Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη Α. Σκέρτσου στο MEGA και στον Ν. Ευαγγελάτο

Συνέντευξη Α. Σκέρτσου στο MEGA και στον Ν. Ευαγγελάτο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ, ΑΚΗ ΣΚΕΡΤΣΟΥ ΣΤHN THΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ MEGA “LIVE NEWS” KAI ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ

Για το αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση στις 22 Μαϊου

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Νομίζω ότι πρέπει να φτάσουμε πρώτα μέχρι την κάλπη της 21ης Μαΐου, πρέπει να δώσουμε έναν καλό και πολιτισμένο πολιτικό προεκλογικό αγώνα χωρίς οξύτητα, χωρίς τοξικότητα, να παρουσιάσει κάθε κόμμα την προγραμματική του πρόταση κυριως για το μέλλον . Εμείς θεωρούμε ότι έχουμε μία τέτοια πρόταση. Θεωρούμε ότι μέσα στα τέσσερα τελευταία χρόνια με πολύ βαριές, πολύ δύσκολες, ιστορικά πρωτοφανείς κρίσεις, κάναμε μία διαχείριση ως αυτοδύναμη κυβέρνηση η οποία ήταν επαρκέστερη. …Η κυβέρνηση προφανώς έχει κάνει και κάποιες σοβαρές αστοχίες, όμως δεν κρυφτήκαμε ποτέ από αυτές. Όποτε έγινε λάθος  ο πρωθυπουργός, είναι ο πρώτος πρωθυπουργός στη μεταπολίτευση, βγηκε , αναγνωρισε και ανελαβε την ευθύνη του και είπε “, εγώ θα το λύσω αυτό το πρόβλημα και θα πάμε παρακάτω μαζί ενωμένοι.”  Νομίζω ότι είναι κάτι που λείπει από την ελληνική πολιτική σκηνή. Χρειαζόμαστε τέτοιες πολιτικές ηγεσίες που να μην κρύβονται, να αναλαμβάνουν και να βγαίνουν μπροστά στα δύσκολα και να παίρνουν την ευθύνη για να πάμε όλοι μαζί μπροστά.

Θεωρώ ότι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης, είναι προτάσεις που μας πάνε πίσω. Με παλιά πρόσωπα, με παλιές ιδέες, με ύφος το οποίο είναι ανοίκειο με την εποχή. Αυτή η καταστροφολογική αφήγηση και περιγραφή της κατάστασης στην Ελλάδα που παραπέμπει σε συνθήκες μνημονιακών χρόνων, ίσως της περιόδου ’12 – ’14 που τότε άνθισε και όλο αυτό το κλίμα το πολιτικό του λαϊκισμού δεν προσιδιάζει στο σήμερα. Ακούμε , ουσιαστικά, τα ιδια  από τον ΣΥΡΙΖΑ πρωτίστως και απο το ΠΑΣΟΚ δευτερευόντως το οποίο κάνει μία κριτική που νομίζω αδικεί και το ίδιο. Θα έπρεπε δηλαδή να έχουμε μία πιο εποικοδομητική αντιπολίτευση που να αναγνωρίζει τα βηματα που εγιναν και να μην διαμηνυει οτι αν έρθει στα πράγματα,  μπορεί να τα ακυρώσει όλα. Εμείς θέλουμε να χτίσουμε πάνω τα καλά που έχουμε πετύχει, να διορθώσουμε τα λάθη και να προχωρήσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά και τολμηρά για να πετύχουμε ακόμη υψηλότερους ρυθμούς, ένα πολύ καλύτερο σύστημα υγείας. Δεν μας αξίζει το σύστημα υγείας που έχουμε, έχει πολλά προβλήματα, είναι διαχρονικά ο μεγάλος ασθενής – έχουν γίνει βήματα πρέπει όμως και εκεί να δώσουμε υπηρεσίες αξίας και ποιότητας στους ασθενείς, στους ασφαλισμένους, σε όλους τους Έλληνες πολίτες και των αστικών κέντρων αλλά, και των νησιωτικών περιοχών και των ορεινών περιοχών. Δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην Ελλάδα.

Με δεδομένο την συγκυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου αλλα και την στηριξη απο το ΠΑΣΟΚ αρκετών νομοσχεδιων  γιατι να μην σχηματιστεί κυβερνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από την πρώτη Κυριακή , αν οι αριθμοί βγαινουν οπως δειχνουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις;

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Τα πράγματα στην πολιτική, καλώς ή κακώς δεν είναι απλά μαθηματικά, δεν είναι πρόσθεση, άθροισμα, πολλαπλασιασμός ή διαίρεση. Είναι πολύ πιο σύνθετα, δεν έχει να κάνει μόνο με το να βγαίνουν τα κουκιά, δηλαδη να έχουμε μία κυβέρνηση συνεργασίας 153, 154 βουλευτών Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν δύο πολύ βασικά προβλήματα. Το ζήτημα της συνεργασίας και των προσώπων και το ζήτημα των προγραμματικών συγκλίσεων. Και στα δύο έχουμε πρόβλημα. Ο κ. Ανδρουλάκης θέτει ο ίδιος-δεν τον προκάλεσε κανείς να το κάνει- μία απαράβατη κόκκινη γραμμή. Δεν συνεργάζεται με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συγκεκριμένα. Όλες οι δημοσκοπήσεις – θα φανεί και στην κάλπη βέβαια-, δείχνουν ότι, αν εμπιστεύεται κάποιον ο ελληνικός λαός, είναι ο Μητσοτάκης. Ο κ. Ανδρουλάκης λέει ότι δεν τον θέλει, θέλει κάποιον άλλον. Δεν μας αποκαλύπτει ποιον. Εικάζουμε, εφόσον δεν θέλει ούτε Μητσοτάκη, ούτε Τσίπρα, ότι μάλλον εννοεί τον εαυτό του, δηλαδή, το τρίτο κόμμα να βγάλει πρωθυπουργό, δεν γίνεται πουθενά αυτό, ή κάποιον που δεν μας αποκαλύπτει.

Θέλω όμως να πάω στο δεύτερο επιχείρημα που είναι πιο ουσιαστικό, γιατί καταλαβαίνω ότι αυτή  μπορεί να είναι μία στάση και μία θέση επιπόλαιη. Είναι το κομμάτι των προγραμματικών συγκλίσεων. Θα έχουμε κυβέρνηση η οποία θα κάνει ουσιαστικά διαχείριση αρνησικυριών. Δηλαδή, διαχείριση βέτο σε πολύ κρίσιμα ζητήματα. Τι εννοώ εδώ; Θέλουμε και λέμε, ότι χρειαζόμαστε ένα καλύτερο σύστημα εκπαίδευσης. Το ΠΑΣΟΚ σε κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή έχει καταψηφίσει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, για παράδειγμα. Έχει καταψηφίσει, κάτι που θα γίνει μεθαύριο, την PISA. Η PISA τι είναι; Η PISA είναι εξετάσεις που γίνονται πανελλήνια ετησίως πλέον, από πέρυσι ξεκίνησαν, μία μεγάλη μεταρρύθμιση, που αξιολογούν τις γνώσεις που παίρνουν τα ελληνόπουλα στα δημόσια σχολεία. Δηλαδή, πόσο καλά το εκπαιδευτικό σύστημα εξοπλίζει με γνώσεις τα παιδιά μας. Βλέποντας τα αποτελέσματα στα Μαθηματικά, στη Γλώσσα, μπορούμε να παρέμβουμε πλέον, αυτό σημαίνει αξιολόγηση και να βελτιώσουμε και το υλικό το οποίο δίνουμε στα παιδιά στα βιβλία, και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διδασκαλία. Είναι ένα πολύ βασικό εργαλείο για να έχουμε για να έχουμε καλύτερο δωρεάν δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης. Το ΠΑΣΟΚ επειδή είναι διαχρονικά εξαρτημένο από τις πιο αναχρονιστικές συνδικαλιστικές ελίτ μέσα στο δημόσιο και ηγεσίες, δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτές τις αγκυλώσεις. Συνεπώς, στα κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη μεταρρύθμιση του κράτους, με την αξιολόγηση του κράτους, ζητήματα που τα είδαμε στα Τέμπη, δηλαδή, πως πρέπει πλέον η ανάληψη ευθύνης σε κάθε υπάλληλο και σε κάθε διοίκηση, η αξιολόγηση των πεπραγμένων το πως κάποιος κάνει τη δουλειά του… Καταψήφισε την μεταρρύθμιση του ΕΦΚΑ. Στον ΕΦΚΑ κάναμε μία επανάσταση αυτά τα τέσσερα χρόνια. Πλέον βγάζουμε συντάξεις αντί για δύο χρόνια, σε δύο μήνες. Αυτό έγινε, γιατί κάναμε μία εσωτερική αναδιοργάνωση, μία αναδιάρθρωση, που δίνουμε: πριν παραγωγικότητας σε κάποιον ο οποίος βγάζει ταχύτερα τις συντάξεις. Είναι αυτό από το οποίο υποφέρουν οι πολίτες και μας λένε, βγάλτε τις συντάξεις. Και κάναμε το αυτονόητο. Αυτό το οποίο γίνεται και στον ιδιωτικό τομέα.

Έτσι όπως είναι τα δεδομένα δεν μπορούμε να συζητάμε με αυτό το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη.

..Λέμε κάτι πολύ καθαρό. Η χώρα για να πάει μπροστά χρειάζεται σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η δουλειά μας είναι στη μέση. Εμείς έχουμε αναλάβει μία αποστολή ευθύνης να αλλάξουμε τη χώρα και χρειαζόμαστε δύο τετραετίες, τουλάχιστον.

Αν θα λάβει τη διερευνητική εντολή ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης, είναι ένας υπεύθυνος, θεσμικός, έντιμος πολιτικός. Σέβεται τους θεσμούς, σέβεται πάνω απ’ όλα τη λαϊκή ετυμηγορία. Συνεπώς πρέπει να περιμένουμε, να δούμε τι θα βγάλει η κάλπη και όλες αυτές οι συζητήσεις θα γίνουν στην ώρα τους με τα αποτελέσματα που θα έχουμε στα χέρια μας

Για την κριτικη του ΣΥΡΙΖΑ οτι τα 3 μέτρα που ανακοίνωσε την Κυριακή ο Πρωθυπουργος “δειχνουν τον πανικο της ΝΔ”

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Εγώ βλέπω κινήσεις πανικού βασικά από τον ΣΥΡΙΖΑ , σαν τον πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του. Έχουμε δει από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου τις τελευταίες δύο εβδομάδες να επιτίθεται στις εταιρείες δημοσκοπήσεων, στους δικαστές για την απόφαση Κασιδιάρη, στους δημοσιογράφους προχθές μία απαράδεκτη παρέμβαση on air σε συνάδελφό σας επειδή έκανε μία πολιτική κριτική στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι, αν μη τι άλλο, που δείχνουν πανικό και όχι το να ξεδιπλώνουμε, να αναπτύσσουμε και να εξειδικεύουμε το οικονομικό μας πρόγραμμα, όπως οφείλουμε να κάνουμε. Η οικονομία είναι το βασικό ζήτημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ΄΄ΝΑΙ΄΄ στο τίποτα και ΄΄ΟΧΙ΄΄ σε όλα. Αυτή είναι η πολιτική του. Δυστυχώς δεν έχει αλλάξει και δεν έχει μάθει τίποτα. Δεν καταλαβαίνει και δεν μπορεί να κάνει βασικές συναρμογές, βασικές διασυνδέσεις του τι σημαίνει, να στηρίζω την ακίνητη περιουσία και ταυτόχρονα να δίνω ένα κίνητρο σε έναν ιδιοκτήτη να προστατεύσει το ακίνητό του από μια φυσική καταστροφή. Ζούμε σε περίοδο κλιματικής κρίσης με έντονα καιρικά φαινόμενα, με πολλές φυσικές καταστροφές. Το κράτος δεν μπορεί να στηρίξει μόνο του και να δώσει όλα τα χρήματα που έχει ανάγκη ένας ιδιοκτήτης. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε και συμπληρωματικούς πόρους. Δεν βλέπω τίποτα το περίεργο στο να υπάρχει και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο και να σταματήσουμε να ενοχοποιούμε συνεχώς την ιδιωτική αγορά όταν  μπορεί να παρέχει κάτι που συμβαίνει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης και στη χώρα μας.

Με τη νεολαία, υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα στη χώρα μας. Γνωρίζουν πολύ καλά οι νέοι, οι γονείς τους, όλοι μας, ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι νέοι να ζήσουν χειρότερα από τις προηγούμενες γενιές στην Ελλάδα. Κι αυτό είναι κάτι που για μας είναι κόκκινη γραμμή. Δεν πρόκειται να συμβεί. Οι νέοι μας βρίσκουν δίπλα τους  στο να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα έχει καλύτερη δημόσια παιδεία, καλύτερη δημόσια υγεία , φθηνότερα σπίτια, καλύτερες δουλειές, καλύτερες αμοιβές. Έχουμε πετύχει από το ΄19 , 20% αύξηση του κατώτατου μισθού. Έχουμε δώσει πολύ σοβαρά φορολογικά κίνητρα, κάποιος ο οποίος εργάζεται στο εξωτερικό και βρίσκει μια δουλειά στην Ελλάδα , να επιστρέψει και να έχει 50% μειωμένη φορολογία για 7 χρόνια. Έχουμε φέρει σημαντικές μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές 4,5% και θα φέρουμε άλλη μια μονάδα την ερχόμενη 4ετία. Αυτό το οποίο λέμε, είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα συνολικά καλύτερο περιβάλλον ειδικά για τους νέους και είμαστε νομίζω η μόνη κυβέρνηση διαχρονικά που έχει κάνει τόσα πολλά πράγματα. Η πολιτική μας για τη στέγη , εγώ δεν θυμάμαι το ΣΥΡΙΖΑ να έχει ασχοληθεί ποτέ με τη φθηνή στέγη, με την απόκτηση κατοικίας όσο κυβερνούσε. Τώρα ξαφνικά τη θυμήθηκε και χτυπάει ένα πρόγραμμα το οποίο είναι απολύτως αναγκαίο. Έχουμε φτιάξει ένα πρόγραμμα που λέγεται ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ , 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αφορά 140.000 νέους έως 39 ετών που τους δίνει τη δυνατότητα από το να αγοράσουν ένα σπίτι…Τα φθηνά στεγαστικά δάνεια που έχουμε δώσει, είναι μια από τις 7 ή 8 δράσεις του προγράμματος. Είναι η πρώτη που βγήκε στον αέρα. Ήδη, για 10.000 δικαιούχους έχουμε 25.000 αιτήσεις για τα προσιτά στεγαστικά δάνεια που συγχρηματοδοτούμε. Είπαμε, ότι αν εξαντληθούν αυτά τα χρήματα, θα τα διπλασιάσουμε. Και θα κάνουμε πιστέψτε με ό, τι χρειάζεται για να δώσουμε λύσεις σε αυτό το πρόβλημα, γιατί ξέρουμε ότι οι δαπάνες για τη στέγη, είναι στην Ελλάδα πολύ υψηλότερες απ’ ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και οι μισθοί πρέπει να ανέβουν 25% και αυτή η δέσμευση θα υλοποιηθεί πώς; Όχι από μια κυβέρνηση η οποία μάχεται τις επενδύσεις και διώχνει τους επενδυτές αλλά από μια κυβέρνηση που φέρνει ρεκόρ επενδύσεων όπως πετύχαμε, άμεσες ξένες επενδύσεις, περισσότερες εξαγωγές, πιο δυναμικές επιχειρήσεις καλύτερες αμοιβές αλλά και προστασία, να το πούμε κι αυτό, των εργαζομένων, με την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Αυτό είναι ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και υλοποιήθηκε από αυτή την κυβέρνηση. Από την κυβέρνηση του Μητσοτάκη όχι του Τσίπρα. Να μην υπάρχει αδήλωτη εργασία.

Για το αν θα υπάρξουν και άλλες εξαγγελίες μέτρων μέχρι τις εκλογές

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Έχουμε πολλά μέτρα στη φαρέτρα μας, έχουμε εξειδικεύσει πάρα πολλά πράγματα που νομίζω ότι δεν έχουν γίνει αντιληπτά ο. Συνεπώς, μπορούμε να εξειδικεύσουμε και άλλα πράγματα. Είναι μια θετική ατζέντα. Δεν υπάρχει τίποτα το περίεργο, δεν υπάρχει τίποτα το κακό.

 …Τα μέτρα που εξαγγέλλουμε, σε αντίθεση με του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πλήρως κοστολογημένα, μέχρι τελευταίου σεντ. Εννέα δισεκατομμύρια ευρώ την 4ετία, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου σχεδίου σταθερότητας και ανάπτυξης που έχουμε καταθέσει στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες της Κομισιόν .

Εχουμε υποχρέωση ως χώρα να το κάνουμε αυτό, να έχουμε μεσομακροπρόθεσμο πλέον οικονομικό σχεδιασμό με στόχο, να έχουμε και δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας και δημοσιονομική υπευθυνότητα, με πρωτογενή πλεονάσματα. Άρα, δεν μπορούμε να απλώνουμε τα πόδια μας έξω από το πάπλωμα. Πρέπει όμως να κάνουμε στοχευμένες παρεμβάσεις για να στηρίζουμε και το εισόδημα, ειδικά των πιο ευάλωτων , των νεότερων ,των εργαζομένων και των συνταξιούχων Δεν μπορούμε να δίνουμε περισσότερα από όσα έχουμε . Αντιθετως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει 83 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο που πρέπει να γίνει. Τα οικονομικά προγράμματα κοστολογούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες που συντάσσουν τον προϋπολογισμό του κράτους.

Για την καταγγελια του ΣΥΡΙΖΑ οτι δεν υπήρξε κάποιο αίτημα στο Γενικό Λογιστήριο και η κοστολόγηση που επικαλείται  η κυβέρνηση είναι  αυθαίρετη.

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Είναι ψέματα και μπορώ να σας πω και το εξής. Οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου και οι πίνακες που βρίσκονται στον ετήσιο προϋπολογισμό, δίνουν αυτά τα στοιχεία. Κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει στη ΔΕΘ τα τελευταία 4 χρόνια, κάθε φορά που υπάρχουν οικονομικές εξαγγελίες από τα κόμματα, οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου, κάνουν μια αποτίμηση και γίνονται ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών. Δεν έχω δει τον ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητεί ποτέ αυτές τις ανακοινώσεις. Είναι η αποτίμηση που κάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μην μπερδεύουμε τα πράγματα …Ζητήθηκαν τα στοιχεία από όλες τις υπηρεσίες, από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής και συντάχθηκε μια συνολική έκθεση που έχει  κυκλοφορήσει.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr