Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»  και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Αυτιά

Για τη στήριξη στη κοινωνία

Όλο αυτό το διάστημα, στη μεγαλύτερη κρίση μεταπολεμικά που έχει ζήσει η Ευρώπη, σε συνθήκες δύσκολες, είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας, με μέτρα που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, με τους πολίτες να πληρώνουν σήμερα 300 εκατ. λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Έχει αποδείξει ο Μητσοτάκης πως ό,τι πετυχαίνει η οικονομική μας πολιτική, γίνεται κοινωνικό μέρισμα για τους πολίτες. Πηγαίνει στον κόσμο, για να σταθούμε στο πλευρό του, για να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες που δημιουργούν οι εισαγόμενες κρίσεις, η εισαγόμενη ακρίβεια.

Αυτή την ώρα έχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στη βενζίνη. Έχουμε μια σειρά δράσεων. Τρέχει καταρχάς το πρόγραμμα του fuel pass. Θα επεκταθεί  η επιδότηση του ντίζελ κίνησης, που έχει καταφέρει να κρατήσει την τιμή γύρω στο 1,85-1,86. Είναι ένα πολύ πετυχημένο μέτρο που θα επεκταθεί και το επόμενο διάστημα. Κοιτάμε ό,τι δυνατότητα καινούργια υπάρχει, να βοηθήσει και αυτή στα καύσιμα και τη βενζίνη, εκεί που το πρόβλημα πραγματικά είναι μεγάλο και ο κόσμος αντιμετωπίζει δυσκολίες ενόψει και της καλοκαιρινής σεζόν. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη και μια πάρα πολύ μεγάλη εκστρατεία ελεγκτικού μηχανισμού,  αξιοποιώντας το πλαφόν στο κέρδος που βάλαμε το προηγούμενο διάστημα. Γίνονται έλεγχοι στα πρατήρια και ανακοινώνονται πρόστιμα.  Μέσα στο επόμενο διάστημα η Επιτροπή Ανταγωνισμού -η οποία έχει πάρει μια σύσταση από την Κυβέρνηση, από το περασμένο φθινόπωρο και ψάχνει όλη την αλυσίδα παραγωγής, διυλιστήρια, εμπορία, πρατήρια- θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της δουλειάς της. Αν εντοπίσει και προτείνει βήματα παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν -αντίστοιχα, ενδεχομένως, με αυτά που έγιναν και σε άλλες αγορές που είχαν στρεβλώσεις- η Κυβέρνηση θα έρθει να τα αντιμετωπίσει. Με ό,τι δυνατότητα υπάρχει, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να είμαστε στο πλευρό του κόσμου, προκειμένου να μετριάσουμε το αποτύπωμα και τη συνέπεια της ακρίβειας. Ό,τι δυνατότητα υπάρχει, γίνεται κοινωνικό μέρισμα για να βοηθάμε τον πολίτη.

Όπως αποδείξαμε και με την ηλεκτρική ενέργεια, δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε τον κόσμο αβοήθητο, στο πλαίσιο πάντοτε των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Γιατί μαζί με την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας, δεν πρέπει να υποτιμάμε και το γεγονός ότι πρέπει να  συνεχιστεί η σταθερή και δυναμική πορεία της ελληνικής οικονομίας για να μην μπλέξουμε σε χειρότερες περιπέτειες. Αυτό κάνουμε όλο αυτό το διάστημα με τις πολιτικές στήριξης της κοινωνίας από την Κυβέρνηση, με τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, με τα 43 δισ. που δόθηκαν για την υγειονομική κρίση, τις ενισχύσεις στις ευάλωτες ομάδες, τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται. Δεν έχουμε προσθέσει ούτε ένα ευρώ καινούργιο φόρο. Μέσα στη μεγαλύτερη καταιγίδα μεταπολεμικά, με τα μέτρα στήριξης πετύχαμε να είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ό,τι αφορά στις αυξημένες τιμές στο ρεύμα. Και αυτό χωρίς να  έχουμε ακόμη καμιά ευρωπαϊκή βοήθεια.

Είναι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος των επαγγελματιών σημαντικά μειωμένοι. Οι επαγγελματίες παίρνουν πίσω στους λογαριασμούς τους αυξημένη έκπτωση. Το Μάιο και τον Ιούνιο είναι αυξημένη η επιδότηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλες τις κατοικίες. Μέχρι τις 15 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για να καταθέσουν τα στοιχεία τους, όσοι δικαιούνται επιστροφή χρημάτων. Από την 1η Ιουλίου και μετά πάμε στην καινούργια μορφή τιμολόγησης, όπου αναστέλλουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Θα δούμε τη διαφορά στην τσέπη μας με σημαντικά μειωμένους λογαριασμούς, με μια επιδότηση στην αύξηση που θα φθάνει το 70% με 90%. Για τους αγρότες θα φθάσει το 90%. Γι’ αυτούς που τώρα θα έχουν τα ποτίσματά τους, που τώρα ξεκινούν οι καλλιεργητικές δραστηριότητες, ακόμη πιο έντονες.

Ο δικός μας επόμενος στόχος είναι η οριστική κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για όλους. Παρά τα προβλήματα, παρά την πίεση, η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη θα καταφέρει να την επεκτείνει το επόμενο διάστημα για όλους. Μέσα σε αυτήν την τέλεια καταιγίδα, με την πολιτική μας, έχουμε δυναμώσει το εισόδημα του κόσμου, δεν του έχουμε προσθέσει φόρους. Έχουμε εμπεδώσει ένα αίσθημα ασφάλειας για την ελληνική οικονομία που επιτρέπει σε δουλειές να ανοίγουν και σε κόσμο να βρίσκει δουλειά. 

Για τις πολιτικές στα καύσιμα

Η επόμενη μεγάλη μάχη αφορά στα καύσιμα. Όποια πολιτική μέχρι τώρα έχει αποδώσει και υπάρχουν δυνατότητες και πόροι να επεκταθεί χρονικά, ο Πρωθυπουργός, η  Κυβέρνηση, όταν μετρήσουμε και είμαστε έτοιμοι να το ανακοινώσουμε, θα γίνει  παρέμβαση, έτσι ώστε και εκεί ο κόσμος να νιώσει -στο βαθμό που είναι δυνατόν, πάντοτε μέσα στα όρια τα δημοσιονομικά- ότι το Κράτος δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια, ούτε παραδίδεται σε αυτά τα πρωτόγνωρα που ζούμε,  αλλά στέκεται δίπλα στον κόσμο.

Συζητούμε διάφορους τρόπους, που να έχουν ως αποτέλεσμα να νιώσει ο κόσμος ότι έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να αντισταθεί σε αυτό που γίνεται στη βενζίνη.  Ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει και προς την κατεύθυνση αυτή, θα γίνει. Έχουμε πει στον κόσμο: «Δεν λέμε ψέματα, δεν τάζουμε πράγματα που δεν μπορεί να υλοποιηθούν, δεν εξωραΐζουμε την κατάσταση». Λένε διάφοροι: «Γιατί δεν κόβεις τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, γιατί δεν μηδενίζεις τον ΦΠΑ;». Απαντώ: Μα, γιατί θα ανοίξω μία τρύπα στον Κρατικό Προϋπολογισμό και στα έσοδα 3,7 δισ. ευρώ. Πού θα τα βρούμε αυτά τα έσοδα; Να βάλουμε φόρους στο κόσμο; Να βγούμε να δανειστούμε με τα επιτόκια στα υψηλά επίπεδα που είναι σήμερα; Να διακινδυνεύσουμε την προοπτική της ελληνικής οικονομίας;

Ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει, ό,τι πιο αποτελεσματικό, για να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την αυξημένη πίεση στα καύσιμα, από την πλευρά της Κυβέρνησης θα γίνει. Κάθε δυνατότητα που προκύπτει, κάθε χώρος δημοσιονομικός θα διατεθεί για να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας, γίνεται μέρισμα κοινωνικό για να στηριχθεί ο κόσμος. Παράλληλα με τα μέτρα στήριξης η Κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με όλους τους βασικούς παίκτες της αγοράς, έτσι ώστε και αυτοί να συμβάλουν με τον τρόπο τους για να δούμε μία συγκράτηση της αύξησης. Γίνεται μία επικοινωνία σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας. Όλοι πρέπει να συμβάλουν.

Χρειάζεται πολύ σοβαρή στάθμιση στην αξιοποίηση των φορολογικών εργαλείων. Διπλή στάθμιση. Και να βεβαιωθείς ότι αυτό που θα κάνεις θα φτάσει στον καταναλωτή, θα έχει αποτέλεσμα.  Και να μην έχει σημαντική απώλεια εσόδων. Κακά τα ψέματα. Τα έσοδα του Κράτους, κακώς ή καλώς, είναι πολύ στενά συνδεδεμένα στην Ελλάδα -σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από άλλες χώρες- με τους έμμεσους φόρους, με τον Φ.Π.Α.. Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός κανείς όταν κόβει από εκεί και όταν το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο.

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά στις αϋπνίες του κ. Τσίπρα. Κατ’ αρχάς, όλοι ευχόμαστε και ελπίζουμε να είναι παροδικές. Δεν είναι καλό ο κόσμος να μην κοιμάται τα βράδια. Το σίγουρο είναι, όμως, ότι όσο ο κ. Τσίπρας είναι στην Αντιπολίτευση, ο Έλληνας πολίτης κοιμάται ήσυχος. Κοιμάται ήσυχος γιατί έχει μια Κυβέρνηση η οποία -παρά αυτά τα πρωτόγνωρα και τα φοβερά που μας συμβαίνουν- στέκεται στο πλευρό του. Και αυτό το βλέπει στην τσέπη του, παρά την πίεση. Το βλέπει αυτός που προσλαμβάνεται με τον κατώτατο μισθό ότι κερδίζει έναν παραπάνω μισθό τον χρόνο. Το βλέπει ο μισθωτός στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών  Τέσσερις μονάδες κάτω, οι ασφαλιστικές εισφορές. Το βλέπουμε στους λιγότερους φόρους που πληρώνουμε όλοι. Το βλέπουμε στη στήριξη  που έχουν οι πιο ευάλωτοι. Το βλέπουμε στη μείωση της ανεργίας. Έχουμε τον μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης της ανεργίας σε όλη την Ευρώπη. Έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό απασχολουμένων σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση.

Έχει παντού στον κόσμο ακρίβεια, δηλαδή. Εδώ μας λένε ότι είχαμε «πανδημία Μητσοτάκη», έχουμε «ακρίβεια Μητσοτάκη». Είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη κρίση, σύνθετη, που αντιμετωπίζει ο κόσμος ολόκληρος μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και μέσα σε αυτήν την τρικυμία η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη μειώνει φόρους, αυξάνει κατώτατο μισθό, μειώνει την ανεργία, βρίσκει ο κόσμος δουλειές. Κάποιοι άλλοι εδώ, κοροϊδεύοντας τον κόσμο και πουλώντας «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», βγάζουν «λαγούς από τα καπέλα», βγαίνουν ελαφρά τη καρδία και λένε «ακρίβεια Μητσοτάκη», «ρήτρα Μητσοτάκη», «πανδημία Μητσοτάκη».

Για την τουρκική προκλητικότητα

Οι κατηγορίες, για οποίες οι Τούρκοι κάλεσαν τον Πρέσβη μας στην Άγκυρα, είναι τελείως ανυπόστατες, ατεκμηρίωτες. Η χώρα μας δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά. Καταλαβαίνει κανείς το βαθύ αδιέξοδο στο οποίο έχει εγκλωβιστεί η Τουρκία, στον τρόπο με τον οποίο έχει αποφασίσει να αντιμετωπίζει τη χώρα μας. Αυτή η κλιμάκωση της προκλητικότητας και σε ρητορικό επίπεδο και στο πεδίο όλο το προηγούμενο διάστημα, συνάντησε την καταδίκη από όλο το δυτικό κόσμο. Η μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες, οι εταίροι μας, οι σύμμαχοί μας, σημαντικές δυνάμεις, παρά τα φάλτσα κάποιων σε μία πρώτη στιγμιαία αντίδραση, έδειξαν ότι καταδικάζουν την Τουρκία χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Ο Πρόεδρος Macron, ο Γερμανός Καγκελάριος μετά την επικοινωνία του με τον Πρωθυπουργό, το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ όταν ρωτήθηκε. Θυμίζω την αντίδραση της αμερικανικής ηγεσίας με την ιστορική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός όπου πήγαινε, έδειχνε στους συνομιλητές του αυτά, τα οποία επικαλείται η Τουρκία για το Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Νομίζω ότι η συμπεριφορά του κ. Erdoğan αντανακλά και την απογοήτευσή του για την αναγνώριση των θέσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού διεθνώς, αντανακλά την ανησυχία του για την ενίσχυση τη γεωστρατηγική και γεωπολιτική της χώρας μας. Ξέρει ο Erdoğan ότι η Ελλάδα έχει ανέβει πάρα πολλά σκαλοπάτια και σε ό,τι αφορά στην απήχηση των απόψεών της στη διεθνή σκηνή και σε ό,τι αφορά στο αντίκρισμα των συμφωνιών που έχει με τους συμμάχους και σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας.

Έχουμε την αυτοπεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, διότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας. Η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας, διότι έχουμε συμμάχους στο πλευρό μας και διότι έχουμε φροντίσει όλο το τελευταίο διάστημα με την εξωτερική μας πολιτική, με την αμυντική μας πολιτική να θωρακίσουμε τη χώρα μας στον καλύτερο δυνατό βαθμό.

Η ελληνική κυριαρχία στα νησιά  δεν αμφισβητείται από κανέναν στον κόσμο. Σε μία περίοδο που ο αναθεωρητισμός έχει καταδικαστεί από ολόκληρη την ανθρωπότητα, οποιοσδήποτε προβάλλει τέτοιου είδους ισχυρισμούς και επιχειρεί να στήσει καινούργιες εστίες έντασης στη γειτονιά μας, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη, όχι μόνο δεν έχει καμία τύχη να τύχουν αποδοχής οι απόψεις του, δεν έχει καμία τύχη σε καμία περίπτωση να αποτελέσει απειλή. Η εγρήγορση της ελληνικής Πολιτείας είναι δεδομένη, τα αντανακλαστικά μας επίσης. Πάντοτε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις αυτές. Ο στόχος που έχουμε μπροστά μας για το καλοκαίρι είναι έρθουν τουρίστες, να έρθει κόσμος. Η Ελλάδα είναι μία σταθερή και ασφαλής χώρα, αυτό το αναγνωρίζει η υφήλιος όλη. Πάμε φέτος για ρεκόρ προσέλευσης στον τουρισμό σε όλα τα νησιά. Εκείνο που η χώρα μας έχει εμπεδώσει και αναδεικνύει με την παρουσία της παντού, ψύχραιμα, αποφασιστικά, πάντοτε με βάση το Διεθνές Δίκαιο και πάντοτε παίρνοντας τα μέτρα της, είναι ότι είμαστε πλέον παράγοντας σταθερότητας στο Αιγαίο και ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Έχουμε φροντίσει, έτσι ώστε οι σύμμαχοι και εταίροι μας πάντοτε να είναι άμεσα ενημερωμένοι για το τι απειλή ενδεχομένως και τι περιστατικό μπορεί να γίνει. Κυρίως, όμως, η χώρα έχει αποδείξει τα δύο τελευταία χρόνια, ότι πάντοτε βρίσκεται σε εγρήγορση, τα αντανακλαστικά της είναι ενεργοποιημένα, δεν έχουμε λόγους να ανησυχούμε παραπάνω. Δείξαμε πάντοτε, όταν προκληθήκαμε, ότι αντιδράσαμε με αποφασιστικό τρόπο. Το ξέρει ο καθένας και το ξέρουν και απέναντι πάρα πολύ καλά.

Η χώρα έχει την ικανότητα να απαντά με επάρκεια στις προκλήσεις χωρίς να διακινδυνεύει και να διασαλεύεται ούτε η ειρήνη, ούτε η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Αν έχει πετύχει ένα πράγμα η χώρα τα τελευταία χρόνια με την εξωτερική πολιτική, αλλά και με την πολιτική ενίσχυσης της άμυνας, είναι ότι πλέον δεν εγκλωβιζόμαστε σε διλήμματα περίεργα με στόχο να παίρνουμε βεβιασμένες αποφάσεις που οδηγούν σε υποχωρήσεις. Έχουμε καταστήσει σαφές παντού ότι είμαστε εδώ, δεν προκαλούμε κανέναν, ότι για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη η εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θέλουμε πολύ, και καλούμε και όλους τους τριγύρω να το κάνουν, το Αιγαίο και η Νοτιοανατολική Μεσόγειος να μην είναι εστία έντασης, να είναι μία περιοχή ηρεμίας.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr