Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη στο Κανάλι Ένα – Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά 90,4

Συνέντευξη στο Κανάλι Ένα – Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά 90,4

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ 1 – ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ 90.4 ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΕΛΙΚΑ ΚΑΡΑΒΑΛΤΣΙΟΥ. ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς ευχαριστούμε που είστε μαζί μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή δύναμη, σιδεροκέφαλος!

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να είστε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή αρχή. Πότε ξεκινούν τα Briefing;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πρώτα ο Θεός, την επόμενη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ω, μέσα στο καλοκαίρι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οπότε θα τα λέμε συχνά και θα έχετε όλες τις απαντήσεις τις οποίες χρειάζονται οι πολίτες για όλα τα σημαντικά ζητήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μαρινάκη μου, χτες ήμουν στο Υπουργείο Οικονομικών μια βόλτα και μου είπε ένας φίλος εκεί πέρα ότι μέσα στις πρώτες προτεραιότητές σας είναι η υλοποίηση δύο βασικών προγραμματικών εξαγγελιών του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης: η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση και απλούστευση των τεκμηρίων. Μάλιστα, μου είπαν ότι αυτό θα έρθει πριν από τον Σεπτέμβριο στη Βουλή. Είναι, δηλαδή, κάτι το οποίο θα δώσει μεγάλη κίνηση και ώθηση στην αγορά, καθώς θα αυξήσει τα εισοδήματα. Είναι αυτή η άμεση προτεραιότητα όπως μου την είπαν; Καλά μου το είπαν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, περιγράφετε δύο εκ των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Των άμεσων…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: …με βάση το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα, η ακριβής νομοθέτηση της καθεμίας από αυτές, θα περιγραφεί στις προγραμματικές δηλώσεις τόσο από τον Πρωθυπουργό, που θα βάλει την κεντρική κατεύθυνση, αλλά και τις βασικές προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία και για τον πρώτο χρόνο και από τους αρμόδιους Υπουργούς. Οπότε ας περιμένουμε καλύτερα να δούμε τη σειρά της νομοθέτησης. Έχει ήδη ανακοινωθεί ότι το πρώτο νομοσχέδιο, ένα εκ των τριών πρώτων, και θεωρώ το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά τις φορολογικές μας παρεμβάσεις, μειώσεις φόρων. Ποτέ καμία αύξηση φόρου δεν θα δείτε, και από αυτή την Κυβέρνηση και από αυτή την τετραετία, οπότε νομίζω οι λεπτομέρειες θα είναι προσεχώς. Θα έχουμε, όπως έχουμε υποσχεθεί προεκλογικά, μόνο μειώσεις φόρων και σταδιακά, με βάση και την πορεία της οικονομίας, θα αυξάνεται συνεχώς το διαθέσιμο εισόδημα. Αυτός είναι ο στόχος και νομίζω ότι θα τον πετύχουμε για ακόμη μια τετραετία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, εγώ να σας ρωτήσω αρχικά πώς σας φαίνεται ο νέος σας ρόλος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, γιατί λίγο αιφνιδιαστήκαμε εμείς. Περιμέναμε άλλο πρόσωπο. Άλλαξε την τελευταία στιγμή…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, ξέρετε, όλα αυτά πολλές φορές προαναγγέλλονται όχι από αυτούς που έχουν την ευθύνη. Την ευθύνη της κατάρτισης της Κυβέρνησης την έχει ο Πρωθυπουργός. Καταρχάς, θέλω να πω και δημόσια, γιατί είναι και η πρώτη ραδιοφωνική παρουσία μου μετά τα νέα μου καθήκοντα, ένα δημόσιο ευχαριστώ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον Πρωθυπουργό όλων των Ελλήνων, για την πολύ μεγάλη τιμή που μου κάνει μετά την πρότασή του για να εκλεγώ γραμματέας του κόμματος, τώρα να εκπροσωπώ την Κυβέρνηση και είναι και πάρα πολύ μεγάλη τιμή να είμαι μέλος αυτής της ομάδας του ιδίου. Και είναι ένα μήνυμα, έτσι, που θέλω να στείλω σε όλους τους νέους ανθρώπους ότι τελικά στο πρόσωπό μου θεωρώ ότι επιβραβεύεται και μια συνολική προσπάθεια πολλών νέων ανθρώπων στη Ν.Δ. και περνάει κι ένα μήνυμα: Ότι οι νέοι δεν είναι μόνο χειροκροτητές. Δεν είμαι μόνο εγώ το παράδειγμα. Είναι και πολύ άξιοι συνάδελφοι στην Κυβέρνηση, είναι πολύ άξιοι νέοι βουλευτές και σε άλλα κόμματα που έχουν καταφέρει κι έχουν εκλεγεί, έχουν κάνει τον αγώνα τους. Πρέπει η νέα γενιά να βγει μπροστά, όχι, όμως, μόνο για το γεγονός ότι είμαστε νέοι. Η νεότητα από μόνη της δεν λέει τίποτα. Η νεότητα σε συνδυασμό με νέες ιδέες, με νέο τρόπο σκέψης, πιο γρήγορο, σε συνδυασμό με τα έμπειρα στελέχη, μπορούν να πετύχουν πολλά στη χώρα μας. Σίγουρα, είναι μια πολύ μεγάλη ευθύνη, τεράστια ευθύνη. Θέλω όσο μπορώ, όσο μπορώ, να εκπροσωπώ μία Κυβέρνηση, η οποία θέλει να πάει την Ελλάδα μπροστά, να κάνει ακόμη καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων πολιτών. Να δίνουμε όσο πιο γρήγορα τις σωστές απαντήσεις στους πολίτες για να έχουν σωστή ενημέρωση. Και σε μία χώρα η οποία, όπως και παγκόσμια, αλλά κυρίως και η Ελλάδα ταλαιπωρήθηκε πολύ από τα fake news, πολλές φορές κάποιοι έβλαψαν και την εικόνα της στο εξωτερικό. Προσπάθησαν να βλάψουν τη χώρα μας με βάση τα διεθνή συμφέροντα στο εξωτερικό με τα fake news. Έχουμε τεράστιο καθήκον να μιλάμε, να λέμε την αλήθεια, να επικοινωνούμε το κυβερνητικό έργο, να ενημερωνόμαστε για τα παράπονα των πολιτών και να έχουμε συνεχώς την αληθινή εικόνα της κοινωνίας: Τι θέλει ο κόσμος; Τι ζητάει ο κόσμος; Ποια είναι τα προβλήματα του; Αντίπαλος αυτής της Κυβέρνησης, όπως πολύ σωστά έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι τα προβλήματα και μόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπορούμε να μην σας ρωτήσουμε και για την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι τα εσωκομματικά, τα εσωτερικά κάθε κόμματος είναι μια συζήτηση που αφορά το κόμμα αυτό και τα μέλη του. Σέβομαι απολύτως τις εσωκομματικές διαδικασίες και του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μία αντίστοιχη κίνηση στα της Νέας Δημοκρατίας θα είχε γίνει την επομένη μιας εκλογικής ήττας ενός απερχόμενου Πρωθυπουργού, αλλά δημοκρατία έχουμε και ο καθένας κάνει τις επιλογές που ο ίδιος θεωρεί σωστές. Εγώ αυτό το οποίο εύχομαι, γιατί δεν μου αρέσει ούτε να υπάρχει σφοδρή αντιπαράθεση με έναν άνθρωπο ο οποίος αποχωρεί, όπως αποχωρεί, και κρίνεται από την Ιστορία για όλα όσα έκανε. Μάλιστα έχει και μια σημειολογία ότι συνέβη την ημέρα που είχε αναγγείλει το κλείσιμο των τραπεζών. Θυμάμαι τότε, ήταν και η ονομαστική μου εορτή και χθες και τότε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Να πούμε χρόνια πολλά με μια ημέρα καθυστέρηση, κ. Μαρινάκη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ. Ήμουν τότε ένας νέος ελεύθερος επαγγελματίας που δεν ήξερα αν από τον Σεπτέμβριο θα μπορώ ξανά να λειτουργήσω το γραφείο μου και να δουλέψω. Περασμένα μεν, ξεχασμένα όχι, εγώ θα έλεγα. Όχι τόσο – σε καμία περίπτωση – για λόγους εκδικητικούς, αλλά ως μία μνήμη, η οποία θα βρίσκεται εδώ για να μην επαναληφθεί, πρώτον, η ανέξοδη πολιτική των κούφιων υποσχέσεων, που να καταλήγει στο να μας φορτώνονται άπειρα δισεκατομμύρια, πολλά δισεκατομμύρια, πάνω από 100 δισεκατομμύρια, να υποθηκεύεται η δημόσια περιουσία για πολλά χρόνια. Αντί να γίνονται όλα όσα γίνονται, να γίνονται τα αντίθετα. Δηλαδή, εκεί που θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, να τον αυξάνει. Άρα, ουσιαστικά, να μην επαναληφθεί ξανά όλο αυτό «δώσε και σε μένα» που στη συνέχεια είχε καταστροφικές συνέπειες. Το δεύτερο, να φύγει μαζί με όλο αυτό, να φύγει μαζί και η τοξικότητα, η οποία, δυστυχώς, δεν καταδικάστηκε ποτέ από τον κ. Τσίπρα. Ακόμη και οι περιπτώσεις, όπως υπογραφές συναδέλφων σας, δεν ήταν ούτε καν αντικείμενο ούτε καν μιας σκιαγραφής, που στο δικό μας κόμμα θα ήταν αυτό, δεν θα συνέβαινε και ποτέ. Και να πάμε μπροστά, όλα τα κόμματα να πάνε μπροστά με προγραμματικό λόγο, με αντιπαραθέσεις, πολλές φορές και έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Το χρειάζεται η δημοκρατία. Ξέρετε και η Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση αυτή χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, ευρύτερα, σας αφορούν με αυτό τον τρόπο. Γιατί και εσείς με ένα τόσο ισχυρό ποσοστό χρειάζεστε μια ισχυρή αντιπολίτευση. Και το θέμα είναι τώρα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να ανακάμψει ή θα κληθεί κάποιο άλλο κόμμα να παίξει αυτό τον ρόλο. Αν θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να σας πω την αλήθεια, δεν θέλω να γίνομαι μάντης ούτε να σχολιάζω εκ των προτέρων. Όλοι, εν δυνάμει υποψήφιοι, σε οποιοδήποτε κόμμα θα δώσουν τον αγώνα τους, τη μάχη τους, θα εκθέσουν τις προτάσεις τους και τη θεώρησή τους για τα πράγματα, θα τους κρίνουν τα μέλη του κάθε κόμματος. Αυτό που έχει σημασία είναι, νομίζω, να καταλάβουν όλοι, άπαντες, και εμείς νομίζω το έχουμε αντιληφθεί και γι’ αυτό και αποτυπώθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα – βέβαια θα κρινόμαστε καθημερινά και θα κριθούμε ξανά στις επόμενες εκλογές – ότι οι πολίτες μας κρίνουν για το πόσες και πόσο πειστικές στην πράξη απαντήσεις δίνουμε στα προβλήματά τους, πρώτον. Και δεύτερον, κατά πόσο η πολιτική μας οδηγεί στο να ισχυροποιείται η χώρα. Γιατί είναι και η καθημερινότητα, αλλά είναι και γενικότερα το πόσο ισχυροποιείται η χώρα. Οικονομικά, στην εξωτερική της πολιτική, στη θωράκισή της, στις μεγάλες ανάγκες. Αυτά είναι τα ερωτήματα. Οπότε, ξέρετε, είναι σημαντικές οι εξελίξεις σε οποιοδήποτε κόμμα και ειδικά στο δεύτερο τη τάξει κοινοβουλευτικό κόμμα, όσο και αν αποδυναμώθηκε εκλογικά, αλλά για εμάς αυτό που προέχει είναι να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμά μας. Και ταυτόχρονα, γιατί όπως συνέβη και στην προηγούμενη τετραετία, το είδατε, ελπίζω να μην συμβούν όλα αυτά, σε καμία περίπτωση δεν το πιστεύω, να απαντάμε και στις ανάγκες της κάθε ημέρας. Προκύπτουν ανάγκες, ζούμε σε ένα πάρα πολύ νέο διεθνές περιβάλλον, αλλάζουν πολλές φορές τα δεδομένα και χρειαζόμαστε μια Κυβέρνηση, η οποία να κάνει αυτό για το οποίο της έδωσε εντολή ο ελληνικός λαός και έκανε και την προηγούμενη τετραετία. Και νομίζω ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι θα το κάνει. Να δίνει τις ταχύτερες και πιο πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα και στα ερωτήματα των πολιτών. Αυτό είναι για μένα το μεγάλο ερώτημα για όλα τα κόμματα. Εγώ δεν θα κάνω υποδείξεις σε κάποιο άλλο κόμμα. Εμείς θέλουμε να τρέξουμε πιο γρήγορα -εμείς, η Κυβέρνηση αυτή- και να υπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σύνολο. Το ξαναλέω. Το μήνυμα των εκλογών σίγουρα ήταν πάμε πιο σταθερά, πιο τολμηρά, πιο μπροστά, σίγουρα ακόμα πιο μεταρρυθμιστικά, να συνεχιστούν αυτά τα οποία έγιναν την προηγούμενη τετραετία και να γίνουν και άλλα πολλά περισσότερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με μεγαλύτερες ευθύνες απέναντι στους πολίτες, γιατί πήρατε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βέβαια, γιατί όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό τόσο μεγαλύτερη είναι και η ευθύνη και λιγότερη η πίστωση χρόνου. Αλλά πέραν των βασικών μηνυμάτων, υπήρχε και ένα άλλο μήνυμα που το ερμηνεύουμε εμείς έτσι. Δεν μπορείς να ερμηνεύεις τους πολίτες, αλλά δίνουμε εμείς αυτή την ερμηνεία γιατί το είδαμε γυρίζοντας όλη την Ελλάδα. «Βάλτε τέλος γιατί εσείς μπορείτε να το κάνετε», αυτό μας είπαν οι πολίτες, «στην τοξικότητα». Πώς να βάλεις τέλος στην τοξικότητα; Με ακόμα πιο γρήγορες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που είδαμε την προηγούμενη τετραετία, που να μην δίνουν καν το περιθώριο σε ανθρώπους οι οποίοι επενδύουν στην μη κανονικότητα – η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά – ήταν μια φράση που αποτύπωνε τα προηγούμενα χρόνια – να έχουν ακροατήριο, με τις πολιτικές σου, με τη θετική σου στάση. Αυτό νομίζω είναι το μεγάλο μας καθήκον. Και είναι προσωπικά, ένα προσωπικό στοίχημα, μια προσωπική, η πρώτη ίσως και το μεγαλύτερο μέλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θέλει να συνεχίσει να ενώνει τους Έλληνες. Δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα μας ψηφίζουν προφανώς όλοι. Αλλά το ξαναλέω. Όλοι οι πολίτες θέλουν μία Κυβέρνηση όπως η Κυβέρνηση αυτή η οποία να ενώνει και να λύνει προβλήματα.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr