Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά

Για τις τουρκικές προκλήσεις

Αποδεικνύουμε ότι όλη του αυτή η τακτική να μας φοβίσει, να μας τρομοκρατήσει, να μας πανικοβάλλει, δεν έχει αποδώσει. Η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι έτοιμη από καιρό να ανταποκριθεί στην κάθε πρόκληση, στην κλιμακούμενη αυτή τακτική που με ανιστόρητους ισχυρισμούς και με ψέματα προσπαθεί ο κ. Erdoğan να δημιουργήσει εντυπώσεις και να απειλήσει τη χώρα μας. Έχουμε ανταποκριθεί απέναντι στην κάθε πρόκληση αποτελεσματικά με ετοιμότητα -το αποδείξαμε στον Έβρο και την εισβολή που επιχείρησαν να κάνουν με υβριδική απειλή- με αποδόμηση των απόψεων της Τουρκίας σε όλα τα διεθνή fora, με οικοδόμηση σημαντικών συμμαχιών.

Όσο συνεχίζει τις απειλές και τα ψέματα, η εμβέλεια  των απόψεών του θα συρρικνώνεται, ενώ η εμβέλεια των απόψεών μας, της ισχύος μας, της αποτρεπτικής μας ικανότητας, της επιδραστικής ισχύος που έχουν οι απόψεις μας στο εξωτερικό συνεχώς και θα αυξάνεται. Η Ελλάδα έχει συμμάχους, έχει ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο στο σύνολο του ελληνικού λαού. Έχει -μετά από μία σώφρονα επιλογή της Κυβέρνησης- ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε τέτοιο βαθμό που να μπορούν με μεγάλη αποτελεσματικότητα, να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση και κυρίως έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας. Όλα αυτά συγκροτούν μία ασπίδα η οποία είναι αδιαπέραστη.

Η FRONTEX είναι ένας πανευρωπαϊκός θεσμός και αποδεικνύει το βάσιμο των ελληνικών ισχυρισμών σε όλες αυτές τις προκλήσεις που δεχόμαστε. Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει μάρτυρας όχι μόνο των προκλήσεων, αλλά και της βαρβαρότητας από την απέναντι πλευρά, όπως το περιστατικό με τους ανθρώπους που ξεγύμνωσαν στον Έβρο και τους έφεραν εδώ. Η FRONTEX βλέπει και παρακολουθεί τις τεράστιες προσπάθειες που κάνουν οι ελληνικές Αρχές, το ελληνικό Λιμενικό στη θάλασσα για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, αυτούς που οι δουλέμποροι, οι λαθροδιακινητές με τις «πλάτες» ή με την αμέλεια της τουρκικής πλευράς βάζουν μέσα σε σαπιοκάραβα και τους οδηγούν και τους πνιγούν στα νερά του Αιγαίου, ενώ οι Έλληνες τους σώζουμε στα μανιασμένα νερά. Οι λιμενικοί μας, οι ελληνικές Αρχές σώζουν ανθρώπινες ζωές. Αυτό αποτελεί μία απάντηση σε όλους εκείνους που υιοθετώντας άκριτα την τουρκική προπαγάνδα το προηγούμενο διάστημα, προσπαθούν να παρουσιάσουν την εικόνα μιας χώρας τελείως διαφορετικής από αυτή που είναι. Και σε αυτό που κάνει στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Φυλάμε σύνορα και επιδεικνύουμε ανθρωπισμό απέναντι σε βάρβαρες συμπεριφορές. Αυτό είναι η Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι, αν ήμασταν και εμείς σε μία χώρα που είχαμε 85% πληθωρισμό, δεν θα θέλαμε να μιλάμε για τίποτα που να αφορά το εσωτερικό της χώρας και θα κοιτούσαμε πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά. Ο κόσμος είναι απολύτως υποψιασμένος. Εμείς δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούμε από τη βασική μας στρατηγική που βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, την αποδόμηση των ισχυρισμών της Τουρκίας, την ενδυνάμωση της χώρας παντού: Στις Ένοπλες Δυνάμεις, στις συμμαχίες της.

Ο προγραμματισμός υλοποιείται πλήρως με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν υλοποιηθεί και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των Επιτελείων έτσι ώστε να ενισχύσουμε την αποτρεπτική μας ισχύ στο μέγιστο βαθμό. Η χώρα δεν τρομοκρατείται και δεν πανικοβάλλεται. Ανά πάσα στιγμή η Ελλάδα -μία δύναμη ειρήνης και σταθερότητας- είναι έτοιμη να ανταποκριθεί απέναντι σε κάθε πρόκληση. Η εθνική κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι καλά κατοχυρωμένα και απολύτως προστατευμένα.

Το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι ακόμη μία παρέμβαση προς όφελος της κοινωνίας

Όλοι οφείλουν να αντιληφθούν ότι βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, την οποία δεν προκαλέσαμε εμείς, μας έρχεται απέξω. Είναι μία συγκυρία εξωγενών κρίσεων και όλοι πρέπει να συμβάλλουν κατά το μέγιστο δυνατό έτσι ώστε η κατάσταση να συγκρατηθεί και να μην φτάνει σε αυτόν που είναι ο πλέον αδύναμος, δηλαδή, τον τελικό καταναλωτή. Σε ό,τι αφορά στο σκέλος των παρεμβάσεών μας στη λειτουργία της αγοράς -διότι το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν είναι η μοναδική παρέμβαση- έχουμε την αύξηση του εισοδήματος, τη μείωση της ανεργίας, την πολιτική για το ρεύμα. Τρέχουμε το τρίτο μεγαλύτερο πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης στην Ευρώπη. Το «καλάθι του νοικοκυριού» έχει σκοπό πρώτον, να είναι οι τιμές όσο το δυνατόν χαμηλότερες  σε απολύτως απαραίτητα είδη για το νοικοκυριό και δεύτερον να υπάρξει παρακίνηση  ώστε να πέσουν οι τιμές και άλλα είδη, που είναι εκτός του «καλαθιού».

Υπάρχει μία συνεχής πίεση σε όλες τις πτυχές του οικονομικού βίου των ανθρώπων. Η Κυβέρνηση δεν κάθεται να τα παρακολουθεί με σταυρωμένα τα χέρια και ούτε από την άλλη ακολουθεί μία πολιτική υποκρισίας που να λέει, ότι πάρα πολύ εύκολα υπάρχει εδώ μία παγκόσμια συνταγή να ακολουθηθεί. Ακούω να μιλούν  με ελαφρά την καρδία και να λένε για αισχροκέρδεια. Λένε να μην κοιτάμε στο παρελθόν. Αλλά επί ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα, η διάταξη της αισχροκέρδειας στον Ποινικό Κώδικα καταργήθηκε. Από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα. Τη διάταξη περί αισχροκέρδειας και τις ποινές που η αισχροκέρδεια προκαλούσε όταν διαπιστωνόταν. Αυτό από τη μια ως συμπεριφορά της Κυβέρνησης τότε, από την άλλη πλευρά η δική μας φιλελεύθερη Κυβέρνηση μέσα σε αυτό το πλαίσιο των διεθνών κρίσεων ήρθε και νομοθέτησε ένα ανώτατο περιθώριο κέρδους σε σχέση με αυτό που υπήρχε πριν την κρίση με βάση το κόστος για να μην μπορεί κάποιος να βγάζει παραπάνω τώρα που οι καταστάσεις είναι δύσκολες. Εντατικοποιεί τους ελέγχους, δημιουργεί ένα καλάθι στο οποίο να υπάρχουν τα απολύτως απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό. Σε αυτά τα είδη να έχουμε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές, να έχουν μηδενικές ή πολύ μικρές αυξήσεις. Εάν ο κόσμος στραφεί προς αυτά τα προϊόντα και χάσουν μερίδια τα υπόλοιπα προϊόντα που δεν είναι στο καλάθι, θα λειτουργήσει ο νόμος της αγοράς και είναι πολύ πιθανό να μετατοπιστούν και σε εκείνα οι τιμές σε χαμηλότερο επίπεδο.

Θέλω να πω και το λέω με κάθε ειλικρίνεια: Η κατάσταση είναι δύσκολη ο κόσμος πιέζεται. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στο σκέλος της ενίσχυσης των εισοδημάτων. Δεν υπάρχει κατηγορία εισοδηματική που λιγότερο ή περισσότερο να μην έχει ενισχυθεί το εισόδημά της με  μείωση φόρων, με μείωση ασφαλιστικών εισφορών, με αύξηση συντάξεων,  με αύξηση κατώτατου μισθού. Ομάδες που έχουν ανάγκη την ενίσχυση πήραν γενναία επιδόματα. Όλα αυτά που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Έκθεση Θεσσαλονίκης έχουν ψηφιστεί, εφαρμόζονται, υλοποιούνται και πληρώνονται. Μπαίνουν χρήματα στους λογαριασμούς.

Για τις εκλογές

Εμείς τον εκλογικό χρόνο τον μετράμε ανάλογα με το πότε ολοκληρώνεται το έργο μας και πώς ανά πάσα στιγμή μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις ανάγκες των πολιτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έτσι αντιλαμβάνεται και τον εκλογικό χρόνο και το σεβασμό απέναντι στους θεσμούς. Σταθερά λέμε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Έχουμε αρκετό χρόνο ακόμα μέχρι να βγάλουμε τα ημερολόγια και να κοιτάμε τις Κυριακές.

Εκείνο που μας απασχολεί δεν είναι να αιφνιδιάσουμε. Είναι ο κόσμος να έχει, μέχρι την τελευταία στιγμή, πλήρη εικόνα ότι η Κυβέρνησή μας είναι μια Κυβέρνηση που με στρατηγική, συνέπεια, επαγγελματισμό, πλήρη εικόνα της διεθνούς κατάστασης, κάνει κάθε μέρα ό,τι καλύτερο μπορεί, για να απαντήσει σε όλα αυτά που απασχολούν τον κόσμο, τα μεγάλα, τα υπαρκτά. Απέναντι σε αυτά εμείς κοιτάμε να δούμε πως θα αξιοποιούμε τον πολιτικό χρόνο κάθε μέρα. Οι Κυβερνήσεις κρίνονται από τις λύσεις που δίνουν στα προβλήματα του κόσμου και από την ειλικρίνεια με την οποία αντιμετωπίζουν τον πολίτη. Ειδικά στη χώρα μας, μετά από αυτούς τους κύκλους διακυβέρνησης που έχουμε ζήσει την τελευταία περίοδο, έχει πολύ μεγάλη σημασία να μιλάς με ειλικρίνεια στον άλλον και να μην τον κοροϊδεύεις. Ακόμα και στα πιο δύσκολα.

 

 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr