Τρέχων Άρθρο
Βιέννη – Συναυλία υπέρ των πληγέντων από τις πυρκαγιές
Στη σκηνή διακρίνονται ο μουσικός Patrick Rutka (αρμόνικα), η τραγουδίστρια Charlotte Ludwig και ο μουσικός Klaus Steurer (βιεννέζικη κόντρα κιθάρα).

Βιέννη – Συναυλία υπέρ των πληγέντων από τις πυρκαγιές

Συναυλία παραδοσιακού βιεννέζικου τραγουδιού, υπέρ των πληγέντων από τις δασικές πυρκαγιές στην Ανατολικη Αττική, πραγματοποιήθηκε στις 5 Αυγούστου 2018, στο θερινό θέατρο «Tschauner Bühne» στο Ottakring της Βιέννης, υπό την αιγίδα του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αυστρία. Η συναυλία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της τραγουδίστριας Charlotte Ludwig και του διάσημου ντουέτου «16er Buam», το οποίο αποτελείται από τους Patrick Rutka (αρμόνικα) και Klaus Steurer (βιεννέζικη κόντρα κιθάρα).

Η συναυλία διήρκεσε δύο ώρες και παρουσιάστηκαν πολλά από τα γνωστότερα παραδοσιακά τραγούδια της Βιέννης και ορισμένα ελληνικά, όπως «Τα παιδιά του Πειραιά» και «Η Μαρία με τα κίτρινα». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ερμηνεία ορισμένων παραδοσιακών βιεννέζικων τραγουδιών τόσο στο πρωτότυπο όσο και σε ελληνική μετάφραση (στροφή παρά στροφή εναλλάξ). Μεταξύ των τραγουδιών υπήρχε παρλάτα εκ μέρους των μουσικών, όπως συνηθίζεται στις παραδοσιακές αυστριακές ταβέρνες και στα καμπαρέ, με θεματολογία που αφορούσε στην αυστριακή και στην ελληνική κοινωνία.

Η συναυλία υποστηρίχθηκε επικοινωνιακά από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Βιέννης, αναγγέλθηκε με σχετικά άρθρα στην εφημερίδα Kronen Zeitung, στην ομογενειακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Hephaestus Wien και στα αυστριακά τουριστικά περιοδικά Traveller και Profireisen και την παρακολούθησαν περισσότεροι από εκατό Αυστριακοί, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά και με ενθουσιασμό στην ερμηνεία των τραγουδιών. Παρευρέθη, επίσης, ο Ακόλουθος Τύπου της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αυστρία, κ. Πάνος Μαστοράκης. Από τις εισπράξεις της παράστασης και σχετικές επί τόπου δωρεές συγκεντρώθηκαν και διατέθηκαν με έμβασμα της Charlotte Ludwig χίλια ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος υπέρ των θυμάτων των δασικών πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική.

 

Οι μουσικοί

Η Charlotte Ludwig, η οποία είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, σπούδασε μουσική σε ωδείο και μετά το σχολείο παρακολουθούσε θεατρικές παραστάσεις και μιούζικαλ στο θέατρο, όπου οι γονείς της διατηρούσαν επιχείρηση εστίασης. Σε ηλικία 18 ετών ήλθε σε επαφή με το ελληνικό τραγούδι ως τουριστική ξεναγός στην Ελλάδα. Από το 2013 ασχολείται με το παραδοσιακό βιεννέζικο τραγούδι και από το 2017 ασχολείται με το βιεννέζικο καμπαρέ.

Ο Patrick Rutka είναι αυτοδίδακτος μουσικός και έμαθε να παίζει διατονική αρμόνικα της Στυρίας από τον παππού του. Συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Βιέννης για τη διδασκαλία εκτέλεσης μουσικών κομματιών με διαφόρους τύπους αρμόνικας και διεξάγει επιστημονικές έρευνες στους τομείς της λαϊκής μουσικής και της αρμόνικας.

Ο Klaus Steurer είναι επίσης αυτοδίδακτος μουσικός. Παίζει κιθάρα από 12 ετών και ασχολείται με τη rock και jazz μουσική. Έχει ειδικευθεί στη βιεννέζικη κόντρα κιθάρα και έχει σπουδάσει ευρωπαϊκή εθνολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Ο Patrick Rutka και ο Klaus Steurer αποτελούν ένα από τα πιο διάσημα ντουέτα της παραδοσιακής βιεννέζικης μουσικής, γνωστό υπό τον τίτλο «16er Buam».

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr