Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη στο site www.newsbomb.gr

Συνέντευξη στο site www.newsbomb.gr

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο site www.newsbomb.gr  με τη δημοσιογράφο Αμαλία Κάτζου 

Α. Κάτζου: Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις ευρωεκλογές και εδώ στο στούντιο του NewsBomb έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε κοντά μας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, τον κύριο Παύλο Μαρινάκη. Κύριε Μαρινάκη καλημέρα σας.

Π. Μαρινάκης: Καλημέρα, εγώ ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

Α. Κάτζου: Εμείς σας ευχαριστούμε. Πολύ λίγες ημέρες μέχρι τις ευρωεκλογές και αναρωτιέμαι αν είναι όντως κρίσιμη αυτή η μάχη των ευρωεκλογών.

Π. Μαρινάκης: Δεν μπορώ να θυμηθώ πιο κρίσιμες ευρωεκλογές από αυτές της 9ης Ιουνίου. Ένα μέρος του κόσμου μπορεί να νιώθει και μία κούραση, να ακούει συνεχώς προεκλογικές αντιπαραθέσεις από τους πολιτικούς και τα κόμματα και είναι πολύ κατανοητό αυτό. Θα είναι η πέμπτη εκλογική διαδικασία μέσα σε 13 μήνες, από τον Μάιο του 2023. Δύο βουλευτικές, δύο γύροι αυτοδιοικητικών και τώρα οι ευρωεκλογές. Και είναι η τελευταία συνεχόμενη κατά κάποιο τρόπο ή, τέλος πάντων, κοντινή με τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες.

Οι επόμενες εκλογές πρώτα ο Θεός θα είναι όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός το 2027. Άρα, είναι ένα κρίσιμο σταυροδρόμι από το οποίο περνά και η σταθερότητα της χώρας. Μπορούμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση στη συνέχεια.

Γιατί το λέω αυτό. Η Ελλάδα, πέντε χρόνια μετά το 2019, μέσα σε μία πενταετία πολλών κρίσεων που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί, έχει καταφέρει να κάνει σημαντικά βήματα για να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη. Προς Θεού, έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε σε πολλούς τομείς. Όμως, παράδειγμα το gov.gr είναι Ευρώπη, το ότι οι συντάξεις βγαίνουν σε δύο μήνες και όχι σε τρία χρόνια είναι Ευρώπη. Οι μισθοί μας, ενώ έχουμε πολύ μεγάλη απόσταση, αρχίζουν σιγά σιγά να ανεβαίνουν και να προσεγγίζουν το μεγάλο στόχο που είναι τα 950 και τα 1500 ευρώ. Παράδειγμα ο μέσος έχει πάει από τα 1050 στα 1250, ο κατώτερος από τα 650 στα 830. Η ανεργία αρχίζει και μειώνεται και έχει πάει από το 18% στο 10% και προσεγγίζει την μέση ανεργία της Ευρώπης.

Έτσι 400.000 άνθρωποι βρήκαν δουλειά και αρχίζουμε συνολικά και κάνουμε σημαντικά βήματα. Την δεύτερη τετραετία ξέραμε ότι είναι τετραετία των μεγάλων αλλαγών, των τομών, των ρήξεων, των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Υπάρχει, λοιπόν, ένας κόσμος που λέει: «Δεν έχετε τρέξει τόσο γρήγορα στην δεύτερη τετραετία όπως την πρώτη».

Και εγώ την ακούω αυτή την κριτική. Θα σας πω όμως κάτι. Στη δεύτερη τετραετία έχουμε δει τα μη κρατικά πανεπιστήμια που είναι Ευρώπη και δυστυχώς ήμασταν εμείς και η Κούβα η εξαίρεση. Το δικαστικό χάρτη που ειδικά σε θέματα δικαιοσύνης είμαστε πολύ μακριά από την επόμενη τελευταία χώρα στην Ευρώπη. Από τις μεγαλύτερες τομές στη δικαιοσύνη. Η επιστολική ψήφος που και αυτή είναι μια αυτονόητη κίνηση μιας ευρωπαϊκής χώρας. Το φορολογικό νομοσχέδιο, το οικονομικό μας πρόγραμμα που υλοποιήθηκε ουσιαστικά κατά 50% με το οικονομικό νομοσχέδιο, μεταρρυθμίσεις στην υγεία, μεταρρυθμίσεις στα σχολεία. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε σκληρές ατζέντες όπως είναι η βία, το πως λειτουργούν πλέον τα γήπεδα, στο μπάσκετ, στο ποδόσφαιρο, πως γίνονται σημαντικά παιχνίδια… Όλα αυτά έγιναν σε έναν χρόνο και άλλα τα οποία καλό είναι να μην τα πούμε για να μην δαπανήσουμε όλο το χρόνο.

Τι κοινό έχουν όλα αυτά κυρία Κάτζου  και πάω στο γιατί είναι κρίσιμες αυτές οι εκλογές. Σε όλα αυτά η κυβέρνηση ήτανε μαζί με τους πολίτες, με την αντιπολίτευση απέναντι. Απέναντι, σε όλα αυτά η αντιπολίτευση. Αν λοιπόν η αντιπολίτευση έχει ένα μέτριο ή κακό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση, τι πιστεύετε ότι θα κάνει το βράδυ των εκλογών; Θα πει, δεν πειράζει, πήρατε το μήνυμά σας πάμε παρακάτω; Θα είναι ακόμα πιο σθεναρά απέναντι σε κάθε μεγάλη αλλαγή, σε κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση και θα επικαλείται αυτό το αποτέλεσμα για να γυρίσει πίσω η χώρα -αν δει το πρόγραμμα κανείς ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ- στις μαύρες μέρες της χρεοκοπίας. Και ένα τελευταίο, όλες αυτές οι δουλειές που δημιουργήθηκαν, γιατί δημιουργήθηκαν; Γιατί η χώρα έχει μια κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που έφτιαξε ένα ψηφιακό κράτος που συνεχίζει και εξελίσσεται, που μείωσε και συνεχίζει και μειώνει φόρους και εκπέμπει μια σταθερότητα.

Δεν πρέπει να απολέσουμε αυτό το οποίο έχουμε καταφέρει με κόπο να κερδίσουμε τα τελευταία πέντε χρόνια και με πολλές δυσκολίες, που είναι η σταθερότητα εντός και εκτός συνόρων.

Α. Κάτζου: Πάντως, κύριε Μαρινάκη, λίγο προκαλεί μια εντύπωση, γιατί η κυβέρνηση προσφάτως έχει λάβει 41% και όταν μιλάμε ότι διακυβεύεται αυτό καταλαβαίνω εγώ, η πολιτική σταθερότητα, σε αυτές τις ευρωεκλογές κάποιος μου λέει γιατί, εφόσον τώρα πριν πόσο καιρό γίνανε εκλογές και η Νέα Δημοκρατία πήρε ισχυρή εντολή;

Π. Μαρινάκης: Νομίζω ότι η απάντηση βρίσκεται σε οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση παρακολουθήσει κανείς, που συμμετέχουν εκπρόσωποι της Αντιπολίτευσης. Είναι η ρητορική της Αντιπολίτευσης, το αφήγημα της Αντιπολίτευσης, ένα αφήγημα ουσιαστικά ανατροπής της Κυβέρνησης, ανατροπής των συσχετισμών. Αυτό πρακτικά αμφισβητεί την σταθερότητα και την ομαλότητα στη χώρα.

Προσέξτε, δεν έρχεται η Αντιπολίτευση να πει δεν μ’ αρέσει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Έχω ένα κοστολογημένο πρόγραμμα γιατί θεωρώ ότι πρέπει να μειωθούν…

Α. Κάτζου: Μα λένε στην Αντιπολίτευση ότι «έχουμε καταθέσει ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο». Λένε μείωση ΦΠΑ, -μηδενισμός σε κάποια προϊόντα- και ότι «εμάς το πρόγραμμά μας βγαίνει».

Π. Μαρινάκης: Μάλιστα. Καταρχάς να πούμε ότι το πρόγραμμα της Αντιπολίτευσης στην πραγματικότητα είναι να πέσει η Κυβέρνηση. Ναι, να ανατραπεί ο Μητσοτάκης ή να κοντύνουμε την Κυβέρνηση. Αυτό είναι το πρόγραμμα τους. Και δυστυχώς αυτό ήταν και το πρόγραμμα τους το 2023, χωρίς κάποια εναλλακτική και πήραν την απάντησή τους στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Έχω εδώ την εκτίμηση, την επίσημη εκτίμηση του κόστους των νομοσχεδίων του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε βάθος τετραετίας είναι 45,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είπε ή δεν είπε ο κ. Κασσελάκης επιπλέον 5% του ΑΕΠ για την υγεία; Αν δεν κάνω λάθος, το είπε. Το 5% του ΑΕΠ, αν κάνουμε μια πράξη απλή, ετησίως είναι 11 δισεκατομμύρια. Αν διαιρέσει κανείς το ΑΕΠ της χώρας -το τωρινό ΑΕΠ που αρχίζει και αυξάνεται, ας θεωρήσουμε ότι δεν θα έχουμε άλλη ανάπτυξη, που φαίνεται ότι στις  προβλέψεις μας ότι θα έχουμε σημαντική ανάπτυξη και βάλουμε της ευρωζώνης- μόνο λοιπόν αυτό το οποίο λέει για την υγεία -και δεν το λέμε εμείς, ο κ. Κασσελάκης το λέει, ο ΣΥΡΙΖΑ το λέει, γιατί αυτά που λέμε μένουν- είναι 44 δισ. το χρόνο ακόμα. Και αν βάλετε και το 13ο και το 14ο μισθό, ο οποίος επίσης έχει ειπωθεί από τον κ. Κασσελάκη, είναι 2,2 δισ. το χρόνο. Είναι 8,8 ακόμα. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Αυτά δεν μπορεί να…

Α. Κάτζου: Θέλει να χρεοκοπήσει την Ελλάδα ο κ. Κασσελάκης;

Π. Μαρινάκης: Προσέξτε κ. Κάτζου, εγώ σας αναφέρω αυτά τα οποία λένε. Αυτά τα οποία λένε, δεν βγαίνουν. Αυτά τα οποία λένε έχουν δύο προεκτάσεις πιθανές. Δεν θα κάτσω εγώ να τις αναλύσω. Εγώ λέω ποιες είναι οι εναλλακτικές. Είτε «κολωτούμπα», δηλαδή τα λένε για να τα πούνε, είτε χρεοκοπία. Και τα δύο είναι αυτά που η χώρα θέλει να αφήσει πίσω.

Α. Κάτζου: Μάλιστα. Πάντως όσο προχωράμε, εντάξει δεν μένουν και πολλές μέρες, εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση και τώρα θέλω να πάω στο θέμα του Πόθεν έσχες του κ. Κασελάκη. Γιατί το λέω; Γιατί χθες ο κ. Κασσελάκης λέγοντας ότι έχει πιεστεί πολύ από την κυβέρνηση και ότι το έχετε κάνει σημαία ότι δεν είχε καταθέσει το Πόθεν έσχες, πήγε στη Θεσσαλονίκη και δημοσιοποίησε ένα Excel. Εγώ είδα ένα χαρτί, ένα Excel που είχε την περιουσιακή του κατάσταση. Δεν είναι Πόθεν έσχες είναι δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

Π. Μαρινάκης: Είναι ένα μονοσέλιδο Excel, κατά δήλωσή του τα περιουσιακά στοιχεία.

Α. Κάτζου: Εγώ δεν θέλω να το αμφισβητήσω αυτό. Και έχει σηκωθεί πάρα πολύ σκόνη. Και εσείς μιλάτε ότι έχει προβεί σε ποινικά αδικήματα για τις δύο εταιρείες.

Π. Μαρινάκης: Πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά. Γιατί με ενδιαφέρει να καταλάβουμε λίγο και την αλληλουχία των γεγονότων. Γιατί χρησιμοποιεί εντέχνως η αντιπολίτευση…

Α. Κάτζου: Εσείς τον πιέσατε.

Π. Μαρινάκης: Πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά. Καταρχάς, θεωρώ ότι με ευθύνη του κ. Κασσελάκη, καθόμαστε και συζητάμε λίγες ημέρες πριν από μια διαδικασία ευρωεκλογών, μια ευρωπαϊκή κάλπη, κάτι το οποίο θα έπρεπε να είναι λυμένο, που είναι τα περιουσιακά στοιχεία του αρχηγού της αντιπολίτευσης, όπως είναι λυμένα για όλους τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτό γιατί το συζητάμε, για να πάμε λίγο στο «δια ταύτα» αυτών που δήλωσε προχθές στην ομιλία του. Το συζητάμε γιατί ο κ. Κασσελάκης με μια σειρά από παλινωδίες έφτασε στο σημείο, με πάρα πολλά μπρος – πίσω, να «καταθέτει» εντός εισαγωγικών ένα excel, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με Πόθεν Έσχες, λίγες ημέρες πριν της ευρωεκλογές. Πάμε λίγο να πούμε τα εξής. Δηλαδή τυχαίνει και εγώ -προέκυψε από το νόμο με την ανάληψη των καθηκόντων μου να είμαι υπόχρεος Πόθεν Έσχες πολύ πρόσφατα. Η διαδικασία αυτή είναι μια διαδικασία που χρειάζεται δικαιολογητικά. Κρατάει ένα χρονικό διάστημα να τα μαζέψεις.

Α. Κάτζου: Και εμείς κάνουμε, οι δημοσιογράφοι.

Π. Μαρινάκης: Πολύς κόσμος έχει τέτοια υποχρέωση, όχι μόνο πολιτικοί. Και έχοντας μια θέση συγκεκριμένη, όπως προβλέπει ο νόμος. Προσέξτε. Ο κ. Κασσελάκης κατ’ αρχάς είπε ο ίδιος ότι θα τα καταθέσει πριν τις ευρωεκλογές. Ο ίδιος το δήλωσε αυτό -και έτσι έπρεπε να κάνει, θα πω εγώ- για να ξέρουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε. Ένα το κρατούμενο. Άρα δεν είναι ότι έκανε κάποια χάρη που δημοσίευσε ένα μονοσέλιδο. Πόθεν Έσχες δεν δημοσίευσε. Γιατί δεν δημοσίευσε πόθεν έσχες; Λέει για παράδειγμα σε αυτό το μονοσέλιδο, έχει δανεισμό. Το πόθεν έσχες έχει και δικαιολογητικά. Τι δάνεια, στεγαστικά, καταναλωτικά; Πώς αποπληρώνονται αυτά; Μιλάει για έσοδα. Έσοδα από πού; Έσοδα από μια εταιρεία; Μάλιστα. Ποιο είναι το κεφάλαιο που έχει στην εταιρεία αυτή; Και έχει κάποια συσχέτιση το κεφάλαιο αυτό, κάποια λογική αλληλουχία με τα κέρδη; Πόθεν έσχες είναι αυτό. Και πολλά ακόμα για να μην σας κουράζω.

Α. Κάτζου: Έχει και μετοχές εταιρειών εξωτερικού..

Π. Μαρινάκης: Το να λες σε ένα χαρτί ότι έχω αυτό, αυτό και αυτό χωρίς πιστοποιητικά, χωρίς βεβαιώσεις, χωρίς αυτό να μπορεί να ελεγχθεί είναι ουσιαστικά «να ‘χαμε να λέγαμε. Προσέξτε τώρα. Εμείς κάνουμε διαπιστώσεις. Διαπίστωση πρώτη: Ο νόμος απαγορεύει -ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ του 16, όχι Νέας Δημοκρατίας, ο νόμος του κράτους-  σε κάποιον, ο οποίος, εν προκειμένου είναι αρχηγός της αντιπολίτευσης, να συμμετέχει σε αλλοδαπές εταιρείες. Ισχύει αυτό ή δεν ισχύει; Ο κύριος Κασσελάκης, πολύ μετά ακόμα και από το δίμηνο, δηλαδή 31.12.2023, όπως λέει το χαρτί που δημοσίευσε, παραδέχεται ότι παρανόμησε. Το αν το γνώριζε, δεν το γνώριζε, αυτά θα τα λύσει η δικαιοσύνη. Αλλά σίγουρα ελέγχεται για κάτι το οποίο είναι πολύ σοβαρό.

Α, Κάτζου: Ελέγχεται από τη δικαιοσύνη;

Π. Μαρινάκης: Είναι δεδομένο ότι αυτό πρέπει να ελεγχθεί. Το ποια είναι η διαδικασία με την οποία πρέπει να ελεγχθεί, θα το αποφασίσει η δικαιοσύνη. Εμείς δεν μπλέκουμε τις εξουσίες. Υπάρχει διάκριση των εξουσιών.

Δεδομένο δεύτερο: Αν βάλει κανείς κάτω αυτά τα λίγα που παρουσίασε ο κ. Κασσελάκης σε μια σελίδα και βάλει τα έσοδα, το δανεισμό, τα επενδυτικά προϊόντα και τις καταθέσεις και πάρει ως δεδομένο, που είναι κρίσιμο αυτό για τους τηλεθεατές μας, το ότι ο ίδιος έχει πει ότι δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψει στη ζωή του γιατί έχει βγάλει τόσα πολλά λεφτά που μπορεί να ζει χωρίς να δουλεύει, τα νούμερα δεν βγαίνουν, κ. Κάτζου. Υπάρχουν δάνεια, υπάρχουν συγκεκριμένες καταθέσεις, υπάρχουν υποχρεώσεις. Και υπάρχει και μια αγορά σπιτιού. Όλα αυτά -το ξαναλέω- δεν θα τα αξιολογήσει η Νέα Δημοκρατία, ούτε η κυβέρνηση. Υπάρχουν αρμόδιες επιτροπές, όταν δεήσει να τα καταθέσει αρμοδίως μέχρι το τέλος της προθεσμίας. Αλλά…

Α. Κάτζου: Έχω μπερδευτεί. Είναι κλειστή η πλατφόρμα ή ανοιχτή; Γιατί μέχρι τώρα διαβάζω τελικά για όσους υποβάλουν για πρώτη φορά είναι ανοιχτή η πλατφόρμα.

Π. Μαρινάκης: Κοιτάξτε να δείτε. Εγώ θα σας πω τη δική μου εμπειρία. Καταρχάς να πούμε ότι μπορεί να κατατεθεί και εγγράφως. Να το πούμε αυτό για να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Το δεύτερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι εγώ τουλάχιστον που τους τελευταίους μήνες είχα τη σχετική υποχρέωση μετά την ορκωμοσία μου, τα κατέθεσα. Και κάτι πολύ βασικό, επειδή μου δώσατε μια ευκαιρία, μπερδεύει -σκοπίμως εγώ θεωρώ- ο ΣΥΡΙΖΑ, για να παραπλανήσει τον κόσμο, πετώντας και μια χυδαία λάσπη στον ανεμιστήρα για τον Πρωθυπουργό, την αρχική δήλωση Πόθεν Έσχες με την ετήσια δήλωση Πόθεν Έσχες.

Εμείς, και όχι εμείς μόνο, ο κόσμος, η κοινή λογική, ζητάμε από τον κύριο Κασσελάκη και ζητούσαμε από τον κύριο Κασσελάκη και συνεχίζουμε και ζητάμε, όχι την ετήσια δήλωσή του. Την αρχική δήλωσή του, δηλαδή αυτό το οποίο οφείλει ο οποιοσδήποτε αναλαμβάνει μια ιδιότητα, να καταθέτει, για να ξέρουμε πώς μπαίνει στην πολιτική. Ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος. Μπερδεύουν λοιπόν σκοπίμως την αρχική δήλωσή του, που ο κύριος Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός, την έχει κάνει πριν 20 χρόνια…

Α. Κάτζου: Έχει ελεγχθεί ο κύριος Μητσοτάκης γιατί λένε…

Π. Μαρινάκης: Πάμε λοιπόν εκεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχική δήλωση έκανε για το 2004. Τότε που εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής. Έκτοτε, κάνει 20 χρόνια. Όλα αυτά τα οποία αναφέρει ψευδώς και συκοφαντικώς και ο κύριος Κασσελάκης και κάποια άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικά από τις αρμόδιες επιτροπές και έχουν τεθεί στο αρχείο. ‘Έχει απαλλαγεί για οποιαδήποτε κατηγορία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παμψηφεί, δηλαδή με τη συμμετοχή εκπροσώπων στις αρμόδιες επιτροπές από όλα τα κόμματα. Έρχεται λοιπόν ένας άνθρωπος…

Α. Κάτζου: Νομίζω σε αυτές τις επιτροπές υπήρχαν και εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

Π. Μαρινάκης: Βεβαίως! Προσέξτε και εννοείται αν υπάρχει το οτιδήποτε, διαβιβάζετε στη δικαιοσύνη και το αξιολογεί η δικαιοσύνη. Εδώ, ουδέν έχει καν βρεθεί. Έρχεται λοιπόν ένας άνθρωπος -δηλαδή μπείτε και λίγο στη θέση των υπόλοιπων κομμάτων, των ανθρώπων που κάνουν χρόνια Πόθεν Έσχες- έρχεται ένας άνθρωπος ως κομήτης… Δικαίωμά του, κατέβηκε, εξελέγη -εμείς δεν ποινικοποιούμε τον πλούτο και ίσα ίσα, θέλουμε νέους ανθρώπους στην πολιτική. Δεν φέρνει στο φως τα δικά του στοιχεία, την αρχική του δήλωση. Από το Σεπτέμβριο έχει εκλεγεί, το ξαναλέω, θα μπορούσε να πει, «ορίστε τα πλήρη στοιχεία με τα δικαιολογητικά» για να μπορεί τουλάχιστον να ομιλεί για τους άλλους. Και ο άνθρωπος αυτός, κυρία Κάτζου, που ακόμα και τώρα που μιλάμε δεν ξέρουμε ακριβώς..

Α. Κάτζου: Κρύβει κάτι;

Π, Μαρινάκης: Δεν το ξέρω αυτό αλλά σας ξαναλέω ο άνθρωπος αυτός κατηγορεί πολιτικούς του αντιπάλους που έχουν ελεγχθεί και όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα και έχουν ξανά ελεγχθεί και ξανά ελεγχθεί επί είκοσι χρόνια. Που σε αυτά τα είκοσι χρόνια, για να μην τρελαθούμε, έχουν κυβερνήσει πολλά διαφορετικά κόμματα. Ελέγχθηκε επί Νέας Δημοκρατίας, ελέγχθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, ελέγχθηκε επί ΠΑΣΟΚ ο κ. Μητσοτάκης. Ουδέν ευρέθη, δεν υπάρχει καν υπόθεση, δεν υπάρχει καν θέμα. Και έρχεται, επειδή έτσι το θέλει, χωρίς κανένα στοιχείο σε αυτή τη χώρα ο κ. Κασσελάκης, πετάει λάσπη και ο ίδιος μετά την προχθεσινή του ομιλία, κατέθεσε  excel –αυτό, τέλος πάντων, το φιάσκο το οποίο είδαμε στη Θεσσαλονίκη από κάθε άποψη, ενώ έχει δημιουργήσει δεκάδες νέα ερωτήματα και συνεχίζει και κατηγορεί. Εγώ ξέρετε πως το λέω; Εγώ μέτρησα την επόμενη μέρα 9-10 ανακοινώσεις. Λοιπόν, εγώ το λέω απελπισία όλο αυτό.

Α. Κάτζου: Χαρακτηρίσανε νομίζω και τον πρωθυπουργό Αλ Καπόνε, βαρείς χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε…

Π. Μαρινάκης: Δεν έχουν προηγούμενο αυτά…

Α. Κάτζου: Και επίσης ότι είστε μια κυβέρνηση που ουσιαστικά τρώτε τα λεφτά του κόσμου, των φορολογουμένων…

Π. Μαρινάκης: Δεν ξέρω αν χρειάζεται να ξανασυστηθούμε σε αυτή τη χώρα. Αυτά δεν έχουν προηγούμενο. Να ξέρετε ότι αυτά έχουν ακουστεί τα προηγούμενα χρόνια από εκπροσώπους ακραίων κομμάτων στη χώρα. Για να θυμηθούμε λίγο από ποιους τα ακούγαμε. Τέτοιες εκφράσεις ακούγαμε από ακραία κόμματα στη χώρα. Δεν θέλω καν να τα θυμίσω στον κόσμο. Και από κάποιες πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Με σφοδρό λόγο. Αυτά τα οποία θέλουμε να αφήσουμε πίσω. Πλέον είναι η ρητορική του αρχηγού του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και έχει βαρύτατη ευθύνη συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ δέχομαι την έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Με όλα τα κόμματα έχουμε καταφέρει και έχουμε κάνει κατά καιρούς έντονης αντιπαράθεσης συζητήσεις και με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αλίμονο να φτάσουμε στο σημείο τέτοιας χυδαίας πολιτικής αντιπαράθεσης. Πρέπει να τα αφήσουμε αυτά στην άκρη. Και αυτό είναι προφανώς ευθύνη πριν και πάνω από όλα των πολιτών. Οι πολίτες αποφασίζουν, μας αξιολογούν όλους. Εγώ δεν είπα ποτέ -και αλίμονο, δεν έχω τέτοιες αυταπάτες- ότι όσοι με βλέπουν αυτή τη στιγμή σε μια συνέντευξη, ή τον Πρωθυπουργό, συμφωνούν μαζί μας. Υπάρχουν κάποιοι που συμφωνούν, υπάρχουν και κάποιοι που διαφωνούν, υπάρχουν και κάποιοι που διαφωνούν έντονα. Αλλά, αλίμονο αν φτάσουμε στο σημείο αυτού του βούρκου. Και αυτόν τον βούρκο, κυρία Κάτζου, τον αφήσαμε ανεπιστρεπτί πίσω μας, μαζί με τα πολύ δύσκολα χρόνια πριν από περίπου ένα χρόνο. Δεν θα τα επαναφέρει πάλι ο κ. Κασελάκης.

Α. Κάτζου: Σας φοβίζει η αποχή, κ. Μαρινάκη; Γιατί είναι ένας άγνωστος των ευρωεκλογών. Να πει κάποιος κόσμος που έχει απογοητευτεί από κάποιες αποφάσεις, κινήσεις της κυβέρνησης ή επειδή είναι καλοκαίρι, είμαστε πιο χαλαρά, οι ευρωεκλογές είναι χαλαρή ψήφος -που εγώ δεν το ενστερνίζομαι αυτό.. Είναι πολύ σημαντική για μένα η ψήφος στις ευρωεκλογές, όμως ακούω κόσμο ή θα είναι μια παράμετρος που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό που θα πάρει η Νέα Δημοκρατία;

Π. Μαρινάκης: Ναι, κοιτάξτε το αν θα κρίνει το ποσοστό που θα πάρει η Νέα Δημοκρατία έχει να κάνει με το αν υπάρχει αποχή, από ποια πλευρά θα είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη αποχή. Μπορεί και να μην επηρεάσει τα ποσοστά μπορεί και να τα επηρεάσει πολύ. Με προβληματίζει πολύ το γεγονός ότι έχουμε ευρωεκλογές για πρώτη φορά από το 2009 χωρίς ταυτόχρονη διενέργεια αυτοδιοκητικών εκλογών. Από τη φύση τους οι ευρωεκλογές είναι κάλπη που έχει αυξημένη αποχή -αν δει κανείς τα στατιστικά στοιχεία των προηγούμενων αναμετρήσεων σε επίπεδο ευρωκάλπης. Είμαστε σε μια περίοδο, όπου πριν από ένα χρόνο είχαμε εθνικές εκλογές και πριν από κάποιους μήνες είχαμε αυτοδιοικητικές εκλογές. Αλλά, αυτό που μπορώ να πω στον κόσμο είναι ότι κανένας δεν κέρδισε τίποτα με το να απέχει. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι το βράδυ εκείνο θα παραχθεί ένα πολιτικό αποτέλεσμα.

Υπάρχει -σ’ αυτούς μπορώ να απευθυνθώ εγώ- ένας κόσμος που μπορεί να είναι κοντά μας, αλλά να έχει μια απογοήτευση, κάποιες αντιρρήσεις σε κάποιες επιμέρους επιλογές μας. Με σεβασμό, αυτό το οποίο θέλω να πω στους ανθρώπους αυτούς είναι ότι έχουμε καταφέρει και έχουμε χτίσει πολλά σε αυτή τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Σε δύσκολα χρόνια έχουμε καταφέρει σημαντικές επιτυχίες. Σίγουρα υπάρχουν και λάθη που πρέπει να διορθωθούν και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε ή προβλήματα όπως κυρίως η ακρίβεια που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αλλά προς Θεού, να μην γκρεμίσουμε αυτά που έχουμε χτίσει γιατί -το ξαναλέω, το επισημαίνω- να μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό, έχουμε μια αντιπολίτευση που ακόμα και αν χάσει με 10, 12, 13 μονάδες, αν δεν είναι και τόσο καλό αυτό το αποτέλεσμα για την Κυβέρνηση, το πρώτο πράγμα που θα κάνει το βράδυ είναι να προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, να δημιουργήσει θέματα, να βάλει θέματα. Δεν υπάρχει περίπτωση να αυτό να μην συμβεί. Άρα, ο μόνος τρόπος να το αποτρέψουμε είναι ο κόσμος να συμμετέχει και να στηρίξει, τουλάχιστον αυτό ζητάμε εμείς, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Και κάτι πολύ σημαντικό, το υποτιμούμε συνέχεια, έχουμε ευρωεκλογές, ψηφίζουμε εκπροσώπους στην Ευρωβουλή. Οι δικοί μας εκπρόσωποι, κυρία Κάτζου, πρωταγωνίστησαν στο να έρθουν χρήματα στην Ελλάδα, με πρώτο τον Πρωθυπουργό που έφερε 36 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, τη στιγμή που κάποιοι δεν ψήφιζαν ούτε την επέκτασή του. Όταν εμείς μιλούσαμε για τα σύνορά μας -και να μην το ξεχάσουμε αυτό- και αντιμετωπίζαμε το μεταναστευτικό, κάποιοι αιτούνταν -ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το είχε αιτηθεί αυτό- το μπλοκάρισμα του φράχτη στον Έβρο. Και  δεν υπάρχουν ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ακόμα και όταν δεν είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που να έχουν συντάξει και να έχουν συνυπογράψει ψήφισμα που να κόβονται, που να ζητάνε να κοπούν χρήματα από τη χώρα για να κάνουν μικροκομματική αντιπαράθεση. Άρα πρέπει να ψηφίσουμε για να στείλουμε όσο θεωρούμε περισσότερους εκπροσώπους από τη Νέα Δημοκρατία –θεωρώ εγώ- και όσο λιγότερους εκπροσώπους, οι οποίοι μπροστά στο συμφέρον του κόμματός τους, δεν βλέπουν τίποτα, ούτε καν το συμφέρον της χώρας.

Α. Κάτζου: Θα σας πάω στο θέμα της ακρίβειας. Νομίζω ότι είναι   το πιο σοβαρό ζήτημα, που απασχολεί την κοινωνία, τους πολίτες. Εγώ δεν θέλω να αποδομήσω τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Δεν φαίνεται να είναι πάντα αποτελεσματικά. Εγώ λέω ότι μπορεί να βλέπουμε κάποιες  μειώσεις, όμως είναι τόσα χρόνια πια οι αυξήσεις και τόσο προσθετικά λειτουργεί όλο αυτό, ο πληθωρισμός των τροφίμων, που σου λέει και ο κόσμος δεν πρέπει να γίνει κάτι; Γιατί δεν μειώνει τον ΦΠΑ η κυβέρνηση, γιατί δεν το μηδενίζει σε κάποια βασικά είδη;

Π. Μαρινάκης: Η ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα κάθε νοικοκυριού. Δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά είναι και ελληνικό πρόβλημα.

Α. Κάτζου: Θεωρείτε ότι όλα τα έχετε κάνει σωστά σε αυτό το τομέα;

Π. Μαρινάκης:  Θα σας απαντήσω. Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται -όπως και κάθε τόσο σύνθετο πρόβλημα- με απλές λύσεις, στη λογική του πατάω το κουμπί και αντιμετωπίζω ένα θέμα. Αν υπήρχε μια τέτοια λύση, είτε η Ελλάδα είτε κάποια άλλη χώρα θα την είχε εφαρμόσει και θα την είχαμε πάρει και οι υπόλοιποι για να λύσουμε το θέμα. Όποιος τάζει εύκολες λύσεις, κοροϊδεύει τον κόσμο. Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με μια συγκεκριμένη πολιτική που χωρίζεται σε τρεις πυλώνες.

Πυλώνας πρώτος, η αύξηση εισοδημάτων. Ναι, έχουμε καταφέρει και έχουμε αυξήσει τα εισοδήματα περισσότερο από τον πληθωρισμό, σωρευτικά, τα τελευταία χρόνια. Με 20% στο μέσο μισθό, 28% στον κατώτατο, 15% σωρευτικά ο γενικός πληθωρισμός και 30% ο πληθωρισμός τροφίμων, που είναι μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ ότι ο γενικός πληθωρισμός.

Πυλώνας δεύτερος, έλεγχοι, πρόστιμα. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε αυτή η έννοια και όχι μόνο για τον εισοδηματία.

Α. Κάτζου: Εισπράττονται τα πρόστιμα;

Π. Μαρινάκης: Βεβαίως. Στην Ελλάδα, κυρία Κάτζου, κάθε χρόνο που είχαμε εκπτώσεις, ακούγαμε ρεπορτάζ για εικονικές εκπτώσεις. Η πρώτη φορά που ξεκίνησε αυτή η πρακτική να αντιμετωπίζεται ριζικά ήταν το 2019-‘20, όπου πρακτικά συστάθηκε σωστά και με προσωπικό η ΔΙΜΕΑ, η αρμόδια δηλαδή η υπηρεσία, που κάνει ελέγχους και βάζει πρόστιμα.

Και πυλώνας τρίτος, στοχευμένες παρεμβάσεις. Βλέπεις ότι ξεφεύγει το γάλα; Στοχευμένη παρέμβαση για το γάλα. Στοχευμένη παρέμβαση για να έχουμε καθαρές τιμές στο ράφι, που τις έχουν μειώσει τις τιμές μεσοσταθμικά 15%.

Αποτέλεσμα, χωρίς να πανηγυρίζουμε, γιατί ακόμα το πρόβλημα παραμένει: Η Ελλάδα τον τελευταίο μήνα έχει τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Το πρόβλημα, προφανώς εδώ είναι. Παρόν είναι το πρόβλημα, γιατί έχεις ακόμα πληθωρισμό, αλλά φαίνεται ότι έχεις χαμηλότερο από τις υπόλοιπες χώρες και σωρευτικά, σε βάθος της τριετίας, που είναι το πιο σημαντικό έχεις και χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο πληθωρισμό τροφίμων.

Ακόμη και 1% πληθωρισμό να έχεις, σημαίνει ότι ακόμα, με μικρότερο ρυθμό, αυξάνονται οι τιμές. Γι’ αυτό, λοιπόν, εμείς δίνουμε τεράστια σημασία στην αύξηση των εισοδημάτων. Γιατί ακόμα και όταν οι τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν, που φαίνεται ότι υπάρχει μια αποκλιμάκωση, όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα μείνουν. Είναι μόνιμα μέτρα.

Αμ. Κάτζου: Άρα…

Π. Μαρινάκης: Θα σας πω ένα παράδειγμα: μόνιμη είναι η παρέμβαση για τις νέες μητέρες. Σε αυτή τη χώρα υπήρχαν μητέρες δύο κατηγοριών. Οι μητέρες μισθωτές και οι μητέρες ελεύθεροι επαγγελματίες. Ξέρετε πόσα παίρνανε μετά τη γέννηση του παιδιού τους; Ένα επίδομα εφάπαξ κάτω από χίλια ευρώ, 850, αν δεν κάνω λάθος. Τώρα παίρνουν τον κατώτατο μισθό επί 9 μήνες, συν το επίδομα γέννησης, που αν ειδικά είναι δεύτερο ή τρίτο παιδί μπορεί να προσεγγίζει, να ξεπερνά τα 10.000 ευρώ. Να μου πείτε λύνει όλα τα προβλήματα ένα ποσό των 10.000 ευρώ; Όχι. Αλλά ήτανε κάτω από χίλια και είναι 10.000, στα πρώτα, πιο δύσκολα προβλήματα ενός ζευγαριού, που είναι το μεγάλωμα ενός παιδιού. Η μεγαλύτερη ευθύνη.

Α. Κάτζου: Θα σας μιλήσω λίγο για το ρεύμα γιατί είδαμε αυξήσεις και λόγω των αυξήσεων στις διεθνείς αγορές και αποτυπώθηκαν όπως είναι λογικό και εδώ στην αγορά. Και αναρωτιέμαι αν συνεχιστεί αυτή η αυξητική τάση στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κάποια στήριξη για τους καταναλωτές;

Π. Μαρινάκης: Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, για έκτο συνεχόμενο μήνα φαίνεται ότι έχουμε τιμές χαμηλότερες από ό,τι μέχρι να ξεκινήσει η νέα πολιτική με τα πολύχρωμα τιμολόγια. Και μάλιστα έχουμε καταφέρει και έχουμε φτάσει στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων των τιμολογίων σε τιμές προ κρίσης. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει δυνατότητα και σε ένα πράσινο τιμολόγιο, που είναι δηλαδή το τιμολόγιο που μπορεί να αλλάξεις μήνα με το μήνα, και σε ένα μπλε, δηλαδή σταθερό τιμολόγιο, να έχεις τιμές χαμηλότερες από ό,τι μέχρι τον Ιανουάριο. Δεν υπάρχουν αυξήσεις λοιπόν, δεν υπάρχουν αυξήσεις μεσοσταθμικά 70%, όπως λέγεται.

Α. Κάτζου: Όχι, είναι 45%.

Π. Μαρινάκης: Η μεσοσταθμική αύξηση κάποιων τιμολογίων είναι 25%. Αλλά δίνεται η δυνατότητα να επιλέξεις τιμολόγιο το οποίο είναι πιο χαμηλό. Άρα, εδώ δικαιώνεται αυτό που κάποιοι είχαν ειρωνευτεί και ένας κόσμος δικαίως είχε μπερδευτεί. Αλλά πάνω στο δικαιολογημένο μπέρδεμα του κόσμου ήρθε η αντιπολίτευση να ειρωνευτεί μια μεταρρύθμιση η οποία ήταν αυτονόητη. Και τι λέει ουσιαστικά. Ωραία, τώρα ας πούμε η ΔΕΗ έχει το πιο χαμηλό τιμολόγιο. Αν ισχύει αυτό, που φαίνεται ότι ισχύει, επιβραβεύεται με το να έχει παραπάνω καταναλωτές. Αν τον επόμενο μήνα μια άλλη εταιρεία ξεφύγει…

Αμ. Κάτζου: Λειτουργεί ο ανταγωνισμός, εννοείται.

Π. Μαρινάκης: Κυρία Κάτζου, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Για να έχεις φθηνότερο ρεύμα πρέπει να εφαρμόζεις πολιτικές ελέγχων και αυξημένου ανταγωνισμού. Και βέβαια, να προωθείς πολιτικές όπως κάνει η χώρα μας που έχει πολύ μεγάλο ρυθμό αύξησης, που να δίνουν έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για να έχεις ακόμα περισσότερη εξάρτηση απ’ τις ΑΠΕ ούτως ώστε να έχεις φθηνότερο ρεύμα. Τώρα, για να μην αποφύγω την απάντηση, δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Δεν θεωρώ ότι θα χρειαστεί, αλλά να είστε σίγουροι πως αν προκύψει ανάγκη -δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί, το ξαναλέω για να μην παρεξηγηθώ- δεν θα αφήσουμε ,όπως έχουμε αποδείξει σε όλες τις περιπτώσεις, κανέναν απροστάτευτο.

Δεκατρία δισ. δόθηκαν για τη στήριξη στο ρεύμα. Σαράντα τρία δισ. δόθηκαν για τη στήριξη στην πανδημία και βέβαια πάρα πολλά άλλα τα οποία έχουν γίνει για την ακρίβεια ευρύτερα.

Α. Κάτζου: Στην πανδημία όντως, και την ενεργειακή κρίση αλλά και στην πανδημία ήταν τα μέτρα στήριξης πάρα πολύ σημαντικά και έτσι και επιχειρήσεις διασώθησαν και δεν είχαμε πάρα πολλά λουκέτα και διασώθηκαν και θέσεις εργασίας. Αυτό μπορούμε να το πούμε.

Τώρα θα σας πάω λίγο στα εθνικά. Δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω για τα Σκόπια. Θα μου επιτρέψετε. Λοιπόν, η κυβέρνηση λέει ότι εμείς μετά και την προκλητικότητα της στάσης της Προέδρου και του νέου Πρωθυπουργού που δεν σέβονται τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέει η κυβέρνηση ότι βλέπετε ότι ορθά πράξαμε και δεν κυρώσαμε νωρίτερα τα μνημόνια. Λοιπόν, βγαίνει η αντιπολίτευση και λέει όχι, φέρτε εδώ και τώρα να τα κυρώσετε στη Βουλή γιατί πατώντας τα Σκόπια πάνω σε αυτό, το ότι δεν έχουμε εμείς εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από τη συνθήκη των Πρεσπών κάνουν και αυτοί τα ίδια. Τι απαντάτε κύριε Μαρινάκη; Θα κυρώσετε τα μνημόνια;

Π. Μαρινάκης: Έχουν ποτέ αναρωτηθεί στην αντιπολίτευση, τι λένε τα μνημόνια αυτά; Θα σας πω εγώ. Ένα από αυτά, αφορά την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρώπη. Υπάρχει λοιπόν μια συμφωνία, η Συμφωνία των Πρεσπών. Ήμασταν ξεκάθαροι από την πρώτη στιγμή ότι θεωρούσαμε μια κακή -και τη θεωρούμε μια κακή- συμφωνία. Όμως, ενώ την καταψηφίσαμε, ενώ ασκήσαμε όλα τα θεσμικά εργαλεία όπως ήταν η πρόταση δυσπιστίας στην τότε Κυβέρνηση ως Αντιπολίτευση, για να αποτρέψουμε την ψήφισή της, είχε πει στη Βουλή ο Πρωθυπουργός -και υπάρχει και γραπτώς αυτό- ότι εφόσον ψηφιστεί και κυρωθεί θα έχει ισχύ μεγαλύτερη από νόμο και θα πρέπει να εφαρμοστεί. Άρα εμείς δεν πήγαμε προεκλογικά, όπως έκαναν κάποιοι άλλοι το 2015 σε άλλα θέματα, να πούμε ότι θα καταργήσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ δεν μπορούσαμε.

Αυτό λοιπόν είναι δεδομένο. Αλλά αυτό είναι μία άσκηση που έχει δύο μέρη. Όταν λοιπόν το άλλο μέρος που είναι η Β. Μακεδονία δεν δέχεται να εφαρμόσει ούτε τα βασικά, ούτε το σημείο 1, την erga omnes ονομασία της χώρας αυτής ως Β. Μακεδονία, τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα; Να έρθει η Ελλάδα να τα δώσει όλα; Να έρθει η Ελλάδα ενώ έχει απολέσει το όπλο του ΝΑΤΟ να απολέσει και το όπλο της ένταξης της χώρας αυτής στην Ευρώπη; Αυτό μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ κ. Κάτζου. Ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να πει το αντίθετο από την Κυβέρνηση ζητάει να ψηφιστούν στο ελληνικό Κοινοβούλιο τα μνημόνια αυτά και να απολέσει η χώρα μας, δηλαδή, διαπραγματευτικά όπλα. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα. Εμείς λέμε στους γείτονές μας ότι τα ψηφισθέντα και κυρωθέντα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Ζητούμε συμμόρφωση. Περιμένουμε από τον εντολοδόχο Πρωθυπουργό να ασκήσει μια συνετή πολιτική. Δεν κρυφτήκαμε ποτέ για αυτή τη συμφωνία, αλλά επισπεύδοντες εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε. Και όταν και εφόσον απαιτηθεί να ασκηθεί το οποιοδήποτε ή οποιαδήποτε πίεση ή να γίνει οποιαδήποτε ενέργεια από τον Έλληνα Πρωθυπουργό υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, να είστε σίγουρη ότι θα γίνει. Αλλά είμαστε ξεκάθαροι.

Α. Κάτζου: Άκουσα τον Πρωθυπουργό σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη να λέει ότι φυσικά θα θέσω το θέμα αν συνεχιστούν οι προκλήσεις. Και το λέω γιατί λένε πολλοί «μα έχει μπει ήδη στο ΝΑΤΟ, έχει μπει ήδη η Βόρεια Μακεδονία». Και είπε ο Πρωθυπουργός όμως ότι θα θέσει το ζήτημα και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Π. Μαρινάκης: Ένα λεπτό γιατί υπάρχουν και κάποιοι που προσπαθούν να διεκδικήσουν την ψήφο ανθρώπων που έχουν μια αυξημένη ευαισθησία. Εμείς προτιμούμε όλο αυτό να το εκφράζουμε με πράξεις, με πρώτο τον Πρωθυπουργό. Κάθε φορά που χρειάστηκε να βγει μπροστά για να υπερασπίσει τα συμφέροντα της χώρας, το έχει κάνει με επιτυχία. Να θυμηθούμε τις μεγάλες συμφωνίες που υπεγράφησαν τα τελευταία χρόνια, τα όσα έχει καταφέρει στην Ευρώπη και οικονομικά αλλά και σε επίπεδο ισχύος της χώρας, στο μεταναστευτικό… Θυμάστε ότι είχαμε μια κυβέρνηση που έλεγε ότι δεν έχουμε θαλάσσια σύνορα… Εμείς θωρακίσαμε και τα χερσαία σύνορα και τα θαλάσσια σύνορα κι έχουμε μείωση 85% των μεταναστευτικών ροών και 90% πιο γρήγορα εξετάζονται, -γιατί πρέπει να υπάρχει και σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα- τα αιτήματα ασύλου. Έχουμε καταφέρει με μια πολιτική με την Τουρκία, όπου δεν έχουμε υποχωρήσει και ούτε πρόκειται να γίνει αυτό στα κυριαρχικά δικαιώματα, να έχουμε ένα διάλογο…

Α. Κάτζου: Γκριζάρετε το Αιγαίο; Σας κατηγορούν γι΄αυτό.

Π. Μαρινάκης: Η κυβέρνηση με την πολιτική του διαλόγου, χωρίς ούτε καν υπόνοια διάθεσης υποχώρησης στα κυριαρχικά δικαιώματα, ούτε καν σε συζήτηση δεν μπαίνουν… Έχουμε μία διαφορά, η οποία θέλουμε να συζητηθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου: καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Έχουμε απόσταση ακόμα από αυτό το σημείο. Παραμένουν συνολικά οι διαφωνίες μας.

Αμ. Κάτζου: Θαλάσσια πάρκα θα γίνουν.

Π. Μαρινάκης: Δεν είναι υπό διαπραγμάτευση αυτό. Κοιτάξτε όμως τι έχουμε κερδίσει: Κατ΄αρχάς ν’ ακούγονται οι θέσεις μας δυνατά και καθαρά. Να απαντάμε όταν ακούγονται ανακρίβειες και όταν ακούγονται πράγματα εντελώς αντίθετα με την Ιστορία. Έχουμε συμβάλει με αυτό το κλίμα στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Δεν έχουμε ροές από τον Έβρο και σχεδόν καθόλου ροές από το Ανατολικό Αιγαίο. Και δεν έχουμε παραβιάσεις. Και στα νησιά, αντί για παράνομους μετανάστες, υποδέχονται νόμιμους τουρίστες. Αυτό είναι μετρήσιμη πολιτική. Όταν λοιπόν χρειάζεται, θα βγούμε μπροστά γιατί αυτό χρειάζεται να κάνει ο κάθε Πρωθυπουργός, έτσι το αντιλαμβάνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είτε αυτό αφορά τη Β. Μακεδονία, είτε την Τουρκία.

Α. Κάτζου: Δεν σας ρωτώ αν μετά τις ευρωεκλογές θα έχουμε ανασχηματισμό γιατί θα μου πείτε ότι αυτό είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού…

Π. Μαρινάκης: Και έτσι είναι. Αλίμονο αν το ήξερα.

Αμ. Κάτζου: Και έτσι είναι. Οπότε είδηση δεν θα βγάλω. Κύριε Μαρινάκη, σας ευχαριστώ πολύ για τη σημερινή μας συνέντευξη, λίγα 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές. Να στείλουμε το μήνυμα, να πάει ο κόσμος να ψηφίσει. Θεωρώ ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Π. Μαρινάκης: Ακριβώς. Και το καλύτερο νομίζω και για λόγους προγραμματισμού – εμείς δεν θα έχουμε τη δυνατότητα εκείνη την ημέρα– ψηφίζουμε το πρωί και μετά πάμε μπάνιο, είναι εξαιρετικός ο καιρός.

Αμ. Κάτζου: Επίσης, εγώ έχω και την άποψη ότι όταν θέλεις να κρίνεις την Κυβέρνηση – και πρέπει να την κρίνεις  την Κυβέρνηση…

Π. Μαρινάκης: Τώρα αν θέλουν να πάνε για μπάνιο και να ψηφίσουν μετά, εννοείται, αλλά…

Αμ. Κάτζου: Εντάξει αυτό, αλλά καλύτερα να ψηφίσουν. Εγώ λέω ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να κρίνουμε τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης. Νομίζω είναι υγιές αυτό. Και την Αντιπολίτευση…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και να βάζουμε κάτω και τα προγράμματα …

Αμ. Κάτζου: Και τα προγράμματα και όλα. Αλλά πρέπει να έχεις ψηφίσει. Πρέπει να έχεις ψηφίσει για να μπορείς να κρίνεις. Όλοι μας δεν κρίνουμε από τον καναπέ μας, είναι πολύ εύκολο.  Εγώ μιλάω για όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς. Εγώ μιλάω για το κυβερνόν κόμμα. Ο κάθε εκπρόσωπος θα μιλήσει για το κόμμα του. Εμείς έχουμε, αυτή τη στιγμή, κάτι που μας διαχωρίζει. Έχουμε ένα προεκλογικό πρόγραμμα και πεπραγμένα. Να κάτσουν, λοιπόν, να δουν αυτοί οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται, αν θέλουν – το λέω με σεβασμό – να δουν τι έχουμε κάνει σε έναν χρόνο και τι άλλο είναι να κάνουμε τα επόμενα τρία χρόνια.

Αμ. Κάτζου: Μήπως θα πρέπει να τρέξετε σε κάποιους τομείς περισσότερο; Γιατί το έχει πει και ο Πρωθυπουργός.

Π. Μαρινάκης: Σίγουρα, σίγουρα. Και θα σας πω κάτι. Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει βήματα στη δεύτερη τετραετία, επειδή, λόγω της πανδημίας, δεν κάναμε όσα θα θέλαμε στην πρώτη, θα ξεκινούσα -και επειδή τυχαίνει και έχω και πολλούς ανθρώπους ευρύτερα στην οικογένειά μου και πολλούς δικούς μου ανθρώπους στην οικογένεια και της γυναίκας μου, που είναι στον χώρο της υγείας, καταλαβαίνουμε, δεν έχουμε αυταπάτες- ότι στην υγεία πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα. Αλλά, έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο έχει αρχίσει ήδη και εφαρμόζεται.

Αμ. Κάτζου: Θα τα πούμε σε μια άλλη συνέντευξη τα υπόλοιπα. Μετά τις εκλογές.

Π. Μαρινάκης: Ούτως ή άλλως, το κυβερνητικό έργο τρέχει, δεν σταματάει την Κυριακή. Αλλά θέλουμε να τρέξει λίγο πιο γρήγορα.

Αμ. Κάτζου: Να σας ευχηθώ καλή επιτυχία, όπως εύχομαι σε όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων. Να έχουμε μια εκλογική διαδικασία, πάντα είναι, δεν το συζητώ, δεν έχουμε σύννεφα σε αυτό. Το έχουμε κατοχυρώσει ότι όλα πάνε και γίνονται όπως πρέπει και να πάει ο κόσμος να ψηφίσει.  Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήσασταν εδώ μαζί μας.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη εδώ

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr