Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» (8/6/2020)

Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» (8/6/2020)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»  και τη δημοσιογράφο Μαρία Αναστασοπούλου

Για τις παραβιάσεις των μέτρων αποτροπής του συγχρωτισμού

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε όλοι ότι ο ιός δεν έχει φύγει. Γι’ αυτό λαμβάνονται όλα τα μέτρα. Αν είχε φύγει, πρώτοι εμείς θα λέγαμε ότι  ναι, τελείωσε το θέμα. Αλλά δεν τελείωσε. Γι’ αυτό, ανοίγουμε τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας προσεκτικά. Τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών.

Τώρα, που μόλις ξεκινήσαμε να ξεμπλοκάρουμε την οικονομία μας και να δεχόμαστε κόσμο, δεν μπορούμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα. Η νομοθεσία πρέπει να τηρείται πάντα. Ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμόζεται. Από κει και πέρα, όποια θέματα του σχεδίου μας χρειάζονται αναθεώρηση στην πορεία, θα αναθεωρηθούν. Αλλά το κύριο μέλημά μας είναι η δημόσια υγεία.

Είπε κανείς ότι είναι εύκολα τα πράγματα; Είπε κανείς ότι έχουμε ξαναζήσει τέτοια κατάσταση, όπως αυτή που ζούμε τώρα; Μεγάλη ευθύνη έχουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πρέπει να φροντίσουν για την τήρηση των κανόνων. Αυτοί είναι οι σύμμαχοι όλων των Ελλήνων και όλων των επισκεπτών. Αυτοί είναι οι σύμμαχοί μας. Αυτοί πρέπει να τηρήσουν τους κανόνες.

Πάμε σε αχαρτογράφητα νερά, πάμε βήμα βήμα. Αν, όμως εμείς που θέλουμε να επισκεφθούμε διαφορετικά μέρη στην Πατρίδα μας, ή θέλουμε να προσκαλέσουμε ξένους επισκέπτες, αν εμείς, από τώρα, από αρχές Ιουνίου, δεν τηρούμε τους βασικούς μας κανόνες, πώς θα είμαστε αξιόπιστοι και πώς  θα συνεχίσουμε όλο το επόμενο χρονικό διάστημα να λέμε ναι, ελάτε;

Για ενδεχόμενο τοπικό lock down

Φυσικά και υπάρχει. Προσέχουμε  και προς τα έξω και προς τα μέσα. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να είναι σίγουρος, που μπορεί να υπάρξει μια εστία. Σκοπός είναι μια ενδεχόμενη εστία να εντοπιστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της, ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα. Όπως  κλείσαμε τις πτήσεις από την Ντόχα, μόλις είδαμε 12 κρούσματα, έτσι θα κάνουμε και σε τοπικό επίπεδο, αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα. Είτε το τοπικό επίπεδο αφορά μια γειτονιά, είτε μια υγειονομική δομή, ένα σχολείο, ή οτιδήποτε. Μπορεί να αφορά ακόμη μια γεωγραφική περιοχή, όπως ένα νησί ή ένα Νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορονοϊός. Μην χαλαρώνουμε επειδή καταφέραμε να πετύχουμε, αυτό το πραγματικά αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα, όλοι μαζί. Πρέπει να το προφυλάξουμε.

Για τον τουρισμό

Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλες τις  ευρωπαϊκές Αρχές και όλες τις χώρες. Φαίνεται ότι θα έχουμε ένα γενικότερο άνοιγμα, σε πολλές χώρες από 1ης Ιουλίου, αρκεί τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά να συνεχίσουν να είναι αυτά που βλέπουμε τώρα. Δηλαδή, καθοδική πορεία παντού σε όλη την Ευρώπη και σποραδικά κρούσματα, όχι γενικευμένα, και στη χώρα μας και αλλού. Άρα, εάν αυτό το διαφυλάξουμε τώρα -γι’ αυτό είναι κρίσιμος ο Ιούνιος- θα είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο.

Για το σποτ του τουρισμού

Έχω απαντήσει από το Σάββατο ότι αυτά είναι fake news, και είναι κρίμα που η Αξιωματική Αντιπολίτευση τα υιοθετεί. Δεν υπάρχουν πουθενά  32 εκατομμύρια, γι’ αυτό το σποτ. Το σποτ είναι δωρεάν. Η Marketing Greece είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, θυγατρική των κοινωνικών εταίρων που ασχολούνται με τον τουρισμό, δηλαδή του ΣΕΠΕ και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και έχει δώσει τα δικαιώματα του σποτ στον ΕΟΤ.

Θέλουμε να ταυτίσουμε στη συνείδηση όσων παρακολουθήσουν αυτό το σποτ ότι το ελληνικό Καλοκαίρι είναι διαφορετικό. Είναι ένα συναίσθημα. Και το συναίσθημα μπορείς να το έχεις μέσα στην καρδιά σου και να επισκέπτεσαι την Ελλάδα, ταυτίζοντάς την με το Καλοκαίρι.

Για την τουρκική προκλητικότητα 

Είναι υποχρεωμένη η ελληνική πλευρά να είναι πάντα προετοιμασμένη για τα πάντα. Αυτό που συνεχώς λέμε -σε όλη τη διεθνή κοινότητα και προς τους γείτονές μας- είναι ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Στηριζόμαστε πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και θέλουμε κανόνες καλής γειτονίας.

Κρατάμε πάντα ψύχραιμη στάση. Λέμε, δηλαδή, ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με τον τόνο που πρέπει και με την αποφασιστικότητα που δείξαμε και στο πρόσφατο παρελθόν. Και το μήνυμα αυτό φτάνει εκεί που πρέπει να φτάσει.

Από τον Μάρτιο και μετά, υπάρχει μία κλιμάκωση σε ορισμένα πεδία και αποκλιμάκωση σε άλλα, όπως για παράδειγμα στις παραβιάσεις, όπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία. Δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και της ευρύτερης περιοχής, μία κλιμάκωση μέσα στο Καλοκαίρι. Κι αυτό για διάφορους λόγους, που έχουν να κάνουν και με το εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και με το πώς βλέπει τις τουρκικές προκλήσεις, αυτό το Καλοκαίρι, η διεθνής κοινότητα. Επομένως, αυτό που έχει σημασία, είναι να οικοδομούμε μία εμπιστοσύνη για τις ελληνικές θέσεις, πράγμα το οποίο φαίνεται να υπάρχει. Θυμίζω την πρόσφατη δήλωση του State Department, η οποία ήταν πολύ θετική και υποστηρικτική για τις ελληνικές θέσεις και μια σαφώς καταδικαστική για τις τουρκικές. Πάνω σε αυτό θα χτίσουμε κάτι καλύτερο το Φθινόπωρο.

Υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας. Και -όπως έχει πει πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, σε τηλεοπτική του συνέντευξή του- ακόμη και σε περιόδους κρίσεων, ιδίως μάλιστα σε περιόδους κρίσεων, θα πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας. Είμαστε πάντα έτοιμοι να συνομιλούμε, αλλά και να προασπιζόμαστε τις εθνικές μας θέσεις.

Για τις τράπεζες

Οι τράπεζες -και αυτό είναι ίσως μοναδικό φαινόμενο στη σύγχρονη ιστορία- έχουν μία τεράστια δεξαμενή φθηνού χρήματος. Μπορούν -μετά τις πρόσφατες αλλαγές που έκανε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η Ε.Κ.Τ.- να αντλήσουν από αυτό περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Μπορούν να αντλήσουν και άλλα περίπου 10 δισεκατομμύρια από το waiver. Μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα, πολύ φθηνά, που μπορούν χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες, προκειμένου να δανείσουν  και να βγάλουν λεφτά. Γιατί οι τράπεζες βγάζουν λεφτά, δανείζοντας. Και κάτι ακόμη: Οι τράπεζες χρηματοδοτούν σχέδια που τα πιστεύουν. Δεν χρηματοδοτούν όποιον έχει εμπράγματες εξασφαλίσεις ή όποιον έχει χρήματα για να τα βάλει ως εγγύηση για να πάρει ένα δάνειο.

Παρακολουθούμε αν απορροφούνται τα χρήματα. Αν δεν απορροφηθούν, εδώ είμαστε να δούμε τι θα κάνουμε με τις τράπεζες. Πάντως, αυτό  που δεν θα επιτρέψουμε, είναι τόσα δισεκατομμύρια να μην φτάσουν στην πραγματική οικονομία, τώρα που τα έχει ανάγκη.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ εδώ)

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr