Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1

Συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1

Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα, να ξεκινήσουμε με τις δημοσκοπήσεις. Πέρα από τα ποσοστά, που είναι καλά για εσάς, στο ερώτημα «ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα που σας απασχολούν»  η απάντηση είναι η ακρίβεια και η οικονομία, όπου αθροιστικά το 75%-77% είναι τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας αυτή τη στιγμή.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα ποσοστά και όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά ως φωτογραφία της στιγμής και τα λαμβάνουμε υπόψη μας, όπως και το πολύ σημαντικό γεγονός ότι και στον Πρωθυπουργό και στην Κυβέρνηση παρά τα προβλήματα υπάρχει σημαντική εμπιστοσύνη σύμφωνα με τα εκλογικά ποσοστά αν γίνει αναγωγή. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Όπως πολύ σωστά λέτε, σε όλες τις δημοσκοπήσεις η πρώτη απάντηση των πολιτών είναι η ακρίβεια. Είναι τρεις αριθμοί, που και οι τρεις μαζί λένε την αλήθεια. Ο ένας είναι του πληθωρισμού, που είναι μεν μειωμένος στο 2,4% ο συνολικός αλλά των τροφίμων που υποχωρεί μεν, αλλά είναι ακόμα στο 9,4%.

Υπάρχουν όμως άλλοι δύο σημαντικοί αριθμοί που δείχνουν ότι μια πολιτική αποδίδει και μειώνει τις συνέπειες ενός πολύ μεγάλου προβλήματος. Ο ένας είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για δεύτερη χρονιά, όπως αποτυπώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ. Αυτή τη φορά ήταν 7,6%, την προηγούμενη 8%. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι ένας δείκτης που λέει πόσο παραπάνω είναι το εισόδημα των πολιτών αν αφαιρεθούν οι φόροι, όλα όσα έχουν να πληρώσουν οι πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρκεί να έρχεται να ισοφαρίσει την απώλεια από την ακρίβεια

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό ουσιαστικά συμβαίνει σε μεγάλο ποσοστό, όπως φαίνεται από τους αριθμούς, γιατί μειώνεται ο πληθωρισμός, παραμένει βέβαια ακόμα, που σημαίνει ότι έχουμε μικρότερο ρυθμό αύξησης των τιμών, αλλά σημαίνει ότι και εκεί οι πολιτικές αποδίδουν. Οι στοχευμένες παρεμβάσεις, το καλάθι του νοικοκυριού, η σταθερή μείωση τιμής κατά τουλάχιστον 5% και για κατ΄ ελάχιστον για έξι μήνες, η ανακοίνωση των τιμών των οπωροκηπευτικών. Κάθε επιμέρους παρέμβαση φαίνεται ότι μειώνει τις συνέπειες. Και κυρίως αυξάνουμε και το εισόδημα, που είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.  Ο τρίτος αριθμός, που και αυτός είναι σημαντικός γιατί δίνει τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να ανακοινώνει και επιπλέον μέτρα, όπως αυτά για το ρεύμα, είναι το γεγονός  -όπως ανακοίνωσε το Oxford Economics αλλά και από αντίστοιχες αξιολογήσεις- ότι χώρα είναι πρωταθλήτρια στη μείωση χρέους στην Ευρώπη. Είναι πρώτη και -σε απάντηση αυτού που είπε ο αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- αυτό δεν είναι αποτέλεσμα του πληθωρισμού. Το λέει ρητώς η έρευνα, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Κυβέρνησης. Και αυτό είναι σημαντικό γιατί από τις μαξιμαλιστικές πολιτικές υποθηκεύτηκε η ζωή των νεώτερων ανθρώπων για πολλά χρόνια. Αυτό είναι σημαντικό γιατί και δίνονται χρήματα και δεν χρεώνεται το κράτος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντα αυτά τα στοιχεία έχουν αξία για το πώς προχωράει η ελληνική οικονομία. Από την άλλη στο ερώτημα πότε θα σταματήσουν να φεύγουν τόσα χρήματα από τον καταναλωτή στο σούπερ μάρκετ. Μπορεί να κάνατε τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις και να βλέπουμε τώρα και τα καρτελάκια με τις μειώσεις τιμών από 55-23% σε κάποιους κωδικούς προϊόντων, αυτό όμως αν το δει κάποιος συνδυαστικά, δεν λύνει και το πρόβλημα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όποιος πει ότι πατώντας ένα κουμπί, δηλαδή κάνοντας μια στοχευμένη παρέμβαση, οποιαδήποτε και αν είναι αυτή- περιμένουμε ακόμα από την Αντιπολίτευση να μας πει ποια είναι αυτή- μπορεί να λυθεί το πρόβλημα κοροϊδεύει τον κόσμο. Εδώ είναι μια καθημερινή δύσκολη μάχη. Ένα εισαγόμενο πολύ μεγάλο πρόβλημα, ίσως η μεγαλύτερη και πιο επίμονη ακρίβεια πολλών δεκαετιών. Και κάθε μια από τις παρεμβάσεις μειώνει τις συνέπειες.  Για παράδειγμα η αύξηση των μισθών στο Δημόσιο, που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο είναι 10,5% και παραπάνω σε κάποιες περιπτώσεις. Είναι δηλαδή παραπάνω από τον μεγαλύτερο επιμέρους δείκτη του πληθωρισμού, που είναι αυτός των τροφίμων. Η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα έρθει σε συνέχεια άλλων δύο αυξήσεων είναι σημαντική. Δεν είναι πανάκεια κανένα από αυτά από μόνα τους. Και βέβαια να τονίσω και κάτι πολύ σημαντικό. Γιατί ξέρετε, ο δείκτης λέει την αλήθεια, αλλά υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν σε μια κρίση. Εδώ, οι έλεγχοι είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν γίνει η επιλογή από τους προμηθευτές για μειωμένες τιμές στα σούπερ μάρκετ, αλλά αν έχουν κερδοσκοπήσει για ένα διάστημα και έχουν ανεβάσει 50- 60% την τιμή αδικαιολόγητα και τώρα έρχεται και λέει 5% μείωση της τιμής για έξι μήνες. Ουσιαστικά αυτό που έχω χάσει το προηγούμενο διάστημα, όπου αθροιστικά είναι πολύ μεγάλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ένα σημαντικό πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις οι πολίτες να ταυτίζουν την οικονομία με την ακρίβεια. Ας έρχεται η Washington Post, η Moody’s, η S &P να δίνουν τέλεια νέα για την οικονομία μας όταν όμως ο πολίτης ταυτίζει την τσέπη του με τη συνολική οικονομία υπάρχει ένα σημαντικό πολιτικό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θέσατε δύο ξεχωριστά πολύ σημαντικά θέματα, που συνδέονται όμως μεταξύ τους. Απαντώ στο πρώτο. Όσες φορές έχει γίνει αντιληπτό- για αυτό και τα πρόστιμα εντείνονται  έχουν επιβληθεί  5,5 εκατ. ευρώ και έχει εισπραχθεί το μεγαλύτερο μέρος. Δεν έχουν βγει επίσημα τα στατιστικά, θα γίνει στο τέλος του έτους. Όμως για παράδειγμα στις περιπτώσεις των εικονικών εκπτώσεων – που είναι μάστιγα για τον καταναλωτή για πάρα πολλά χρόνια- τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν εισπράχθηκαν σε λιγότερο από έναν μήνα. Και μάλιστα σε μια περίπτωση που υπήρξε παραβίαση για το πλαφόν, το μέγιστο περιθώριο κέρδους, το πρόστιμο ήταν πολλαπλάσιο του κέρδους από αυτήν την παράνομη δραστηριότητα. Αυτό που θέλω να γίνει σαφές και δεν απευθύνομαι προφανώς στους καταναλωτές αλλά σε αυτούς που προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν και να εξαπατήσουν σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο, είναι ότι οι έλεγχοι ουσιαστικά πολλαπλασιάζονται αυτές τις ημέρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιοι κάνουν τους ελέγχους και με πόσους υπαλλήλους;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τους ελέγχους τους κάνει η ΔΙΜΕΑ, η αρμόδια υπηρεσία, η οποία στην πραγματικότητα μέχρι το 2019 είχε κάνει μηδενικούς ελέγχους. Βέβαια δεν είχαμε τον πληθωρισμό που είχαμε παγκοσμίως και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Όμως η αισχροκέρδεια δεν γεννήθηκε μαζί με τη διόγκωση των τιμών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να λέει ο Πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα δεν είναι  μπανανία σημαίνει ότι υπάρχουν καταγεγραμμένα αυτή τη στιγμή πολυεθνικές που αισχροκερδούν. Λίγες ημέρες πριν ήταν εδώ ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος ήταν υπουργός Ανάπτυξης μέχρι πριν λίγους μήνες και μας είπε ότι δεν βρήκε τον τρόπο να αντιμετωπίσει το ζήτημα των πολυεθνικών. Τώρα τι αλλάζει και ο κ. Σκρέκας και το επιτελείο του θα καταφέρουν να τελειώσουν αυτή την υπόθεση, που δημιουργεί τεράστιο θέμα στην αγορά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με περισσότερο προσωπικό, το οποίο έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται, και με πολύ πιο στοχευμένους ελέγχους. Η ΔΙΜΕΑ επιβάλλει πολύ περισσότερα πρόστιμα και είναι στοχευμένα σε αυτές τις δύο περιπτώσεις που αναφέρατε. Εικονικές εκπτώσεις και παραβίαση του νόμου, που ψήφισε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη  για το μέγιστο περιθώριο κέρδους.

Οι κωδικοί των προϊόντων που εντάσσονται στην τελευταία παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης είναι ήδη 230 και θα φτάσουν τους 500. Με μείωση τιμής από 5%. Να πω κάτι που είναι σημαντικό ειδικά για τους νεότερους. Δεν τρελάθηκαν όλοι οι διεθνείς οίκοι να λένε ότι αναβαθμίζεται η ελληνική οικονομία. Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Για πολλούς λόγους, όπως ο  φθηνότερος δανεισμός ακόμη και για τους καταναλωτές, αλλά εγώ θα πω ένα απλό παράδειγμα. Οι Ιάπωνες επενδυτές, μια πολύ σημαντική αγορά, δεν επενδύουν σε μια χώρα που δεν έχει επενδυτική βαθμίδα. Και εκεί μπορούμε να βάλουμε και πολλές άλλες περιπτώσεις χωρών, που βλέποντας μια οικονομία να ανακάμπτει, έρχονται και βάζουν τα λεφτά τους. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θα έχουμε – και έχουμε ήδη – περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές. Ήδη περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν σε αυτά τα χρόνια. Όλο αυτό που συνέβη στην Ελλάδα, που σε δύσκολα χρόνια πληθωρισμού, αυξημένων τιμών, έχει καταφέρει και έχει απορροφήσει τους κραδασμούς, έχει μειώσει το χρέος της, έχει έρθει σε επίπεδα ανάπτυξης σε όλα τα τρίμηνα στην κορυφή μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η είδηση ότι η  S&P αναβάθμισε τη χώρα μας είναι σημαντική για την καθημερινότητά μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να ολοκληρώσουμε το θέμα της ακρίβειας. Όταν από την Κρήτη μας έδειξαν τον πίνακα με τις περσινές τιμές του ελαιολάδου και πόσοι μεσολαβούν από τον παραγωγό μέχρι το ράφι. Πούλησαν 4,5 ευρώ το λίτρο και εγώ αγόρασα 12 ευρώ το λίτρο. Δεν μπορεί να γίνει ένας έλεγχος για ποιοι μεσολαβούν, χρόνια το συζητάμε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς πολλά από αυτά που συζητάμε -και εδώ δεν μιλάμε μόνο με λόγια αλλά με πράξεις, με πρόστιμα, με παρεμβάσεις κλπ- τα συζητάμε όχι μόνο χρόνια αλλά δεκαετίες. Και υπάρχουν περίοδοι που αυξάνονται οι τιμές, υπάρχουν και περίοδοι που αποκλιμακώνονται οι τιμές. Για πρώτη φορά έχουμε πράξεις. Και σας το ξαναλέω, ότι η επιτυχία- όσο και αν αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο γιατί μπορεί να είναι λίγο για την καθημερινότητα των πολιτών- δεν είναι να εξαφανιστεί ο πληθωρισμός. Δεν πατάς ένα κουμπί και τον εξαφανίζεις. Αλλά η επιτυχία είναι να έχεις καταφέρει να μειώσεις τις συνέπειες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε χθες ότι οι τιμές στα προ Covid επίπεδα δεν θα φτάσουν ποτέ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα το στοίχημα της Κυβέρνησης, το είπαμε προεκλογικά και το υλοποιούμε ήδη κατά 50% με τις παρεμβάσεις μας, είναι να πάνε οι μισθοί στα επίπεδα πριν την κρίση. Κατώτατος μισθός 950 ευρώ, μέσος μισθός 1.500 ευρώ, αύξηση των μισθών στο Δημόσιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ(Β. ΚΕΧΑΓΙΑ): Από τη στιγμή που αναφέρθηκε ο κ. Μαρινάκης στους μισθούς, διερωτώμαι  –και αυτό είναι ένα ερώτημα που αφορά όλη την κοινωνία-  πώς μπορεί να διασφαλίσει η Κυβέρνηση την αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που αφορά ιδιώτη; Δεν αναφέρομαι στο δημόσιο και στο μεσοσταθμικό του 10,5%, στα 1.500 ευρώ. Επειδή θα έρθει η ανάπτυξη και ο Γιαπωνέζος επενδυτής ή επειδή έχουμε πάρει την επενδυτική βαθμίδα; Που σε καμία περίπτωση δεν την υποτιμώ, για τη γενικότερη εικόνα της οικονομίας. Πώς ο ιδιώτης εργοδότης, ο οποίος επίσης αντιμετωπίζει τις συνέπειες της ακρίβειας και του πληθωρισμού, θα αυξήσει τόσο πολύ τον μισθό του απασχολούμενου σε αυτόν, του εργαζόμενού του, που  θα φτάσει τα 1.500 ευρώ, ενώ σήμερα του δίνει 750 ή είναι στα όρια κατώτατου;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εύλογη ερώτηση. Απαντώ: Καταρχάς, ναι δεν αυξάνεται ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα όπως αυξάνονται οι μισθοί, είναι λογικό, στον δημόσιο τομέα. Αλίμονο. Τι αυξάνεται; Καταρχάς, αυξάνεται ο κατώτατος μισθός. Πρώτη παρέμβαση. Έχουμε κάνει τρεις αυξήσεις, 20% συνολικά, έρχεται την Άνοιξη επόμενη αύξηση, θα δούμε το ποσό, αλλά θεωρώ ότι θα είναι σημαντική, με βάση και την πορεία της οικονομίας και τον διάλογο που θα γίνει με τους φορείς. Δεύτερη παρέμβαση, το ξεπάγωμα των τριετιών. Σημαντική παρέμβαση, έγινε τουλάχιστον δύο χρόνια νωρίτερα. Ουσιαστικά έχουμε αυτόματη προσαρμογή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, με βάση τις τριετίες, οι οποίες ουσιαστικά «ξεπαγώνουν», άρα συμπαρασύρονται και από τα προηγούμενα χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ(Β. ΚΕΧΑΓΙΑ): Αυτό, όμως, αφορά τον κατώτατο, κ. Εκπρόσωπε, δεν αφορά κάποιον που παίρνει 1.200 ευρώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Υπάρχει η πρώτη τριετία, η δεύτερη τριετία και η τρίτη τριετία, που ουσιαστικά αυτό είναι κλιμακωτό. Τρίτος λόγος που μπορεί να αυξηθεί και φαίνεται ότι αυξάνεται, γιατί, ξέρετε, από το 2019 στο 2023 ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 15%. Πώς συνέβη αυτό και πώς θα συνεχίσει να συμβαίνει; Με το γεγονός ότι όλες αυτές οι θετικές ειδήσεις, ότι μετά από 17 χρόνια μία μεγάλη τράπεζα η UniCredit επενδύει σε μια ελληνική τράπεζα, δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να έχουν καλύτερους μισθούς στους εργαζόμενους τους. Αυτό προκύπτει από τους δείκτες της ανάπτυξης. Αυτό προκύπτει από τους αριθμούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυρία Κεχαγιά λέει ότι στον ιδιωτικό τομέα δεν υποχρεώνεται ο εργοδότης να κάνει αυτή την αύξηση. Λέτε εσείς ότι δημιουργείται ένα άλλο περιβάλλον, όμως.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως, γιατί όταν η ανεργία έχει πέσει από το 17% στο 10,6% και αναμένεται να πέσει και κάτω από το 10%, με βάση τις εκτιμήσεις τα επόμενα λίγα χρόνια, όχι στα επόμενα τέσσερα χρόνια, δηλαδή, τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορούν  οι εργαζόμενοι και με αυξημένο τον κατώτατο μισθό και με «ξεπαγωμένες» τις τριετίες να διεκδικούν καλύτερες δουλειές με καλύτερες αμοιβές. Είναι βασικοί κανόνες της αγοράς.  Και προκύπτει αυτό, το ξαναλέω. Γιατί είναι πολύ σημαντικό το τεκμήριο της αξιοπιστίας, που το έχει κερδίσει ο Πρωθυπουργός σε δύσκολα χρόνια και η Κυβέρνηση. Με τα λάθη που έχουμε κάνει, με τις παραδοχές που έχουμε κάνει. Προσέξτε, το ξαναλέω: Δεν ερχόμαστε εδώ μετά από τέσσερα χρόνια να πούμε θα αυξηθεί ο μέσος μισθός, έχει ήδη αυξηθεί κατά 15%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μαρινάκη, επειδή μας ακούτε, όταν είχε έρθει εδώ ο Πρωθυπουργός, του είχαμε βάλει το θέμα των τριετιών και είχαμε πει ότι επιτέλους θα πρέπει να «ξεπαγώσουν». Τότε είχε πει: Το σημειώνω και θα το εξετάσουμε. Πρέπει να σημειώσετε κάτι και να το συζητήσετε με τον Πρωθυπουργό. Αυξήσατε τον κατώτατο μισθό, δώσατε κάποιες αυξήσεις στις συντάξεις. Δεν αυξήσατε τα εισοδηματικά κριτήρια για τα επιδόματα, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος που έπαιρνε οικογενειακό επίδομα, επιδότηση ενοικίου ή άλλο επίδομα, με μια μικρή αύξηση του ετήσιου εισοδήματός του, χάνει αυτά τα επιδόματα. Όπου αν αθροίσουμε τα επιδόματα που έπαιρνε έναν χρόνο και το όφελος που έχει από αύξηση ενός χρόνου, είναι πολύ μειωμένο το ετήσιο εισόδημά του.   Να αυξήσετε, λοιπόν, τα εισοδηματικά κριτήρια.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάντοτε αυτό θέλουμε και αυτός είναι ο στόχος μας, να μειώνουμε φόρους και να  αυξάνεται το εισόδημα συνολικά. Απόδειξη το τελευταίο οικονομικό νομοσχέδιο. Καμία από τις παρεμβάσεις δεν ήταν αρνητική για τους πολίτες. Αλίμονο! Αρκετά δύσκολα περάσαμε. Πρέπει να επιστρέψουν οι μισθοί, οι συντάξεις εκεί που ήταν πριν και το κάνουμε σταδιακά. Υπάρχουν, μάλιστα, πολλές περιπτώσεις όπου οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης αυξάνουν τα επιδόματα και τα εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή: Στις γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες και στις αγρότισσες το επίδομα μητρότητας πάει στους εννέα μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού. Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες για κάθε παιδί. Τρίτη περίπτωση, επίδομα θέρμανσης, αναπροσαρμογή με καλύτερα εισοδηματικά κριτήρια, επιεικέστερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οικογενειακό επίδομα, επιδότηση ενοικίου. Εκεί σας θέλω.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Παράδειγμα, με εισοδηματικά κριτήρια στο επίδομα θέρμανσης, είναι καλύτερα φέτος για τις οικογένειες με παιδιά, για το πρώτο, δεύτερο, κ.λ.π..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το εξετάσετε; Γιατί είναι πολλά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Απαντώ: Βεβαίως, Ξέρετε σε αυτή τη χώρα, οι άνθρωποι οι οποίοι κράτησαν όρθια την οικονομία είναι οι φορολογούμενοι και ειδικά αυτοί οι οποίοι πάντοτε συνεπείς, με το υστέρημά τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεσμεύεστε ότι θα το μεταφέρετε, για να μην μας «σφάξουν»;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς, είναι δεδομένο, κ. Παπαδάκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί όλοι εδώ συμφωνούμε ότι είναι άδικο αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το επίδομα για τους φοιτητές έχει αυξηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μαρινάκη, πρέπει να προλάβουμε να σας τα ρωτήσουμε όλα. Εξελίσσεται μία κατάσταση, αυτή  στη Μέση Ανατολή, με απολύτως απρόβλεπτες συνέπειες και δεν ξέρουμε και για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία και ήδη έχει ανοίξει κουβέντα σε ολόκληρη την Ευρώπη και στη χώρα μας φυσικά, που θυμόμαστε τι βάρος σήκωσε το 2015. Τι θα γίνει στην περίπτωση που όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ένα μεγάλο μέρος αυτών, αρχίζουν και έρχονται προς τα εδώ και, μέσω Αιγύπτου, επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα; Και το ερώτημα είναι ένα: Πώς προετοιμαζόμαστε και τι μέτρα λαμβάνονται, προκειμένου να ελέγχονται αυτοί οι άνθρωποι; Ποιοι είναι; Από πού είναι; Κι αν όντως έρχονται από αυτή την περιοχή. Και εμείς μπορούμε να σηκώσουμε αυτό το βάρος;   Γιατί το καταγράψαμε στα ρεπορτάζ όλες αυτές τις μέρες, ήδη στα νησιά, και κυρίως στη Σάμο και στη Λέσβο, η εικόνα στις δομές φιλοξενίας έχει αλλάξει εντελώς. Προς το χειρότερο, εννοώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, να πούμε για την παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού και στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ και στις Βρυξέλλες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έκανε πολύ καλά που μίλησε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, πάντως, γιατί είχε κατηγορηθεί ότι είχε μιλήσει μόνο με τη μία πλευρά και όχι με την άλλη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και βέβαια ήταν σημαντική η συνομιλία του, δεν το συζητώ. Η θέση της Ελλάδας είναι καθαρή. Είναι, νομίζω, η ορθή θέση και διαχρονικά ορθή εθνικά θέση. Είμαστε αλληλέγγυοι στον λαό του Ισραήλ. Έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα δίκαιά του, όμως πρέπει να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, να προστατευθούν οι άμαχοι. Να μην ταυτίζουμε τη Χαμάς με τον παλαιστινιακό λαό. Εδώ, λοιπόν, ανοίγει ένα θέμα. Είναι λογικό η ερώτηση να γίνεται για το ζήτημα το μεταναστευτικό. Εδώ και περίπου έναν χρόνο και λίγο παραπάνω, έχει αυξηθεί η μεταναστευτική πίεση και για τη χώρα μας. Όμως, η χώρα μας έχει καταφέρει να την αντιμετωπίσει με πολύ καλύτερο τρόπο, σε σχέση -για παράδειγμα- με την Ιταλία, γιατί;  Γιατί έχει μια πολιτική, που εδώ και αρκετά χρόνια αποδίδει, περίπου τρία χρόνια. Έχουν  μειωθεί οι ροές τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί; Γιατί φυλάει τα σύνορά της, έχει μία διαδικασία απονομής ή μη ασύλου, που εκεί που ήταν δύο χρόνια, τώρα είναι δύο μήνες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Τα κριτήρια είναι συγκεκριμένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα γίνει με αυτούς, όμως;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η διαδικασία, λοιπόν, είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει και είναι μια αυστηρή διαδικασία, η οποία σέβεται προφανώς  τα ανθρώπινα δικαιώματα απολύτως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μία διαδικασία. Έρχεται κάποιος,  είπατε πολύ σωστά, μέσα σε ενάμισι με δύο μήνες έχει βγει η απόφαση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ενώ έβγαινε σε δύο χρόνια μέχρι το 2019. Και στοιβάζονταν άνθρωποι στη Μόρια σε δομές ντροπής. Αυτά τα θυμίζουμε, γιατί, ξέρετε, είναι ωραία κάποιοι να εμφανίζονται ως αλά καρτ ευαίσθητοι, αλλά οι  εικόνες που ζήσαμε όλοι στη χώρα μας και ειδικά οι κάτοικοι των νησιών, τους διαψεύδουν. Είναι σημαντικό να το θυμίζουμε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν πρέπει να τα ξαναζήσουμε αυτά …

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δηλαδή, κάποιοι άνθρωποι για δύο χρόνια δεν ελάμβαναν κάποια απάντηση, στοιβάζονταν σε δομές ντροπής και βέβαια είχε και φοβερές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες όλο αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα δεν υπάρχουν αυτές οι δομές;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχουν καμία σχέση αυτές οι δομές, οι παροχές των δομών αυτών, η λειτουργία των δομών αυτών. Ο μέσος αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στις δομές αυτές έχει μειωθεί κατά 85%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τότε ήμασταν σε κρίση. Μπορεί να βρισκόμαστε και τώρα μπροστά σε μια κρίση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε κρίση βρίσκεται όχι η χώρα μας, βρίσκεται υπάρχει αύξηση συνολικά στη γειτονιά μας. Η Ελλάδα, όμως, αυτή την κρίση την αντιμετωπίζει πολύ καλύτερα. Δείτε τι γίνεται στην Ιταλία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πρώτο είναι, αν συνεχίσουν έτσι οι ροές, στους επόμενους μήνες, δεν λέω άμεσα στους επόμενους μήνες, αλλά στους επόμενους μήνες μέσα στο 2024, αυτά τα Κ.Υ.Τ., αυτές οι κλειστές ελεγχόμενες δομές θα έχουν πολύ σημαντικό πρόβλημα, γιατί ήδη έχουν φτάσει στα όριά τους. Δεν θα μπορούμε να τους φιλοξενήσουμε παραπάνω. Το δεύτερο, όμως, είναι – επειδή αναφερθήκατε στη διαδικασία – όταν έρχονται ολοένα και περισσότεροι μετανάστες και βγαίνει κάποια στιγμή η απόφασή τους, ακόμα και αρνητική να είναι η απόφαση στο αίτημα ασύλου, δεν έχουμε τι να τους κάνουμε αυτούς τους ανθρώπους. Καλώς ή κακώς δεν μπορούμε να τους στείλουμε πίσω. Οι χώρες αυτές δεν δέχονται αυτούς τους ανθρώπους. Και οι επιστροφές οι οποίες γίνονται, που γίνονται πάρα πολλές επιστροφές – πρέπει να το παραδεχτούμε αυτό – και σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης είναι πολύ λιγότερες των συνολικών ροών που δέχεται η χώρα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απαντώ, κατ’ αρχάς, με δύο επιμέρους στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι  τον τελευταίο μήνα -και αυτό δεν είναι αντικείμενο εφησυχασμού, ίσα-ίσα- έχουν μειωθεί οι ροές σε σχέση με την επιδείνωση των τελευταίων μηνών. Δηλαδή, τον τελευταίο μήνα έχουμε σχεδόν μηδενικές ροές στον Έβρο και πολύ λιγότερες ροές στο Αιγαίο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί ακολουθείται μια πολιτική όχι μόνο εντός συνόρων, που την περιέγραψα  όσο πιο σύντομα μπορούσα, αλλά  και από τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση και εκτός συνόρων. Αναφερθήκατε και στην Τουρκία και δεν είναι μόνο η Τουρκία. Ο Πρωθυπουργός λέει κάτι πολύ συγκεκριμένο και προς την Ευρώπη, γιατί δεν μπορούμε μόνοι μας να λύσουμε αυτό το θέμα. Χρειάζονται περισσότερα κονδύλια και μια πιο συνολική πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν τους θέλουν εκείνοι; Πάρτε λεφτά και κρατήστε τους.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε.  Για να μην δημιουργούμε και ένα κλίμα ανησυχίας στους πολίτες, ούτε εφησυχασμού, αλλά ούτε και ανησυχίας, δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Προφανώς, παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέμε για το τι θα γίνει, εάν προκύψει το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Εμείς θέλουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αποφευχθεί μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, κυρίως για τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι δεν πρέπει να πληρώσουν όλο αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα. Σας αφορά αυτό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η εσωκομματική διαμάχη ενός άλλου κόμματος δεν μπορεί να είναι δικό μας αντικείμενο σχολιασμού, ούτε θεσμικά ούτε νομίζω είναι το σωστό. Έχουν τα δικά τους. Προφανώς θα τα λύσουν στα Όργανά τους, δεν μας απασχολεί εμάς αυτό. Σίγουρα αναδεικνύονται, όμως, κάποια ζητήματα μέσα από τα πυρά που ρίχνει ο ένας στον άλλον, τα οποία είναι σημαντικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα trolls θέλετε να πείτε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξέρετε, κ. Παπαδάκη, από αυτά τα λεγόμενα trolls, που δεν είναι μόνο τα trolls, είναι ένας ολόκληρος μηχανισμός ο «βούρκος του διαδικτύου», στοχοποιήθηκαν άνθρωποι, οι οικογένειές τους, τα παιδιά, οι σύζυγοι …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατηγορούν, βέβαια, ότι και εσείς έχετε χρησιμοποιήσει, λένε οι άλλοι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Εδώ έχουμε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Έχουμε τον πρώην Γραμματέα ενός κόμματος, όχι κάποιον περαστικό, ο οποίος λέει ότι αυτός ο μηχανισμός – τον αναγνωρίζει πλήρως – έφτανε μέχρι και σε επίπεδο πρώην Πρωθυπουργού και αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή του κ. Τσίπρα, συγκεκριμένα με δημοσιογράφους. Πρέπει να μάθουμε αυτά τα ονόματα και η ΕΣΗΕΑ δεν πρέπει να μείνει απαθής. Πρέπει να παρέμβει, για να δούμε τι συνέβη. Εδώ σας θυμίζω: Μην συγκρίνουμε μία πολιτική κριτική – γιατί προσπαθούν να κάνουν κάποιους ανόητους συμψηφισμούς – με χυδαία hashtags. Δεν ταυτίσαμε ποτέ εμείς κανένα κόμμα με παιδεραστές. Hashtags τα οποία εξύβριζαν τον Πρωθυπουργό της χώρας, hashtags τα οποία επιτίθεντο σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν οικογένειες, ασχέτως πολιτικής μας τοποθέτησης. Εμείς αυτό το πράγμα δεν το κάναμε ποτέ. Ας μην κάνουν, λοιπόν, συμψηφισμούς τέτοιους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε την αίσθηση, υπάρχουν στοιχεία ότι υπάρχουν trolls συνδεδεμένα με το κόμμα της Κουμουνδούρου, τα οποία έκαναν συστηματικό πόλεμο; Λέω αν υπάρχουν στοιχεία, δεν λέω αν το είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βγήκε επωνύμως ένας άνθρωπος, ασχέτως του γεγονότος ότι το έκανε καθυστερημένα, αυτό είναι πράγματι άξιο σχολιασμού, αλλά όχι από μένα. Βγήκε ο πρώην Γραμματέας του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, το ξαναλέω όχι κάποιος περαστικός, και είπε όλα αυτά τα οποία είπε. Είπε, δηλαδή, ότι υπήρχε ένας μηχανισμός με πολλαπλά προφίλ ανώνυμα από δημοσιογράφους, ο οποίος έφτανε μέχρι το επίπεδο του Αλέξη Τσίπρα. Αν αυτό δεν είναι μείζον θέμα, τότε ποιο είναι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα οποία trolls τώρα παρακολουθούν τον κ. Σκουρλέτη ή την «Ομπρέλα», ας πούμε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ θα πω το εξής. Τα όποια trolls έκαναν αυτό που βλέπαμε όλα αυτά τα χρόνια, κ. Κεχαγιά. Εξύβριζαν ανθρώπους, επιτίθονταν σε όλους εμάς και όχι μόνο εμάς, συναδέλφους σας, γιατί αυτό δεν άγγιζε μόνο τη Νέα Δημοκρατία ή κάποιο κόμμα, άγγιζε δημοσιογράφους που μπορεί να μην τους άρεσε αυτό που έλεγαν και ξεκινούσαν τον διάλογο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το θέμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης – επειδή και εσείς ως Κυβέρνηση η αλήθεια είναι ότι είστε επιρρεπείς στα αυτογκόλ – θα έπρεπε, φαντάζομαι, να λέτε – και έτσι λέει η λογική στην πολιτική – ότι χρειάζεται να έχετε από πίσω σας μία ισχυρή Αξιωματική Αντιπολίτευση να σας κρίνει. Θέλω να πω το να «παίζετε μπάλα» μόνοι σας, δεν είναι και υγιές.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν θυμάστε την πρώτη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, μετά την εκλογή του κ. Κασσελάκη, είπε ότι εύχομαι να έχουμε μια αξιόπιστη Αντιπολίτευση. Το ίδιο πράγμα ειπώθηκε και από εμένα στο πρώτο Briefing μετά την εκλογή του. Εγώ θα πω δύο πολύ γρήγορες παρατηρήσεις. Μπροστά στα πολλά δεινά που υπέστη η χώρα και κυρίως η οικονομία της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα, ο Αλέξης Τσίπρας προσέφερε μια μεγάλη υπηρεσία. Έδειξε στην πράξη πόσο διαφορετικό ήταν αυτό που θα έκανε ο χώρος του, όταν ήρθε στην εξουσία. Έλεγε ότι θα βοηθήσει τους αδύναμους, θα δώσει λεφτά στους συνταξιούχους, θα δώσει λεφτά στους πολίτες. Και έκοψε συντάξεις, έφερε το σκληρότερο Μνημόνιο το οποίο θα έσκιζε και θα καταργούσε. Η μεγαλύτερη υπηρεσία που φαίνεται ότι προσφέρει ο κ. Κασσελάκης ποια είναι; Ότι έρχεται ένας άνθρωπος – και όλα αυτά που εμείς ξέραμε ότι είναι υποκριτικά– τα κάνει πράξη. Δηλαδή, το ποιοι θα βγαίνουν στα κανάλια, το αν μπορούνε να ρωτάνε, γιατί εσείς κυρία Κεχαγιά μπορείτε να με ρωτάτε και έτσι πρέπει και έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε, όλες τις ερωτήσεις να τις δεχόμαστε. Όμως, βλέπουμε ότι αυτή η συμπεριφορά από την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα, για να μην το γενικεύω, την Αντιπολίτευση της προόδου, τη δημοκρατική Αντιπολίτευση, ήταν όλα αυτά τα χρόνια κούφια λόγια. Αυτό δείχνουν στην πράξη. Τουλάχιστον, λοιπόν, με τα πολλά δεινά τα οποία υπέστη ο ελληνικός λαός είχαμε και κάποια καλά. Αποκαλύφθηκε η πραγματική εικόνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή ακούω τον κ. Μαρινάκη να μας περιγράφει ότι από το 2015 έως το 2019 υπήρχε μια Κυβέρνηση αυταρχική περίπου, αυτό αντιλαμβάνομαι  από τα λεγόμενά του, που λειτουργούσε με trolls του διαδικτύου και έκανε κακό στους πολιτικούς της αντιπάλους.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κ. Σκουρλέτης τα λέει. Δεν τα είπα εγώ, πρώτον. Δεύτερον, τις λέξεις χούντα, καθεστώς, πραξικόπημα, δεν τις χρησιμοποιήσαμε ποτέ εμείς. ‘Ισα-ίσα. Γενικά τις βαρύγδουπες εκφράσεις και αρνητικές έννοιες, που έχουν πληγώσει τη χώρα μας, είναι καλό να μην τις χρησιμοποιούμε. Γενικά μιλάω. Εγώ είμαι πολύ συγκεκριμένος. Είπα ότι ένας άνθρωπος ο οποίος είχε μια κορυφαία κομματική θέση έκανε μια περιγραφή συγκεκριμένων περιστατικών, με συγκεκριμένη λειτουργία που καταλαβαίναμε ότι υπήρχε, είναι σημαντικό θέμα, είναι μείζον θέμα.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr