Στ. Πέτσας στον ΑΝΤ1: “Επιμένουμε στην ανάπτυξη”
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΕΤΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΑΝΤ1 «ΠΡΩΙΝΟΙ ΤΥΠΟΙ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΝΙΚΟ ΡΟΓΚΑΚΟ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΤΑΘΗ
Α’ ΜΕΡΟΣ
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Έχουμε κοντά μας τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στ. Πέτσα. Καλημέρα σας κ. Εκπρόσωπε.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Καλημέρα σας. Θυμάμαι παλιά έναν σοφό άνθρωπο, που έλεγε ότι οι επενδυτικές συμβουλές κοστίζουν. Θέλω να πω συγχαρητήρια σε όλους εσάς, για όλη τη δουλειά που κάνετε κάθε πρωί, προσφέροντας πληροφόρηση, σε όλους τους ανθρώπους, που δεν την έχουν και θα πρέπει να ξοδέψουν χρόνο και χρήμα, για να την αποκτήσουν. Επομένως, συνεχίστε αυτή την καλή δουλειά.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Σας ευχαριστούμε, κ. Εκπρόσωπε. Αυτό που είπαμε με τον Παναγιώτη, όταν ξεκινούσαμε την εκπομπή, είναι ότι καλό είναι να λέμε για τις συντάξεις των ανθρώπων – και πρέπει να λέμε τις ειδήσεις για τη φορολογία, για όλα αυτά- όμως πρέπει να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά, να δούμε τι γίνεται στην οικονομία, πως μπορούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο, να του παράσχουμε μια πληροφόρηση για το τι προγράμματα μπορεί να έχει μπροστά του, για να κάνει την επιχείρησή του.
Π. ΣΤΑΘΗΣ: Δηλαδή, κακώς όσα έγιναν κατά το παρελθόν, έχει υποστεί πολλά ο κόσμος, να του δώσουμε κι ένα δρόμο, όμως, παρακάτω. Και νομίζω αυτό πρέπει να είναι και το μήνυμα των πολιτικών, αυτό πρέπει να φέρετε κι εσείς στο τραπέζι.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Γι’ αυτό εμείς επιμένουμε πάντα στην έννοια της ανάπτυξης, η οποία φέρνει επενδύσεις και δουλειές, ώστε να απορροφηθεί η πολύ μεγάλη ανεργία, που μας χτύπησε τα χρόνια της κρίσης, και να ξαναγυρίσουμε σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Εγώ θέλω να ξεκινήσω με τα χθεσινά….
Π. ΣΤΑΘΗΣ: Εγώ λέω να έχουμε ένα σχόλιο για την επιχείρηση, που έγινε το πρωί στο Πεδίο του Άρεως. Έχουμε 4 προσαγωγές, εντοπίστηκαν κοντάρια μέσα. Το ερώτημα είναι ότι μας λένε, κ. Υπουργέ, ότι ήταν από το 2006, σε κατάληψη το συγκεκριμένο κτήριο, το οποίο ανήκει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, και έχουμε 2019.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Και προφανώς δεν είναι και το μοναδικό.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ξέρετε ότι εμείς έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα, ας πούμε ανακαταλήψεις κτηρίων που ήταν σε κατάληψη για πάρα πολλά χρόνια. Και, δυστυχώς, μέσα σε αυτά τα κτήρια, υπήρχαν πολλά ζητήματα παραβατικότητας. Επομένως, η ΕΛ.ΑΣ συνεχίζει αυτό το πρόγραμμα, χωρίς να το διατυμπανίζει, με προσοχή, με σεβασμό σε όλη τη γειτονική περιοχή και κάνει αυτό που πρέπει να κάνει: Να αποδώσει αυτούς τους χώρους, ξανά, εκεί που ανήκουν.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Η αλήθεια είναι ότι εμείς το μάθαμε εξωδίκως και όχι από την Κυβέρνηση ή από κάποιο δελτίο Τύπου κλπ., και πήγαμε εκεί.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν είναι για διαφήμιση ότι κάνουμε τη δουλειά μας. Καταλαβαίνω ότι ήταν, για πάρα πολλά χρόνια, αυτό το καθεστώς, το οποίο αλλάζει. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Και συνεχίζουμε εμείς και αυτό θα κάνουμε και τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Π. ΣΤΑΘΗΣ: Σας ανησυχεί το γεγονός, βλέπουμε καταρχάς πολλές διαδηλώσεις τον τελευταίο καιρό, που δεν είχαμε τόσα πολλά τα προηγούμενα χρόνια. Είδαμε και επεισόδια, μέρα-μεσημέρι, στην ΑΣΟΕΕ. Δηλαδή, υπάρχει η βούληση, όπως αντιλαμβανόμαστε, την εκφράζετε την πολιτική βούληση, δεν μπορεί να πει κάποιος ότι δεν υπάρχει, εμφανώς τουλάχιστον, βγαίνετε και την εκφράζετε. Από κει και πέρα, είναι τόσο εύκολο, όμως, να αλλάξουν, όπως λέγατε προεκλογικά, σε μια μέρα, ουσιαστικά, τα πράγματα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν είναι καθόλου εύκολο να αλλάξουν τα πράγματα σε μια μέρα. Εμείς λέγαμε ότι θα προχωρήσουμε από την πρώτη μέρα, και αυτό κάνουμε, από την πρώτη μέρα. Είτε αυτό αφορά εστίες – ας το πούμε- παραβατικότητας, όπως οι χώροι καταλήψεων, είτε αφορά την άρση του ασύλου ανομίας, όπως λέμε εμείς, στα πανεπιστήμια, γιατί δεν ήταν άσυλο διακίνησης των ιδεών, αλλά άσυλο παραβατικότητας. Και επίσης, οι επιχειρήσεις που κάνουμε σα Εξάρχεια, ώστε να αποδοθεί μια ολόκληρη γειτονιά στην κανονικότητα, ας μου επιτραπεί η έκφραση. Αυτό ξεκίνησε από την πρώτη μέρα και θα συνεχιστεί. Δεν είναι, όμως, κάτι, το οποίο μπορεί να γίνει, χωρίς να είναι σε βάθος…
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Για τις απεργίες, εγώ θέλω να πω κάτι, κ. Εκπρόσωπε. Υπάρχουν 100,200,300 άνθρωποι, που μπορεί να κλείνουν το κέντρο. Εδώ θα ληφθούν μέτρα; Γιατί ακούσαμε –και ακούγαμε- σε μια λωρίδα, να μην διακόπτεται η κυκλοφορία. Ξέρετε ότι νεκρώνει όλο το κέντρο.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η απάντηση είναι κατηγορηματικά: Ναι. Να έχετε λίγη υπομονή, στις επόμενες εβδομάδες κάποια νεότερα και γι’ αυτό το ζήτημα, πως θα μπορέσουμε να βάλουμε σε μια σειρά την φυσιολογική καθημερινή ζωή των ανθρώπων που ζουν, εργάζονται ή χρειάζεται να κατέβουν στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να μην ταλαιπωρούνται με όλο αυτό το ζήτημα, είτε αφορά, αυτό, την οριοθέτηση των περιοχών, στις οποίες γίνονται οι απεργίες, είτε αφορά την επιτήρηση από την Αστυνομία. Θα φροντίσουμε να δώσουμε περισσότερο ελεύθερο χώρο και στους πολίτες και σε όλους όσοι έρχονται στο κέντρο.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Άρα, έρχονται αλλαγές, λοιπόν, στο τρόπο που θα γίνονται οι πορείες.
Ν. ΣΤΑΘΗΣ: Δεν θα κλείνει η κυκλοφορία, δηλαδή;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως είπατε κι εσείς, αυτό το καθεστώς, είναι ένα καθεστώς ταλαιπωρίας, όπου, συχνά, μικρές ομάδες ανθρώπων, βάζουν σε δυσανάλογη ταλαιπωρία πολλές χιλιάδες συμπολιτών τους. Δεν νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον ούτε αυτών που διαδηλώνουν, τελικά, να προκαλούν την αντίδραση της κοινωνίας.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Είναι είδηση αυτό.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Να βρούμε την ισορροπία που χρειάζεται, ώστε και αυτός που θέλει να διαδηλώσει και να εκφράσει το αίτημά του, να μπορεί να το κάνει, και οι πολίτες να μην ταλαιπωρούνται.
Π. ΣΤΑΘΗΣ: Είχαμε πάει στην Ερμού, μιλήσαμε με καταστηματάρχες και ρωτούσαμε για την οικονομία, κ. Υπουργέ. Και ξέρετε τι μας έλεγαν, όλοι οι καταστηματάρχες που επισκεφθήκαμε; 1) ασφάλεια και 2) με τις απεργίες πέφτει στο 0% ο τζίρος, κάθε φορά. Αυτή ήταν η απάντηση των καταστηματαρχών, έτσι; Οι ίδιοι τα λένε.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως έχει αποδειχθεί, και από μελέτες που έχει κάνει και η ΕΣΕΕ και το ινστιτούτο της, και η ΓΣΕΒΕΕ, ότι είναι καταστροφικό – ιδίως α προηγούμενα χρόνια, τα πρώτα χρόνια της κρίσης- η επίπτωση που είχαν όλες αυτές οι κινητοποιήσεις και τα βίαια επεισόδια, κατέστρεψαν πάρα πολλές γειτονιές, εμπορικά σημαντικές για το κέντρο της Αθήνας. Και ελπίζουμε αυτό το πράγμα να τελειώσει και να πάμε σε μια καλύτερη εποχή, ώστε όλη η οικονομία να τραβήξει προς τα πάνω και όχι νησίδες μεμονωμένες.
Π. ΣΤΑΘΗΣ: Ο κόσμος θα πρέπει να διαδηλώνει, εφόσον θεωρεί, άλλο αυτό. Αυτό σημαίνει και οριοθέτηση στο δρόμο ή στο πεζοδρόμιο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο σχέδιο που σας είπα. Όλοι, όσοι θέλουν ν εκφράσουν το αίτημά τους, να μπορούν να το κάνουν, αλλά χωρίς να υπάρχει δυσανάλογη ταλαιπωρία των πολιτών.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Αυτό είναι είδηση, κ. Εκπρόσωπε και το κρατάμε. Το δεύτερο, τώρα, είναι η ΔΕΗ, που εδώ θέλω να σταθούμε λίγο. Μα ς ανακοίνωσε ο κ. Χατζιδάκης ένα σχέδιο, θα έχουμε μετά και μια τηλεφωνική παρέμβασή του γι’ αυτό το θέμα, σε ό,τι αφορά τις νέες προσλήψεις στη ΔΕΗ. Θα αρθεί η μονιμότητα, από ό,τι καταλαβαίνουμε, και για τους νέους εργαζόμενους και για τους νέους γενικούς διευθυντές, θα γίνουν εθελούσιες έξοδοι. Δεν φοβάστε ότι θα δημιουργήσετε προβλήματα; Γιατί η ΓΕΝΟΠ, ήδη, προαναγγέλλει κινητοποιήσεις.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, όταν το πλάνο, είναι ένα πλάνο που φέρνει σχεδόν μια χρεοκοπημένη εταιρία, ξανά να πατήσει στα πόδια της, τότε και οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον να το αγκαλιάσουν αυτό το πλάνο. Εμείς θέλουμε να δείξουμε, με τις πρωτοβουλίες που είχε ο υπουργός και το επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ότι υπάρχει ένα πλάνο που ξανακάνει τη ΔΕΗ έναν σημαντικό παίκτη στην αγορά ενέργεια;. Έχει ‘ένα μεγάλο μερίδιο στην αγορά, πάνω από 70%, αλλά, δυστυχώς, ήταν με πήλινα πόδια. Η εταιρία ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αν δεν λαμβάναμε μέτρα στήριξής της, όπως κάναμε τις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησης. Αυτό το ξέρουν όλοι και πρώτα από όλα, οι εργαζόμενοι. Επίσης, ξέρετε ότι εμείς έχουμε ένα πλάνο σοβαρό, εκτός από την αναδιάρθρωση της εταιρίας, να μειώσουμε το περιβαντολογικό, το ενεργειακό αποτύπωμα της χώρας, πηγαίνοντας σταδιακά στην απολιγνητοποίηση. Αυτό, επίσης, έχει επιπτώσεις για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, όπως, για παράδειγμα, η Δ. Μακεδονία. Γι’ αυτά, λαμβάνονται μέτρα, ώστε οι εργαζόμενοι που ζουν εκεί, οι τοπικές κοινωνίες που ζουν εκεί, να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, χωρίς να υποστούν μια οικονομική κατάρρευση.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ, θα δούμε άρση της μονιμότητας; Τι θα γίνει και στο Δημόσιο, το στενό Δημόσιο, αν θα αρθεί η μονιμότητα ή όχι.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το πρώτο, η ΔΕΗ είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Όπως βλέπετε, εμείς δεν περιοριζόμαστε μόνο σε αυτό που είπατε, για τη μονιμότητα των νεοπροσλαμβανομένων, αλλά σε μια μεγαλύτερη ευελιξία, τόσο όσον αφορά την ανέλκυση των υπαρχόντων στελεχών της ΔΕΗ στις υψηλότερες θέσεις, όσο και την προσέλκυση, από την αγορά, στελεχών, με καλύτερες αμοιβές, καλύτερες συνθήκες, με πλάνο, όμως, τριετές, στο οποίο θα κρίνονται με βάση το αποτέλεσμα. Άρα, η ΔΕΗ είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, γιατί είναι εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο και πρέπει να μπορέσει να αντισταθεί σε όλες τις άλλες πιέσεις , που δέχεται από τον ανταγωνισμό, με ίσους όρους και να μην είναι εγκλωβισμένη σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Άρα, η απάντηση αυτή τη στιγμή, είναι ότι η ΔΕΗ είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Όσον αφορά για το Δημόσιο, που είπατε, όπως ξέρετε, δεν είναι προς αναθεώρηση τα σχετικά άρθρα του συντάγματος. Οπότε, δεν τίθεται κανένα θέμα, για το θέμα της μονιμότητας στο Δημόσιο.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Ξέρετε γιατί σας ρωτώ αυτό, κ. Υπουργέ; Διότι φοβάται ο κόσμος. Λέει, με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, μήπως μας απολύσουν και μας διώξουν από το Δημόσιο. Υπήρχε ένα κακό προηγούμενο και δεν ξέρω πως και γιατί, ότι φοβόντουσαν ότι όταν θα έρθει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα φύγουν από το Δημόσιο.
Π. ΣΤΑΘΗΣ: Απολύσεις από το Δημόσιο, αυτό ήταν και μια καραμέλα προεκλογική.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ήταν μια προεκλογική προσπάθεια της τότε Κυβέρνησης, να πει ότι όταν θα γίνει η πολιτική αλλαγή, αυτό θα έχει κάποιες καταστροφικές συνέπειες γι’ αυτούς τους ανθρώπους που έπαιρναν επιδόματα, για τους ανθρώπους που δούλευαν στο Δημόσιο και θα έβλεπαν απολύσεις ή διώξεις. Τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε, το αντίθετο ακριβώς. Εμείς προχωράμε το πλάνο μας, και από αυτό έχουν να ωφεληθούν όλοι οι Έλληνες.
Π. ΣΤΑΘΗΣ: Άλλες ΔΕΚΟ;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η ΔΕΗ είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και δεν είναι πιλότος.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Άρα λέτε, ότι είναι μία μοναδική περίπτωση η ΔΕΗ, «δεν είναι πιλότος για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ», λέει ο υπουργός. Πάμε τώρα, στα πολιτικά μας. Διαβάζαμε τα πρωτοσέλιδα, κύριε υπουργέ, «βαρύ το κλίμα για τον Πέτσα», «τον αδειάζουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας» και «τι ήταν αυτό που είπε ο Πέτσας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό». Εμείς πρώτα απ’ όλα θέλουμε να μας πείτε, τι είπατε και γιατί σας κατηγορεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό να την ρωτήσετε την ίδια. Εγώ θα πω, τι είπα.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Ρητορικό είναι. Ξέρουμε γιατί.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Την προηγούμενη Κυριακή σε συνέντευξή μου στον ΣΚΑΪ στα «Ακραία Φαινόμενα» ρωτήθηκα για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών που είχαν γίνει το προηγούμενο βράδυ, ότι η Ελλάδα πυροβολεί, βουλιάζει βάρκες και γυρίζει τραυματισμένους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία. Και διέψευσα κατηγορηματικά οποιοδήποτε τέτοιο περιστατικό. Φυσικά είπα ότι, όταν αυξάνουμε τις περιπολίες μας στη θάλασσα, ενδέχεται, όταν έχουμε αυξημένες ροές, να αυξηθούν και τα ατυχήματα. Δεν μίλησα ποτέ για νεκρούς και δεν είπα σε σχέση με το θύμα που μπορεί να υπήρχε στην περίπτωση της Κω. Ίσα – ίσα σε σχέση με αυτό που με κατηγόρησε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι «γιατί να μην αυξάνονται οι διασώσεις και να αυξάνονται τα θύματα», μα, δεν είπα εγώ για θύματα. Ίσα – ίσα που στο συγκεκριμένο περιστατικό είχαμε τριάντα τέσσερα άτομα σε μία βάρκα, δυστυχώς είχαμε το νεκρό παιδάκι, αλλά είχαμε τριάντα δύο διασώσεις. Άρα, οι διασώσεις πάλι αυξάνονται. Το θέμα είναι ότι, μπορεί να έχεις ατυχήματα. Αυτό είναι ένα ζήτημα όμως, το οποίο δεν μπορεί να έρχεται από τη μεριά, είτε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είτε οποιουδήποτε άλλου πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα και στην ουσία να ταυτίζουμε τις θέσεις αυτού του πολιτικού κόμματος με τις δηλώσεις του κυρίου Τσαβούσογλου απέναντι στην Ελλάδα, η οποία έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι όχι μόνο σώζει ζωές στην θάλασσα, αλλά και στην ενδοχώρα και στα νησιά μας αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους που έχουν προσφυγικό προφίλ. Απλώς εμείς έχουμε πει ότι πλέον, το προσφυγικό ζήτημα όπως ξεκίνησε το 2015 έχει αλλάξει χαρακτηριστικά. Και τώρα, είναι κυρίως μεταναστευτικό πρόβλημα και γι’ αυτό έχουμε τέσσερα πράγματα, αν θέλετε να τα πω επιγραμματικά.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Και αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Εγώ νομίζω ότι το μεγάλο πρόβλημα αυτής της κυβέρνησης, κύριε υπουργέ, δεν είναι ούτε το ασφαλιστικό, ούτε η οικονομία, είναι το προσφυγικό – μεταναστευτικό.
Π. ΣΤΑΘΗΣ: Μη σας πω ότι, η οικονομία είναι προνομιακό πεδίο έτσι όπως εξελίσσεται, αν και το μεγάλο αγκάθι τελικά είναι το προσφυγικό – μεταναστευτικό.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Τι θα κάνετε με αυτούς τους ανθρώπους, κύριε υπουργέ; Στην ενδοχώρα αρνούνται να τους πάρουν στους δήμους. Αρνούνται. Τους πετούσαν πέτρες την άλλη φορά. Τι;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα κοινωνικό. Δεν είναι ένα πρόβλημα κομματικής αντιπαράθεσης.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Λένε ότι, θα πάρουν τις καραμπίνες στη Σκύδρα, κύριε υπουργέ.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το πολιτικό κόμμα που είχε μία άλλη πολιτική προσέγγιση περί ανοιχτών συνόρων, ηττήθηκε στις εκλογές και η δυσαρέσκεια του κόσμου για το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι πολύ μεγάλη. Θέλει πιο δραστικές λύσεις. Εμείς είπαμε ότι θα φυλάσσουμε τα σύνορά μας, ότι θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου, θα έχουμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και θα αυξήσουμε και τις επιστροφές. Όλα αυτά τα τέσσερα πράγματα έρχονται και κουμπώνουν με την προσπάθειά μας να αποσυμφορήσουμε τα νησιά. Δεν μπορεί να έχουν πάνω από τριάντα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Πρέπει να κάνουμε μία κατανομή στην ενδοχώρα. Σήμερα όπως άκουσα και πριν που είπατε, υπάρχει σε εξέλιξη ένα σχέδιο μεταφοράς περίπου χιλίων συνολικά στο διήμερο ανθρώπων από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προς την ενδοχώρα σε διάφορες περιοχές σε ξενοδοχεία κυρίως, με ανθρώπους, κυρίως οικογένειες, με προσφυγικό προφίλ.
Π. ΣΤΑΘΗΣ: Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα; Τις τελευταίες 24 ώρες όμως, μπήκαν άλλοι πεντακόσιοι.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Θέμα μεγάλο.
Π. ΣΤΑΘΗΣ: Και επίσης, για να τοποθετηθείτε και σε αυτό, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α σας κατηγορεί και ο Τσίπρας. Είπε ο κύριος Τσίπρας; Ότι ουσιαστικά κάνατε μία δήλωση που λέτε ότι, δεν είμαστε τόσο επιθετικοί, δεν απαντάμε τόσο έντονα στην Τουρκία, γιατί μπορεί πολύ εύκολα να ανοίξει τις κάνουλες και φέρουν περισσότερους πρόσφυγες. Σας κατηγορεί για ενδοτισμό, δηλαδή, ότι ουσιαστικά βάζετε στο ίδιο τσουβάλι τα δύο θέματα.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό δεν προκύπτει από καμία δήλωσή μου, είναι τελείως ψεύτικο. Όσον αφορά το θέμα όμως της ουσίας, η ουσία ποια είναι; Ότι η Ελλάδα, λέει ότι από τη μια μεριά πρέπει να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα για τις ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, ιδίως στην Κυπριακή Δημοκρατία, τις ενέργειές της στην ΑΟΖ και στη Συρία. Καταδικάστηκε στο τελευταίο ευρωπαϊκό Συμβούλιο; Καταφέραμε να έχουμε ρητή αναφορά σε αυτό στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού Συμβουλίου; Ναι. Δεύτερον. Λέμε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες ως μοχλό για πολιτικής ή άλλης πίεσης προς την Ευρώπη και ιδίως στην Ελλάδα που είναι χώρα εισόδου. Καταφέραμε στο τελευταίο ευρωπαϊκό Συμβούλιο να βάλουμε το προσφυγικό – μεταναστευτικό στην ατζέντα ενώ δεν ήταν; Έχουμε κάνει όλες αυτές τις επαφές που κατέληξαν και στις πρωτοβουλίες της γερμανικής πλευράς το τελευταίο διάστημα; Ναι. Έχετε δει τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού Συμβουλίου; Καταδικάζουν και αυτό το ζήτημα; Ζητάνε από την Τουρκία να προχωρήσει στην εφαρμογή της κοινής δήλωσης; Άρα όλα αυτά δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική κατευνασμού, όπως θα ήθελε να πει κανείς και δικαιολογούν ενδεχομένως και τον εκνευρισμό του κυρίου Τσαβούσογλου και τις δηλώσεις του.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Αυτό είναι το ένα μέρος. Το άλλο μέρος είναι ότι αυτοί οι χίλιοι άνθρωποι που λέμε τώρα, σήμερα, ότι θα έρθουν εδώ, αλλά και όσοι άλλοι έρθουν, εάν έρθετε απέναντι στα ίδια γεγονότα που είδαμε με πέτρες, με ρατσιστικές εξορμήσεις από τους κατοίκους και μη ρατσιστικές και οι άνθρωποι και οι δήμαρχοι ακόμα αντιδρούν. Τι θα κάνετε; Θα τους ξαναπάρετε πίσω; Γιατί είδαμε ένα ΚΤΕΛ το οποίο έφυγε – όχι ένα πολλά – και τους είδαμε ότι φεύγανε.
Π. ΣΤΑΘΗΣ: Ένα καράβι στην Λέρο που δεν έδεσε και μάλιστα έχουμε και τον δήμαρχο Λέρου. Πάμε να τον ακούσουμε, να απαντήσετε και στα ερωτήματα του ιδίου, αν θέλετε, κύριε υπουργέ, συνολικά. Γεια σας κύριε Δήμαρχε. Ο κύριος Κόλλιας. Να σας πούμε, κύριε Κόλλια, κύριε Δήμαρχε, ότι είναι μαζί μας ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κύριος Στέλιος Πέτσας…
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Καλημέρα στον δήμαρχο και στο νησί.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: … και θα θέλαμε να μας πείτε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και τι ζητάτε από την κυβέρνηση.
Π. ΣΤΑΘΗΣ: Γιατί δεν επιτρέψατε, όπως λένε, να έρθει το πλοίο με τους μετανάστες χθες στο νησί σας.
Μ. ΚΟΛΛΙΑΣ: Να σας πω. Η κατάσταση στη Λέρο πως έχει. Έχουμε οκτώ χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και περίπου τρεις χιλιάδες πρόσφυγες – μετανάστες. Καθημερινά εδώ δεχόμαστε ροές αυξημένες το τελευταίο τρίμηνο από το Φαρμακονήσι ή απευθείας στη Λέρο. Από τη στιγμή που περίπου δύο χιλιάδες και περισσότεροι πρόσφυγες – μετανάστες είναι στην κυριολεξία άστεγοι, διότι οι δομές οι δύο εδώ μπορούν να φιλοξενήσουν εννιακόσιους περίπου πρόσφυγες – μετανάστες και οι άνθρωποι αυτοί είναι χωρίς σκηνές στο παραλιακό μέτωπο της μεγάλης δομής στα Λέπιδα.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Συγγνώμη, μας λέτε κύριε Δήμαρχε, ότι οι άνθρωποι κοιμούνται έξω, κάτω στο χώμα;
Μ. ΚΟΛΛΙΑΣ: Βεβαίως, βεβαίως. Με μία κουβέρτα που πολλές φορές δεν υπάρχει. Μάλιστα, έχουν εγκατασταθεί και σε παλιά ιταλικά κτήρια τα οποία είναι ετοιμόρροπα με κίνδυνο της ζωής τους. Δεν μπορεί, λοιπόν, όταν υπάρχει αυτή η κατάσταση στο νησί μας, εκ νέου για πολλοστή φορά, να δεχόμαστε πρόσφυγες – μετανάστες από τη Σύμη, από τη Ρόδο, από την Κάλυμνο.
Π. ΣΤΑΘΗΣ: Άρα, δεν λέτε, εμείς δεν θέλουμε να έχουμε. Λέτε, δεν μπορούμε να το σηκώσουμε αυτό και για τις ανθρώπινες συνθήκες, τους ίδιους τους ανθρώπους, δεν μπορούν να ζουν έτσι.
Μ. ΚΟΛΛΙΑΣ: Βεβαίως. Επανειλημμένως έχω πει ότι, βεβαίως συμμετέχουμε στο πρόβλημα της χώρας μας, όμως στον αριθμό που μας αναλογεί και σε πληθυσμιακά κριτήρια. Έχουμε οκτακόσιες θέσεις στις δύο δομές; Βεβαίως δεν έχουμε αντίρρηση.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Και το νοσοκομείο υπολειτουργεί απ’ ότι μαθαίνουμε.
Μ. ΚΟΛΛΙΑΣ: Ο γιατρός ο μοναδικός και αυτός που παραιτήθηκε. Το νοσοκομείο υπολειτουργεί. Έχουμε μία παθολόγο, εμβόλια δεν υπάρχουν. Οι μόνιμοι κάτοικοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και αναγκάζονται να μεταβούν στην Αθήνα (σημ.: εδώ δεν ακούγεται καθαρά). Υπάρχει γενικότερα μεγάλο πρόβλημα.
Π. ΣΤΑΘΗΣ: Να ακούσουμε λίγο τον υπουργό. Κύριε εκπρόσωπε.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κοιτάξτε. Το ζήτημα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου είναι ένα σοβαρό ζήτημα και γι’ αυτό προχωρούμε στις διαδικασίες αποσυμφόρησης. Αυτό που λέει ο δήμαρχος, είναι ένας κοινός τόπος, δυστυχώς, για όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεγάλα και μικρά. Εμείς τι κάνουμε; Προσπαθούμε να πάρουμε τους ανθρώπους που είναι εκεί και να τους μεταφέρουμε στην ενδοχώρα και αυτό είναι και μία απάντηση σε σχέση με αυτό που είπατε πριν, ότι και οι περιοχές στην ενδοχώρα, δεν έχουν ζήτημα να δεχθούν ή να μην δεχθούν ανθρώπους με προσφυγικό προφίλ. Οι Έλληνες έχουν ζήσει τον ξεριζωμό στο πετσί τους και αγκαλιάζουν τους πρόσφυγες, ιδίως αυτούς που έχουν οικογένειες και μικρά παιδιά. Το θέμα είναι, αν έχουν τις υποδομές, όπως λέει και ο δήμαρχος, να αντέξουν αυτό το βάρος.
Εμείς έχουμε αναλάβει το τελευταίο διάστημα μία διαδικασία συντονισμού με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου που αφορά πιο πολύ και τον δήμαρχο, ώστε ο υπουργός των Εσωτερικών ο κύριος Θεοδωρικάκος, να έρθει σε επικοινωνία με τους δημάρχους και με όλες τις τοπικές αρχές, ώστε να μπορέσουμε να δούμε και εμείς σαν κεντρική κυβέρνηση, τι μπορούμε να κάνουμε σε επίπεδο υποδομών για να μην υπάρχει αυτή η υπέρμετρη επιβάρυνση και σε επίπεδο, ας το πούμε έτσι, άλλων αντισταθμιστικών ωφελημάτων για την τοπική κοινωνία για να σηκώσει αυτό το βάρος.
Π. ΣΤΑΘΗΣ: Γιατί είναι διαφορετική περίπτωση εδώ. Θα υπάρχει διανομή κονδυλίων.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Άρα θα υπάρχουν, όπως είπε ο εκπρόσωπος, αντισταθμιστικά μέτρα στους δήμους.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κανείς δεν μπορεί να πει ότι, μπορεί να λυθεί ένα τόσο μεγάλο θέμα χωρίς να βάλει κανείς το χέρι στην τσέπη, είτε για υποδομές, είτε για άλλα πράγματα τα οποία χρειάζονται στις τοπικές κοινωνίες. Όταν λέει ο δήμαρχος ότι δεν υπάρχει υποδομή να μείνει κάποιος που έχει φτάσει εκεί, φυσικά θέλει στήριξη. Και πρέπει να την έχει.
Π. ΣΤΑΘΗΣ: Εδώ ο δήμαρχος είναι άλλο πράγμα, άλλη περίπτωση. Υπάρχει παραδείγματος χάριν η Σκύδρα που ακούσαμε χθες, εδώ, στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, που ουσιαστικά λένε εκεί «δεν θέλουμε κανέναν εδώ», θα πάρουμε τις καραμπίνες. Αλλά, για να μην τους αδικούμε σε όλα, λένε: «δεν έχουμε υποδομές». Είναι ακατάλληλες οι υποδομές και δεν μας ενημέρωσε κανείς, δεν ήρθε κανείς να μας πει. Ήρθανε, μετρήσανε και φύγανε.
Ν.ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Και αυτό που εμένα με ανησυχεί περισσότερο, κύριε εκπρόσωπε, είναι, εάν, ω μη γένοιτο, πάρει κάποιος την καραμπίνα στο χέρι και έχουμε κανένα περιστατικό σκληρό.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Εγώ σας λέω, τι μπορούμε να κάνουμε εμείς. Και εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είτε αφορά το θέμα των υποδομών, είτε αφορά το θέμα της αποσυμφόρησης των νησιών, είτε αφορά την καλύτερη γεωγραφική κατανομή, ώστε περιοχές να μην είναι υπέρμετρα φορτωμένες να υπάρχει καλύτερη κατανομή αυτών των ανθρώπων, αυτό θα το κάνουμε. Έχουμε ξεκινήσει να το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Τασούλας, επιστολή. Ο πρόεδρος της Βουλής.
Π. ΣΤΑΘΗΣ: Κύριε δήμαρχε, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Μ. ΚΟΛΛΙΑΣ: Μία τελευταία λέξη. Τελείωσε το κοινωφελές πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή έχω υποστελεχωμένες υπηρεσίες. Πως θα προχωρήσω εγώ στην αποκομιδή που είμαι υποχρεωμένος καθημερινά, από τρεις χιλιάδες σχεδόν άτομα, να μαζεύω τα σκουπίδια χωρίς προσωπικό;
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Πάνε αλυσιδωτά τα προβλήματα.
Μ. ΚΟΛΛΙΑΣ: Δεν μιλάμε μόνο για τις δομές. Μιλάμε ότι αυτοί οι άνθρωποι περιφέρονται περιμετρικά του νησιού με τεράστια προβλήματα. Όπως επίσης, επειδή άκουσα για υποδομές, εμείς τις υποδομές τις έχουμε. Δεν ζητάμε χρηματοδότηση, ούτε αντισταθμιστικά για περαιτέρω υποδομές. Δεν θα δεχθούμε περαιτέρω υποδομές.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Τι ζητάτε;
Μ. ΚΟΛΛΙΑΣ: Την αποσυμφόρηση του νησιού ζητάμε. Δεν μπορεί να έχουμε το 40% του μόνιμου πληθυσμού στη Λέρο με πρόσφυγες – μετανάστες. Το ποσοστό που μας αντιστοιχεί. Οκτακόσιες θέσεις γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Βοηθάμε τη χώρα.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ, κύριε δήμαρχε και ας ελπίσουμε, να υπάρξει αποσυμφόρηση, όπως είπε και ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προς την ενδοχώρα και τα λοιπά.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Μία λέξη μόνο. Η αποσυμφόρηση θα συνεχίσει και θα είναι μεγάλης κλίμακας , όπως ξέρετε. Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου είναι περίπου πέντε χιλιάδες άτομα που θα μεταφερθούν από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου…
Π. ΣΤΑΘΗΣ: Πολλές αντιδράσεις, κύριε υπουργέ. Πάρα πολλές αντιδράσεις.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όταν γίνει κάτι οργανωμένα, με σχέδιο κ.λ.π. οι αντιδράσεις που ενδεχομένως να υπάρχουν, θα μπορέσουν να αφομοιωθούν, να απορροφηθούν από το σωστό σχέδιο. Επαναλαμβάνω: Περιλαμβάνει υποδομές, άκουσα για απορριμματοφόρα. Στο σχέδιό μας περιλαμβάνονται και απορριμματοφόρα και νοσηλευτικό προσωπικό και ιατρικό προσωπικό και υποδομές για την εκπαίδευση. Όλα αυτά πάνε μαζί, ξέρετε.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Και κόσμο. Θέλει και κόσμο να μαζέψει τα σκουπίδια.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θέλει δουλειά. Δεν είναι ένα πρόβλημα το οποίο ήρθε για να εξαφανιστεί σε μία εβδομάδα. Θέλει δουλειά. Αλλά να πω το άλλο. Επαναλαμβάνω ότι, εμείς πρέπει να ελέγξουμε τις ροές. Η φύλαξη των συνόρων είναι σημαντικό πράγμα στον σχεδιασμό μας, όπως είναι και οι επιστροφές. Επομένως, εάν αποσυμφορίζουμε με χίλια, με δύο χιλιάδες άτομα και μέσα σε μία εβδομάδα, μου λέτε, ότι θα ξαναείναι άλλες δύο χιλιάδες άτομα, δεν κάνουμε κάτι μακροπρόθεσμα. Γι’ αυτό επαναλαμβάνω ότι, είναι πολύ σημαντικό να ακουστεί η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, εμείς να επιστρέφουμε και οι γείτονές μας να ελέγχουν τα δίκτυα των διακινητών.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Θα τα δούμε, κύριε εκπρόσωπε. Πάμε, σας παρακαλώ, στην επιστολή Τασούλα. Ο κύριος Τασούλας, τι λέει; Να διώξετε Πολάκη, Τζανακόπουλο για να συνεχίσω. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τι λέει; Ότι δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό. Η ερώτηση είναι άλλη. Εάν μείνουν τα πράγματα όπως είναι και πάμε τελικά στην Προανακριτική με τους ίδιους ανθρώπους, θα μπει η φρουρά μέσα; Θα βγουν ο κύριος Πολάκης και ο κύριος Τζανακόπουλος ή θα κάνουμε τα στραβά τα μάτια για να μην δημιουργήσουμε προβλήματα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Καταρχάς, η Προκαταρκτική Επιτροπή δεν είναι θέμα της κυβέρνησης, είναι θέμα της Βουλής. Επομένως, εγώ δεν μπορώ να υπεισέλθω στις λειτουργίες της Προκαταρκτικής Επιτροπής. Από κει και πέρα, με ρωτάτε για την επιστολή του προέδρου της Βουλής. Είναι ξεκάθαρο ότι διαχωρίζει την συγκρότηση από τη σύνθεση της Επιτροπής. Άρα, δεν υπάρχει κανένα θέμα νομιμότητας σε σχέση με τη λειτουργία του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής. Από κει και πέρα, δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί θα πρέπει να δει ότι είναι προς το συμφέρον του το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να επιμείνει σε ένα θέμα το οποίο έχει αποφασίσει η πλειοψηφία σύμφωνα με τη δημοκρατική διαδικασία; Δεν το καταλαβαίνω, δεν πιστεύω τελικά ότι θα το κάνει. Αυτό που έχει σημασία είναι η ουσία. Και η ουσία είναι αυτή η υπόθεση να αφεθεί στην Προκαταρκτική Επιτροπή, η ίδια η Βουλή να εξετάσει, εάν υπάρχουν στοιχεία ή όχι και να αποφασίσει πως θα κινηθεί.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Θα τους αλλάξετε, δηλαδή, λέτε.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Χωρίς λοιπόν κορώνες, με σεβασμό και προς τη σοβαρότητα που έχει το θέμα θα προχωρήσει.
Π. ΣΤΑΘΗΣ: Σας λένε ότι τους φοβάστε γι’ αυτό θέλετε να τους εξαιρέσετε, τον κύριο Πολάκη και τον κύριο Τζανακόπουλο. Έτσι σας λένε.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Εμείς θέλουμε να τους δώσουμε φωνή. Το αντίθετο. Εμείς δεν θέλουμε να τους φιμώσουμε. Θέλουμε να τους δώσουμε φωνή. Είναι βασικοί μάρτυρες και ο κύριος Τζανακόπουλος και ο κύριος Πολάκης.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Και γι’ αυτό του εξαιρείτε, λέτε, από την Προανακριτική.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Φυσικά.
Π. ΣΤΑΘΗΣ: Θα καταθέσουν ως μάρτυρες. Ο κύριος Καστανίδης, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ, διαφωνεί. Λέει ότι και στην υπόθεση του Βατοπεδίου δεν ήταν αυτός. Είχαν εξεταστεί, ήδη, δύο μάρτυρες στη Δικαιοσύνη, αυτοί που εξαιρέθηκαν οι βουλευτές, και ότι δεν είναι σωστή η απόφαση.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτή είναι η προσωπική άποψη του κυρίου Καστανίδη. Ρωτήστε τον ίδιο. Επομένως αυτό που σας είπα, υπάρχει και η απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής το 2010. Από κει και μετά.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Εσείς θεωρείτε, λοιπόν, ότι θα προχωρήσουμε χωρίς να έχουμε προβλήματα. Θα τους αλλάξει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θέλω να πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε χωρίς προβλήματα. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, πιστεύω, αυτού του είδους η αντιπαράθεση.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Μάλιστα. Πάμε τώρα. Τράπεζες. Ξέρετε, κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός, πριν από δύο εβδομάδες τώρα πάνε, κάλεσε τις τράπεζες και τους είπε ‘‘παιδιά, μην τρελαθούμε τελείως. Πάρτε πίσω τις χρεώσεις ή μειώστε τις κτλ.’’. Εμείς περιμέναμε να γίνουν ανακοινώσεις νωρίτερα. Τέλος πάντων γίνανε οι ανακοινώσεις από τις τράπεζες. Αλλά εκείνο το οποίο έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μας πείτε, είναι – τις είδαμε πριν τις κάρτες μας για την κάθε τράπεζα – τι θα γίνει από δω και πέρα. Θα μειώσουν χρεώσεις, θα καταργήσουν χρεώσεις; Θα ακολουθήσουν τη νουθεσία του Πρωθυπουργού; Ή θα δούμε μετά από λίγο καιρό να επανέρχονται οι χρεώσεις;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Καταρχάς να πω ότι, αυτό το βήμα που κάνανε οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες, είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Επομένως περιμένουμε και περισσότερο τολμηρές ενέργειες για δύο λόγους. Ξέρετε, το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα υπέφερε πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, υπέστη μία καταστροφή στην ουσία από την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης το Καλοκαίρι του 2015 με το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls αλλά αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει να ξαναβρίσκει το βηματισμό του και με γενναίες πρωτοβουλίες όπως είναι το Σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ για την απαλλαγή από τον ισολογισμό των τραπεζών, κόκκινων δανείων ύψους τριάντα δις ευρώ, αλλά και με τις ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια που τους δίνει την πρόσβαση σε φθηνά κεφάλαια. Ταυτόχρονα έχει ένα σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο είναι πολύ επιθετικό στην προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Δεν μπορεί, λοιπόν, όταν αυξάνουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές τόσο πολύ, οι οποίες μειώνουν το διοικητικό κόστος των τραπεζών να βλέπουμε αυξήσεις στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Αυτό θεωρώ ότι είναι ένα πρώτο καλό βήμα και αναμένουμε περισσότερο τολμηρές κινήσεις στο μέλλον.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Να ρωτήσω κάτι άλλο; Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ. Ακούσαμε τον κύριο Σταϊκούρα, ούτε λίγο, ούτε πολύ να λέει ότι και του χρόνου θα έχουμε μία μείωση 10%, ότι πάει προς μείωση, καταλήγει ως συμπληρωματικός φόρος. Τι πρέπει να περιμένουμε την επόμενη χρονιά, εκτός από αυτά που ξέρουμε για τις μειώσεις της φορολογίας;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά τη δήλωση του κυρίου Σταϊκούρα νομίζω ότι ήταν αρκετά πιο προσεκτικός από αυτό. Είπε ο κύριος Σταϊκούρας ότι τον Μάιο του 2020 θα έχουμε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, κατά τεκμήριο θα έχουμε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, άρα θα έχουμε περιθώριο ενδεχομένως να κάνουμε τη μείωση του 10% που έχουμε πει για το ’21 νωρίτερα. Άρα, θα το κρίνουμε τότε. Δεν είναι κάτι που ο πολίτης που μας ακούει, τώρα, το θεωρεί ως δεδομένο, αλλά πηγαίνουμε βήμα – βήμα και όταν έχουμε περιθώριο, έχουμε αποδείξει ότι το γυρίζουμε πίσω στην κοινωνία μειώνοντας την υπερφορολόγηση.
Μέσα στο πλαίσιο της υπερφορολόγησης υπάρχουν μία σειρά από μειώσεις φόρων που έρχονται με το φορολογικό νομοσχέδιο. Αναμένεται την άλλη εβδομάδα να μπει σε διαβούλευση, είμαστε στην τελική φάση επεξεργασίας, όμως είπε και ο υπουργός των Οικονομικών, άρα την επόμενη εβδομάδα που θα μπει σε διαβούλευση θα δείτε και εσείς μειώσεις φόρων που έχουμε εξαγγείλει και θα αρχίσουν από 01/01/2020 αλλά και ένα πλέγμα μέσα στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος που αναμορφώνουμε που εκτυλίσσεται όλα τα επόμενα χρόνια. Από το τέλος επιτηδεύματος μέχρι την εισφορά αλληλεγγύης.
Π. ΣΤΑΘΗΣ: Θέλω να ρωτήσω ένα πράγμα. Για τα τεκμήρια, τι θα γίνει κύριε υπουργέ;
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Εδώ υπάρχει θέμα, κύριε υπουργέ. Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει πέντε χιλιάδες εισόδημα και έχει οκτώ χιλιάδες τεκμήρια, πως θα μαζέψει τις αποδείξεις του. Ένα. Και είναι και ο φόρος επί του τεκμαρτού, κύριε υπουργέ.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Την άποψή μου την ξέρετε για το συγκεκριμένο θέμα. Περιμένετε λίγο να δείτε και το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Θα υπάρχει μέσα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Περιμένετε να το δείτε.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Άρα, ανοίγει το θέμα των τεκμηρίων, για κατάργηση των τεκμηρίων. Αυτό καταλαβαίνω εγώ.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι θέλουμε, να φύγουμε από ένα αναχρονιστικό πλέγμα ρυθμίσεων και να πάμε σε κάτι σύγχρονο. Ποιο είναι το σύγχρονο; Ηλεκτρονικές συναλλαγές, ηλεκτρονική τιμολόγηση, ηλεκτρονικά βιβλία και από την άλλη μεριά έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Αυτό λέμε συνεχώς, αυτό κάνουμε. Θέλει έναν χρόνο ωρίμανσης αυτό για να πας σιγά – σιγά σε κατάργηση ή τέλος πάντως το να αφήσεις πίσω σου αναχρονιστικές τεχνικές όπως ήταν ο αντικειμενικός προσδιορισμός του εισοδήματος.
Π. ΣΤΑΘΗΣ: Αυτό είναι μία πολύ καλή είδηση. Ανοίγει το θέμα της κατάργησης των τεκμηρίων.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Κύριε Κουτρουμάνη, κάτι θέλετε να ρωτήσετε για το ασφαλιστικό.
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Ναι, ήθελα να ρωτήσω, με δεδομένο ότι το ασφαλιστικό θα είναι ένα από τα κρίσιμα θέματα που θα διαχειριστεί αυτή η κυβέρνηση, αν είναι στις προθέσεις σας να ανοίξετε έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο και με τους κοινωνικούς φορείς και με τα πολιτικά κόμματα, έτσι ώστε να υπάρξουν συγκλίσεις και συναινέσεις για να μην έχουμε αυτή την πρακτική του ράβε-ξήλωνε όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια. Θέλουμε, όλοι θέλουν να υπάρχει ένα σταθερό ασφαλιστικό περιβάλλον για τα επόμενα χρόνια. Και το ερώτημα είναι, αν το έχετε σκεφθεί, αν είναι στις προθέσεις σας να ανοίξετε, όπως είπα, τον διάλογο για να πάτε σε ευρύτερες συναινέσεις, προκειμένου αυτό που θα ψηφιστεί να έχει μία προοπτική.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Και επίσης πριν απαντήσετε, άλλη μία ερώτηση ο κύριος Χατζηγεωργίου θέλει να κάνει. Να απαντήσετε εν συνόλω.
ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ: Για το κομμάτι των επενδυτών θα’ θελα να προσθέσω. Οι επενδυτές από το εξωτερικό είχαν δύο αποτρεπτικούς παράγοντες για να έρθουν στη χώρα μας να επενδύσουν. Το ένα κομμάτι ήταν το φορολογικό όπου μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και κυρίως του μέρους του φόρου των μερισμάτων θεωρούν ότι καλύπτονται. Υπάρχει και ένα δεύτερο κομμάτι, αποτρεπτικός παράγοντας, που είναι το κομμάτι της γραφειοκρατίας. Για παράδειγμα μπορεί να ιδρύσουν μία εταιρεία μέσα σε 10 λεπτά χρησιμοποιώντας την υπηρεσία μίας στάσης, αλλά, εάν αυτή η εταιρεία χρειαστεί να κάνει οποιαδήποτε τροποποίηση, αρχίζει μία τεράστια ταλαιπωρία. Θα πρέπει να πάει το καταστατικό, να δημοσιευθεί, να πάνε στον ΕΦΚΑ, να πάρουν χαρτί, μία γραφειοκρατία που, ενώ ιδρύεις μία εταιρεία σε πέντε λεπτά, θες πέντε μέρες στην καλύτερη περίπτωση για να κάνει την τροποποίηση.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα ξεκινήσω από το δεύτερο. Φυσικά και με το αναπτυξιακό Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα βλέπετε ότι σε αρκετά μεγάλο βαθμό αντιμετωπίζονται τέτοια ζητήματα, αλλά είναι, το καταλαβαίνω, με εσάς που ασχολείστε κάθε μέρα με αυτή την υπόθεση, θέμα υλοποίησης κι όχι μόνο νομοθετικής διάταξης, άρα θα πρέπει να περιμένουμε λίγο να έχουμε υπομονή για να προχωρήσει λίγο ταχύτερα αυτή η διαδικασία, αλλά κινούμαστε σε ένα μεγάλο βαθμό απλοποίησης αυτού του είδους των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.
ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ: Θα πρέπει να γίνει…
Ν.ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Μην ανοίξουμε συζήτηση, δεν έχουμε άλλο χρόνο.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το ασφαλιστικό πριν δώσω την απάντησή μου σε σχέση με το νόμο Κατρούγκαλου. Ο νόμος Κατρούγκαλου κατέρρευσε στην πράξη όχι μόνο με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά επειδή και στα δύο πόδια του, και στο τι εισφορές ζητάει και στο τι παροχές δίνει, κατέρρευσε. Δηλαδή, όταν σου λέει ότι οι εισφορές αυτές δεν υπολογίζονται σωστά και οι παροχές που παίρνεις δεν έχουν αναλογικότητα, έχει καταρρεύσει εν τοις πράγμασι. Επομένως, ναι είναι στις προθέσεις μας να συζητήσουμε ευρύτερα το θέμα του ασφαλιστικού, στη βάση όμως της βασικής μας δέσμευσης, που είναι ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα τριών στην ουσία πυλώνων. Ο πρώτος, αναδιανεμητικός δημόσιος καθολικός υποχρεωτικός όπως προβλέπεται και με την εθνική σύνταξη. Ο δεύτερος, εμείς προτείνουμε να αρχίσει να γίνεται κεφαλαιοποιητικό το σύστημα, ώστε να έχουμε ένα μεικτό σύστημα στον δεύτερο πυλώνα. Πολλοί μας κατηγορούν για ιδιωτικοποίηση….
Π. ΣΤΑΘΗΣ: Η Αξιωματική Αντιπολίτευση σας κατηγορεί.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το βασικό μας ζήτημα εδώ είναι να συμφωνήσουμε ότι το δεύτερο κομμάτι πρέπει να έχει στοιχεία κεφαλαιοποιητικά. Να πάρει τις τύχες του στα χέρια του ο ασφαλισμένος.
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Ωστόσο πρέπει να οριοθετήσετε και τον πρώτο και το δεύτερο πυλώνα γιατί και στελέχη σας ακούω να λένε…
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Σαφέστατα. Αυτό είναι θέμα συζήτησης. Θα συμφωνήσουμε όλοι όμως ότι το κεφαλαιοποιητικό στοιχείο πρέπει να υπάρχει σε ένα βιώσιμο σύστημα ιδίως σε μία κοινωνία που γερνάει, όπως είναι η ελληνική και η ευρωπαϊκή.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Το ερώτημα αυτό θα τεθεί και στον κύριο Σκουρλέτη που θα τον έχω μετά από εσάς. Έχω την αίσθηση ότι θα διαφωνήσει σε αυτό, θα το δούμε όμως μετά.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Βγάζοντας τις παρωπίδες και τα κομματικά τσιτάτα είμαστε υπέρ ή εναντίον ενός μεικτού συστήματος που έχει αναδιανεμητικό πρώτο πυλώνα και κεφαλαιοποιητικό δεύτερο.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Εσείς είσαστε υπέρ.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είμαστε υπέρ. Παραδείγματος χάριν το σημερινό ΕΤΕΑΕΠ ή αν θα υπάρχει η δυνατότητα να υπάρχουν και ιδιωτικοί παράμετροι, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα το λύσουμε.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Κύριε υπουργέ, σας ευχαριστούμε θερμά που ήσασταν μαζί μας.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ.