Συνέντευξη στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»
Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» με τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσουμε με το φορολογικό νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει πάρα πολλές αντιδράσεις κυρίως στην εκλογική σας πελατεία, ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες σας ψήφισαν. Και το δεύτερο για τη δήλωση Τσακλόγλου, μια σκληρή και ατυχέστατη δήλωση. Εξίσωσε τους δικηγόρους με τους ντελιβεράδες και είπε στο συνάδελφό μας γιατί δεν γίνεται ο δικηγόρος ντελιβεράς επειδή παίρνει περισσότερα χρήματα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να ξεκινήσω από τη δήλωση, γιατί το πρώτο θέμα είναι συζήτηση που πρέπει να κάνουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάλυση για να καταλάβουν οι τηλεθεατές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δήλωση Τσακλόγλου ήταν ατυχέστατη. Το αντιλήφθηκε και ο ίδιος και ζήτησε συγγνώμη. Δε νομίζω ότι υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο για ανάλυση και μάλιστα επειδή μιλάμε και για έναν άνθρωπο- γιατί πρέπει να κοιτάμε και τον πρότερο έντιμο βίο του ανδρός- ταπεινό, που αφοσιώνεται στο έργο του όλα αυτά τα χρόνια στο υπουργείο Εργασίας. Για εμένα είναι σημαντικό ότι μετά από λίγη ώρα είπε συγγνώμη γιατί μάλιστα νομίζω ότι ένα πρόβλημα που δημιουργείται από αυτές τις δηλώσεις είναι ότι δημιουργούνται και λάθος εντυπώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως είναι η αλαζονεία του 41%; Ο Πρωθυπουργός είχε πει προχθές να προσέχουν όταν μιλάνε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας μιλάει ένας άνθρωπος που έχει περάσει και από τα 400 ευρώ ως ασκούμενος δικηγόρος και από τα 700 και από τα 800 ευρώ. Ένα σύνολο ανθρώπων των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των δικηγόρων, των γιατρών, των οικονομολόγων, των νέων επιστημόνων, πράγματι για κάποια χρόνια ζουν και με πολύ λιγότερα χρήματα, προφανώς και με την υποστήριξη των δικών τους ανθρώπων, περιμένοντας κάποια στιγμή να βγάλουν και περισσότερα για να ζήσουν την οικογένειά τους. Και επειδή εκπροσωπώ μια Κυβέρνηση και ένα κόμμα που μόνο μειώνει φόρους για τους ανθρώπους αυτούς, γιατί έτσι έχει καθήκον να κάνει, μόνο την τελευταία εβδομάδα ανακοινώσαμε μονιμοποιήσεις μειωμένου ΦΠΑ για τις μεταφορές, προϊόντα που σχετίζονται με τις υπηρεσίες υγείας και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Γιατί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτήν τη χώρα είχαν βαρεθεί να ακούνε για αυξημένους φόρους. Δεν πρέπει να δίνουμε τέτοια δικαιώματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν ξεσηκωθεί και λένε ότι ουσιαστικά τους θεωρείτε όλους φοροφυγάδες και εμείς εδώ σε αυτήν την εκπομπή λέμε ότι δεν γίνεται όλοι να φοροδιαφεύγουν αλλά και δεν γίνεται όλοι να δηλώνουν κάτω από 5.000. Πού θα είναι η χρυσή τομή; Πού καταλήγετε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να γίνει σε μια τέτοια τόσο σοβαρή συζήτηση και τόσο σημαντικό νομοσχέδιο, είναι το τσουβάλιασμα. Το νομοσχέδιο αυτό, καταρχάς, δεν απευθύνεται μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες, ένας εξ αυτών είμαι και εγώ. Απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας και βασικά προσπαθεί να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη επιτυχία τη φοροδιαφυγή. Και έχουμε τη δυνατότητα εμείς να λέμε ότι έχουμε αξιοπιστία- στην πράξη θα κριθούμε- γιατί παραλάβαμε ένα κενό ΦΠΑ 23 %, το έχουμε πάει στο 15% και προφανώς πρέπει να το πάμε πολύ πιο κάτω γιατί απέχουμε πολύ από την Ευρώπη.
Πάμε στους ελεύθερους επαγγελματίες, στο σκέλος της δικαιότερης φορολόγησης. Ξεκινούμε όλοι μας νομίζω από την παραδοχή ότι δεν είναι δυνατόν ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ζημιές και το 71% να δηλώνουν κάτω από τον κατώτατο μισθό. Είναι αυτό το 71% όλοι φοροφυγάδες; Όχι, ούτε το υπόλοιπο 29% δεν είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με αυτό τους τσουβαλιάζετε όλους.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το τσουβάλιασμα δεν το κάνουμε. Και αυτό γιατί:
Πρώτον, εξαιρούμε τους νέους μέχρι 3 χρόνια και ουσιαστικά μέχρι 5 με έκπτωση 2/3 και 1/3 στα 4 και στα 5 χρόνια.
Δεύτερον, γιατί εξαιρούμε όσους δουλεύουν με μπλοκάκι μέχρι δύο εργοδότες,
Τρίτον γιατί είναι μαχητό το τεκμήριο και στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, αυτό το οποίο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μετά τις προτάσεις που δεχόμαστε από τους φορείς, τους επιστημονικούς φορείς, τα υπόλοιπα κόμματα, που ακόμα περιμένουμε προτάσεις, δεν έχουμε λάβει προτάσεις, και κυρίως την κοινωνία των πολιτών…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι προτάσεις; Εδώ το ΠΑΣΟΚ σας λέει να αποσύρετε το νομοσχέδιο
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εκεί θα πάμε στη συνέχεια. Εμείς τι θέλουμε; Να έχουμε μια τελική μορφή του νομοσχεδίου, που να μην υπάρχουν αδικίες. Νομίζω, για να συμφωνήσουμε και για να καταλάβουμε ότι και η μηδενιστική πολιτική της Αντιπολίτευσης νομίζω κάνει μόνο κακό στην οικονομία του τόπου και στους πολίτες. Πιστεύει η Αντιπολίτευση ή όλοι αυτοί που είναι εντελώς αντίθετοι στο νομοσχέδιο ότι μπορεί κάποιος που έχει μια επιχείρηση με 10 εργαζόμενους, οι οποίοι παίρνουν τον κατώτατο μισθό να έχει έσοδα λιγότερα από τους εργαζόμενούς του; Αυτό προσπαθεί να αντιμετωπίσει το νομοσχέδιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο άλλος που δεν έχει εργαζόμενους και είναι μόνος του ελεύθερος επαγγελματίες στο χωριό, πάνω από 500 κατοίκους, τι θα κάνετε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Στη συζήτηση, λοιπόν, για τις αλλαγές που θα μπορούν να γίνουν θα εξετάσει το υπουργείο Οικονομικών περιπτώσεις ανθρώπων, που δεν μπορώ να μπω εγώ αυτή τη στιγμή σε επιμέρους ανάλυση γιατί δεν είναι αρμοδιότητά μου και δεν θέλω να καλλιεργώ προσδοκίες. Θα εξετάσει και θα κάνει σημειακές παρεμβάσεις ακριβώς για να διαχωριστεί η περίπτωση που πραγματικά είναι με αυτό το ποσό…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε και στα υπόλοιπα, κ. Εκπρόσωπε, για να έχουμε τον χρόνο να απαντήσετε. Μιας και ξεκινήσαμε με την «παραφωνία» του κ. Τσακλόγλου, πάμε λίγο στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο έχει συζητηθεί πολύ αυτή την εβδομάδα. Πριν από πάρα πολύ καιρό, θέλω να σας πω, εδώ, σε αυτή την εκπομπή, ο κ. Μάκης Βορίδης – που το είπε και πρόσφατα – είχε πει από τότε ξεκάθαρα ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να το ψηφίσει, όποτε κι αν το φέρει αυτό η Κυβέρνηση. Και υπάρχει γενικότερα και ένας σκεπτικισμός και από κάποιους άλλους βουλευτές. Θέλω να σας ρωτήσω αν όντως σκέφτεστε να το φέρετε μέσα στον Δεκέμβρη αυτό το νομοσχέδιο ή αργότερα το Καλοκαίρι και αν είναι πρόβλημα για την Κυβέρνηση το να μην ψηφιστεί από έναν πρωτοκλασάτο Υπουργό.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχει απαντήσει ξεκάθαρα ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει. Το πιστεύουμε. Θα έρθει σε χρόνο που θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός. Και όταν υπάρχει απόφαση για τον χρόνο αυτό, θα ανακοινωθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν είναι ειλημμένη απόφαση ότι θα έρθει μέσα στον Δεκέμβριο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Δεν υπάρχει κάτι νεότερο από την ΔΕΘ. Όταν θα υπάρξει κάτι νεότερο, ούτε επιβεβαιώνω ούτε διαψεύδω . Δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πρόβλημα κάποιος υπουργός ή κάποιοι υπουργοί, ενδεχομένως, να μην το ψηφίσουν;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όταν έρθει η στιγμή που το νομοσχέδιο αυτό θα έρθει προς συζήτηση, προς διαβούλευση και προς ψήφιση, τότε θα την κάνουμε την κουβέντα αυτή. Πιστεύω προσωπικά, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και όχι μόνο εκ της θέσεώς μου, και συνειδησιακά, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, όμως είναι καλό να συζητάμε τα ζητήματα στην ώρα τους. Υπάρχουν πολλά σημαντικά νομοσχέδια. Δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερα σημαντικά, όλα είναι σημαντικά. Αλλά καλό είναι όταν έρχονται, να τα συζητάμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πάμε και στο άλλο μεγάλο μέτωπο, που εδώ και δύο χρόνια τα νοικοκυριά προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα. Μέτωπο ακρίβειας, κ. Εκπρόσωπε. Έχετε φέρει κάποια μέτρα, βλέπουμε τον Πρωθυπουργό που πάει και επισκέπτεται συνέχεια τα σούπερ μάρκετ. Μάλιστα, χαριτολογώντας, του είπε ένας πελάτης: «Ελάτε πιο συχνά, κ. Πρωθυπουργέ, για να βλέπουμε να πέφτουν οι τιμές». Δεν θα πάει, όμως, σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Εμείς όλοι που πηγαίνουμε στα σούπερ μάρκετ θα δούμε επιτέλους να πέφτουν οι τιμές;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η ελληνική κοινωνία, όπως και όλη η Ευρώπη και προφανώς, ως έχει καθήκον η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, για όλους εμάς είναι και απόλυτη προτεραιότητα. Και αυτό δεν είναι λόγια, είναι πράξεις. Εγώ αυτό που λέω κάθε φορά, είναι ότι όποιος λέει πως με ένα μαγικό ραβδί, με ένα πάτημα ενός κουμπιού θα εξαφανίσει την ακρίβεια, ουσιαστικά εξαπατά τους πολίτες. Όταν έχει ένα δημόσιο αξίωμα, προφανώς. Εμείς κινούμαστε σε τρεις κατευθύνσεις. Σημαντικές και οι τρεις. Η πρώτη – τη λέω πρώτη, γιατί τη θεωρώ λίγο έως πολύ σημαντικότερη – είναι οι μόνιμες παρεμβάσεις στην αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, οι οποίες γίνονται με παρεμβάσεις αυξήσεων μισθών, όπως στους δημοσίους υπαλλήλους, σημαντικές αυξήσεις, πάνω από 10,5%.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχαν 14 χρόνια, βέβαια, να δουν αύξηση οι άνθρωποι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γι’ αυτό είναι ακόμα σημαντικότερο να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Αυξήσεις στις συντάξεις, αύξηση στο αφορολόγητο, μονιμοποίηση κι άλλων μειωμένων φόρων – το είπα πριν, να το επαναλάβω – στον κινηματογράφο, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού, στα αγαθά που σχετίζονται με υπηρεσίες υγείας, στις μεταφορές, ένα πολύ βασικό κοινωνικό αγαθό. Αυτές, λοιπόν, είναι μόνιμες παρεμβάσεις, οι οποίες αυξάνουν το εισόδημα. Το δεύτερο σκέλος της πολιτικής μας, είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις από το περίσσευμα της ανάπτυξης, 352 εκατομμύρια σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες ενίσχυση. Κι αυτή έχει την αξίας της. Προφανώς, από μόνο του, τίποτα δεν λύνει το πρόβλημα. Το «καλάθι του νοικοκυριού» που συνεχίζεται. Εννιακόσια έξι προϊόντα που όλο και αυξάνονται, με σταθερά, τουλάχιστον, 5% μειωμένη τιμή για έξι μήνες. Και το τρίτο σκέλος είναι οι έλεγχοι, οι οποίοι ήταν ένα κακόγουστο αστείο, γιατί δεν υφίσταντο έλεγχοι από την προηγούμενη από εμάς κυβέρνηση το 2015 – 2019. Δεν υπήρχε, ουσιαστικά, υπηρεσία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια εσείς ήσασταν Κυβέρνηση.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. συστάθηκε το 2020. Η ακρίβεια δεν γεννήθηκε τότε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε, αλλά από τον κ. Γεωργιάδη ακούσαμε, από τα χείλη του, να λέει ότι εγώ δεν μπόρεσα την αισχροκέρδεια να την αντιμετωπίσω. Δηλαδή, είναι μία παραδοχή που έγινε από τη δική σας Κυβέρνηση.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ένα πράγμα είναι ότι για μια πολύ δύσκολη τετραετία οικονομικής κρίσης δεν υφίστατο η έννοια του ελέγχου. Έτσι; Και συστάθηκε μια πολύ σημαντική Υπηρεσία που όλο έχει και περισσότερους εργαζόμενους και κάνει, μόνο φέτος, είκοσι χιλιάδες ελέγχους με πρόστιμα εννιά εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν ήδη βεβαιωθεί και έχουν εισπραχθεί 5.300.000. Και στις περιπτώσεις των προστίμων αυτών…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι ότι έχουν εισπραχθεί. Οι τιμές θα πέσουν με τα πρόστιμα που εισπράττονται; Εμείς αυτό θέλουμε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάμε, λοιπόν, και στις τιμές. Στις περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί πρόστιμα, τα οποία είναι πολλαπλάσια της παραβατικής δραστηριότητας των εταιρειών, τα ίδια αυτά προϊόντα έχουν στη συνέχεια μείωση τιμής μέχρι και 25%. Τι θέλω να πω και συνδέω με αυτό που είπατε για τον κ. Γεωργιάδη. Ο κ. Γεωργιάδης τι είπε; Αυτό το οποίο λέμε όλοι και νομίζω όσοι συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να λαϊκίζουμε πάνω σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα. Δεν θα εξαφανίσουμε ούτε την αισχροκέρδεια ούτε την ακρίβεια μαγικά. Προφανώς, ο στόχος είναι να την αντιμετωπίσουμε. Εμείς αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω αν χρειάζεται να πάει ο Πρωθυπουργός σε όλα τα σούπερ μάρκετ και να πηγαίνει κάθε μέρα, αλλά πρέπει κάτι να κάνετε. Και κάθε μέρα να πηγαίνει, δεν θα πέσουν οι τιμές έτσι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα, δεν πηγαίνει ο Πρωθυπουργός στο σούπερ μάρκετ γιατί πιστεύει ότι με μια επίσκεψη θα αλλάξει το πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στέλνει ένα μήνυμα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Στέλνει, πρώτον, ένα μήνυμα. Και δεύτερον, αν ήταν μόνο η επίσκεψη στα σούπερ μάρκετ, τότε θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δεν έχει αξία. Σε μία σειρά από πολλά που σας έχω πει, που δεν έχω αναλύσει ούτε το 20% των παρεμβάσεων του Πρωθυπουργού για την ακρίβεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα φανούν όλα στο «χειροκρότημα», που σημαίνει στο ταμείο. Όταν πηγαίνει ο καταναλωτής και πληρώνει. Γιατί έχει να συγκρίνει εκεί, ξέρετε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δύο τα μεγέθη. Το ένα μέγεθος σε αυτή την περίπτωση, εννοώ ως προς την ακρίβεια, όχι συνολικά, το ένα μέγεθος είναι οι τιμές. Είδα έναν πίνακα, τον επίσημο πίνακα των αυξήσεων πληθωρισμού τροφίμων μέσα στον χρόνο, όπου φαίνεται ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν πρόβλημα. Εμείς είμαστε λίγο κάτω από τον μέσο όρο, αλλά έχουμε κι εμείς πρόβλημα. Και ο άλλος δείκτης, που έχει μεγάλη σημασία, είναι το εισόδημα. Μετά από πολλά χρόνια για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχουμε αύξηση, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Είναι για να πανηγυρίζουμε το 7,5%;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Αλλά, τουλάχιστον…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έρθει σε λίγο ο κ. Νίκος Παππάς και θα σας πει ότι όλα αυτά που λέτε δεν ισχύουν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ μιλάω με επίσημα στοιχεία. Και να σας πω και κάτι; Είναι νομίζω αυτό που μου είπατε …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πούμε εμείς κάτι. Επειδή η Αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη, μέσα σε όλα είστε και λίγο τυχεροί, γιατί πραγματικά βλέπαμε τις δημοσκοπήσεις, προσπαθούσαμε να αθροίσουμε τα ποσοστά των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και η αλήθεια είναι ότι δεν έχετε αντίπαλο αυτή τη στιγμή.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας. Και τον πήχη δεν τον βάζει η Αντιπολίτευση, η οποία όντως είναι χαμηλά, τον πήχη τον βάζουν οι πολίτες και οι ανάγκες τους. Να σας πω, όμως, κάτι. Για μένα αυτό το οποίο βλέπουμε να συμβαίνει στην Αντιπολίτευση δεν είναι το αίτιο, είναι το αποτέλεσμα. Το αίτιο ξέρετε ποιο είναι; Αυτό που είπαμε πριν.
Το γεγονός ότι είχαμε σε πολύ δύσκολα χρόνια κρίσεων, πολλών προβλημάτων για τους πολίτες, μία Κυβέρνηση που προσπαθούσε να λύσει τα περισσότερα από αυτά και επιβραβεύτηκε, όχι με λευκή επιταγή και μια Αντιπολίτευση που έλεγε όχι στα όλα. Δηλαδή, τι θέλω να πω και κλείνω. Ουσιαστικά τι λένε οι πολίτες; Ζητάνε από εμάς περισσότερα, αλλά αναγνωρίζουν την προσπάθεια και είδανε στην πράξη ότι ούτε με πορείες χωρίς αιτήματα, ούτε με καταλήψεις, ούτε με πανό, ούτε με συνθήματα, ούτε με τα πόσα χρόνια είναι κάποιος στην Αριστερά …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν απαγορεύεται όμως να κάνει ο άλλος μια πορεία και να διαδηλώσει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Είπα χωρίς αιτήματα. Κανένα πρόβλημα δεν λύθηκε με όλα αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.