Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”

Συνέντευξη στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα, είστε το πρόσωπο της ημέρας. Πώς πήγε το… μασάζ χθες;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακούω διάφορες εκφράσεις, μασάζ, φροντιστήριο. Επειδή είχα την τιμή να είμαι και δύο χρόνια γραμματέας της Ν.Δ. και ζούσα αυτήν την πρακτική, όλα τα νομοσχέδια όταν ήταν να έρθουν στη Βουλή μετά το υπουργικό συμβούλιο, μάλιστα το συγκεκριμένο γίνεται πριν το υπουργικό συμβούλιο, συζητούνται είτε στην Πειραιώς είτε σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του εισηγητή του νομοσχεδίου, των ανθρώπων του κόμματος και των βουλευτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είχαν βγει όμως πριν οι αντιρρήσεις.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για αυτό και τώρα έχει πάρει μεγαλύτερη δημοσιότητα αυτό που είναι κανόνας στη Ν.Δ. και άκουσα μάλιστα και κάποια ειρωνικά σχόλια, από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ περισσότερο, όπως «να φύγετε από το Λύκειο που κάνετε τώρα φροντιστήρια και να πάτε στην πολιτική». Μα η Ν.Δ. ένας από τους λόγους που παραμένει ισχυρό κόμμα εξουσίας και μεγάλη παράταξη όλα αυτά τα χρόνια είναι γιατί όλες τις διαδικασίες τις σέβεται, με τις διαφωνίες που υπάρχουν, ακούγονται όλες οι απόψεις και στο τέλος της ημέρας προχωράμε ενωμένοι. Και χθες ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις, τις οποίες τις έχετε ακούσει και εσείς από ανθρώπους που τις διατύπωσαν, βουλευτές, και δημοσίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μεταπείστηκαν κάποιοι; Γιατί άκουσα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη συνέντευξή του πριν λίγες ημέρες να λέει ότι εμείς θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους βουλευτές μας ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα καλό νομοσχέδιο που πρέπει να ψηφιστεί από όλους. Υπάρχουν αρκετοί που διαφωνούν και το λένε δημόσια. Υπήρξαν κάποιοι που άλλαξαν γνώμη χθες;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Στο μυαλό των βουλευτών και στο τι θα κάνουν ως προς τη συνείδησή τους στο τέλος που είναι η ψήφιση δεν μπορώ να μπω. Θα σας πω, βλέποντας και αντιδράσεις μέσα από τη ζωηρή συζήτηση, η οποία τι χαρακτήρα είχε; Έγινε μια αρχική παρουσίαση από τον εισηγητή επειδή είναι ο συντονιστής του σχεδίου για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, όπως ήταν στο πρόγραμμα της Ν.Δ. -και αυτό δηλαδή είναι κάτι το οποίο υλοποιείται- και στη συνέχεια ακούστηκαν απόψεις κυρίως οι βουλευτές μετέφεραν απόψεις των πολιτών των εκλογικών τους περιφερειών. Θα σας πω ότι είδα αυτό το οποίο έζησα και εγώ τους τελευταίους μήνες με τον εαυτό μου. Όταν αρχικά αρχίσαμε να συζητάμε το θέμα και εσωτερικά και εγώ είχα κάποιες επιφυλάξεις προς κάποια ζητήματα γιατί δεν ήξερα την πραγματικότητα. Όταν κατάλαβαν, δηλαδή, πολλοί βουλευτές και το βλέπω και με πολίτες που συζητάμε ότι για παράδειγμα το θέμα της υιοθεσίας, είναι μια πραγματικότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα. Δηλαδή ένας άνδρας ή μια γυναίκα από το 1946 μόνος του ή μόνη της μπορεί να υιοθετήσει ένα παιδί. Εδώ και κάποια χρόνια αυτός ο άνδρας ή αυτή η γυναίκα μπορεί να συνάψει και σύμφωνο συμβίωσης. Άρα, αυτό που λένε κάποιοι «δεν θέλω αυτοί οι άνθρωποι να μεγαλώνουν παιδιά», που δεν το καταλαβαίνω γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι ακατάλληλοι ή εμείς τα ετερόφυλα ζευγάρια είμαστε όλοι κατάλληλα a priori. Όλοι κρινόμαστε στην πράξη αλλά εν πάση περιπτώσει, συμβαίνει. Και τώρα το Κράτος τι έρχεται και λέει; Δεν θα κρύβουμε αυτά τα παιδιά, δεν θα κρύβουμε αυτούς τους ανθρώπους και μάλιστα η Πολιτεία θα αξιολογεί όπως και τα ετερόφυλα ζευγάρια αν και οι δύο- ενώ τώρα κρίνει μόνο τον έναν- αν είναι κατάλληλοι για υιοθεσία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ένα επιχείρημα που ακούω από την πλευρά των βουλευτών σας που αντιδρούν. Ότι θα μπορούσαμε για παράδειγμα να πάρουμε τον νόμο που ισχύει για το σύμφωνο συμβίωσης και να του προσθέσουμε κάποια δικαιώματα που λύνουν όλα αυτά τα προβλήματα. Για να μην ακουμπήσουμε, τέλος πάντων, πιο ευαίσθητες χορδές της ελληνικής οικογένειας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ακούω και μάλιστα συζητείται πολύ αυτό το θέμα και για έμενα είναι ευχάριστο ότι συζητείται αυτό. Γιατί; Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι γιατί έτσι αναγνωρίζεται από επικριτές όλων των χώρων γιατί είναι μια ανοιχτή συζήτηση χωρίς από την πλευρά μας κομματική πειθαρχία, -και από πολίτες το ακούω αυτό- αναγνωρίζεται το πρόβλημα. Γιατί τι λέγαμε στην αρχή; Οι περισσότεροι ήταν υπέρ του γάμου και κατά της υιοθεσίας. Με αυτό το επιχείρημα ουσιαστικά αναγνωρίζεται ότι η ρύθμιση των δικαιωμάτων των παιδιών -γιατί για αυτό μιλάμε περί υιοθεσίας- που υπάρχουν και κάποια παιδιά που είναι σε ιδρύματα προς υιοθεσία. Για αυτό συζητάμε. Αυτό, λοιπόν, είναι το πρώτο θετικό. Το δεύτερο θετικό είναι ότι αναγνωρίζεται, και από ανθρώπους που μπορεί πριν κάποια χρόνια να ήταν αρνητικοί στο σύμφωνο συμβίωσης, ακόμα και η αξία του συμφώνου. Γιατί δεν λύνεται όμως, για να απαντήσω. Πρώτον, γιατί με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά  δίνουμε πλήρη ισότητα στους συμπολίτες μας. Δηλαδή όπως ζητάνε ισότητα σε όλα τα υπόλοιπα ζητάνε ισότητα στον πολιτικό γάμο, όχι στον θρησκευτικό. Γιατί ο κόσμος μπορεί να νομίζει ρύζια, κουφέτα κλπ. Όχι, μιλάμε για πολιτικό γάμο. Δηλαδή από έναν συμβολαιογράφο σε ένα Δημαρχείο. Γιατί όπως έχουν εξηγήσει έγκριτοι νομικοί- και εγώ είμαι νομικός αλλά υπάρχουν άνθρωποι εξειδικευμένοι στο αστικό δίκαιο- με αυτόν τον τρόπο δεν θα λυθεί το θέμα. Γιατί είναι άλλο ο γονέας, άλλο ο κηδεμόνας, άλλο ο επόπτης – το σύμφωνο δεν μιλάει για γονέα- και θα πρέπει να ανατραπεί όλο σχεδόν το αστικό δίκαιο όχι μόνο το οικογενειακό, το εμπράγματο ενώ έτσι με μια απλή ρύθμιση μπορούμε να έχουμε ισότητα στον πολιτικό γάμο και τα παιδιά που ήδη μένουν με δύο άνδρες ή δύο γυναίκες γιατί – το ξαναλέω- τους έχει υιοθετήσει ένας από τους δύο και έχει συνάψει σύμφωνο ή συγκατοικεί με έναν άλλον, πλέον θα ελέγχονται όπως και τα ετερόφυλα ζευγάρια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα είναι και οι δύο γονείς του παιδιού αυτού; Και θα έχουμε γονέα 1 και γονέα 2;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς το γονέας 1 και γονέας 2 δεν το αποδεχόμαστε γιατί θεωρούμε ότι ο πατέρας και η μητέρα είναι έννοιες ιερές. Εμείς τι λέμε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα υπάρχει όμως μητέρα εδώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα είναι δύο γονείς. Δύο πατεράδες ή δύο μητέρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκείνοι που αντιδρούν λένε για την έλλειψη της μητέρας που είναι πολύ σημαντική. Και το λέω σε έναν άνθρωπο που πριν λίγο καιρό έγινε πατέρας. Πώς πάει το μωρό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι καλά. Ταλαιπωρεί λίγο παραπάνω με τον ύπνο τη μαμά του αλλά η χαρά, η ευτυχία και η ευθύνη και ο αγώνας που δίνουν ειδικά οι μαμάδες που μένουν πίσω για να μεγαλώσουν τα παιδιά είναι μεγάλος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί που θα λείπει η μαμά λένε κάποιοι. Γιατί είναι ένα από τα επιχειρήματα εκείνων των οποίων αντιδρούν. Μιλάνε για ισότητα, μιλάμε για όλα αυτά που λέτε αλλά λένε ότι δεν θα υπάρχει μητέρα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι μια πολύ σημαντική ερώτηση και χαίρομαι που μου δίνετε τη δυνατότητα να την απαντήσω και βιωματικά. Και ευτυχώς τα δικά μου βιώματα και από την οικογένεια που μεγάλωσα, που δεν ήμουν με μια μονογονεϊκή οικογένεια, και – πρώτα ο Θεός- ελπίζω και εύχομαι αυτό να συνεχιστεί και να είμαστε καλά, δηλαδή και η οικογένεια που μεγαλώνει το παιδί μου. Είναι μια οικογένεια με πατέρα και μητέρα. Προσέξτε όμως. Πιστέψτε με και οι μαμάδες που μεγαλώνουν μόνες τους ένα παιδί και οι μπαμπάδες που μπορεί να έχουν μεγαλώσει μόνοι τους ένα παιδί θα ήθελαν να έχουν έναν άλλον άνθρωπο μαζί τους. Το ποιον θα επιλέξει ο καθένας με βάση τον σεξουαλικό του προσανατολισμό ότι θέλει να έχει μαζί του αυτό δεν μπορούμε εμείς να πούμε ως αστυνόμοι στο ποιον μπορεί να αγαπάει κάποιον και να θέλει να συγκατοικήσει. Εδώ το δίλημμα δεν είναι ότι παίρνουμε παιδιά ή δικαιώματα από εμάς, από τα ετερόφυλα ζευγάρια ή τους ετεροφυλόφιλους, και τα δίνουμε. Εδώ μιλάμε για παιδιά που ήδη μεγαλώνουν με αυτούς τους ανθρώπους και θεωρώ ότι όπως -και κατά κανόνα τα ετερόφυλα ζευγάρια τα μεγαλώνουν με αγάπη- και αυτοί τα μεγαλώνουν με αγάπη. Και το άλλο: η εναλλακτική είναι τα ιδρύματα. Πριν από κάποια χρόνια-  το σκέφτηκα την ημέρα που είδα για πρώτη φορά τον γιο μου και συγκινήθηκα  πολύ- είχα πάει τότε με τη νεολαία σε κάποιο ίδρυμα να δώσουμε δώρα σε κάποια παιδάκια τα Χριστούγεννα. Εμείς απλά πήγαμε κάποιες ώρες να κάνουμε μια ελάχιστη κίνηση ανθρωπιάς, όπως κάνουν όλοι οι άνθρωποι από όλους τους χώρους και ελπίζω όχι μόνο τα Χριστούγεννα. Φεύγοντας είδα ένα πολύ μικρό κοριτσάκι μόνο του- το θυμάμαι, μου έχει μείνει αυτή η εικόνα- να πηγαίνει να παίρνει το πρωϊνό της. Εμείς φεύγαμε, πηγαίναμε σπίτια μας, το κοριτσάκι αυτό έμενε εκεί. Τη μέρα που έκανα τον γιο μου τη θυμήθηκα την εικόνα αυτή. Δεν είναι ζήτημα πόλωσης και διχασμού. Είναι μια ρύθμιση μιας πραγματικότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε σε όσα έγιναν χθες. Εσείς στο briefing αναφερθήκατε σε όλη αυτή τη συζήτηση που γίνεται για την επιλογή της αποχής από τους βουλευτές σας όταν έρθει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή. Αναφερθήκατε στον πρώην Πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά και στην επιλογή που είχε κάνει το 2015 ο ίδιος να απόσχει από την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης. Ήρθε μια πολύ σκληρή απάντηση από τον πρώην Πρωθυπουργό, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν δέχεται μαθήματα και πρέπει να καταλάβει η Ν.Δ. ότι αντίπαλός της είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι ο Αντώνης Σαμαράς. Για ποιον λόγο επιλέξατε να κάνετε αυτήν την αναφορά στον πρώην Πρωθυπουργό γιατί καταλαβαίνω καθόλου τυχαία δεν έγινε αυτή από εσάς. Είστε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, όταν λες είναι αξιοπρεπής στάση και το λέει ο Πρόεδρος του Κόμματος, τους δίνεις την επιλογή και σχεδόν τους προτρέπεις κ. Μαρινάκη. Τους δίνεις διέξοδο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Ο Πρωθυπουργός τι είπε; Ένας άνθρωπος που θέλει να περάσει ένα νομοσχέδιο ζητάει την υπερψήφιση και το έκανε. Είπε από την καταψήφιση, απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του, γιατί είναι και Πρόεδρος της Ν.Δ., είναι προτιμότερη η αποχή. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ εύκολο να γίνει αντιληπτό. Εγώ, λοιπόν, απάντησα σε μία ερώτηση εκθέτοντας την πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να μην έχει πρόβλημα στα κουκιά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι θέμα κουκιών. Είναι ένα νομοσχέδιο για εμάς σημαντικό που ρυθμίζει τα δικαιώματα κάποιων ανθρώπων. Θεωρώ ότι αφορά συγκεκριμένους ανθρώπους και μόνο, αλλά είναι ιερά τα δικαιώματα όλων των πολιτών αυτής της χώρας. Θέλουμε να περάσει. Αυτή είναι και η έννοια της εκτελεστικής εξουσίας. Με απόλυτο σεβασμό στη νομοθετική εξουσία απευθυνόμαστε, κατά παράδοση της παράταξής μας, χωρίς κομματική πειθαρχία, σε ζητήματα δικαιωμάτων και ζητάμε με επιχειρήματα από τους βουλευτές να το ψηφίσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε ξαναρωτηθεί, πάντως, για παρεμβάσεις του πρώην Πρωθυπουργού, οι οποίες είναι αρκετές, είναι η αλήθεια, το τελευταίο διάστημα και είχατε δώσει τη γνωστή απάντηση: ο πρώην Πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να απαντά όπως θέλει. Τώρα αυτό γιατί άλλαξε και αποφασίσατε να απαντήσετε με αυτό τον τρόπο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα, δεν τίθεται ούτε ετίθετο θέμα απάντησης. Δεν είμαστε άλλες πλευρές να απαντήσουμε. Κι εγώ μάλιστα θα το πάω ένα βήμα παρακάτω: Ο αντίπαλος είναι τα προβλήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κακώς το εξέλαβε ως επίθεση, δηλαδή, ο πρώην Πρωθυπουργός; Κακώς το εξέλαβε ο κ. Σαμαράς ως επίθεση από το Μαξίμου;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κυρία Αναστασοπούλου, εγώ δεν απαντάω, δεν θα μπορούσα να απαντήσω, στον πρώην Πρωθυπουργό. Εγώ απαντάω με την αλήθεια. Είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μιας Κυβέρνησης που σε δύσκολα χρόνια εισαγόμενων κρίσεων οφείλει, όπως κάθε Κυβέρνηση, να δίνει απαντήσεις. Κυρίως με τις πολιτικές της. Πολλές φορές να απαντήσει και σε σπέκουλα και σε fake news από την Αντιπολίτευση. Αυτό, λοιπόν, που έχω καθήκον να κάνω είναι να παρουσιάζω το κυβερνητικό έργο και όταν πρέπει να απαντήσω, είτε σε μια κατηγορία, είτε σε μία επίθεση, είτε σε κάτι το οποίο μπορεί να ακουστεί και πρέπει να απαντηθεί με επιχειρήματα, θα το κάνω. Αυτό έκανα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω με βάση την αλήθεια και την πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε να απαντήσετε κάτι σε όσα είπαν οι συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού χτες;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ότι θα συνεχίσω, ότι προφανώς συμφωνούμε ότι πρέπει να πάμε όλοι μπροστά και αντίπαλος μας είναι -θεωρώ εγώ- ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ. Προφανώς είναι τα προβλήματα των πολιτών. Έτσι το αντιλαμβάνομαι. Κι ότι προχωράμε ενωμένοι και προχωράμε με την αλήθεια. Εγώ θα συνεχίσω να λέω την αλήθεια και το τι κάνει η Κυβέρνηση. Αυτή είναι η δουλειά μου, αυτό είναι το καθήκον μου, όλων των Κυβερνητικών Εκπροσώπων, κι ο καθένας κρίνεται από αυτά τα οποία λέει και πόσο αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Οι πολίτες μας κρίνουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θα το συνεχίσω έτσι όπως καταλήγει ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος σε εσάς. Λέει: Για αυτό ας είναι πιο προσεκτικός ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ας συνειδητοποιήσει ότι ο πολιτικός αντίπαλος της Ν.Δ. είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι ο Αντώνης Σαμαράς. Δηλαδή, θεωρεί ο κ. Σαμαράς ότι τον έχετε βάλει στο στόχαστρο…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε καμία περίπτωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …κι ότι τον θεωρείτε αντίπαλο σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αλίμονο αν θεωρούσαμε, κ. Παπαδάκη, αντίπαλο, έναν πρώην Πρόεδρό μας και Πρωθυπουργό της χώρας με πάρα πολλά τα οποία έγιναν σε δύσκολα χρόνια, έναν εν ενεργεία βουλευτή της παράταξής μας, -αλίμονο- και νομίζω αυτό είναι γνωστό και έχει αποτυπωθεί. Εμείς προσπαθούμε ως Κυβέρνηση να φέρουμε εις πέρας πολύ δύσκολες αποστολές σε δύσκολα χρόνια ως καθήκον απέναντι στους πολίτες, να αντιμετωπίσουμε κρίσεις και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, αυτό που λένε κάποιοι ότι εδώ πια μιλάμε για ρήξη μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του πρώην Πρωθυπουργού, η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει θέμα. Μέσα στη Ν.Δ. όλα αυτά τα χρόνια ακούγονταν διαφορετικές απόψεις. Απόψεις για πολλά θέματα. Στο τέλος της ημέρας, όμως, προχωρούσε η Ν.Δ. μπροστά ενωμένη. Εδώ, επειδή δεν υπάρχει και θέμα κομματικής πειθαρχίας, είναι λογικό να ακουστούν απόψεις και θα υπάρχουν και εκφράσεις με την ψήφο. Προσέξτε, το ξαναλέω, εγώ δεν έκανα τίποτα περισσότερο από αυτό το οποίο έχω καθήκον. Να απαντάω σε ερωτήσεις με την πραγματικότητα, όπως ισχύει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν πάμε σε δύο συναδέλφους μας, ένα ζευγάρι τώρα, το οποίο παλεύει εδώ και δέκα χρόνια για να αποκτήσει – να υιοθετήσει ένα παιδί. Λέει: Ξέρετε τι έχουμε τραβήξει; Και, φυσικά, ακόμα δεν το έχουμε καταφέρει. Δεν είναι μόνο τα ομόφυλα ζευγάρια, είναι και τα ετερόφυλα ζευγάρια, τα οποία έχουν κι αυτά δικαιώματα. Όταν δεν έχουμε λύσει, λέει, λοιπόν, το θέμα της υιοθεσίας για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό -γιατί πάνω στις διαφημίσεις λέγαμε για τα ποσοστά, το πόσα παιδιά μπορούν να υιοθετηθούν με βάση τους καταλόγους, οι οποίοι είναι στη διάθεση από τα ιδρύματα, δεν το είπα και σωστά αφού τα παιδιά δεν είναι προς διάθεση, δεν είναι αναλώσιμα που πρέπει να προμηθευτούν, αλλά περιμένουν να υιοθετηθούν, και πόσες αιτήσεις ετερόφυλων ζευγαριών υπάρχουν.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση να ξέρετε -το έχει πει αναλυτικά και η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τώρα υπάρχει ειδικό Υπουργείο Οικογένειας, που ασχολείται και με αυτά τα ζητήματα μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία- έχει κάνει πολλά βήματα για την αποϊδρυματοποίηση, δηλαδή τη μεταφορά των παιδιών -με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος- σε σπίτια, σε γονείς οι οποίοι θέλουν, είτε ετερόφυλων ζευγαριών με βάση την κείμενη νομοθεσία, είτε μονογονείς, άντρες και γυναίκες, να πάνε σε σπίτια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, τις ίδιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ετερόφυλα ζευγάρια, αντιμετωπίζουν και τα ομόφυλα ζευγάρια.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. Η μεγάλη, λοιπόν, συζήτηση γιατί το είπα και πριν, το έχει πει και ο Πρωθυπουργός ξεκάθαρα, το θέμα αυτό αφορά συγκεκριμένους ανθρώπους που ναι, δεν πρέπει να είναι πολίτες δύο κατηγοριών. Για εμένα είναι δύο οι μεγάλες συζητήσεις. Η μία είναι αυτή. Οι άνθρωποι αυτοί που είναι πολύ περισσότεροι των παιδιών προς υιοθεσία, που έχουν κάνει ήδη αίτηση να υιοθετήσουν ένα παιδί, να δώσουν αγάπη σε ένα παιδί, να μεγαλώσουν ένα παιδί με όλη την δύναμη που έχουν μέσα τους και η άλλη μεγάλη συζήτηση, για τις οποίες έχουμε κάνει πολλές και έχουν μειωθεί οι χρόνοι, αλλά ακόμα πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα και εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση για όλους τους γονείς και, κυρίως, για τους ανθρώπους που έχουν ήδη κάνει αίτηση. Και η άλλη μεγάλη συζήτηση είναι το δημογραφικό και οι παρεμβάσεις υπέρ της οικογένειας…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βάλτε μια άνω τελεία, γιατί κι εδώ briefing κάνουμε, όπως καταλαβαίνετε. Έλα Κώστα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να επανέλθω στο «φροντιστήριο» που λέτε, το οποίο δεν πήγε και πολύ καλά. Δηλαδή, ήταν 15 βουλευτές περίπου, που ήταν απέναντι ή είχαν έντονο προβληματισμό. Δύο μόνο Υπουργοί, η κ. Βούλτεψη και ο κ. Σπανάκης το υποστήριξαν. Τρεις Υπουργοί ήταν κατά. Ο κ. Κεφαλογιάννης, ο κ. Κυρανάκης, ο κ. Κελέτσης, ο οποίος έχει και κόντρα με τον κ. Σκέρτσο. Το ερώτημά μου είναι μετά το πρώτο μέρος και το σημερινό δεύτερο, μήπως θα πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να συναντάει έναν – έναν τους βουλευτές για να τους πείσει και πότε σχεδιάζετε να φέρετε το νομοσχέδιο αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επειδή, κ. Πουλακίδα, ήμουν παρών στη συνάντηση και συζήτηση αυτή, να σας πω την αλήθεια, εγώ δεν είδα ούτε κάποιες από τις κόντρες που αναφέρατε, ούτε όλους αυτούς τους Υπουργούς που είπατε ότι είναι κατά, είδα ανθρώπους…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι απάντησε ο κ. Κελέτσης στον κ. Σκέρτσο όταν ο κ. Σκέρτσος είπε ότι ήταν στο πρόγραμμα της Ν.Δ.;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να σας απαντήσω, κ. Πουλακίδα, για να καταλαβαίνουν και οι τηλεθεατές. Είδα ανθρώπους που ήδη δημοσίως έχουν εκφραστεί με επιφυλάξεις κατά αυτού του νομοσχεδίου, να εκφράζονται και στη συνάντηση αυτή. Και, μάλιστα, οι περισσότερες φορές που εκφράστηκαν κάποιες επιφυλάξεις ήταν μεταφορά πραγμάτων, συζητήσεων, επιχειρημάτων που τους έλεγαν οι πολίτες στις περιφέρειές τους και, έτσι, έχει αυτό το χαρακτήρα αυτή η συζήτηση για όλα τα θέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι παπάδες, οι μητροπολίτες.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η κοινωνία συνολικά, κ. Παπαδάκη. Η κοινωνία συνολικά. Η Νέα Δημοκρατία…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που ξέρουμε τον ρόλο που παίζουν στην ελληνική περιφέρεια.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πολλές φορές το έχουμε πει, η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο αληθινά λαϊκό κόμμα. Γιατί; Ξεκινάει και καταλήγει στους πολίτες. Και πραγματικά αυτό το ζούμε μέσα από αυτές τις διαδικασίες. Και τις εκλογικές, τις εσωκομματικές και όλα τα υπόλοιπα, αλλά και αυτές τις διαδικασίες. Εγώ, λοιπόν, θα σας πω κάτι: Είδα μία ζωντανή συζήτηση, με επιχειρήματα. Η αλήθεια είναι ότι πολλά από τα νομικά και πραγματικά επιχειρήματα ακούγονται μόνο με τέτοιο τρόπο, δηλαδή με ζωντανό διάλογο. Υπάρχουν άνθρωποι που τα ακούνε και για πρώτη φορά, γιατί δεν ξυπνάει όλος ο κόσμος και κοιμάται με αυτό το θέμα. Υπάρχουν πάρα πολλά άλλα σοβαρά  προβλήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ): Είπε βουλευτής ότι ευτυχώς  που έχουμε και το tik tok του κ. Πατέλη για να μαθαίνουμε για το νομοσχέδιο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Πουλακίδα, να σας πω κάτι. Δεν ειπώθηκε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θέλω να το επιβεβαιώσετε. Απλώς το λέω για το ρεπορτάζ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κι εγώ θα σας πω, ευτυχώς που υπάρχει και το tik tok, ευτυχώς που υπάρχουν και οι συζητήσεις, ευτυχώς που υπάρχουν και τα καφενεία, ευτυχώς που υπάρχουν και τα social media. Τώρα αυτά δεν είναι …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η ερώτησή μου ήταν αν ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκινήσει συναντήσεις με τους βουλευτές κατ’ ιδίαν και πότε θα φέρετε το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απαντώ: Δεν θα γίνει τίποτα διαφορετικό, γιατί ο Πρωθυπουργός βλέπει βουλευτές, ούτως ή άλλως, όλο τον χρόνο και κάθε μήνα για να παίρνει και ο ίδιος ενημέρωση ως Πρόεδρος του κόμματος και Πρωθυπουργός της χώρας για την κάθε εκλογική Περιφέρεια. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, δεν θα γίνει τίποτα διαφορετικό από αυτό το οποίο γίνεται σε όλα τα νομοσχέδια. Και μάλιστα εδώ, επειδή δεν υπάρχει το θέμα της κομματικής πειθαρχίας και είναι ζήτημα συζήτησης, προηγήθηκε η συζήτηση με τους βουλευτές απ’ ό,τι με τους υπουργούς.  Γιατί κατηγορηθήκαμε ότι …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα έρθει; Θα έρθει στα τέλη του Φλεβάρη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι απόφαση του Πρωθυπουργού. Το νομοσχέδιο είναι υπό επεξεργασία, αλλά, για να είμαστε ειλικρινείς, είναι σε τελική …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, μέχρι το τέλος Φλεβάρη θα έρθει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις 30 Ιανουαρίου ίσως;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει απόφαση αυτή τη στιγμή. Θεωρώ ότι είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να τραβήξει πολύ …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μία εκκρεμότητα. Επιμένει ο κ. Βορίδης. Και μάλιστα είπε ότι κάθε δουλειά έχει και το ρίσκο της, είπε ότι «δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι». Φαίνεται, λοιπόν, αποφασισμένος να διαφοροποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προηγηθεί η παραίτησή του; Γιατί συμμετέχοντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα διατυπώσει ενώπιον του Πρωθυπουργού και του Υπουργικού Συμβουλίου την αντίθεσή του. Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως θα πρέπει να φύγει από την Κυβέρνηση και να συμπεριφερθεί ως βουλευτής, όπου έχει το δικαίωμα ή να απέχει ή να καταψηφίσει ή να ψηφίσει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε όποιο Υπουργικό Συμβούλιο εισαχθεί προς συζήτηση από τον Πρωθυπουργό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, μαζί με άλλα νομοσχέδια, θα γίνει  μια συζήτηση προφανώς με τους Υπουργούς και θα εκφραστούν οι απόψεις και προφανώς στο τέλος …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν κάποιος πει «εγώ θα το καταψηφίσω»;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Παπαδάκη, είπε κάτι ο Πρωθυπουργός που το κρατάμε. Οι Υπουργοί συμμετέχουν στα Υπουργικά Συμβούλια και τα νομοσχέδια εγκρίνονται. Άρα είναι μία συλλογική απόφαση. Αυτό είναι δεδομένο και δεν νομίζω ότι επιδέχεται πολλών ερμηνειών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν έχει θέση Υπουργός που θα καταψηφίσει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Να το πούμε καθαρά, κ. Μαρινάκη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κ. Βορίδης είναι ένας Υπουργός με πάρα πολύ μεγάλο έργο και πορεία, ο οποίος στο συγκεκριμένο θέμα έχει εκφράσει από την αρχή – ερωτώμενος έτσι, δεν είναι ότι βγήκε ξαφνικά και άρχισε να λέει τις αντιρρήσεις του ο άνθρωπος – κάποιες επιφυλάξεις σε επίπεδο νομικό και τα λοιπά και τα λοιπά, όπως τα έχει εκφράσει.   Δεν είναι ότι είπε κάτι καινούργιο. Και το είχε πει από την αρχή …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν καταψηφίσει, παύει να είναι Υπουργός ο κ. Βορίδης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κυρία Αναστασοπούλου, εγώ δεν μπορώ να υποκαταστήσω τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού, είτε να τις προαναγγείλω. Σε καμία περίπτωση. Ήταν σαφής σε αυτό το οποίο

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήσασταν ο πρώτος, πάντως, που το είχατε πει, κ. Μαρινάκη. Ότι δεν το βρίσκετε πολιτικά λογικό ένας υπουργός που θα καταψηφίσει νομοσχέδιο της Κυβέρνησης να παραμείνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ δεν μπήκε το θέμα ότι αφού καταψηφίσει, τότε δεν έχει θέση στην Κυβέρνηση. Εδώ μπήκε διαφορετικά το θέμα. Ότι εάν εκδηλώσει πρόθεση να καταψηφίσει, θα πρέπει προηγουμένως να έχει φύγει από την Κυβέρνηση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει. Δύο πράγματα έλεγα, δύο πράγματα λέω: Αυτές είναι αποφάσεις του Πρωθυπουργού και ποιοι είναι  οι κανόνες, ως Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενός κόμματος, πέραν από Πρωθυπουργός, ψήφισης  από βουλευτές και από Υπουργούς…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η δική σας άποψη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η δική μου άποψη είναι ότι δεν είναι δυνατό να συμμετέχεις στην Κυβέρνηση και να καταψηφίζεις νομοσχέδια της Κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι τυχαίο που το λέει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι η δική μου άποψη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ισχύει το ίδιο και για τους Υφυπουργούς;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι εκφράζω μια προσωπική άποψη…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ): Συγγνώμη, είναι προσωπική σας άποψη αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα δεν υπάρχει κάποια απόφαση του Πρωθυπουργού. Δεν μπορούμε να υποκαθιστούμε τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν το λέει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ): Είναι η δική του άποψη. Εάν είναι η προσωπική του άποψη ή είναι άποψη της Κυβέρνησης, είναι διαφορετικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γνωρίζοντας και τον άνθρωπο, πιστεύω ότι απηχεί τις απόψεις της Κυβέρνησης.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ εκφράζω τις απόψεις μου και έχω καθήκον να μεταφέρω αυτά τα οποία πρέπει ως προς την κυβερνητική πολιτική. Θεωρώ ότι όταν ανήκεις σε ένα σύνολο, σε μία ομάδα, η οποία δίνει μία μάχη σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες εισαγόμενων κρίσεων, προφανώς μέσα στα Όργανα εκφράζεις τις απόψεις σου, από εκεί και πέρα, όμως, οι συλλογικές αποφάσεις, όπως το είπε ο Πρωθυπουργός, όταν ένα νομοσχέδιο εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, αποτελεί ουσιαστικά μία συλλογική απόφαση. Υπάρχει αυξημένη θεσμική υποχρέωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τους Υφυπουργούς, κ. Μαρινάκη, που και δημόσια κάποιοι έχουν εκφράσει όντως τις ενστάσεις τους για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ισχύει το ίδιο ή όχι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, ας δούμε αν υπάρχει κάποιος Υφυπουργός – γιατί εγώ δεν γνωρίζω κάποιον και δεν έχει εκφραστεί και κάποιος – να εκφραστεί ότι θα καταψηφίσει νομοσχέδιο …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγγνώμη, ο κ. Κυρανάκης έχει πει ότι είναι υπέρ του γάμου, κατά της τεκνοθεσίας. Αυτό ξέρουμε ότι θα έρθει μαζί, όμως.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κ. Κυρανάκης είπε ότι αυτό το οποίο είπε ο Πρωθυπουργός στην ΕΡΤ – την επόμενη ημέρα τον άκουσα στη συνέντευξή του – τον καλύπτει και ότι εφόσον γίνει αυτό που είπε, που  προφανώς έγινε αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός, θα το υπερψηφίσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν κάποιες ειδικές περιπτώσεις …

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είπε ότι αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός τον κάλυψε. Τον άκουσα, ήταν σαφής νομίζω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις Υφυπουργού, γυναίκας Υφυπουργού, η οποία έχει σχέση με τη δραστηριότητα αυτή, το νομοσχέδιο αυτό, λόγω συνάφειας στη θέση που έχει. Την κυρία Κεφάλα, εννοώ. Είναι μία ειδική περίπτωση κι αυτή.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχει εκφραστεί. Δεν θέλω να μιλάω εξ ονόματος ανθρώπων που δεν έχουν εκφραστεί δημοσίως. Ας περιμένουμε να ακούσουμε τον κάθε Υπουργό, Υφυπουργό να εκφραστεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Γ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ): Εγώ θέλω να γυρίσω λίγα λεπτά πίσω και να επανέλθω στην ουσία της συζήτησης και όχι στο πολιτικό σκέλος. Είδα τον τίτλο, στην αρχή της τοποθέτησής σας, που έλεγε ότι δεν υποστηρίζουμε το γονέας 1 και γονέας 2. Κάποιοι θα πουν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανοίγει ασκούς του Αιόλου για να έρθει εν τέλει αυτό. Διότι εάν τα έγγραφα, να μας το ξεκαθαρίσετε κιόλας, τι θα γράφουν; Θα γράφουν όνομα πατρός-όνομα πατρός, όνομα μητρός-όνομα μητρός; Αν κάποιοι, λοιπόν, για παράδειγμα έρθουν στην πορεία και το διεκδικήσουν αυτό διά της νομικής οδού, όπως σε κάποιες χώρες έχει εφαρμοστεί, δεν θα έχει κάνει η Κυβέρνησή σας πιστεύετε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, έστω και ας το πούμε έτσι άθελά σας;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ): Στα υπαρκτά, πάντως, ζευγάρια τώρα υπάρχει το αγνώστου πατρός. Ακόμη και όταν μιλάς για δυο μαμάδες υπάρχει το αγνώστου πατρός.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και αυτό το ερώτημα και πολλά άλλα τα οποία γίνονται ως προβλήματα ενδεχομένως, υπάρχουν και τώρα που μιλάμε ως προβλήματα ή αυτά που θεωρούν κάποιοι προβλήματα, εγώ δεν τα θεωρώ. Το συγκεκριμένο είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα το κάνουμε, δεν θα υποκαταστήσουμε τον πατέρα και τη μητέρα με γονέα1 και γονέα2. Και να ξέρετε ότι αυτοί οι οποίοι αιτούνται ο πατέρας και η μητέρα να μετονομαστούν σε γονέας1 και γονέας2, το λένε και με το ισχύον καθεστώς. Το ζητάνε δηλαδή και τώρα. Ζητάνε δηλαδή, για παράδειγμα, ο πατέρας και η μητέρα ενός παιδιού να είναι γονέας1 και γονέας2. Δεν είναι δηλαδή ένα αίτημα το οποίο προβάλλεται κατόπιν μίας μεταρρύθμισης του οικογενειακού δικαίου για την ισότητα στον γάμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι τελευταίο το οποίο δεν έχει καμία σχέση με αυτά που λέμε. Διαγράφονται τα πρόστιμα για τους άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί. Κάποιοι τα πλήρωσαν. Δεν είναι άδικο αυτοί που τα πλήρωσαν να τους λέμε ότι ξέρετε κάτι, είναι πάρα πολλά τα μηνύματα καθημερινά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και τα ακούω με σεβασμό τα μηνύματα αυτά. Εγώ θα σας πω – επειδή περάσαμε όλοι πάρα πολύ δύσκολα και κυρίως αυτοί οι οποίοι ήταν στην πρώτη γραμμή στα νοσοκομεία, αυτοί οι οποίοι δέχονταν πίεση, γιατροί, νοσηλευτές, συνολικά το προσωπικό και οι άνθρωποι που νόσησαν – ότι αυτές οι αποφάσεις που ελήφθησαν τότε δεν ήταν ούτε εκδικητικές ούτε τιμωρητικές. Ήταν αποφάσεις για να αυξηθεί το ποσοστό του εμβολιασμού, ειδικά της μεγαλύτερης ηλικίας κατηγορίες ηλικιακές και βέβαια στους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά με μια λογική, μια κουλτούρα ετήσιου εμβολιασμού, όπως είναι για τη γρίπη. Να μην λέμε η 7η, η 8η, η 9η δόση. Καταγράφω αυτούς τους προβληματισμούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Γ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ): Αισθάνεται κουτός, πάντως, ο συνεπής. Αυτός ο οποίος τα έχει πληρώσει και σε μια περίοδο που υπήρχε και «διχασμός» στην ελληνική κοινωνία, αισθάνεται όχι απλά κουτός, αισθάνεται  ότι τον έχει κοροϊδέψει η Πολιτεία διότι στήριξε τις αποφάσεις της Πολιτείας και για τη δική του την προσωπική υγεία και για την κοινωνική υγεία την ευρύτερη και τώρα βλέπει τον άλλον ο οποίος αψήφησε τα πάντα, μέτρα, περιορισμούς, εμβολιασμούς, κ.λ.π. να του κουνάει το δάχτυλο και να του λέει να κοίτα, εσύ είσαι ο κουτός της υποθέσεως, εγώ δεν έκανα τίποτα, δεν είχα καμία επίπτωση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ σας λέω ακούω με σεβασμό όλα τα παράπονα και όλες τις απόψεις, με πρώτο τον Πρωθυπουργό ακούμε την κοινωνία. Αυτό είναι η υποχρέωσή μας να ακούμε τα παράπονα των πολιτών. Αν δεν ακούς αυτά τα οποία λένε οι πολίτες είσαι εκτός τόπου και χρόνου. Και έχουμε αποδείξει ότι ακούμε και προβληματισμούς, ακούμε και παράπονα, ακούμε και ενστάσεις, αλλά κανένα πρόστιμο δεν μπήκε με τιμωρητικό χαρακτήρα. Όποια απόφαση ελήφθη αυτά τα πολύ δύσκολα χρόνια, ελήφθη για να αυξηθεί ο εμβολιασμός, για να αυξηθεί η προστασία και να υπάρχει μικρότερη διασπορά του ιού. Μην τα επαναλάβουμε τώρα και πρέπει να καταλάβουμε ότι προχωράμε μπροστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να είστε καλά.

 

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη εδώ

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr