Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώκαι Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου,στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Αυτιά

Για την υπόθεση της κυρίας Μαρίας Σπυράκη

Ήταν μια δυσάρεστη εξέλιξη. Για να μην δημιουργούνται συνειρμοί -γιατί τελευταία μαζεύτηκαν πολλά- δεν έχει καμία σχέση με την περίπτωση της κυρίας Καϊλή. Αλλά έως ότου αποσαφηνιστεί πλήρως αυτή η υπόθεση -αυτό άλλωστε είναι κάτι που και η ίδια η ευρωβουλευτής, η κυρία Σπυράκη το ζήτησε- ανεστάλη η κομματική της ιδιότητα. Εξ αυτού του λόγου της αναστολής  της κομματικής ιδιότητας και μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση, ενώ είχε ανακοινωθεί ότι θα είναι υποψήφια στην Α΄ Θεσσαλονίκης, όσο κρατάει η αναστολή της ιδιότητας, δεν θα είναι υποψήφια. Οφείλουμε να είμαστε πάρα πολύ καθαροί και άμεσοι στα αντανακλαστικά μας σε ζητήματα που δημιουργούν ερωτηματικά στον κόσμο, σε ό,τι αφορά στο αν ακολουθούμε τους κανόνες τους οποίους πρέπει να ακολουθούμε στην πολιτική.

Είναι μία υπόθεση στην οποία όλοι πιστεύουμε πως η τελική κατάληξη θα δικαιώσει την κυρία Σπυράκη. Έχει να κάνει με ζητήματα στα οποία δεν ήταν πλήρως εναρμονισμένη η συμπεριφορά  των συνεργατών της με τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κινηθήκαμε προς μια κατεύθυνση η οποία είναι αυτονόητη, έτσι ώστε να μην δίνεται το δικαίωμα σε πολιτικούς αντιπάλους να σπεκουλάρουν, να κάνουν συγκρίσεις ανόμοιων πραγμάτων, να προσπαθούν να δημιουργήσουν στον κόσμο συνειρμούς και να καλλιεργήσουν μια τέτοιου είδους οργή. Για λόγους αρχής οφείλουμε να περιμένουμε την κατάληξη της υπόθεσης.

Οφείλουμε, όμως, να είμαστε απόλυτα σαφείς στο διαχωρισμό των υποθέσεων. Εδώ δεν μιλάμε ούτε για κάποια  υπόθεση χρηματισμού, ούτε για κάποιο λόμπι, ούτε  για επηρεασμό κάποιων αποφάσεων. Υπήρξε μια συγκεκριμένη λειτουργία που δεν συνάδει με τους κανόνες λειτουργίας των συνεργατών των ευρωβουλευτών και γι’ αυτό ελέγχεται η κυρία Σπυράκη.  Καλό είναι να μην ταυτίζουμε πράγματα τα οποία δεν είναι όμοια, έχουν διαφορές. Οφείλουμε να ακολουθούμε ένα πλαίσιο κανόνων, το οποίο να  ανταποκρίνεται από τη μία στη βαριά αξιακή παράδοση της Νέας Δημοκρατίας και από την άλλη στην απαίτηση των πολιτών.

Για τον Προϋπολογισμό του 2023

Όλες οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού χαρακτηρίζονται από την αποτελεσματικότητα, την ευστοχία, την αντοχή της οικονομίας και τη δυνατότητα να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περίμετρο. Κάθε δυνατότητα που δημιουργεί η οικονομία, πάει στην κοινωνία. Η Κυβέρνηση αυτή όλες τις επιτυχίες της οικονομίας και της ανάπτυξης, δεν τις έχει για να μένουν δείκτες σε Excel. Τις επιστρέφει μέρισμα στην κοινωνία. Για να βρει δουλειά ο άνεργος, να στηριχθεί ο συνταξιούχος, να στηριχθεί ο πιο ευάλωτος, να μπορέσουν οι Έλληνες φοιτητές να σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια καλύτερα, να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης σε ουρές.

Η πολιτική μας απαντά στις ανάγκες των ανθρώπων μέσα στη συγκεκριμένη συγκυρία. Ο Προϋπολογισμός θα σηματοδοτεί το τι μπορούμε να πετύχουμε τη νέα τετραετία με μια Κυβέρνηση ισχυρή, συμπαγή, αυτοδύναμη για την Ελλάδα και τους  πολίτες. Θα σηματοδοτήσει την πρόθεσή  μας να συγκλίνουμε το βιοτικό επίπεδο των  Ελλήνων  ακόμη  περισσότερο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό είναι το στοίχημα της νέας τετραετίας. Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει για τις προτεραιότητες της κοινωνίας. Προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι οι προτεραιότητες της κοινωνίας.

Όμως, αυτό που δεν πρέπει πρωτίστως να υποτιμάμε είναι ότι  τα επιτεύγματα της Κυβέρνησης και της οικονομίας έχουν ως αποτέλεσμα να κρατήσουν την κοινωνία, τη χώρα, όρθια με ανθεκτικότητα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έχουν επιδείξει άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό γίνεται διότι είμαστε απολύτως προσηλωμένοι σε αυτό που ονομάζουμε προτεραιότητα της κοινωνίας. Έχουμε έναν πολύ ξεκάθαρο οδικό χάρτη  μέχρι τις εκλογές και μετά από αυτές. Υπάρχει η  Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχει ο Πρωθυπουργός που κράτησε την Πατρίδα όρθια, που τη θωράκισε στις έξωθεν επιβουλές, που δημιούργησε με την πολιτική του τη δυνατότητα σε 290.000 ανθρώπους να βρουν δουλειά, να έχουν εισόδημα, που μείωσε  φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Που έχει καταστήσει την Ελλάδα πρωταθλήτρια στις επενδύσεις, στις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Που έχει καταστήσει την Ελλάδα πρωταθλήτρια στο Ταμείο Ανάκαμψης. Που για πρώτη φορά μετά από χρόνια προτάσεις της Ελλάδας υιοθετούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως ο μηχανισμός τιμολόγησης για το ηλεκτρικό ρεύμα, το πλαφόν για το φυσικό αέριο, τα εμβόλια. Ο Πρωθυπουργός θα δώσει ορατότητα για τη νέα τετραετία προοπτικής, προκοπής, επιτυχίας, δημιουργίας για τον Έλληνα πολίτη.

Η Δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει τα πάντα

Η ιστορία αυτή είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και των αρμοδίων Αρχών. Και όποιος θέλει να μην μείνει καμία σκιά, οφείλει να εμπιστευτεί τις αρμόδιες Αρχές και τη Δικαιοσύνη. Όποιος με κραυγές και αλαλαγμούς προσπαθεί να εκβιάσει καταστάσεις, να εργαλειοποιήσει, να βγάλει αυθαίρετα συμπεράσματα, μάλλον θέλει να συσκοτίσει και όχι να διαφωτίσει. Στη συντεταγμένη Πολιτεία αν εμπιστεύεσαι τους θεσμούς, τους αφήνεις να κάνουν τη δουλειά τους. Η πολιτική οφείλει να ανοίξει τον δρόμο στη Δικαιοσύνη, οφείλει θεσμικά να έρθει να αντιμετωπίσει τις παθογένειες. Και όταν η Δικαιοσύνη καταλήξει, βεβαίως και η πολιτική να ασχοληθεί. Αλλά μέχρι τότε, ούτε το δάκτυλο μπορεί να της το κουνάει, ούτε να τη μεταχειρίζεται a la carte. Πήγε ο κ. Τσίπρας στον κ. Ντογιάκο πριν από μία εβδομάδα. Βγαίνει από τον κ. Ντογιάκο και λέει: «Εμπιστευόμαστε την Ελληνική Δικαιοσύνη». Και στη συνέχεια πηγαίνει  στο εξωτερικό και διασύρει τη χώρα και δυσφημεί τη Δικαιοσύνη. Την ίδια που είπες ότι εμπιστεύτηκες. Πώς θες να σε πιστέψει κανείς ότι έχεις πρόθεση να αποσαφηνιστεί αυτή η υπόθεση και όχι απλώς να τη συσκοτίσεις;

Για την υπόθεση της κυρίας Εύας Καϊλή

Αυτό που έκανε ο κ. Ανδρουλάκης είναι πρωτοφανές.  Προκύπτει ένα θέμα με την κυρία Καϊλή. Ακούσατε εσείς κανέναν από τη Νέα Δημοκρατία, από την Κυβέρνηση να βγει και να πει ότι αυτό είναι θέμα του ΠΑΣΟΚ και όλοι στο ΠΑΣΟΚ είστε κλέφτες και είστε διεφθαρμένοι; Δεν βγήκε κανένας. Βγαίνει ο κ. Ανδρουλάκης την επόμενη ημέρα, προφανώς πανικοβλημένος, προφανώς σε μια δύσκολη θέση, για λόγους που ο ίδιος ξέρει και κάνει αυτή την επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι η κυρία Καϊλή είναι «Δούρειος Ίππος» της Νέας Δημοκρατίας. Αναφερόμενος σε ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ χρόνια, συμπορεύτηκε στενά συνδεδεμένος μαζί της πολιτικά από το 2014, για να προσπαθήσει να μετατοπίσει το πρόβλημα σε έναν άλλο πολιτικό χώρο. Και ως συμπλήρωμα σε όλο αυτό έρχεται και διαγράφει αναρτήσεις που είχε κάνει στα social media. Έξω από κάθε λογική. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει επιλέξει για τους δικούς του λόγους να γίνει παρακολούθημα του κ. Τσίπρα. Το σοβαρότερο πρόβλημα με την ιστορία της κυρίας Καϊλή έχει δύο διαστάσεις. Πρώτον, ότι σε ένα διεθνές σκάνδαλο είναι εμπλεκόμενη μια Ελληνίδα ευρωβουλευτής. Αυτό δεν είναι για την χώρα τιμητικό, δεν είναι καλό. Το δεύτερο, που είναι εξίσου σημαντικό, έρχεται σε μια στιγμή και σε μια περίοδο που ο ευρωσκεπτικισμός κι ο προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα της Ευρώπης και των ευρωπαϊκών οργάνων είναι έντονος στην κοινωνία. Αυτά είναι επικίνδυνα. Κλονίζουν την εμπιστοσύνη του κόσμου και την αποτελεσματικότητα των θεσμών. Ο κ. Ανδρουλάκης  κάνει το ΠΑΣΟΚ  παρακολούθημα του κ. Τσίπρα.

Για τις εκλογές

Η Κυβέρνηση έχει απαντήσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και η συζήτηση που κάνουμε είναι συζήτηση με την  κοινωνία, για να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες και στις προσδοκίες τους και στις ανάγκες και τις  προοπτικές της Πατρίδας. Υπάρχει μια απέλπιδα προσπάθεια το τελευταίο διάστημα από διάφορους κύκλους να κυριαρχήσει μονοθεματικά ένα θέμα στη  δημόσια συζήτηση.

Εκλογές θα έχουμε το 2023, από την Άνοιξη και μετά. Η Κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και θα αναδείξει για μια ακόμη φορά την αποτελεσματικότητα της περιόδου αυτής και τη σύγκριση με την προηγούμενη. Σε αυτές τις εκλογές έχουμε κάτι ιδιαίτερο, σπάνιο. Έχει να συμβεί στη χώρα τριάντα χρόνια. Τελευταία φορά που αναμετρήθηκαν για το αξίωμα του Πρωθυπουργού δύο άνθρωποι που, και οι δύο, είχαν υπηρετήσει τη χώρα με το αξίωμα αυτό, ήταν πριν από τριάντα χρόνια. Ό,τι και να λένε, ο κόσμος ξέρει. Είδε τον Τσίπρα Πρωθυπουργό, τις αυταπάτες, τις κλειστές τράπεζες, τις ουρές, τη φοροεπιδρομή, τους μετανάστες που λιάζονταν, την ανυπόληπτη διεθνώς χώρα. Βλέπει τον Μητσοτάκη Πρωθυπουργό της Ελλάδος να διαχειρίζεται πρωτοφανείς εξωγενείς κρίσεις και την Πατρίδα να προχωρά. Ξέρει ο κόσμος Ξέρει πως πέρναγε, ξέρει πως περνάει. Δεν υπάρχει ζήτημα και πρόβλημα, που με ενσυναίσθηση, με επαγγελματισμό, με γνώση, με μέτρημα και σοβαρότητα, που ο Μητσοτάκης και αυτή η Κυβέρνηση να μην το έχει αντιμετωπίσει. Ο κόσμος ξέρει.

 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr