Συνέντευξη στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αταίριαστοι»
Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αταίριαστοι» και τους δημοσιογράφους Χ. Κούτρα και Γ. Ντσούνο
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε μαζί μας τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Όντως ο κ. Μητσοτάκης θα πει σήμερα ότι θα είναι ο ίδιος που θα οδηγήσει τη ΝΔ σε εκλογές;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω μένουν λίγα λεπτά να ακούσουμε την ομιλία του, αλλά το έχει ξαναπεί. Θυμάμαι μάλιστα και την ημέρα της συνέντευξης στα εγκαίνια του Μετρό Θεσσαλονίκης και νομίζω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας Πρωθυπουργός που είναι αιρετός από την πρώτη στιγμή. Και εγώ προσωπικά πιστεύω πολύ στους ανθρώπους που εκλέγονται από τους πολίτες. Στην πολιτική είσαι όσο σε θέλει ο κόσμος είτε ως βουλευτής, είτε πολύ παραπάνω ως Πρωθυπουργός. Είναι ο Πρωθυπουργός που επανεξελέγη, παρά τα πολλά προβλήματα αλλά και με βάση τα πολλά που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, με μεγαλύτερο ποσοστό και είναι ο Πρωθυπουργός που δίνει μάχες να αντιμετωπίσει και λάθη και προβλήματα και θα αξιολογηθεί εκ νέου από τους πολίτες. Ο ίδιος το έχει πει, θεωρώ ότι θα το επαναλάβει, ας μην προδικάζουμε την ομιλία του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν βλέπετε ότι έχει ανοίξει η όρεξη σε κάποιους να τον διαδεχτούν;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι μόνοι στους οποίους είμαστε υπόλογοι και ως Κυβέρνηση και ως κόμμα και διαχρονικά η ΝΔ, είναι οι πολίτες. Οι πολίτες, λοιπόν, μας έδωσαν μια εντολή το 2023 να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, από το εσωτερικό της ΝΔ λέω να τον διαδεχτούν. Από την Αντιπολίτευση προφανώς.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ βλέπω μια Κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να τρέξει πιο γρήγορα, έχουμε κάνει αρκετά έως πολλά καλά, έχουμε όμως και πολλά παραπάνω να κάνουμε. Βλέπω μια Κυβέρνηση, την πρώτη που θυμάμαι σε δεύτερη τετραετία, να έχει μια τέτοια διαφορά από τα υπόλοιπα κόμματα αλλά και μία απόσταση από το ποσοστό που πρέπει να πάρουμε για να επανεκλεγούμε. Είναι δύο χρόνια αυτά. Δύο χρόνια που πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι, να δουλέψουμε και να λύσουμε και άλλα ζητήματα της κοινωνίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το επόμενο που θα προσπαθήσει να κάνει ο Πρωθυπουργός μέσω της ομιλίας του είναι προφανώς να κατευνάσει λίγο τα πνεύματα, τους τριγμούς, τους κλυδωνισμούς που είχαμε με αφορμή το θέμα των ενστόλων και όχι μόνο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε αυτό το κόμμα είμαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Δεν ήμουν ποτέ κομματικό στέλεχος επαγγελματικό, εμείς δεν έχουμε τέτοια στη ΝΔ όπως σε άλλους χώρους, από τη δουλειά μου ζω, αλλά είμαι και από μικρός στη ΝΔ, πολλοί έχουν διεκδικήσει το μονοπώλιο της δημοκρατικής ευαισθησίας. Δεν ανήκει σε κανέναν θα πω εγώ. Η ΝΔ όμως λειτουργεί ουσιαστικά δημοκρατικά. Θεωρώ ότι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι μια από τις κορυφαίες διαδικασίες του κόμματος και προφανώς θα ακουστούν όλες οι απόψεις και νομίζω θα ακουστεί η πραγματικότητα, η οποία είναι αυτή που σας περιέγραψα. Ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερο σημείο σε πάρα πολλά επίπεδα, εκφάνσεις πολιτικής από ό,τι ήταν όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση του τόπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά έχει και πάρα πολλά ακόμα να πετύχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει εσωτερική αντιπολίτευση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θεωρώ ότι είναι θέμα εσωτερικής αντιπολίτευσης. Η πιο ουσιαστική αντιπολίτευση είναι αυτή που γίνεται από την κοινωνία. Και οφείλουν οι βουλευτές, οι οποίοι εκλέγονται από τον λαό και εκπροσωπούν και εκείνους που τους ψηφίζουν και εκείνους που δεν τους ψηφίζουν, να μεταφέρουν τις αγωνίες των πολιτών. Εάν θεωρήσουμε ότι τα έχουμε κάνει όλα καλά, ζούμε στον κόσμο μας. Προφανώς οι βουλευτές για να είναι πραγματικά αντάξιοι της κάθε ψήφου των πολιτών αλλά και του κάθε πολίτη της περιφέρειάς τους που δεν τους ψηφίζει, πρέπει αυτό να το κάνουν. Και πιστέψτε με, επειδή έχω συμμετάσχει σε πολλές διαδικασίες και της Πολιτικής Επιτροπής και συνεδριάσεις άτυπες με βουλευτές ως γραμματέας του κόμματος και τα προηγούμενα χρόνια, το 80% των συνεδριάσεων αυτών είχε ως αντικείμενο να μεταφερθούν τα προβλήματα. Να μεταφερθούν οι προβληματισμοί. Να μεταφερθούν αυτά τα οποία δεν έχουν γίνει τόσο καλά. Κάθε φορά που πηγαίναμε σε έναν Νομό της χώρας, σε έναν Δήμο της Αττικής- για πάνω από δύο χρόνια είχα την τιμή να το κάνω αυτό -και μαζί με τον Πρωθυπουργό- όταν ξεκίναγαν οι συνεδριάσεις και με βουλευτές και με υποψήφιους βουλευτές και με αυτοδιοικητικούς, εμείς δεν πηγαίναμε εκεί να ακούσουμε τα θετικά. Κυρίως πηγαίναμε για να ακούσουμε τα αρνητικά, για να γίνουν αυτά σταδιακά καλύτερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε σε πιο μεγάλα θέματα. Το μεγαλύτερο θέμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη είναι οι δασμοί Τραμπ. Και το θέμα είναι να δούμε πόσο αγγίζουν εμάς. Η αλήθεια είναι ότι χθες βγάλαμε οινοπαραγωγούς, οι οποίοι είπαν ότι θα τους αγγίξουν και δυστυχώς οι ΗΠΑ είναι μία αγορά που πουλάμε ακριβά. Το θέμα είναι αν μπορούν οι δασμοί Τραμπ να «χτυπήσουν» αυτό που λέμε ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και της ευρωπαϊκής;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σίγουρα δεν είναι μια καλή εξέλιξη, δεν είναι κάτι, το οποίο θα μας βοηθήσει ούτε ως Ελλάδα ούτε ως Ευρώπη και γενικά θεωρώ ότι την παγκόσμια οικονομία δεν θα τη βοηθήσει. Σίγουρα η χώρα μας έχει πολύ χαμηλότερο ποσοστό εξαγωγών σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, άρα θεωρητικά θα ζημιωθεί λιγότερο. Αλλά σίγουρα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ, να κινηθούμε συντεταγμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Νομίζω ότι οι ανακοινώσεις αυτές εκπέμπουν δύο μηνύματα, βγάζουν δύο συμπεράσματα. Το ένα είναι το προφανές, αυτό που σας είπα, ότι πρέπει να γίνει πάρα πολύ προσεκτική διαχείριση σε όλα τα επίπεδα για να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές συνέπειες. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι είναι άλλη μια απόδειξη ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κι όταν τα πράγματα είναι σοβαρά πρέπει να τα διαχειρίζονται άνθρωποι σοβαροί, μετρημένοι, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και συγκεκριμένο «δια ταύτα» στον λόγο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας βοηθάει η κρίση, καταλαβαίνω. Πολιτικά. Οι κρίσεις βοηθούν τις κυβερνήσεις.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Νομίζω ότι η πιο «σοβαρή» φράση που έχει ακουστεί είναι ότι η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά. Εμείς θέλουμε ο κόσμος να προχωράει με όσο το δυνατόν περισσότερους όρους κανονικότητας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που λέγεται, δεν έχει προκύψει ποτέ τελικά. Προσέξτε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ιστορία έχει δείξει ότι στα δύσκολα χρόνια και σε δύσκολες περιπτώσεις και δύσκολα θέματα, σκληρά θέματα, όπως, για παράδειγμα, το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, αυτοί οι οποίοι, έστω και πρόσκαιρα, επωφελούνται πολιτικά είναι αυτοί οι οποίοι λαϊκίζουν και προσπαθούν να «χτίσουν» αφηγήματα πάνω σε κάτι τέτοιο. Εμείς, λοιπόν, δεν επιδιώκουμε και ούτε μας «βοηθάει» σε καμία περίπτωση η κρίση, γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, η ανακοίνωση των δασμών είναι ένας παράγοντας που θα δυσκολέψει την περαιτέρω, ραγδαία, θεωρώ, αύξηση της ανάπτυξης στη χώρα μας. Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Παράλληλα, η πρώτη χώρα σε ρυθμούς μείωσης του χρέους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, θα έχει συγκράτηση.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και μία από τις πρώτες χώρες στην αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ με όρους αγοραστικής δύναμης. Αυτό, δηλαδή, που είμαστε ακόμη χαμηλά, λέει η Αντιπολίτευση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά είμαστε προτελευταίοι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Είμαστε προτελευταίοι σε αυτό τον δείκτη. Είμαστε, όμως, από τις πρώτες χώρες σε ρυθμούς αύξησης και έχουμε καταφέρει από το 62% του ευρωπαϊκού μέσου όρου να έχουμε πάει στο 70% της Ευρώπης και στον πιο αληθινό δείκτη, που είναι ο δείκτης ατομικής κατανάλωσης, δηλαδή πόσο καταναλώνει ο κάθε πολίτης, που εκεί μπαίνει μέσα και η παραοικονομία που την έχουμε περιορίσει αρκετά, είμαστε 20οι στις 27 χώρες της Ευρώπης. Δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε να είμαστε. Ήμασταν πολύ πιο χαμηλά. Έχουμε ανέβει. Είμαστε 11οι στις 22 χώρες στον κατώτατο μισθό και να πούμε και κάτι, γιατί ξέρετε τώρα τα ποσοστά, οι δείκτες για τους πολίτες, έχουν λίγη σημασία. Η αλήθεια ποια είναι; Ότι η Ελλάδα ακόμα δεν έχει γίνει ούτε Σουηδία, ούτε Ελβετία. Έχει, όμως, χαμηλότερη ανεργία από την Φιλανδία, την Σουηδία, την Ισπανία. Έχει την χαμηλότερη ανεργία από το 2008: 8.7%. Δεν έχει τους μισθούς που αξίζουν στους πολίτες, αλλά έχει κατά 30% υψηλότερους μισθούς, τον υψηλότερο μέσο μισθό. Είναι μία χώρα -άκουγα τον ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε: «Μα είναι δυνατόν το 46% των εργαζομένων να αμείβεται με κάτω από 1000 ευρώ;»- Ναι, αυτό είναι πρόβλημα, αλλά ήταν το 2019 το 64%. Έχουμε καταφέρει, λοιπόν, το 64% που αμειβόταν με κάτω από 1000 ευρώ να είναι 46%. Εμείς πρέπει να το πάμε πιο κάτω. Αυτή είναι, λοιπόν, η αλήθεια στην Ελλάδα. Όταν βλέπεις ένα ποτήρι, όταν είναι μισογεμάτο, μπορείς να το πεις μισοάδειο. Η Αντιπολίτευση το λέει άδειο. Είναι λάθος να το λέμε ότι έχει γεμίσει πλήρως, δεν έχει γεμίσει, αλλά είναι μισογεμάτο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά, είναι καλύτερα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι καλύτερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να κλείσουμε το πρώτο κομμάτι της συνέντευξης, κ. Εκπρόσωπε, θα επιδιωχθεί κάποια επικοινωνία με τον Πρόεδρο Τραμπ; Σε τι φάση βρίσκεται ο Πρωθυπουργός και εσείς, η Κυβέρνηση, με το επιτελείο Τραμπ;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για εμάς οι Η.Π.Α. ήταν, είναι και θέλουμε να παραμείνει και θα παραμείνει και από τις πρώτες κινήσεις φαίνεται ότι ενισχύονται οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγικούς συμμάχους. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Εξωτερικών, ήταν ένας εκ των πρώτων Υπουργών Εξωτερικών, που συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του. Νομίζω η είδηση για τη Chevron λέει πολλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όντως και καλή είδηση.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μια είδηση, μια πολιτική, που παράγει πολλά περισσότερα αποτελέσματα από πολλά λόγια. Οι ενδείξεις, λοιπόν, τα πρώτα δείγματα γραφής, είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά και είναι δεδομένο ότι αυτό θέλουμε να το εμβαθύνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχουμε, όμως, ορατή κάποια συνάντηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, όταν υπάρχει κάτι θα ανακοινωθεί. Εμείς δεν θέλουμε να κινούμαστε σε επίπεδο φημών ή πιθανολογήσεων. Θέλουμε να είμαστε ακριβείς όταν απαντάμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στο θέμα της τραγωδίας των Τεμπών, κύριε Εκπρόσωπε. Κάνατε μια επίθεση στον κύριο Βερβεσό, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, αν διάβασα καλά τις προηγούμενες ημέρες. Μας εξηγείτε το λόγο σας παρακαλώ;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απάντησα σε μία ερώτηση, δεν θεωρώ ότι έκανα επίθεση, νομίζω ότι είπα την αλήθεια. Ο κύριος Βερβεσός απαντάει σε κάτι που κανείς δεν τον ρώτησε. Δεν κατηγόρησε κάποιος λογικός άνθρωπος τον κύριο Βερβεσό για το γεγονός ότι δεν έδωσε στη δημοσιότητα ένα στοιχείο μιας δικογραφίας που είναι σε προδικασία, άρα διέπεται από την αρχή της μυστικότητας. Αυτό το οποίο κατηγορούν πολλοί και δικαίως τον κύριο Βερβεσό, είναι ότι, ενώ επέλεξε να φύγει από το θεσμικό του ρόλο και να μιλάει πολιτικολογώντας και να κατηγορεί για συγκάλυψη την κυβέρνηση και να μιλάει για δόλιο μπάζωμα- γιατί το μπάζωμα, το αφήγημα του μπαζώματος δεν είναι ότι έγινε κάποιο λάθος στο πεδίο, έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι όλα ερευνώνται, το αφήγημα του μπαζώματος κατά την αντιπολίτευση και δημοσιολογούντες, όπως ο κύριος Βερβεσός, είναι ότι έγινε με σκοπό τη συγκάλυψη, για να κρύψουμε κάτι. Σε μια στιγμή που επέλεξε ο κύριος Βερβεσός, να μιλάει για όλα αυτά και ήξερε κάτι πολύ ουσιώδες, που αποδεικνύει τα αντίθετα από αυτά που έλεγε, σημαίνει ότι μάλλον κορόιδευε τον κόσμο, ή, τέλος πάντων, δεν έλεγε όλη την αλήθεια. Αυτό είναι ένα θέμα, γιατί πρώτον, δεν είναι ο όποιος, ο πρόεδρος του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας και εγώ θα πω κάτι. Η περίπτωση Βερβεσού στέλνει και ένα μήνυμα και δείχνει και κάτι. Θυμάστε από τις βασικότερες ερωτήσεις που μου κάνατε κι εμένα και σ’ όλους, όσοι ερχόμασταν να μιλήσουμε για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών τους τελευταίους μήνες; Μα κύριε Μαρινάκη, μου λέγατε, το 80% της κοινωνίας πιστεύει ότι υπάρχει συγκάλυψη, γιατί αυτή είναι η βαριά κατηγορία και αυτό αποδομείται, όχι το τραγικό του δυστυχήματος, οι ευθύνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απάντηση είναι όταν το σύνολο της αντιπολίτευσης και πρόσωπα που έχουν σημαντικές θέσεις δημιουργούν ένα τέτοιο κλίμα, ενώ γνωρίζουν ότι η αλήθεια, είτε είναι αντίθετη με αυτά που λένε, είτε δεν είναι και σίγουροι και δεν περιμένουν τη Δικαιοσύνη, είναι λογικό ο κόσμος να παραπλανηθεί. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν αρνηθήκαμε ποτέ, ούτε τις πολύ μεγάλες ευθύνες που υπάρχουν, μέχρι τη στιγμή του τραγικού δυστυχήματος, ημών συμπεριλαμβανομένων, γιατί κι εμείς κυβερνήσαμε κάποια χρόνια, οι οποίες όλες αυτές οι ευθύνες συναντήθηκαν με τα ανθρώπινα λάθη και ποτέ δεν αρνηθήκαμε στη Δικαιοσύνη να διερευνήσει το οτιδήποτε. Απόδειξη η στάση Τριαντόπουλου, η πρόταση που έκανε και όλα όσα θ’ ακολουθήσουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό στο οποίο απαντούσαμε με μεγάλη ένταση, γιατί ήταν πολύ βαριά η κατηγορία, ήταν στη συγκάλυψη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δικαιώνεστε με τις εκθέσεις αυτές;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, είναι πολύ μεγάλη η λέξη η δικαίωση, σίγουρα δικαιώνεται η λογική που ακολουθήσαμε και μάλιστα, πολλές φορές, με ειρωνεύονταν και διάφοροι και οι συνάδελφοί σας, σε μειοψηφικό επίπεδο, ότι ας περιμένουμε τη Δικαιοσύνη να βγάλει μια άκρη, αυτό λέγαμε εμείς από την αρχή. Πάντως, σίγουρα, η στάση κομμάτων της αντιπολίτευσης που είχαν βγάλει πορίσματα, αποφάσεις, ποινές, ενόχους, είχαν καταλήξει σ’ ενόχους, ενώ υπήρχαν τόσο σημαντικά στοιχεία ήδη στη δικογραφία, κατά παραγγελία συγγενών. Προσέξτε, το πόρισμα και για το οποίο αναφερόμαστε, το πόρισμα Δέδε, το πόρισμα του Βρετανού πραγματογνώμονα, το πόρισμα Δέδε είναι κατόπιν αιτήματος όχι της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, αλλά της πολιτικής αγωγής και του Δικηγορικού Συλλόγου. Το πόρισμα του Βρετανού πραγματογνώμονα είναι κατόπιν εντολής οικογενειών θυμάτων. Ένα τρίτο πόρισμα σήμερα είδα σε ένα άλλο site. Τρίτο πόρισμα πάλι με τα ίδια συμπεράσματα. Όλα αυτά υπήρχαν στη δικογραφία. Και δείτε τη διαφορά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, συνολικά, της στάσης των βουλευτών, των υπουργών, από τα υπόλοιπα κόμματα. Εμείς δεν μπήκαμε στη διαδικασία να βγάζουμε αποσπασματικά στοιχεία από τη δικογραφία και δεν είχαμε και λόγο ούτε να τα έχουμε, ούτε να τα βγάζουμε για να δημιουργούμε εντυπώσεις. Τι κάναν, λοιπόν, ξεκάθαρα το λέω, αυτό το έκαναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν ονοματεπώνυμο οι πολιτικές ευθύνες χειραγώγησης, κάποιοι από τα μέσα που ακολουθούσαν το αφήγημα και κάποιοι δημοσιολογούντες, όπως ο κύριος Βερβεσός, τι κάνανε; Βγάζανε αποσπασμαστικά στοιχεία, μισά στοιχεία, πολλές φορές, κατά το δοκούν, δημιουργούσαν ένα κλίμα που πολλαπλασίαζε την οργή του κόσμου και μετά μετέτρεπαν τη συζήτηση από το πεδίο των σοβαρών ευθυνών, γιατί συνέβη το δυστύχημα αυτό, ποιοι φταίνε; Τα ανθρώπινα λάθη, οι αδυναμίες. Πού τη μετέφεραν; Στη συγκάλυψη, δηλαδή, ότι μια κυβέρνηση, ένας Πρωθυπουργός, με δόλιους σκοπούς, είναι πολύ βαριά κατηγορία, κάτι θέλανε να κρύψουν και στη συνέχεια κάνανε το μπάζωμα και όλα αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί αν αποδειχθεί όπως φαίνεται – να δούμε, η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει – ότι δεν ισχύουν όλα αυτά, τότε δεν υπάρχει κάποιος δόλος και δεν θέλεις κάτι να κρύψεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι οικογένειες των θυμάτων πώς θα δικαιωθούν; Γιατί το βασικό σε αυτό, το βασικό θέμα από την τραγωδία των Τεμπών είναι να βρεθεί δικαίωση για τους ανθρώπους, τις οικογένειες και τα παιδιά που χάθηκαν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα Τέμπη, κ. Κούτρα, κ. Ντσούνο, για μένα έχουν τρία πάρα πολύ σημαντικά «διά ταύτα». Το πρώτο είναι η αλήθεια. Αλήθεια, όχι με κομματικά, ούτε με πολιτικά φίλτρα. Αλήθεια όπως είναι. Τι έγινε. Το δεύτερο συνεπάγεται, είναι συνεπακόλουθο του πρώτου, είναι η Δικαιοσύνη. Τι σημαίνει Δικαιοσύνη; Όποιος έχει ευθύνη ποινική – για τις πολιτικές έχουμε μιλήσει και τις έχουμε παραδεχθεί – να πληρώσει. Όποιος κι αν είναι αυτός. Κι αν αυτός είναι πολιτικός, τότε να διευκολύνουμε τη Δικαιοσύνη να πληρώσει. Αλλά να το πει η Δικαιοσύνη, όχι τα κόμματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θα κάνει τον ανακριτή κανένα κόμμα. Και το τρίτο είναι το «ποτέ ξανά». Το «ποτέ ξανά» για να έχει νόημα πρέπει να μετατραπεί σε δράσεις. Έχουμε ήδη κάνει πράγματα, πρέπει να κάνουμε πολλά παραπάνω για τον σιδηρόδρομο. Το «ποτέ ξανά» για το Μάτι ήταν το 112, τα drones, οι καθαρισμοί οικοπέδων. Μια, δηλαδή, κουλτούρα πρόληψης του κράτους που δεν υπήρχε. Και, δυστυχώς, παρά το Μάτι, έναν χρόνο ακόμα η κυβέρνηση η τότε δεν έκανε κάτι για όλα αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ δεν εμπλέκονται ιδιώτες, όμως, κ. Μαρινάκη. Εδώ εμπλέκεται αμιγώς η κρατική λειτουργία.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ είναι ζήτημα …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, αν δεν καθαρίσω εγώ το οικόπεδό μου, θα είμαι υπεύθυνος, προφανώς, δεν το συζητάω. Η κρατική λειτουργία πρέπει να είναι για την εκκένωση στις μεγάλες πυρκαγιές, επίσης δεν το συζητάμε. Η κατάσβεση. Στο τραίνο δεν μπορώ να κάνω τίποτε. Βάζω το παιδί μου στο τραίνο και θέλω να πάει στη Θεσσαλονίκη …
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Κούτρα, είπαμε κάτι από τη πρώτη στιγμή. Στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών «συναντήθηκαν» σημαντικά, μοιραία ανθρώπινα λάθη – η αξιολόγηση η ποινική των λαθών θα γίνει από τη Δικαιοσύνη – με φοβερές παθογένειες του κρατικού μηχανισμού. Δεν το κρύψαμε. Δεν είπαμε ότι «α, εμείς δεν φταίμε, γιατί προχωρήσαμε τόσο τοις εκατό». Είπαμε την αλήθεια και πήραμε την ευθύνη – κι εγώ να πω κάτι – και παραπάνω από τα χρόνια που κυβερνούσαμε. Δεν κρυφτήκαμε από τις ευθύνες. Εμείς δεν είπαμε να μην διερευνηθούν όλα, εμείς δεν είπαμε για το πεδίο, στη συνέχεια, να μην ερευνήσει η Δικαιοσύνη αν έγιναν λάθος ενέργειες. Προσέξτε, διαχωρίσαμε τις ενδεχόμενες λανθασμένες ενέργειες, από τις δόλιες ενέργειες με σκοπό τη συγκάλυψη. Είναι άλλο πράγμα να λες «να δούμε αν ο Ντσούνος, ο Κούτρας, ο Μαρινάκης που είχαν μια ευθύνη στο πεδίο, έκαναν ό,τι έπρεπε να κάνουν στη συνέχεια σωστά ή παρέλειψαν κάτι» και άλλο να λες ότι ο Ντσούνος, ο Κούτρας, ο Μαρινάκης, ο οποιοσδήποτε πήγαν εκεί για να «κουκουλώσουν». Αυτή η κατηγορία καταρρέει, αυτό το αφήγημα της συγκάλυψης γυρίζει ανάποδα σε αντίθετη συγκάλυψη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το δούμε. Περιμένουμε τη Δικαιοσύνη. Πάμε στα δημοσκοπικά ευρήματα, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει μεν μεγάλη διαφορά από το δεύτερο και το τρίτο κόμμα, αλλά να έχει πτωτική τάση στα ποσοστά της εδώ και αρκετές εβδομάδες. Θέλω να σχολιάσετε για τη χθεσινή επίθεση του Πρωθυπουργού προσωπικά προς την κυρία Κωνσταντοπούλου. Σας ανησυχεί αυτή η άνοδος της κυρίας Κωνσταντοπούλου στη δεύτερη θέση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, εμάς δεν μας ανησυχεί η άνοδος της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Εμάς το μόνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι να εφαρμόσουμε πλήρως το πρόγραμμά μας, να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα σε αυτά τα οποία χρειάζεται να τρέξουν πιο γρήγορα, γιατί έχουν γίνει και σημαντικά στη χώρα, ούτως ώστε όταν έρθει η ώρα των εκλογών το 2027 και ο κόσμος βάλει δίπλα το πρόγραμμα του 2023, το δικό μας, με τον απολογισμό της τετραετίας, να μας δώσει άλλη μία εντολή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τι λένε οι δημοσκοπήσεις; Λένε δύο πράγματα που είναι η αλήθεια, ότι είμαστε η πρώτη κυβέρνηση δεύτερης τετραετίας που θυμάμαι, που συνεχίζει να έχει μια σημαντική υπεροχή, αλλά ότι υπάρχει μια σημαντική απόσταση από το ποσοστό που επιθυμούμε. Άρα για να την μειώσουμε αυτή την απόσταση πρέπει να δουλέψουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή να μας πείτε με ποιον θα συνεργαστείτε
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς πιστεύουμε στις μονοκομματικές σταθερές κυβερνήσεις…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν αναγκαστείτε, τι θα κάνετε, εκλογές μέχρι να βγει μονοκομματική Κυβέρνηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί αυτό… δεν έχουμε δικαιωθεί έτσι, επειδή το λέμε εμείς. Εμείς λέμε κάτι, μας έχει δικαιώσει η ελληνική πραγματικότητα και η πραγματικότητα εκτός Ελλάδος και η πραγματικότητα η ελληνική η πολύ πρόσφατη. Και εδώ έρχεται η ιστορία και επαναλαμβάνεται. Με ρωτάτε αν ανησυχώ για την κυρία Κωνσταντοπούλου. Την ερώτηση αυτή καλύτερα να την κάνετε στο ΠΑΣΟΚ. Η ιστορία το έχει διδάξει, ότι όταν πηγαίνεις να μπεις στο γήπεδο του άλλου, δηλαδή ποιο είναι το γήπεδο; Το γήπεδο του λαϊκισμού, του τοξικού λόγου, όταν ακούς ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ, που μας χωρίζουν πάρα πολλά ιδεολογικά και πολιτικά, αλλά σίγουρα το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν έχει υιοθετήσει ακραία τοξική ρητορική. Την είχε υποστεί. Πότε την είχε υποστεί; Όταν τους έλεγαν «προδότες», «γερμανοτσολιάδες» και κρατούσαν μαζί με εμάς την Ελλάδα στην Ευρώπη. Τότε τα κόμματα που ήταν ένα, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ενιαίος, που ήταν και η Κωνσταντοπούλου και ο Βαρουφάκης και η Νέα Αριστερά, τότε ήταν ένα, μαζί με κάποια άλλα ακροδεξιά κόμματα, μας έλεγαν και εμάς και το ΠΑΣΟΚ, «προδότες» και «γερμανοτσολιάδες». Ήρθαν μετά αυτά τα κόμματα, κάποια εξ αυτών, βασικά όλοι μαζί, το πρώτο ενιάμηνο και στη συνέχεια κάποιοι εξ αυτών και έκαναν τα αντίθετα από αυτά που έταζαν και η χώρα μας βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Λέμε γρήγορα την ιστορία γιατί; Γιατί ενώ συνέβησαν όλα αυτά, ήρθε ο κύριος Ανδρουλάκης και συνυπέγραψε ένα πολιτικό κείμενο, ένα το κρατούμενο και υιοθέτησε την ίδια πάνω κάτω ρητορική με όλους αυτούς. Το «ενορχηστρωτής της συγκάλυψης», πολύ βαριά κατηγορία, δεν το έλεγε μόνο η κυρία Κωνσταντοπούλου. Στο τέλος λοιπόν της ημέρας, ο κόσμος θα επιλέξει τον αυθεντικό. Από τους δύο που λένε, αόριστα και συκοφαντικά «είσαι ενορχηστρωτής της κάλυψης», οι πολίτες θα επιλέξουν τον αυθεντικό, δεν θα επιλέξουν την «καρικατούρα».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κλείνοντας κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω, έχουμε μια σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση από τον κύριο Μαρινάκη. Ο κύριος Μαρινάκης είναι ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες της χώρας, ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, εφοπλιστής, Μέσων ενημέρωσης, κατηγορεί την Κυβέρνηση για διαφθορά, στο ανώτατο κλιμάκιο, τον Πρωθυπουργό δηλαδή, ότι χρησιμοποιεί τη δικαιοσύνη στις υποκλοπές και στο έγκλημα των Τεμπών και διάφορες άλλες σοβαρές καταγγελίες, με ανακοίνωση και του Ολυμπιακού, όλα αυτά με αφορμή την παραπομπή του κυρίου Μαρινάκη και μελών της διοίκησης του Ολυμπιακού για δύο πλημμελήματα. Χειραγωγείτε τη Δικαιοσύνη; Είναι σοβαρές οι καταγγελίες που έχει κάνει.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε και μιλώ και ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και ως ένας άνθρωπος που όλη του τη ζωή ζει από την δικηγορία, νομικός. Υπάρχουν πολλοί πιο έμπειροι από εμένα, αλλά νομίζω έχω και εγώ μια εμπειρία. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, το είπα και χθες. Στην Ελλάδα και σε κάθε Κράτος Δικαίου υπάρχει διάκριση εξουσιών. Άλλη ευθύνη έχει η Κυβέρνηση, η Εκτελεστική εξουσία, άλλη η Νομοθετική εξουσία, η Βουλή και άλλη η Δικαστική εξουσία, η Δικαιοσύνη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Είναι ένα βούλευμα τριών δικαστικών Λειτουργών, μετά από μια πρόταση ενός Εισαγγελέα. Καμία σχέση με την Κυβέρνηση. Η δουλειά της Κυβέρνησης, στο ζήτημα των γηπέδων, όχι στην συγκεκριμένη δικογραφία, ήταν επιτέλους να κάνει κάτι, συνολικά, χωρίς να βλέπει χρώματα ομάδων, για να σταματήσει αυτό το οποίο συνέβαινε στα γήπεδα. Θυμάμαι, πριν από ένα χρόνο, μετά από αυτήν την δολοφονία του αστυνομικού, του Λυγγερίδη, ότι είχαμε πάρει κάποιες αποφάσεις για τα γήπεδα και για τη λειτουργία τους και για όλα αυτά. Αυτή ήταν η δική μας ευθύνη. Τις αποφάσεις αυτές, μετά από πολλά χρόνια κοροϊδίας τα προηγούμενα χρόνια…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν σας κατηγορεί για αυτό όμως ο κ. Μαρινάκης.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα καταλήξω…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Μαρινάκης σας κατηγορεί για διαφθορά.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα καταλήξω. Εμείς λοιπόν πήραμε κάποιες αποφάσεις για τα γήπεδα, για τη λειτουργία των γηπέδων, μας είχαν λοιδορήσει τότε. Πολλοί οπαδοί και φίλαθλοι, βασικά φίλαθλοι, δικαίως είχαν οργιστεί και οι αποφάσεις αυτές εφαρμόστηκαν και για πρώτη φορά έχουμε κάτι το οποίο έγινε πράξη και λειτουργεί, με κάποιες βελτιώσεις που πρέπει να υπάρχουν και γίνονται. Στο σκέλος το άλλο, της ποινικής διερεύνησης, όχι αυτής μόνο της υπόθεσης, κάθε υπόθεσης, δεν έχει άποψη, ούτε λόγο, ούτε θα μπορούσε να έχει άποψη η Κυβέρνηση. Το τι θα συμβεί, γιατί υπάρχει και το τεκμήριο της αθωότητας. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια φάση βουλεύματος. Αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο καθένας λοιπόν σε αυτή τη χώρα έχει ένα ρόλο. Ο ρόλος ο δικός μας είναι να μην παρεμβαίνουμε στη Δικαιοσύνη. Ο ρόλος ο δικός μας είναι να μην σχολιάζουμε αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Να μην έχουμε, δεν πρέπει να έχουμε άποψη. Και την ίδια απάντηση κ. Κούτρα, επειδή δόξα τω Θεώ είμαι σε αυτή τη θέση δύο χρόνια και όχι μόνο εγώ, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, την έχουμε δώσει για πολλές άλλες υποθέσεις, ανεξαρτήτως ποια είναι η απόφαση της Δικαιοσύνης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επαναλαμβάνω όμως, για διαφθορά σας κατηγορεί ο κ. Μαρινάκης.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απαντώ λοιπόν και εγώ, ότι είναι σαφές ότι υπάρχει διάκριση των εξουσιών και ότι όλα αυτά η ίδια η πραγματικότητα τα απαντάει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ κ. Μαρινάκη.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ και εγώ.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη στον σύνδεσμο https://youtu.be/EO3puj9nnA0