Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου

 Για την επιχείρηση απεγκλωβισμού από την «Αττική Οδό»

Όλο το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη μια υπεράνθρωπη προσπάθεια από το σύνολο του κρατικού μηχανισμού. Δηλαδή, την Αστυνομία, τον Στρατό, την Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία. Απεγκλωβίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τα 2/3 των οχημάτων, 1.800 οχήματα και εξακολουθούν να παραμένουν περίπου 1.200. Άλλα από αυτά είναι εγκαταλελειμμένα, γιατί ο κόσμος έφυγε, είτε μόνος του, είτε ακολουθώντας τις οδηγίες των πεζοπόρων τμημάτων που πήγαν εκεί, και άλλα είναι με τους οδηγούς μέσα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα πεζοπόρα τμήματα έδιναν συνεχώς κουβέρτες, τρόφιμα, νερά. Η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία και με τον προαστιακό οργανώνει πυκνά και τακτικά δρομολόγια για να φεύγει ο κόσμος και από το αεροδρόμιο και από τα σημεία εξόδου που προσεγγίζει.

Για την απόδοση ευθυνών

Η διαχείριση του δρόμου της «Αττικής Οδού» με ευθύνη της εταιρείας κατέρρευσε από την πρώτη στιγμή. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν είναι μέρα σήμερα για να κάνουμε πινγκ πονγκ ευθυνών, ούτε είναι μέρα για να λέμε έφταιξε τόσο ο ένας, τόσο ο άλλος. Είναι μέρα που πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια να απεγκλωβίσουμε τους ανθρώπους. Αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει καμιά δυσκολία να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και θα το κάνει. Αλλά και οι ευθύνες άλλων που είχαν εγγυηθεί ότι οι δρόμοι θα μένουν ανοιχτοί και αυτό δεν έγινε και αυτές θα αποδοθούν και να είναι σίγουρος ο κόσμος ότι θα γίνει.

Ό,τι πρέπει να γίνει για τις κυρώσεις που πρέπει να αποδοθούν για τον κόσμο που ταλαιπωρήθηκε -και το οφείλουμε και ηθικώς να αποδοθούν αυτές οι ευθύνες, αλλά και να αποζημιωθεί- θα γίνει. Και ευθύνες και  κυρώσεις. Υπήρχαν χιλιάδες κόσμου που ήταν για ώρες εγκλωβισμένοι μέσα στα αυτοκίνητά τους. Σε αυτόν τον κόσμο οφείλουμε κατ’ αρχήν τη συγνώμη μας όλοι, ως οργανωμένο Κράτος, χωρίς αμφιβολία. Δεν μπορεί να γίνονται αυτά τα πράγματα. Πέραν όμως από τις εξηγήσεις -και όχι τις δικαιολογίες και την απόδοση των ευθυνών που δεν είναι σήμερα αυτό το ζήτημα-  η προτεραιότητά μας είναι να φτάσουν με ασφάλεια στα σπίτια τους οι συμπολίτες μας. Αυτή είναι η προτεραιότητα τώρα, αφενός και αφετέρου η αποκατάσταση του ρεύματος όπου και εκεί δοκιμάζονται χιλιάδες νοικοκυριά.

Χωρίς αμφιβολία, όταν υπάρχουν αυτής της τάξης τα προβλήματα αποδεικνύεται ότι ο σχεδιασμός δεν λειτούργησε. Το γιατί δεν λειτούργησε ο σχεδιασμός και σε ποιο επίπεδο, θα εξηγηθεί με απόλυτο τρόπο στον κόσμο. Απέναντι στον κόσμο που είναι για ώρες χωρίς ρεύμα στο σπίτι του, απέναντι στον κόσμο που έμεινε στα αυτοκίνητά του. Από εκεί και πέρα, η προτεραιότητα σήμερα είναι να αποκαταστήσουμε τις βλάβες και, κυρίως, να πάει με ασφάλεια ο κόσμος στο σπίτι του. Ο Πρωθυπουργός, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ήταν σε τακτική επικοινωνία με το κέντρο της Πολιτικής Προστασίας και με τους συναρμόδιους Υπουργούς.

Η πραγματικότητα είναι ότι ξεπεράστηκαν οι όποιες προβλέψεις υπήρχαν. Η πληροφόρηση που υπήρχε ήταν ότι το χιόνι θα ερχόταν αργότερα και όχι τόσο έντονο. Ήρθε με σφοδρότητα, πολύ νωρίτερα και δημιούργησε τα προβλήματα με βασικό και καίριο την αδυναμία λειτουργίας ενός μεγάλου δρόμου, της «Αττικής Οδού», που παρέλυσε τελείως.

Για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης

Η δυσκολία είναι στην πρόσβαση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ στα συγκεκριμένα σημεία που υπάρχει πρόβλημα. Η πληροφόρηση που υπάρχει είναι ότι σταδιακά θα αρχίσουν να αποκαθίστανται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης. Δεν είναι εύκολο, δεδομένου ότι πρέπει να προσεγγίσουν πολλά και διαφορετικά σημεία του Λεκανοπεδίου, όπου η πρόσβαση δεν είναι εύκολη. Με δεδομένο ότι σήμερα είναι αργία, οι δρόμοι θα είναι άδειοι. Γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια να καθαριστούν βασικές αρτηρίες που θα επιτρέψουν στα συνεργεία να φτάσουν στα σημεία που υπάρχει πρόβλημα. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στη μέρα θα αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση στα περισσότερα σπίτια.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr