκου Κάτσικα, με υλικό, το πρώτο από το ιστορικό αρχείο και το δεύτερο από τον σύγχρονο Αιγυπτιώτικο Τύπο, ο οποίος συνεχίζει την παράδοση της διαρκούς παρουσίας στη χώρα του Νείλου, με δύο εκδόσεις και μία διαδικτυακή παρουσία. Πρόκειται για το εβδομαδιαίο «Νέο Φως» του Καίρου, τη συνέχεια του ιστορικού «Φωτός», τον μηνιαίο «Αλεξανδρινό Ταχυδρόμο» καθώς και την ενημερωτική ιστοσελίδα «Πυραμίς». Αρχισυντάκτης και των τριών ΜΜΕ είναι ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Κάτσικας, ο οποίος εργάζεται με πείσμα και με πάθος με στόχο τη διατήρηση του ρόλου των Αιγυπτιώτικων ΜΜΕ ως «γέφυρας του Ελληνισμού που παρεπιδημεί στην αγαπημένη μας Χώρα του Νείλου με την ακόμα πιο αγαπημένη Μητέρα Πατρίδα», όπως γράφει χαρακτηριστικά ο ίδιος στο φωτογραφικό λεύκωμα.

Στο σύντομο χαιρετισμό της, η κα Αικατερίνη Σοφιανού-Μπελεφάντη ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Κρέτσο για τη διοργάνωση και φιλοξενία της εκδήλωσης και εξέφρασε τη διαχρονική αφοσίωση της ιδίας, αλλά και όλων των απόδημων Ελλήνων, στο στόχο της προβολής της Ελλάδας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr