Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώκαι Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο, Γιάννη Παπαδόπουλο

Για την ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη

Βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα της Δικαιοσύνης. Δυστυχώς, αναδεικνύεται με τον πιο εμφατικό τρόπο ένα κομμάτι της αιτίας αυτού του τραγικού δυστυχήματος. Η βασική μας υποχρέωση, μπροστά σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία, μπροστά στους ανθρώπους που κηδεύουν τους συγγενείς τους, στα θύματα που έφυγαν, στους ανθρώπους που έμειναν πίσω, είναι, να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη σε κανένα επίπεδο. Υπηρεσιακά τίθενται σε αργία άνθρωποι και η Δικαιοσύνη προχωρά την έρευνά της -και θα την κάνει χωρίς κανένα εμπόδιο- διότι αυτή είναι η απαίτηση του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας -όλων μας, ατομικά και συλλογικά- για να μην μείνει καμία σκιά.

Υπάρχει μία Επιτροπή με εμπειρογνώμονες, το κύρος των οποίων δεν αμφισβητείται από κανέναν, που θα κάνει τη διοικητική και τεχνική αποτίμηση όλης αυτής της υπόθεσης, χωρίς κανείς να διανοηθεί να μπει εμπόδιο στο έργο τους. Ταυτόχρονα, υπάρχει μία δικαστική έρευνα σε εξέλιξη στο ανώτατο επίπεδο, η οποία δεν υποκαθίσταται από το έργο της Επιτροπής. Αντίθετα, οποιοδήποτε τεκμήριο, οποιοδήποτε στοιχείο, σε οποιοδήποτε συμπέρασμα καταλήξει η Επιτροπή, θα αξιολογηθεί και αυτό από τη Δικαιοσύνη.

Ο Πρωθυπουργός είπε το αυτονόητο. Κάλεσε τη Δικαιοσύνη να τρέξει με γρήγορους ρυθμούς, να εξετάσει όλο το φάσμα της υπόθεσης αυτής και σε ό,τι αφορά τα επιχειρησιακά του ατυχήματος και σε ό,τι αφορά την πορεία της κατασκευής των υποδομών της σύμβασης που έπρεπε να έχει τελειώσει από το 2016 και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Αναδεικνύεται ένα ζήτημα που αφορά την τεχνολογική πρόοδο για την υλοποίηση ενός έργου που ενδεχομένως θα είχε αποτρέψει -ακόμα και με το ανθρώπινο λάθος- την τραγωδία αυτή. Αναδεικνύεται και ένα ζήτημα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στον ΟΣΕ. Όλα αυτά είναι συμπτώματα του βαθέος Kράτους. Έχουν μία αντανάκλαση ευθύνης, χωρίς αμφιβολία, στη δική μας Κυβέρνηση, στις διοικήσεις, στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, δεν το κρύψαμε.

Η τραγωδία αυτή θα συνοδεύει τις σκέψεις και τη μνήμη μας μαζί και με αντίστοιχες τραγωδίες του παρελθόντος συνεχώς. Και είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην επαναληφθεί. Η δική μας προτεραιότητα είναι πρώτον οι απαντήσεις στην κοινωνία και δεύτερον οι δράσεις -άμεσες και μεσομακροπρόθεσμες- έτσι ώστε να βελτιωθούν σημαντικά και ουσιαστικά τα πράγματα και να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.

Θυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός ήδη πρότεινε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων στην επόμενη Βουλή, ανεξαρτήτως ποιος θα κερδίσει, να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή που θα ψάξει όλα αυτά σε βάθος. Προφανώς είμαστε ανοιχτοί και στην οποιαδήποτε συζήτηση. Οι συγγενείς θα αποζημιωθούν, όπως πρέπει.

Είναι σοβαρό ζήτημα γιατί μια σύμβαση που θα έπρεπε να τελειώσει το 2016, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το 2023, παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί το 70%. Αφορά ένα πλέγμα ενεργειών, για το οποίο έχουμε κι εμείς τις δικές μας ευθύνες, που έχει να κάνει με την ταχύτητα έκδοσης  αποφάσεων, προσφυγών, με μελέτες που δεν έγιναν σωστά, με διαχρονικές ευθύνες των διοικήσεων που έδιναν τη μια παράταση μετά την άλλη, με μια σύμβαση που ήταν μπλοκαρισμένη μέχρι το 2019 και πήρε ενάμιση χρόνο για να επανεκκινήσει για να φτάσουμε να έχουμε σήμερα τμήμα του έργου. Στο τέλος αυτής της τετραετίας καταφέραμε, σε ένα βαθμό, να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από πράγματα σε τομείς του Κράτους και στον ίδιο τον σιδηρόδρομο, δυστυχώς όχι όλα και όχι στο μέγεθος που θα θέλαμε.

Η Κυβέρνηση έκανε κινήσεις ενίσχυσης του προσωπικού του ΟΣΕ μέσα από θεσμικές διαδικασίες που πάσχουν βαριά σε ό,τι αφορά την ταχύτητα. Διότι το ΑΣΕΠ, έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Αδιάβλητες, αλλά χρονοβόρες προσλήψεις. Είναι ένα σύμπτωμα του βαθέος Κράτους που δεν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε στο σύνολό του κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας. Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, υπήρξε και επελέγη ο τρόπος να έρθουν κάποιοι άνθρωποι με μπλοκάκια και να ανοίξει και η κινητικότητα, για να δηλώσει όποιος θέλει, να έρθει ως σταθμάρχης. Και από τους 8 που ζήτησε ο ΟΣΕ, ήρθαν μόλις 2.  Αναδεικνύεται ένα ζήτημα μιας εσωτερικής νοοτροπίας μέσα στον οργανισμό.  Δεν μιλάω ούτε για συνδικαλιστικές ούτε για κομματικές συγγένειες, μιλώ για μια νοοτροπία η οποία έφερε σε μια θέση ευθύνης, σε κρίσιμη βάρδια, έναν άνθρωπο που δεν είχε την αντίστοιχη εμπειρία. Δεν ήταν διορισμός, ήταν μετάταξη και στις μετατάξεις, όπως είχε γίνει και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, αυτό το όριο ηλικίας δεν προβλέπονταν. Είχαν γίνει και άλλες τέτοιες μετατάξεις στο παρελθόν.

Οι ευθύνες θα αναζητηθούν σε όλα τα επίπεδα και δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη. Και για αυτό απομακρύνθηκαν και οι Διοικήσεις των Οργανισμών, που φέρουν ευθύνη για την μη αλλαγή αυτής της νοοτροπίας.  Είναι διαχρονικά ζητήματα μιας νοοτροπίας της Ελλάδας που πρέπει να αφήσουμε πίσω μας, του βαθέος Κράτους, που σε βασικά ζητήματα εξακολουθεί να επιμένει. Υπήρξαν τομείς και πυρήνες που η σύγκρουσή μας, επέφερε καρπούς. Υπήρξαν άλλοι που δεν τα καταφέραμε, αυτή είναι η πραγματικότητα. Η ουσία είναι να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, να  μιλάμε με γενναιότητα και ευθύνη και κυρίως να βάζουμε τα ζητήματα στις σωστές τους διαστάσεις. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να κατανοήσουμε ότι τώρα αυτό που ο κόσμος θέλει είναι να εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή συγκάλυψη και κυρίως τι θα κάνουμε για να μην ξανασυμβεί αυτό. Και θα κάνουμε άμεσα ό,τι απαιτείται. Επί της ουσίας και συγκεκριμένα θα ακουστούν αύριο από τον κ. Γεραπετρίτη. Πρόκειται για  παρεμβάσεις σε τρία στάδια. Άμεσα, μεσοπρόθεσμα -που συνδέονται κυρίως με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου σε όλο το μήκος της γραμμής- και μεσομακροπρόθεσμα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας σε συνεργασία με όλους όσους έχουν να συνδράμουν -και με τους εργαζόμενους στον Σιδηρόδρομο- για να προσφέρουν στην κατεύθυνση αυτή.

Για τις εκλογές

Είναι ένα ζήτημα που αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού. Είναι κάτι που δεν τον απασχολεί, τουλάχιστον αυτές τις μέρες. Η προτεραιότητα του συνόλου του κρατικού μηχανισμού, η έννοια του Πρωθυπουργού και όλων μας ήταν στον εντοπισμό των αγνοουμένων, την αναγνώριση των σορών, την περίθαλψη των τραυματιών, την άμεση διαχείριση των συνεπειών του τραγικού δυστυχήματος. Οι προτεραιότητες αυτή την ώρα είναι αλλού και όχι στην ανακίνηση ή στην ανακοίνωση πολιτικών ζητημάτων.  Στην ώρα τους ο Πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί ξεκάθαρα για όλα αυτά.

 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr