Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον «ΑΝΤ1»
Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον «ΑΝΤ1» και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα»
Για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση
Πενήντα χιλιάδες παραπάνω νοικοκυριά, 54.000 για την ακρίβεια, περίπου πάνω από 1.000.000 θα είναι τελικά οι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Το συνολικό ποσό φτάνει τα 215 εκ., από 175 εκ. που είχαμε σχεδιάσει στην αρχή. Άρα 40 εκ. παραπάνω, για το κοινωνικό μέρισμα σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Και αυτό γιατί καταφέραμε, στο β’ εξάμηνο της χρονιάς, να δημιουργήσουμε ένα δημοσιονομικό χώρο, τη στιγμή που είχαμε παραλάβει δημοσιονομικό κενό.
Άκουσα χθες και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εδώ στην εκπομπή σας, να λέει κάποια νούμερα, τα οποία δεν είχαν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα, όμως, είναι η εξής: Οι συνταξιούχοι, όπως και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, έπαιρναν μια ενίσχυση τα προηγούμενα χρόνια, συνήθως τον Δεκέμβριο. Φέτος τον Μάιο, προκειμένου να μπορέσει να περιορίσει λίγο την ήττα του ο κ. Τσίπρας, έδωσε προεκλογικά και προκαταβολικά ένα ποσό 830 εκ., αποκλειστικά στους συνταξιούχους. Άρα, το ποσό που θα έπαιρναν οι συνταξιούχοι στο τέλος της χρονιάς, το πήραν από τον Μάιο.
Το 2018, σε αντίθεση με αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας, χθες, δόθηκαν 780 εκ., ως λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα και φέτος, μέσα στο 2019, συνολικά έχουν δοθεί, περίπου, 1,6 δις, δηλαδή διπλάσιο ποσό. Γιατί είναι τα ποσά, του Μαΐου, που πήγαν αποκλειστικά στους συνταξιούχους, είναι τα 575 εκ. για τη μείωση, κατά 22% μεσοσταθμικά, του ΕΝΦΙΑ, και είναι επιπλέον τα 215 εκ., τώρα, στο τέλος της χρονιάς Όλα μαζί είναι, 1,6 δις, ποσό διπλάσιο από πέρυσι. Και σημειώστε ότι αυτοί, οι οποίοι είδαν μια ελάφρυνση ή μια ενίσχυση άμεση, είναι σχεδόν το σύνολο των φορολογουμένων. Είναι, περίπου, 2.500.000 συνταξιούχοι, 1.000.000 δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος και περίπου 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι είδαν σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Πρόθεση της Κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου είναι να καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση τη Δευτέρα ή Τρίτη. Για όσους έχουν κάνει ένσταση, στην πλατφόρμα ενστάσεων που έχει δημιουργηθεί -και δικαιωθούν- η καταβολή θα γίνει στις αρχές της νέας χρονιάς.
Επίδομα για κάθε παιδί που γεννιέται
Το επίδομα γέννησης έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του δημογραφικού και είναι ένα από τα μέτρα που συνθέτουν ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής. Δεν είναι κοινωνικό επίδομα, είναι ένα επίδομα αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος. Είμαστε ένα Έθνος αρχαίο, όμως γηράσκει. Και εφόσον γηράσκει, βλέπουμε ότι συρρικνώνεται. Και οι δημογραφικές προβολές μέχρι το 2050, είναι εφιαλτικές. Ο πληθυσμός θα μειωθεί στα 8.000.000 και λιγότερο μέχρι το 2050, ενώ πριν από λίγα χρόνια, με την προηγούμενη απογραφή, ήμασταν κοντά στο 11.000.000. Επομένως, αυτό είναι πρωτίστως ζήτημα αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος, και ενίσχυσης της οικογένειας, με ένα ευρύτερο πλαίσιο κινήτρων, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που φέρνουν επενδύσεις και δημιουργούν δουλειές, ώστε να έχει κάποιος μια προοπτική στη χώρα, να έχει ελπίδα ότι θα πάει καλύτερα στη ζωή του τα επόμενα χρόνια. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ελπίζουμε να σταματήσει η εκροή των νέων ανθρώπων που φεύγουν στο εξωτερικό και ει δυνατόν, κάποιοι από αυτούς να επιστρέψουν.
Για τη δήθεν «13η σύνταξη»
Ο κ. Τσίπρας, και ο ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε «τρόικα» μέχρι το 2014, από το 2015 και μετά έλεγε «θεσμούς» και τώρα ξαναλέει «τρόικα». Το ίδιο κάνει μιλώντας για «13η σύνταξη». Γι’ αυτό να είμαστε ακριβείς στην ορολογία. «13η σύνταξη» σήμαινε χορήγηση 2,2 δις ευρώ στους συνταξιούχους. Δόθηκαν 830 εκατομμύρια. Γι’ αυτό λέμε ότι ήταν προεκλογικό επίδομα. Και δόθηκε για ψηφοθηρικούς λόγους, λίγο πριν από τις εκλογές.
Τα χρήματα αυτά η νέα Κυβέρνηση τα εξασφαλίζει για τους συνταξιούχους. Τα έχουμε στον Προϋπολογισμό του 2020. Θα πάμε σε ένα Μηχανισμό, ο οποίος θα είναι μόνιμος και δεν θα είναι ψηφοθηρικός και προεκλογικός, προκειμένου αυτά τα χρήματα να χορηγούνται στους συνταξιούχους.
Για EastMed
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Ιταλία. Έχει συζητηθεί το θέμα και στην πρόσφατη επίσκεψη που είχε ο Πρωθυπουργός στην Ρώμη και στη συνάντηση που είχε με τον κ. Κόντε. Το ζήτημα που προέκυψε με την υπογραφή για τις 2 του Ιανουαρίου αφορούσε το γεγονός ότι έπρεπε να βρεθεί ένας κοινός χρόνος, μια κοινή ημερομηνία με όλους τους ηγέτες. Ο κ. Νετανιάχου, στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον Πρωθυπουργό, πρότεινε να γίνει η υπογραφή στις 2 του μηνός, καθώς μπορούσαν οι τρεις ηγέτες να βρεθούν σε αυτή την ημερομηνία στην Αθήνα -που είναι και σημαντικό από συμβολικής άποψης- και αμέσως μετά θα προχωρήσει και η Ιταλία. Δεν υπάρχει κανένα θέμα με την Ιταλία, ίσα ίσα που με την Ιταλία δεν είναι μόνο το ζήτημα του EastMed, υπάρχει μια σειρά από συνέργειες και συνεργασίες στα θέματα της ενέργειας και όχι μόνο.
Για το θέμα οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών
Το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών δεν είναι απλό. Είναι σύνθετο. Εμείς τι κάνουμε; Από την αρχή της διακυβέρνησης είμαστε σε επικοινωνία με τους γείτονες -με την Αλβανία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο- και προχωρούμε σε αυτές τις συνεργασίες που πρέπει να έχουμε και στις τεχνικές συζητήσεις και κάποια στιγμή θα είμαστε έτοιμοι, κρατώντας πάντα την πρωτοβουλία των κινήσεων. Το θέμα είναι από πού ξεκινά κανείς. Γιατί αυτό έχει μια γεωπολιτική σημασία σε σχέση με συμπεριφορά της γείτονος.
Για τη συζήτηση σχετικά με ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο
Στο ερώτημα για θερμό επεισόδιο απάντησε ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε: Είπε ότι δεν φοβάται θερμό επεισόδιο. Αυτό που εμείς θέλουμε είναι πέραν των δηλώσεων να ακολουθήσουν και ενέργειες με τις οποίες να πηγαίνουμε σε μία αποκλιμάκωση ώστε οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να προχωρήσουν. Και να αποκλιμακωθεί όλη αυτή η ρητορική των τελευταίων εβδομάδων και να πάμε σε αυτό που πάντα εμείς θέλουμε: Σε κανόνες καλής γειτονίας Επομένως, δεν μας ανησυχεί η ρητορική σε αυτό το στάδιο και ελπίζουμε στην αποκλιμάκωση και όχι στην κλιμάκωση. Δεν πρέπει να ανησυχεί ο ελληνικός λαός για τρεις απλούς λόγους: Πρώτον, έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας Δεύτερον, έχουμε τους συμμάχους μας στο πλευρό μας. Και τρίτον, έχουμε τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Για τους ισχυρισμούς Τσίπρα
Χθες στην εκπομπή σας ο κ. Τσίπρας είπε κάποια πράγματα και στη Βουλή προχθές στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, κάποια άλλα. Δεν μπορεί να λέει ότι υπάρχει ένα ζήτημα για κυρώσεις και να ζητά από την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτό με τους εταίρους της στην Ε.Ε. και την ίδια στιγμή να λέει ότι θα είμαστε μόνοι μας. Πώς το κρίνετε αυτό; Αυτό δεν είπε χθες; Ότι θα είμαστε μόνοι μας. Είναι καθαρά υποκριτικό, λοιπόν αυτό.
Από τη μιά ζητά κυρώσεις για να έχει κάτι να πει στα δελτία ειδήσεων και την ίδια στιγμή λέει ότι θα είμαστε μόνοι μας. Κάπου φάσκει και αντιφάσκει. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι είμαστε μόνοι μας. Εμείς θέλουμε ένα πλαίσιο κυρώσεων και αυτό κοιτάξαμε να κάνουμε. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου το πλαίσιο κυρώσεων -που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται από τον Ιούνιο- πήρε σάρκα και οστά. Δηλαδή, πλαίσιο κυρώσεων όχι μόνο σε φυσικά, αλλά και σε νομικά πρόσωπα που μπορεί να βοηθούν την Τουρκία σε παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προχθές, αυτό έγινε ακόμα πιο σαφές με την ύψιστη πολιτική καταδίκη από όλους τους ηγέτες.
Η Κυβέρνηση πιστεύει στις συμμαχίες που έχει και στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ και οπουδήποτε στον πλανήτη. Φτιάχνει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο να απομονώνεται η τουρκική προκλητικότητα. Και το πέτυχε. Επίσης, εργάζεται για ένα πλαίσιο κυρώσεων αν χρειαστεί και ελπίζουμε να μη χρειαστεί. Έχουμε τη δύναμη να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης
Το βασικό νομικό ζήτημα που απασχολεί τις δύο χώρες είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας. Τις προηγούμενες δεκαετίες γίνονταν προσπάθειες να καταλήξουμε κάπου, να φτάσουμε σε οριστική διευθέτηση αυτού του ζητήματος ακόμα και με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτές οι συζητήσεις ποτέ δεν προχώρησαν, όχι με ευθύνη της Ελλάδας, αλλά με ευθύνη της Τουρκίας. Στη συνέντευξη που έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας -νομίζω ότι ήταν μια ήπια συνέντευξη- είναι θετικό ότι αναφέρεται στον διάλογο. Έχουμε πει ότι θέλουμε κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά ιδίως σε περιόδους έντασης. Για να φτάσουμε στη Χάγη θα πρέπει να αποδώσουν καρπούς τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μετά να γίνουν διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών και να καταλήξουμε σε ένα κοινό συνυποσχετικό για να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Αυτά είναι ακόμα πολύ μακριά ακόμα.
Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α.
Στόχος σε αυτήν τη συνάντηση που θα γίνει στις αρχές του νέου χρόνου, είναι να έχουμε θετικά αποτελέσματα σε όλα τα πεδία. Είναι και τα εθνικά μας ζητήματα και τα επενδυτικά ζητήματα, αλλά και θέματα συνεργασίας σε πάρα πολλούς τομείς, από τις τηλεπικοινωνίες και τις τεχνολογικές εξελίξεις μέχρι και τα θέματα παιδείας και θρησκευτικής ελευθερίας. Είναι πολλά τα ζητήματα που θα συζητηθούν και ελπίζουμε ότι μετά από αυτή τη συνάντηση θα έχουμε κάτι πιο χειροπιαστό όσον αφορά την αποφασιστικότητα της αμερικανικής πλευράς σε όλα τα επίπεδα. Και όχι μόνο στο διπλωματικό, το οποίο έχει εκφραστεί, όπως ξέρετε και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και από τις δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη.
Για διαδηλώσεις
Η Αντιπολίτευση ψάχνει εναγωνίως αφήγημα και δεν το βρίσκει και κατασκευάζει συνεχώς μπαμπούλες. Πότε ήταν πρόβλημα στην Ελλάδα το να διαδηλώσει μια σοβαρή συνδικαλιστική οργάνωση; Ποτέ. Το πρόβλημα, προκύπτει -και ρωτήσετε οποίον θέλετε, στο κέντρο της Αθήνας, είτε έχει μαγαζί, είτε είναι επισκέπτης- από το γεγονός ότι άτακτες ομάδες χωρίς κάποια προετοιμασία, με 20-30 άτομα, κλείνουν το δρόμο . Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Με τον τρόπο που εμείς επιχειρούμε να βάλουμε το πλαίσιο του σεβασμού στο δημόσιο χώρο και αυτός που θέλει να διαδηλώσει θα μπορεί να το κάνει συντεταγμένα και δεν θα ταλαιπωρείται η πόλη και ο επισκέπτης.
Αυτό που προβλέπεται είναι ότι θα έχουμε κατ’ αρχάς έναν οργανωτή από την πλευρά των διαδηλωτών, ο οποίος θα μπορεί να έχει την ευθύνη για την οργάνωση και να ενημερώνει. Το πρόβλημα δεν είναι στον Συνδικαλισμό. Δεν είναι μια πορεία της ΓΣΕΕ ή της ΑΔΕΔΥ, αυτή που δημιουργεί το πρόβλημα. Γιατί έχεις εκεί ανθρώπους να συνομιλήσεις, είναι προετοιμασμένες από μέρες, δεν αιφνιδιάζουν κανέναν. Το πρόβλημα είναι όταν γίνεται κάτι από πολύ μικρές ομάδες, χωρίς προειδοποίηση. Θα υπάρχει ένας χώρος, λοιπόν, που θα υποδεικνύεται, θα υπάρχει οργανωτής, θα υπάρχει και Αστυνομικός Διαμεσολαβητής, ο οποίος θα προβλέπεται για να μπορεί να γίνεται η συνεργασία όπως πρέπει. Θα υπάρχει και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου εγκαίρως θα μπορείτε να δηλώνεται και ο χώρο και ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθούν.
Είναι άλλο πράγμα να λες ότι θα είναι 50 άτομα και να είναι 100. Και άλλο πράγμα να λες 2.000 και να είναι 40. Νομίζω οι διοργανωτές ξέρουν περίπου το μέγεθος. Και πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η ευελιξία, ώστε, να προσαρμόζεται το επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας στον όγκο της διαδήλωσης.
Θα είναι επιλεγμένοι, συνήθως, οι χώροι από πριν. Το θέμα είναι με ποιό τρόπο θα ακολουθήσει η πορεία. Αν κλείνει όλος ο δρόμος, αν κλείνει μια λωρίδα του δρόμου, αν είναι στο πεζοδρόμιο, μέχρι που φτάνουν. Αυτό είναι θέμα ευελιξίας εκείνης της στιγμής. Δεν μπορεί να γίνει μια πορεία ή μια συγκέντρωση, που αφορά το Πολυτεχνείο και να πει κανείς «όχι δεν θα κλείσετε τον δρόμο και θα πάτε από το πεζοδρόμιο». Δεν θα γίνεται μια εκδήλωση για την Πρωτομαγιά και να λέμε «όχι θα πάτε από το πεζοδρόμιο». Δεν γίνονται αυτά. Η Κυβέρνηση θέλει να εμφυσήσει το σεβασμό στον δημόσιο χώρο. Δεν μπορεί 30, 40, 50,100 άτομα να κλείνουν δρόμους και να ταλαιπωρούν εκατομμύρια συμπολίτες μας.
Ποιο είναι το ζητούμενο μιας διαδήλωσης, μιας πορείας; Είναι να ταλαιπωρήσω τον συμπολίτη μου ή να έχω ευαισθητοποίηση για το θέμα το οποίο διεκδικώ; Αν θέλω την ευαισθητοποίηση κοιτάζω να μην τον ταλαιπωρήσω. Αν κάνω, χωρίς καμία προαναγγελία, μια απεργία όπως αυτή που έγινε στο Μετρό, τότε κανείς δεν ξέρει το αίτημα μου, αλλά. όλοι είναι εναντίον μου. Εμείς δεν θα καθίσουμε να εξετάσουμε το δίκαιο ή όχι του αιτήματος. Μην μας πάτε σε τέτοιες εποχές. Ο καθένας μπορεί να εκφράσει όποιο αίτημα έχει, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους, να το εκφράσει, να διαδηλώσει, αλλά, με σεβασμό στο δημόσιο χώρο.