Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» (19/9/2021)

Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» (19/9/2021)

 

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» και τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα

 

Για την χθεσινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Δ.Ε.Θ.

Βασικό χαρακτηριστικό της χθεσινής παρουσίας του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ήταν η αδυναμία του να απαντήσει στις ανησυχίες του σήμερα και στα ερωτηματικά του αύριο. Αν ένα συμπέρασμα μπορεί να βγάλει κανείς, είναι ότι ο κ. Τσίπρας παρά τα πανάκριβα σκηνικά, που έστησαν στη Δ.Ε.Θ. και τη σκηνοθεσία που επιχείρησε, απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι ξεπερασμένος, ότι είναι αγκυλωμένος στο παρελθόν, σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει. Ότι αδυνατεί να συντονιστεί με τις προκλήσεις, τα ζητούμενα της εποχής που ζούμε, τα ερωτήματα που γεννήθηκαν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο μετά το 2019. Κι αυτό διαπερνά οριζόντια όχι μόνο τη χθεσινή του παρουσία, αλλά την συνολική αντιπολιτευτική του παρουσία τα τελευταία δύο χρόνια, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

Προσπαθεί να βάλει ταξικά πρόσημα στην ελληνική κοινωνία, χρησιμοποιεί μια οξεία ρητορική με χαρακτηρισμούς, επιχειρεί ή υποθάλπει δολοφονίες χαρακτήρων με τη ρητορική και με τις προσεγγίσεις που χρησιμοποιούν πάρα πολλά στελέχη του. Έχει σημείο αναφοράς έναν κόσμο, που στην ουσία έχει πάψει να υπάρχει. Διότι άλλα είναι τα ζητούμενα, οι φιλοδοξίες και οι διεκδικήσεις, όχι μόνο της νέας γενιάς, αλλά και του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας. Απέναντι σ’ αυτά, δεν κατάφερε να ορθώσει ένα πειστικό πολιτικό λόγο. Δεν βρήκε κουβέντα να πει για τον λαϊκισμό, για τον μηδενισμό, για τον πολιτικό λόγο που ενδημεί στον χώρο του, σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της πανδημίας και που έχει κάνει πάρα πολύ μεγάλη ζημιά στην ελληνική κοινωνία. Δεν κατάφερε να παρουσιάσει ένα συγκροτημένο και μελετημένο οικονομικό σχέδιο. Ακούσαμε χθες ξανά παροχές χωρίς κοστολόγηση. Ακούσαμε, για μια ακόμη φορά -νομίζω ήταν η ενδέκατη- για διαγραφή ιδιωτικού χρέους. Ήταν σαν το ημερολόγιο να έδειχνε το 2014. Μόνο που δεν είμαστε στο 2014 και όλοι ξέρουμε τι ακολούθησε το 2014.

Συνολικά με μια πρώτη ματιά όλα όσα είπε, ανερμάτιστα, χθες ο κ. Τσίπρας φαίνεται να προσεγγίζουν τα 11 δισ. ευρώ. Που θα τα βρουν αυτά τα χρήματα; Θα είναι ξανά μια πολιτική υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης ή θα είναι απλώς ένα τάξιμο στη σφαίρα αυτού που λέμε και στα μέρη μου, «το τάξιμο δεν χάλασε σπίτια, το δόσιμο χαλάει»;

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό δεν τον δίνει το Κράτος, τον δίνουν οι επιχειρήσεις. Είναι άλλο πράγμα, λοιπόν, να διαμορφώνει το Κράτος , με τις πολιτικές του, ένα πλαίσιο πολιτικής που θα επιτρέπει να έρχονται επενδύσεις, να δημιουργούνται θέσεις εργασίας, να ανοίγουν καινούργιες δουλειές. Και είναι άλλο πράγμα  να πετάς  πυροτεχνήματα ή εξαγγελίες που ακούγονται ευχάριστες στα αυτιά των ανθρώπων, αλλά στην ουσία τους υπονομεύουν την ανάπτυξη. Αν καταφέραμε να έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων  από τότε που ξεκίνησε η κρίση χρέους, αν καταφέραμε να έχουμε τον μικρότερο αριθμό ανέργων, αν καταφέραμε να έχουμε 42.000 επιχειρήσεις περισσότερες από το 2019, αν καταφέραμε να προσελκύσουμε επενδύσεις από όλο τον κόσμο και η Ελλάδα να είναι ελκυστικός προορισμός, είναι γιατί υπάρχει μια οικονομική πολιτική, μια μεταρρυθμιστική πολιτική στο σύνολό της. Τα όσα εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας χθες είναι μια επιστροφή στην υπερφορολόγηση και στον μηδενισμό του παρελθόντος.

Η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα για όλους

Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα πρόγραμμα  κοστολογημένο στα 3,5 δισ. ευρώ, με μέτρα που αφορούν οριζόντια την ελληνική κοινωνία και αποτελούν συνέχεια μιας πολιτικής που εφαρμόσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, που αυξάνει το εισόδημα, δημιουργεί παραπάνω θέσεις εργασίας. Είναι μια πολιτική λελογισμένη που με σώφρονες παρεμβάσεις έχει επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να έχει αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης, να δημιουργεί πλούτο. Ο κάθε πολίτης, η μεσαία τάξη, η νέα γενιά, η επιχειρηματικότητα, οι άνθρωποι που ψάχνουν να βρουν δουλειά έχουν το δικό τους μερίδιο ανάπτυξης, με δικαιοσύνη. Αυτό ήταν το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή ήταν η πολιτική που εξήγγειλε. Μια πολιτική που στηρίζει την ελληνική κοινωνία και έχει έντονη αναπτυξιακή διάσταση.

Όσο ο πλούτος στη χώρα αυξάνεται, όσο ο δημοσιονομικός χώρος διευρύνεται, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι συμμετοχή σε αυτό το μέρισμα θα έχουμε όλοι. Η Κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει πόσο ψηλά είναι στην ιεράρχηση της ατζέντας του οι εισοδηματικά πιο αδύναμοι. Το έχει αποδείξει με τη αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, με το διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος -που θα γίνει για το Δεκέμβριο- το έχει αποδείξει με μια σειρά από μέτρα και παρεμβάσεις που δυναμώνουν ουσιαστικά, αποτελεσματικά  και χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη γενικότερη πορεία της οικονομίας όλους τους πολίτες, τους νέους, τη μεσαία τάξη και αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Όσο περνά ο χρόνος τόσο καλύτερες θα είναι οι κυβερνητικές επιδόσεις

Ο Πρωθυπουργός, όλα τα στελέχη, τον χρόνο τον εκλαμβάνουμε ως ένα μέσο που πρέπει κανείς να τον αξιοποιήσει για να κάνει πράγματα που θα πάνε τη χώρα μπροστά, όχι για να μετράει ανάποδα, προκειμένου να γίνουν πράξη οι διακαείς του πόθοι, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας.   Αυτή είναι και μια ουσιαστική μας διαφορά. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μία πραγματικότητα, υπάρχει μια αλήθεια. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πορεία ανάπτυξης, σε ένα άλμα ευημερίας, το οποίο δεν αφήνει κανέναν  πίσω. Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι όσο κυλά ο χρόνος και ξετυλίγεται το κυβερνητικό μας σχέδιο, οι επιδόσεις μας θα είναι ακόμα καλύτερες παντού. Στην εκπαίδευση, στην οικονομία, στην ασφάλεια των πολιτών. Θα πετυχαίνουμε επιδόσεις σαν και αυτές που μας επέτρεψαν να εξαγγείλουμε τις πολιτικές υποστήριξης του προηγούμενου διαστήματος. Πολιτικές που κράτησαν τη χώρα όρθια μέσα στην πανδημία. Και αυτό για να γίνει χρειάζεται ένα συγκεκριμένο αφήγημα, μια συγκεκριμένη προσέγγιση, μια συγκεκριμένη κουλτούρα διακυβέρνησης. Αυτό που υπάρχει στον αντίποδα και που αναδείχθηκε και χθες από τον κ. Τσίπρα, είναι ότι διακαής του πόθος είναι να επανέλθει με κάποιον τρόπο στην εξουσία, έτσι όπως εργαλειοποιημένα την αντιλαμβάνεται, με κάτι ανάλογο της Κυβέρνησης που συγκρότησε με τον κ. Βαρουφάκη, με τον κ. Καμμένο.

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Έχει ξεκαθαριστεί ότι τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, θα επιστραφούν. Οποιαδήποτε δικαστική απόφαση βγαίνει, η Κυβέρνηση τη σέβεται και την εκτελεί. Το γεγονός ότι μπορούν οι συνταξιούχοι να διεκδικούν και να πάρουν κάποια χρήματα που τους κόπηκαν με τον τρόπο που τους κόπηκαν το προηγούμενο διάστημα, δεν οφείλεται απλώς σε κάποιες δικαστικές αποφάσεις. Οφείλεται και στο γεγονός ότι αυτή η Κυβέρνηση νομοθέτησε και κατήργησε προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου, βάσει των οποίων κόπηκαν λεφτά από τους συνταξιούχους. Όταν κανείς, λοιπόν, εμφανίζεται να κόπτεται για τους συνταξιούχους, δεν πρέπει να ξεχνά ποιοι νόμοι, ποιες πολιτικές, ποιες δικές του παρεμβάσεις, στέρησαν χρήματα από τους συνταξιούχους και ποια Κυβέρνηση ήρθε και νομοθέτησε και κατέστησε εφικτό οι συνταξιούχοι να πάρουν  λεφτά πίσω.

Για τους εμβολιασμούς

Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι μια επιλογή που εξακολουθεί να υπάρχει. Στη φάση αυτή, η Κυβέρνηση έχει επιλέξει να δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στην αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, εκεί που υπάρχει ακόμα περιθώριο να πετύχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα,  όπως, για παράδειγμα, στους ανηλίκους ή στους 60+. Έχει δώσει έμφαση στην εφαρμογή του πλαισίου των μέτρων που εφαρμόζεται ήδη από τις 13 Σεπτεμβρίου. Είμαστε ενόψει της εφαρμογής της 3ης δόσης. Ανάλογα με την εξέλιξη του ρυθμού των εμβολιασμών και κρίσιμων μεγεθών της πανδημίας, εδώ είμαστε να επαναξιολογήσουμε ποια μέτρα χρειάζονται και που. Ο ρυθμός των εμβολιασμών, σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες, αποδεικνύεται, πως είναι σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από αυτά που θα ανέμενε κανείς. Δείτε για παράδειγμα τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για τους εμβολιασμένους σε ό,τι αφορά όλο το οικοσύστημα των Πανεπιστημίων, τους φοιτητές, τους διοικητικούς, τα μέλη ΔΕΠ.

Οι νέοι μας και ο κάθε πολίτης πρέπει να εμβολιαστεί γιατί αυτό προστατεύει την υγεία του, τον θωρακίζει απέναντι στην πανδημία και αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση, τη μεγαλύτερη ασφάλεια για να πάρει πίσω τη ζωή του. Θα είναι τα παιδιά στις αίθουσες με τους δασκάλους, τις δασκάλες, τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους. Δεν θα ξανακλείσουμε. Δεν θα ξανακλείσουμε όχι μόνο σε ό,τι αφορά επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς όρους, αλλά δεν θα ξανακλείσει και η ζωή μας. Δεν θα ξαναστέλνουμε μηνύματα για να βγούμε έξω. Κίνητρα δόθηκαν, κίνητρα δίνονται και η Κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να παρακινηθεί όλο το κομμάτι του πληθυσμού που ακόμα επιμένει να μην εμβολιάζεται, να εμβολιαστεί.

Είμαστε εδώ για να ενημερώνουμε, για να παρακινούμε,  για να εξασφαλίζουμε ότι το πρόγραμμα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»- το πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του, πρόγραμμα εμβολιασμού που λειτουργεί στην Ευρώπη- θα είναι εδώ για να δίνει τη δυνατότητα στον καθένα και στην καθεμιά να εμβολιαστεί όποτε το επιθυμεί, με όποιο εμβόλιο επιθυμεί και εν πολλοίς όπου επιθυμεί. Έχουμε αποδείξει ότι και κίνητρα δίνουμε και κυρίως μπορούμε να υποστηρίξουμε στην πληρότητά του αυτό το πρόγραμμα εμβολιασμού. Το σημαντικό είναι όλοι όσοι έχουμε δημόσιο λόγο να παρακινήσουμε,  χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις τον κόσμο να εμβολιαστεί.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr