Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» (2/5/22)

Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» (2/5/22)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώκαι Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» και τους δημοσιογράφους, Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη

Η νέα παρέμβαση για το ρεύμα θα αφορά όλους για μεγάλο χρονικό διάστημα

Η πραγματικότητα είναι ότι υπήρξε όλο το προηγούμενο διάστημα στήριξη της Κυβέρνησης. Απέδωσε κυρίως  σε όσους καταναλωτές είχαν κατανάλωση μέχρι 300 κιλοβατώρες, στην κύρια κατοικία τους. Οι καταναλωτές αυτοί είδαν πολύ μικρές αυξήσεις. Από εκεί και πέρα, όμως, από 300 κιλοβατώρες και πάνω, οι αυξήσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες. Βεβαίως, υπήρξε και μια στήριξη για τις επιχειρήσεις, αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

Με το σχέδιο που θ’ ανακοινώσει το επόμενο διάστημα ο Πρωθυπουργός, θα υπάρξει μια πολύ αποφασιστική παρέμβαση, μια πολύ ουσιαστική βοήθεια και στήριξη και σ’ εκείνους που είχαν υψηλότερες καταναλώσεις οριζόντια, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων, που θα έχει ως αποτέλεσμα να δουν δραστικά μειωμένους λογαριασμούς και για ένα μεγάλο χρονικό ορίζοντα, από δω και στο εξής.

Ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται η τιμή στην αγορά ρεύματος είναι αρκετά πολύπλοκος. Είναι μία αγορά με πολύ μεγάλες στρεβλώσεις. Αυτό που απασχολεί τον κόσμο είναι να πληρώνει μικρότερους λογαριασμούς και για έναν μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Η παρέμβαση που θα κάνουμε, προφανώς και θα έχει αντανάκλαση και στη ρήτρα αναπροσαρμογής, από την ώρα που η ρήτρα επηρεάζει καταλυτικά τη διαμόρφωση της τιμής.

Η παρέμβαση που θα κάνουμε, θα έχει ως αποτέλεσμα όλοι να πληρώνουμε το ρεύμα πολύ φθηνότερα, σε σχέση με την τιμή που το πληρώναμε, από τη ώρα που άρχισαν οι αυξήσεις και μετά.

Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, είναι πανευρωπαϊκό.  Στην τιμή της λιανικής, η Ελλάδα ήταν κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Με την παρέμβαση που θα κάνουμε, ο κόσμος θα δει πολύ μικρότερους λογαριασμούς από αυτούς που βλέπει το τελευταίο διάστημα. Γίνονται συνεχείς συσκέψεις, έτσι ώστε να προσδιοριστεί ακριβώς  το χρηματικό και το οικονομικό ύψος της παρέμβασης. Δεν θα είναι λίγα χρήματα, θα αγγίζουν τα όρια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι η κοινωνία δεν αντέχει.

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διαπιστώνουμε, όμως, όλοι ότι η ταχύτητα με την οποία ανταποκρίνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αυτή που απαιτούν οι συνθήκες και που θέλει και ο κόσμος. Εμείς προετοιμάζουμε -και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις- το σχέδιό μας. Το σχέδιο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή γρήγορα, μέσα στον Ιούνιο.

Για τις διακοπές ρεύματος

Πρώτα απ’ όλα, η δική μας πρόθεση -και νομίζω ότι αυτό είναι και η πρόθεση και το πνεύμα αρκετών παρόχων και σίγουρα της Δ.Ε.Η.- είναι να εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες για να μην μένει κανένας χωρίς ρεύμα. Η πραγματικότητα είναι ότι η Κυβέρνηση έκανε και θα εξακολουθεί  να κάνει ό,τι μπορεί για να μην κόβεται το ρεύμα. H ιστορία των διακοπών ρεύματος δεν είναι κάτι καινούργιο, που μας έρχεται τώρα με τις ανατιμήσεις. Το 2017 είχαμε περίπου 200.000 διακοπές. Το 2018 είχαμε 220.000 διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Ο αριθμός για τον οποίο μιλάμε τώρα, απέχει αρκετές δεκάδες χιλιάδες, από τις διακοπές που είχαμε το 2017 και το 2018, χωρίς να έχουμε τότε ενεργειακή κρίση. Δεν λέω ότι δεν είναι κάτι που δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε, προφανώς. Δίνω τις πραγματικές  διαστάσεις ενός ζητήματος.

Η ρήτρα είναι ένα μέρος του λογαριασμού. Όποιος πάει και πληρώνει ένα μέρος του λογαριασμού, πληρώνει τον λογαριασμό σε δόσεις, δεν του κόβεται το ρεύμα.

Αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι πάροχοι όλοι και η Δ.Ε.Η. έχουν προγράμματα δόσεων. Εάν χρειάζεται το επόμενο διάστημα εξαιτίας των πολύ υψηλών λογαριασμών αυτό κάπως να επικαιροποιηθεί και να ανοίξει ακόμη περισσότερο, είναι κάτι που πρέπει να το δούμε. Νομίζω όλοι το αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να βάλουμε πλάτη και να πάμε και προς αυτή την κατεύθυνση.

Επειδή έχουμε τραυματικές εμπειρίες ως χώρα από συμπεριφορές, κινήματα «Δεν πληρώνω» θα συνιστούσα στους ανθρώπους να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και να μην εμπιστεύονται εύκολα διάφορους «ταχυδακτυλουργούς», που φαντάζονται ότι έχουν την εύκολη μαγική λύση.

Και σε άλλες περιπτώσεις που ο κόσμος είχε πάρα πολύ δυσκολευτεί και στριμωχτεί, υπήρξαν άνθρωποι -είναι αρκετοί από αυτούς και στο σημερινό πολιτικό σκηνικό- που μιλούσαν για σεισάχθεια, ότι θα μηδενιστούν τα χρέη, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η ουσιαστική απάντηση για το ζήτημα του ηλεκτρικού ρεύματος -που σκιάζει τα πάντα- είναι ότι θα έρθει μέσα από την ανακοίνωση της πολύ ουσιαστικής παρέμβασης της Κυβέρνησης. Παρέμβασης  που μπορεί να είναι εφικτή εξαιτίας της απόδοσης της οικονομίας και του τρόπου με τον οποίο πολιτευτήκαμε για τη στήριξη της κοινωνίας σε όλες τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε μέχρι τώρα.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr