Βιέννη – Συμπόσιο για την ασφαλή χρήση της τεχνολογίας
Στις 17 Μαΐου 2018, το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αυστρία και ο Ιατρικός Σύλλογος της Βιέννης διοργάνωσαν επιστημονικό συμπόσιο για την ασφαλή χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι της αυστριακής κυβέρνησης και των διπλωματικών αρχών της Ελλάδος και της Κύπρου στη Βιέννη, αυστριακοί γιατροί και επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και λοιποί ενδιαφερόμενοι.
Κύριοι ομιλητές στο Συμπόσιο ήταν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Βιέννης, Dr. Thomas Szekeres, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αυστρία, κ. Κωνσταντίνος Προκάκης, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της Κύπρου για το Περιβάλλον και την Υγεία των Παιδιών, Δρ. Στέλλα Κάννα Μιχαηλίδου, ο επικεφαλής του Τμήματος Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Ιατρικού Συλλόγου Βιέννης, Dr. Piero Lercher, ο διεθνούς φήμης αμερικανός γιατρός και Πρόεδρος του προγράμματος «The Adaptation Project», Dr. George Carlo, και ο ερευνητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Dr. Wilhelm Mosgöller.
O Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Βιέννης, Dr. Thomas Szekeres, τόνισε ότι με την εξέλιξη των νέων τηλεπικοινωνιακών τεχνολογιών και τις δημογραφικές μεταβολές «θα προκύψουν νέες προκλήσεις για την κοινωνία, όσον αφορά στην πρόληψη και διασφάλιση της δημόσιας υγείας». Είναι, λοιπόν, σημαντικό «να υπάρξει αντικειμενικός διάλογος ως προς αυτά τα ζητήματα στο πλαίσιο μιας υγιούς και φιλικής προς το περιβάλλον ψηφιοποίησης».
O Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Βιέννης, κ. Κωνσταντίνος Προκάκης, υπογράμμισε ότι «η βούληση της Ελλάδος να προωθήσει την ψηφιακή στρατηγική της για το παρόν και το μέλλον είναι ισχυρή, όπως είναι ισχυρή η βούλησή της να το πράξει αυτό προς όφελος των ανθρώπων της … Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί και αναπτύσσει τώρα διαφοροποιημένες ψηφιακές τεχνολογίες, οι οποίες θα καταστήσουν την καθημερινότητα του πολίτη πολύ καλύτερη και πιο άνετη. Από την άλλη πλευρά αυτού του είδους οι τεχνολογίες πρέπει να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο από τους ανθρώπους και για το καλό των ανθρώπων. Αυτό συνεπάγεται ένα συνεκτικό συνδυασμό ρυθμίσεων και καλά προσδιορισμένων δημοσίων πολιτικών σε τομείς, όπως η επιστημονική έρευνα, η ψηφιοποίηση, η οικονομική ανάπτυξη, η παιδεία και η δημόσια υγεία».
Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της Κύπρου για το Περιβάλλον και την Υγεία των Παιδιών, Δρ. Στέλλα Κάννα Μιχαηλίδου, επισήμανε ότι υπάρχουν «επιστημονικές ενδείξεις για βλάβες [από την ακτινοβολία], οι οποίες μπορεί να είναι σοβαρές και σε ορισμένες περιπτώσεις ανεπανόρθωτες, ιδίως στα νεογέννητα και στα παιδιά. Οι ενδείξεις αυτές, παρά τις συχνές αντιπαραθέσεις των επιστημόνων, είναι αρκούντως επαρκείς, ώστε να ληφθούν προληπτικά μέτρα για τη μείωση της έκθεσης».
Ο επικεφαλής του Τμήματος Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Ιατρικού Συλλόγου Βιέννης, Dr. Piero Lercher, υποστήριξε ότι μεσοπρόθεσμα «η ψηφιοποίηση γενικότερα και οι τηλεπικοινωνιακές τεχνολογίες ειδικότερα θα αποτελέσουν διαρκή συντροφιά για το ανθρώπινο είδος». Η κύρια πρόκληση εν προκειμένω είναι «η ασφαλής χρήση και ο περιορισμός πιθανών υγειονομικών και περιβαλλοντικών συνεπειών χωρίς παράλληλα να χαθεί η άνεση [που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες]».
Ο διεθνούς φήμης αμερικανός γιατρός και Πρόεδρος του προγράμματος «The Adaptation Project», Dr. George Carlo, τόνισε ότι «διαθέτουμε όλες τις τεχνολογικές δυνατότητες, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, πλην όμως εξακολουθεί να λείπει η κοινωνική κινητοποίηση για κάτι τέτοιο».
Ο ερευνητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Dr. Wilhelm Mosgöller, επισήμανε ότι οι ακτινοβολίες προκαλούν αύξηση της διάσπασης του DNA σε ορισμένα ανθρώπινα κύτταρα. Οι τρέχουσες επιστημονικές έρευνες υποδεικνύουν ότι ορισμένα κύτταρα είναι σχετικά πιο ευαίσθητα και αυτό ισχύει ιδίως για τα παιδιά και τους νέους, που διαθέτουν μεγαλύτερο ποσοστό μεταβολικά ενεργών και αναπτυσσόμενων ιστών.
Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων.
Η εκδήλωση καλύφθηκε ειδησεογραφικά από το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΡΑ και συνδυάσθηκε με έκθεση ζωγραφικής παιδιών με σύνδρομο Down.