Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη στην εφημερίδα, «Realnews» (10/7/22)

Συνέντευξη στην εφημερίδα, «Realnews» (10/7/22)

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στην εφημερίδα, «Realnews»

-Οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις; Θα μείνουν στα λόγια ή μπορεί να περάσουν στο πεδίο;

 «Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή, σύνεση και αμέριστη μέριμνα. Είμαστε προετοιμασμένοι, καλύτερα από ποτέ, να διαχειριστούμε την τουρκική επιθετικότητα συνολικά. Η χώρα μας απολαμβάνει διεθνούς κύρους, ο ρόλος μας ως παράγοντας σταθερότητας εκτιμάται δεόντως σε όλα τα κέντρα αποφάσεων, έχουμε συνάψει σημαντικές συμμαχίες με διεθνείς υπερδυνάμεις και ισχυρές χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας, είμαστε αξιοσέβαστο μέλος όλων των σημαντικών διεθνών οργανισμών, η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει το δίκαιο των θέσεών μας και έχουμε ενισχύσει αποφασιστικά τη στρατιωτική μας ισχύ. Επαγρυπνούμε, αλλά δεν φοβόμαστε και παραμένουμε ψύχραιμοι και αποφασισμένοι».

 -Οι πρώτοι μήνες δείχνουν ότι ο τουρισμός πάει καλά. Τα έσοδα από τον τουρισμό θα επιστρέψουν στην κοινωνία;

 «Ένα από τα βασικά εργαλεία που μας επέτρεψαν να διαχειριστούμε με τόση αποτελεσματικότητα μια σειρά τεράστιων διεθνών κρίσεων, οι οποίες μας χτύπησαν αλύπητα, είναι το γεγονός ότι δεν αδρανήσαμε. Δεν αρκεστήκαμε στην αξιοποίηση των πόρων και των δυνατοτήτων που είχαμε. Καταφέραμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε πρόσθετους πόρους από την Ε.Ε.. Κυρίως, όμως, με την καλά σχεδιασμένη οικονομική μας πολιτική, πετύχαμε να δημιουργήσουμε πρόσθετες δυνατότητες, με τις οποίες χρηματοδοτήσαμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Μέρος του σχεδιασμού αυτού είναι και ο τουρισμός, ο οποίος θα υπεραποδόσει, επειδή ο σχεδιασμός της τουριστικής πολιτικής ήταν άψογος και η δουλειά που έγινε απόλυτα επαγγελματική. Το τουριστικό πλεόνασμα θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω στήριξη των πολιτών από τις επιπτώσεις της κρίσης».

 -Το κυβερνητικό σχέδιο για αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος θα υλοποιηθεί στο έπακρο; Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται.

«Ναι, θα πραγματωθεί μέχρι τέλους και σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τα μέτρα στήριξης, εάν τα διεθνή δεδομένα το απαιτήσουν. Έχουμε αποδείξει ότι επί 2,5 χρόνια παραμένουμε ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις, γιατί αναλύουμε τα δεδομένα ορθά, προβλέπουμε διεισδυτικά, σχεδιάζουμε και προβαίνουμε σε έγκαιρες και αποτελεσματικές δράσεις. Υπάρχει μέριμνα και σχέδιο για να συνεχίσουμε τη στήριξη. Είμαστε μια Κυβέρνηση που έχει συνηθίσει στα δύσκολα και που έχει την τεχνογνωσία να ανταποκριθεί. Οι πολίτες νιώθουν σιγουριά για το ότι θα μεριμνούμε για αυτούς συνεχώς και ανυποχώρητα».

 -Ανησυχείτε μήπως το χειμώνα έχουμε ενεργειακό ζήτημα; Ήδη, άλλες ευρωπαϊκές χώρες επεξεργάζονται σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας, όπως φυσικό αέριο με δελτίο.

 «Επαγρυπνούμε και δεν εφησυχάζουμε, αλλά ποτέ δεν πανικοβαλλόμαστε. Στο πλαίσιο της Ε.Ε. μετέχουμε στη λήψη μέτρων και αποφάσεων, ώστε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Έχουμε πλήρες εθνικό σχέδιο, το οποίο θα εμπλουτιστεί και με τις δυνατότητες που θα μας παράσχει η Ε.Ε.. Η Ελλάδα δεν είναι απλά καταναλωτής ενέργειας, αλλά μια χώρα με κομβικό, πια, ενεργειακό ρόλο στα Βαλκάνια. Δεν είμαστε σε θέση αδυναμίας. Χρειάζεται, όμως, και η κοινωνία να καταλάβει ότι σημαντικός άξονας της ενεργειακής μας πολιτικής είναι η οικονομία ενέργειας. Δεν μπορούμε, για λόγους ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς, να διατηρούμε μη βιώσιμες πρακτικές στην καθημερινότητά μας. Η Ελλάδα θα βρεθεί μετά την κρίση σε καλύτερη θέση και θα είναι στο εγγύς μέλλον ενεργειακά αυτάρκης, γεγονός με πολύπλευρες διαστάσεις για την Πατρίδα μας».

 -Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση για τις πρώτες διαρροές περί παραπομπής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου λόγω Novartis. Ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης παραπέμπεται τελικά για άλλα ζητήματα. Τι απαντάτε;

 «H παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο το ζήτημα των παρεμβάσεων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη για σειρά υποθέσεων, ανάμεσα στις οποίες και η υπόθεση Novartis. Το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικό και θεσμικό γιατί αγγίζει το σκληρό πυρήνα του Πολιτεύματος και του Κράτους Δικαίου.

 Να προσθέσω, επίσης, ότι στο Ειδικό Δικαστήριο έχει παραπεμφθεί και δεύτερος Υπουργός του κυρίου Τσίπρα για θέματα που αφορούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Με απλά λόγια, για ζητήματα που αφορούν το Κράτος Δικαίου και τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, δύο Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν παραπεμφθεί από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη στο Ειδικό Δικαστήριο. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την αντίληψη που είχαν, και πολύ φοβάμαι ότι εξακολουθούν να έχουν, στην Αξιωματική Αντιπολίτευση για τη λειτουργία βασικών ζητημάτων που σχετίζονται με την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.

 Και να προσθέσω και κάτι ακόμη. Παρά το γεγονός ότι μιλάμε για δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στενούς συνεργάτες του πολιτικού μας αντιπάλου, κυρίου Τσίπρα, η παραπομπή πολιτικών προσώπων σε Ειδικό Δικαστήριο δεν είναι κάτι που συνάδει με μια ώριμη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, είναι ένα γεγονός αρνητικό και δυσάρεστο συνολικά για την πολιτική. Είναι η Ελλάδα που πασχίζουμε να αφήσουμε πίσω μας».

 -Τον Ιούλιο, η Κυβέρνηση μπήκε στον τέταρτο χρόνο του βίου της. Μήπως είναι καλύτερα να στηθούν κάλπες το Σεπτέμβριο, από το να έχουμε μια μακρά προεκλογική περίοδο;

 «Για το θέμα αυτό έχει τοποθετηθεί με πολύ μεγάλη σαφήνεια ο Πρωθυπουργός. Το συμφέρον της χώρας επιτάσσει σταθερή διακυβέρνηση και απόλυτη υπευθυνότητα, ειδικά μέσα σε ένα περιβάλλον τεράστιων κρίσεων και προκλήσεων. Η απλή αναλογική, την οποία με ιδιοτελή κομματικά κριτήρια εισήγαγε ο κ. Τσίπρας, δεν είναι ένα σύστημα που μπορεί να δώσει μια διακυβέρνηση με σταθερότητα και διάρκεια. Το είπαμε πολύ καθαρά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε την απλή αναλογική στη Βουλή, εξακολουθούμε να το υποστηρίζουμε και σήμερα.  Ο Πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά βάζουν το εθνικό όφελος στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας. Εργαζόμαστε για την Πατρίδα και το έργο μας θα παρουσιασθεί ολοκληρωμένο στο τέλος της τετραετίας, ώστε να κριθεί από τους πολίτες συνολικά».

 -Την περασμένη εβδομάδα είχαμε τις πρώτες πυρκαγιές. Έδειξε αντανακλαστικά ο κρατικός μηχανισμός;

 «Είμαστε προετοιμασμένοι πολύ καλύτερα από πέρσι και αυτό φάνηκε με το «καλημέρα». Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις: η κλιματική κρίση θα κάνει και αυτό το καλοκαίρι πολύ δύσκολο στο θέμα των πυρκαγιών. Αλλά, το αρμόδιο Υπουργείο και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και τις προβλέψεις. Χρειάζεται παράλληλα και κοινωνική υπευθυνότητα, ώστε να τα πάμε καλύτερα».

 

 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr