Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «Open»
Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «Open» και τους δημοσιογράφους, Γιώργο Σιαδήμα και Ευλαμπία Ρέβη
Για την υπόθεση της Εύας Καϊλή
Είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση και οφείλουμε να περιμένουμε, κατ’ αρχήν, τις ανακοινώσεις από τις αρμόδιες αρχές, να έχουμε το σύνολο της εικόνας. Πρώτα απ’ όλα φαίνεται ότι μιλάμε για μια υπόθεση χρηματισμού παραγόντων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με σκοπό τον επηρεασμό κάποιων αποφάσεων ή κάποιων θέσεων. Με δεδομένη την αμφισβήτηση για το ρόλο και τις αρμοδιότητες της Ευρώπης, που υπάρχει σε μέρος της κοινής γνώμης -όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό- για την αξιοπιστία των θεσμών η υπόθεση αυτή είναι ένα ακόμα πλήγμα που θα σπεύσουν και θα το αξιοποιήσουν διάφοροι ακραίοι, που βάζουν ζητήματα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Ένωσης και βασικών πυλώνων της. Ένας από αυτούς είναι και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η δεύτερη πτυχή της σοβαρότητας της υπόθεσης -πάντοτε πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις των αρμοδίων Αρχών- είναι ότι φαίνεται να αφορά ανάμεσα στα άλλα και μία Ελληνίδα ευρωβουλευτή, μέχρι χθες μέλος του ΠΑΣΟΚ και της ομάδας των Eυρωσοσιαλιστών και αυτό έχει το δικό του ξεχωριστό βάρος. Οφείλουμε όλοι να δούμε τα πραγματικά στοιχεία αυτής της υπόθεσης, να έχουμε το σύνολο της εικόνας και να τοποθετηθούμε στο σύνολο του. Πολλές φορές αυτοί που διατύπωναν απόλυτες θέσεις σε ό,τι αφορά το αν θα πρέπει οι διωκτικές Αρχές να έχουν το νου τους και σε πολιτικά πρόσωπα ή όχι, ενδεχομένως πρέπει να τα προσεγγίσουν με μεγαλύτερο σκεπτικισμό.
Οι ισορροπίες είναι πάρα πολύ λεπτές και οφείλουμε να μην κάνουμε ούτε συγκρίσεις, ούτε ταυτίσεις, ούτε παρομοιώσεις. Υπάρχει μία υπόθεση σημαντική, διαστάσεων ποινικών. Δεν ξέρω πώς οι διωκτικές Αρχές έφθασαν στη διαλεύκανση, στη διερεύνηση, στον εντοπισμό κάποιων ανθρώπων, υπόπτων προς το παρόν, γι’ αυτό το αδίκημα. Η υπόθεση αυτή, οφείλει να μας κάνει πιο συγκρατημένους, να μην είμαστε απόλυτοι, όταν ελαφρά τη καρδία, βλέποντας τα πράγματα από μια σφαίρα εργαλειοποίησης, λέμε με απόλυτο τρόπο ότι άπαξ και είσαι πολιτικό πρόσωπο εξαιρείσαι από την οποιαδήποτε δικαιοδοσία ελέγχου από αρμόδιες Αρχές, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις, εισαγγελικές άδειες.
Για το Νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων – Προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη και εκσυγχρονισμός των θεσμικών δικλίδων ασφαλείας
Είναι ένας νόμος που βάζει πολύ ισχυρές δικλείδες ασφαλείας σε ένα πεδίο που έχρηζε αλλαγής. Αλλαγή για να αντιμετωπίσουμε χρόνιες παθογένειες και αδυναμίες του συγκεκριμένου πλαισίου και για να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη -πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η Ελλάδα- της καθολικής απαγόρευσης, χρήσης, εμπορίας, κατοχής των κακόβουλων λογισμικών στη χώρα. Βάζει πολύ ισχυρά φίλτρα σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα νόμιμης επισύνδεσης από κρατικές Αρχές Ασφαλείας σε πολιτικά πρόσωπα στο μέλλον, με βάση και την εμπειρία που είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν. Πλέον, εκτός από τους δεύτερους εισαγγελείς που χρειάζεται να δώσουν την άδειά τους, εκτός από την ισχυρή τεκμηρίωση λόγω εθνικής ασφάλειας για τον οποίο πρέπει να παρακολουθείται ένα πολιτικό πρόσωπο, υπάρχει και το φίλτρο της παρουσίασης του πολιτειακού παράγοντα του Προέδρου της Βουλής. Ψηφίσαμε ένα πλαίσιο, το οποίο έρχεται να αντιμετωπίσει παθογένειες και ελλείψεις. Το προηγούμενο πλαίσιο είχε την αφετηρία το 1994. Στη χώρα τότε δεν υπήρχαν κινητά, νομίζω δεν υπήρχε καν ίντερνετ. Σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα της ενημέρωσης και της πληροφόρησης μπήκε ένα χρονικό διάστημα εύλογο, το οποίο είναι ένα χρονικό διάστημα που υπάρχει και στις Μυστικές Υπηρεσίες και στα αντίστοιχα θεσμικά πλαίσια άλλων χωρών. Θωρακίζεται θεσμικά ακόμη περισσότερο όλο το πλαίσιο και καθιστά την Ελλάδα πρώτη χώρα στην Ευρώπη με μια πολύ προωθημένη νομοθεσία σε ό,τι αφορά τα κακόβουλα λογισμικά.
Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε με σαφήνεια. Από την πρώτη στιγμή, πολιτικά ανέλαβε την ευθύνη, υπήρχαν απομακρύνσεις και έχει συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις, την ελληνική Δικαιοσύνη. Βρίσκεται ανοιχτή δικαστική έρευνα σε εξέλιξη. Και από τη δικαστική αυτή έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, περιμένουμε όλοι το συντομότερο δυνατό -για να μην σέρνεται αυτή η υπόθεση, δηλητηριάζοντας τον δημόσιο βίο- τις απαντήσεις που πρέπει να πάρουμε για όλες τις πτυχές της.
Ο Πρωθυπουργός ήταν πάρα πολύ σαφής στις τοποθετήσεις του και στην πρωτολογία και στη δευτερολογία και στην τριτολογία του. Είναι αδιανόητο να διατυπώνει κανείς κατηγορίες ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας παρακολουθούσε ή τελούσε σε γνώση του, η οποιαδήποτε διαδικασία παρακολούθησης του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό είναι πέρα για πέρα αδιανόητο. Και εκτός του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, ενός ολόκληρου κύκλου στενών συνεργατών ή ανθρώπων με τους οποίους πορεύεται πάνω από 30 χρόνια. Είναι αδιανόητο να διατυπώνεται η κατηγορία αυτή ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει εντολή ή τελούσε σε γνώση του η οποιαδήποτε διαδικασία παρακολούθησης ανθρώπων που έχουν αυτά τα αξιώματα ή πολιτικών προσώπων. Η διαχείριση και ο χειρισμός της υπόθεσης που έγινε με τον κ. Ανδρουλάκη, αποτέλεσε απόδειξη της κατάστασης αυτής.
Ένα πράγμα που πρέπει να αποφύγουμε είναι ο διχασμός και η τοξικότητα. Στη Βουλή διαφωνήσαμε σε πολλά. Υπήρξε, όμως, ένα, το οποίο ήταν κοινός τόπος και γύρω από τον κοινό τόπο οφείλουμε όλοι να μένουμε και να συσπειρωνόμαστε: Η εμπιστοσύνη προς την ελληνική Δικαιοσύνη. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, βγαίνοντας από τον κ. Ντογιάκο, είπε ότι πιστεύουμε απολύτως την ελληνική Δικαιοσύνη. Προκειμένου, λοιπόν, να μην διχάσουμε, να μην δηλητηριάσουμε παραπάνω, ας μείνουμε σε αυτό. Ας συμφωνήσουμε πως στη χώρα, η Δικαιοσύνη λειτουργεί. Ας προσκομίσουν όσοι έχουν στοιχεία στην ελληνική Δικαιοσύνη και ας συνδράμουμε όλοι τις Αρχές να κάνουν τη δουλειά τους. Πρώτη η Κυβέρνηση, για λόγους που ο καθένας αντιλαμβάνεται, δεν θα επιτρέψει να μείνει καμία σκιά γύρω από την υπόθεση αυτή.
Η Κυβέρνηση δεν συγκαλύπτει ευθύνες και συμπεριφορές που εκφεύγουν του πλαισίου νόμου, αλλά το σκηνικό βίας δεν θα γίνει ανεκτό
Το Κράτος παρεμβαίνει και το Κράτος θα κάνει τη δουλειά του. Η δουλειά του είναι να διασφαλίσουμε ότι στη χώρα θα εφαρμόζονται οι νόμοι για όλους. Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει επιληφθεί της υπόθεσης αυτής με τον τραυματισμό του 16χρονου συμπολίτη μας και να ευχηθούμε ό,τι καλύτερο. Η Δικαιοσύνη, την οποία συνδράμουν απόλυτα οι κρατικές Αρχές, κάνει τη δουλειά της. Είναι βέβαιο ότι θα σχηματιστεί πλήρη εικόνα και θα αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες. Από την άλλη πλευρά, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει ανεκτό, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας γι’ αυτό το περιστατικό, ένα σκηνικό βίας και διατάραξης της κοινωνικής τάξης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό που πρέπει να είναι σαφές σε όλους, είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση η ελληνική Πολιτεία να ανεχτεί τέτοιες σκηνές ανομίας. Δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχτεί επίθεση στους ανθρώπους που είναι επιφορτισμένοι για την τάξη, για την κοινωνική γαλήνη, για τη νομιμότητα. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε σκηνές χάους, με τρόπο που οι αρμόδιες Αρχές είναι επιφορτισμένες και αρμόδιες να εφαρμόσουν. Θα κάνουν το καλύτερο δυνατόν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, για να μην υπάρχουν τέτοιες σκηνές. Συνιστώ σε όλους ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στον τρόπο με τον οποίο η Δικαιοσύνη χειρίζεται τη συγκεκριμένη αυτή υπόθεση.
Δεν έχω στοιχεία, ούτε έχω κανένα λόγο να ισχυριστώ ότι η Αντιπολίτευση υποκινεί όλα αυτά. Έχω, όμως, βάσιμες υπόνοιες ότι προσπαθεί να εργαλειοποιήσει την οποιαδήποτε υπόθεση για να στηρίξει ένα αφήγημα που έχει στο μυαλό της. Πριν από λίγες μέρες, ο κ. Τσίπρας είπε το εξής -κατά τη γνώμη μου μνημείο ανευθυνότητας- σε σχέση με τη συγκυρία που δημιούργησε το συγκεκριμένο περιστατικό. Ότι αν είσαι, λέει, ένας που ασχολείσαι με funds και παίρνεις τα σπίτια των ανθρώπων, γίνεσαι βουλευτής της Κυβέρνησης. Ενώ αν είσαι 16 χρονών και πας και βάζεις 20 ευρώ βενζίνη και δεν πληρώνεις, βρίσκεσαι με μια σφαίρα στο κεφάλι. Είναι αυτό υπεύθυνη τοποθέτηση; Τι είναι, δηλαδή, η Ελληνική Αστυνομία; Είναι η εικόνα και τα χαρακτηριστικά που της προσδίδει ο κ. Τσίπρας; Που θέλει να βγάζει συμπεράσματα, μπας και κερδίσει λίγες ψήφους παραπάνω; Ή μήπως προσπαθήσει να φορτώσει ένα στίγμα στην Κυβέρνηση με βάση αυτά που έχει στο μυαλό του; Πρώτα, λοιπόν, από τους πολιτικούς απαιτείται ψυχραιμία, σύνεση και ευθύνη. Δεν είναι όλα τα πράγματα για μικροπολιτική εκμετάλλευση.
Η Κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε δυνατότητα προς όφελος της κοινωνίας
Έχουμε διατυπώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό σαφείς θέσεις. Περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πάρει μέτρα και αποφάσεις που ουσιαστικά θα στηρίζουν τις κοινωνίες και τους λαούς. Εμείς, εδώ την Ελλάδα, με το μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων μπορούμε να έχουμε λογαριασμούς στα σπίτια μας οι οποίοι είναι δεύτεροι, τρίτοι φθηνότεροι σε όλη την Ευρώπη, έχουμε δείξει το δρόμο. Αυτό το μοντέλο το υιοθετούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Εμείς θα επιμείνουμε στις απόψεις μας όχι από κάποια είδους εμμονή, αλλά γιατί αυτές οι απόψεις μπορούν να δώσουν μία ουσιαστική διέξοδο έτσι ώστε οι κοινωνίες και οι άνθρωποι να στηριχτούν όπως πρέπει. Ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στο ενεργειακό κομμάτι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξακολουθεί να στηρίζει την ελληνική κοινωνία.
Αν πριν από έξι, επτά μήνες ανοίγαμε την τηλεόραση, θα βλέπαμε τη μισή και πλέον εκπομπή να είναι για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για το σπίτι. Τώρα, αυτό δεν υπάρχει εξαιτίας της πολιτικής και του προγράμματος της Κυβέρνησης. Εξακολουθεί όμως να υπάρχει το εισαγόμενο πρόβλημα της ακρίβειας σε άλλες πτυχές του οικονομικού βίου. Η Κυβέρνηση και σε αυτό δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Αυτό που είναι στο τραπέζι και έχει υλοποιηθεί και ψηφιστεί είναι οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα πάρουν μία ενίσχυση συμπολίτες μας οι οποίοι την έχουν περισσότερο ανάγκη από τους άλλους. Είναι η ενίσχυση για παράδειγμα σε συγκεκριμένες κατηγορίες όπως τους αστυνομικούς που τη δικαιούνται και με το παραπάνω με βάση την πλάτη που έβαλαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στην ελληνική κοινωνία. Είναι οι ενισχύσεις στους μισθούς είτε άμεσα, είτε έμμεσα λόγω της μείωσης των φόρων, των ασφαλιστικών εισφορών. Οποιαδήποτε δυνατότητα υπάρχει, αξιοποιείται από την Κυβέρνηση προς όφελος της κοινωνίας. Δεν είναι αυτή την ώρα κάτι ώριμο και έτοιμο προκειμένου να μπορεί να προσδιοριστεί και να ανακοινωθεί. Ό,τι δυνατότητα υπάρχει, αξιοποιείται πάντοτε με τον πλέον πρόσφορο και αποτελεσματικό τρόπο.